magdallenac 22.12.20, 20:09 Pamiętacie z dzieciństwa? Chyba to się robiło z mleka w proszku i kakao, plus mnóstwo bakalii, serwowane niż zimno z lodówki. Ależ to było dobre! Ma ktoś na to przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bylam.stara.mostowiakowa Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 20:11 Ja to od czasu do czasu robię, korzystam z przepisów z jutuba. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 20:12 ooooo, pamiętam, dobre to było aczkolwiek pewnie teraz by mi nie smakowało Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 20:15 No, ja się właśnie obawiam, ze to wcale nie byłoby takie dobre jak pamietam😄 Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 20:21 lepiej nie psuć sobie magii dzieciństwa Kuku Ruku - gdy wracasz do smaków dzieciństwa niczym krytyk z Ratatouille Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 20:27 Haha, nie pamietam kukuruku, ale miałam okazje spróbować moich ukochanych drazy korsarz- o mało nie zwróciłam. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 23:32 Ja tam robie blok i jest wciąz pyszny i ma bazylion kalorii 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 20:16 I jeszcze pokruszone herbatki. Robiłam miesiąc temu ... po wielu latach latach. Mi nie smakowało ale moje dzieci się zajadały. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 20:21 Tak, herbatniki tez były! Masz jeszcze przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 20:48 Korzystałam z you tuba. Poszukaj. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 20:21 Robię czasami: 1 kostka Kasi (lub masła) 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki cukru 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 paczki herbatników 3 szklanki mleka w proszku (nie granulki, proszek. Używam Łaciatego) rodzynki lub inne bakalie, jeśli lubisz ciemny rum Tłuszcz, wodę, cukier, kakao zagotować i trochę przestudzić. Wsypać mleko, herbatniki, bakalie, wlać rum. Wymieszać i wyłożyć do foremki, schłodzić kilka godzin, pokroić dowolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 20:35 Mam tez przepis bardziej wykwintny, z Włoch przywieziony. 75 g migdałów, posiekane 150 g ciemniej czekolady, połamać na kawałki 75 g masła puszka słodzonego mleka skondensowanego łyżeczka cynamonu 75 g ciastek amaretti (z cantuccini tez robiłam) 50 g suszonych moreli, posiekanych (robiłam też z żurawiną, wiśniami i i śliwkami; co kto lubi) Czekoladę, masło, mleko i cynamon rozpuścić w garnku. Przestudzić i dodać ciastka i owoce suszone. Wymieszać, schłodzić, pokroić. Dzieci wolą komuszą, a ja włoską Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 20:41 Podsunęłas mi pomysł i połączę te dwie wersje- użyje mleka w proszku, masła, super jakosci kakao, czekolady, wloskich ciastek i jakichs egzotycznych bakalii. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 20:45 Dobre wyjdzie, jestem pewna Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 20:45 ty podła kobieto, jak mi się teraz chce tego bloku, na święta nie zrobię, bo i tak mam za dużo jedzenia na slodko. Ale jak tylko pożremy świąteczne ciasta zaraz po świętach robię ten blok z drugiego przepisu Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 20:50 Jak to podła, przecież to jest wyrób medyczny zwiększający poziom serotoniny! Jestem dobrą kobietą, pfff! Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 20:53 to trzeba było tak pisac od razu, skąd ja mam niby wiedzieć, że to działa jak lekarstwo? to twoja wina, bo mając przepis na lekarstwo zataiłaś go do tej pory. hmmm może jednak jutro kupię składniki, czasu niepewne, lekarstwo się przyda Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 20:57 No dobra, kajam się i skruszam. Jednak muszę dodać, że to też Twoja wina: jak w przepisie jest czekolada, to chyba oczywiste, że to wyrób medyczny Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 21:11 ręka na zgodę, i dzięki za przepis, robię na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 20:55 Kostka masła, szklanka mleka i pol szklanki cukru. Rozpuszczam ale nie gotyje. Dodaje 80 g kakako po ostudzeniu. Ostatnio dal mleko w proszku do goracego i wyszedl fajny bo nie taki twardy. I na koniec mieszajac drewnianą łyzkà dodaje po malu pol kilo mleka w proszku. Pelnotlustego. Robie bez cisteczek. Dodahe tylko suszone wisnie i nieslodzona zurawine. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 21:10 Muszę, bo się uduszę.. Ale po świętach. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 21:15 dokladnie, to jest przepis na blok, nie zadna Kasia tylko maslo cukier i nleko w proszku. U mnie zamiast bakalii herbatniki Pett Beurre z Jutrzenki. A mleko tylko w niebieskim worku. U mnie w domu jest zawsze na Wielkanoc i Swieta. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 21:19 Niestety, nie mam dostępu do tego polskiego mleka☹️. Będę musiała użyć, takie jakie mi się uda kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 21:18 katie3001 napisała: > Kostka masła, szklanka mleka i pol szklanki Szklanka mleka w plynie, a pozniej dodaje sie to w proszku? Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 21:45 tylko w proszku, w tym przepisie nie ma mleka w plynie. Mozesz zrobic tez z tego przepisu, wychodzi www.mojewypieki.com/przepis/blok-czekoladowy Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Blok czekoladowy 23.12.20, 05:24 Tak. Niektorzy robią z wodą ale nie probowalam. To nie jest blok na "odchudzenie". Tylko radze uwazac z cukrem. Dla mnie cała szklanka cukru to za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 21:21 Mąż co roku robi na święta ale nie z bakaliami tylko pokruszonymi herbatnikami. Proporcji nie pamiętam ale tam jest na pewno cukier, masło, mleko w proszku i kakao. Odpowiedz Link Zgłoś
trut_u Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 21:23 Robię, ale nie taki z niewielką ilością kakao, tylko z mnóstwem czekolady - jest pyszny Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 21:30 Moja znajoma przynosi taki blok na sylwestra. Trochę zjemy...a potem...zostaję z tym blokiem sama (dzieci i mąż nie lubią) i zawsze moje noworoczne postanowienia strzela...taki na ch. Zżeram sama. Nie robię więc bloku aby nie żreć. Generalnie mam problem z oparciem się czemuś co w swoim składzie ma mleko w proszku... Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 21:34 No właśnie to mnie czeka. Wiem, ze ani mąż, ani dziecko bloku nie zjedzą, wiec będę pożerać sama. Zaplanowałam już blok i podwójne treningi przez 3 dni. 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 21:31 Po wielu latach miałam okazję spróbować i to był taki smak, jaki zapamiętałam z dzieciństwa. Teraz często robimy, bo syn jest fanem tego specjału, a i ja, która słodyczy nie lubię, też jadam i kocham. Przepis już jest wyżej, nasz niewiele się różni, robotę robi mleko w proszku. My robimy bez rumu i zapachów brońbuk, bo to już nie będzie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 21:32 Kojarzę tylko kupny z murzynkiem. W moich okolicach (zach-pom i wlkp) tego nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 21:39 Moje dzieciaki bardzo lubią. Na dodatek wykonanie jest banalnie proste i zdarza im się robić samym, jak bardzo ich przyciśnie na coś słodkiego. Oby nie za często bo cała kostka masła w tym siedzi a taki blok u nas znika momentalnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Blok czekoladowy 22.12.20, 23:16 Zrobiłam mleczny z Moich Wypieków. Był pyszny, szybko zniknął. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama