tanebo001 12.07.22, 17:23 Co zmieniłybyście w ustawieniu takiej kuchni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca7 Re: Kuchnia 12.07.22, 17:30 Po co ci wyspa tak daleko od sprzętów kuchennych? Będziesz biegał z każdą duperelą do zlewu? I nie jest zachowany ciąg roboczy, lodówka- zlew, kuchenka. Dodatkowo jak otworzysz lodówkę to walniesz drzwiami w wyspę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kuchnia 12.07.22, 17:38 Jak napisala heca - wszystkie mozliwe błędy popełnione, z brakiem trójkąta/ciągu roboczego (który poznają na technice już uczniowie podstawówki...) na czele. Aczkolwiek zablokowanie drzwi do lodówki wyspą też niezłe, zwlaszcza w obliczu przestrzeni między tą wyspą a chocby ścianą naprzeciwko, o zlewie nie wspomnę. Brakuje tylko tunelu do bukieciarni 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Kuchnia 12.07.22, 17:40 heca7 napisała: ... 100/100 tanebo w swojej stałej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Kuchnia 12.07.22, 17:34 Przeniosłabym lodówkę, bo obojętnie w którą stronę będą się otwierały drzwi to będzie niewygodne Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kuchnia 12.07.22, 17:42 jak napisala Heca, ustawienie bez sensu i kompletny brak ergonomii, poza tym otwarta na dom kuchnia to zuo Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Kuchnia 12.07.22, 18:31 Na ile osób ta kuchnia, to znaczy ile osób tam zwykle naraz przebywa? I: w takim układzie wyspa jest całkowicie niepotrzebna, bo jest w takiej odległości, że w zasadzie nie może służyć jako blat roboczy. Krojenie warzyw? Odpadki trzeba nieść pod zlew, to samo z umyciem rąk. Zagniatanie ciasta - to samo, z umączonych rąk sporo ci się osypie na podłogę, kiedy będziesz szedł je umyć. Itd - jedyne, co mozesz na tej wyspie zrobić, to jakieś kanapki, nic więcej. Ale kanapki możesz też zrobić, korzystając ze zwykłego stołu. Jednym słowem - albo przesuwasz wyspę bliżej środka kuchni (w idealnej wersji - i przenosisz zlew na wyspę), albo ją likwidujesz i wstawiasz fajny stół kuchenny. Jedzenie przy wyspie na tych koszmarnych stołkach barowych to barbarzyństwo, a już nazywanie tego jadalnią to barbarzyństwo do sześćianu. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kuchnia 12.07.22, 22:56 Ale wiesz, że na wyspie często jest zlew? I że kosz na obierki może stać w dowolnym miesjcu? Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Kuchnia 14.07.22, 01:39 zlew jest w innym miejscu. I po co ta wyspa, skoro jest miejsce miedzy zlewem a płytą na gotowanie Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Kuchnia 12.07.22, 19:11 Lodówkę, zmywarkę, zlew i płytę umieścić w ciągu na ścianie naprzeciwko wyspy. Wyspę zlikwidować i wstawić półwysep z blatem roboczym, albo postawić zamiast wyspy normalny, duży, wygodny stół jadalniany. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Kuchnia 12.07.22, 22:49 Zaplanowanie sporej kuchni bez sensownej przestrzeni blatu roboczego zwiastuje duży rozmach, kwalifikujący się na stronę typu "zaufaj mi, jestem architektem". Faktycznie pasuje do bukieciarni i tej łazienki za 100 metrowym hallem... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kuchnia 12.07.22, 23:05 przecie juz zostalo napisane, ze wszystko masz do zmiany Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kuchnia 12.07.22, 23:04 Zaplanowanie sporej kuchni bez sensownej przestrzeni blatu roboczego zwiastuje duży rozmach, kwalifikujący się na stronę typu "zaufaj mi, jestem architektem" mam wlasnie taka kuchnie, bardzo duza, jasna (dwa okna) i kompletnie skopany przez architekta i projektanke wnetrz (kobieta chyba tylko wode na herbate w kuchni gotuje), powoli to prostujemy ale lekko nie jest, np trzy gniazdka na cala kuchnie i w tym dwa przy jedneje czesci blatu Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Kuchnia 13.07.22, 19:43 Przyszła do nas interior designer (z polecenia!). Mówię jej, że ustawienie szafek mi nie przeszkadza, ale gdybym miała wymieniać, to jestem otwarta na różne propozycje. Kuchnia niewielka, 20m2 (otwarta z obu stron, więc tym się trochę broni), nie ma zbyt wiele opcji, bo ścian mało. A ta mi na to, że trzeba zlikwidować półwysep (bo to nienowoczesne) i zrobić wyspę (na którą nie ma miejsca), bo TAK SIĘ TERAZ ROBI. Do dupy z takimi „fachowcami”. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Kuchnia 12.07.22, 22:56 Coś ty wymyślił?!, wszystko źle, siadaj, pała Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Kuchnia 12.07.22, 23:37 Hmm... wszystko? Po co ci wyspa daleko od wszystkiego? Oprócz lodówki, bo tu jest akurat za blisko. Ten myk z wyspą to chodzi o dodatkowy blat roboczy i miejsce do przechowywania POD RĘKĄ. A nie gdzieś na drugim końcu pomieszczenia. Lekcji podstawowej też nie odrobiłeś, słuszałeś kiedykolwiek o ciągu roboczym? Tzn funkcjonalny trójkąt? Odpowiedz Link Zgłoś
kolibeer2 Re: Kuchnia 13.07.22, 00:02 ja bym lodówkę przeniosła w lewy górny róg i zamknęła zabudowę tam gdzie lodówka w kształt litery U, z szerszym przejściem, eewentualnie podniesioną w jakiś blat śniadaniowy Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Kuchnia 13.07.22, 00:09 Wszystko. Weź już jaj nie rób, wątki z bukieciarnią, tunelem i windą donikąd chyba wyczerpały bekę z tych, hm, projektów. PS. Nawet w paincie można pisać jak człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
li_lah Re: Kuchnia 13.07.22, 10:41 nie napisales gdzie jest okno,/balkon i ktorędy wchodzi sie do kuchni? gdzie jest pion kanalizacyjny? jakie są wymiary tej kuchni, bo na twoim obrazku wygląda na wielką, a wcale taka nie musi byc. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Kuchnia 13.07.22, 15:28 OK. Podejście nr 2. A tak swoją drogą jaki kolor ścian byście wybrały do czerwonej lodówki i białych blatów? Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Kuchnia 14.07.22, 01:45 chcesz mieć koniecznie wyspę? Czyli bierzesz warzywa ze zlewu i lecisz dookoła wyspy, aby je pokroić. Albo kroisz obok zlewu i przenosisz do garnka na płytę. Przy okazji coś spadnie na podłogę/potkniesz się. Po co przerwa w ciągu technologicznym? Gar z płyty musisz przenieść do zlewu potem. Wyspy są modne, ale są bez sensu Zamiast modnej wyspy możesz tam wstawić stół i mieć i mieć kuchnię i jadalnię w jednym pomiesczczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Kuchnia 14.07.22, 05:18 Jadalnia jest obok. Po co mi dwa stoły jeden obok drugiego? Ten stół w kuchni to jakiś wasz fetysz... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Kuchnia 14.07.22, 05:40 Tak. Poza tym w zasadzie są w niej dwie ściany bo na ścianie po lewej nic nie można stawiać - wiedzie tamtędy w zasadzie droga z wejście do kuchni droga do jadalni. Już w pierwszym rysunku zlew, płytę i lodówkę walnąłem pod ściany - ematka zauważyła że nie ma trójkąta. Przesunąłem płytę na wyspę ale nie ma fetysza - stołu... Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Kuchnia 14.07.22, 10:39 tanebo001 napisał: > Jadalnia jest obok. Po co mi dwa stoły jeden obok drugiego? Ten stół w kuchni t > o jakiś wasz fetysz... > Mam stół w salonie i stół w kuchni. Jakimś magicznym sposobem zarówno domownicy jak i goście gromadzą się przy tym kuchennym. Ze stołu w salonie korzystamy pewnie kilkanaście razy w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Kuchnia 14.07.22, 10:29 To ma być ta lodówka coca coli, którą już kiedyś wklejałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Kuchnia 13.07.22, 21:28 Co sądzicie o takiej kuchni loveincorporated.blob.core.windows.net/contentimages/gallery/6382c646-67cf-4081-8171-9a4306c4b930-black-marble-kitchen.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Kuchnia 14.07.22, 01:46 w kuchni na zdjęciu nikt nie gotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Kuchnia 14.07.22, 10:23 będziesz tam gotował czy bzykał na wyspie kolege geja? bo cel jest jednak istotny w projekcie. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Kuchnia 14.07.22, 00:04 Lodowka, maly blat , zlew , blat roboczy , kuchenka, , ten "projekt" to komoletna popelina Odpowiedz Link Zgłoś