Dodaj do ulubionych

pyry i grzyby, co?

08.11.21, 03:08
sa juz u nas mlode ziemniaki 😁 ale zostalo mi kilka starych i musze je jakos przerobic, najchetniej w wariacji z suzonymi grzybami, bo tez czas zuzyc, a ze dwa najblizsze dni maja byc deszczowoburzowe to takie smaki beda w sam raz

pierwszy wybor to placki z sosem grzybowym, ale unikam plackow
zupy odpadaja

co proponujecie ?
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 05:24
      Moga byc kopytka lub slaskie z sosem.
      Albo zapiekanka warstwa ziemniakow warstwa sosu lub samych grzybow. Z jaks lepiszczem tartowym lub beszamelowym/mornay
      • mysiulek08 Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 05:44
        o slaskich myslalam, zapiekanka raczej nie, a juz napewno nie z lepiszczem na bazie beszamelu czy smietany i jajek

moze ziemniaki nadziewane, albo pyzy/zepeliny 🤔
    • kotejka Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 05:46
      Kartacze/cepeliny z grzybami
      Bosko pyszne, ale.uorzedzam, to nie dla czeladnika, to jest poziom poziom master wink
      • mysiulek08 Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 05:49
        poziom master mam juz dawno, w genach 😀 juz robilam
        • kotejka Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 05:50
          No to rodzina cię ozloci wink
        • kochamruskieileniwe Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 06:59
          Jak gotujesz? Dokladna instrukcja potrzebna. Robilam podejscie zakonczone porazka. Wszystko w płynącą breję sie zamienilo...
          • chomiczanora Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 11:37
            Chyba jednak jesteś moją rodziną. Z pewnością kulinarną big_grin Moje zrobiły dokładnie to samo. Mąż popatrzył na mnie z politowaniem, coś tam bąknął o amatorszczyźnie, po czym sam zrobił z tego przepisu. Mnie to przerosło.
          • mysiulek08 Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 14:22
            z grubsza jak przepisy mowia, tylko robie mniejsze twory, cos blizej pyz, gotuje w 'lekko' pyrkajacej wodzie kilka minut, wyciagam jedna kluche, sprawdzam czy jest gotowa i juz

ale pierwszy raz tez byla breja smile
    • piataziuta Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 11:53
      Mona kiedyś mi sprzedała przepis na zajebistą zapiekankę o nazwie gateauamibuiajleu di patijifgnriete

Gotuje się ziemniaki w skórkach, obiera i blenduje.
      Do tego się wrzuca pokrojone w drobną kostkę salami (u mnie było dojrzewające) i gotowaną szynkę, pokrojoną w kostkę mozzarellę, trochę parmezanu, dwa jajka, sól, pieprz i piecze się z pół godziny.
      Zajebiste to było, kiedyś robiłam to w kółko, aż Mieciowi uszami zaczęło wychodzić.

Ostatnio robiłam z pieczarkami, ziołami i serami, i niestety, to już nie było to samo.

Z suszonych grzybów zjadłabym kapustę kiszoną duszoną z grzybami, albo żurek.
      • mysiulek08 Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 14:27
        Z suszonych grzybów zjadłabym kapustę kiszoną duszoną z grzybami, albo żurek

tez mozna, do tego te stare pyry ale nie, na kapuste nie mam ochoty a do zurku nie mam zakwasu
        • piataziuta Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 14:42
          ale jesteś marudna! tongue_out

to zrób kotlety grzybowo-ziemniaczane, albo krokiety z nadzieniem grzybowo ziemniaczanym

albo zupę z suszonymi grzybami i tłuczone ziemniaki z masłem i cebulką
          • piataziuta Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 14:43
            albo kopytka i kawior grzybowy
          • mysiulek08 Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 18:36
            no, marudze 🤣
    • allijja Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 12:25
      z "kilku starych ziemniakow" to robi sie pure na najblizszy obiad. Ew. placki ziemniacze ale to chyba co najwyżej dla 2-3 osob bo "kilka ziemniakow" to z pół kg?
      A grzyby suszone zostawia się na BN. Wtedy wszystkie schodza. I dlaczego "czas zuzyć"? u mnie grzyby suszone są do kolejnego sezonu. Jesli nie zuzyje na BN to dodaje po kilka do sosów (gulasze, zrazy) czy zup (barszcz, żurek).
      • mysiulek08 Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 14:24
        mam kaprys nie jedzenia pure ze starych ziemniakow na najblizszy obiad i kaprys zuzycia grzybow, moja kuchnia, moja sprawa
    • princesswhitewolf Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 14:24
      > ale unikam plackow

nie lubisz?
      • mysiulek08 Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 14:26
        lubie, nawet bardzo ale wiem, ze jednym sie nie skonczy tongue_out
        • princesswhitewolf Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 14:36
          to fakt, maja ta wade
        • gama2003 Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 14:44
          To uznaj, że to orgia plackowa na zakończenie sezonu staroziemniakowego.
          Mniam.
          • piataziuta Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 14:50
            zamiast placków można zrobić chudszą zapiekankę z ziemniaków i do tego sos z grzybami (grzybowy, grzybowo-warzywny, albo z mięsem)

ziemniaki się ściera na gładko z jedną cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i odrobiną oleju, i piecze się z 50 min - smakuje jak placki, ale jest dużo chudsze
          • mysiulek08 Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 18:38
            o, to jest dobry pomysl 😀 pani na rehabilitacji mnie dzisiaj wymeczyla, wiec placki beda w sam raz
    • princesswhitewolf Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 14:25
      A z ciekawosci, jakie grzyby lesne tam rosna?
      • mysiulek08 Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 14:28
        typowe i nietypowe ale smaczne

rydze sa produktem importowym, nawet do PL tongue_out
        • princesswhitewolf Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 14:37
          zawsze mnie fascynowal tamtejszy klimat
          • mysiulek08 Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 18:35
            mnie tez 😁 znajdziesz co chcesz, od pustyni gdzie nigdy deszcz nie padal, po wieczne lody ( ok, teraz juz nie takie wieczne) a wielka ulga dla nasz bylo przeniesienie sie 1000km w dol kraju ( liczac od stolicy), nareszcie jest na czym innym niz szarosc i gorskie szczyty, oko zawiesic i nie martwic sie czy jutro bedzie woda
            • princesswhitewolf Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 19:19
              Moj przyjaciel zwiazal sie z kobieta stamtad. maj- wrzesien spedzaja w Europie, a na zime jada tam do jej matki i rodziny.

Co za zycie! Nie wie co to zima od lat!
              • mysiulek08 Re: pyry i grzyby, co? 08.11.21, 19:32
                ja tez nie wiem co to zima, bez wedrowek do europy 😀

snieg w santiago widzialam na andyjskich szczytach a jak juz cos tam popadalo (mieszkalismy stosunkowo wysoko), to byl to moze 1cm sniegu i topnial po kilku godzinach, zasypane kwiaty migdalowcow to byl widok 🤣

a teraz zima, to maks -1; -2 i to w nocy, przez dwa trzy dni

lato boskie, maks 26 - 28 stp, wiecej dni z chmurami i deszczem niz samego slonca, zyc nie umierac, jedynie wiatry bywaja dokuczliwe czasami, ale taki kraj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka