12.10.21, 07:11
Kiedy wreszcie wyhamuje trochę inflacja? Co z cenami paliw, to już jest jakaś tragedia, co nie zajadę na stację to drożej i to dużo. Usługi bardzo poszły w górę, o żywności nie wspomnę. Jest szansa, że trochę to przystopuje? Jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • gaskama Re: Drożyzna 12.10.21, 07:16
      Nie, nie ma szansy. Zahamowanie inflacji nie leży w interesie PiS.
      Moim autem jeździ syn od pół roku. Zajechałam wczoraj na stację po raz pierwszy od wiosny. Zawsze pełen bak 200 zł. Wczoraj 260 zł. Będzie dużo, dużo gorzej.
      • sol_13 Re: Drożyzna 12.10.21, 07:36
        U mnie pełen bak zawsze był dobrze ponad 300, teraz 420. Plus taki, że do biura prawie nie jeżdżę, więc i tak wychodzę na plus.
        • makurokurosek Re: Drożyzna 12.10.21, 08:39
          My z tego powodu każdy samochód zaraz po zakupie gazowaliśmy. Koszt instalacji zwracał się bardzo szybko
          • gulcia77 Re: Drożyzna 12.10.21, 09:38
            Gaz po 3,08. Moi taksówkarze są wściekli, musimy podnieść ceny
            • dyzurny_troll_forum [...] 12.10.21, 11:11
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • paulownia88 Re: Drożyzna 12.10.21, 13:48
                dyzurny_troll_forum napisała:

> gulcia77 napisała:
                >
                > > Gaz po 3,08. Moi taksówkarze są wściekli, musimy podnieść ceny
                >
                > Ohhh może wreszcie doczekam dnia, że taksówkarze pozdychają z głodu...
                >
                Nie wiem, jak można życzyć tak źle ludziom. Można nie lubić taksówkarzy, ale oni też mają rodziny, dzieci. Co z ciebie za człowiek?
                • dyzurny_troll_forum [...] 12.10.21, 14:02
                  • paulownia88 Re: Drożyzna 12.10.21, 18:21
                    dyzurny_troll_forum napisała:

> paulownia88 napisała:
                    >
                    > > Nie wiem, jak można życzyć tak źle ludziom. Można nie lubić taksówkarzy,
                    > ale on
                    > > i też mają rodziny, dzieci. Co z ciebie za człowiek?
                    >
                    > Człowiek nienawidzący taksówkarzy jest ze mnie. Ich rodziny może spotkać ten sa
                    > m los, żeby się zaraza nie przenosiła....
                    >
                    > "Taksówkarz to złodziej i tak już zostanie.
                    > Pan Jezus w biblii ma to napisane."
                    >
                    Mam w dalszej rodzinie dwóch taksówkarzy - tak dobrych i uczynnych ludzi mało jest na świecie. Nie wiem, na kogo w swoim życiu trafiałaś, ale nigdy nie należy generalizować.
                    • dyzurny_troll_forum Re: Drożyzna 12.10.21, 23:02
                      paulownia88 napisała:

> Mam w dalszej rodzinie dwóch taksówkarzy - tak dobrych i uczynnych ludzi mało j
                      > est na świecie. Nie wiem, na kogo w swoim życiu trafiałaś, ale nigdy nie należy
                      > generalizować.

Dla rodziny i znajomych, być może, uczynnych. Jestem w stanie w to uwierzyć....
                      Klienta jednak zawsze oszuka i okradnie.
                      • umi Re: Drożyzna 13.10.21, 22:28
                        Trzeba swoja siec miec, a najlepiej kilku ludziow konkretnych. Jak sie sprawdzi, korzystasz i sie trzymasz. Jak sie nie sprawdzi, uciekasz jak od zarazy. Troche to wysilku wymaga, ale jak juz sie uda, masz szybki i profesjonalny dojazd w podbramkowej sytuacji. Wiec warto poszukac i wspierac tych porzadnych. A hooyowi po prostu nie beda mieli kursow innych niz od jeleni.
                • pitupitt Re: Drożyzna 12.10.21, 20:04
                  A kto powiedział, że to człowiek?
          • allijja Re: Drożyzna 14.10.21, 15:08
            >My z tego powodu każdy samochód zaraz po zakupie gazowaliśmy. Koszt instalacji zwracał się bardzo szybko

ja w zyciu bym tego nie zrobiła. No chyba że byłabym kierowcą zawodowym (w sensie olbrzymie ilosci paliwa) to może...
            po pierwsze to nie mogłabym parkować w swoim podziemnym garażu - zakaz dla samochodów LPG.
            Po drugie, moja kuzynka "zagazowała" sobie samochod i wieczne problemy z samochodem. Kiedy do mnie przyjechała (700 km) to cały czas spedziłyśmy w serwisie (autoryzowanym) i też za bardzo nie wiedzieli co z tym fantem zrobic bo samochód został "zagazowany" a nie fabrycznie skonstruowany na gaz.
            Po trzecie, butla zajmuje pół bagażnika.
            Po czwarte wreszcie...no ja jednak bałabym jeździc z potencjalna bomba w bagażniku.Wystarczy przyjrzeć się niektórym wypadkom, w których natychmiast po niewielkim zderzeniu pojawia sie pożar a ludzie palą się w środku zanim ktokolwiek zdoła im pomóc - choc wokół sa inni ludzie i checi do pomocy nie brakuje. Chocby wstrzasający wypadek na S6, ktorą jeżdżę nad morze, gdzie w pożarze samochodów, w wyniku w sumie niegroźnego zderzenia, zginęło 6 osób - w wyniku pożaru właśnie. Gdyby nie pozar to nikt by nie zginął. Ale wybuch był tak gwałtowny że nie dało sie pomóc uwięzionym w samochodzie. No dla mnie to niemal pewne, że gaz miał w tym swój udział.
            No dobra...Jechałam z oną kuzynka nad morze jej samochodem i ona wydała na gaz kilkadziesiąt zł, chyba ok. 40. Ja pewnie wydałabym na ten sam odcinek jakies 60 zł, z tego co pamietam tamtą cene benzyny. Przy czym kuzynka mówiła, że po mieście nie ma żadnej korzyści z gazu, sprawdza sie tylko na dłuższych trasach. Ja na długie trasy jeżdże 2 razy w roku, normalnie po miescie.
            • rozaliaolaboga Re: Drożyzna 10.07.22, 22:52
              Nie za wiele wiesz o gazie w samochodzie... butla na pol bagażnika? Brak oszczędności przy jeździe po mieście?
              Ale spoko, nie znam sie, to sie wypowiem wink
        • guacamole2020 Re: Drożyzna 13.10.21, 16:51
          Moze urósl wink.
    • kochamruskieileniwe Re: Drożyzna 12.10.21, 07:23
      Cena ropy rośnie jak na drożdzach
      tu ceny z londyńskiej giełdy za ostatni rok:
      www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=ROPA

a tu ceny gazu:
      www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=GAZ-ZIEMNY
      Przyczyny wzrostu to osobny temat-rzeka.

A jak na swiecie paliwo idzie w górę, zaraz wszystko inne równiez idzie w górę. Plus dodatkowe czynniki polityki lokalnej
      • kochamruskieileniwe Re: Drożyzna 12.10.21, 07:27
        dorzucę jeszcze ceny węgla..
        www.wnp.pl/gornictwo/notowania/ceny_wegla/?zakres=3
      • joaz Re: Drożyzna 12.10.21, 07:52
        Tylko, że w Polsce połowa ceny paliwa to podatki.

kochamruskieileniwe napisała:

> Cena ropy rośnie jak na drożdzach
        > tu ceny z londyńskiej giełdy za ostatni rok:
        > www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=ROPA
        >
        > a tu ceny gazu:
        > www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=GAZ-ZIEMNY
        > Przyczyny wzrostu to osobny temat-rzeka.
        >
        > A jak na swiecie paliwo idzie w górę, zaraz wszystko inne równiez idzie w górę.
        > Plus dodatkowe czynniki polityki lokalnej
      • solejrolia Re: Drożyzna 12.10.21, 08:27
        Ale jak ceny ropy taniały, to w Polsce i tak ceny paliw rosły...bo to się PiSowi podobało i opłacało.
        • melikles Re: Drożyzna 12.10.21, 21:28
          Dziwne, bo rok temu paliwo (95) w PL kosztowało 4,20 zł.
      • thank_you Re: Drożyzna 12.10.21, 10:19
        Czyli dwa razy tańsza niż x lat temu, gdy za Tuska paliwo kosztowało 5,4 wink

Hmm... zgadnij - whyyyy?
      • prawackie_trolliszcze Re: Drożyzna 13.10.21, 12:19
        Jeśli wskutek klimatycznego oszołomstwa rezygnuje się z węgla i zastępuje go gazem, to ceny gazu rosną. Praw fizyki pan nie zmienisz i nie bądź pan głąb.
    • tanebo001 Re: Drożyzna 12.10.21, 07:23
      Nie. I co gorsza na inflację nie ma za bardzo sposobu. Trzeba było nie wybierać debili...
      • kochamruskieileniwe Re: Drożyzna 12.10.21, 07:28
        nie żebym broniła rząd, ale ogólnoświatowe ceny surowców i tak miałby duży wpływ na wzrost cen w P_olsce. przy kazdym rządzie.
        • mia_mia Re: Drożyzna 12.10.21, 07:48
          Ogólnoświatowe ceny są… ogólnoświatowe, a to my w cywilizowanym świecie jesteśmy w czołówce inflacyjnej. Drukarnie odpalono na długo przed podwyżkami cen energii i covidem, ale się chciało debilom 500+, 13,14, płacy minimalnej oderwanej od rzeczywistości, idiotycznych pseudoinwestycji i Glapińskiego na czele BC, no to mamy wszyscy to czego debile chcieli, co najciekawsze oni drożyznę prędzej Tuskowi przypiszą niż rządowi. Teraz jeszcze odpuścimy 700 miliardów, bo jakiś facet ma nierówno pod sufitem i zatęsknimy za inflacją rzędu 5%.
          • kochamruskieileniwe Re: Drożyzna 12.10.21, 07:52
            Ale ceny paliw maja ogromny wpływ. I o to mi chodzi. To jeden z elementów.

Wiesz - debilom zachcialo sie 500+ ...Ale wszyscy je ochoczo biorą, tłumacząc, że to zwrot podatków, które zapłacili suspicious
            • tanebo001 Re: Drożyzna 12.10.21, 07:56
              Jeden plus jest taki ze suweren szorując gołą dupą po betonie przejrzy na oczy...
              • lauren6 Re: Drożyzna 12.10.21, 08:00
                Suweren nic nie odczuje, bo właśnie po to drukują pieniądze, by na socjale dla suwerena starczyło.
                Po dupie dostanie tradycyjnie klasa średnia, w szczególności młodzi na dorobku.
                • tanebo001 Re: Drożyzna 12.10.21, 08:04
                  Ale nie liczę na element animalny. PiS wsparła klasa średnia...
                  • lauren6 Re: Drożyzna 12.10.21, 08:12
                    Ta ze spółek skarbu państwa
                    • tanebo001 Re: Drożyzna 12.10.21, 08:13
                      Nie tylko. Sporo ludzi głosowało na jakąkolwiek zmianę. Część na 500+
                      • buldog2 Re: Drożyzna 12.10.21, 10:31
                        Dwa lata temu? No chyba żeby było więcej PISu w PISie. SP i Konf
                • mia_mia Re: Drożyzna 12.10.21, 08:55
                  W końcu zaczyna odczuwać, drożeją rzeczy, które w budżecie biedniejszych osób stanowią największy procent i z których się nie da zrezygnować.
                  • dyzurny_troll_forum Re: Drożyzna 12.10.21, 11:15
                    mia_mia napisał(a):

> W końcu zaczyna odczuwać, drożeją rzeczy, które w budżecie biedniejszych osób s
                    > tanowią największy procent i z których się nie da zrezygnować.

"Ja emerytowi nie zakażę jeść, on sam może przestać"
                    Minister Bytu

• heca7 Re: Drożyzna 12.10.21, 09:41
                tanebo001 napisał:

> Jeden plus jest taki ze suweren szorując gołą dupą po betonie przejrzy na oczy.
                > ..
                >

Chyba śnisz tongue_out Tak się niestety składa, że mam w bliskim otoczeniu mnóstwo "suwerenów" i oni uważają, że PiS jest cudowny , wizjonerski i robi wszystko z sercem na dłoni dla Polaków. Żeby tylko im ta wstrętna Unia nie przeszkadzała to mielibyśmy raj na ziemi tongue_out To wszystko wina "obcych' i wichrzycieli z innych partii. Jesteśmy niewdzięczni i ślepi, zdrajcy cudownego narodu itd. PiS nam dał takie pieniądze a my niewdzięczni nie skaczemy i nie klaszczemy uszami. Umieją wytłumaczyć każdą niegodziwość. Są impregnowani na wszystko poza bzdurami PiSu.
                • runny.babbit Re: Drożyzna 12.10.21, 09:47
                  Zakupów nie robią, rachunków nie płacą, nie tankują? Jak tłumaczą ceny?
                  • tanebo001 Re: Drożyzna 12.10.21, 10:49
                    Robią. Ale nikt nie mówi że oni mają zagłosować na PO. Wystarczy że nie pójdą do wyborów "bo nie będą mieli na kogo zagłosować"
                  • hanusinamama Re: Drożyzna 12.10.21, 11:46
                    Unia i Tusk smile
                  • arthwen Re: Drożyzna 12.10.21, 12:14
                    Wina Tuska. I UE.
              • trampki-w-kwiatki Re: Drożyzna 12.10.21, 10:26
                tanebo001 napisał:

> Jeden plus jest taki ze suweren szorując gołą dupą po betonie przejrzy na oczy.
                > ..
                >
                Nie przejrzy, mam w rodzinie suwerena, więc wiem jak wygląda ich proces myślowy.
                Inflacja to skutek tego, że pazerne firmy brały tarcze, a wystarczyło nie kraść, mieć oszczędności na czas lockdownu i po prostu w milczeniu chwalącym Pana Prezesa przełykać stratę, która rosła każdego dnia.
                Do tego wykańczają nas pieniądze, które wysysa z nas Unia. Poza tym jest cudownie, wszyscy mają podwyżki, kredyty są tanie, raty za lodówkę niewielkie.

• mia_mia Re: Drożyzna 12.10.21, 08:29
              Mylisz przyczynę ze skutkiem.
            • runny.babbit Re: Drożyzna 12.10.21, 08:51

> ...Ale wszyscy je ochoczo biorą, tłum
              > acząc, że to zwrot podatków, które zapłacili suspicious
              Możesz wysłać do rządu jeszcze więcej swoich pieniędzy, żeby biedaczki nie musieli nam bez przerwy podatków podnosić....
          • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 11:34
            Płaca minimalna oderwana od rzeczywistości? Rozumiem, że godność najsłabiej zarabiających nie ma dla Ciebie znaczenia?
            • dyzurny_troll_forum Re: Drożyzna 12.10.21, 11:48
              narodowa_racja_stanu napisał:

> Płaca minimalna oderwana od rzeczywistości? Rozumiem, że godność najsłabiej zar
              > abiających nie ma dla Ciebie znaczenia?

Najsłabiej zarabiający nie mają godności....
            • mlodyniedowziecia Re: Drożyzna 14.10.21, 14:19
              Wzrost płacy minimalnej o 50% w ciągu 5 lat jest oderwany od rzeczywistości tj. produktywności i realiów rynkowych (tzn. wzrostu płacy na wolnym rynku).
              Dodatkowo nie ma nic wspólnego z godnością najsłabiej zarabiających albowiem w tym samym czasie dobra, których klasa niższa potrzebuje dla zachowania egzystencji (chleb, wędlina, mięso, owoce, warzywa, ogrzewanie) i pożąda (mieszkania, działki, materiały budowlane) drożały szybciej. W efekcie podwyżka okazała się... obniżką, bo kupią za to mniej.
              • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 14.10.21, 16:27
                Nie sądzę, by osoby otrzymujące minimalne wynagrodzenie mogły kupić mniej niż 5 lat temu.
                • mlodyniedowziecia Re: Drożyzna 14.10.21, 17:07
                  To nie jest kwestia sądów tylko cen. W mojej piekarni chleb zamiast 1.85 kosztuje 3 zł. Mieszkania w wielu miejscach droższe o 60-100%. Działki podobnie. Zobacz ceny drewna, stali, stawki wykonawców. Gaz podrożał, prąd podrożał, śmieci też, jak i czynsze w spółdzielni. O węglu nie wspomnę (z 850 do 1250 zł/ t).
          • kropka_kom Re: Drożyzna 16.10.21, 10:13
            a ile zarabiałoś w 2012 roku za tuska jak paliwo było po 6 zł?
        • lauren6 Re: Drożyzna 12.10.21, 07:59
          Ten rząd jest nie do obrony. Nadal mamy najniższe stopy procentowe w Europie, a Matołuszek twierdzi, że inflacja jest korzystna. Dla rządu - tak, bo zwiększają się wpływy z VAT.

Wypowiedzi o tym, że inflacja jest ok, bo wynagrodzenia rosną jest skandaliczna, bo oznacza, że rząd celowo nakręca spiralę płacowo-cenową. Zanim się obejrzymy inflacja to będzie już 10%, albo i więcej, i matołki pewnie zaczną skokowo podnosić stopy procentowe. Najgorsze, że stanie się to z dnia na dzień i ludzie pewnego dnia obudzą się słysząc informację, że rata ich kredytu hipotecznego wzrosła nie o 50 zł, ale o 500 zł, albo i więcej.

To są ekonomiczne nieuki, które być może celowo oddadzą władzę w 2023 roku, by kto inny sprzątał ruinę, którą pozostawią.
          • buldog2 Re: Drożyzna 12.10.21, 10:35
            To bardzo prawdopodobne i, być może, oczekiwane. Bo raty kredytów hipotecznych wzrosną przede wszystkim ludziom niegłosującym na PIS.
            • peonies Re: Drożyzna 13.10.21, 12:25
              hmmm... rozumiem, że ludzie głosujący na PIS mają dożywotnią gwarancję niezmienności raty? Co za złota myśl.
      • paulownia88 Re: Drożyzna 12.10.21, 13:49
        tanebo001 napisał:

> Nie. I co gorsza na inflację nie ma za bardzo sposobu. Trzeba było nie wybierać
        > debili...
        >
        Ja nie wybierałam
        • runny.babbit Re: Drożyzna 12.10.21, 13:52
          Wybrał każdy kto głosował na PiS, ziobrystow, kukiza lub został w domu czekając na rycerza na białym koniu.
          • paulownia88 Re: Drożyzna 12.10.21, 18:23
            runny.babbit napisał(a):

> Wybrał każdy kto głosował na PiS, ziobrystow, kukiza lub został w domu czekając
            > na rycerza na białym koniu.
            To co robić, pani, co robić? I tak źle, i tak do doopy. Może po prostu w cholerę się powiesić, mordując przedtem własną rodzinę, co by nie musiała już żyć w tym przeklętym przez ludzi i Boga kraju.
            • runny.babbit Re: Drożyzna 12.10.21, 20:04
              Po co tak radykalnie, mało masz partii opozycji? Chyba cos można znaleźć dla siebie.
          • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 18:27
            Mało zarabiający mieli głosować na neoliberałów z PO lub Konfederacji, co im źle życzą?
    • aurinko Re: Drożyzna 12.10.21, 07:28
      Ceny nawozów wzrosły kilkukrotnie. Przed nami podwyżka prądu. Planowana jest corocznie podwyżka akcyzy. Podwyżki żywności dopiero się zaczęły. Nadzieja w sieciach, które negocjują ceny z producentami, niezrzeszeni sklepikarze będą mieli mocno pod górkę bo ceny już szaleją. Olej kujawski we wrześniu w hurtowni 7.29, cena z wczoraj 8.49. Cukier w hurcie podrożał o 80 groszy w ciągu 2 tygodni. Zdrożało masło i sery. I to nie po kilka groszy uncertain
      • hanusinamama Re: Drożyzna 12.10.21, 10:23
        Chyba kpisz. Przez ceny w sieciowych sklepach dopłącają do tego rolnicy. Bo siec zarobi. Rolnicy od lat rezygnują z produkcji...za chwile wszystko bedziemy z zagranicy sciagać.
      • martishia7 Re: Drożyzna 15.10.21, 10:15
        W olej rzepakowy, jak ktoś używa, to ja bym się zaopatrzyła nieco na zaś. Może postać.
    • kandyzowana3x Re: Drożyzna 12.10.21, 07:34
      cany ropy odbily po rekordowych spadkach
    • primula.alpicola Re: Drożyzna 12.10.21, 07:35
      Żartujesz? Dopiero się rozkręca.
      Poczekaj na kolejne podwyżki prądu.
    • jowita771 Re: Drożyzna 12.10.21, 07:35
      Też wczoraj się zastanawiałam w sklepie. Zwykle ceny lekko idą w górę, zauważam to, jak porównam jakieś zakupy sprzed kilku miesięcy, a teraz widać od razu, drożeje w oczach
    • mia_mia Re: Drożyzna 12.10.21, 07:49
      Zacznij interesować się historią Wenezueli…
      • melikles Re: Drożyzna 12.10.21, 08:24
        No właśnie, co z tą Wenezuelą?
        • tola1990 Re: Drożyzna 12.10.21, 08:33
          Dokładnie to samo, co stanie się za chwilę z Polską, nowy ład po prostu 💪
          • melikles Re: Drożyzna 12.10.21, 08:34
            Polska jest krajem surowcowym, który wisi na eksporcie surowej ropy?
            • tanebo001 Re: Drożyzna 12.10.21, 08:39
              Dubaj jest też krajem surowcowym...
              • melikles Re: Drożyzna 12.10.21, 08:52
                Nie, emiraty Dubaju w ramach ZEA nie jest krajem surowcowym od dobrych kilkunastu lat. Szejkowie wpompowali astronomiczne pieniądze w rozbudowę infrastruktury turystycznej, logistycznej i handlu. Do tego jest to światowe centrum finansowe.

"Dubaj i Deira (niepodległa w tamtym czasie) stały się bardzo ważnymi portami dla zachodnich przedsiębiorstw. Większość nowych centrów finansowych zostało wybudowanych na terenie portu. Dubaj budował swoją pozycję jako ważny punkt na trasach transportowych w latach 70. i 80. XX. Obecnie miasto jest ośrodkiem i portem turystycznym (Port Jebel Ali, wybudowany w latach 70. XX wieku, jest największą przystanią na świecie stworzoną przez człowieka) oraz ośrodkiem dla przedsiębiorstw informatycznych i finansowych wraz z nowym Światowym Centrum Finansowym (Dubai International Finance Centre – DIFC). Transport lotniczy jest kontrolowany przez Emirates Airline, założoną przez rząd w 1985 roku. Linia posiada swój główny port tranzytowy w Międzynarodowym Porcie Lotniczym Dubaju, w 2005 roku przewiozła 12 mln pasażerów.

Rząd założył specjalne strefy, którym przypisano odpowiednie funkcje, i w których zakładają centra firmy z określonych branż, np. Dubai Media City jako część TECOM (Dubai Technology, Electronic Commerce and Media Free Zone Authority), w której siedziby mają firmy z branży IT, takie jak: EMC Corporation, Oracle, Microsoft i IBM, a także z branży mediów: MBC, CNN, Reuters, AP. Dubai Knowledge Village (KV) to centrum edukacyjne i treningowe, dla przyszłych pracowników innych wolnych stref."
              • sumire Re: Drożyzna 12.10.21, 10:26
                Już nie - Dubaj ma zapasy ropy na circa 10 lat w tym momencie. Dlatego robią wszystko, żeby się uatrakcyjnić gospodarczo i turystycznie (i nawet im to wychodzi, ale ogromnym kosztem, w dużej mierze za pieniądze pożyczane od sąsiadów). To też jest taki trochę kolos na glinianych nogach, zwłaszcza że jest bardzo zależny od zagranicznych pracowników.
                • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 18:28
                  Wiele krajów arabskich dzięki ropie umocniło się w wielu innych dziedzinach, np. medycynie. Pieniądz robi pieniądz. Norwegia to ten sam casus.
            • buldog2 Re: Drożyzna 12.10.21, 11:23
              Polska jest krajem, który dorzyna gospodarkę na rzecz postępowego elektoratu. Należy się! big_grin
          • lauren6 Re: Drożyzna 12.10.21, 10:04
            Akurat porównanie do Wenezueli jest nietrafione, bo polska gospodarka nie opiera się na jednej gałęzi eksportu.

My wytyczamy własną drogę destrukcji: taki mix PRLu, brexitu, Grecji. Na koniec pewnie podzielimy los Białorusi, która powoli przestaje być suwerennym państwem i być może za kilka lat zostanie przyłączona do Rosji.
      • runny.babbit Re: Drożyzna 12.10.21, 08:52
        Mamy swoją historię i dzielnie ją rekonstruujemy. PRL też zbankrutował.
        • melikles Re: Drożyzna 12.10.21, 08:54
          Na czym polega podobieństwo obecnej sytuacji do peerelu?
          • runny.babbit Re: Drożyzna 12.10.21, 09:03
            Autorytarny rząd i ciągła propaganda, milicja zbrojnym ramieniem partii, upolityczniona prokuratura, przedsiębiorca wróg klasowy, księżycowa gospodarka i wywalanie publicznej kasy w błoto, wysoka inflacja.
            • melikles Re: Drożyzna 12.10.21, 09:04
              Aha, księżycowa gospodarka.
              • runny.babbit Re: Drożyzna 12.10.21, 10:27
                Ojej, nie będzie dyskusji o Ostrołęce, przekopie, lotnisku, żeby tylko wspomnieć największe misie.....😏
          • tanebo001 Re: Drożyzna 12.10.21, 09:04
            Na księżycowej gospodarce i drukowaniu kasy
    • tola1990 Re: Drożyzna 12.10.21, 08:32
      Nigdy nie wyhamuje, bo oni ciągle drukują nowe pieniądze, inaczej by ich nie mieli na wszystkie podwyżki, 500 plusy i inne x
    • bywalec.hoteli Re: Drożyzna 12.10.21, 08:35
      A kto to wie? Inflacja dotyczy nie tylko PL
      • tanebo001 [...] 12.10.21, 08:40
        • melikles Re: Drożyzna 12.10.21, 08:53
          Słowacja mocno podrożała i to w cenach bezwzględnych w euro. Tak samo Włochy.
          • tanebo001 [...] 12.10.21, 09:05
          • hiacynta.bukiet123 Re: Drożyzna 12.10.21, 10:21
            Spędzam urlop we Włoszech i tu na straganie za wielką siatę lokalnych mandarynek, winogron i papryki zapłaciłam 3 euro. Żarcie w Polsce jest naprawdę drogie.
            • melikles Re: Drożyzna 12.10.21, 10:57
              A ja w miasteczku pod Modeną w sklepie z garmażerką za dwa opakowania domowych tortellini i ravioli plus dwa pudełka sosu 50 euro. Dwa lata temu płaciliśmy za to samo 30 euro.

Nasza ulubiona mortadela w Conad 15 euro za kilogram, dwa lata temu 12 euro.
              • melikles Re: Drożyzna 12.10.21, 10:59
                Zresztą podajesz przykłady warzyw i owoców sezonowych. W Polsce winogrona 5 zł/kg, pomidory malinówki 5-6 zl/kg.
                • hiacynta.bukiet123 Re: Drożyzna 12.10.21, 11:02
                  W Polsce sezonowe owoce są diabelnie drogie.
                  • melikles Re: Drożyzna 12.10.21, 21:29
                    maliny 6 zł w tym roku
                    • hiacynta.bukiet123 Re: Drożyzna 13.10.21, 09:37
                      Za kubeczek 200g, czyli 30zł za kilo.
              • hiacynta.bukiet123 Re: Drożyzna 12.10.21, 11:01
                melikles napisał(a):

> A ja w miasteczku pod Modeną w sklepie z garmażerką za dwa opakowania domowych
                > tortellini i ravioli plus dwa pudełka sosu 50 euro.

Przeplacilaś. 50 euro płacimy w restauracji za obiad dla dwóch osób z winem.
                • dyzurny_troll_forum Re: Drożyzna 12.10.21, 11:22
                  hiacynta.bukiet123 napisała:

> > A ja w miasteczku pod Modeną w sklepie z garmażerką za dwa opakowania dom
                  > owych
                  > > tortellini i ravioli plus dwa pudełka sosu 50 euro.
                  >
                  > Przeplacilaś. 50 euro płacimy w restauracji za obiad dla dwóch osób z winem.

I to w takiej lepsiejszej. W zwykłej 35E....
    • asfiksja Re: Drożyzna 12.10.21, 09:04
      No ale co byś chciała? Świat sobie zrobił roczne wakacje od pracy i produkcji, na kredyt. I teraz spłacamy ten kredyt inflacją. Może się spełni marzenie Morawieckiego (to o ludziach pracujących chętnie za miskę ryżu).
      • kochamruskieileniwe Re: Drożyzna 12.10.21, 09:34
        Jakoś tego nie bierze się pod uwagę. Oraz faktu, że pieniądze z tarczy brali wszyscy. Łącznie z tymi, którym biznesy rozkwitły podczas lokdownu. Co mnie dosć zdziwiło, że tak bez żenady się do tego przyznawali Nawet tu na forum! Jednocześnie ubolewając nad stanem gospodarki.
        • hanusinamama Re: Drożyzna 12.10.21, 10:25
          Och wszyscy winni tylko nie Nierząd, który robi wszystko tylko nie to co trzeba. Obronczyni PISu, medal ci nalezy!!!
          • kochamruskieileniwe Re: Drożyzna 12.10.21, 10:44
            No własnie. Uwielbiam takie widzenie. Kto nie z nami, ten przeciwko nam!
            Mozna nie byc zwolennikiem pisu i zauwazac różne zjawiska, wyobraź sobie...

• madami Re: Drożyzna 12.10.21, 12:13

> No własnie. Uwielbiam takie widzenie. Kto nie z nami, ten przeciwko nam!
              > Mozna nie byc zwolennikiem pisu i zauwazac różne zjawiska, wyobraź sobie...
              >
              No właśnie ręce opadają, ja nigdy przenigdy nie byłam zwolenniczką PIS ale wystarczy pisnąć słówko, że coś tam dobrze zrobili ( przy czym milion rzeczy zrobili źle) od razu zaczynają na ciebie wrzeszczeć, że jesteś pisiorem. Ludzie skrajna polaryzacja i klapki na oczach doprowadzą was do zguby, serio.
              • natalia.nat Re: Drożyzna 12.10.21, 14:31
                Tyle że oni nie zrobili jednej dobrej rzeczy. A tak wysoka (najwyższa w Europie) obecna inflacja jest w głównej mierze ich zasługą: rozdawnictwa, pompowania socjalu a co za tym idzie malejącej stopy aktywności zawodowej, błędnej polityki monetarnej, dodrukowywania pieniędzy, zadłużania kraju, niezbilansowanego budżetu, zwlekania z podwyżkami stóp przez NBP itp. Gdyby państwo działało prawidłowo, inflacja mogłaby być niższa i zbliżona do średniej europejskiej. A to duża różnica.
                • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 18:12
                  Stara śpiewka, że ludzie z powodu 500+ rzucają pracę.
                  • natalia.nat Re: Drożyzna 12.10.21, 18:52

> Stara śpiewka, że ludzie z powodu 500+ rzucają pracę.

Bo ty wszystko widziałeś, wszystko wiesz i oczywiście nie ma ludzi, którzy nie pracują i żyją tylko z socjalu.
                    • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 19:24
                      Margines.
                      • natalia.nat Re: Drożyzna 12.10.21, 19:47

> Margines.

Nieprawda.
                      • madami Re: Drożyzna 15.10.21, 12:00

> Margines.

niestety nie margines sad ta grupa społeczna jest zatrważająco duża, niezależnie od miejsca zamieszkania
                    • vivi86 Re: Drożyzna 16.10.21, 11:05
                      Jak żyją tylko z 500 cała rodzina to dawaj mi te ceny, które oni płacą
                • madami Re: Drożyzna 15.10.21, 11:55
                  To czy zrobili coś dobrego czy nie to kwestia subiektywna. Ja akurat jestem zwolenniczką rodzinnych programów socjalnych ale wspierających klasę pracującą. 500+ nawet w obecnej, rozdawniczej nierobom formie, ma sporo plusów choćby rozwój usług około pińscetplusowych a to z punktu widzenia gospodarczego jest bardzo korzystne.
                  • natalia.nat Re: Drożyzna 15.10.21, 12:14
                    500+ nie ma żadnych plusów.
                    • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 15.10.21, 18:43
                      Dla osób o najniższych dochodach jest zauważalnym benefitem.
                      • madami Re: Drożyzna 16.10.21, 16:38
                        Dla rodzin z dziećmi wink o najniższych dochodach. Na pewno w tej grupie społecznej zmalał poziom biedy, te rodziny odżyły, zaczęły wychodzić z domu i korzystać z rozrywek, wyjeżdżać na wakacje, kupować lepsze jedzenie to jest fakt. Większość z tych rodzin, pracujących rodzin, wcale nie jest patologiczna, większośc socjalnych środków idzie faktycznie na dzieci, ponoć pierwszym rzutem były remonty i zakupy typu pralka czy telewizor, po jakimś czasie zaczęli przeznaczać środki na usługi, np. zajęcia sportowe czy językowe, są tacy, którzy oszczędzają te środki dla dzieci na studia, moja studentka mówiła mi, że całe 500+ jej rodzice odkładali i dzięki temu może studiowac w dużym mieście. Absolutnie nie jest prawdą, że 500+ = patologia - jest to manipulacja i przekłamanie.
          • leosia-wspaniala Re: Drożyzna 12.10.21, 11:51
            Ale ona ma rację. I to nie jest żadna obrona PiS-u. Tak, wiele osób brało tarczę, zwłaszcza tych którzy są na jednoosobowej DG, ale realnie pracują na etacie i ich byt nie był zagrożony.
            • runny.babbit Re: Drożyzna 12.10.21, 12:14
              Wina jest tych którzy wprowadzali takie przepisy, które umożliwialy wyprowadzanie kasy z budżetu. Przecież po to były te ustawy covidowe, żeby można się było nachapac. A że przy okazji spadlo też trochę innym to już nikogo nie obchodziło. Kto miał się wzbogacić ten to zrobił. Ta ryba naprawdę psuje się od głowy i ciężko będzie to bronić. Bo to że kreują system w którym albo rabujesz albo ciebie obrabuja, to jak najbardziej wina PiS.
              • zwyczajnamatka Re: Drożyzna 12.10.21, 16:03
                Przede wszystkim to zamknęli wszystko. Lockdownow im się zachciało. Oni już powinni siedzieć za to, za zamknięcie gospodarki, szkół, lasów itp. Nie rozumiem dlaczego jeszcze są przy władzy, a nie w więzieniu.
                • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 18:10
                  Mieli pozwolić na setki tysięcy zmarłych emerytów więcej? Pandemia pokazała, jacy niektórzy za zwierzęcymi egoistami. Na gazeta.pl codziennie niektórzy kpli z setek zmarłych dziennie.
                • alicia033 Re: Drożyzna 12.10.21, 18:37
                  zwyczajnamatka napisał(a):

> Nie rozumiem dlaczego jeszcze są przy władzy, a nie w więzieniu.

bo cała masa kretynów w rodzaju srajpera, tanebo, mia_mia, araceli i innych tosiek uważa, że to bohaterowie, ratujący życie.
                  • tanebo001 Re: Drożyzna 12.10.21, 18:59
                    życzę ci lekkiego covida
                    • zwyczajnamatka Re: Drożyzna 12.10.21, 19:12
                      Mnie? Dziękuję już miałam, baaardzo lekkiego. Pracowałam przez cały czas, przez wszystkie lockdowny, w szpitalu. W naszym szpitalu były przypadki covidu. NIKT nie umarł, ani z pacjentów ani z personelu.
                      Moje zdanie od zawsze było takie samo, żadnych lockdownow być nie powinno, kto się boi niech się izoluje, staruszkowie powinni być pozamykani, a nie 30-40 latkowie i dzieci. Młodzi ludzie czyli w wieku produkcyjnym powinni cały czas pracować, studenci studiować, dzieci uczyć się. Kto się boi, ma choroby, a jest jeszcze w wieku produkcyjnym powinien mieć możliwość izolacji i tyle.
                      Żadne lockdawny, żadne tarcze, ale dobrze wam tak covidowym świrom, będziecie płakać i płacić, to przez was takie ceny.
                      • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 19:27
                        A dziesiątki tysięcy zmarłych to nic takiego. Sam bym chronił emerytów będąc u władzy i miałbym w nosie popiskiwania egoistycznych gówniarzy, że nie mogą sobie iść na dyskotekę.
                        • zwyczajnamatka Re: Drożyzna 12.10.21, 21:02
                          Tak, bo od niemożności pójścia na dyskotekę mamy taką inflację, ceny i całą resztę.
                          Lecz się człowieku na nogi, bo na głowę już za późno.
                          • tanebo001 Re: Drożyzna 12.10.21, 21:15
                            Też się zastanawiam na czym niby ma polegać związek lockdaunów z kryzysem. Antyszczepy bredzą coś o tym że nie pracowaliśmy i nie mamy kasy. Tylko że kasy mamy aż za dużo bo nadal płacimy te ceny.
                            • runny.babbit Re: Drożyzna 12.10.21, 21:26
                              Zrozumiałbyś, gdybyś ślepo nie wierzył w covidowe szaleństwo. Kryzys wynika choćby stąd że po pierwsze, wydaliśmy ogromne pieniądze na tarcze ( już nie wspominając o wałach typu respiratory Szumowskiego i maseczki bez atestu)i zasiłki opiekuńcze, bony turystyczne, po drugie zniszczylismy lockdownem część firm, więc te co zostały mogą sobie teraz podbić ceny, po trzecie sztucznie zduszony popyt wrócił że zdwojoną siłą. To plus przerwane łańcuchy dostaw powoduje wzrost cen.
                              Na chłopski rozum- gdyby można było bezkarnie sobie nie pracować przez wiele miesięcy, to byśmy to robili częściej prawda? Ale pieniądze biorą się z pracy..... prawdziwe, nie te wydrukowane, których fakt, mamy teraz w nadmiarze.
                              • tanebo001 Re: Drożyzna 12.10.21, 21:39
                                Nadal pudło - dostaję kasę z tarczy. Więc ją wydają. Co napędza inflację. Twierdzisz że tarczy nie powinno być?
                                • runny.babbit Re: Drożyzna 12.10.21, 21:56
                                  Jestem z obozu "mordującego staruszków", który uważał że lockdown jest gorszym zagrożeniem niż sam covid. Sam sobie odpowiedziałeś- pusty pieniądz napędza inflację.
                                  • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 22:06
                                    Czyli uważasz, że dla dobra narzekającej na inflację klasy średniej powinno umrzeć jeszcze więcej seniorów?
                                    • zwyczajnamatka Re: Drożyzna 12.10.21, 22:17
                                      Umarłoby tyle samo. Poza tym każdy kiedyś umrze.
                                    • runny.babbit Re: Drożyzna 12.10.21, 22:21
                                      Wiesz że inflacja najbardziej dotknie właśnie seniorów i najmniej zarabiających?
                                      • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 22:57
                                        Ja np. jestem strasznym minimalistą, więc jej jakoś strasznie nie odczuwam.
                                    • madami Re: Drożyzna 15.10.21, 12:52

> Czyli uważasz, że dla dobra narzekającej na inflację klasy średniej powinno umr
                                      > zeć jeszcze więcej seniorów?

tak umarło 150 tys. osób nadmiarowo, przez lockdown - zadowolony czy cały czas za mało?
                                      • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 15.10.21, 18:45
                                        Wytłumacz, jak można umrzeć przez lockdown. Ktoś umarł od zamkniętej restauracji lub nauki zdalnej?
                                        • kokosowy15 Re: Drożyzna 15.10.21, 19:30
                                          Nie wiesz? Statyści pozajmowali miejsca w szpitalach, starcy pod respiratorami i dla młodych i zdrowych tych miejsc zabrakło. No i brak możliwości pójścia do klubu wykończył wielu psychicznie, do prób samobójczych włącznie.
                                          • runny.babbit Re: Drożyzna 15.10.21, 19:44
                                            kokosowy15 napisał(a): . No i brak możliwości pójścia do
                                            > klubu wykończył wielu psychicznie, do prób samobójczych włącznie.

Ale się od pięknej strony pokazujesz w tym wątku, ciekawe czy to widzisz?
                                            Zabrakło jeszcze tylko typowego komentarza że depresję mają bo im się w dupach od dobrobytu poprzewracało. Dno.
                                            • kokosowy15 Re: Drożyzna 15.10.21, 19:50
                                              Poczytaj sobie "odkrywcze" opinie uczestników tego forum na temat braku pandemii, selekcji naturalnej starców, zbyt wysokiej płacy minimalnej, trzynastej emerytury jako przyczyny inflacji. Ja ironizuje, a niektórzy piszą całkiem poweznie.
                                              • triss_merigold6 Re: Drożyzna 15.10.21, 20:03
                                                Wzrost płacy minimalnej + zbyt wysoki socjal napędzają ceny.
                                                • kokosowy15 Re: Drożyzna 15.10.21, 20:12
                                                  To twoja opinia. Ja jestem zdania, że przy istniejącej inflacji należy podnosić place minimalna i socjal żeby umożliwić życie tym, którzy z tej minimalnej (ok 20 % pracujących) i socjalu żyją. Przyczyny inflacji są nieco inne, choć w wykonaniu naszych władz bardziej dotkliwe niż na świecie. Np wzrost cen nośników energii to prawo podaży i popytu, podstawowa reguła gospodarki kapitalistycznej.
                                                  • runny.babbit Re: Drożyzna 15.10.21, 20:29
                                                    Podnoszenie socjalu to właśnie prosty przepis na inflację. Podnoszenie pensji minimalnej- świetny pomysł, pracodawcy na pewno nie wpadną na to, że jak im zwiększą koszta to żeby je przerzucić na klienta 😂
                                                  • kokosowy15 Re: Drożyzna 15.10.21, 21:31
                                                    Jak można nie podnosić płacy minimalnej czy socjalu, jeżeli koszty życia są coraz większe, i jak to wykazał Mlodyniedowziecia, wartość nabywcza, mimo podwyżek, spada? Chyba nikt nie chce skazać współobywateli na niedożywienie, zamarznięcie, choroby. A swoją drogą, jak to jest, że podczas gdy jest coraz lepiej, PKB rośnie, jest ciągły postęp - liczba ludzi żyjących w skrajnym ubóstwie także rośnie, na oświatę brakuje, na służbę zdrowia także? Może cały ten wzrost konsumowany przez niewielka grupę, i dla innych już nie wystarcza?
                                                  • mlodyniedowziecia Re: Drożyzna 16.10.21, 09:03
                                                    Problem polega nie na podwyżce płacy minimalnej lecz na podwyżce jej bez związku ze wzrostem produktywności. Tak tworzy się spiralę inflacyjno-płacową. Teraz to już trzeba podnosić płacę minimalną, co... wpłynie na kolejną podwyżkę cen.
                                                  • runny.babbit Re: Drożyzna 16.10.21, 09:19
                                                    Przytaczając sławne cytaty- wystarczy nie kraść 😏 po drugie, rzeczywiście kto może i potrafi ucieka przed opodatkowaniem, raje i oszustwa podatkowe to nie jest tylko polski wynalazek przecież. U nas problem polega na tym, że PiS chce strzyc tych których mu najłatwiej złapać, a nie tych którzy powinni więcej wpłacać.
                                                  • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 16.10.21, 10:34
                                                    Przede wszystkim skala robi efekt. Klasy średniej jest więcej, niż naprawdę bogatych. Dodatkowo klasa średnia w naszym wspaniałym kraju jest tak libertyńska, egoistyczna i bubkowata, że w sumie jej się należy postawienie do pionu. Nie mówię tu o tych, co zarabiają 5 tysięcy na rękę. Raczej o tych, co mają 10 lub więcej. Ci ludzie często gardzą prowincją oraz biednymi i życzą im jak najgorzej. W ich interesie jest, by wynagrodzenia najsłabiej zarabiających nie rosły, bo interesuje ich tylko ciągła maksymalizacja swojej już i tak wysokiej siły nabywczej.
                                                  • mlodyniedowziecia Re: Drożyzna 16.10.21, 15:11
                                                    Błędna diagnoza z tym libertynizmem, egoizmem i bubkowatością. Klasa średnia to najbardziej konserwatywna obyczajowo z klas. Tu się nic nie zmienia od czasów Pani Dulskiej. Z najniższym współczynnikiem rozwodów, nieślubnych dzieci itp.
                                                    Jednocześnie to klasa najbardziej altruistyczna, która myśli o wspólnocie. To, że nie gardzi biedniejszymi świadczy i ta dyskusja. Cierpliwie tłumaczymy, jakie skutki mają wszystkie te reformy. Uderzą w klasę niższą.
                                                    Polski Ład nie postawi jej do pionu, a już na pewno tej grupy z dochodami pow. 10 tys. czyli klasy górnej warstwy. Dlaczego?
                                                    Po pierwsze, to ludzie myślący. Znajdą optymalną formę przetrwania do czasu aż ten bolszewicki eksperyment zawali się pod własnym ciężarem.
                                                    Po drugie, mają zupełnie inne drogi ucieczki niż proletariat. To widać było i za komuny. Lepiej miał się lekarz niż robotnik. Jakoś nie słychać słynnego "Niech jadą".
                                                    Po trzecie, rezerwy. Ktoś zarabiający 10 tys. dysponuje zasobami, a tego co dostaje 4 tysie do ręki na budowie powali pierwszy kryzys.
                                                    Po czwarte, ich siła nabywcza nie spadnie więcej niż klasy niższej, a sądzę że i mniej lub wcale. Lekarz, inżynier, architekt, nauczyciel, prawnik, księgowy, są zwyczajnie nie do zastąpienia, więc będziesz im płacił i płakał.
                                                    Po piąte, usługi klasy niższej można zastąpić własną pracą i przy wzroście cen tak się stanie. Bez problemu wyremontuję swoje mieszkanie, a jak się uprę to i dom na zgłoszenie postawię.
                                                    Po szóste, komuna już była. System, którym bardziej opłacało się być sprzedawczynią w sklepie niż pielęgniarką upadł.
                                                  • kokosowy15 Re: Drożyzna 16.10.21, 16:20
                                                    Ty może wybudujesz dom, ale wielu ludzi nie potrafi wymienić żarówki, nie mówiąc o naprawie kranu, podłączeniu kuchni gazowej i reperacji samochodu. Paliwo na stację samo się nie przywiezie, czego mamy przykład w UK. Klasa średnia nie pojedzie do Zakopanego, bo tam brakuje klasy niższej, czyli kelnerów, pokojówek i kucharzy. I gdy klasa ludowa nie będzie miała pieniędzy na kupowanie, klasa średnia której zadaniem i misja społeczna jest wymyślanie potrzeb żeby te potrzeby zaspokoić oferowanymi przez siebie produktami nie będzie miała wyników sprzedaży i przestanie być klasa średnia. To wymyślił już Henry Ford, który, choć faszysta i miłośnik Hitlera, dał ludziom zarobić żeby mogli kupować jego samochody. Już to kiedyś napisałem - w Wielkim Kryzysie padła większość firm produkujących luksusowe samochody, przeżyły piekarnie, sklepiki spożywcze i firmy produkujące TANIE samochody.
                                                • vivi86 Re: Drożyzna 16.10.21, 13:56
                                                  Ceny napędza paliwo i energia. Wzrost płacy minimalnej w wielu przypadkach wyciąga spod stołu część nieoficjalna wypłaty i po to jest.
                                          • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 15.10.21, 20:19
                                            Bo starcy się przecież nażyli i powinni dusić się we własnych domach!
                                        • madami Re: Drożyzna 17.10.21, 10:35

> Wytłumacz, jak można umrzeć przez lockdown. Ktoś umarł od zamkniętej restauracj
                                          > i lub nauki zdalnej?
                                          Nie przez lockdown a w wyniku lockdownu geniuszu big_grin
                            • madami Re: Drożyzna 15.10.21, 12:49
                              tanebo001 napisał:

> Też się zastanawiam na czym niby ma polegać związek lockdaunów z kryzysem. Anty
                              > szczepy bredzą coś o tym że nie pracowaliśmy i nie mamy kasy.

milion razy tłumaczone - lockdown ---> pomoc dla zamkniętych branż ----> nie ma na to kasy ----> dodruk kasy -----> inflacja, kryzys, ceny.

Nie ma takiego kraju na świecie, którego stać na zamykanie gospodarki, nie ma, zawsze ale to zawsze skończy się to jakąś katastrofą
                      • dyzurny_troll_forum Re: Drożyzna 13.10.21, 10:39
                        zwyczajnamatka napisał(a):

> Żadne lockdawny, żadne tarcze, ale dobrze wam tak covidowym świrom, będziecie p
                        > łakać i płacić, to przez was takie ceny.

Amen.
                        I niech zdychają z głodu w zimnie!
      • alicia033 Re: Drożyzna 12.10.21, 09:56
        asfiksja napisał:

> No ale co byś chciała? Świat sobie zrobił roczne wakacje od pracy i produkcji, na kredyt. I teraz spłacamy ten kredyt inflacją.

Kto spłaca inflacją, ten spłaca.
        W Szwajcarii inflacja za wrzesień liczona rok do roku wyniosła 0,9%.
    • madami Re: Drożyzna 12.10.21, 09:05
      Nie żartuj - jakie wyhamuje big_grin Na całym świecie wszystko drożeje to efekt lockdownów - sami chcieliście to macie.
      • tanebo001 Re: Drożyzna 12.10.21, 09:17
        Czyli ktoś miał umrzeć żebyś ty mogła kupować?
        • madami Re: Drożyzna 12.10.21, 09:59
          Acha... chronimy życie ludzkie kosztem... życia ludzkiego - brawo ludzkość!
        • gryzelda71 Re: Drożyzna 12.10.21, 09:59
          A nikt nie umarł? Po co rżniesz głupa.
        • dyzurny_troll_forum Re: Drożyzna 12.10.21, 11:23
          tanebo001 napisał:

> Czyli ktoś miał umrzeć żebyś ty mogła kupować?

Umrze i tak.
          Jedynie trochę póżniej i z głodu, zamiast od wirusa mordecy staruszków....
      • sumire Re: Drożyzna 12.10.21, 10:14
        A czemu u nas drożeje bardziej niż w Niemczech?...
        • trampki-w-kwiatki Re: Drożyzna 12.10.21, 10:30
          Propaganda! W telewizji mówio, że nie drożeje! Więc jak drożeje, skoro nie drożeje! Jedyne co drożeje, to pensje nam rosno, tak mówio, nie inaczej. W telewizji!
          • lauren6 Re: Drożyzna 12.10.21, 12:37
            Niedługo wszyscy będziemy milionerami, jak w latach 90-tych 🤭
      • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 11:35
        Mieliśmy mordować emerytów?
        • madami Re: Drożyzna 13.10.21, 09:26
          Toż przecież zamordowaliśmy, te 150 tys. nadmiarowych zgonów to głównie osoby starsze.
          • dyzurny_troll_forum Re: Drożyzna 13.10.21, 10:41
            madami napisała:

> Toż przecież zamordowaliśmy, te 150 tys. nadmiarowych zgonów to głównie osoby s
            > tarsze.

Ale te zamordowowaliśmy w słusznym celu ochrony staruszków i walki z wirusem squwysynem mordercą.
            Gdybyśmy nie robili nic to zamordowalibyśmy jakąś połowę tego, ale zupełnie bez celu, bez sensu, i bez ideii.

Nie będziemy przecież podłymi dezideowcami....
            • vasaria Re: Drożyzna 17.10.21, 11:08
              Dokładnie! Ja tam nadal czekam aż spotkamy się w kolejce do respiratorów, co mi tępe dzidy prorokowały już w marcu 2020, bo miałam głęboko w doopie represje. Nadal jestem niezaszczepiona, a w tym roku bez problemu spędziłam wakacje w Chorwacji i Turcji. Nad polskim morzem zresztą też wink . I w sumie super, że jest tyle przestraszonych świrów bo nasa firma rozkwitła, gdy inni się bali, my uważamy, że albo się boisz, albo żyjesz wink .
    • aagnes Re: Drożyzna 12.10.21, 10:42
      w mojej rodzinie niezłym wyznacznikiem są święta, kilka lat temu kupowalismy prezenty na zasadzie "każdy każdemu coś" przy 10 osobach pod choinką było mnostwo prezentów: wieksze, drobiazgi, różnie. kilka lat temu wprowadzlismy zasade nową, losujemy jedna osobe i tylko jej kupujemy z wyłączeniem dzieci, ktore dostaja wiecej. dziwnym trafem : pracujemy wiecej, wpływa "zbawienne" 500+ a zaczynamy zyc z ołówkiem w reku i w zasadzie zarabiamy glownie na opłaty. srednia klasa pracująca ktora musi utrzymywac patologie, wyplacac menelowe+, 13, 14 emerytury dostaje najbardziej po tyłku. przypominam ze w tym beznadziejnym kraju na 1000 osób NIE pracuje ok 860.
      • thank_you Re: Drożyzna 12.10.21, 10:46
        819.
        • paulownia88 Re: Drożyzna 12.10.21, 13:53
          thank_you napisała:

> 819.
          Naprawdę tyle osób na tysiąc NIE pracuje???? Przepraszam za ignorancję, ale nie słyszałam o tym.
          • thank_you Re: Drożyzna 12.10.21, 18:24
            Tak, a to współczynnik aktywizacji zawodowej to bodajże 56,6%.
          • kokosowy15 Re: Drożyzna 13.10.21, 18:03
            Ciekawe dane. Na 38 mln mieszkańców Polski (choć niektórzy twierdzą że tylko 36 mln, reszta wyjechała za granicę) 12 mln jest w wieku nieprodukcyjnym. Pracuje 16,5 mln, 0,5 mln to renciści. Trochę jest rentierow, trochę "przy mężu".
            • tanebo001 Re: Drożyzna 13.10.21, 18:46
              Czyli 16 mln pracuje na 21 mln?
              • kokosowy15 Re: Drożyzna 13.10.21, 19:54
                Z 24 mln ludzi zdolnych do pracy pracuje 16,5 miliona.
                • natalia.nat Re: Drożyzna 14.10.21, 14:16
                  www.money.pl/gospodarka/1000-osob-pracuje-819-nie-odstajemy-od-reszty-europy-6663409292421888a.html

www.money.pl/gospodarka/skok-inflacji-to-nasza-wina-polska-z-jedna-najnizszych-aktywnosci-zawodowych-w-ue-6677087731010368a.html

Na każde tysiąc osób pracujących, przypada aż 819, które na siebie nie zarabiają. Obecnie wskaźnik aktywności zawodowej w Polsce wynosi 56,6 proc. Notujemy lekką poprawę, ale ta sytuacja i tak powinna nas niepokoić.

W 2019 roku na 1000 pracujących Polaków przypadały 862 osoby niepracujące. Obecnie tez wskaźnik spadł do 819 niepracujących. W tej grupie mieści się choćby ponad 6 mln emerytów. Liczba osób pobierających to świadczenie wzrosła od 2015 roku o milion. Roczne wydatki ZUS na emerytury wzrosły w tym czasie ze 126 mld zł do 176 mld zł.

Z informacji o aktywności zawodowej Polaków pod koniec pierwszego kwartału wynika, że na 1000 osób w wieku 15 - 89 lat przypada 819, które nie pracują – pisze Interia. Portal wylicza, że pracowało wtedy 16,4 mln osób, zaś 687 tys. było bezrobotnymi, a ponad 12,7 mln osób było biernych zawodowo.

W komentarzu dla portalu Interia.pl Monika Kurek, główna ekonomistka Banku Pocztowego, podkreśla, że pod względem aktywności zawodowej mamy wynik gorszy nie tylko od krajów Europy Zachodniej czy Skandynawii, ale też Czechów czy Węgrów.

Jan Rybacki z PIE zawraca uwagę na to, że w Polsce stopa aktywności zawodowej (procentowy udział aktywnych zawodowo w liczbie ludności w wieku 15 lat i powyżej) dla osób w wieku 20-64 lata jest niższa w porównaniu z większością państw regionu Europy Środkowo-Wschodniej oraz Europy Zachodniej.
                  - W 2020 roku aktywne zawodowo było 75 proc. społeczeństwa, podczas gdy na Węgrzech czy Słowacji wskaźnik ten wynosi 78 proc., w Czechach 81 proc., a w gospodarce niemieckiej przekracza 83 proc. – zauważa analityk.

• kokosowy15 Re: Drożyzna 14.10.21, 16:22
                    Oczywiście, można by zmusić ekonomicznie do pracy ludzi w wieku 88 lat, zagonić do roboty piętnastolatków, wskaźniki by się poprawiły. Można także zatrudnić, najlepiej przymusowo, osoby niedowidzące jako kierowców (podobno ich brakuje) i wszystkie kobiety "przy mężu" żeby nie pasozytowaly na zdrowej, czytaj "właścicieli przedsiębiorstw" tkance narodu.
                    • natalia.nat Re: Drożyzna 14.10.21, 17:42
                      Co takiego?! Kolejne durnowate odwracanie kota ogonem.
                      Przecież tutaj chodzi o porównanie naszego wskaźnika aktywizacji zawodowej do wskaźnika aktywizacji zawodowej w innych krajach europejskich, również w takich, jak Czechy, Węgry i Słowacja, czyli z naszego grajdołka. Jesteśmy w totalnym ogonie i nie da się tego nijak wybroić. Jeżeli chodzi o aktywizację zawodową kobiet, to jest już całkowita katastrofa.
                      Nie ma tutaj nic do rzeczy przymuszanie, raczej wprost przeciwnie, chodzi o to, aby osoby które mogą pracować, chciały to robić same z siebie, jakoś w innych krajach da się, pracują i młodsi i starsi i w miarę możliwości niepełnosprawni. Problem u nas jest szerszy i wynika zarówno z takiej a nie innej polityki rządzących np. w kwestiach emerytalnych, socjalnych oraz też podejścia społeczeństwa, stereotypów i przeżytków typu "żona przy mężu". Jest źle i nie zanosi się, żeby miało być lepiej.
          • georgia.guidestones Re: Drożyzna 15.10.21, 20:31
            paulownia88 napisała:

> thank_you napisała:
            >
            > > 819.
            > Naprawdę tyle osób na tysiąc NIE pracuje???? Przepraszam za ignorancję, ale nie
            > słyszałam o tym.
            Liczone z puli wiekowej 15-89. Czyli do osiemnastki i tak wiekszosc nie pracuje, podobnie od 60/65+w górę.
            • kokosowy15 Re: Drożyzna 15.10.21, 21:36
              Jeżeli nawet, to Polsce jest 38 mln Łodzi, pracuje 16,5 mln. To jednak nieco więcej niż napisane wyżej. Coś autorowi źródła się przecinki przestawiły.
      • kochamruskieileniwe Re: Drożyzna 12.10.21, 10:47
        srednia klasa pracująca ktora musi utrzymywac patologie, wyplacac menelowe+

tyle, ze srednia klasa tez pobiera menelowe + (na marginesie)
        • tanebo001 Re: Drożyzna 12.10.21, 10:52
          Owszem. Ale nie każdy wyborca PiS to beton.
        • thank_you Re: Drożyzna 12.10.21, 10:54
          Pobiera, bo przynajmniej w ten sposób rekompensuje sobie inflacje. Wolałabym nie pobierać.
        • runny.babbit Re: Drożyzna 12.10.21, 10:54
          W zasadzie co proponujesz? niech klasa średnia tylko wyskakuje z kasy, ale borze broń żeby coś od państwa wzięła? Transfer ma być tylko w jedną stronę? Serio sądzisz że jakby aagnes czy inna rodzina, która pracuje na rzeszę patoli, uniesie się honorem i nie weźmie słynnego 500+, to rzad zmieni swoją populistyczna politykę dopieszczania swojego wyborcy kosztem klasy średniej i przestanie pompować inflację? Bo nie wiem czy jesteś taka naiwna, czy zwykła symetrystka.
          • kochamruskieileniwe Re: Drożyzna 12.10.21, 10:55
            Niczego nie oczekuje. Smieszy mnie ubolewanie nad stanem finansów przez beneficjentów tego systemu.

• triss_merigold6 Re: Drożyzna 12.10.21, 11:01
              Każdy płatnik jest jednocześnie beneficjentem, natomiast wielu beneficjentów nie oddaje do systemu nic.
              • berdebul Re: Drożyzna 12.10.21, 11:25
                Wystarczyło dawać 500+ rodzicowi, który pracuje. Nie ma umowy o pracę? Nie ma zasiłku.
                • runny.babbit Re: Drożyzna 12.10.21, 11:28
                  berdebul napisała:

> Wystarczyło dawać 500+ rodzicowi, który pracuje. Nie ma umowy o pracę? Nie ma z
                  > asiłku.
                  Ale jak takie coś miałoby dostarczyć głosów przy urnie?🤣
                  • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 15:27
                    W Polsce rodzin w których żaden z rodziców nie pracuje praktycznie nie ma. Mamy bardzo niskie bezrobocie, do tego trwale bezrobotny facet nie jest w stanie założyć rodziny z nawet najbrzydszą kobietą pod słońcem i zwykle jest wiekowym prawiczkiem.
                    • runny.babbit Re: Drożyzna 12.10.21, 15:34
                      Akurat, skontaktuj się z najbliższym MOPS i doznaj oświecenia. Jest mnóstwo rodzin które utrzymują się z pracy na czarno plus rent, zasiłków i szeroko pojętego kombinowania.
                      • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 15:46
                        W wykończeniówce często nie ma innej roboty niż na czarno.
                        • madami Re: Drożyzna 13.10.21, 12:26
                          Jest mnóstwo roboty nie na czarno, tylko pracownicy nie chcą legalnie pracować- zwykle mają komornika na karku, który szybko zajmie legalną wypłatę
                          • kokosowy15 Re: Drożyzna 13.10.21, 20:01
                            Jest mnóstwo roboty nie na czarno, ale albo na umowach śmieciowych, co dla mnie jest równoznaczne z pracą na czarno tylko mniej opłacalne dla pracownika, albo rzeczywiście na czarno lub za minimalna place. Może gdyby np właściciele pensjonatów, knajp w Zakopanem zatrudniali ludzi uczciwie i płacili im godnie, nie płakali y teraz, że nie ma kto obsługiwać przyjezdnych. Ale lepiej ponieść straty, niż zapłacić pracownikom. To grupa "biznesmenów" modlących się o bezrobocie.
                          • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 13.10.21, 23:32
                            Jakbyś miała komornika i ogromny dług do spłacenia, to sama byś pewnie kombinowała.
                            • madami Re: Drożyzna 14.10.21, 16:28
                              Pewnie tak wink gdybym była alimenciarzem np. bo to przecież ich specjalność...
                              tylko może nie wieszajmy psów na każdym pracodawcy bo jak widać całej armii pracowników praca na czarno jak najbardziej pasuje.
                              • kokosowy15 Re: Drożyzna 14.10.21, 16:55
                                Podobnie jak całej armii pracodawców, którzy na zatrudnieniu pracownika "na czarno" mają całkiem realne oszczędności, czyli zyski.
                • araceli Re: Drożyzna 12.10.21, 11:32
                  berdebul napisała:
                  > Wystarczyło dawać 500+ rodzicowi, który pracuje. Nie ma umowy o pracę? Nie ma z
                  > asiłku.

A po uj złamany pracującym dawać zasiłki???
                  • savignonblanc Re: Drożyzna 13.10.21, 10:19
                    500 + nie miało być zasiłkiem a programem zwiększającym liczbę urodzeń.
                    • araceli Re: Drożyzna 14.10.21, 07:22
                      savignonblanc napisał:
                      > 500 + nie miało być zasiłkiem a programem zwiększającym liczbę urodzeń.

Powszechnie powtarzana bzdura. W ustawie nie ma słowa o zwiększaniu dzietności - przeczytaj może.
                • madami Re: Drożyzna 12.10.21, 12:29
                  Od dawna to postulujemy! Ale grochem o ścianę. Chcemy społecznie wspierać rodziny z dziećmi ale nie chcemy dawać bezrobotnej patologii.
                  • araceli Re: Drożyzna 12.10.21, 12:37
                    madami napisała:
                    > Od dawna to postulujemy! Ale grochem o ścianę. Chcemy społecznie wspierać rodzi
                    > ny z dziećmi ale nie chcemy dawać bezrobotnej patologii.

Po co dawać kasę Kulczykowej na dzieci?
              • kokosowy15 Re: Drożyzna 13.10.21, 18:34
                Urzędnicy państwowi, samorządowi także raczej do systemu niewiele dają.
            • thank_you Re: Drożyzna 12.10.21, 11:05
              Każdy Polak jest beneficjentem systemu, ale tylko 180 na 1000 wpłaca do tego systemu kasę. Prosta matematyka.
              • trampki-w-kwiatki Re: Drożyzna 12.10.21, 13:45
                A ilu z tych 180 ma Pit 0?
                Generalnie mamy coraz mniej płatników...
                • thank_you Re: Drożyzna 12.10.21, 18:25
                  To prawda.
              • kokosowy15 Re: Drożyzna 13.10.21, 20:04
                Do systemu wpłaca prawie każdy, z wyjątkiem bezdomnych żywiących się na śmietnikach. Większość dochodów budżetowych to podatek VAT.
            • runny.babbit Re: Drożyzna 12.10.21, 11:14
              "Ciekawy" sposób myślenia, ubolewać nad stanem finansów może tylko ten płatnik podatków, który nic z nich potem nie korzysta. Mokry sen Morawieckiego. Drobny fakt, że nie wszyscy się składają do wspólnego wora jakoś umknął twej uwadze.
            • araceli Re: Drożyzna 12.10.21, 11:35
              > Niczego nie oczekuje. Smieszy mnie ubolewanie nad stanem finansów przez benefic
              > jentów tego systemu.

Dokładnie. Jemateczkom się przecież NALEŻY big_grin
            • lauren6 Re: Drożyzna 12.10.21, 12:41
              Korzystasz z infrastruktury, bezpłatnej służby zdrowia (mąż chyba zaliczył ostatnio pobyt w kilku szpitalach na koszt podatnika)?
              Też jesteś beneficjentką systemu. Komiczne jest, że atakujesz innych beneficjentów.
              • kochamruskieileniwe Re: Drożyzna 12.10.21, 12:47
                Nie do konca tylko na koszt podatnika. Oboje skladki placilismy i placimy nadal. Wcale nie minimalne. W kazdym razie wycena operacji I pobytu w szpitalu jest nizsza niz roczna skladka meza
                • triss_merigold6 Re: Drożyzna 12.10.21, 13:53
                  Którą to składkę odliczał od podatku.
                  • kochamruskieileniwe Re: Drożyzna 12.10.21, 14:13
                    Nie całą scislej rzecz biorac. Gdyby nie placil i jego pracodawcs rowniez dostalby wyzsza pensję. Moglby sfinansowac sam i bylby do przodu. A jednak nie krzycze ze dorzucil sie do wspolnego wora. Co wiecej. Podatnicy zaoszczedzili na rehabilitacji..
                    • triss_merigold6 Re: Drożyzna 12.10.21, 14:58
                      Ale wcześniej podatnicy (wy też, oczywiście) łożyli na zabiegi i pobyty w szpitalach z których regularnie korzystacie od ładnych paru lat. Z tego co pisałaś, małżonek ostatnie skomplikowane i finalnie zagrażające życiu złamanie, miał na własne życzenie, nieprawdaż? Ostrożnie więc z tym wyliczaniem kto i w jakim stopniu jest beneficjentem.
                • runny.babbit Re: Drożyzna 12.10.21, 14:06
                  Ty pewnie z tych co do szpitala dojechali droga wybudowaną z akcyzy na paliwo a wykształcili się za pieniądze z podatków, które jeszcze rodzice płacili 😂
              • araceli Re: Drożyzna 12.10.21, 12:54
                lauren6 napisała:
                > Korzystasz z infrastruktury, bezpłatnej służby zdrowia (mąż chyba zaliczył osta
                > tnio pobyt w kilku szpitalach na koszt podatnika)?
                > Też jesteś beneficjentką systemu. Komiczne jest, że atakujesz innych beneficjen
                > tów.

System ubezpieczeń społecznych czy zdrowotnych to jednak co innego niż "dej bo 500+ mi sie NALEŻY".
          • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 15:31
            A ja mam dosyć słuchania o tym, jaka to klasa średnia jest najważniejsza. Klasa średnia w Polsce zwykle jest egoistyczna i bubkowata. Chciałaby dalej najniższej krajowej na poziomie 1200 zł, byleby samemu nie odczuwać wzrostu cen, kosztem poziomu życia najsłabiej zarabiających. Nie widzę empatii i szlachetnych postaw wśród naszej klasy średniej.
            • sumire Re: Drożyzna 12.10.21, 15:40
              Ćwoczku, za klasę średnią w Polsce uważani są ludzie, który zarabiają po parę tysięcy miesięcznie. Jednocześnie ci sami są najbardziej żyłowani. A potem przyłazi jakiś sprawaczały leniuch i domaga się od nich empatii.
              • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 15:48
                Ja jakoś mam empatię dla najsłabiej zarabiających i nie życzę im zarabia jak najmniej. Tak samo mam empatię dla emerytów, którzy przed szczepionkami byli zagrożeni śmiercią na covid.
                • natalia.nat Re: Drożyzna 12.10.21, 16:18
                  Nikogo nie interesuje do kogo żywisz empatię a do kogo nie. Nie ma też obowiązku posiadania empatii do kogokolwiek, do najbiedniejszych czy do emerytów.
                  Faktem jest, że klasa średnia nie powinna być przez państwo traktowana gorzej i dojona na potęgę, tak jak to się dzieje cały czas i pogłębia jeszcze przez kolejne "wspaniałe" pomysły rządzących.
                  • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 16:55
                    A klasa niższa ma prawo zarabiać więcej. To się z kolei nie podoba klasie średniej, która uważa to za przyczynę wzrostu swoich wydatków.
                    Oczywiście nie ma bycia obowiązku empatycznym i solidarnym. Każdy ma prawo być chciwym i egoistycznym, ale władza jest od tego by takim przykręcać śrubę.
                    • natalia.nat Re: Drożyzna 12.10.21, 17:42

> A klasa niższa ma prawo zarabiać więcej.

To niech sobie zarabia.

.> To się z kolei nie podoba klasie średniej, która uważa to za przyczynę wzrostu swoich wydatków.

No i ma prawo się nie podobać. Różne rzeczy się ludziom nie podobają. Nie ty o tym decydujesz.

> Oczywiście nie ma bycia obowiązku empatycznym i solidarnym. Każdy ma prawo być
                      > chciwym i egoistycznym, ale władza jest od tego by takim przykręcać śrubę.

Nie. Władza jest od tego, żeby traktować równo i sprawiedliwie swoich obywateli, a nie jednych (tych płacących najwyższe podatki) okradać, żeby zasponsorować własną łapówkę wyborczą dla biedniejszym.
                      A chciwi i egoistyczni to są żyjący z socjalu lenie. A nie ci, którzy mają uzasadnioną pretensję, że są dojną krową.
                      • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 18:15
                        Polska nie jest państwem socjalnym, piszesz o marginesie. To nie my mamy problem z kolorowymi imigrantami na socjalu. Szukaj ich w zachodnich kalifatach, takich jak czarna Francja.
                        • natalia.nat Re: Drożyzna 12.10.21, 18:58

> Polska nie jest państwem socjalnym

Jest.
                          • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 19:29
                            Z socjalu u nas żadne życie.
                            • tanebo001 Re: Drożyzna 12.10.21, 19:31
                              I dobrze - zobacz co socjal zrobił murzyńskich gettach w USA...
                      • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 18:18
                        Swoją wypowiedzią pokazujesz, że klasa średnia chce być beneficjentem niskich zarobków taniej siły roboczej. Dla mnie to bubkowata i samolubne.
                        • tanebo001 Re: Drożyzna 12.10.21, 18:25
                          Tylko dlaczego czepiasz się klasy średniej? Przecież są też ludzie bogatsi od klasy średniej. Dlaczego prawicowcy są przeciwko opodatkowaniu ich? Okazuje się że płacą grosze. businessinsider.com.pl/finanse/ile-podatkow-placa-najbogatsi-jeff-bezos-elon-musk-sledztwo-pro-publica/kpbccbs I nie pisz że trudno ich ukarać. Madoffa potrafili skazać dlaczego Muska nie potrafią zmusić do płacenia podatków?
                          • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 18:30
                            Nie do mnie pytanie, ja prawicowcem nie jestem, mam tu wręcz opinię faszola.
                            • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 18:30
                              Jestem skrajnie antyliberalny.
                        • natalia.nat Re: Drożyzna 12.10.21, 19:02

> Swoją wypowiedzią pokazujesz, że klasa średnia chce być beneficjentem niskich z
                          > arobków taniej siły roboczej. Dla mnie to bubkowata i samolubne.

A ty swoją wypowiedzią pokazujesz, że klasa niższa chce być beneficjentem spadku dochodów klasy średniej. Dla mnie to bubkowate i samolubne.
                          • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 19:30
                            Tylko to klasa średnia jest uprzywilejowana w stosunku do niższej. Mieszka na nowych osiedlach, jeździ nowymi samochodami, regularnie podróżuje turystycznie w atrakcyjne miejsca.
                            • tanebo001 Re: Drożyzna 12.10.21, 19:34
                              Ale na czym polegają te przywileje? Wystarczy żeby plebs zrobił to samo co klasa średnia - wpadł na świetny pomysł, wziął kredyt, założył biznes...
                            • natalia.nat Re: Drożyzna 12.10.21, 19:45

> Tylko to klasa średnia jest uprzywilejowana w stosunku do niższej. Mieszka na n
                              > owych osiedlach, jeździ nowymi samochodami, regularnie podróżuje turystycznie w
                              > atrakcyjne miejsca.

No i tak ma być. Masz ochotę, to wyrównuj biedniejszym z własnej kieszeni, a nie kradnij z cudzej.
                              • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 20:18
                                Duże różnice społeczne to nic dobrego. Mogą prowadzić np. do rewolucji.
                                • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 20:19
                                  Klasa średnia już ma u nas dobrze, wyzwaniem dla tego i kolejnych rządów powinna być poprawa jakości życia klasy niższej.
                                  • natalia.nat Re: Drożyzna 12.10.21, 20:51

> Klasa średnia już ma u nas dobrze,

Nie. Nie ma się dobrze.

>wyzwaniem dla tego i kolejnych rządów powinna być poprawa jakości życia klasy niższej.

Nie. Nie to powinno być wyzwaniem rządów. Pomoc niepełnosprawnym, najuboższym i nieporadnym życiowo, jak najbardziej. Natomiast nie rozdawnictwo w stylu 500+ i zasiłki dla zdrowych młodych leni.
                                    • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 22:08
                                      Ja mówię o wzroście płac lub mniejszym opodatkowaniu klasy ludowej.
                                      • natalia.nat Re: Drożyzna 12.10.21, 22:13

> Ja mówię o wzroście płac lub mniejszym opodatkowaniu klasy ludowej.

Ale to nie może się odbywać kosztem klasy średniej. Janosikuj sobie gdzie indziej.
                                        • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 22:59
                                          Jesteś straszną liberałką i dziką kapitalistką. A ja uważam społeczeństwo za organizm organiczny, przez co stoję w opozycji do indywidualizmu. Dodam, że wzrost płacy minimalnej może lekko uderzyć w klasę średnią, jeśli jej zarobki będą rosły wolniej i nie widzę w tym nic złego.
                                          • natalia.nat Re: Drożyzna 13.10.21, 11:39

> Jesteś straszną liberałką i dziką kapitalistką.

Bzdura! A to kim ty jesteś łaskawie pominę.

> A ja uważam społeczeństwo za organizm organiczny, przez co stoję w opozycji do indywidualizmu. Dodam, że wzrost płacy minimalnej może lekko uderzyć w klasę średnią, jeśli jej zarobki będą rosły wolniej i nie widzę w tym nic złego.

A uważaj sobie to tam chcesz. Nie znaczy, że masz rację. To że jedni pasożytują na drugich nie jest ani sprawiedliwe ani też korzystne dla żadnej ze stron.
                                            • kokosowy15 Re: Drożyzna 13.10.21, 20:14
                                              Sprawiedliwe jest, że klasa średnia - pracodawcy płacą niższe podatki niż etatowcy, a w projekcie nowego lady mają otrzymać przywilej płacenia mniejszej składki zdrowotnej? Równość to równość. I po raz kolejny - oczywiście procentowo, wraz z odliczeniami. Czy sprawiedliwe jest, że Polska pasożytuje na UE, otrzymując duże środki na wyrównanie poziomu?
                                              • natalia.nat Re: Drożyzna 14.10.21, 09:03
                                                No i?
                                                Lepiej zarabiający płacą procentowo wyższe podatki. Od zawsze. Tak samo UE oblicza składki i dotacje zgodnie z przyjętą metodologią, że procentowo kraje najbogatsze płacą największą składkę do budżetu i najmniej otrzymują.
                                                I tak jest sprawiedliwie. Natomiast coraz nowe obciążenia klasy średniej, żeby sfinansować kolejne łapówki wyborcze, kuriozalne pincetplusy, dodatkowe 14 i 15 emerytury oraz ciepłe posadki dla krewnych i znajomych królika, no to już nie jest sprawiedliwie.
                                                • kokosowy15 Re: Drożyzna 14.10.21, 12:43
                                                  Przedsiębiorcy od lat płacą niższe podatki, napisałem "wraz z odliczeniami". Mogą wybrać sposoby opodatkowania, a tego etatowcy zrobić nie mogą. Ekonomiści twierdzą, że rzeczywiste opodatkowanie pracodawców jest niższe niż etatowców. Dodatki typu 500+ 13 i 14 emerytury to idiotyzm, ale z dodatków łatwo można się wycofać, a gdyby były wliczone do podstawy był by problem.
                                                  • natalia.nat Re: Drożyzna 14.10.21, 12:55
                                                    Ja akurat piszę o etatowcach.
                                                    Ale jeżeli uważasz, że przedsiębiorcy mają tak wspaniale, to zostań nim. I zbijaj kokosy płacąc te niskie, według ciebie, podatki. Sam miód i malina, utrzymać siebie i pracowników i jeszcze cały czas ponosić ryzyko czy interes się utrzyma.
                                                    Jak zwykle pusta gadka szmatka.
                                                  • mlodyniedowziecia Re: Drożyzna 14.10.21, 14:36
                                                    Przedsiębiorca musi płacić niższe podatki, bo to premia za ryzyko. Podam prosty przykład.
                                                    Jest sobie Jerzy - prowadzi jednoosobową firmę. Wystawia faktury 5 klientom po 10 tys. zł + VAT ) - 61.500 zł. Na jego konto wpływa jednak należność tylko od 4 kontrahentów 49.200 zł. Ma dwóch pracowników Janka i Zosię, którym płaci netto po 3500 zł, ponosząc koszty ok. 12.000 zł (brutto). Musi uregulować czynsz za lokal, prąd, ogrzewanie, internet itp - 2500 zł, fakturę księgowej 600 zł, ratę za leasing 1000 zł, paliwo 1000 zł, kupił materiałów za 15.000 zł. Powinien odprowadzić cały VAT od 5 wystawionych faktur - 11.500 zł oraz podatek dochodowy 4000 zł i swój ZUS (ok. 1500 zł). Na rękę zostanie mu więc 200 zł. De facto zarobił 1/20 pensji pracownika. Rozumiesz to? A mówimy o mało skomplikowanej i wysokomarżowej działalności w tanim lokalu. Zakładając, że dwóch pracowników pracuje razem z szefem po równo i każdy wypracował 20.000 zł obrotu, wyobraź sobie zwolnienie lekarskie jednej osoby. Wypłata zostaje 80%, ale wpływ do kasy jest niższy o 1/3. Znowu zonk, czyli strata.

• kokosowy15 Re: Drożyzna 14.10.21, 16:40
                                                    Premie za ryzyko może otrzymywać strażak, ratownik górski czy górniczy, ale oni tej premii nie dostają. Przedsiebiorca czym ryzykuje? Tylko pieniędzmi. Jeżeli nie potrafi utrzymać się na rynku, przewidzieć zakłóceń - nie nadaje się na przedsiębiorcę. Jego pracownicy także ryzykują pieniędzmi, bo gdy firma zostanie zamknięta, zostaną z niczym. Przy okazji - uzgodnij z Natalia, czy przedsiębiorcy płacą niższe podatki czy wyższe, bo wspólna narracja się rozjeżdża. Rada typu "załóż przedsiębiorstwo" przypomina mi zdanie pani posłanki o lejarzach "niech wyjeżdżają". Otóż mają nie wyjeżdżać, lecz trzeba im poprawić warunki, podobnie jak pracownikom najemnym żeby nie musieli "zakładać firm", co przeważnie jest fikcja. Jeżeli będzie zbyt dużo ludzi, żyjących w niedostatku i jeszcze im się pogorszy, będą mniej kupować artykułów pierwszej potrzeby, ich producenci mniej zarobią i nie pojadą na wczasy do Tanzanii, nie kupią nowego Lexusa, nie zbudują nowego domu. W czasie kryzysu maleje popyt nie tylko na kiełbasę, ale także na Mercedesy. Sprawdź, ile firm produkujących towary luksusowe padło w czasie Wielkiego Kryzysu.
                                                  • mlodyniedowziecia Re: Drożyzna 14.10.21, 17:52
                                                    Po kolei. Przedsiębiorca ryzykuje nie tylko pieniędzmi, ale także swoim zdrowiem i przyszłością rodziny. Strażak otrzymuje premię za ryzyko - wcześniejszą emeryturę, ratownik górniczy - takoż, górski - nie, bo to jest chyba ochotnicze, a nie zawód. Z tym, że ktoś nie nadaje się na przedsiębiorcę, powtarzasz klasyka, który firmy nie prowadził nigdy, świata nie rozumie, a głównie żyje z podatków niewiele robiąc.
                                                    Pracownicy nic nie ryzykują - jak firma zostanie zamknięta (co jest ostatecznością), idą szukać kolejnej, niewypłacone wynagrodzenia zwraca im państwowy Fundusz. Przedsiębiorca stratny nie ze swojej winy (np. nie zapłaci mu państwowa firma, lub taki pan Kluska) traci czasem cały majątek, a czasem tylko zarobek ostatnich 5 lat.
                                                    Nie wiem dlaczego narracja miałaby być wspólna. Po prostu Natalia i ja patrzymy z innej strony. Jeden przedsiębiorca płaci niższe podatki (np. żyjący z nieruchomości), drugi wyższe (właściciel kiosku na jdg), a obu Polski Ład funduje podwyżkę obciążeń.
                                                    Nie radziłem zakładać firmy, bo się nie nadajesz, widać to po Twoim stosunku do ryzyka.
                                                    A pomysł, że jeśli ubogim ludziom się pogorszy, przedsiębiorcy nie kupią Lexusa, tylko tego dowodzi. Nie wiem czy wiesz jaki odsetek przedsiębiorców jeździ Lexusem? Z pewnością niewielki. W 2016 r. było badanie - jakie samochody leasingują najczęściej lekarze i prawnicy (czyli teoretycznie najlepiej zarabiający)? Odpowiedź - Hyundai i 30 i Opel Astra. I tu dochodzimy do sedna. Polski Ład i drożyzna obniży zyski przedsiębiorców, ale najbardziej da po d... niewiele zarabiającym etatowcom, zgodnie z zasadą, że wcześniej chudy umrze niż gruby schudnie. I to próbuję Ci wytłumaczyć.
                                                    Nieproporcjonalne podnoszenie pensji minimalnej wywołuje inflację, bo ta pensja jest składnikiem cenotwórczym wielu usług i produktów, od chleba, przez inne towary (sprzedawczynie) do sprzątania bloku. Zyskuje tylko państwo, bo podwyżka cen i płac oznacza wzrost wpływów z podatków.
                                                  • kokosowy15 Re: Drożyzna 14.10.21, 20:11
                                                    Szlachta przewidywała ze zniesienie pańszczyzna zniszczy gospodarkę, czyli ich. Fabrykanci wieszczyli, że osmiogodzinny dzień pracy spowoduje bankructwo państwa, czyli ich. Teraz ty prorokujesz zagładę z powodu minimalnej płacy, która i tak wystarcza ledwie na przeżycie. Nic nowego.
                                                  • mlodyniedowziecia Re: Drożyzna 15.10.21, 09:13

Warto znać historię trochę więcej niż na tzw. ocenę państwową, zanim zacznie się wypisywać komentarze i mieszać dwa odmienne stany faktyczne.
                                                    W momencie kiedy w Polsce znoszono pańszczyznę (zwłaszcza w zaborze rosyjskim) skutki były już znane i nie zawsze pozytywne. Jednym z nich - krótkotrwałe załamanie gospodarki wiejskiej, które trwało (w Kongresówce) do lat 80-tych i przejście majątków sporej wartości w ręce Rosjan i Żydów. Z punktu widzenia tzw. interesu narodowego - tragedia. Długofalowo wyszło na plus.
                                                    Podobnie dzisiaj znane są skutki druku pieniędzy, podnoszenia wynagrodzeń bez pokrycia we wzroście produkcji - tzw. spirala cenowo-płacowa, czyli lawinowo rosnąca inflacja. Właśnie ćwiczymy początek fali, która, co również udowodnione, uderza głównie w klasy niższą i niższą średnią. Tutaj będzie odwrotnie, skutki bliskie - pozytywne, długofalowo - tragedia.
                                                    W przypadku ośmiogodzinnego dnia pracy było całkiem inaczej. Nikt nie był w stanie prawidłowo przewidzieć konsekwencji, albowiem robiono to po raz pierwszy.
                                                    Wreszcie, po raz n-ty - obecnie płaca minimalna wystarcza na przeżycie w mniejszym stopniu jak 6 lat temu, pomimo, że wzrosła o 50%. Nie piszę wyłącznie o prognozach, ale wynikach historycznych z ostatnich kilku lat. Ludzie zarabiający minimalną zaspokajają bowiem najpierw potrzeby podstawowe: dach nad głową i jedzenie. Oba znacznie podrożały. Wzrost cen najmu i m2 mieszkań kształtował się średnio na poziomie 35% w ciągu kilku lat, a w niektórych miejscach są to wzrosty 100%. Gaz podrożał o 27% w tym roku, a to nie ostatnia podwyżka. Komunalny dostawca ciepła w moim mieście podnosił stawki już 7-krotnie - w sumie o kilkadziesiąt procent - w ciągu 2 lat (4 razy w 2020 i 3 razy w 2021). Najtańsza szynka kosztowała w "moim" sklepie (polski kapitał spółdzielczy, nie żaden market) dwa lata temu 17 zł, teraz poniżej 40 zł da się kupić wyłącznie kiełbasę (podrożała z 13 zł do 30 zł). Idzie w górę paliwo (a więc i ceny biletów, dojazdów do pracy - istotne w przypadku klasy niższej). I wreszcie chleb - od 2017 r. z 1.65 zł do 3.00. Używane samochody podrożały o 20-30%. Pokój w górach dla 2 osób, jeszcze w 2017 r. kosztował 80 zł, teraz w tym samym pensjonacie stawka to 120 zł. Najtańsza marketowa chińszyzna także drożeje, bo złotówka się osłabia. To jest koszyk klasy niższej.
                                                  • kokosowy15 Re: Drożyzna 15.10.21, 13:09
                                                    Inflacja nie pojawiła się w momencie wzrostu płacy minimalnej, czy więc postulujesz obniżenie tej płacy aby zmniejszyć wzrost cen? Podane dane są chyba prawdziwe, ale co chcesz przez nie udowodnić? Czy to, że najmniej zarabiający mają za dobrze? W 2015 i 2016 także były podwyżki płacy minimalnej i była deflacja.
                                                  • natalia.nat Re: Drożyzna 14.10.21, 18:03
                                                    Ja nigdzie nie pisałam o przedsiębiorcach, tylko o etatowcach z klasy średniej. Tracą ulgi i płacą coraz wyższe podatki, z których muszą sponsorować rozdawnictwo typu 500+ i socjal dla nierobów oraz dodatkowe emerytury. To jest mocno nie w porządku.
                                                    I jeszcze raz. Skoro uważasz, że przedsiębiorca ma tak wspaniale, niczym nie ryzykuje a pieniądze same mu z nieba spadają, to nim zostań. Ja wybrałam pracę na etat, bo wolę święty spokój, a wiem dokładnie, obserwując znajomych i rodzinę, z czym się wiąże posiadanie własnego interesu. Natomiast ty widocznie nie wiesz. Pora więc się przekonać na własnej skórze, panie mądraliński.
                                                  • kokosowy15 Re: Drożyzna 14.10.21, 20:07
                                                    Już odpowiedziałem. Nie chodzi o to by wejść do gangu lecz żeby go zlikwidować. Rewolucję wybuchają nie dlatego, żeby dostać się do istniejącej władzy lecz żeby zmienić stosunki społeczne - i władze. Jakie są późniejsze skutki, to inna rzecz. Mimo wszystko, w Europie zmiany w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nastąpiły, poziom życia w miarę się wyrównał, szczególnie w Skandynawii. Gdyby wierzyć ekspertyzom ematek, te kraje już dawno powinny zbankrutować a Polska powinna być czołową potęga. A jednak, to tam są wyższe i progresywne podatki, większa konsumpcja zbiorowa, większa siła nabywcza pracownika zarabiającego minimum, nawet nieformalnie. W każdym rankingu te właśnie państwa są w czołówce najlepszych miejsc do życia. Uchodźcy z granicy białoruskiej także raczej wybierają Niemcy a nie Polskę, mimo wyższych tam podatków.
                                                  • runny.babbit Re: Drożyzna 15.10.21, 09:30
                                                    Ach, wyobrażasz sobie że jak podwyższyć płacę minimalną to będzie tu Skandynawia?🤣 To jest taka sama fantazja jak ta, że gdybyśmy tylko mieli ropę, to byśmy byli druga Norwegią. Z życiowych i historycznych obserwacji wynika że raczej mielibyśmy jeszcze więcej kasy przepuszczanej na lewo przez rządzących. W Norwegii mają fundusz z zysków ze sprzedaży ropy, na którym trzymają kasę dla przyszłych pokoleń i zasadniczo nikt go nie rusza. Wyobrażasz sobie coś takiego w Polsce? 😂Nie wystarczy wyjąć jednego elementu z systemu i implementować go na siłę u siebie, jeśli nie zmienią się pozostałe składowe.
                                                  • asia-loi Re: Drożyzna 14.10.21, 17:55
                                                    mlodyniedowziecia napisał:

> Jest sobie Jerzy - prowadzi jednoosobową firmę. Wystawia faktury 5 klientom po 10 tys. zł + VAT ) - 61.500 zł. Na jego konto wpływa jednak należność tylko od 4 kontrahentów 49.200 zł. Ma dwóch pracowników Janka i Zosię, którym płaci netto po 3500 zł, ponosząc koszty ok. 12.000 zł (brutto).

Jak się ma jednoosobową firmę to się zatrudnia pracowników?
                                                    Bo jaz zawsze myślałam, że jak ma się jednoosobową firmę, to się samemu pracuje i samemu sobie jest się szefem.
                                                    A jak się zatrudnia ludzi, to dla mnie - nie jest to jednoosobowa firma.
                                                  • kokosowy15 Re: Drożyzna 14.10.21, 18:09
                                                    Tak mu się napisało. Ekonomia własnego portfela nie jest tożsama z ekonomia kraju, Unii, świata. Niewielu przedsiębiorców jest w stanie zrozumieć że powszechna bieda ogranicza, a czasem znosi zyski bogatych, ale długofalowo. Tu i teraz, pojedynczy biznesmen może nawet zyskać, patrz - respiratory, maseczki, mur na granicy.
                                                  • mlodyniedowziecia Re: Drożyzna 15.10.21, 07:31
                                                    Jeśli to o mnie to mam i etat i firmę. I widzę praktycznie zasadniczą różnicę pomiędzy nimi.
                                                    Druga rzecz to "powszechna bieda". Warto odróżnić propagandę "Polski w ruinie" od rzeczywistości. Nie przypominam sobie, żeby w roku 2015 panowała bieda. Biedę to pamiętam z PRL-u, gdy za średnią pensję można było kupić 30 kg szynki.
                                                    Co więcej, z przyczyn podanych wcześniej (w tym wysoka inflacja, podwyżki cen dóbr podstawowych) i różnych innych (zadłużenie - w tym ukryte w BGK - państwa, osłabienie złotówki) za chwilę bieda będzie znacznie większa. I dotknie najbiedniejszych: osób na świadczeniach socjalnych, rencistów, emerytów poniżej najniższej i na najniższej.
                                                    Wielokrotnie to mówiono - żadne 13-tki, 14-tki, 500+ nie zrównoważą wzrostu cen podstawowych produktów i usług, gdy nośniki energii podrożały, tylko w tym roku o kilkadziesiąt procent. A świadczenia społeczne są obecnie najniższe od 20 lat w relacji do cen.
                                                    Obecna władza łupi właśnie klasę niższą, średnią, a pozostawia zyski w kieszeni najbogatszych.
                                                  • runny.babbit Re: Drożyzna 15.10.21, 09:22
                                                    Bardzo dobre analizy, jeszcze co do ostatniego zdania- nie podejrzewam żeby byli w zmowie z najbogatszymi, ot, po prostu zrobią wszystko żeby utrzymać się przy władzy w myśl zasady "po nas choćby potop", kradnąc przy tym ile się da.
                                                    Fascynujące jest jak ludzie zaginają rzeczywistość i uparcie wypierają fakty, bo propaganda zastąpiła im prawdziwe obserwacje ( piję do Polski w ruinie przed 2015 ale też do tego co się dzieje teraz, a co jest kompletnie bagatelizowane przez wyborcę PiS)
                                                  • mlodyniedowziecia Re: Drożyzna 15.10.21, 12:03
                                                    Oni nie są w zmowie z najbogatszymi. Idą po linii najmniejszego oporu. Pracującego średniaka łatwiej złupić niż międzynarodową korporację. Ta zaś (patrz: podatek bankowy) i tak przerzuca koszty na klientów.
                                                  • alicia033 Re: Drożyzna 14.10.21, 23:53
                                                    asia-loi napisała:

> Jak się ma jednoosobową firmę to się zatrudnia pracowników?

"Jednoosobową" tu występuje w znaczeniu formy organizacyjnej, czyli nie spółki, do której wymagane są co najmniej dwa podmioty. Prowadzący działalność gospodarczą Kowalski jest jednoosobowym podmiotem gospodarczym nawet zatrudniając tysiące ludzi.

> Bo jaz zawsze myślałam, że jak ma się jednoosobową firmę, to się samemu pracuje i samemu sobie jest się

no i tak jest. Mając firmę, zwłaszcza niewielką, samemu też trzeba w niej pracować.

> A jak się zatrudnia ludzi, to dla mnie - nie jest to jednoosobowa firma.

no to poszerz sobie horyzonty.
                                                    >
                                                  • nunia01 Re: Drożyzna 15.10.21, 09:47
                                                    Mysle ze miało być- prowadzi jednoosobową działalność gospodarcza i zatrudnia pracownikow. Tak, na działalności można zatrudniać pracowników. Nawet i kilkuset. Odpowiada sie wtedy za nich nie tylko majątkiem firmy, ale i swoim.
                                      • mlodyniedowziecia Re: Drożyzna 14.10.21, 14:10
                                        >Ja mówię o wzroście płac lub mniejszym opodatkowaniu klasy ludowej.

Bajki prawisz i nie rozumiesz w ogóle tych zmian. Klasa ludowa została Polskim Ładem zagotowana na cacy. Albowiem nie skorzysta z ulgi dla klasy średniej, a dostanie dodatkowy podatek ok. 8% (wzrost składki zdrowotnej).
                                        Jednocześnie inflacja rąbnie w głowę właśnie klasę niższą, która całą pensję wydaje na podstawowe potrzeby. Jak dodasz do tego podwyżkę gazu, prądu i generalnie wszystkiego dookoła (realna inflacja - 10%), to wzrost pensji minimalnej o 160 zł (czyli ok. 5%) nic nie da, bo nie wystarczy na zakup takiej samej ilości dóbr.
                                • tanebo001 Re: Drożyzna 12.10.21, 20:25
                                  I owszem. Dlatego należy opodatkować najbogatszych a nie klasę średnią
                                • natalia.nat Re: Drożyzna 12.10.21, 20:43

> Duże różnice społeczne to nic dobrego.

Nie mówimy o żadnych dużych różnicach społecznych. Klasa średnia to nie są żadni krezusi.
                                  A najuboższym i nieporadnym życiowo należy się pomoc państwa i nikt tego nie kwestionuje.
                      • vivi86 Re: Drożyzna 17.10.21, 10:47
                        😅 chciałabym zobaczyć życie z POLSKIEGO socjalu.
              • araceli Re: Drożyzna 12.10.21, 17:18
                sumire napisała:
                > Ćwoczku, za klasę średnią w Polsce uważani są ludzie, który zarabiają po parę t
                > ysięcy miesięcznie. Jednocześnie ci sami są najbardziej żyłowani. A potem przył
                > azi jakiś sprawaczały leniuch i domaga się od nich empatii.

Jak nie przestaniecie pierdzieć, że jak ktoś mało zarabia to jest leniem to PiS będzie rządził do końca świata i jeden dzień dłużej.
                • narodowa_racja_stanu Re: Drożyzna 12.10.21, 18:22
                  Klasa średnia najwyraźniej uważa, że jak najsłabiej zarabiający nie poprą neoliberałów, to potwierdzą swoje bycie roszczeniowymi leniami. Klasa niższa ma strzelać sobie w kolano, by zadowolić klasę średniąm. Bufoniaste mędrkowanie rodem z Unii Demokratycznej.
                  Nie ważne, że neoliberalizm szkodzi klasie niższe, ważne że jest "sprawiedliwy"!
                • gronostajka Re: Drożyzna 14.10.21, 20:40
                  amen. PiS daje melodię "rozdajemy pieniądze biednyyyym", a usłużne cielęta (m. in. część komentatorów z tzw. opozycji) śpiewa, jak PiS im zagra, znany refren "nie chcemy rozdawnictwa dla paaaatolooogiiiiii". O 500+ i w ogóle o PiSowskich "programach socjalnych" wystarczyło zamilczeć. A złość przekierować na rzeczywistego wroga, bo pieniądze klasy średniej przep*** spółki obsadzane przez tłuste koty, fundacje i komisje, kościółek, dotacje dla siurków, zer, marszów wszelakiego oszołomstwa, tvpis itp.
        • gaskama Re: Drożyzna 12.10.21, 10:57
          Za które wcześniej więcej zapłaciła. De facto nic nie pobiera.
        • lauren6 Re: Drożyzna 12.10.21, 12:38
          > tyle, ze srednia klasa tez pobiera menelowe + (na marginesie)

Na marginesie, do klasy średniej należą również osoby bezdzietne i te z dziećmi 18+.
      • 1matka-polka Re: Drożyzna 12.10.21, 11:20
        "kilka lat temu kupowalismy prezenty na zasadzie "każdy każdemu coś" przy 10 osobach pod choinką było mnostwo prezentów... Kilka lat temu wprowadzlismy zasade nową, losujemy jedna osobe i tylko jej kupujemy“

I dobrze. Teraz jestescie troche mniejszymi smieciarzami.
        • znowu.to.samo Re: Drożyzna 14.10.21, 22:48
          A jak ktoś wygrywa dwa razy pod rząd?
      • vivi86 Re: Drożyzna 16.10.21, 14:01
        A potem siup. Na utrzymanie tych dzieci. Jak sama nie masz nim 2 to jesteś dla systemu tylko kosztem.
    • tanebo001 Re: Drożyzna 12.10.21, 10:52
      Teraz czas na kolejny ruch - firmy zaczną ciąć koszty i zwalniać...
      • alicia033 Re: Drożyzna 12.10.21, 12:33
        oraz likwidować się. Np:
        www.wadowice24.pl/nowe/pieniadze/17093-wadowicka-mleczarnia-wkrotce-na-sprzedaz-30-osob-traci-prace.html
        I tak właśnie pissuarowa polityka dożyna polskie firmy.
        • madami Re: Drożyzna 13.10.21, 09:27
          Za to wielkie korporacje mają się świetnie....
    • 71tosia Re: Drożyzna 12.10.21, 11:28
      Cytując Jarka Kaczyńskiego z przed kilku lat - drożyzna paliw? Gdy on był u władzy to nie byłoby problemu, wystarczy mieć odwagę obniżyć podatki. Problem pewnie polega na tym ze on tylko skromnym wicepremierem jest i władzy nie ma smile
    • znowu.to.samo Re: Drożyzna 12.10.21, 19:50
      To dopiero się rozkręca i to nie tylko w pl. Wiem nie pocieszyłam
    • prawackie_trolliszcze Re: Drożyzna 13.10.21, 12:15
      Jest szansa. Wymaga to tylko wypowiedzenia porozumień klimatycznych i oświadczenia, że nie będziemy nikomu płacić za "pozwolenia na emisję" i nadal produkować prąd z węgla. Inna szansa polega na tym, że europejskie społeczeństwa zbuntują się przeciwko neokomunie i zafundują jej Trybunały Norymberskie v.2.0.
      • madami Re: Drożyzna 13.10.21, 12:31
        Zachodnie społeczeństwa są już gotowe na neokomunę, polskie? raczej nie, większość urodziła się w tamtym ustroju - nigdy przenigdy dobrowolnie nie oddam swojej wolności w imię "bezpieczeństwa", zbyt dobrze pamietam tamte czasy, natomiast młodzi nie widzą, to dla nich abstrakcja. Poza tym mozliwe jest, że gdyby wtedy istniały dzisiejsze możliwości kontroli społeczeństwa to PRL nigdy by nie upadł...
        • alicia033 Re: Drożyzna 13.10.21, 16:40
          madami napisała:

> Zachodnie społeczeństwa są już gotowe na neokomunę, polskie? raczej nie,

Rili?
          To dlaczego pissuar rządzi już drugą kadencję?
          • madami Re: Drożyzna 13.10.21, 16:48
            To cały czas nie jest komunizm. Poczytaj sobie czym jest komuna, czym była komuna.
            • alicia033 Re: Drożyzna 13.10.21, 17:00
              Komunę to ja akurat pamiętam z autopsji, czytać o niej nie muszę. Więc o co ci właściwie chodzi?
            • sumire Re: Drożyzna 13.10.21, 17:50
              Ależ pod wieloma względami jest - centralizowanie władzy, socjal jako narzędzie sterowania, kombinowanie przy głosowaniach/wyborach, plucie na zgniły zachód, uderzanie w klasę średnią jako przedstawicieli złego kapitalizmu, ciąganie po sądach aktywistów, atakowanie kultury, coraz mocniejsza kontrola państwa nad portfelem obywatela i jego życiowymi decyzjami, sejm jako fasada dla rządzenia z tylnego siedzenia, wprowadzanie ideologii na uniwersytety, straszenie obcymi... Przecież to wszystko to są rozwiązania już przećwiczone w komunizmie właśnie. A gospodarcze ogłoszenia PiS to już jest czysta kopia PRL.
              • kropka_kom Re: Drożyzna 16.10.21, 10:45
                sumire napisała:

> Ależ pod wieloma względami jest - centralizowanie władzy, socjal jako narzędzie
                > sterowania, kombinowanie przy głosowaniach/wyborach, plucie na zgniły zachód,
                > uderzanie w klasę średnią jako przedstawicieli złego kapitalizmu, ciąganie po s
                > ądach aktywistów, atakowanie kultury, coraz mocniejsza kontrola państwa nad por
                > tfelem obywatela i jego życiowymi decyzjami, sejm jako fasada dla rządzenia z t
                > ylnego siedzenia, wprowadzanie ideologii na uniwersytety, straszenie obcymi...
                > Przecież to wszystko to są rozwiązania już przećwiczone w komunizmie właśnie. A
                > gospodarcze ogłoszenia PiS to już jest czysta kopia PRL.

ty naprawdę jesteś chora...
                • sumire Re: Drożyzna 16.10.21, 13:59
                  Dziękuję. A dzisiejszą wypowiedzią o przedsiębiorcach cwaniakach Kaczor tylko potwierdził to, co napisałam.
        • chococaffe Re: Drożyzna 15.10.21, 22:13
          big_grin
    • angazetka Re: Drożyzna 14.10.21, 13:42
      Dziś mnie zabiła cena oleju. Zwykły Kujawski słonecznikowy po 9,99 zł. Niedawno był po 6.
      • igge Re: Drożyzna 15.10.21, 18:49
        O, dziś koleżanka narzekała na cenę oleju. Zwykłego, nie oliwy.
        Mój ostatni chyba jeszcze był zdecydowanie poniżej dychy. Zaskoczyła mnie.
      • jolie Re: Drożyzna 15.10.21, 19:28
        Tak, olej rzepakowy bardzo podrożał. To ma związek z wysokimi cenami rzepaku na światowych rynkach. Ale jest droższy prawie o 50%.
    • anorektycznazdzira Re: Drożyzna 14.10.21, 19:19
      Kiedy? Nieprędko.
    • demono2004 Re: Drożyzna 15.10.21, 11:58
      Nie wyhamuje. Bedzie coraz gorzej.
      • kpinkaa Re: Drożyzna 10.07.22, 18:57
        Jak to się dzisiaj dziwnie czyta... Tęsknię za cenami z października.
        • em_ka_krk Re: Drożyzna 10.07.22, 20:04
          O tym samym pomyślałam...
    • malgosiagosia Re: Drożyzna 10.07.22, 22:36
      Wszystko bylo zbyt tanie - i paliwo, i jedzenie i ubrania. I chociaz tez lubie tanio, to rozumiem, ze nie moze byc tak tanio bez konca. Nadszedli czas na drozyzne. Zycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka