Dodaj do ulubionych

Chłop mi przeszedł na dietę i klapa

29.03.21, 08:38
W piątym dniu diety niskowęglowodanowej wczoraj nie mógł wstać z łóźka. Był osłabiony i zmęczony.

W południe zjadł suty obiad, zjadł mnóstwo słodyczy - i odżył.

Czy to osłabienie było spowodowane przez tę dietę, czy to może coś innego?
Obserwuj wątek
    • fogito Re: Chłop mi przeszedł na dietę i klapa 29.03.21, 08:41
      Cukier mu spadł ?
    • ursydia Re: Chłop mi przeszedł na dietę i klapa 29.03.21, 08:43
      Niech zbada cukier.
    • po-trafie Re: Chłop mi przeszedł na dietę i klapa 29.03.21, 08:51
      No jak sie przestaje jesc weglowodany to organizm musi zaczac czerpac energie z tluszczu i bialka. Zanim organizm na ten dosc kosztowny proces przejdzie, to ma nadzieje, ze glod (czyli: brak weglowodankw) jest tymczasoey i wystarczy ten kilka dni przeczekac.
      Wiec: oslabienie, zawroty glowy, poczucie zimna, brak koncentracji itp - to sa czeste objawy i trwaja i do deoch tygodni.
      Wlasnie przez te trudnosc, tak restrykcyjne diety poleca sis stosowac jedynie po konsultacji lekarskiej, ostroznie, rozumiejac czego sie spodziewac, obserwyjac reakcje ciala i raczej nie w czasie pandemii, gdzie oslabianie organizmu to ostatnie, czego komus zycze.

Chce schudnac? to przyciac dziennie 200-300kcal, albo jest te 8-10h dziennie, a nie radykalne diety eliminacyjne uncertain
    • jehanette Re: Chłop mi przeszedł na dietę i klapa 29.03.21, 08:56
      Internety Ci nie wywróżą, mogę tylko powiedzieć że wszelkie diety eliminujące jakiś makroskładnik są niezbilansowane i mogą prowadzić do niemiłych efektów. Węglowodany to podstawowe paliwo dla naszego organizmu, w prawidłowo zbilansowanej diecie powinny dostarczać większość energii.
      W swoim zapale do dietowania chłop mógł też spożyć zdecydowanie za mało kalorii, wtedy już bilans mniej istotny, bo po prostu zjadł na tyle za mało że padł.
    • tilijka123 Re: Chłop mi przeszedł na dietę i klapa 29.03.21, 11:05
      Może być przez dietę. Mój mąż też dał radę tylko kilka dni funkcjonować na niskowęglowodanowej.
    • arthwen Re: Chłop mi przeszedł na dietę i klapa 29.03.21, 11:19
      No to swietna dieta, skoro po 5 dniach musiał zjeść mnóstwo słodyczy, żeby funkcjonować wink
      • majenkir Re: Chłop mi przeszedł na dietę i klapa 29.03.21, 16:10
        "Musiał".
        • arthwen Re: Chłop mi przeszedł na dietę i klapa 29.03.21, 19:39
          No wiesz, do jedzenia jeszcze się ludzi na diecie nie zmusza wink
    • bib24 Re: Chłop mi przeszedł na dietę i klapa 29.03.21, 11:31
      prawdopodobnie ma cały czas wysoką insulinę. cukier mu spadł, bo nie je węglowodanów. a wysoka insulina blokuje dostęp do zapasów tłuszczu. poza tym jeżeli wiele lat tak jadł to jedzenie po nowemu może się nie udać od razu. Taki przykład: jak jesz latami niskotłuszczowo, brak ci enzymów do trawienia tłuszczy, szlaki metaboliczne inaczej działają. i jak wtedy zjesz tłuste to odchorujesz. W pewnym wieku trzeba zmiany żywieniowe wprowadzać powoli.
      to moja teoria, nie wiem czy poprawna smile
    • lauren6 Re: Chłop mi przeszedł na dietę i klapa 29.03.21, 11:37
      Źle zbilansowana dieta. Dietetyk powinien mu wyznaczyć mniej drastyczną dietę na okres przejściowy.
    • tanebo001 Re: Chłop mi przeszedł na dietę i klapa 29.03.21, 11:38
      Zagłodziła chłopa na śmierć...
    • larix_decidua77 Re: Chłop mi przeszedł na dietę i klapa 29.03.21, 15:09
      Ile zjadł kalorii i węgli?
    • szara.myszka.555 Re: Chłop mi przeszedł na dietę i klapa 29.03.21, 16:04
      Poczytaj o "keto flu" - lekka niby-grypa po paru dniach na diecie niskowęglowodanowej. Standard, szczególnie jeśli wcześniej zawodnik mocno lubił sobie pojeść węgle. Trzyma dzień-dwa i przechodzi.

Słodycze - masakra, cała ta praca na przestawienie się z węgli na tłuszcze - w piach.

Moim zdaniem małżonek powinien przechodzić na dietę niskowęglowodanową powoli, na przykład:
      tydzień 1 - wyłączyć pieczywo, piwo i słodycze
      tydzień 2 - dodatkowo wyłączyć ryż, kaszę, makaron
      tydzień 3 - jak powyżej i wyłączyć też owoce, ziemniaki i gotowaną marchew.
      tym sposobem szok dla organizmu będzie mniejszy.

• leia33 Re: Chłop mi przeszedł na dietę i klapa 29.03.21, 16:27
      Po prostu organizm nie nauczył się jeszcze korzystać z tłuszczu jako źródła energii. To trochę potrwa, ale da się przejść. Pewnie, że po węglach chwilowo poczuł się lepiej. Ale to na chwilę. Kiedy przeszłam na keto pierwsze dwa tygodnie to była masakra, potem trochę przeszło, ale i tak przestawiałam się prawie pół roku. Ale warto było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka