bulzemba Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 10:21 Ja parę razy na ulicy wypatrzyłam Niemców . Raz była to para grubo po70. Było widać po nich wiek. ALE. Byli prości jak struna, przycięci elegancko, cera... Stara ale świetlista. Ubrani na sportowo. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 14:32 To dzieki ograbionym Polakom. Moja babcia nie miala, zeby ona mogla miec. Pech. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 16:32 Masz rację. Najczęściej Polaków grabią inni Polacy, choć niekoniecznie. Kapitał nie ma narodowości (podobno). Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 16:26 "To kiedyś kobiety były brzydsze? Szybciej się starzały?" Wiadomo, że nie brzydsze defoltowo, ale dzisiaj ogarnięta 60latka potrafi wyglądać lepiej niż w moim dzieciństwie 40latka. Wyjątki były, ale ogół był młody do 25 roku życia. Po pierwsze wtedy urodzenie dzieci było równoznaczne z akceptowanym tak dalece, że wręcz oczekiwanym roztyciem się. Dbanie to było max farbowanie włosów i malowanie paznokci. Gdyby w małej mieścinie 35latka założyła dresy i wyszła pobiegać, to by chyba pogotowie psychiatryczne wezwali. O tym, że ktoś wygląda młodo decyduje nie laser, tylko kondycja fizyczna. Poza sportem, który teraz jest czymś normalnym, technologia poszła do przodu i jak ktoś ma ewidentny problem (zęby krzywe/brakujące/żółte, przebarwienia, wąsik, etc) to się ten problem w prosty sposób likwiduje. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 16:28 Pamiętam do dziś mój opad szczęki ponad 20 lat temu, jak matka mojego ówczesnego chłopaka stwierdziła, że jest zadbana. To jej rzekome zadbanie ograniczało się do mycia się i strzyżeniu u fryzjera na zapałkę. Ale może ja się nie znam... Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 16:42 Dawno nie było wątku o tym czym jest zadbanie a szkoda bo zawsze były szałowe. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 17:23 A może dbała o sylwetkę i uprawiała sporty? Może używała stosownych do jej cery kosmetyków pielęgnujących? Może ubierała się fajnie sportowo? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 16:35 Prosty, ale drogi. Większość tego rodzaju wydatki stawia na ostatnim miejscu, jeżeli wogole bierze je pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Uroda sprzed lat... 30.01.21, 08:42 tobie wszystko drogie Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Uroda sprzed lat... 30.01.21, 10:43 Jeżeli wymienione zabiegi są w cenie samochodu, a jest on niezbędny do funkcjonowania np na wsi, bo władza zlikwidowała połączenie autobusowe to tak, jest drogo. Społeczeństwo nie składa się z samych ematek, które to trzy średnie krajowe i wczasy w Kenii. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 17:12 To kiedyś kobiety były brzydsze? Szybciej się starzały? Moja mama miała dziewięcioro rodzeństwa, same dziewczyny w tym jeden chłopak. Te, które wyjechały do miasta (w tym moja rodzicielka) bardzo długo były eleganckimi dobrze wyglądającymi kobietami te, które zostały na wsi marniały z roku na rok. Może i nie było zbyt wielu kosmetyków, ale w kuchni nic się nie marnowało. Matka z maseczką z płatków owsianych/ziemniaka/jaka to był standard przy sprzątaniu. Kochała słońce zamiast olejku smarowała się masłem a włosy utleniała wodą utlenioną. Miała swoje sposoby. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 17:15 UV promienie sloneczne Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Uroda sprzed lat... 02.02.21, 23:48 Owszem-kobiety starzały się szybciej. Na starych zdjęciach to widuje- moja babcia ze strony matki w wieku 60-ciu paru lat nosiło palto ,chustkę na głowie i wyglądała jak starowinka.Druga z babc-Niemka w tym wieku jeszcze całkiem nieźle jeździła konno, rowerem,była bardzo aktywna i wyglądała całkiem dobrze. Agnieszka Perepeczko w swojej książce wspomina, że w przedwojennej gazecie można było zobaczyć ogłoszenie typu : Przyjmę każda pracę, m na utrzymaniu pięćdziesięcioletnią matkę -staruszke". Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_2009 Re: Uroda sprzed lat... 04.02.21, 00:12 kkalipso napisała: > Moja mama miała dziewięcioro rodzeństwa, same dziewczyny w tym jeden chłopak. Odpowiedz Link Zgłoś
szybki-lisek Re: Uroda sprzed lat... 03.02.21, 19:07 Pamiętam moją mamę i mamy koleżanek kiedy mogly byc w moim wieku, no np między 40 a 50 lat. I może nie wyglądały staro, ale na pewno nie mlodo, młodzieńczo. Krotkie w większości włosy, nadwaga lekka lub całkiem spora, sylwetka juz nie całkiem wyprostowana... w obu rękach siaty z zakupami. One wtedy nie dbały o zachowanie młodzieńczego wyglądu, nie było takiego parcia. Dziś jest inaczej, stosunkowo łatwo byc dlugo młodym. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Uroda sprzed lat... 03.02.21, 19:54 Czasu nawet na takie pierdoły nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Uroda sprzed lat... 03.02.21, 20:05 Raczej było parcie żeby być "godną" i że nie wypada. Nawet jakby chciały być młode, to by im nie pozwolono. Odpowiedz Link Zgłoś
szybki-lisek Re: Uroda sprzed lat... 03.02.21, 23:17 Pewnie i jedno, i drugie, czasu miały mniej, bo chocby to, ze trzeba było odstać swoje w kolejkach po sklepach, a i czasy były takie, że raczej w tym wieku to juz takie matrony królowały. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Uroda sprzed lat... 04.02.21, 20:56 ale to też chyba zależało..bo np moja babcia, pokolenie przedwojenne, zawsze była bardzo elegancko ubrana, buty na obcasie, fryzura, modne stroje itd. natomiast pokolenie mamy-juz urodzone w czasach szarości i bidy chyba aż tak o wygląd w tzw wieku średnim nie dbało. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Uroda sprzed lat... 05.02.21, 10:44 Zależy, jak na to spojrzeć. Pokolenie urodzone przed wojną dorastało w znacznie większej biedzie niż to z lat pięćdziesiątych. Odpowiedz Link Zgłoś
canaille Re: Uroda sprzed lat... 04.02.21, 06:49 Niektóre celebrytki kiedyś wyglądały starzej niż wyglądają dziś. Solarka i makijaż swoje robiły. A i nasze matki czy babki nie wmawiały nikomu, że ich uroda to zasługa JEDYNIE genów, diety czy higienicznego trybu życia. Takie rzeczy procentowały. Dziś też procentują, ale już nie wystarczają. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Uroda sprzed lat... 04.02.21, 18:27 A tu mały OT i dwie piękne sprzed lat m.facebook.com/photo.php?fbid=3285244191491956&id=100000192222944&set=gm.2745532325500093&source=57 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Uroda sprzed lat... 04.02.21, 18:34 Obie cudownie urocze. Rodowicz dzieciak straszny Osiecka jak walkiria Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Uroda sprzed lat... 04.02.21, 18:35 A Urban przez 30 lat nic sie nie starzal... Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Uroda sprzed lat... 05.02.21, 11:39 Rodowicz wyglądała prześlicznie....Osiecka też fajnie, ale już nie tak... Pokolenie przedwojenne to insza inszość jest...byli i piękni,zadbani , bogaci ludzie i była też biedota okropna, gdzie para butów czy całe, nie porwane spodnie to był luksus. Odpowiedz Link Zgłoś