Dodaj do ulubionych

Takie 4/10

17.09.21, 20:15
Zrobiłam zdrowe leczo warzywne. Kolegę prawie doprowadzając do zawału bo on fanatyk leczo. Prawdopodobnie powinnam go słuchać, bo to moje wyszło... no właśnie.
4/10. Niedobre, ale nie na tyle niedobre żeby wyrzucić i zamówić pizzę. I wyszło dużo.
Jadłam dwa dni. Zamroziłam. Zamrożonego starczyło na następne dwa. Siedzę nad talerzem i dziubię, normalnie jak w przedszkolu nad jarzynową.
Ematko, jak przepis nie wyjdzie ale da się rezultat przełknąć, to jecie nie marnujecie, czy wychodzicie z założenia, że życie jest za krótkie na słabe żarcie i robicie coś lepszego?
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Takie 4/10 17.09.21, 20:25
      Cukinia, cebula, pieczarki, papryka „żywa”, czosnek, pomidory (w tym pomidory w puszce) przyprawy (papryka ostra, słodka, sól pieprz). Tak robiłaś? Powinno wyjść i być smaczne.
      Ja wyjątkowo niesmaczne rzeczy usiłuję zjeść, ale najczęściej jednak wywalam.
        • bigimax4 Re: Takie 4/10 17.09.21, 21:18
          No bo to wegański przepis, weganie muszą dodawać białko gd

          w robocie pracuje niestety z weganem
          od nadmiaru soi mu estrogeny tak wyjebalo ze zachowuje sie jak baba w menopuzie
          na leb idzie dostac , ale wystarczy pare meskich wrzutow i prawie placze w kacie
          po co ludzie sobie to roboa to ja nie wiem
      • totutotam.org Re: Takie 4/10 17.09.21, 20:55
        Ja często leczo (lub "podobne" pisto manchego) jem z ciecierzycą, dodaję gotowaną na koniec, w sumie, by nabrała temperatury.
        Z opisu obstawiam wędzoną paprykę lub pomidory (mogą być kwaśne, rozwodnione, gorzknieć... warto dodać szczyptę cukru).
    • migafka357 Re: Takie 4/10 17.09.21, 20:30
      Nie wyrzucam, ale staram się poprawić - doprawić, pokroić nieudane kotlety w kostkę i wrzucić do sałatki itd. Do leczo dodałbym passaty albo koncentratu, cukru, pieprzu i trochę kiełbaski (ale ty chyba nie jesz mięsa?). Albo zrobiła zapiekankę z ryżem, posypaną na wierzchu serem żółtym. Albo pokroiła drobniej, dodała jajko albo żółty ser i nadziała naleśniki.
        • saszanasza Re: Takie 4/10 17.09.21, 20:38
          marusia_ogoniok_102 napisała:

          > Jem, jem. Staram się rzucić, stąd próby...
          >

          ej nie rzucaj tym leczem lepiej!😂😅

          BTW, moja córka była ostatnio na wycieczce, na której dzieci mogły zrobić zakupy w sklepie ekologicznym. Mój dzieć, maniaczka herbatek kupiła więc pudło wypchane 90 ekologicznymi herbatkami.
          Takiego szajsu to ja w życiu ne piłam, wszystkie (a smaków co najmniej 10j smakują tak damo obrzydliwie.
          Zadzwoniłam więc sobie do koleżanki (nasze córki chodzą do tej samej klasy), żeby podzielić się swoimi herbacianymi przmyśleniami, przy okazji zapytałam, co jej córka przywiozła ze sklepu ekologicznego. No ciasteczka. Smaczne?-pytam. Tak-odpowiada, psu smakują🙈😂
    • alicia033 Re: Takie 4/10 17.09.21, 20:33
      marusia_ogoniok_102 napisała:


      > Ematko, jak przepis nie wyjdzie ale da się rezultat przełknąć,

      To doprawiam/przerabiam tak, żeby było dobre. Chyba, że się nie da (np. ciasto), wtedy jednak skończy w śmietniku. Ale mało wyrazistego leczo to nie dotyczy.
      • turzyca Re: Takie 4/10 17.09.21, 21:40
        Na ciasta jest takie magiczne miejsce jak kuchnia w pracy. Ciasto pokrojone w kawalki znika samo. Nawet przepyszny jagielnik. Tylko zaklad musi byc dosc duzy. Jakis dziwak zawsze sie trafi.
    • pyza-wedrowniczka Re: Takie 4/10 17.09.21, 20:34
      Ja robię leczo warzywne - podsmażam cebulkę, czosnek, cukinię i paprykę. Do tego dodaję pomidory krojone z puszki i doprawiam - ostra papryka, sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie. Nic więcej.
      Wiem, że pewnie to dalekie od tradycyjnego leczo, ale nam smakuje. Tylko warzywa chrupiące, nie rozgotowane i tych przypraw daję dużo.
    • bene_gesserit Re: Takie 4/10 17.09.21, 20:44
      Nieudane leczo da się przerobić na udaną prawie-szakszukę. Tylko dowal jakiejś arabskiej mieszanki albo chociaż kuminu.

      Nieudaną rzecz zamroziłam. A potem wygrzebałam z czeluści i wywaliłam, bo wyglądało dziwnie i było bez daty.
      • zona_glusia Re: Takie 4/10 17.09.21, 21:24
        To jest dobry pomysł.
        Można ewentualnie dodać trochę przecieru pomidorowego i zblendować i używać jako sosu pomidorowo - warzywnego do na przykład makaronu.
    • panna.w.paski Re: Takie 4/10 17.09.21, 20:49
      Hm. Może rzeczywiście ciecierzyca do leczo pasuje średnio. Natomiast w takich sytuacjach ja najczęściej:
      - sprawdzam smak - często dodanie odrobiny soli albo ulubionej przyprawy lub mieszanki przypraw daje pożądany efekt (u mnie ostatnio kumin i zatar - pasowałyby do Twojej ciecierzycy)
      - sprawdzam balans kwaśności i ostrości - czy nie trzeba pieprzu, papryczki, soku z cytryny - one czasem super podbijają smak; dobrą robotę robi też sos Worcestershire - mam wrażenie, że potrawy z sosem pomidorowym w składzie i zupy wręcz zyskują gdy go dodam.
      - tłuszcz przewodzi smak: może podsmażałaś wszystko na kapce oleju i wszystkie składniki są poprawnie przysmażone ale jakieś takie meh, nie tworzą symfonii smaku? To dodałabym masła, odrobiny wody i przypraw i włączyłabym na 20 min na mały ogień żeby to leczo się fajnie ze sobą poddusiło.
      - ostateczna broń: wrzucić do naczynia do zapiekania, dodać podgotowany makaron, sos beszamelowy lub pomidorowy i dużo startego sera, zapiec. Jakby nie smakowało idealnie, zrobić test na covid bo kto nie kocha zapiekanek z serem?

      Jak widać, ja się w kuchni nie poddaję. Ale jak zrobię coś, co mimo moich talentów i zabiegów mi nie smakuje (albo nie smakuje tak, jak sobie wymarzyłam) to jestem wściekła, więc Cię rozumiem. Mimo wszystko - jeśli jest świeże, domowe, zjadliwe - tylko nie idealne w smaku - to nie wyrzucam tylko myślę o Anglii i zjadam, czasem mężowi smakuje bardziej niż mi i dostaje dokładkę smile. Następnym razem będzie lepiej, trudno. Mam wewnętrzną blokadę przed wyrzucaniem jedzenia.
    • ichi51e Re: Takie 4/10 17.09.21, 20:56
      wyrzucam. nie widzę powodu jeść jak mi nie smakuje.
      Nie poddawaj się leczo warzywne może być super. niestety nie poradzę co do przepisu bo tutaj mam najlepsze na świecie - z mrozonki...
    • turzyca Re: Takie 4/10 17.09.21, 21:37
      A tluszcze jakie dalas? Bo soczewica nie powinna spaprac kompletnie, robilam i w takiej wersji, bylo dobre.

      Zasadniczo nieudane ale jadalne eksperymenty kulinarne dziele na male porcje i mroze. Mniej wiecej pol porcji obiadowej, moze jedna trzecia. Potem rozmrazam i traktuje jako cos zupelnie innego. To leczo zmieszalabym z kasza gryczana i jajkiem albo wrzucila do szakszuki - czyli drugie tyle pomidorow i podsmazona cebulka.
      Albo odkladam porcyjke do malej miseczki i robie dzikie eksperymenty. Np. doleje sosu teriyaki. Albo doloze sirachy. Mleczko kokosowe, maslo fistaszkowe. Kapary, oliwki. Ananas. Oczywiscie nie wszystko na raz, ale co mi akurat w duszy spiewa.


      I jeszcze mam swiadomosc, ze sa takie chwile w zyciu czlowieka, gdy kiepskie leczo sprzed trzech miesiecy razem z kuskusem sa posilkiem zachwycajacym, bo da sie to zjesc bez zucia, jest cieple i sycace. Robi sie samo w piec minut. I mozna isc znowu spac.
    • kafana Re: Takie 4/10 17.09.21, 21:48
      Ale to nie mogłaś doprawić później? Nie wiem co może wyjść zle w leczo. Dodaje ostrej papryki, jakiejs natki i od razu smakuje 5 razy lepiej.
          • bene_gesserit Re: Takie 4/10 17.09.21, 22:18
            Ponawiam hipotezę, że to czosnek z puszki z pomidorami. Ten niedobry czosnek, ostatnio coraz bardziej powszechny, nie wiem co oni z nim robią. Nawożą czymś strasznym albo może to jakieś nowoczesne odmiany, które dają dużą bulwę, ale śmierdzącą chemią, a nie czosneczkiem.

            Spieprzyłam tak sobie świetne ragu bolońskie - kupiłam passatę z czosnkiem we środku, wlałam bez próbowania. Cały gar śmierdział siarką i niczym więcej. Nie dało się tego zjeść.
    • madzioreck Re: Takie 4/10 17.09.21, 22:23
      Życie może jest krótkie, ale to dla mnie nie powód, żeby wyrzucać jedzenie, które jest znośne. Tym bardziej, że leczo da się uratować. Dowalić ostrej papryki, koncentratu pomidorowego, dodać mięsa/kiełbasy. Cieciorka to chyba nie najlepszy dodatek. Ale ja bym to doprawiła ostrym, zblendowała i jadła z makaronem albo ryżem, lub w postaci zupy krem. Dorzuciłabym świeżej bazylii.
    • jednoraz0w0 Re: Takie 4/10 17.09.21, 22:32
      Przerobiłbym na niewegańskie, z podsmażoną mieloną wołowiną i stosownymi przyprawami, tylko najpierw bym zaeksperymentowała z małą ilością. Może pöjście w stronę chili by jej pomogło i jedzenie tego potem ze śmietaną, serem, awokado i nachos.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka