Dodaj do ulubionych

Odparzona pupa

27.10.22, 22:50
Witam może ktoś mi pomoże na forum otóż zmagamy się już 4 miesiące z odparzona pupa oczywiście mówiłam na każdej wizycie ze córka ma czerwona pupe lekarz za każdym razem mnie olewałcrying stosowałam wszytkie kremy dostępne w aptece już dosłownie nie wiem czym mam smarować płakać mi się chce jak widzę ta czerwona pupe uncertain naprawdę zrobiło się źle to lekarz przepisy nam krem pomogło po 3 dniach ale krem jest na sterydach i nie mogę go stosować do codziennej pielęgnacji jestem załamana bo znów to samo jest .. nie wiem co już stosować wietrze , przemywam woda , małą ziemiaczana była i nic nie pomaga od 4 miesięcy nawet pampersy zmieniłamsad
Może macie jakieś złote rady
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Odparzona pupa 27.10.22, 22:53
      Może spróbuj tetrowych pieluch po prostu?
      I nie zakładaj ceratek, wtedy trzeba przewinąć od razu jak siknie i problemu z odparzeniami nie powinno być.

Ewentualnie kwestia diety, Nie zaczęło się to po rozszerzeniu diety?
    • alpepe Re: Odparzona pupa 27.10.22, 22:54
      Zmień dietę, ile ma dziecko?
    • homohominilupus Re: Odparzona pupa 27.10.22, 22:54
      tysia2894 napisała:

> Witam może ktoś mi pomoże na forum otóż zmagamy się już 4 miesiące z odparzona
      > pupa

Nie rozumiem. Ty też masz odparzoną pupę? How come?
      • livia.kalina Re: Odparzona pupa 27.10.22, 22:56
        Jak ona tę pupę opatruje i pielęgnuje, to przecież też się zmaga.
    • india-mia21 Re: Odparzona pupa 27.10.22, 22:57
      Jak duży jest obszar z odparzoną pupą? Czy zmiany są w okolicy odbytu czy większe?

Doraźnie:
      Pimafucort (na receptę)
      Clotrimazol (maść bez recepty)
      Wietrzenie
      Kremy z rynkiem bardzo często wyruszają skórę i powodują większy dyskomfort
      Bardzo dobre pieluszki bambusowe jednorazowe są do kupienia w Rossmannie
      • shmu Re: Odparzona pupa 27.10.22, 23:00
        Dokładnie, puszczenie dziecka bez pieluchy na 15-30 min działa cuda.
        Słuchaj, a jak często zmieniasz pieluchy?
    • ga-ti Re: Odparzona pupa 27.10.22, 23:04
      Alergia? Znaczy, że coś co je dziecko lub Ty jeśli karmisz uczula dziecko i taka reakcja. Przyjrzyj się diecie.
      Uczulenie na pieluchy, piszesz, że zmieniłaś, nie wiem jak teraz z pieluchami, bo mam już duże dzieci, ale może trzeba zmieniać dalej.
      Kąpiele w nadmanganianie potasu lub kisielu z mąki ziemniaczanej.
      Sprawdź, czym myjesz dziecko, może płyn.
      Ja bym wyleczyła tym kremem ze sterydami a później chuchała i dmuchała, wietrzyć dużo, niech sobie z gołą pupą leży, czy tylko w samych śpioszkach, zmieniać często pieluchy (żeby w mokrym pupy nie trzymać), zero mokrych chusteczek, jak najmniej chemii, czyli ograniczam się tylko do bardzo delikatnego żelu/mleczka do mycia, najlepiej dla alergików, atopowców, żadnych płynów do kąpieli, do pianki, zapachowych, kolorowych.
      Nie wiem, jakie teraz są zalecenia do smarowania pupy. Kiedyś zalecano dla problematycznej skóry naturalną oliwę na przykład, na moje dobrze działał bepanten (gdy coś się działo) i linomag osłonowo, ale nie wiem, jak u Was.
      I poobserwuj, czy nie ma jakiś innych niepokojących objawów w kierunku alergii, nietolerancji, atopowego zapalenia skóry.
    • nangaparbat3 Re: Odparzona pupa 27.10.22, 23:05
      Zmieniałam pampersy na tetrę albo na odwrót, smarowałam (chyba, bo bardzo dawno temu to było) lanoliną, a przede wszystkim wietrzyłam.
    • trudneslowa Re: Odparzona pupa 27.10.22, 23:12
      Moje najstarsze dziecko mogło nosić jedną jedyną markę pieluch, nie wiem czy są dostępne w Polsce - Moltex. Po WSZYSTKICH innych miała odparzoną pupę i całą paletę skórnych reakcji alergicznych. Pampersy były chyba najgorsze, a na pewno jedne z gorszych.
    • turzyca Re: Odparzona pupa 27.10.22, 23:31
      1) zmieniaj marki pieluch tak długo dopóki nie trafisz na nieuczulającą. Przy czym może to być całkiem tania marka marketowa, alergie bywają różne. Ale nie bardzo masz inne wyjście. Na szczęście niektóre marki mają próbki typu dwie pieluszki.
      2) czas bezpieluszkowy jak najczęściej. Wiem, chłodno jest, ale trzeba kombinować. Niemobilnej pannie robisz po prostu atrakcyjny kojec w dobrze ogrzanym miejscu,
      kaftanik, skarpetki i niech się wietrzy. Jak jest mobilna, to ubierasz ją metodą prapraprababek - ciepła spódnica plus ciepłe podkolanówki. Też dobrze dziecku zagrodzić przestrzeń, żeby nie pełzało/raczkowało/dreptało gdziekolwiek, bo nie nadążysz ze sprzątaniem. Meble tapicerowane też zabezpiecz.
      3) kąpiel w nadmanganianie potasu
      4) jak uzyskasz wygojoną skórę, to smarujesz grubą warstwą kremu przy każdym przewijaniu. Chodzi o to, żeby na skórze była warstewka zabezpieczająca przed powtórką.
      5) jesteś pewna, że krem jej nie uczula?
    • mikams75 Re: Odparzona pupa 28.10.22, 00:05
      wietrzenie, dosuszanie suszarka i szukanie przyczyny. Moje dziecko tak mialo po tym jak "ulepszono" recepture mleka. Mleko niby to samo a jednak inne.
    • dorotakwiatkowska13 Re: Odparzona pupa 28.10.22, 00:07
      Moim zdaniem bardzo dobry jest Sudocrem, nie wiem, czy stosowałaś. Używany przy każdej zmianie pieluszki.
    • nowyczlowiekforumu Re: Odparzona pupa 28.10.22, 00:08
      Moim jak się tyłki odparzaly, bo to takie hrabiowskie dupeczki były, to mama poleciła mi ich sypać mąka ziemniaczana. Rada głupia, ale dupki w końcu wróciły do normy.
      • hosta_73 Re: Odparzona pupa 31.10.22, 07:33
        Nie głupia rada tylko stary sposób naszych mam i babć.
    • nowyczlowiekforumu Re: Odparzona pupa 28.10.22, 00:10
      Moim jak się tyłki odparzaly, bo to takie hrabiowskie dupeczki były, to mama poleciła mi ich sypać mąka ziemniaczana. Rada głupia, ale dupki w końcu wróciły do normy.
      • trampki_w_kwiatki Re: Odparzona pupa 28.10.22, 00:12
        To nie jest głupia rada!
        Kąpiel w mące ziemniaczanej i jeszcze sypanie mąką. Moje alergiczne niemowle z AZS pięknie się na tym goiło.
        • antonina.n Re: Odparzona pupa 28.10.22, 00:39
          Jestem z odparzeniami na bieżąco, - stosowaliśmy wszystkie możliwe kremy i maści, z cynkiem, bez cynku i tak dalej, pieluchy zmienialiśmy co 15 minut, wietrzenia, kąpiele w krochmalu i nadmanganian potasu - a pupa była okropnie odparzona. Dopiero prywatna położna nam doradziła -

1. TORMENTILE baby. Albo nawet zwykle tormentalum, bez różnicy. Duża poprawa była praktycznie tego samego, czy następnego dnia. Nie wiem, czy to na każdego tak działa, ale ja byłam w szoku, bo już myślałam, ze nic nie pomoże.

I to co pisały dziewczyny:
          2. Wietrzenie pupy
          3. Szukać odpowiedniej pieluszki
          4. Nadmanganian potasu - u nas raczej nie pomógł, chyba robiliśmy za mocny i dodatkowo podrażniliśmy skórę
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Odparzona pupa 28.10.22, 03:49
      Wszystko, co jest od krowy odstawić z diety na miesiąc.
      W zamian mleko sojowe Humana SL.
      Jeśli odparzenie zniknie, to po miesiącu dawać dziecku krowie produkty.
      Jeśli odparzenie wróci, to będzie dowód na uczulenie na krowę.
      • katie3001 Re: Odparzona pupa 28.10.22, 05:21
        Ja swoją karmilam od urodzenia mlekiem modyfikowanym kozim CapriCare. Super bylo.
      • trampki_w_kwiatki Re: Odparzona pupa 28.10.22, 08:24
        A to swoją drogą, że to może być od alergii na mleko.
      • mava1 Re: Odparzona pupa 28.10.22, 08:56
        tak się zastanawiam... dlaczego ta "krowa" tylko na tyłku wychodzi? jakoś mało logiczne wydaje mi się...
        • hanusinamama Re: Odparzona pupa 28.10.22, 09:10
          Nie nie mało. Problem jest z kupami. Sa kwasne. Alergia na mleko to choroba jelit.
          • mava1 Re: Odparzona pupa 28.10.22, 09:32
            >Problem jest z kupami.

no ale tu nie ma mowy o kupach tylko odparzeniu. Chyba że dzieciak lezy w tej kupie godzinami. Jesli pielucha jest zmieniana po wypróżnieniu to raczej nie powinno to być powodem odparzeń.
            To, ze dziecko sie wypróżni, raczej mozna zauważyć, a nawet poczuć, szczególnie u wiekszego dziecka - a tu jest 'wieksze" bo juz samo odparzenie trwa 4 miesiace. Mozna wiec załozyć, że dziecko ma co najmniej pół roku. U ciebie półroczny niemowlak latał kilka godzin z kupskiem?
            • mava1 Re: Odparzona pupa 28.10.22, 09:41
              pominawszy już to, że uczulenie na białko krowie powinno dawać też inne oznaki a nie tylko odparzona pupa.
              • hanusinamama Re: Odparzona pupa 28.10.22, 09:59
                Czemu powinno? Gdzieś dzowni ale nie wiesz w którym kościele?
                Objawy alergii pokarmowej (bo to może być też jajko) są tak różne u dzieci ze włąsnie trudno określić jasno co to jest.
                Tylko przejscie na dietę na dobre 4 tygodnie a następnie podanie dziecku podejrzewanego alergenu daje pewność.
                U mnie obie miały ucuzlenie na białko krowie: jedna miała odparzony tyłek i wysypka ale nie klasycznie na policzkach a na dekolcie.
                Druga wymioty i odparzony tyłek. Zadna nie miała czerwonych policzków.
                • mava1 Re: Odparzona pupa 28.10.22, 12:21
                  >U mnie obie miały ucuzlenie na białko krowie: jedna miała odparzony tyłek i wysypka ale nie >klasycznie na policzkach a na dekolcie.
                  Druga wymioty i odparzony tyłek. Zadna nie miała czerwonych policzków.

no właśnie o tym mówię. To nie tylko tyłek. I tu własnie zadzwoniło, uzywajac twojego toku rozumowania.
                  Innymi słowy, uczulenie wychodzi takze na innych częściach ciała, zewnetrznych i wewnetrznych. Tyłek to nie jest osobny byt.
                  • hanusinamama Re: Odparzona pupa 28.10.22, 21:45
                    Sa dzieci którym tylko na pupie wychdozi, są dzieci które jako jedyny objaw mają np sluzowe kupy. Nie musi być innych objawów. To jest głownie choroba jelit, wysypka na skórze moze sie pojawić ale nie musi.
            • hanusinamama Re: Odparzona pupa 28.10.22, 09:56
              Nie musi leżeć godzinami. Dzieciak robi kupę, przewijasz zaraz po a tyłek odparzony.
              Zapytaj lekarza albo kazdej matki mającej dziecko z alergią pokarmową. Pupa odparzona po kazej kupie. Nie masz pojęcia o alergiach pokarmowych co?
              • mava1 Re: Odparzona pupa 28.10.22, 12:29
                >Nie masz pojęcia o alergiach pokarmowych co?

owszem, mam.
                Dziecko tez miało wysypki, sucha skórę i zdarzyło mu sie odparzenie. Przeszło po tygodniu, moze dwu. Nie pamietam co stosowałam. Chyba linomag, w ostrym stanie. Pieluchy tetrowe i nie żałowałam zasypki, w zwykłej pielegnacji.
                • hanusinamama Re: Odparzona pupa 28.10.22, 21:48
                  NO czyli nie masz pojęcia. Skoro przeszło po tygodniu zwykłej pielęgnacji to dziecko nie miało alergii pokarmowej....
                  I serio sądzisz ze nie chciało mi się godzinami przewinąc niemowlaka oraz go "pielegnowac" za to przez 2 lata przy kazdym dziecku chciało mi się trzymac dietę (sobie i dziecku) bez mleka, krowy, jajek, soi...a przy drugiej jeszcze bez pszenicy?
                  Zdecydowanie łatwiej jest umyć tyłek dziecku zaraz po tym jak zrobi kupę.
            • djhenne Re: Odparzona pupa 28.10.22, 09:58
              Moje dziecko dostało mega odparzenia w wieku dwóch tygodni. Owszem, od kwaśnej kupy. Pieluchy zmieniałam przy każdym karmieniu (co dwie godziny) lub częściej. Przecież po kupie trzeba zmienić od razu, wystarczy nie zauważyć i przetrzymać dłużej i czerwony tyłek jak ta lala.

Do autorki: odstawiłam mleko/nabiał na jakiś czas, wietrzyłam dużo pupę, spałam tyłek mąką ziemniaczaną (u mojego dziecka sprawdza się lepiej niż sudocrem), kąpałam w krochmalu. Rada z próbowaniem różnych pieluch też jest dobra.
              • hanusinamama Re: Odparzona pupa 28.10.22, 10:00
                Ja przebierałam dziecko jak tylko czułam ze kupa idzie. Nic to nie dawało bo pupa była odparzona. Po przejsciu na dietę bez stosowania specjalnych kremów, zasypek pupa sama wyzdrowiała.
                • mikams75 Re: Odparzona pupa 28.10.22, 10:49
                  u nas bylo tak samo przy czym problemem nie bylo bialko mleka a jakis inny skladnik mleka w tej konkretnej mieszance.
                  • hanusinamama Re: Odparzona pupa 28.10.22, 12:02
                    NO u nas mleko było moje smile Przejcie moje na dietę bez krowy, jajek i soi załatwiło sprawę.
                    Trudniej było u młodszej bo jeszcze pszenica była...ale dieta tez załatwiła sprawę.
            • mikams75 Re: Odparzona pupa 28.10.22, 10:48
              nie musi godzinami, pilnowalam bardzo, po dziecku widac kiedy robi w pieluche i mialam wrazenie, ze te kupy byly jakies zrace i skora byla odparzona i z mini rankami w moment. Zmiana mleka rozwiazala problem bardzo szybko. Ale ja widzialam, ze cos jest nie tak, ze dziecko po "ulepszonym" mleku jakos gorzej trawi, ze te kupy sa inne niz po starym mleku.
      • hanusinamama Re: Odparzona pupa 28.10.22, 09:09
        Dzieci uczulone na krowie białko bardzo czesto mają tez uczuelenie na soję.
      • qwirkle Re: Odparzona pupa 28.10.22, 15:26
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Wszystko, co jest od krowy odstawić z diety na miesiąc.
        > W zamian mleko sojowe Humana SL.
        > Jeśli odparzenie zniknie, to po miesiącu dawać dziecku krowie produkty.
        > Jeśli odparzenie wróci, to będzie dowód na uczulenie na krowę.

Soja może uczulać, ryż też, to tak A propos.

Kukurydza dosyć bezpieczna.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Odparzona pupa 30.10.22, 02:00
          Może, wszystko może uczulać, ale odparzona pupa u malucha najczęściej jest od mleka, więc od tego trzeba zacząć.
          • qwirkle Re: Odparzona pupa 30.10.22, 11:41

> Może, wszystko może uczulać, ale odparzona pupa u malucha najczęściej jest od m
            > leka, więc od tego trzeba zacząć.

Mleko sojowe to zły wybór, ponieważ soja bardzo uczula.
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Odparzona pupa 31.10.22, 01:15
              Ale tylko niektórych.
              • qwirkle Re: Odparzona pupa 31.10.22, 07:29

> Ale tylko niektórych.

Ale jednak. Być może dziecko autorki wątku jest uczulone, tego nie wiesz.
                Ryż też uczula i ziemniaki (maka ziemniaczana tak tu polecana!) i marchewka.
    • katie3001 Re: Odparzona pupa 28.10.22, 05:20
      Przemywanie lekko różowym roztworem nadmanganianu potasu, dokładne osuszenie a potem nawilzanie czyms co nie ma wody w skladzie. Np balsam s.o.s firmy eeny meeny. Dodatkowo na ten czas uzywalam pieluszek niebielonych bambusowych z rossmana
    • evee1 Re: Odparzona pupa 28.10.22, 07:35
      Moja corka byla uczylona na pieluchy jednorazowe, wiec przeszlismy na wielorazowki, ale w moim dzikim kraju nie ma tetrowych, tylko frotte. Sa super, bo te wezelki na frotte powoduja, ze material nie dotyka tak skry i pupcia ma wiekszy doplyw powietrza. Moze piswie pare recznikow i zobacz czy zadziala.
    • kagiali Re: Odparzona pupa 28.10.22, 08:34
      Ten produkt polecam m.ceneo.pl/43949418#tab=click do codziennego używania, jezeli jest stan chorobowy, to trzrba wyleczyć np tormentiol na receptę. Dużo wietrzyć pupę, czyli latanie bez pieluchy.
      Zmiana pieluszki: podmycie w zlewie delikatnym mydłem np biały jeleń, bambino, wysuszenie recznikiem, potem krem. Nie polecam mokrych chusteczek, bo tez mogą uczulić. Kup takie większe płatki kosmetyczne.

• mikams75 Re: Odparzona pupa 28.10.22, 10:53
        chusteczki nie dosc, ze moga miec drazniacy sklad, to jeszcze to fizyczne tarcie obolalej skory, to dodatkowe cierpienie dla dziecka. Z tego powodu tez bym odradzila platki kosmetyczne czy inne szmatki. Woda, delikatne mydlo, delikatne osuszanie np. pieluszka flanelowa przykladajac, nie wycierajac i dosuszanie suszarka.
      • kamin Re: Odparzona pupa 28.10.22, 21:51
        Wydawało mi się że tormentiolu nie wolno u dzieci?
        • mika_p Re: Odparzona pupa 28.10.22, 22:30
          Tormentiol zawiera boraks, sól kwasu borowego. Boranów nie można stosować u dzieci. Nie pamiętam dlaczego, ale kilkanaście lat temu na f. Niemowlę było to regularnie powtarzane z uzasadnieniem, można sobie wyszukać.
          • antonina.n Re: Odparzona pupa 28.10.22, 23:01
            Ale już tormentalum albo tormentile baby nie ma w składzie kwasu borowego. Obydwa bez recepty. U mojego dziecka zdziałał cuda na bardzo poważne odparzenie.
    • hanusinamama Re: Odparzona pupa 28.10.22, 09:09
      U moich dzieci to był pierwszy objaw uczulenia na białko krowie. Zaden krem nie pomoże jezeli dziecko ma alergie pokarmową. Trzeba odstawić alergen
      • banicazarbuzem Re: Odparzona pupa 28.10.22, 09:32
        Też myślę o białku krowim ale jeszcze mycie pupy chusteczkami nawilżanymi może powodować odparzenia.
        • hanusinamama Re: Odparzona pupa 28.10.22, 10:01
          NO ja nie myłam od poczatku. Miseczka z wodą i wielorazowe myjki do pupy wiec to u mnie odpadało.
    • asfiksja Re: Odparzona pupa 28.10.22, 09:19
      Popatrz, jak odparzona. Jeśli kółko dookoła samego odbytu to kup dobre probiotyki. Jeśli placki na pośladkach to zmień pieluchy/kosmetyki/dietę (na początek proponuję sprawdzenie białka mleka krowiego).
      Sterydami absolutnie nie smaruj. Mąką ziemniaczaną możesz, to nie pomoże, ale przynajmniej nie zaszkodzi.
    • z_lasu Re: Odparzona pupa 28.10.22, 09:50
      Przyjrzeć się diecie, ale też kremom, którymi smarujesz. U mojego syna odparzenia zaogniały się po tak polecanym Sudokremie. Cuda za to działał Linomag.
      • ga-ti Re: Odparzona pupa 28.10.22, 19:26
        U mego pierwszego dziecka Sudokrem działał cuda, w ciąży z drugim kupiłam na promocji wielkie pudło Sudokremu i guzik z pętelką, nie działał, a wręcz uczulał. Za to Linomag (zielony, maść) sprawdzał się przy całej trójce.
        • berdebul Re: Odparzona pupa 28.10.22, 22:11
          Zielony liniami zawiera kwas borowy, dlatego nie należy go stosować u dzieci. 🤦🏻‍♀️
          • z_lasu Re: Odparzona pupa 28.10.22, 22:48
            Linomag maść. Szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam, że są inne. Pełny skład:

1 g Linomag maść zawiera 200 mg oleju lnianego z pierwszego tłoczenia z nasienia lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L., semen) w proporcji (3:1).
            Substancje pomocnicze to:
            - lanolina bezwodna,
            - wazelina biała.

Z tego co widzę, to z kwasem borowym jest linomag krem (czerwony).
            • berdebul Re: Odparzona pupa 29.10.22, 00:30
              Z ulotki „ Lek można stosować u dzieci i niemowląt w stanach nadmiernej suchości skóry. W pozostałych wskazaniach przed zastosowaniem, należy skonsultować się z lekarzem.”
              • z_lasu Re: Odparzona pupa 29.10.22, 09:40
                Jak na każdej ulotce "Przed użyciem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą". To jest olej lniany + lanolina + wazelina. Oczywiście, że może zaszkodzić, wszystko może zaszkodzić, wielu dzieciom szkodzi sudocrem. A linomag wielu dzieciom pomaga, o czym jest też w tym wątku. Nie wiem dlaczego tak się uparłaś, żeby udowodnić, że akurat tej maści nie wolno używać. Chyba dlatego, że kiedyś sobie zakodowałaś, że zawiera kwas borowy. Nie, ta akurat maść nie zawiera i jak najbardziej może być stosowana u niemowląt.
    • rb_111222333 Re: Odparzona pupa 28.10.22, 10:54
      Zaparzyć 2-3 listki laurowe w szklance wody i potem tą wodą przemywać pupę. Ten pomysł sprzedała mi położona, bardzo dobrze działał na mojego synka.
    • huexido Re: Odparzona pupa 28.10.22, 11:33
      Balsam szostakowskiego pomieszać z maścią nagietkową i to na skórę. I dużo wietrzyć. Oczywiście trzeba znaleźć i wycofać przyczynę ( u mnie to była alergia na podpaski, które powodowały niegojące się otarcia na skórze). Balsam to taka polimerowa antygrzybicza antybakteryjna lepka przezroczysta substancja, w aptece bez recepty. Dobrze działa na trudno gojące się owrzodzenia i uszkodzenia naskórka. Sam trudno się rozprowadza, ale wymerdany z czymś np. maścią nagietkową, która sama ma właściwości aseptyczne, pozwala się skórze goić.
    • wolny.dzien Re: Odparzona pupa 28.10.22, 13:24
      Po każdym siusianiu do pampersa należy wacikiem i wodą umyć krocze i osuszyć. A okolice odbytu smarować kremem Bepanthen.
    • you.are.my.lobster Re: Odparzona pupa 28.10.22, 15:19
      Sudocrem nie pomaga?
      • danka88 Re: Odparzona pupa 28.10.22, 17:38
        U mnie pomagały kąpiele w krochmalu i linomag
    • agatazieba Re: Odparzona pupa 28.10.22, 19:31
      Próbowałaś linomag Bobo? Jedyna rzecz, która działała u syna to był ten krem w wersji z cynkiem (biała a nie różowa nakrętka).
      Ja bym stawiał na jakieś uczulenie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka