Dodaj do ulubionych

Uroda sprzed lat...

• bulzemba Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 10:21
      Ja parę razy na ulicy wypatrzyłam Niemców . Raz była to para grubo po70. Było widać po nich wiek. ALE. Byli prości jak struna, przycięci elegancko, cera... Stara ale świetlista. Ubrani na sportowo.
      • srubokretka Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 14:32
        To dzieki ograbionym Polakom. Moja babcia nie miala, zeby ona mogla miec. Pech.
        • princesswhitewolf Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 16:27
          sruborkretka haha
        • kokosowy15 Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 16:32
          Masz rację. Najczęściej Polaków grabią inni Polacy, choć niekoniecznie. Kapitał nie ma narodowości (podobno).
    • anorektycznazdzira Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 16:26
      "To kiedyś kobiety były brzydsze? Szybciej się starzały?"

Wiadomo, że nie brzydsze defoltowo, ale dzisiaj ogarnięta 60latka potrafi wyglądać lepiej niż w moim dzieciństwie 40latka. Wyjątki były, ale ogół był młody do 25 roku życia. Po pierwsze wtedy urodzenie dzieci było równoznaczne z akceptowanym tak dalece, że wręcz oczekiwanym roztyciem się. Dbanie to było max farbowanie włosów i malowanie paznokci. Gdyby w małej mieścinie 35latka założyła dresy i wyszła pobiegać, to by chyba pogotowie psychiatryczne wezwali. O tym, że ktoś wygląda młodo decyduje nie laser, tylko kondycja fizyczna.

Poza sportem, który teraz jest czymś normalnym, technologia poszła do przodu i jak ktoś ma ewidentny problem (zęby krzywe/brakujące/żółte, przebarwienia, wąsik, etc) to się ten problem w prosty sposób likwiduje.
      • annajustyna Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 16:28
        Pamiętam do dziś mój opad szczęki ponad 20 lat temu, jak matka mojego ówczesnego chłopaka stwierdziła, że jest zadbana. To jej rzekome zadbanie ograniczało się do mycia się i strzyżeniu u fryzjera na zapałkę. Ale może ja się nie znam...
        • 35wcieniu Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 16:42
          Dawno nie było wątku o tym czym jest zadbanie a szkoda bo zawsze były szałowe.
        • aandzia43 Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 17:23
          A może dbała o sylwetkę i uprawiała sporty? Może używała stosownych do jej cery kosmetyków pielęgnujących? Może ubierała się fajnie sportowo?
          • annajustyna Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 20:49
            Nie.
      • kokosowy15 Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 16:35
        Prosty, ale drogi. Większość tego rodzaju wydatki stawia na ostatnim miejscu, jeżeli wogole bierze je pod uwagę.
        • anorektycznazdzira Re: Uroda sprzed lat... 30.01.21, 08:42
          tobie wszystko drogie
          • kokosowy15 Re: Uroda sprzed lat... 30.01.21, 10:43
            Jeżeli wymienione zabiegi są w cenie samochodu, a jest on niezbędny do funkcjonowania np na wsi, bo władza zlikwidowała połączenie autobusowe to tak, jest drogo. Społeczeństwo nie składa się z samych ematek, które to trzy średnie krajowe i wczasy w Kenii.
    • kkalipso Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 17:12
      To kiedyś kobiety były brzydsze? Szybciej się starzały?

Moja mama miała dziewięcioro rodzeństwa, same dziewczyny w tym jeden chłopak. Te, które wyjechały do miasta (w tym moja rodzicielka) bardzo długo były eleganckimi dobrze wyglądającymi kobietami te, które zostały na wsi marniały z roku na rok. Może i nie było zbyt wielu kosmetyków, ale w kuchni nic się nie marnowało. Matka z maseczką z płatków owsianych/ziemniaka/jaka to był standard przy sprzątaniu. Kochała słońce zamiast olejku smarowała się masłem a włosy utleniała wodą utlenioną. Miała swoje sposoby.
      • princesswhitewolf Re: Uroda sprzed lat... 29.01.21, 17:15
        UV promienie sloneczne
        • apallosa Re: Uroda sprzed lat... 02.02.21, 23:48
          Owszem-kobiety starzały się szybciej.
          Na starych zdjęciach to widuje- moja babcia ze strony matki w wieku 60-ciu paru lat nosiło palto ,chustkę na głowie i wyglądała jak starowinka.Druga z babc-Niemka w tym wieku jeszcze całkiem nieźle jeździła konno, rowerem,była bardzo aktywna i wyglądała całkiem dobrze.
          Agnieszka Perepeczko w swojej książce wspomina, że w przedwojennej gazecie można było zobaczyć ogłoszenie typu : Przyjmę każda pracę, m na utrzymaniu pięćdziesięcioletnią matkę -staruszke".
      • ewa_2009 Re: Uroda sprzed lat... 04.02.21, 00:12
        kkalipso napisała:

> Moja mama miała dziewięcioro rodzeństwa, same dziewczyny w tym jeden chłopak.
        smile
    • szybki-lisek Re: Uroda sprzed lat... 03.02.21, 19:07
      Pamiętam moją mamę i mamy koleżanek kiedy mogly byc w moim wieku, no np między 40 a 50 lat. I może nie wyglądały staro, ale na pewno nie mlodo, młodzieńczo. Krotkie w większości włosy, nadwaga lekka lub całkiem spora, sylwetka juz nie całkiem wyprostowana... w obu rękach siaty z zakupami. One wtedy nie dbały o zachowanie młodzieńczego wyglądu, nie było takiego parcia. Dziś jest inaczej, stosunkowo łatwo byc dlugo młodym.
      • annajustyna Re: Uroda sprzed lat... 03.02.21, 19:54
        Czasu nawet na takie pierdoły nie było.
      • konsta-is-me Re: Uroda sprzed lat... 03.02.21, 20:05
        Raczej było parcie żeby być "godną" i że nie wypada.
        Nawet jakby chciały być młode, to by im nie pozwolono.
        • szybki-lisek Re: Uroda sprzed lat... 03.02.21, 23:17
          Pewnie i jedno, i drugie, czasu miały mniej, bo chocby to, ze trzeba było odstać swoje w kolejkach po sklepach, a i czasy były takie, że raczej w tym wieku to juz takie matrony królowały.
          • simply_z Re: Uroda sprzed lat... 04.02.21, 20:56
            ale to też chyba zależało..bo np moja babcia, pokolenie przedwojenne, zawsze była bardzo elegancko ubrana, buty na obcasie, fryzura, modne stroje itd. natomiast pokolenie mamy-juz urodzone w czasach szarości i bidy chyba aż tak o wygląd w tzw wieku średnim nie dbało.
            • kokosowy15 Re: Uroda sprzed lat... 05.02.21, 10:44
              Zależy, jak na to spojrzeć. Pokolenie urodzone przed wojną dorastało w znacznie większej biedzie niż to z lat pięćdziesiątych.
    • canaille Re: Uroda sprzed lat... 04.02.21, 06:49
      Niektóre celebrytki kiedyś wyglądały starzej niż wyglądają dziś. Solarka i makijaż swoje robiły.

A i nasze matki czy babki nie wmawiały nikomu, że ich uroda to zasługa JEDYNIE genów, diety czy higienicznego trybu życia. Takie rzeczy procentowały. Dziś też procentują, ale już nie wystarczają.
    • mandre_polo Re: Uroda sprzed lat... 04.02.21, 18:27
      A tu mały OT i dwie piękne sprzed lat
      m.facebook.com/photo.php?fbid=3285244191491956&id=100000192222944&set=gm.2745532325500093&source=57
      • ichi51e Re: Uroda sprzed lat... 04.02.21, 18:34
        Obie cudownie urocze. Rodowicz dzieciak straszny Osiecka jak walkiria
        • ichi51e Re: Uroda sprzed lat... 04.02.21, 18:35
          A Urban przez 30 lat nic sie nie starzal...
          • apallosa Re: Uroda sprzed lat... 05.02.21, 11:39
            Rodowicz wyglądała prześlicznie....Osiecka też fajnie, ale już nie tak...
            Pokolenie przedwojenne to insza inszość jest...byli i piękni,zadbani , bogaci ludzie i była też biedota okropna, gdzie para butów czy całe, nie porwane spodnie to był luksus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka