Dodaj do ulubionych

Miłorząb - do ogrodniczek

30.03.21, 18:20
Dziewczyny.
Zamarzył mi się na miłorząb dwuklapowy w ogrodzie. Jako soliter. Ogród ok 700m2, ziemia gliniasta, miejsce przy zewnętrznym płocie (na przeciwko domu, odległość od domu ok. 10 metrów). Ogród od strony południowo -zachodniej. Wiem,że wolno rośnie, ale martwi mnie docelowa wysokość drzewa i szerokość korony.
Z drugiej strony jest odmiana menhir, karłowata,która dorasta do 2-3 metrów i utrzymuje pokrój kolumnowy. Tylko te 2 metry to ciut za mało jak dla mnie.
I teraz w końcu pytanie - ma któraś miłorząb u siebie w ogrodzie? Jaka odmiana? Sprawdza sie, czy zacienia cały ogród? Może faktycznie zdecydować się na odmianę karłową? A może standardowa i ciąć,jak zbytnio wyrośnie (nie mam problemów z cięciem roślin w ogrodzie).
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Miłorząb - do ogrodniczek 30.03.21, 18:24
      bierz www.google.pl/amp/s/www.boredpanda.com/1400-old-ginkgo-tree-yellow-leaves-buddhist-temple-china/%3famp=true
      • jkl13 Re: Miłorząb - do ogrodniczek 30.03.21, 19:07
        No wiem,piękny jest 😍. I długowieczny. Tylko właśnie wolałabym,żeby nie zajął mi całego ogrodu...
        • aqua48 Re: Miłorząb - do ogrodniczek 30.03.21, 19:48
          jkl13 napisała:

> wolałabym,żeby nie zajął mi całego ogrodu...

Spoko, chyba że planujesz żyć 1000 lat smile
          • jkl13 Re: Miłorząb - do ogrodniczek 30.03.21, 21:00
            Tak długo to nie planuję,ale zakładam,że w obecnym miejscu pomieszkam jeszcze jakieś 40, może 50 lat. Może faktycznie rozmiar drzewka nie będzie problemem za mojego życia, ale już grabienie liści w wieku 80+ może być problematyczne smile
    • aqua48 Re: Miłorząb - do ogrodniczek 30.03.21, 18:46
      Nie mam w ogrodzie (przymierzam się) ale ktoś posadził miłorząb na podwórku pod blokiem. Jest piękny, rośnie wolno, (nie wiem jaka to odmiana) ale statecznie. Potrzebuje trochę miejsca wokół żeby się równomiernie rozrastać. Na razie ma około 4-5m wysokości i ok 3-4m średnicy. Ale pokrój korony to taki stożek. Nikt go nie przycinał. Ma się dobrze, ale ziemię mamy dobrą - to dawna dzielnica ogrodów i sadów.
    • kochamruskieileniwe Re: Miłorząb - do ogrodniczek 30.03.21, 19:17
      Kupuj ze sprawdzonej szkółki. Zeby Ci żenskiego nie wcisnęli....suspicious
      Kwiaty pachną i owszem. Zgniłym mięsem.
      • jkl13 Re: Miłorząb - do ogrodniczek 30.03.21, 19:24
        Ok,wezmę na pewno pod uwagę
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Miłorząb - do ogrodniczek 30.03.21, 21:06
        O tak, ponić "zapach Japonii", gdy kwitną miłorzęby wykręca nos i sprawia, że zaczynasz sprawdzać czy mysz gdzies nie zdechła ;P
        • 71tosia Re: Miłorząb - do ogrodniczek 30.03.21, 23:46
          prawie jestem pewna ze to nie kwiaty ale osnowka owocow tak smierdzi, na jesieni ten zapach jest w Japonii bardzo charakterystyczny w wielu miejscach w ktorych rosnie 'ginko'. Japonczycy sie tym nie przejmuje i zbiera te owoce - same owoce sa bardzo smaczne.
          • kochamruskieileniwe Re: Miłorząb - do ogrodniczek 31.03.21, 08:38
            Kwiaty pachną kiepsko również, choc zdecydownie mniej intensywnie.
            Osnówka mocno smierdzi dla ludzi, bo dla potencjalnych roznosicieli nasion-pacnie atrakcyjnie wink
    • andaba Re: Miłorząb - do ogrodniczek 30.03.21, 21:09
      Moja mama ma . Od jakichś 20 lat.
      Nadal jest sporo niższy ode mnie.

Więc sadź śmiało, szeroka korona nie będzie już twoim problemem.
      • jkl13 Re: Miłorząb - do ogrodniczek 30.03.21, 23:25
        O, to faktycznie wolno rośnie. A niby po 20 latach powinien osiągnąć 5 metrów...
    • 71tosia Re: Miłorząb - do ogrodniczek 30.03.21, 23:37
      nie wiem jak dwuklapowy ale japonski ma strasznie smierdzace owoce, inna rzecz ze rosnie na tyle wolno ze raczej bedzie to problem twoich wnukow wink
      • thea19 Re: Miłorząb - do ogrodniczek 30.03.21, 23:54
        miłorząb jest tylko chiński, nie ma japońskiego
        • ichi51e Re: Miłorząb - do ogrodniczek 30.03.21, 23:56
          zwyczajowo jest. "Czasami używana nazwa miłorząb japoński[a][6] jest myląca, gdyż gatunek ten nie występuje naturalnie w Japonii, a jedynie z tego kraju drzewo to po raz pierwszy trafiło do Europy."
          • thea19 Re: Miłorząb - do ogrodniczek 30.03.21, 23:59
            nie zwyczajowo tylko błędnie
            • ichi51e Re: Miłorząb - do ogrodniczek 31.03.21, 09:31
              masa rzeczy nazywa się niezgodnie z faktami. Miłorząb japoński tak się nazywa bo został odkryty w Japonii.
              • thea19 Re: Miłorząb - do ogrodniczek 31.03.21, 11:50
                nie nazywa się japoński tylko chiński albo dwuklapowy, może sobie doczytaj w necie a nie wypisujesz dyrdymały dla samego pisania
      • kochamruskieileniwe Re: Miłorząb - do ogrodniczek 31.03.21, 08:42
        ale tylko żeńska forma!
        Warto pamiętać, że miłorząb to roślinna dwupienna.
      • asfiksja Re: Miłorząb - do ogrodniczek 31.03.21, 09:00
        Tylko okazy żeńskie wydzielają ten zapach, konkretnie owoce. Męskie są bezzapachowe.
    • z_pokladu_idy Re: Miłorząb - do ogrodniczek 30.03.21, 23:42
      U mnie jest takie 15-letnie drzewo posadzone od południa tuż przy płocie. Obecnie ma jakieś 15 metrów i mocno wystaje poza działkę. Moi rodzice jakoś nie ogarniają, że drzewa rosną i stąd dziwne umiejscowienie. Gdyby miłorząb rósł chociaż 5 metrów od płotu, byłoby idealnie.
      Drzewo jest przepiękne, jesienią ma złoto-zielone ombre z liści. Nie choruje i szybko się goi, jeśli trzeba wyciąć ktorąś z gałęzi. Parę lat temu facet, który nam wycinał połamaną sosnę nie mógł się napatrzeć. Mówił, że jak żyje, nie widział w okolicach tak dorodnego okazu. Możliwe, że kompostownik stojący pod drzewem dobrze na nie wpływa.
    • thea19 Re: Miłorząb - do ogrodniczek 30.03.21, 23:58
      obejrzyj sobie odmianę Tremonia
    • asfiksja Re: Miłorząb - do ogrodniczek 31.03.21, 08:58
      Mam od 11 lat, odmiana nieznana, ale nie karłowa. Może ma ze 3 metry wysokości, ale cienia to on nie daje za wiele. Tego drzewa się nie tnie, to bezsensowne okaleczanie. Jak chcesz ciąć to posadź wierzbę. Za to miłorząb przepięknie wygląda jesienią, przebarwia się na cytrynowo. Bardzo przyjemne drzewo, tylko pamiętaj, żeby kupić pana miłorzęba (panie miłorzęby śmierdzą).
      • jkl13 Re: Miłorząb - do ogrodniczek 31.03.21, 09:44
        W takim razie pytanie o "pana miłorzęba" - jak go rozpoznać? Zadałam pytanie w szkółce,w której znalazłam interesujące mnie drzewko. Roślina ma 5 lat i ok. 150cm. Hodowca twierdzi,że obecnie nie da się rozpoznać,czy jest to odmiana męska czy żeńska, bo to widać dopiero na 20-letnich drzewach. Ma rację?
        • asfiksja Re: Miłorząb - do ogrodniczek 31.03.21, 10:57
          Mnie powiedzieli w szkółce autorytatywnie, że to osobnik męski. Uwierzyłam, nie wiem, jak sprawdzać. Może zacznie śmierdzieć za 10 lat, ale obawiam się, że i tak go (ją) kocham.
          • jkl13 Re: Miłorząb - do ogrodniczek 31.03.21, 12:53
            Ja też sobie pomyślałam,że najwyżej wytnę babę,jak mi po 20 latach hodowania zacznie śmierdzieć 😁. Pewnie byłoby mi szkoda i wolałabym trafić na bezwonnego faceta,ale z tego co piszą internety to loteria.
    • stara-a-naiwna Re: Miłorząb - do ogrodniczek 31.03.21, 12:57
      moja mam ma
      rośnie bardzo powoli

wsadż jaki sobie chcesz on przez 10 lat nie osiągnie takiego rozmiaru jakiego się obawiasz
    • jkl13 Re: Miłorząb - do ogrodniczek 01.04.21, 08:23
      Podsumowanie smile
      Dzięki za wszystkie rady,poczytałam sobie,ułożyłam w głowie i zamawiam dzisiaj drzewko standardowe. Najwyżej wnuki będą mi wypominać po śmierci, jak się za bardzo rozrośnie wink
      Za 20 lat zdam relacje, czy kupiłam śmierdzącą babę, czy bezwonnego chłopaka 😁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka