lily_evans011 11.09.22, 21:21 Macie w ogrodach, na balkonach? Jak wygląda w zimie, ma nadal liście i te żółte/czerwone kulki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasnoklarowna Re: Ognik 11.09.22, 21:33 u mnie jest pełno kulek, a zimą powoli wyjadają ptaki. Mieszkam za miastem i ptaków różnych jeszcze sporo w okolicy. Zimą też jest piękny. Mój tylko kłuje strasznie, ma długie i sztywne kolce. Ale ptakom to najwyraźniej nie przeszkadza, fajnie sobie popatrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Ognik 11.09.22, 21:44 Wspaniały krzew ALE mamy go od 4 lat i co roku na wiosnę był obsypany kwiatkami (raj dla pszczół) a potem pomarańczowymi owocami przez całą zimę a w tym roku pierwszy raz miał bardzo mało kwiatów więc ma bardzo mało owoców. Poczytałam o ognikach na kilku forach i wszyscy piszą: wczesną wiosną ciąć bez żalu co pobudzi kwitnienie. My od 4 lat ani razu nie obcieliśmy gałęzi więc miał mało kwiatów. Gorąco polecam- szybko rośnie, zimą wygląda bajecznie obsypany owocami, nigdy go nie podlewamy, pięknie rośnie TYLKO nie zapomnij podciąć na wiosnę. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans011 Re: Ognik 11.09.22, 21:50 Dzięki! Kupię chyba jeden żółty, drugi czerwony. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Ognik 12.09.22, 08:25 nie mam i nie planuję - strasznie niefajny w obsłudze Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans011 Re: Ognik 12.09.22, 08:34 Dlaczego? Możesz coś więcej? Roślina wygląda bardzo sympatycznie, chciałam postawić sobie 2 donice i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Ognik 12.09.22, 08:49 Jest niewygodny do obsługi, bo ma pędach ma 1,5 centymetrowe kolce. Wiec jeśli jest duża przestrzeń, i roślina jest np w formie żywopłotu, raz na rok cięta, to ok. Na taras, balkon, raczej nieeee.... Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans011 Re: Ognik 12.09.22, 08:51 Ostrokrzew też lubię, ale widzę, że tego cholernika to na pewno trzeba formować i przystrzygać, słabo to widzę w moim wykonaniu Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Ognik 12.09.22, 08:51 średnio szybko, mam czerwony, są lata, że traci kolor czerwony i robi się czarny, jakby przejrzały (nie wiem, może od wilgoci?). Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Ognik 12.09.22, 08:54 Wiesz, początkowo nic szybko nie rośnie, ale jak ci wystrzeli "bata" na 80 cm, czy na 1 metr, to wtedy okaże się, że jednak siłę wzrostu to on ma Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Ognik 12.09.22, 10:09 Dlatego albo trzeba je przycinać, żeby krzew zagęścił się (czyli wycinać te pojedyncze, długie pędy, bez litości) albo sadzi się w dużej grupie na otwartej przestrzeni, tak by było ze 3 metry dookoła luzu. Wtedy to wygląda, i jest wygodne dla korzystania Odpowiedz Link Zgłoś
tojaba Re: Ognik 12.09.22, 09:59 pepsi.only napisała: > Jest niewygodny do obsługi, bo ma pędach ma 1,5 centymetrowe kolce. Bardzo podobny krzew, ale bez kolców to irga (Cotoneaster) Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Ognik 12.09.22, 09:33 jest częściowo zimozielony, zimą lubi podmarznąć i wiosną straszy. Wypuszcza długie, mega kolczaste pędy a wymaga strzyżenia. Nie, nie i jeszcze raz nie. Odpowiedz Link Zgłoś