Dodaj do ulubionych

Spadają okulary

10.09.21, 13:32
Mi.
Z nosa.
Średnio co miesiąc muszę chodzić do optyka i "reperować" bo zwyczajnie nie da się używać, spadają przy każdym ruchu.
Ogólnie są ciężkie, bo nawet przy pocienionych szkłach nie da się podobno, użyć cienkiej oprawki.
W obu oczach ok.6 dptr, pocienione szkła, ale nie pomaga .
Soczewki podrażniają oczy, jeśli noszę codziennie.
Poradzcie coś, zmęczona jestem tym...
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Spadają okulary 10.09.21, 13:55
      Pocienione, a z czego wykonane? Bo może da się zrobić lżejsze?
      Oprawki z żyłką czy pełne?
      Spadają bo nie trzymają się na zausznikach? Można dobrać zagięte, trzymające sie za uszami, lub z gumowymi końcówkami. Albo wymienić „noski” na bardziej dopasowane.
      • konsta-is-me Re: Spadają okulary 10.09.21, 14:15
        Pełne, wszyscy mówią że z żyłka się nie da bo to grube szkła.
        Zagięte zauszniki, łańcuszki, z noskiem- bez,wszystkiego próbowałam.
        Może mam dziwny kształt głowy, już nie wiem.
        Zawsze się poluzowuja , ta część z zausznikami robi się zbyt "rozwarta".
        • berdebul Re: Spadają okulary 10.09.21, 16:14
          Mak bardzo grube szkła przez specyficzną wadę wzroku, noszę wyłącznie z żyłką, chociaz optyk jak mnie widzi, to płacze. wink
          A takie gumki zakładane na zauszniki? Używam ich do pływania i jazdy na desce.
          O tego typu visionopticexpress.pl/pl/p/Antyposlizgowe-Stopery-koncowki-na-zauszniki-DUZY/742
    • aqua48 Re: Spadają okulary 10.09.21, 13:59
      A gdybyś spróbowała wersji okularów bezoprawkowych? Zmień optyka.
    • bertie Re: Spadają okulary 10.09.21, 14:05
      Ja mam -10 i noszę pocienione z prawie maksymalnym indeksem i plastikowe oprawki bez nosków. Czasami spadają, szczególnie jak skóra nie jest sucha (krem albo pot) albo jak maseczka je ruszy. Ale zwykle łapię na czas. Przy twoim problemie może kup jakiś łańcuszek, aby chociaż nie niszczyły się jak spadają? Przynajmniej zanim znajdziesz oprawki, które nie są tak problematyczne?
      • bertie Re: Spadają okulary 10.09.21, 14:09
        I jak nigdy nie nosiłaś, to plastikowe oprawki są wyraźnie lżejsze niż metalowe. Aż się zdziwiłam, bo plastikowe oprawki zwykle są do większych szkieł, a i tak jest leciutko.
        • konsta-is-me Re: Spadają okulary 10.09.21, 14:12
          Mam plastikowe.
          Rzekomo takie cienkie "nie utrzymają grubych szkieł".
          • bertie Re: Spadają okulary 10.09.21, 17:46
            Moje szkła są na zewnętrznej krawędzi 2x szersze niż oprawka i nic nie wypada.
    • damartyn Re: Spadają okulary 10.09.21, 14:12
      Źle dobrane oprawki, serio.
    • turzyca Re: Spadają okulary 10.09.21, 14:14
      Źle dobrane oprawki, zazwyczaj szerokość mostka się nie zgadza. Zmień optyka.
    • pampelune Re: Spadają okulary 10.09.21, 14:16
      Też mam ok. 6 dioptrii.
      Przede wszystkim po zdjęciu okularów nigdy ich nie składam, poza sporadycznymi przypadkami, kiedy MUSZĘ je dać do futerału. Dzięki temu śrubka trzyma i zauszniki są na sztywno, nie klapią. Całe życie okulary mi spadały, dopiero parę lat temu zgapiłam od męża nieskładanie i to dużo zmienia.
      • konsta-is-me Re: Spadają okulary 10.09.21, 14:32
        Ooo, o tym nie słyszałam !
    • mamtrzykotyidwa Re: Spadają okulary 10.09.21, 14:17
      Zmień optyka.
      Mój mąż też ma ok.6 i cienkie druciane oprawki, nic mu nie spada, nosi te same okulary po dwa/trzy lata bez żadnych napraw.
      Robi w małym punkcie u prawdziwego optyka.
      Raz dawno temu zrobił w salonie Vision Express w galerii handlowej, to po kilku miesiącach okulary były do wyrzucenia: gięły się, wypadały śrubki.
    • bergamotka77 Re: Spadają okulary 10.09.21, 14:19
      Nie rozważałaś operacji laserowej?
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Spadają okulary 10.09.21, 14:46
        Przy takiej wadzie trzeba być ciężkim idiotą (jeśli uwzględnić odsetek powikłań, niecałkowitej korekcji wady i konieczność stosowania sztucznych łez do końca życia), żeby się na to pisać.
    • koronka2012 Re: Spadają okulary 10.09.21, 14:26
      Najprawdopodobniej źle je ściągasz. Podobno trzeba jednocześnie obiema rękami żeby się nie defasonowały. Żadnego nakładania na głowę Itp.
      Porządna oprawki większość takich manewrów wytrzymują ale jeśli mają słabe sprężynki przy zausznikach to takie są właśnie efekty
    • fraudes Re: Spadają okulary 10.09.21, 14:37
      Spróbuj szkieł Hilux. Nie są tanie, ale jest taka seria superlekkich i bardzo cienkich. Jeśli jeszcze pocienisz, powinno być dobrze. 6 dprt to nie az tak duzo. Może drucik w noskach jest za miękki?
      • ajaksiowa Re: Spadają okulary 10.09.21, 15:16
        Widziałam faceta ktöry miał z tyłu głowy taką,,obrècz,, łączącą oba końce pingli
        • fraudes Re: Spadają okulary 10.09.21, 15:19
          OJP. Moje dziecko w dobrze dobranych okularach (bez obręczy i innych cudów) biega, skacze i uprawia sporty. Także ten...
        • konsta-is-me Re: Spadają okulary 10.09.21, 15:19
          Myślę o czymś takim 🤣🤣
    • eliszka25 Re: Spadają okulary 10.09.21, 16:09
      Zmieniłabym optyka. Mój syn ma -7 i -7,5. Ma dwie pary okularów, w tym jedne w cieniutkich, tytanowych oprawkach. Te tytanowe zakłada na wf i do wszelkich aktywności sportowych. Ma je od ponad roku i jeszcze nigdy nie musiał ich regulować czy naprawiać żeby nie spadały.
    • bib24 Re: Spadają okulary 10.09.21, 17:55
      następnym razem kup metalowe oprawki, sama sobie dogniesz bez łaski.
    • zurekgirl Re: Spadają okulary 10.09.21, 17:59
      E tam nie da sie. Moja mama ma w jednym oku -5, w drugim -9, astygmatyzm. W Fielmannie jakies 20 lat temu znalazla oprawki tytanowe, bezramkowe, cieniutkie jak nitka i dali rade jej w to odpowiednie szkla wpasowac. Byly drogie jak diabli, ale nie zalowala. Teraz nosi ramkowe, pocieniane, dobrze dopasowany rozmiar ramki, bo ma waska twarz. Za to problem jak ty ma moj osmiolatek, wszystko mu z jego malenkiego noska zjezdza i optycy twierdza, ze musi mu nos urosnac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka