amsterdama 13.08.21, 12:13 Witajcie. Nigdy nie założyłam konta na facebooku, instagramie, itp. Czy coś tracę? Życia przede mną mniej niż więcej, nie chciałabym czegoś przegapić. Korzystacie z powyższych? Co Wam to daje?Pozdrawiam wakacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Facebook 🤔 13.08.21, 12:19 Fejs mi dał paczkę koleżanek, kilka przyjaźni, poznanie masy ciekawych ludzi, informacje o wydarzeniach, na których chcą bywać, markę w fandomie, ileś miejsc pracy oraz poznanie osoby, przez którą poznałam ukochanego. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Facebook 🤔 13.08.21, 12:26 Ok, załóżmy, że ukochanego i przyjaciół mam. Jak to wygląda, że uzyskujesz informacje o wydarzeniach, miejscach pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Facebook 🤔 13.08.21, 12:42 Przyjaciół też miałam. Teraz mam więcej Wchodzę w interakcje z ludźmi, też na "kółkach zainteresowań", gadamy, jak w realu (bo to jest real, do jasnej anielki). Po pewnym czasie ludzie wiedzą, że jest taka Angazetka, która wie to i to, umie śmo i owo. I pytają, czy nie pojadę gdzieś z wykładem, czy nie chcę podjąć dla nich pracy. I tak to się kręci. Networking. I możliwość poznania ludzi, których się nie pozna w inny sposób, bo różnica miejsca zamieszkania czy wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Facebook 🤔 13.08.21, 12:47 masz zalajkowane interesujące cię instytucje i jak jakaś ma wydarzenie tobie się ono wyświetla. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Facebook 🤔 13.08.21, 19:18 To ciekawe. Jak to zrobiłaś? Przez grupy facebookowe? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Facebook 🤔 13.08.21, 12:24 Założyłam rok temu, bo potrzebowałam dostępu do pewnej grupy. Myślałam, że potem skasuję, ale zależy mi na Messenger- nie da się mieć komunikatora bez konta na fb. Korzystam z kodów promocyjnych na różne rzeczy, które chcę kupić. Niczego nie wstawiam, bardzo rzadko komentuję, klikam znajomym lajki, kiedy wstawią nowe profilowe. Instagram też mam, tak samo bierny jak fb, ale mam dostęp do interesujących mnie profili. Czy coś tracisz? Sama musisz ocenić. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Facebook 🤔 13.08.21, 12:30 Przepraszam, ale jestem w temacie jaskiniowcem. O co chodzi z „ dostępem do grupy”? Jest np. jakieś powiedzmy „kółko” rowerowe, a ludzie dołączają, żeby się wymieniać informacjami nt. tras, sprzętu? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Facebook 🤔 13.08.21, 12:33 Tak, potrzebowałam bardzo dostępu do tego "kółka rowerowego", bardzo mi to ułatwiło pewne zadania zawodowe. Takich kółek są tysiące Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Facebook 🤔 13.08.21, 18:48 primula.alpicola napisała: > Założyłam rok temu, bo potrzebowałam dostępu do pewnej grupy. > Myślałam, że potem skasuję, ale zależy mi na Messenger- nie da się mieć komunik > atora bez konta na fb. Da się, da się. Moi synowie nie mają konta na FB a Messengera mają. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Facebook 🤔 13.08.21, 20:51 disco-ball napisała: > Kiedyś się dało, chyba teraz nie Starszy messengera ma już dawno,młodszy ok 1,5 roku. Może rzeczywiście teraz się nie da bez Facebooka🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Facebook 🤔 13.08.21, 19:07 To znaczy, że messenger mieli wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Facebook 🤔 13.08.21, 12:30 1) Na każdym kursie czy studiach tworzy się grupy na FB. Tą drogą następuje wymiana informacji, materiałów i komunikacja między studentami. 2) Z FB czerpię informacje o imprezach i wydarzeniach zarówno zawodowych jak i rekreacyjnych itp. 3) Współprowadzę na FB profil mojej firmy. Poza tym mogłabym nie korzystać. Nie wrzucam prywatnych zdjęć swouch ani członków rodziny, nie biorę udziału w dyskusjach. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Facebook 🤔 13.08.21, 12:40 FB jest bardziej użytkowy, grupy, jakieś wydarzenia, znajomi i tak dalej. Instagram to takie targowisko próżności, można rzucić okiem w wolnej chwili, ale czy coś tracisz to sama byś musiała ocenić. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Facebook 🤔 13.08.21, 12:41 A i jeszcze ja się na insta logowałam kontem FB. Więc jak założysz jedno to w pakiecie możesz mieć i drugie 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Facebook 🤔 13.08.21, 12:40 Mam grupę osiedla. Jak sprzątam i chcę się czegoś szybko pozbyć, to strzelam foty i wystawiam. Tego samego dnia (czasem już za kilka minut) pojawia się ktoś, komu to się przydaje i ode mnie zabiera. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Facebook 🤔 13.08.21, 12:50 ostatnio pod domem moich rodziców w ulicy zrobiła się dziura - zrobiłam zdjęcie żeby ostrzec ludzi i wrzuciłam na lokalna grupę. 2 dni później dziura została naprawiona bo ludzie przerazili się ze to nigdzie nie zgłoszone (tylko na fejsa?! takie rzeczy sie zgłasza!) i masowo ambitnie zgłaszali... Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Facebook 🤔 13.08.21, 12:59 Popatrz Europo, jak pięknie jest w Polsce, cytując klasyczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Facebook 🤔 13.08.21, 20:59 To fajne. Temu powinny służyć takie serwisy społecznościowe. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Facebook 🤔 13.08.21, 12:51 Oj ty jedyny, wyjątkowy płateczku śniegu tititi 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Facebook 🤔 13.08.21, 12:56 Możesz jaśniej, bo nie rozumiem przesłania? Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Facebook 🤔 13.08.21, 12:53 A jak szukacie swoich starych znajomych na facebooku? Załóżmy nie wiecie, czy mają konta. Wrzucacie dane i osoba jest wyszukiwana, czy można dać grubsze dane- np.” miłośnicy jogi w zachodniej Polsce”? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Facebook 🤔 13.08.21, 13:03 Po nazwisku, widzisz miasto często zdjęcie i info gdzie kto studiował. Więc łatwo wydedukować, czy ta Barbara Iksinska to koleżanka Basia ze szkolnej ławy. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Facebook 🤔 13.08.21, 18:33 fb wie lepiej od Ciebie, kim są Twoi znajomi Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Facebook 🤔 13.08.21, 19:02 primula.alpicola napisała: > fb wie lepiej od Ciebie, kim są Twoi znajomi Przeczytaj niżej mój post. Wrzucaliście ostatnio zdjęcie na Facebooka? Coś Was wtedy zaskoczyło? Może po wysłaniu zdjęcia Facebook sam oznaczył na zdjęciu Was i znajomych? Ale jak to się stało? Niedawno Facebook rozpoczął korzystanie z algorytmu rozpoznawania twarzy. Mark Zuckerberg chwali się, że działa on z 98% skutecznością. Teoretycznie nic w tym złego, ale kto wie w jaki sposób można go wykorzystać lub już się go wykorzystuje. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Facebook 🤔 13.08.21, 19:09 To jest bardzo złe, i trzeba wyrazić na to zgodę w ustawieniach prywatności. Ja żadnych zdjęć nie wrzucam, a znajomi pytają, czy mogą wstawić nasze wspólne. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Facebook 🤔 13.08.21, 19:54 primula.alpicola napisała: > To jest bardzo złe, i trzeba wyrazić na to zgodę w ustawieniach prywatności. > Ja żadnych zdjęć nie wrzucam, a znajomi pytają, czy mogą wstawić nasze wspólne. > I tak trzymaj mądra dziewczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Facebook 🤔 13.08.21, 12:57 Mam od 10 lat. Utrzymuje za jego pomocą codzienne kontakty towarzyskie z przyjaciółmi a także prezentuje i sprzedaję efekty mojego hobby. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Facebook 🤔 13.08.21, 12:58 Czasem trafiam na kapitalne filmiki na fejsie w proponowanych. Poza tym mam fejkowe konto i zero przyjaciół, używam go ewentualnie do zdobywania lokatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Facebook 🤔 13.08.21, 13:20 Zaspokaja ciekawość , uczy (grupy tematyczne), informuje np. wydarzenia kulturalne, imprezy dla dzieci (jak były młodsze). Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Facebook 🤔 13.08.21, 13:26 I czasami dzieci szybciej odbiorą messengera niż telefon 😀. A i jeszcze oddawanie rzeczy na śmieciarce np. ciuchy, buty po dzieciach. Miałam taką historię, że rzeczy po starszym synu odebrała pani kurator sprawująca opiekę nad niepełnosprawnym, dorosłym, który utrzymuje się z renty i prac dorywczych. Bardzo ją ucieczyły prawie nowe, zimowe buty, w których będzie mógł chodzić do pracy. Stare kołdry poszły kiedyś do schroniska. Mniej śmieci, pożytek dla innych. FB może być użyteczny. Od ciebie zależy jak go wykorzystasz. Odpowiedz Link Zgłoś
pingus Re: Facebook 🤔 13.08.21, 18:17 Dla mnie tylko messanger się przydaje do kontaktu z innymi, poza tym nie przepadam, mało wartościowych treści, tylko zdjęcia z wakacji albo dzieci, tak jakby nie można było tym wymieniać się w messangerze, no i genialne żarciki w komentarzach. Wydaje mi się też, że coraz więcej osób wykorzystuje to komercyjnie, czyli jak np. ktoś maluje paznokcie to jak najbardziej fb się staje przydatne. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Facebook 🤔 13.08.21, 18:23 pingus napisała: > mało wartościowych treści Przecież to od Ciebie zależy jakie treści FB będzie Ci pokazywał. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Facebook 🤔 13.08.21, 19:15 W dużym stopniu tak, ale algorytmy rządzą się swoimi prawami i nie wyświetlają tego, co mnie najbardziej interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kautokeino Re: Facebook 🤔 13.08.21, 18:40 Tracisz posiadanie konta na FB. Ja nie nalezalam do kolka szachowego, druzyny pilki noznej, kolka lowieckiego itp. Czy cos trace? Zycia przede mna raczej mniej niz wiecej, nie chcialabym czegos przegapic. Korzystacie z powyzszych? Co Wam to daje? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Facebook 🤔 13.08.21, 19:01 Nie warto .Więcej wad niż zalet .Ostatnio Fejs to szajs . Oczywistym jest, że Wasze wiadomości i rozmowy na Messengerze są wykorzystywane do tworzenia profili zainteresowań i sprzedawania ich reklamodawcom. Oczywistym jest również, że są one śledzone - wiadomo to choćby dlatego, że Facebook analizuje Wasze wiadomości w celu sprawdzenia czy nie jesteście przestępcami, bądź terrorystami i w razie stwierdzenia, że możecie być potencjalnie niebezpieczni przekaże całą korespondencję odpowiednim służbom. Poważniejszy problem mają użytkownicy Androida. Aplikacja Facebook pozwala sobie podsłuchiwać Wasze rozmowy nie tylko na Messengerze, ale również telefoniczne. Tak samo ma się sytuacja z wiadomościami SMS na Andku. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Facebook 🤔 13.08.21, 19:07 nie znosze fejsa nie i juz, konto mam od dawna ale uzywam messengera, a na profil wrzucam kocie zbiorki i wlasne kotecki i tyle a i jeszcze kloce sie z poczta polska kiedy wreszcie ogarna przesylki do mnie ale ja zyje w innej bance Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Facebook 🤔 13.08.21, 19:10 Korzystam z fejsa. A to dlatego, że wiem co u ludzi, z którymi kiedyś chodziłam do szkoły, na studia. Czasami z ludźmi że studiów robimy jakieś spotkania i informacja idzie na fejsie. Jestem w różnych grupach, w tym ogłoszeniowych, łatwo mogę sprawdzić co fajnego się dzieje w mieście. Mam przegląd informacji lokalnych i że świata. Fejs dał mi kontakt z ludźmi, z którymi potem przenosimy się na messengery, wiem do kogo z czym uderzyć, bo gdzieś tam pracuje. Lubię fejsa. Instagram nie Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Facebook 🤔 13.08.21, 19:26 Nie mam FB, nie korzystam, nic nie tracę. A messengera mam. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Facebook 🤔 13.08.21, 20:18 Usunęłam konto kilka lat temu. Teraz korzystam z konta męża ( włosing, grupa przedszkolna córki, scrollowanie głupich filmików w poczekalni u lekarza) Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Facebook 🤔 13.08.21, 21:21 Korzystam tylko z grup tematycznych i Messengera. Nie mam żadnych znajomych, nie wstawiam zdjęć ani żadnych informacji. I w ogóle mam tak zablokowane konto, że nie można mnie znaleźć a nawet zmieniłam profilówkę na avatara. Odpowiedz Link Zgłoś
marusiatoja47 Re: Facebook 🤔 13.08.21, 21:43 Nie mam konta na fb i nigdy nie miałam takiej potrzeby, nie przewiduję tego również w przyszłości. Mam tylko messengera ale bez fb. Odpowiedz Link Zgłoś