Dodaj do ulubionych

anielski orszak

• 3-mamuska Re: anielski orszak 03.02.21, 03:06
      asia_277 napisał(a):

> jak słyszę tę pieśń to zawsze zaczynam ryczeć, nawet jeśli to pogrzeb dalekiej
      > ciotki, którą widziałam dwa razy w życiu. Na kogo też tak działa? A przy okazji
      > , ostatnio usłyszałam od znajomej, że lubi pogrzeby. A jak z tym u was, bo ja r
      > aczej nie przepadam, smutno zawsze się robi.

Na mnie tez tak działa. Niestety😣😔 i zapłakana rodzina zmarłego to koszmarem połączenie dla mnie. Zaczynam ryczeć nawet jeśli to obcy człowiek choć w życiu mało co mnie wzrusza aż tak.
      Unikam pogrzebów.
    • bulzemba Re: anielski orszak 03.02.21, 06:02
      Jednym słowem: pieśń udana.
    • cisco1800 Re: anielski orszak 03.02.21, 07:01
      Ryczeć nie, ale zawsze mam ciarki.
    • niktmadry Re: anielski orszak 03.02.21, 07:44
      Mnir sie bardzo podoba pogrzebowa wersja piesni Zapada zmrok. Zapada zmrok juz wszystkie swiatla gasną....
    • leia33 Re: anielski orszak 03.02.21, 07:48
      Ja nie mogę tego słuchać. Zbyt wiele przeszłam w życiu, zbyt wiele widziałam śmierci, chorób i nieszczęścia. Unikam jak ognia takich melodii.
    • thank_you Re: anielski orszak 03.02.21, 08:17
      Nawet gdy jestem na pogrzebie kogos z dalszych znajomych (tak jestem nauczona, aby pójść na pogrzeb każdego, kogo znałam), to gdy zabrzmią pierwsze takty tej pieśni (nie dzieje sie to zawsze), to zawsze uronię łzę. Do tego jest to pieśn wiercaca dziurę w głowie i wychodzi z niej po kilku dniach.
      • tinywee Re: anielski orszak 03.02.21, 08:34
        Na mnie. Od razu topnieję.

Lacrimosa Preisnera też mnie mocno rusza, choć w innych rejestrach.
        • karme-lowa Re: anielski orszak 03.02.21, 14:52
          Mnie bardziej wzrusza "Ciebie Boże chwalimy" i do tego te bijące dzwony. Po pierwszej linijce mam gulę w gardle. Nie wiem sama dlaczego.
          • 12gram Re: anielski orszak 03.02.21, 18:28
            i zapach kadzidła do tego, rewelka.
            • karme-lowa Re: anielski orszak 05.02.21, 11:09
              12gram napisała:

> i zapach kadzidła do tego, rewelka.
              O tak.
    • paniusia.aniusia Re: anielski orszak 03.02.21, 15:25
      Po to właśnie się ją śpiewa na koniec-żeby emocje uszły z ludzi.
    • danka88 Re: anielski orszak 03.02.21, 15:30
      O boże.. Myślałam że tylko ja tak mam.. uncertain
    • ortolann Re: anielski orszak 03.02.21, 15:32
      Jest podniosła i śpiewana w takim już absolutnie ostatecznym momencie. I w dodatku jeszcze śpiewa się ją przeważnie bez akompaniamentu, takie surowe głosy. Wywołuje we mnie podobne wrażenia. I jeszcze te zawodzenia zanim się trumnę dostarczy na ostatni pit-stop, to "dobry Jezu, a nasz panie". To jest taka zapowiedź. A Anielski Orszak to już takie uspokojenie, zamknięcie, finał i wtedy zwracasz się do tego zmarłego - to jest dla niego ta pieśn, żeby przypadkiem nie miał złudzeń. Jak się tak kiedyś nad tym zastanawiałam, to ta pieśń stała się dla mnie jeszcze bardziej przejmująca.
    • kaczorek10 Re: anielski orszak 05.02.21, 11:06
      Na mnie, zawsze...
    • escott Re: anielski orszak 05.02.21, 17:30
      Ja nie cierpię. Ale ja nie cierpię w ogóle oprawy kościelnych uroczystości, tych upiornych fałszujących księży i wtorujacych im zawodzeń, zimna, kiczu wszechobecnego... trudno mi to znieść, nie chciałabym nikogo bliskiego żegnać w taki sposób.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka