padum Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 11:01 Dołożylabym drugie kilka i zrobiła lifting operacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 11:03 Przy kompletnym braku pomyslow odlozylabym te kase, potrzeba wyklaruje sie za jakis cza sama. Albo bedzie mozna spokojnie podrozowac. A jak chcesz na juz - rower elektryczny, bizuteria, zabieg kosmetyczny (to ostatnie to akurat cos, co ja zawsze odkladam na niewiadomo kiedy, choc nawet sama nie wiem, co bym chciala). Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 11:18 Kupiłabym sobie frezarkę i ewentualnie tokarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 11:24 kupiłabym euro - nawet ryzykując, że stracę Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 30.10.20, 12:58 Już widzę, jak tracisz Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 30.10.20, 18:32 z walutami nic nie wiaodmo. Ale ja widzę szklankę do połowy pełną - jeżeli straciłabym na takiej inwestycji, oznaczaloby to ni mniej ni więcej, że euro staniało , hurra Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 12:23 Rower elektryczny jakbym musiala wydac juz. Jakbym mogla odlozyc to by poszlo na konto samochodu elektrycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 12:34 Fajne macie pomysły, ale żaden mi nie pasuje, pewnie skończy się na odłożeniu. Bieżące potrzeby rodziny są zabezpieczone, żadnych materialnych marzeń nie mam (poza działką ale to za mało), podróże teraz nie bardzo, zęby mam własne, inwestować w urodę nie mam po co bo ona nie istnieje. Najbardziej to bym chciała schudnąć ale to niestety wymaga głównie wysiłku ode mnie a kasa niewiele może w tym pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 12:49 oj juz nie przesadzaj..nawet dla wlasnego sampoczucia warto zainwestowac. Fajny, profesjonalny zabieg u kosmetyczki na odswiezenie skory, usuniecie przebarwien po lecie, dotlenienie, moze masaz twarzy? zeby wlasne ale moze przydaloby im sie piaskowanie i wyczyszczenie? zabieg na wlosy itd. nie sluchaj tych bzdur o kremie nivea i paniach, ktorym tusz z Rossmana schnie od roku w szufladzie, jak kosmetyk to jedynie korektor bella z biedry albo najtanszy krem bb garniera, bo i tak sa piekne w tych swoich powyciaganych legginsach i fryzurze na Grazyne pospolita, Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 12:54 Ja niezależnie od kosmetyków i legginsów piękna nie będę Ale owszem podsunęłaś mi pewien pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 29.10.20, 14:55 swiezynka77 napisał: > Najbardziej to bym chciała schudnąć ale to niestety wymaga głównie wysiłku ode > mnie a kasa niewiele może w tym pomóc. To schudnij, a jak juz schudniesz to w nagrodę kupisz sobie nowe ciuszki za cale 5 tys. Taka motywacja moze byc calkiem dobra . Odpowiedz Link Zgłoś
rosa-fira Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 18:39 Na schudnięcie dobrze robi covid. Brak węchu i smaku skutecznie przyczynia się do szybkiej utraty kilogramów. Ale nie życzę Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 12:38 Ostatnio taką kwotę na zachcianki wydałam przed wakacjami - kupiłam sobie teleobiektyw do kolekcji (tzn kolekcji w sensie stanu posiadania, a nie że leżą za szybką i patrzę - bo korzystam z nich, a jakże). Teraz jeszcze chcialabym jakąś jasną stałkę, może sobie kupię. Ale zależy jak definiujesz "własne potrzeby" - bo coś, czego potrzebuję, a nie tylko chcę, to kupuję bez patrzenia, że to "dla siebie". Potrzebuję, to potrzebuję, koniec sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 12:45 Dostałam ostatnio kilka tysięcy premii. Kupiłam sobie torebkę za... 150 zł, córce kilka ciuchów Ech, nie umiem wydawać na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 12:53 bo pewnie nie ma z czego..taka prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 15:57 Ale to do mnie? Bo jeśli to do mnie, to jest z czego 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 12:53 W normalych czasach (czyli jeszcze rok temu) wydałabym na kosmetyczkę pewnie, bo moje główne zachcianki to książki, wyjazdy i przyjemności dla dzieci, książki i tak kupuję, wyjazdy - wiadomo, poza tym to inne kwoty, dzieci chwillowo obsprawione z górką. Natomiast teraz wszystkie nadwyżki odkładam, w większości kupując franki. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 14:21 Na kredyt czy w celu inwestycji? Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 14:27 swiezynka77 napisał: > Na kredyt czy w celu inwestycji? Inwestycja, na kredyt wplacam osobno. > Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 16:51 Serio, w tej nowej rzeczywistości nawet jak się wolną kasę ma to nie ma na co wydawać Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 30.10.20, 00:01 magdallenac napisała: > Serio, w tej nowej rzeczywistości nawet jak się wolną kasę ma to nie ma na co w > ydawać Trochę tak, nie przyznam sie nawet, ile odłlożyłam w czasie wiosennej pandemii, ale było tego naprawdę sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 14:25 Jeśli muszę wydać na siebie to kupuję długi płaszcz Canada Goose- mam krótka kurtkę typu parka i to najcieplejsza kurtka na świecie, lub pierścionek z granatowym szafirem. Jeśli nie na siebie wpłacam darowiznę na FEDERę, co niniejszym zrobiłam wczoraj! Nie mam jak iść na protest, więc pomogę chociaż finansowo Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 18:54 Darowiznę też zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 15:07 Ja nie potrzebuję wydawać takich pieniędzy na siebie, jeżeli już to kwestie zdrowotne.Na teraz nie mam żadnych konkretnych potrzeb, pewnie wolałabym te pieniądze oszczędzić zamiast wydawać na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 15:28 Nie rozumiem. Teraz pytasz o przeputanie kasy na głupoty? W czasie ogromnego kryzysu, pandemii, utraty miejsc pracy, zagrożenia zdrowia wszystkich, chaosu w kraju? Serio ktoś takie rzeczy teraz rozstrzasa? Wpłać na abg, przyda im się. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 15:58 zawsze gdzies na swiecie dzieje sie cos zlego... Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 16:00 i jeszcze dodam - czy rezygnacja w tym momencie z wydawania kasy pomoze tym, ktorzy wlasnie probuja utrzymac sie na rynku i nie zwijac biznesu? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 16:16 mikams75 napisała: > i jeszcze dodam - czy rezygnacja w tym momencie z wydawania kasy pomoze tym, > ktorzy wlasnie probuja utrzymac sie na rynku i nie zwijac biznesu? tak - można wydać madrze, nie tylko "na siebie", tylko na sensowny cel. Np. społeczny. albo zainwestować w coś rozwojowego. Zamiast pójść przepirzyć na konsumpcję. Co kto lubi, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 17:14 cele spoleczne najczesciej sa malo sensowne-ciekawy jaki procent wpada potrzebujacym. A dwa jej kasa, a nie twoja. Nie mow co ludzie na co maja wydawac, bo to jest slabe. Zreszta czy ty przypadkiem nie zajmowalas sie tzw, eventami..? I ty masz czelnosc komus wypominac potrzeby wyzszego rzedu..? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 17:23 simply_z napisała: > cele spoleczne najczesciej sa malo sensowne-ciekawy jaki procent wpada potrzebu > jacym. A dwa jej kasa, a nie twoja. Nie mow co ludzie na co maja wydawac, bo to > jest slabe. Zreszta czy ty przypadkiem nie zajmowalas sie tzw, eventami..? I t > y masz czelnosc komus wypominac potrzeby wyzszego rzedu..? Tak. Społecznymi, edukacyjnymi, darmowymi w większości dla ludzkości, a co? To źle, że się nimi zajmuję? Co ma piernik do wiatraka? Nie wypominam niczego, tylko mówię, że pytanie o to, na co by tu przeputać teraz brzmi niestosownie. Niech wydaje - jasne, nie ma problemu przeciez żadnego, ale może głośno się tym TERaZ nie chwali? Bo inni właśnie zaraz przestana mieć co do garnka włożyć? Nikomu nie zabraniam dowolnie dysponować kasa, ale nie zawsze wypada ryczeć o tym na forum niefrasobliwie. No zły to czas na to. I nie, wydanie na słuszny społecznie cel nie jest mało sensowne, patrz choćby obecni organizatorzy protestów, że podam przykład. Lub WOŚP - nic się tu nie marnuje. Też czasem coś wydam tylko "na siebie", nic w tym złego, ale jakoś dyskretniej jednak, a nie publicznie się tym chwalac, w czasie kryzyso-rewolucji Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 18:16 najwiecej pozytku z tej kasy to by bylo wlasnie jakby przeputala w lokalnych biznesach - knajpki, kosmetyczki, inne lokalne uslugi. Wlasciciele beda mieli troche zarobku, nic sie nie zmarnuje, kasa pojdzie bezposrednio do potrzebujacych. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 18:18 mikams75 napisała: > najwiecej pozytku z tej kasy to by bylo wlasnie jakby przeputala w lokalnych b > iznesach - knajpki, kosmetyczki, inne lokalne uslugi. Wlasciciele beda mieli > troche zarobku, nic sie nie zmarnuje, kasa pojdzie bezposrednio do potrzebuj > acych. No niech puta lokalnie - to nie będzie wcale "na siebie" tak naprawdę, w takim razie Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 18:47 jak pojdzie do kosmetyczki, fryzjerki, fajnej knajpki - to bedzie na siebie, dla wlasnej przyjemnosci. Uwierz - trzymanie w skarpecie teraz nic nie da, bo to tylko poglebia kryzys. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 19:05 Przesadzasz, kiedyś nie miałam praktycznie nic i z tego powodu świat wstydliwie nie udawało że też jest biedny. Dlatego nie widzę powodu żeby teraz udawać że nie mam kasy. Przy czym wydawanie na głupoty jest dla mnie zawsze głupie, ale nie sądzę że światu będzie lepiej jak zrezygnuje z kupna roweru. Za to właściciel sklepu się ucieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 30.10.20, 10:49 O rany, co za hipokryzja. Po pierwsze to te twoje eventy siłą rzeczy były dostępne dla bardzo malutkiego promila ludzkości, a nie dla większości. Po drugie - zawsze gdzieś, ktoś nie ma czego włożyć do garnka - akurat jak w ciebie uderzyło, to nagle ci przeszkadza? Po trzecie - akurat w czasie krysyzu wsparcie lokalnych przedsiębiorców, nawet jeśli to wg kogoś przepultanie kasy, ma wymierne znaczenie. Osobiscie np zamawiam jedzenie teraz częściej niż normalnie, zwyczajnie dlatego, że nie chcę, żeby moje ulubione restauracje/knajpki padły. Właśnie wydałam prawie 500 zł na książki (z czego większość na dziecięce) - bo mogę, bo lubię, bo księgarnie i autorzy mają teraz przekichane. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 30.10.20, 12:52 aerra napisał(a): > O rany, co za hipokryzja. > > To do mnie? Nie wiem, gdzie tu hipokryzja u mnie... No to po kolei: 1/ Nieprawda, bo organizowane przeze mnie wydarzenia są obecnie dostępne w wersji online, oczywiście darmowej - każdy może zajrzeć, jeśli tylko chce i skorzystać. 2/ W moim garnku jeszcze chwilowo coś jest, więc mnie nie dotknęło, ale wkrótce oczywiście może. Myślałam raczej o otoczeniu, które kryzys dotyka. Wiesz, takie spojrzenie ciut dalej niż czubek własnego nosa Nieważne. 3/ No toż o tym pisałam też, tzn. zakupach usług i produktów lokalnie - wsparcie kultury, lokalnych biznesów itd. to tak naprawdę sporo więcej niż wydawanie na siebie. Jeśli tylko ktoś może i chce to jest świetne, odpowiedzialne społecznie podejście. 4/ Cudnie, że kupujesz książki - bardzo Ci za to w imieniu branży dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 30.10.20, 14:30 ad 1. Jakiż to procent ludności na świecie ma dostęp do internetu? I w jakim języku te organizowane wydarzenia? Bo coś mi się nadal wydaje, że jednak promil, a nie większość Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 30.10.20, 18:28 aerra napisał(a): > ad 1. Jakiż to procent ludności na świecie ma dostęp do internetu? I w jakim ję > zyku te organizowane wydarzenia? Bo coś mi się nadal wydaje, że jednak promil, > a nie większość > a coś ty się tak tych moich wydarzeń uczepiła? Nie maja nic wspólnego z tematem watku przecież. Zupełnie nieważne, w jakim, i ile osób je oglada, zwłaszcza w kontekście swobodnych wydatków na przyjemności podczas pandemii. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 17:21 ale wydajac na siebie zostawia te kase u kogos. A temu komus moze ta kasa, ktora ona wyda u niego, byc niezbedna do przezycia w tym momencie. Jak w tej chwili kazdy zacznie sie powstrzymywac od wydatkow, bedziemy miec totalny kryzys. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 23:21 Kurde, no patrz a ja odebrałam to pytanie czysto teoretycznie i rozrywkowo A tu jazda... Odpowiedz Link Zgłoś
konwaliamajowa Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 30.10.20, 10:07 A nie uważasz, że to jest dobry czas, żeby pofantazjować, pobawić się? Stresu mamy dosyć. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 16:01 Na Kanary mozna juz poleciec, juz nie ma ostrzezenia. Przynajmniej z Niemiec mozna, a Berlin od Polski niedaleko. 5 tys jak znalazl na taki wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
piesiedwa Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 16:42 Za wolne 5k kupilabym torebke ( mam jedna w kolejce ) , plaszcz moze, kozaki. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_wawerski Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 17:51 Planowany już z dawna godziwy sprzęt audio, bo na koncerty live prędko nie pójdę, budżet tak 14-15k... Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 18:42 Gdybym musiała wydać, bez możliwości odłożenia na później, to pewnie kupiłabym sobie ładny płaszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 18:57 Piękne pytanie! Dodatkowe dwie godziny dziennie z nianią, mającą kwalifikacje do pracy z dziećmi ze spektrum. A ja w tym czasie whatever, rower, joga, obalanie rządu, włóczenie się po mieście z aparatem ... Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 18:59 Kupiłabym dobrego smartwatcha i nową konsolę plus kilka gier. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 19:09 może jakis sprzęt audio do domu? Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja46 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 19:22 Dołożyłbym drugie 5 tys. i zmniejszyłabym sobie biust w Czechach. To moje marzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 30.10.20, 10:30 teraz w czasie korony poszłabyś na dobrowolną operację? ja teoretycznie chciałabym liposukcję, ale że się boję panicznie narkozy i operacji to całkiem odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 29.10.20, 23:18 Na własne chyba bym nie wydała, ale w sumie urządzanie mieszkania to nie sa przecież czyjeś potrzeby tylko też moje Wydała bym na meble do pokoju córki i na duża szafę do przedpokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 30.10.20, 10:25 Ostrzykałabym sobie lwią zmarszczkę. No ale to grosze. Zostałaby na zakupy, z którymi od dawna ociągam się, bo są tak naprawdę kaprysami, a nie rzeczywistymi potrzebami (za to poprawiłby mi nastrój, i estetykę w domu ) Albo zrobiłabym sobie implanty zębów, no ale to nie kilka tysięcy, tylko wiele więcej, bo trzeba by hurtem jeden ból a nie na raty. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 30.10.20, 10:27 I aparat foto, z telefonem (W sensie komórka, ale ma robić naprawdę dobre zdjęcia!) Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 30.10.20, 10:30 Złożyłabym zamówienie na książki, płyty, kosmetyki i biżuterię. Kupiłabym sobie pierścionek z brylantem, nie czekając, aż mąż mnie kolejny raz upokorzy obietnicą. A moim takim najgłupszym marzeniem jest kupić sobie litra lodów Hagen&Dazs, czy jak to się tam pisze, i zjeść je sama, pod sklepem, żeby nie musieć się nimi z nikim dzielić. Podobno są pyszne, nigdy nie jadłam. Ja to mam luksusowe marzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 30.10.20, 12:32 ej, czemu nie kupisz sobie tych lodów? pod sklepem to teraz nie bardzo (maski) ale w domu zjedz... to nie kosztuje fortuny Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 30.10.20, 12:51 novembre napisała: > A moim takim najgłupszym marzeniem jest kupić sobie litra lodów Hagen&Dazs, Jak nie litra, to może torta... brzmi równie strasznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kitty4 Re: Kilka tysięcy tylko na siebie 30.10.20, 10:38 kupiłam bym sobie kolczyki, które mi się podobają, a jakoś nigdy na nie mogę odłożyć. Tak około 5500. Bo na Abdominoplastykę mi nie wystarczy. . Odpowiedz Link Zgłoś