Dodaj do ulubionych

Koreańskie seriale 6.0

• heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.03.23, 21:01
      Skończyłam przed chwilą Money Heist. Wow! Wooooow! Druga część jeszcze lepsza niż pierwsza. Od dziewiątego odcinka siedziałam przyklejona do ekranu. Dobrze, że akurat miałam więcej czasu bo bym chyba spłonęła z ciekawości. Daję 10/10. I jestem absolutnie zachwycona. Nie widzę minusów oprócz przydługiej grzywki FL wink Lubię, kiedy postacie drugo i trzecio planowe są wyraziste a nie jak statyści z ulicznej łapanki tongue_out I tutaj tak jest, każdy ma swój charakter. To chyba najlepsza rola "pana co by go żadna ze stołu nie zepchnęła" big_grin Ale i tak jestem większą fanką Berlina. Serce nie sługa suspicious tongue_out Nie spodziewałam się takich zwrotów akcji (ostatecznie nie oglądałam innych wersji). A już Sztokholm mnie rozbroił suspicious Nie będę się zagłębiać żeby nie spoilerować. Ale podobało mi się to jak poprowadzono tą relację.
      Z ciekawych szczegółów to tylko Azjaci potrafią zrobić Ukrainę (Chersoń? Czy mi się zdawało?) z austriackiego Hallstatt big_grin Byłam tam parę lat temu i ilość Azjatów na metr kwadratowy większa niż w centrum Pekinu wink
      Polecam gorąco, nie wiem czemu tyle czekałam. Na pewno wrócę do wielu scen.
      No i nie było spowolnień i cud boski- nie spieprzyli końcówki!!!
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.03.23, 21:43
        Czyli trza się będzie w końcu wziąć? Trzymam cię za słowo, że dobry 😉. Może mnie drugą częścią przekonają.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 21.03.23, 22:49
          A ciekawa jestem, czy heca widziała oryginalny serial? Bo zauważyłam taką prawidłowośc - kto oglądał hiszpańską wersję, temu niekoniecznie pasuje wersja koreańska.

Ja oglądałam tylko koreańską, i równiez bardzo mi się podobało. Kim Ji Hoon wygląda świetnie i został idealnie dobrany do roli.

Ja z kolei mam ochotę popastwić się trochę nad "Crash Course in Romance". Jestem po 12. odcinku i oglądam z coraz większym przeświadczeniem, że popsuli całkiem spoko serial. Na siłę wciśnięty wątek kryminalny - nie lubię, kiedy z serialu typu rom-com obyczajowy robi się coś w stylu "dla każdego coś miłego", a w efekcie ni to, ni sio. Znów mam wrażenie, że o tym, kto będzie "złym" zdecydowali odcinek wczesniej. No i związek dwojga dojrzałych ludzi, a zachowują się jak podlotki. Niby idą do łózka, ale jest to w sumie zaskoczeniem, bo wcześniej nie ma namiętności, nie widać pożądania, tylko słodko pierdzący infantylizm.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.03.23, 23:02
            Jeśli chodzi o wersję hiszpańską to utknęłam na drugim czy trzecim odcinku z nudów. W ogóle się nie wciągnęłam. Dlatego też dość długo omijałam pierwszą część koreańską. Po czym spodobała mi się i czekałam na drugą. A druga mnie wyrwała z butów smile
            Z tym, że już wiedziałam iż Koreańczycy trochę pozmieniali. Zakończenie całkiem zmienili podobno i losy Berlina.
            Mówisz, że Crash Course skiepścili? Szkoda, liczyłam, że będzie dobry.
          • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.03.23, 23:57
            > Ja z kolei mam ochotę popastwić się trochę nad "Crash Course in Romance"

Pastw się, pastw. Mnie się nie chce. Jestem zawiedziona. Taka dobra aktorka (FL) w tym gra, no i ML z tych ulubionych. Niestety, nawet dobra obsada i fajnie grająca młodzież nie osładza mi rozczarowania.
            Obejrzałam 14 odcinków, od 12. na siłę, i nie mam ochoty na obejrzenie dwóch ostatnich. Mniej więcej do połowy wszystko szło dobrze, ech!
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.03.23, 07:47
            >Znów mam wrażenie, że o tym, kto będzie "złym" zdecydowali odcinek wczesniej. No i związek dwojga dojrzałych ludzi, a zachowują się jak podlotki. Niby idą do łózka, ale jest to w sumie zaskoczeniem, bo wcześniej nie ma namiętności, nie widać pożądania, tylko słodko pierdzący infantylizm.<

Absoluna zgoda, oisalam o tym tuz po moim obejrzeniu.
            Watek romansowy zapowiadal sie fajnie, ale glownym wystarczylo pary tylko gdzies do polowy i jakos tego romansu nie dali rady pociagnac. Glowna weszla w role mamusi, wiec nic dziwnego, ze glowny jakby "splaszczyl" to swoje wielkie uczucie. Chemistry, ktora zapowiadala sie calkiem niezle w poczatkowych odcinkach, uleciala w sina dal. Watek szkolno mamuskowy byl chyba najlepszy.

Watek kryminalny mial potencjal, ale ustawienie wiadomo kogo w roli mordercy takie bardzo 'na sile'. W sumie szkoda niezle zapowiadajacego sie serialu.
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.03.23, 08:19
              A ja sobie obiecywałam dużo po pierwszych recenzjach w internecie uncertain Podobnie jak po Now, We Are Breaking Up. Dobrze żarło i zdechło tongue_out
            • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 23.03.23, 01:43
              senin1 napisała:

> Watek kryminalny mial potencjal, ale ustawienie wiadomo kogo w roli mordercy ta
              > kie bardzo 'na sile'.

Scenarzystka - może wbrew intencjom - dość wcześnie pozwoliła się domyślić historii 'wiadomo kogo' i co leży u podłoża zachowania tej osoby (znaczy w pierwszej połowie serii). Poza tym jasne było, co jest motywem zabójstw. Wszystko było logicznie przez nią poukładane, choć IMO bezsensowne z założenia. No jakoś psychologia postaci mi nie leży. O ile przyczyny pierwszego morderstwa były dla mnie jasne i powiedzmy zrozumiałe, to motywacja serii następnych nie bałdzo. Chyba że mamy do czynienia z chorobą psychiczną czy mocnym zaburzeniem. Jakiś trop w tym kierunku był.
              W tym sensie też odbieram uczynienie mordercą 'wiadomo kogo' na siłę.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.03.23, 23:07
          otia5 napisała:

> Czyli trza się będzie w końcu wziąć? Trzymam cię za słowo, że dobry 😉. Może mn
          > ie drugą częścią przekonają.

Pierwsza część była dobra ale druga zaskoczyła mnie rozwojem akcji w dość nieoczekiwanych kierunkach jeśli chodzi o niektóre postacie. No i dużo spraw się wyjaśnia, akcja właściwie nie zwalnia ani na chwilę.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 28.03.23, 08:19
      Przepraszam, nie wiem czy czytałyście ale ja chichram się od świtu 🤣
      Normalnie ten artykuł zrobił mi dzień 😃
      On nie jest żonaty, prawda?
      Nie wiem czy chciałam to wiedzieć 🤢

www.8days.sg/entertainment/asian/kim-ji-hoon-doest-not-wash-his-clothes-no-body-odour-764256
      • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 28.03.23, 08:38
        Niewątpliwe musi być bardzo uważny na te swoje ciuchy. Już pomijając zapach ciała, którego wg niego on nie posiada, to nie brudzi się tak wcale? Błota w Korei nie ma? Nigdy nie gotuje, nie sprząta, nie ma zwierząt, dzieci, samochodu, roweru?
        Albo może ma tyle ciuchów, że nawet te kupione kilka lat temu nosił dopiero kilka dni
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 28.03.23, 09:04
          Z tego co kojarzę to nie posiada potomstwa li i jedynie wspomnianą w artykule mamę suspicious Nie ma też zwierząt.
          W wywiadzie powiedział, że zapiera tylko miejsca brudne a nie całe ubranie big_grin
          Zaczynam powoli rozumieć czemu ten 41 letni aktor jest sam...

Mój faworyt Berlin jest żonaty więc pewnie takie numery jak wietrzenie spodni nie przechodzą big_grin
          • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 28.03.23, 18:26
            heca7 napisała:

> W wywiadzie powiedział, że zapiera tylko miejsca brudne a nie całe ubranie big_grin

Czyli to nie lenistwo, bo takie ręczne zapieranie, to więcej roboty niż wrzucenie do pralki a potem suszarki. Mi się nie chce, a potrafię się upaćkać 5 minut po założeniu czystego ciucha...
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 28.03.23, 19:02
              A ja się zastanawiam nad stroną techniczną. Bo często jak się zapiera jedno miejsce to po wysuszeniu powstaje taka brzydka obwódka dookoła. Jemu nie powstaje?
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 28.03.23, 08:41
        Ależ nius zarzuciłaś z samego rana. Jakoś tak wiadomy stół przestał być nęcący, mimo że bez ubrania big_grin.
        Coraz bardziej się przekonuję, że im mniej wiesz, tym generalnie lepiej dla ciebie wink
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 28.03.23, 09:05
          No właśnie widzę... jednym z szafy wylatują trupy a innym zapach niepranych ciuchów tongue_out
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 28.03.23, 11:35
            Ja się w tym momencie zaczęłam zastanawiać, czy ciało myje, czy też nie, bo mu nie śmierdzi?
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 28.03.23, 12:56
              Ja nie wiem czy jednak tego niezrzucania ze stołu nie przemyśleć.

Ale kojarzę że już kiedyś któryś nie prał ale tylko jeansów. I to nie wiem czy to nie był mój ulubieniec Kim Jae Wook. Jednak braku higieny mu nie zarzucano, on nawet z inną modelką -kobietą, napisał jakąś książkę o pielęgnacji czy coś w ten deseń. Jeszcze za czasów pracy w modelingu.

Może to jakiś ich odchył z tym niemyciem. Julia Roberts też swego czadu wyznała że dezodorantów nie używa.
    • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 31.03.23, 20:19
      Dziewczęta, na Netfliksie jest film Kill Boksoon z Jeon Do Yeon (FL w Crash Course in Romance, no i znana ze świetnego filmu A Man and a Woman). Któraś planuje obejrzeć?
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 31.03.23, 20:49
        Dzięki, już idę sprawdzić. Bo kończę 1 sezon Taxi Drivera i coś potrzebuję na odmianę.
        • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 31.03.23, 21:10
          Z tego co widzę, nie będzie to odmiana smile
          • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 31.03.23, 21:11
            ... w sensie gatunku
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 31.03.23, 21:27
          jasnoklarowna napisała:

> Dzięki, już idę sprawdzić. Bo kończę 1 sezon Taxi Drivera i coś potrzebuję na o
          > dmianę.

Na Kissasian jest już 10 odcinków Taxi Driver 2 smile
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 31.03.23, 21:43
          Jasnoklarowna (albo ktoś inny, kto oglądał) ja mam pytanie z innej beczki. Oglądałaś tylko koreańską wersję 60 dni, czy znasz też może oryginał? Nie tyle chodzi mi o wrażenia, chociaż te oczywiście też, co o porównanie jak daleko odeszli od oryginału. Czy dużo zmienili, czy to raczej remake z gatunku kopiuj wklej? Poza tym, że nie natrzaskali 3 sezonów jak tam, nic nie wiem, a nie chcę w opiniach trafić na spojlery, więc nigdzie indziej nie czytam.
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 31.03.23, 23:08
            Amerykańskiej wersji nie oglądałam to nic nie napiszę na ten temat. Nie wiem też ile mieli sezonów.
            Koreański tylko jeden. Przynajmniej na N. Nie widziałam nigdzie informacji że było więcej.
            Niezmiennie polecam. I ze względu na głównego i ze względu na tempo akcji.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 31.03.23, 23:29
              Ja już jestem na 10 odcinku i też polecam. Trochę mnie irytują niektóre sceny obliczone na efekt, ale poza tym dobrze mi się ogląda. Jest ciekawie i jest napięcie. Niby dużo polityki, co mnie zazwyczaj odrzuca w serialach, ale tutaj tak to jest pokazane, że wciąga.
              Pewnie zerknę na jeden odcinek amerykańskiej wersji żeby jakieś porównanie mieć.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 01.04.23, 22:39
                Jak jeszcze coś fajnego z nim trafisz to dawaj namiar, chętnie obejrzę.
                A zwoją drogą facet jest bardzo proporcjonalnie zbudowany i ma niesamowicie umięśnione nogi. Gdzieś było jakieś ujęcie nad basenem, pamiętam że się zachwycałam (bo ja z niewiadomych przyczyn nie lubię chudych łydek u facetów i zawsze jak widzę nogi no na te mięśnie łydek zwracam uwagę)
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 01.04.23, 23:15
                  jasnoklarowna napisała:

> Jak jeszcze coś fajnego z nim trafisz to dawaj namiar, chętnie obejrzę.

No, gdzie ja tobie, jak ty wszystko oglądałaś 🤪
                  Z tych nowszych Undercover mnie jeszcze ciągnie. Jeśli nie będę miała chwilowego przesytu, to poleci jako następne.
                  A o jego nogach, ani obszarach powyżej nic nie wiem suspicious. W ogóle pod prysznic nie łazi, WTF? smile big_grin
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 02.04.23, 00:06
                    Nie oglądałam jeszcze wszystkiego, mam kolejkę na viki. Filmiku z basenu już nie widzę, ale znalazłam fotkę z tego ujęcia. Spróbuję dodać, choć duża nie jest. Ale za to i prysznic jest 😃
                    • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 02.04.23, 00:23
                      Ha, ha, no proszę, a zaczęłam podejrzewać, że w tym wieku oni już tam prysznica nie biorą 😉. Jedyne co go tłumaczy, to że może młodszy pod nim stoi 🙂.
                      Ale powiem Ci, że w grze "mówisz i masz" wygrywasz w cuglach 🙂
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 31.03.23, 21:26
        oldrena1 napisała:

> Dziewczęta, na Netfliksie jest film Kill Boksoon Któraś planuj
        > e obejrzeć?
        >
        Ja zamierzam smile Potrzebuję czegoś krwistego.
        Skończyłam Prison Playbook. Bardzo mi się podobało choć cała praktycznie akcja dzieje się w więzieniu. Zakończenie rzeczywiście takie słodziuchne momentami. Tak słodkie, że aż by się chciało pójść siedzieć big_grin Chociaż z Park Hae Soo mogłabym chwilę posiedzieć suspicious big_grin
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 31.03.23, 21:41
          heca7 napisała:

> Chociaż z Park Hae Soo mogłabym chwilę posiedzieć suspicious big_grin

Ja bym mogła z Jung Hae Inem (bez grzywki i o ile pierze swoje ciuchy suspicious smile) Przeciwko Jung Kyung Ho w charakterze strażnika też bym nic nie miała.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 31.03.23, 22:34
            otia5 napisała:

> )) Przeciwko Jung Kyung Ho w charakterze strażnika też bym nic nie miała.

Fakt, słodziak z niego był wink
    • jasnoklarowna Re: Fanki Seo In Guka 02.04.23, 13:32
      widziały Project Wolf Hunting?
      Ja nie aż tak wielka jego fanka, ale z opisu ciekawie i w zupełnie innym wcieleniu się zapowiada.
      To film nie serial. Ale mam ochotę zobaczyć. Na DQ jest po polsku. Od czasu jak mają swój player bez przekierowań i reklam to się fajnie u nich ogląda.
      • otia5 Re: Fanki Seo In Guka 02.04.23, 14:00
        Ja fanka wielka, ale wybredna. Chyba więcej dram z nim rzuciłam niż obejrzałam. Na Project zasadzałam się gdzieś w okolicach premiery, ale potem przeczytałam parę fatalnych opinii i w rezultacie nie sprawdziłam sama ile w nich prawdy. Tak więc oglądaj i daj znać, czy warto. Jeśli tak, to ja więcej niż chętna.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 02.04.23, 21:00
      Oglądałyście może na Netflixie One The Woman? To kolejna drama wisząca u mnie od wieków. Się wciągnęłam wink
      Jestem na piątym odcinku i jest ok. Pewne postacie przerysowane, komedii mało tutaj widzę ale FL bardzo lubię, zresztą ML też jak na razie ma fajną rolę.
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 02.04.23, 21:37
        Ja ogladalam na viki, dlugo zanim pojawila sie na N, Podobala mi sie. A glowna rzeczywiscie swietna.

Teraz ogladam Diary of a Prosecutor z Lee Sun Kyun (My Mister, jakby ktos nie kojarzyl.). POdoba mi sie. Z przymruzeniem oka, bez zadecia

I w pieknym miejscu krecona - choc troche mi malo tych widokow.
        • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 02.04.23, 21:48
          One the Woman widziałam i mam mieszane uczucia, bo ani FL, ani ML nie są moimi faworytami (delikatnie mówiąc). Sama historia i postacie dla mnie typowo telenowelowe.
          Diary of Prosecutor miałam polecić, bo i dobrze zagrane, i bohaterowie różnorodni, kilka perełek się trafia. Fabuła nie nudzi, choć żadnych fajerwerków tam nie ma, tylko mozolna praca prokuratorów wink. Daję 9,5/10
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 02.04.23, 23:02
        One the Woman nawet fajnie się oglądało. Choc w pamięć mocno nie zapadł, skoro potrzebowałam chwili żeby zakojarzy o czym to było. Nie kojarzę czy wcześniej oglądałam coś z główna aktorką ale tu fajna była. Lee Sang Yoon generalnie lubię, choć w Vip-ie mi nie podszedł. Z nim polecam dość stary serial, Liar Game.
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.04.23, 00:00
          Nie kojarzę czy wcześniej oglądałam coś z główna aktorką ale tu fajna była.

Ja ja ogladalam jeszcze w The Fiery Priest, tez dobra byla no i zabawna przede wszystkim
    • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 02.04.23, 23:07
      Wymęczyłam Heavenly Idol...
      Po pierwsze nie było na Viki ani N, więc wyjątkowo oglądałam na DramaCool, część odcinków była Full HD, potem 720 pikseli tylko. Więc nawet nie zauważyłam, że efekty specjalne były marne, dopiero w opiniach ludzi o tym przeczytałam...
      Scenariusz wydawał się ciekawy (jak na rom-kom), wysokiej rangi kapłan zamienia się ciałem z idolem. Ale nie przypuszczałam, że elementów fantasy będzie aż tyle. A romansu prawie wcale... Najfajniej pokazany był wątek życia idoli, którzy nie odnieśli sukcesu.
      Niestety rozczarowujące było też to, że serial o grupie k-popowej, a ani jednego porządnego występu w całości nie pokazano. OST też w pamięć nie zapadł.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 03.04.23, 20:45
        A propos grup, to zdaje się, że aktualnie w Warszawie przebywa zespół Enhypen.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.04.23, 21:25
          No to trafili na pogodę uncertain Jutro ledwo cztery stopnie na plusie. Pamiętam, że jak był Nu'est w Wawie to było podobnie lodowato. Potem wracają do siebie i myślą, że tutaj rzeczywiście tylko niedźwiedzi polarnych brakuje wink
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 03.04.23, 22:23
          O mamo, moja młoda zawału dostanie, bo chyba nic nie wie?
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 04.04.23, 13:21
            Podobno fanki czatują pod hotelem. Nie wiem którym, ale podejrzewam może Bristol? Chłopaki zamieszczali w SM zdjęcia czy filmiki z Warszawy smile
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 04.04.23, 13:23
              www.youtube.com/watch?v=dF0RkgDFcZw
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 04.04.23, 13:36
              W którymś z artykułów była prośba aby się "zachowywać" i nie osaczać wokalistów żeby wynieśli z naszej stolicy miłe wspomnienia wink
        • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 04.04.23, 21:50
          Pewnie już wyjechali, bo kilka dni temu już były przecieki, że są i podobno kręcą teledysk do nowej piosenki w Polsce
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 05.04.23, 20:45
      Muszę się z wami podzielić cudnej urody cytatem z Undercover.smile ML rozmawia ze swoim dawnym szefem i dowiaduje się, że zmarła mu żona. Mówi więc, że współczuje, a szef na to: nie trzeba, umarła jak już dzieci wyszły za mąż/ożeniły się, więc wszystko w porządku sciana
      Samej dramy jeszcze nie ocenię, bo dopiero skończyłam 3 odcinek, ale przywodzi mi na myśl Flower of Evil. Podobna sytuacja wyjściowa: dobry i troskliwy mąż z tajemniczą przeszłością, o której żona nie ma pojęcia i zbrodnie do rozwikłania wokół. Swoją drogą bohater Ji Jin Heena nawet jako oszukujący od 20 lat mąż roztacza wokół siebie aurę szlachetności. Muszę go w jakiejś zdecydowanie negatywnej roli zobaczyć.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 05.04.23, 21:13
        Blood mi przychodzi na myśl jedynie. A i tak był tam zły ale nie hardkorowo zły.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 05.04.23, 21:24
          No właśnie, uszami mu ta szlachetność bucha, w Move to Heaven to samo suspicious Nic tylko przyjdzie mi obejrzeć tego lekarza wampira.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 05.04.23, 21:40
            otia5 napisała:

> No właśnie, uszami mu ta szlachetność bucha, w Move to Heaven to samo suspicious Ni
            > c tylko przyjdzie mi obejrzeć tego lekarza wampira.

Spróbuj obejrzeć. To wcale nie wygląda jak Wywiad z Wampirem wink A ML nie gania za ludźmi i nie wygryza im dziur w szyjach.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 05.04.23, 22:16
              Ale jak jesteśmy przy rolach "złych" to mam jedną perełkę.
              Nie wiem czy znacie/lubicie aktora Ryu Soo-young. Ja lubię, widziałam go w kilku niezłych choc bez fajerwerkow rolach. Np lekka komedia Virtual Bride czy My Princess. Aż trafiłam na 2 seriale z nim, które zupełnie odmieniły moją opinię.
              Pierwszy to Enless Love. Film pozostający w pamięci, o ciężkiej tematyce ale piękny. I tam 2 genialne męskie role Ryu Soo-young i lubiany tu Jung Kyung-Ho. I równie genialna rola nielubianej przeze mnie Hwang Jung-eum, która była tu poprostu świetna.
              Ryu gra tu rolę w zasadzie pozytywną choć trudną. Robi to super.
              A zaraz potem obejrzałam z nim Love in Sadness. Tam był zdecydowanie czarnym charakterem, ale był o niebo lepszy od całej reszty obsady. Odegrał psychopatę genialnie. Jego oczy, miny, spojrzenia, zachowania, no nie mam słów. Polecam wszystkim. Coś naprawdę godnego uwagi pod względem aktorskim. Aż człowiek mu momentami współczuł pomimo jego całego skurwysyństwa.
              Dla mnie to coś porównywalne do Kim Jae Wooka w Voice. Tzn rola inna, ale jako psychol wzniósł się na wyżyny, w obu przypadkach to były ich najlepsze role.

I tak przy okazji jeśli chodzi o role sukinsynów to Kim Ji Hoon, którego połowa nie zrzuciłabym że stołu pod warunkiem że ubrania by uprał. O takiego grał w Tower of Babel. Ale tu już nikt mu nie współczuł. Tak informacyjnie gdyby ktoś byłzainteresowany i chciał zobaczyć inne oblicza.
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 05.04.23, 22:48
                jasnoklarowna napisała:

> Ale jak jesteśmy przy rolach "złych" to mam jedną perełkę.

O, to ja mam odwrotność perełki. Tzn. aktorsko się nie przyczepię, bo Jung Woo Sung zagrał dobrze, ale komu przyszło do głowy stworzyć takiego głównego, to nie wiem. Film nazywa się Scarlet Innocence i w plebiscycie na najobrzydliwszego ML wygrałby u mnie w przedbiegach. Dla mnie gorszy niż różni dramowi i filmowi psychopaci. Zazwyczaj nawet ci bardzo źli główni wykreowani są tak, że jakoś się ich mimo wszystko lubi, albo chociaż współczuje (zresztą jednak rzadko są głównymi), a ten był tak obrzydliwie śliskim typem, że brak słów. Nie polecam, chyba że chcecie sobie poprzeklinać.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 10.04.23, 15:31
              Pojedzone i pointegrowane z rodziną? To ja chciałam parę słów do lubiących Flower of Evil. Skończyłam Undercover i jeśli podobało wam się FoE, to to też powinno wam się spodobać. Jak już pisałam, punkt wyjścia bardzo podobny i ogólnie drama w tym samym stylu (kolejny remake zresztą, tym razem brytyjskiego serialu). Trochę głupotek też jest, chociaż wydaje mi się, że mniejszego kalibru niż we FoE. I chyba wolniejszy, z większym naciskiem na relacje rodzinne, ale akcji, tajemnic i intryg też dużo. Mnie osobiście Undercover bardziej przypadł do gustu, chociaż patrząc na różnice w popularności i ocenach obu dram, jestem w mniejszości. Przy czym ta drama nie pojawiła się na żadnej platformie streamingowej, co też może być powodem znacznie mniejszej popularności. Ja oglądałam na dramacool.

ML, wiadomo, mój ci on (aż się wzruszyłam gdy spisywał przepisy, kto obejrzy będzie wiedział o czym mówię 😛), ale i FL warta obejrzenia. Lubię główne, które potrafią same działać (nawet czasami głupio), nie czekając na wspierające męskie ramię. Oprócz tego kolejny dobrze sportretowany syn/brat z autyzmem i ciekawe retrospekcje z przełomu lat 80 i 90. No i zakończenie całkiem całkiem. Niespieprzone.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 10.04.23, 17:29
                Trochę ci tego jego twojego uszczknę jednak. Pierwsza byłam. Nie byłam egoistka to i ty nie bądź, podziel się, a nie zawłaszczaj. Gdzie ten undercover oglądałaś?
                W zamian powiem, że obejrzałam z nim już ten serial z basenem i prysznicem. Miałaś rację, młodszy tam był, jakieś 11 lat.
                A film polecę bo go dużo. I w mundurze. Wprawdzie mundur średni, ale zawsze pilot to pilot. FL za to taka sobie. Na viki jest, tytuł Take Care of Us, Captain.
                I siłą rozpędu zaczęłam też z nim na Viki Second to Last Love, ale nie wiem czy mi podejdzie. Początek taki se, za to wygląda tu lepiej niż w tym mundurze. Chyba fryzura współcześniejsza i jednak w czarnych mu chyba lepiej niż w rozjaśnianych.
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 10.04.23, 18:22
                  Nie no, twoje pierwszeństwo oczywiście respektuję, toż widzisz, że go tu z wielkim zaangażowaniem reklamuję, nie trzymam pod kołdrą. Na szczęście na razie więcej chętnych nie ma, a my się dogadamy wink
                  Undercover oglądałam na dramacool. Nie jestem pewna czy ci się spodoba, ale chętnie przeczytam twoją opinię.
                  On się jako ten pilot w tym basenie pławi czy to jeszcze w czym innym? I czy sam serial ok czy raczej tylko dla niego do obejrzenia?
                  Aaa, nie wyjdę chyba z dram z nim.
                  Chciałam zobaczyć go w parze z tą samą aktorką co w Undercover i zaczęłam I Have a Lover i, dzięki wszystkim nieistniejącym bogom, na razie mi się nie podoba. Dam mu jeszcze szansę, ale mam nadzieję, że tak zostanie. To pieroństwo ma 50 odcinków, a z tasiemców z nim miałam w planach tylko któryś historyk.
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 10.04.23, 19:01
                    Do basenu mundur zdjął, ale to ta sama drama. Potem jeszcze raz w krótkich portkach wyskoczył do biegania więc łydki pokazał i jestem happy. Sama drama tak w połowie stawki. Wybitną bym ją nie nazwała, ale jak na 2012 to się wpisuje w pejzaż. Można obejrzeć, ale fajerwerkow nie spodziewaj się.
                    To może i ja się za tego kochanka wezmę? Ale 50 odcinków to kurczę dużo. Kolejka się wydłuża.....nie wiem co oglądać. Undercover dodam do listy ale chyba poczeka, bo klimaty Evill teraz mi nie wchodzą.

• otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 10.04.23, 20:57
                      jasnoklarowna napisała:

> kach wyskoczył do biegania więc łydki pokazał i jestem happy.

Rozbrajasz mnie tymi łydkami smile Aż muszę spojrzeć jakie mój własny chłop ma, bo oprócz tego, że mało owłosione, to nie mam pojęcia smile

> To może i ja się za tego kochanka wezmę?

Spróbuj, może u ciebie akurat zaskoczy, ja jednak dałam sobie spokój po dwóch odcinkach. Nawet JJH zupełnie nieszlachetnie (wreszcie wink) obcałowujący wanna be kochankę w windzie nie przekonał mnie do kontynuowania. Z plusów: gdybym nie wiedziała, że główna aktorka gra podwójną rolę, to chyba bym się szybko nie domyśliła. Zupełnie inna w obu wcieleniach.

A któryś z tych sageuków: Jewel in the Palace albo Dong Yi oglądałaś? Albo ktoś inny tu? W co lepiej pójść?
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 10.04.23, 18:54
                Może ja obejrzę bo Flower Of Evil to jedna z moich ulubionych dram smile Ale w tej chwili ciągnę dwa zaczęte Taxi Driver 2 i The Real Has Come. I Legal High z Jin Goo. Kiedyś trzeba spać wink
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.04.23, 19:48
      Tak a'propos Blood, właśnie zaczął pokazywać się serial (chyba shoap opera wink ) z ML z Blood Ahn Jae Hyun. Na razie cztery odcinki, skusiłam się i teraz muszę czekać tongue_out The Real Has Come. Po tych czterech odcinkach mam wrażenie, że dla Korei nie ma już nadziei sad Oni wymrą. Jak tak będą przedstawiać macierzyństwo szczególnie ale i rodzicielstwo to nic dziwnego, że tam wolą sobie strzelić w stopę niż zajść w ciążę tongue_out Naprawdę w Korei można wyrzucić z dnia na dzień doświadczonego pracownika bo jest w ciąży?! Płonę z ciekawości jakie dalej klisze scenarzysta z reżyserem nam zaserwują tongue_out
      W między czasie skończyłam One The Woman i zaczęłam She Would Never Know. Jak ja nie lubię aktora grającego SML!!! Lee Hyun Wooka. On ma coś takiego w twarzy, drobne usteczka, wąski nosek, że sprawia wrażenie żmijki co dziurki nie zrobi a krew wypije. Takiego niezrównoważonego chujka.
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.04.23, 21:50
        >W między czasie skończyłam One The Woman i zaczęłam She Would Never Know<

ogladalam oba, i She Would Never Know dosyc niedawno ale za nic nie moge sobie przypomniec o czym to bylo. Pamietam tylko ze caly czas sie zastanawialam, o czym to ona ma nigdy nie wiedziec. I do tej pory nie wiem .Musialam przegapic przy przewijaniu wink.

Ale z moich ostatnich 'doswiadczen' milym zaskoczeniem byl "VIP".Wciagnal mnie niezmiernie, mimo iz tematyka rozwodow czy zdrad srednio mnie interesuje. Ale byl dobrze zagrany i, chyba glownie przez odpowiedni montaz (?) i muzyke, trzymal w napieciu caly czas.

A ML ten sam co w One the Woman. Calkiem calkiem wink

• kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 06.04.23, 22:21
          senin1 napisała:

Pamietam tylko ze caly czas sie zastanawialam, o cz
          > ym to ona ma nigdy nie wiedziec. I do tej pory nie wiem .Musialam przegapic prz
          > y przewijaniu wink.

A weź, dla mnie co najmniej 1/3 tytułów angielskich jest niezrozumiała wink
          A co znaczy "One the Woman"? To nawet gramatycznie nie ma sensu, "she would never know" przynajmniej jest istniejącym zdaniem smile

Ja z kolei kończę "Pachinko" i zaczęłam klasyka, czyli "It's OK Not to Be OK". Jakos unikałam do tej pory, bo nie lubię ML. Na razie (obejrzałam kawałek pierwszego odcinka) wygląda to obiecująco.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.04.23, 22:25
            kurt.wallander napisała:

> senin1 napisała:
            >
            > Pamietam tylko ze caly czas sie zastanawialam, o cz
            > > ym to ona ma nigdy nie wiedziec. I do tej pory nie wiem .Musialam przegap
            > ic prz
            > > y przewijaniu wink.
            >
            > A weź, dla mnie co najmniej 1/3 tytułów angielskich jest niezrozumiała wink
            > A co znaczy "One the Woman"? To nawet gramatycznie nie ma sensu, "she would nev
            > er know" przynajmniej jest istniejącym zdaniem smile

Tym bardziej, że to były dwie kobiety a nie jedna wink
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.04.23, 22:38
            kurt.wallander napisała:

> "It's OK Not to Be OK".
            > Jakos unikałam do tej pory, bo nie lubię ML. Na razie (obejrzałam kawałek pierw
            > szego odcinka) wygląda to obiecująco.

Mnie z kolei drażniła tam FL. Nie przepadam za tą aktorką, a ta jej FL była wg mnie tak nachalna i upierdliwa, że żadne traumy i choroby nie były moim zdaniem usprawiedliwieniem. Obejrzałam całość, miejscami było nawet ok, brat aktorsko dobry, ML też, ale nie zachwyciłam się tak, jak większość.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 07.04.23, 00:19
              Mnie tam ten brat najbardziej zachwycił. Ogólnie podobało mi się, ale autystyczny brat wymiatał.
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.04.23, 22:58
            >A co znaczy "One the Woman"?<

Ja wpadlam na to, ze jest to koreanskie nawiazanie do "Wonder woman" - do tresci jakby pasuje smile
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.04.23, 22:23
          Oglądałam VIP. I też mi się podobał. Tylko to chyba przy nim się tak wściekałam na ML wink I jego kochaneczkę głupią jak but. Od początku jego romansu do końca nie widziałam ani atomu chemii między nim a tą laską tongue_out
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.04.23, 23:06
            > Tylko to chyba przy nim się tak wściekałam na ML wink I jego kochaneczkę głupią jak but.<

No! Kochaneczke znienawidzilam z calego serca od samego poczatku. I tak mi juz do konca zostalo - nie bylo zadnych okolicznosci lagodzacych. A glowny tez jakies takie ciele, brnal w to zupelnie bez sensu.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.04.23, 22:33
          senin1 napisała:

> przypomniec o czym to bylo. Pamietam tylko ze caly czas sie zastanawialam, o cz
          > ym to ona ma nigdy nie wiedziec. I do tej pory nie wiem .

Też nie wiem. Pamiętam za to, że ML biegał za FL jak merdający ogonkiem szczeniaczek i że uznałam, że ma fatalny gust jeśli chodzi o kobiety. Ale że Rowoon jest bardzo słodkim szczeniaczkiem, to przyjemnie się oglądało. Taka resetująca drama, czasami mi takich bardzo potrzeba.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 07.04.23, 21:40
            Tak, teraz to widzę wink Biega, cieszy się jak dziecko. A ona, FL mi słabo pasuje. Nie dość, że wzrostowo średnio pasują bo ona ciągle ma głowę do góry a on zgarbiony. I ona, nawet na obcasach ciągle gada do jego pępka wink Do tego nosi wielkie ubrania, w których tonie. I wygląda bardzo poważnie jak na osobę niby tylko rok starszą od ML.
            Za to jak na razie moimi ulubieńcami są siostra ML i kolega byłego FL. Kolega, wnuk chairmana wyglądał mi początkowo na dupka ale jak na razie staje się coraz bardziej sympatyczny. No i aktor fajnie gra. Widać, że ma talent. Pasują do siebie z tą siostrą ML. Jestem na 10 odcinku i najbardziej właśnie ciekawi mnie jak to się u nich skończy.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 07.04.23, 22:11
              Och, w siostrze ML (tej od sukien ślubnych ofkors) się zakochałam wink. Przepiękna kobieta.

Natomiast jeśli kolega byłego FL to ten mamlaczek z podkręconymi rzęskami, to dla mnie nie do przejścia. Ciężko mi się na niego patrzyło, ale jego postać faktycznie zyskuje z czasem.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 07.04.23, 22:40
                otia5 napisała:

> Och, w siostrze ML (tej od sukien ślubnych ofkors) się zakochałam wink. Przepięk
                > na kobieta.
                >
                > Natomiast jeśli kolega byłego FL to ten mamlaczek z podkręconymi rzęskami, to d
                > la mnie nie do przejścia. Ciężko mi się na niego patrzyło, ale jego postać fakt
                > ycznie zyskuje z czasem.

Dopiero teraz zwróciłam uwagę na jego rzęsy wink Tak to on. Urodą pasuje na jakiegoś conartist wink
                Za to matka FL, nie wiem jakim cudem ona prowadzi bar. Wygląda i zachowuje się jakby była w dolnej granicy normy intelektualnej.
    • taki-sobie-nick Re: Koreańskie seriale 6.0 07.04.23, 21:31
      up
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 07.04.23, 21:35
        taki-sobie-nick napisała:

> up

???
        Po co? My tu wszystkie mamy wątek dodany do ulubionych wink Nie ma potrzeby go sztucznie podrzucać.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 08.04.23, 23:46
      UWAGA SPOILER!!!!!!!!! Do Taxi Driver 2.

Oglądam już 12 odcinek Taxi Driver 2. I widzę (nie tylko ja) jak autor scenariusza czerpał z afery Burning Sun. Nazwa klubu, celebryta w vip roomie, napastowanie pijanych i pod wpływem narkotyków kobiet, proponowanie "modelek" wysoko postawionym urzędnikom przez tegoż celebrytę, oszustwa podatkowe. A już nic nie przebije imienia tego celebryty- Victor tongue_out Seungri z Big Bangu zamieszany w aferę Burning Sun to po koreańsku... Zwycięzca suspicious Jak widać nawiązanie z gracją słonia tongue_out wink
      A wielbicielki Seungriego w realu rzucają się jak wesz na grzebieniu tongue_out
    • jasnoklarowna HyunBiniary 09.04.23, 21:49
      Oglądał ktoś już?
      www.google.com/search?q=korean+movie+the+point+men&client=firefox-b-d&sxsrf=APwXEdc3XyPMrk3lcc9YnpshEHVVxfqcfg%3A1681069501459&ei=vRUzZJvZG42OwPAPnIuU8AU&ved=0ahUKEwjbq-jzx53-AhUNBxAIHZwFBV4Q4dUDCA4&uact=5&oq=korean+movie+the+point+men&gs_lcp=Cgxnd3Mtd2l6LXNlcnAQAzIICAAQFhAeEBMyCAgAEBYQHhATOgoIABBHENYEELADOgUIIRCgAToGCCMQJxATOggIABCABBDLAToKCAAQgAQQChDLAToICC4QgAQQywE6BQgAEIAEOgQIIxAnOgsILhCABBDLARDqBDoWCC4QgAQQywEQ6gQQ3AQQ3gQQ4AQYAToLCC4QgAQQ1AIQywE6BggAEBYQHkoECEEYAFCHD1jsTWCNU2gBcAF4AIABbIgBzw6SAQQyMS4ymAEAoAEByAEIwAEB2gEGCAEQARgU&sclient=gws-wiz-serp#wptab=si:AMnBZoHpEMorMOxVVnzLRBvLMfNl3kmtRy85NkYzGuPlto0ee84lGYT4TmZQWXCPdjj4hssfSCmLI1Qpr2IuM8VN9D4y4lLjH2zEqMWfj94ZaLdtG8S5FYnwSRtUSUeOK5eLygivm8PmJ-yFW85z639WZ6TFT-_DdQ%3D%3D
      • heca7 Re: HyunBiniary 09.04.23, 21:50
        Nie oglądałam ale może być niezłe. Widzę w obsadzie wielu dobrych, doświadczonych aktorów smile
      • jasnoklarowna Re: HyunBiniary 09.04.23, 21:55
        A swoją drogą ostatnio pojawiła się plotka, że Hyun Bin przegrał poza granicami Korei w drodze hazardu jakieś nieprawdopodobne pieniądze. Z tego powodu spekulowano o ewentualnym rozwodzie. Plotki o rozwodzie zdementowała zarówno agencja Bina jak i Son Ye Jin. Ale zdementowali tylko rozwód. Myślicie że coś jest na rzeczy?
        W Korei chyba cały czas hazard jest zakazany i wysoko karany, i jakoś nie wygląda mi on na hazardzistę. Ale ja się tam nie znam na hazardzistach.
        • heca7 Re: HyunBiniary 09.04.23, 21:59
          On mi nie wygląda na hazardzistę. I raczej teraz zajęty rodziną i pracą. Plotka o rozwodzie z tego co wiem skończyła się pozwami sądowymi. I dobrze.
      • senin1 Re: HyunBiniary 09.04.23, 22:00
        Melduje, ze juz sprawdzilam, zapisalam i dzisiaj ogladac bede, jak gdzies znajde/
        • otia5 Re: HyunBiniary 09.04.23, 22:15
          Ale że jak to tak? Miłośniczki Hyun Bina jeszcze nie widziały? Wstyd wink
          Ja miałam oglądać przy okazji Escape from Mogadishu, bo mi się tematycznie łączyły, ale chyba jeszcze nie było gdzie. A teraz to już nieustająco zarobiona jestem przy Ji Jin Heenie i dla odmiany nie mam kiedy.

PS. Jak wygląda hazardzista?🤔
          • jasnoklarowna Re: HyunBiniary 09.04.23, 22:30
            Ja nie wiem jak hazardzista wygląda, ale zapewne Joanna Chmielewska opisałaby że ma rozbiegane oczka i rozmachane ręce. Albo coś w ten deseń. Kocham Chmielewską.
            • otia5 Re: HyunBiniary 09.04.23, 22:36
              A to macie rację, faktycznie nie Hyun Bin 😃 Ale on dla odmiany miewa kamienną twarz, może pokerzysta? 🤔
              Chmielewską, tę starą, też bardzo lubię.
              • senin1 Re: HyunBiniary 09.04.23, 22:50
                Ja z kolei nie znam sie za bardzo na plotkach. Na hazardzistach tez zreszta nie. Wiec metoda dedukcji wink doszlam do wniosku ze chyba ani jedna ani druga plotka nie byly prawdziwe.
                Bo gdyby mial cos z na serio hazardem to juz dawno by mu ktos to wygrzebal. A jak mial jednorazowy epizod, to o co kopie kruszyc. Stac go na to zeby przegrac, niech se chlop ulzy wink

Co do rozwodu - tez mi to slabo wyglada, to tylko e-matka wystawia walizki po jednym wyskoku
              • jasnoklarowna Re: HyunBiniary 10.04.23, 01:44
                otia5 napisała:

> Chmielewską, tę starą, też bardzo lubię.

A na dworcu w Garwolinie kiedyś byłaś?

Ja raz, i też z przymusu z 2 koleżankami z roku odstawiłyśmy numer i nawiązałyśmy bliskie stosunki (pozytywne) z panami z radiowozu. Ale gdzie nam tam do Chmielewskiego Lądowania...... . O lata świetlne byłyśmy za nimi smile
                Kto czytał wie do czego piję smile
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 12.04.23, 21:35
      Czegoś nie rozumiem, postaram Wam się tutaj wrzucić linka albo zrzut ekranu. Właśnie The Korea Times podrzucił mi artykuł o nowej dramie Jang Hyuka- Family. Czytam sobie, czytam aż doszłam do wypowiedzi Jang Hyuka.
      Wynika z niej, że Jang Nara ma dziecko... Albo coś źle zrozumiałam. No bo on się chyba nie pomylił, znają się od wielu lat wink
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 12.04.23, 21:37
        m.koreatimes.co.kr/pages/article.asp?newsIdx=348925
        Oraz zrzut tej części wywiadu
        Źle zrozumiałam czy coś przegapiłam 😉
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 12.04.23, 21:53
          Nie no, co tam mogłaś źle zrozumieć? Wyraźnie mówi, że w czasach Fated to Love You oboje byli singlami, a teraz są po ślubach i oboje mają dzieci.
          Ja za nią nie przepadam, więc niewiele o niej wiem, ale skoro Jang Hyuk tak twierdzi 🤷. Ślub rok temu, widocznie nie zasypiała gruszek w popiele. To chyba dosyć nawiedzona chrześcijanka, więc pewnie co bóg da.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 12.04.23, 21:55
            No właśnie na szybko przeleciałam jakiejś jej notki biograficzne i nie ma słowa o bombelku suspicious Może to przychówek męża? Ale chyba nie... Czyli dzieciak jest, albo może ona w ciąży jest!
            Z tej dwójki wole oczywiście Jang Hyuka ale Jang Nara też nie najgorsza wink
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 16.04.23, 19:01
      Skończyłam Taxi Driver 2 smile Polecam choć ostatnia sprawa jakoś tak szybko się zakończyła. Brakowało mi kilku scen dodatkowych. Wszyscy w komentarzach liczą na część trzecią wink Ok, ale chciałabym żeby wprowadzili, nie wiem dodatkową osobę do teamu?
      Wad większych nie widzę. Może poza tym, że w Korei dwa domy grają na zmianę wink Jeden, który ledwo co wziął udział w Lawless Lawyer jako dom sędziny (i w Taxi Driver 2) a drugi, taki pałacowy bardziej grający siedzibę rodziny ML z The Real Has Come- tego to już z pięć razy widziałam wink

Oglądam teraz Voice 3 troszkę się męczę. Bo tam nie ma chwili wytchnienia. Wygląda to tak jakby do domów nie wracali, cały czas biegną. Ciągle są w pracy. Nie ma takich interwałów, które dałyby widzowi chwilę odpoczynku. Tylko akcja, bieganina, zabójstwa...jakby wszyscy bohaterowie byli robotami.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 16.04.23, 21:09
        A ja się wzięłam za komedyjkę bo potrzebowałam coś lekkiego. Któraś poleciła niedawno Legal High. Niedawno zaczęłam ale smiesznawe jest na razie.
        To w oczekiwaniu na kończenie przekładu na angielski na viki Our Bloming Youth.
        I od razu kolejny on air mi się podoba z Woo Do Hwanem. Jakiś Adwokat z Joseon, też kostiumowy. Jak tylko wyjdą wszystkie odcinki to będę oglądać.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 16.04.23, 21:23
          Oglądałam Legal High i początkowo to rzeczywiście komedyjka ale potem wychodzą poważniejsze kwestie. Więcej nie napiszę żeby nie spoilerować wink
          Też się zasadzam na to z Woo Do Hwanem choć kostiumowe. Ale stęskniłam się wink
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 16.04.23, 21:13
        Widzę, że poszłaś w kryminał i thriller i nie odpuszczasz.
        Ja za to zdecydowałam się na Jewel in the Palace, chociaż nie wiem czy pociągnę tyle odcinków. Na razie jest ok, ALE piętnastolatki grane są przez aktorki 30+, na dodatek oko zrobione, kreska, itp. Teraz by to chyba nie przeszło smile
        Za to z aktorek dziecięcych rozpoznałam jedenastoletnią wtedy Lee Se Young (zombie z Korean Odyssey), powinna też pojawić się młodziutka Han Ji Min, ale na razie jej nie wyłapałam. Ji Jin Hee wygląda za to właściwie tak samo jak teraz. Nawet nie to, że teraz nadal młodo, tylko wtedy już poważnie jak na swój wiek, ale jak dla mnie równie dobrze.
        Fajne sceny w królewskich kuchniach i dużo gotowania, mało za to identycznych dziadków z brodami, ale paru jednak jest i, jak to w sageuku, knują.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 16.04.23, 21:35
          Oj tam, oj tam wink Skoro Lee Min Ho mógł w Heirs grać nastolatka to czemu kobiety nie mogą?

Tak, ledwo skończyłam Taxi Driver 2 to teraz Voice 3. Ale szczerze to jednak Voice z Kim Jae Wokiem to było coś czemu trudno dorównać. Nawet na YT widziałam kompilacje scen z nim, mimo że niektóre są bardzo brutalne. Ależ on ma talent!
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 16.04.23, 22:00
            no, Voice mi odczarowało Jae Wooka, bo wcześniej widziałam go w Coffe Prince i bez fajerwerków było. Fakt był tam dużo młodszy. Dla mnie on najlepiej wypada w rolach psychopatów lub po prostu trudnych rolach, fajne role miał w Another Way czy Ostatniej księżniczce (choć tam go mało). Jeszcze jako gej w Antique Bakery wypadł fajnie. W romansach tak jakby mniej wyrazisty. I chyba lepiej jak SML np w Degree of Love.
            Ale o nim ja mogę całymi akapitami więc lepiej już skończę.
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 16.04.23, 22:07
              Dla mnie też to jeden z najlepszych psychopatów wink
              Na pewno widziałaś go w Hedwig And The Angry Inch? Też świetnie wypadł, mimo, że to musical.
              www.youtube.com/watch?v=mU3bUAcrA6E
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 17.04.23, 00:06
              jasnoklarowna napisała:
              >
              > W romansach tak jakby mniej wyrazisty.

Ja nie jego fanka, ale uważam, że w Her Private Life dał radę, więc i w ten gatunek potrafi.

A w ogóle, Jasnoklarowna, to ja pretensje do ciebie mam tongue_out. Wprawdzie nie polecałaś jakoś szczególnie Take Care of Us, Captain, ale jednak przez ciebie na to spojrzałam. I bardzo mnie bohater Ji Jin Heena zniesmaczył. Przez większość serialu jest strasznym bufonem, bucem i dupkiem, co byłoby ok, bo sama się tu usilnie domagałam jego negatywnej roli, gdyby nie fakt, że on tu grał bohatera jak najbardziej pozytywnego suspicious. Co ci scenarzyści mają w głowach tworząc takie postaci, to nie mam pojęcia. Przetrwałam tylko dzięki temu, że po przewijaniu z każdego odcinka zostawało mi może z 15 minut. Co do mundurów miałaś niestety rację. Marne, jak cała drama.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 17.04.23, 08:24
                to teraz Second to the Last Love zobacz. Wyżyny też to sie są, i też bufonowaty na początku, mundurów brak, za to główny o niebo lepiej wygląda. i Chyba bym dała mały punkt więcej niż Kapitanowi.
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 17.04.23, 11:34
                  To jak już tak sobie złe dramy z JJH polecamy big_grin, to cię ostrzegę przed filmem Bewitching Attraction, na wypadek gdyby ci przyszło do głowy spojrzeć. Nie dość, że film fatalny, a JJH nawet pół łydki wink tam nie pokazuje, chociaż inni nie mają oporów, to jeszcze na cda w połowie okazuje się, że dalej nie ma napisów. Co zresztą niewiele zmienia w mojej ocenie tego dzieła. A tylu przekleństw dawno w koreańskim filmie nie słyszałam.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 20.04.23, 08:24
      Kolejna śmierć sad Członka tak znanego zespołu...
      www.pudelek.pl/nie-zyje-moonbin-25-letni-gwiazdor-k-popu-zostal-znaleziony-martwy-w-swoim-domu-6889337238825568a
      Czy to cokolwiek zmieni w koreańskim show biznesie? Nic, wszyscy powzdychają i wrócą do swoich zajęć.
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 20.04.23, 09:35
        Show biznes to akurat na całym świecie ma nieciekawe oblicze, ale fakt, chyba nawet w Hollywood nie robi się z człowieka produktu aż tak jak tam. No i ogólnie presja społeczna w kwestii nauki i pracy całościowo, nie tylko w tej branży. Nie ma szans żeby coś się zmieniło, nawet gdyby wprowadzili jakieś cywilizowane standardy, to zmiana mentalności ludzi będzie trwała bardzo długo.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 20.04.23, 11:46
        Tak, straszne. Taki młody człowiek.

Od 11 roku zycia w tym biznesie sad

Przyznam po cichutku, że mnie zawsze w Astro Cha Eunwoo wyglądał na depresyjnego (a do tego presja na nim ogromna i to wieczne podkreślanie jego urody) i miałam zawsze taki podskórny lęk, że on sobie cos zrobi. Pod tą maską uśmiechów dostrzegam coś niepokojącego. A tu bam! inny członek zespołu nie żyje sad

W sumie pewnie publika nigdy do końca nie pozna prawdy, czy to było samobójstwo, przypadek (np. przedawkowanie czegoś), czy nawet może ktoś mu "pomógł"?
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 20.04.23, 13:29
          Mało kto w tym biznesie nie jest poraniony uncertain Pod tą warstwą makijażu i wystudiowanymi do perfekcji gestami kryje się ciemność sad
          Młody chłopak, 25 lat i po życiu... GDragon wszedł do show biznesu w wieku pięciu lat! Potem od ósmego roku życia był stażystą! Jaką trzeba mieć psychikę i szczęście aby to udźwignąć.
          Stanowczo powinni zabronić tak wczesnego werbowania stażystów wśród młodzieży i dzieci. Toż to regularny grooming vel tresura jest!
          Moim zdaniem albo popełnił samobójstwo albo przedawkował coś przypadkowo. Już wcześniej miał krótką przerwę w karierze z powodów zdrowotnych.

Sprawdziłam- zabił się sad
          muzyka.interia.pl/wiadomosci/news-moonbin-nie-zyje-ujawniono-przyczyne-smierci-25-letniej-gwia,nId,6729100
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 20.04.23, 16:21
            Dodatkowo, dla mnie jako matki, oddawanie dziecka na tę tresurę to ryzyko narażenia nie tylko na stresy psychiczne i wysiłek fizyczny ponad miarę, ale też na potencjalne molestowanie seksualne. Dla pedofilów praca z tymi trainees, to okazja życia sad
      • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 20.04.23, 22:55
        Oficjalnie powodu śmierci jeszcze nie podano. Dopiero po autopsji zakładając, że rodzina w ogóle będzie chciała wydać oficjalny komunikat.
        No ale samobójstwo wydaje się najbardziej prawdopodobne niestety.
        Jego młodsza siostra też jest członkiem zespołu k-popowego. Więc teraz w Korei oba zespoły mają żałobę...
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 11:21
      A co to nam tak wątek oklapł (tak, nudzi mi się, zastój w robocie, a siedzieć muszę). Nikt nic dobrego nie ogląda, albo i złego do ponarzekania? Nie wierzę.
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 11:51
        Ja wlasnie skonczylam Legal High. Uczucia mieszane, ale dalo sie ogladac, bo glownego przyoczylam w Descendants of the Sun i tam mi sie spodobal.

zahaczylam tez o 'Would you like a cup of coffee' serial tak jak i tytul, duzo slow ale jak przyjdzie co do czego....
        no ale skonczylam. Dogladajc prania , gotowania i innych miedzyczasow.

Czyli nuuda panie... i ogorki
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 11:58
          O, i jeszcze ostaniego Hyun Bina obejrzalam, The Point Men. Kiepski scenariusz wg mnie. Taki " to przciez oczywiste/do przewidzenia.

Albo ja juz za stara jestem. Szkoda Hun Bina do takich filmow. Zreszta Confidential Assignment 2 tez taki sobie
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 12:07
            O, no widzisz, do tych nowych filmów HB się biorę i biorę i tak mi zeszło, że zdążyły się już zestarzeć. I tak pewnie obejrzę, ale dobrze wiedzieć, że mogą spokojnie poczekać na swoją kolej.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 12:41
          senin1 napisała:

> Ja wlasnie skonczylam Legal High. Uczucia mieszane, ale dalo sie ogladac, bo g
          > lownego przyoczylam w Descendants of the Sun i tam mi sie spodobal.

Prócz wyższego wykształcenia dobrze byłoby posiadać jakieś średnie wyobrażenie i co najmniej podstawowe wychowanie.

Mnie też Legal High nie porwał. I dlaczego oglądając cały czas miałam przed oczami Namkoong Mina?! Tak jakby Jin Goo wzorował się na sposobie gry Namkoong Mina... Tylko, że jakoś mu nie wychodziło.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 12:36
        Miałam dziś pisać wink Ostatnio zaczęłam kilka dram i cóż, tylko jedna "zażarła". Voice 3 niestety nie umywa się do wcześniejszych. Za czwórkę jeszcze się nie wzięłam bo na Netflixie wciągnęła mnie tajwańska drama Copycat Killer. Jestem na piątym odcinku i polecam. Dość krwawy thriller. I to jedyny serial jaki w tym momencie polecić mogę smile
        Za Family z Jang Hyukiem wziąć się nie mogę bo przynajmniej do wczoraj nie było na KissAsian angielskich napisów. Ale i tak nie mogąc wytrzymać obejrzałam pierwszy odcinek bez big_grin Niestety opinie tych, którzy rozumieją koreański są słabe uncertain
        No i nadal co tydzień pykam dwa odcinki mydlanej opery The Real Has Come, wlecze się niemiłosiernie, kliszowa jest do bólu ale jak ktoś napisał w komentarzach- pierwsze 15 minut i ostatnie 15 minut wystarczy, środka oglądać nie trzeba wink

Ooo i obejrzałam Summer Strike. Z tym samym aktorem z Run On. Tamto była nuuuda straszna. To jest mniejsza nuda, aktor gra lepiej, fajnie wygląda. Ale w sumie do niczego ta historia nie prowadzi... Zakończenie takie rozmyte jak mleko z wodą. A do tego jeden z wątków wyjątkowo szkodliwy społecznie. Ogląda się szybko ale raczej nie warto.

Także jak widać byłam bardzo zajęta wink
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 13:41
          To widzę, szału nie ma. Miałam duże nadzieje co do Family, szkoda jeśli faktycznie okaże się kiepska. I ostatnio odkryłam, że, nie wiedzieć czemu, w ogóle nie widziałam Tell Me What You Saw. Jak mogłam tak kompletnie przegapić dramę z Jang Hyukiem?

Ja nadal przelatuję Ji Jin Heena, jeszcze mi się nie znudził i nie zanosi się na to. Aktualnie Dong Yi. Miałam rzucić, bo strasznie teatralnie grają, ale się jednak wciągnęłam. Okazało się, że miejscami jest nawet zabawnie, więc może dotrwam do daalekiego końca. A, i Second to Last Love podobało mi się znacznie bardziej niż ten nieszczęsny Kapitan z nim. Gdyby tylko nie ciągnęli tego na siłę do 20 odcinków, a zrobili np.12, to byłaby świetna drama, taka z dużą dozą autoironicznego humoru, paroma mądrymi refleksjami i pasującymi mi wiekowo bohaterami.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 13:51
          heca7 napisała:

> Ooo i obejrzałam Summer Strike. Z tym samym aktorem z Run On. Tamto była nuuuda
          > straszna.

Run On zaczęłam i odpuściłam dość szybko. Dla mnie też nuda. Im Siwan podobał mi się tak naprawdę tylko w "Strangers from Hell", gdzie jego zagubiony wyraz twarzy fajnie pasował do fabuły. Mam wrażenie, ze wszędzie gra podobnie i brak mu uroku niektórych innych idol-actors, którzy również wszędzie grają podobnie wink

• heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 14:06
            Nie oglądałam Strangers... Czy Im Siwan też tam biegał? wink Bo w Summer Strike oczywiście, tak jakby to była jego mocna strona, którą chce koniecznie pokazać. Niestety ale jeśli to ma być serial romantyczny to wypadałoby żeby choć na końcu ML i FL zrobili coś więcej niż wzięcie się pierwszy (!) raz za ręce tongue_out Mogliby się choć pocałować... On widocznie unika tego w serialach jak może.

Jeszcze sobie przypomniałam, że przez ten czas kiedy nic nie pisałam w wątku obejrzałam, z bólem My Husband Oh Jak Doo. OMG ale to głupie było. 3/4 na przewijaniu bo się nie dało. Dobry jest tylko i wyłącznie pierwszy odcinek. Reszta to tragedia, nierealne, głupie, nielogiczne, za długie... Choćby widzieliście kiedyś kogoś kto mieszka wysoko na górze, w komórce z prześwitami między deskami, z paleniskiem na zewnątrz, bez toalety, który by chodził po tym obejściu w idealnie czystej, gładkiej, białej kamizelce/bezrękawniku?!
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 14:20
              heca7 napisała:

> z paleniskiem na zewnątrz, bez toalety, który by chodził po tym obejściu w ideal
              > nie czystej, gładkiej, białej kamizelce/bezrękawniku?!

Bo ty się nie znasz, wystarczy przecież CHCIEĆ wink . Ja dla odmiany widziałam odwrotność tego w Second to ... Nowoczesny, wielki dom, w kuchni taka więcej kosmiczna lodówka, miejsca pełno, braku łazienki nijak nie podejrzewam, i co? I oczywiście pranie w bali uskuteczniają, ugniatając je bosymi stopami suspicious
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 14:27
                Ale oni ugniatają nie dlatego, że nie mają pralki (no, niektórzy pewnie nie mają), tylko tak się lepiej upierze. Coś jak niechęć do zmywarki w Korei, bo nie pozmywa tak dobrze jak rękami. I to pranie w balii czasem tez potrzebne scenarzystom do rozwoju akcji, albo jako wypełniacz, bo w rzeczywistości pralki w Korei są wielkie właśnie po to, by pomieścić kołdry, które pierze się często (nie uzywają poszewek)
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 14:37
                  Ja to wszystko niby wiem, ale i tak jest to dla mnie kuriozalne. Tu im to było potrzebne dla rozwoju stosunków międzyludzkich 😉(między zachowująca się jak max szesnastolatka, trzydziestukilkuletnią siostrą głównego, a SML) i jako wypełniacz.
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 14:44
                  Tak, w wielu dramach ktoś ugniata w balii pranie. W My Husband Oh Jak Do oczywiście też tak piorą a potem noszą idealne, niepogniecione kurtki z futerkiem, wyprasowane koszule, jasne ubrania. I FL jest taaaaka zachwycona, że obraża się śmiertelnie na ML kiedy ten mając swoje powody chce wrócić do cywilizacji tongue_out
                  PS: Czy w Heirs też FL aby nie ugniatała? I to już w luksusowym domu ML? A może się mylę...

Strangers jest na KissAsian wink Jak dobry to obejrzę.
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 17:09
                    U mnie w top 10, a może i top 5.
                    • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 17:43
                      Kiedyś zaczęłam Strangers i szybko odpadłam. Fakt, że nie bardzo dałam szansę, muszę kiedyś zrobić drugie podejście. Nie wiem czemu, ale miałam wrażenie klimatu jak z pokręconej japońskiej dramy i to mnie chyba zniechęciło. Albo po prostu gatunek nie dla mnie.
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 19:39
                        Może gatunek nie dla ciebie. Mnie się bardzo podobała: świetnie zrobiony nastrój, czarny humor, ciekawe postaci poboczne grane np. przez Lee Jung Eun, znaną z Our Blues, czy Lee Joong Ok'a, nie wspominając o lubianym tu Lee Dong Wook'u.
                        Podobało mi się, że jest to typowy horror/thriller z elementami czarnej komedii. Brak romansu, czeboli, czy rodziców urządzających życie młodym ludziom.
                        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 22:58
                          To ja się wyłamać muszę.
                          Nie oglądałam Strangers.... Ale Lee Dong Wooka serdecznie nie lubię.
                          Uważam że 15 lat temu wyglądał fajnie, a operacje i odchudzanie zrobiły mu wielką krzywdę.
                          Powiki ma fatalne, każda inna. Dziwne usta, mimika nie fajna. Ta chudość też na twarzy się odciska.
                          On nie jest szczupły, on moim zdaniem jest wychudzony.
                          W którymś filmie mignął w krótkich spodenkach to nogi ma jak człowiek z wyzwolonego obozu.

Drugim takim wychudzonym jest chiński Leo Luo. Ten aż doznał kontuzji na planie bo ciało słabe było. Tylko u niego się pokątnie o anoreksji pisze.. Jak go potem na wózku po badaniach wieźli to na zdjęciach w necie miał zmarszczki na nogach. Chłopak poniżej 30. To jest chyba ten etap że już mięśnie się trawi. A on cały czas gra w filmach. Nie rozumiem promowania takiej chorobliwej chudości.
                          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 23:08
                            Lee Dong Wok jest mi obojętny. Mogę z nim dramy oglądać jak dobrze nagrane. Ale co do Leo Luo zgadzam się w 100%. Oglądałam z nim niedawno dramę gdzie grał ML bez nogi. Chudy ponadprzeciętnie. Ubrany tak aby to zamaskować. Ewidentnie ma jakiś problem. Powinien zrobić przerwę i się leczyć.
                            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 23:10
                              Właśnie na viki wchodzi kostiumowiec z nim, więc cały czas gra. To zdjęcie pomarszczonej nogi było okropne. Tzn okropne co z sobą zrobił.
                          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 23:48
                            jasnoklarowna napisała:

> To ja się wyłamać muszę.
                            > Nie oglądałam Strangers.... Ale Lee Dong Wooka serdecznie nie lubię.

Ja za nim nie przepadam. Z wyglądu mi się nie podoba i uważam, podobnie jak ty, że i operacje, i nadmierna chudość mu nie służą. ALE, tu akurat taki creepy wygląd doskonale pasuje do roli.

• senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 26.04.23, 08:35
                              Troche sie pogubilam.
                              Stangers? czy to jest "Strangers Again" z 2023? zy raczej "Stranger" z 2017?
                              • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 26.04.23, 08:43
                                Strangers From Hell z 2019 🙂
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 14:24
              heca7 napisała:

> Nie oglądałam Strangers... Czy Im Siwan też tam biegał? wink

Raczej nie. Jesli nie oglądałaś, to polecam gorąco. Świetny serial, zobaczyłabym ponownie, ale usunęli jakiś czas temu z Netfliksa.
              >
              On jest takim świerszczykiem z wyglądu (w butach nosił wkładki podwyższające, bo to typ metr pięćdziesiąt w kapeluszu), ale jeszcze wczasach zespołu ZE:A był dość kompetytywny w tych różnych Idol Olympics i tym podobnych reality shows.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 25.04.23, 13:47
        Mniej oglądam, bo jakoś mam ostatnio dużo wyjazdów. Ciągnę "It's OK to Not Be OK", który trochę siadł, a tak fajnie się zapowiadało na początku. Myslałam, że serio bohaterką będzie niekonwencjonalna kobieta, a widzę, że jest coraz bardziej urabiana na "normalność" sad
        Czekam na "Black Knight"
        I waham się czy zacząć "Anna - Director's Cut"
      • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 26.04.23, 19:54
        U mnie przerwa od k-dram, bo utknęłam w muzycznych survivalach (dwóch na raz). Boys Planet i Peak Time. Pierwszy taki standardowy, wybierają chłopaków do nowego zespołu, który ma ma czas trwania 2.5 roku. Drugi, Peak Time dużo ciekawszy i bardziej pozytywny w oglądaniu, bo z zespołami, które już istnieją. Ale oba programy się właśnie skończyły i też szukam czegoś nowego do obejrzenia. Ale nic nie przykuło mojej uwagi jeszcze...
        W międzyczasie oglądam j-dramy. Animals - nie ma nic wspólnego ze zwierzętami, przepracowana PD zasypia na wizji programu i w rezultacie zmienia pracę na taką, co wygląda jak praca-marzenie. Choć i tak jej pracoholizm nie znika. Ogląda się przyjemnie, choć z lekkim odrealnieniem, że w Azji są tacy pracodawcy jak ci w firmie Animal Beauty. I ząb aktorki irytuje zanim się do niego przyzwyczaiłam. Bo ma coś się nazywa yaeba - ząb rosnący w drugim rzędzie, w Japonii uznawany za kawaii, bo kojarzy się z dziecięcą buzią. Ja jednak wolę aktorów z prostymi zębami, przynajmniej tymi u góry. Bo dolne zęby przednie niezbyt proste to ma sporo aktorów w Korei
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 26.04.23, 20:59
          Reality Show koreańskie też się liczą wink
          Ja z japońskimi dramami mam ten problem, że aktorzy zachowują się w bardzo przejaskrawiony sposób skandując swoje kwestie. Ale kilka dobrych dram obejrzałam. Cursed In Love, Giri/ Haji i I Don't Love You Yet. W tej ostatniej właśnie jest FL, która też ma jakoś dziwnie ustawione zęby.
          • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 26.04.23, 22:38
            Ja teraz oglądam "i will be your bloom" - j-drama o boys bandzie. Wszystko wygląda jak w k-popowym światku, oprócz tego, że zespół mieszka z młodą kobietą, która jest ich "dorm matron" - po polsku to by było kierowniczka akademika, gotuje, sprząta i zajmuje się promowaniem ich muzyki. I dorm to całkiem duży dom w mieście. Więc daleko temu do realiów zwykłych koreańskich idoli na dorobku, co sami muszą sobie prać, zamawiać jedzenie i mieszkają w zwykłych mieszkaniach.
            Skandowanie treści przez aktorów też oczywiście jest. Ale da się przyzwyczaić, główna bohaterka jest głośna, ale na szczęście ML z tych bardziej introwertycznych. I tutaj wszyscy ze standardowym zgryzem wink
            • jofin Re: Koreańskie seriale 6.0 27.04.23, 00:03
              Ha, to i ja się zamelduję.
              Przyznaję się, że z wielką trudnością postanowiłam sobie zrobić przerwę od dram. NAjpierw pod konic marca poszłam sobie na wystawę do Victoria i Albert museum na wystawie K-wave, ale chyba nieszczególnie mnie ta wystawa zachwyciła. Wiekszość z tego co było do obejrzenia to już wiem,i znam więc jakby nic nowego się nie dowiedziałam. Ale fajnie było sobie pójść i na dodatke troszkę bardziej poznać koleżankę z pracy z którą bardzo rzadko mam kontakt. Ale wlaśnie jak sie jakis czas temy spotkałyśmy i zgadałyśmy, to okazało się, że ją też kdramy wciągnęly. Ale ona jest dopiero na początku uzależnienia, he, he.
              Z drugiej strony cenne bylo spotkanie kogos, kto otwarcie przyznaje się do oglądania kdram, chociaż ona robiła to też jakby z pewnym wstydem i niepewnością. Przyznam się, że choć potrafie sobie ten wstyd zracjonalizować, to strasznie mnie to złości, ze oglądanie seriali zachodnich jest ok, ale juz koreańskich to nie wiadomo jakie zło i wstyd.

Niestety mam teraz takie zawalenie różnymi projektami w tym roku, że muszę zrobić sobie przerwę od dram. Z ciężkim sercem to robię i choć i tak mało mnie tutja, to będzie jeszcze mniej.

Choć 3 tygodnie udało mi sie wytrzymać całkowicie bez drama ( z czego jestem bardzo dumna) to po tych 3 tygodniach, obejrzałam sobie Queenmaker. Bardzo polityczna drama. Głónie wzięłam sie za nią ze względu na FL Kim Hee ea, którą znamy z Secret Affair i World of Married. I tutaj równiez pokazała swój kunszt aktorski. Jak ktos lubi dramy polityczne to polecam.

Również polecam nową dramę Dr Cha. Na razie dostępne są tylko 4 odcinki na Netlflixie. Wiem, ze nie wszystkie lubicie dramy medyczne. Ale ta drama tak naprawde przynajmniej jak na razie z medycyna ma niewiele wspolnego. Dobra, glówni to lekarze i sporo scen dzieje sie w szpitalu, ale drama ma raczej charakter bardziej obyczajowy. Jest to całkiem niezła komedia z dobrymi aktorami. Na razie swietnie sie bawię. Zobaczymy jak dalej pójdzie.

Heca napisała, że reality show też mamy polecać. No to proszę
              Na Amazonie możecie obejrzeć sobie Jinny kitchen. Znani aktorzy Park Seo joon ( Itaewoon class), Choi Wooshik ( Parasite), Lee Seo jin ( Behind every star) i Jung Yumi i V aka Kim Taehyung from BTS otworzyli koreańską restaurację w Meksyku.
              Program zarówno dla tych co lubia gotować i dla tych co nie lubią. Miło sie ogląda. Owszem trochę jest to naciągane, ale celebryci całkiem nieźle sobie radzą. Najbardziej w tym programie zaintrygował mnie Choi Wooshik. Może jak znajdę czas to poszukam sobie czegoś czego jeszcze z nim nie oglądałam.
              Piękne zdjęcia, piękne krajobrazy, ładnie urządzona restaurajca i smakowicie przygotowywane przez ładnych celebrytów jedzenie. Uczta dla ducha, dla oczu i dla ciała.

• otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.04.23, 09:51
                Ho, ho, jaka tu mobilizacja nastąpiła smile

Czytałam dzisiaj o nowej dramie z Junho, na którą niestety trzeba jeszcze poczekać i przypomniał mi się film, który jakiś czas temu oglądałam, a nic tu chyba o nim nigdy nie było. Jego debiut filmowy, Cold Eyes (Cień). Gra małą, drugoplanową rolę, ale rzuca się w oczy i chyba słowo cute najlepiej go opisuje smile Sam film to dobry thriller, kryminał i pierwszoplanowa obsada też fajna, m.in. Han Hyo Joo, główna z Happiness i Jung Woo Sung, którego bardziej z filmów znam niż z dram. A twórców kopnęłabym w dupę za to jak mnie jedną sceną wbili w ziemię, fu.k, nie zdążyłam nawet mrugnąć (kto oglądał, ten wie, ale nie chcę spojlerować). W każdym razie polecam, chociażby dla Junho.
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 27.04.23, 16:27
                  O, tak, wiem, o której scenie piszesz. Bardzo fajna rola, choć mała, Junho.

• otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.04.23, 16:58
                    kurt.wallander napisała:

> O, tak, wiem, o której scenie piszesz.

Prawda? Ze trzy razy cofałam z wielkim WTF wymalowanym na twarzy suspicious

A wracając do jego nowej dramy, to byłam pewna, po tytule, że to znowu historyk i dopiero doczytałam, że jednak o czebolach. Średnio mi temat pasuje, ale Junho niech sobie nawet i czebolem będzie. Szkoda, że dopiero w czerwcu.
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 27.04.23, 17:25
                      Nie lubię dram o czebolach, ale z Junho i taką obejrzę. Mam nadzieję, że szybko wrzucą ją na Netflix.
                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 27.04.23, 21:47
                      No to chyba i ja muszę wreszcie obejrzeć Cold Eyes. Tym bardziej że mam ściągnięte na lapku, kiedyś zaczęłam kilka minut potem coś mnie oderwało i jakoś nie wróciłam.
                      A co do nowej dramy to szczerze wolę Junho w garniakach niż hanboku, więc czekam z niecierpliwością. Wprawdzie główna nie jest moją ulubienicą, ale może nie będzie źle.

Obejrzałam tego historyka z Hyung Sikiem na viki. Film może być (choć oczywiście daleko mu do Czerwonych Mankietów), ale Hyung Sik mam tak bardziej średnio się zaprezentował. Miałam wrażenie, że cały serial z jedną miną przetrwał. Ale lubię go więc szybko mi odcinki zleciały.
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 27.04.23, 22:31
                        jasnoklarowna napisała:

> A co do nowej dramy to szczerze wolę Junho w garniakach niż hanboku, więc czeka
                        > m z niecierpliwością.

Ja go lubię w każdej wersji smile Bardzo czekam na tę dramę, mam nadzieję, że się nie zawiodę. Fajnie by było również, gdyby znów zagrał w jakimś filmie, tym razem główną rolę.

>
                        > Obejrzałam tego historyka z Hyung Sikiem na viki. Film może być (choć oczywiści
                        > e daleko mu do Czerwonych Mankietów), ale Hyung Sik mam tak bardziej średnio s
                        > ię zaprezentował. Miałam wrażenie, że cały serial z jedną miną przetrwał. Ale l
                        > ubię go więc szybko mi odcinki zleciały.

Ja właśnie mam jakieś złe przeczucia co do tej dramy, że mi się nie spodoba, i że nie jest to Hyungsika najlepsza rola. A nawet nie oglądałam zbyt wielu zajawek. Jednak to, co widziałam, nie wyglądało zbyt obiecująco. Na pewno się za nią wezmę, ale chyba trochę będzie musiała poczekać na moją uwagę.
                      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.04.23, 22:55
                        jasnoklarowna napisała:

> No to chyba i ja muszę wreszcie obejrzeć Cold Eyes.

Spróbuj, mnie się podobała koncepcja twórców na fabułę taką zupełnie bez kontekstu. W sensie: nie ma żadnego wstępu, budowania postaci, poznawania ich historii czy motywów, po prostu zostajemy wrzuceni wraz z nową agentką w środek akcji i śledzimy działania policji i przestępcy. Chociaż rozumiem, że innym to właśnie może nie pasować.

> A co do nowej dramy to szczerze wolę Junho w garniakach niż hanboku,

Byłam pewna, że napisałam dokładnie to samo zdanie, ale teraz spojrzałam na mój poprzedni post i najwyraźniej tylko pomyślałam smile

> m z niecierpliwością. Wprawdzie główna nie jest moją ulubienicą, ale może nie b
                        > ędzie źle.

W umiejętności aktorskie Yoony za grosz nie wierzę, ale właściwie znam ją tylko z K2, może jej się poprawiło od tamtego czasu. I może wykrzesze z siebie więcej chemii niż w parze z JCW.
                        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 28.04.23, 00:38
                          Jeszcze grała niedawno z Kim Jae Wook-iem w Crazy Love. Niby nie była tam zła, całkiem dobrze wypadła, ale jakoś chyba jej od zawsze nie lubię. Ale Junho nie odpuszczę, choćby z Krystyną Pawłowicz grał to i tak obejrzę.
                          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 28.04.23, 10:42
                            Oni mogą całkiem spoko razem wypaść. Fakt, Yoona nie jest dobrą aktorką, ale przynajmniej znają się od lat, mieli wspólne taneczne występy noworoczne, więc może nie będzie totalnie drętwo. Z Ji Chang Wookiem czegoś brakło, ale z Hyun Binem w pierwszej części Confidential Assignment wypadła przekonująco.
                            I tak, jak piszesz, ja wsiąkłam całkowicie, i Junho obejrzałabym nawet z Pawłowicz i Kaczyńskim razem wziętymi wink

Przy okazji zapytam, może ktoś się orientuje, bo ja nie mogę jakoś znaleźć takich informacji. Czy w Korei są sklepy stacjonarne, gdzie kupię płyty CD wykonawców koreańskich, ale wydawane na rynek japoński? Konkretnie 2PM i Junho indywidualnie.
                            • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 28.04.23, 12:57
                              kurt.wallander napisała:

>
                              > Przy okazji zapytam, może ktoś się orientuje, bo ja nie mogę jakoś znaleźć taki
                              > ch informacji. Czy w Korei są sklepy stacjonarne, gdzie kupię płyty CD wykonawc
                              > ów koreańskich, ale wydawane na rynek japoński? Konkretnie 2PM i Junho indywidu
                              > alnie.

Niestety ja nie wiem. Spróbuj zapytać Violi z Pierogi z Kimchi. Ona z tego co wiem odpowiada czasem na prywatne wiadomości.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 27.04.23, 16:28
                jofin napisała:

> Heca napisała, że reality show też mamy polecać. No to proszę
                > Na Amazonie możecie obejrzeć sobie Jinny kitchen.

Na Polskę chyba tego nie ma sad
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.04.23, 17:10
                  kurt.wallander napisała:

> jofin napisała:
                  >
                  >
                  > > Heca napisała, że reality show też mamy polecać. No to proszę
                  > > Na Amazonie możecie obejrzeć sobie Jinny kitchen.
                  >
                  > Na Polskę chyba tego nie ma sad

Krótkie fragmenty są na YT smile
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 27.04.23, 17:26
                    Fragmenty widziałam, ale szkoda, że normalnie całości nie mozna zobaczyć na Prime video.
                  • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.04.23, 18:53
                    Jest na Dramacool na tym serverze link

Wkasnie zaczelam ogladac
              • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 27.04.23, 18:52
                jofin napisała:

> Heca napisała, że reality show też mamy polecać. No to proszę
                > Na Amazonie możecie obejrzeć sobie Jinny kitchen. Znani aktorzy Park Seo joon
                > ( Itaewoon class), Choi Wooshik ( Parasite), Lee Seo jin ( Behind every star) i
                > Jung Yumi i V aka Kim Taehyung from BTS otworzyli koreańską restaurację w Meks
                > yku.
                > Program zarówno dla tych co lubia gotować i dla tych co nie lubią. Miło sie ogl
                > ąda. Owszem trochę jest to naciągane, ale celebryci całkiem nieźle sobie radzą.
                > Najbardziej w tym programie zaintrygował mnie Choi Wooshik. Może jak znajdę
                > czas to poszukam sobie czegoś czego jeszcze z nim nie oglądałam.
                > Piękne zdjęcia, piękne krajobrazy, ładnie urządzona restaurajca i smakowicie pr
                > zygotowywane przez ładnych celebrytów jedzenie. Uczta dla ducha, dla oczu i dla
                > ciała.
                >
                Obejrzałam pierwszy odcinek i jakoś mnie nie wciągnęło... Ale może trzeba dać drugą szansę, bo Chio Wooshik zdaje się był od kolejnych dni?
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.04.23, 17:23
              bertie napisała:

> Ja teraz oglądam "i will be your bloom" - j-drama o boys bandzie. Wszystko wygl
              > ąda jak w k-popowym światku, oprócz tego, że zespół mieszka z młodą kobietą

Oglądałam. Szczerze liczyłam na trochę inny plot. Nie wiem czemu ale mi się tam majaczył w opisie noona romans suspicious
              • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 27.04.23, 18:54
                heca7 napisała:

> Oglądałam. Szczerze liczyłam na trochę inny plot. Nie wiem czemu ale mi się tam
                > majaczył w opisie noona romans suspicious

A to go nie będzie? Jestem dopiero po 4-tym odcinku i jak na razie to wszystko idzie w kierunku noona romans... to może zacznę wypatrywać innych związków, może FL i menadżerka o wdzięcznym przezwisku "stalowe okulary"?
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.04.23, 19:23
                  Nie nooo ale jakoś liczyłam na taki prawdziwy noona romans a no nie wiem jak to nazwać żeby nie spoilerować, to było liźnięte?
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 01.05.23, 10:08
      Znowu cicho w wątku wink Ale podejrzewam, że to z powodu majówki.
      Ja, jak już opadam z sił wieczorem to ciągnę dramy "zaczęte". Jedna niestety mi odpadła sad Myślałam, że nacieszę się wreszcie Jang Hyukiem a tutaj na KissAsian pojawiły się dwa odcinki bez tłumaczenia po czym... po dwóch dniach drama znikła w ogóle. Oglądam więc nieprawdopodobnie kliszową The Real Has Come- a można było z tego zrobić fajny serial. Ilość absurdów przebija tasiemce brazylijskie tongue_out Ale, że lubię aktora grającego ML to z palcem na przewijaniu co tydzień wciągam dwa odcinki. Generalnie jednak nie polecam.
      Za to jak na razie polecam, ciągle w fazie "on air" Stealer. The Treasure Keeper. Na KissAsian, koreański.Temat nieoklepany. Trochę akcja, troszkę komedia, trochę policyjno-kryminalny i trochę z "super"-bohaterem. ML bardzo apetyczny jest wink A FL fajna i ogarnięta. Jestem na szóstym odcinku i czekam z niecierpliwością na następne. I zapomniałabym o naszym ulubionym dziadku z Suspicious Partner czyli Lee Deok Hwa, tym razem w innej roli. Oraz o doświadczonej aktorce Choi Hwa Jeong.
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 01.05.23, 10:28
        A ja znowu strzelilam sobie w stope, bo zaczelam dwie "on air".
        Jedna to wspominana juz tutaj Doctor Cha, ktora jest calkiem, calkiem ale druga zapowiada sie na super hit. The Good bad Mother - dwa pierwsze odcinki bardzo mnie wciagnely i poruszyly. Mlody chlopak ze wsi, ze smutna rodzinna historia zostaje prokuratorem i laduje w kregach biznesowo - politycznych...

nic wiecej nie napisze, bo nie chce "spojlerowac". Jak ja sie doczekam nastepnych odcinkow sad i co bede ogladac w miedzyczasie? Nie mam pojecia.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 01.05.23, 10:39
        Aż sobie tego ML z The Treasure Keeper wygooglałam.
        On ma kilka fajnych nieoczywistych ról. Na pewno gra główną rolę w pierwowzorze Good Doctor, o tym samym tytule. Koreański by pierwszy chyba. O autystycznym lekarzu. Fajnie gra.
        Widziałam go też w serialu Tomorrow Cantabile, gdzie grał muzyka, chyba pianistę. Jeszcze coś z nim widziałam ale nie mogę na szybko namierzyć co to było, w każdym razie pozytywne.
        Mam jeszcze na liście Yong Pal o lekarzu gangu ale czeka na wolną chwilę.
      • wzosia Re: Koreańskie seriale 6.0 03.05.23, 20:57
        Ja przez ostatnie 2 miesiące pracowałam 7 dni w tygodniu, nie miałam czasu na nic. Filmy też odstawiłam i nawet nie miałam syndromu odstawienia. Teraz nie wiem za co się zabrać. Ale...
        w czasie długiego weekendu kupilam bilety na koncert japońskiego One Ok Rock. Polubiłam ich i mają trasę Europejską. Koncert w Pradze. Męża przekupiłam piwem i weekendem z najwspanialszą z żon.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 03.05.23, 22:29
        Tak, u mnie przerwa spowodowana majówką, ale i tym, że jakoś nie oglądam teraz nic, co mocno by mnie wciągnęło tak, że nie mogłabym się oderwać.
        Mam kilka napoczętych:
        It's OK to Not Be Ok - pewnie skończę
        Beyond Evil - chyba porzucę
        That Winter the Wind Blows - obejrzałam 1. odcinek i jakoś kompletnie nie mam ochoty na więcej
        Designated Survivor: 60 Days - tematyka ciekawa i w przeciwieństwie do amerykańskiego pierwowzoru nie rozwlekają tego na wiele sezonów (tam wymiękłam po 2 czy 3. sezonie), ale na razie kończę pierwszy odcinek i trudno powiedzieć, czy wciągnie.
        Obejrzałam "Beef" - amerykański, ale ze Stevenem Yeun. Nawet fajny. I męczę "Wszystko, wszędzie, naraz".

Czekam po prostu na "King the Land", a nawet jeszcze nie ma w zapowiedziach na Netfliksie.....
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.05.23, 22:35
          Ja Beyond Evil zmęczyłam w kilku podejściach. Mało wciągające.
          Czekam na Black Knight z Kim Wo Binem.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 03.05.23, 23:09
          60 dni ....bardzo mi podszedł.
          That Winter.....nie podobał mi się.
          Czekam teraz i na Królestwo i King...z Junho.
          Teraz Miłość na bank powoli oglądam na zmianę z chińskim The Legend of Xiao Chuo.
          A to dlatego że zaciekawiona jestem rolami Shawna Dou. To przedziwny aktor bo wydaje się że gra tylko dolną połową twarzy. To sprawia wrażenie "kamiennej twarzy". Niby nic do momentu aż się uśmiechnie. Ten uśmiech naprawdę fajny, może to zasługa garnituru zębów idealnych. Generalnie twarz bardzo azjatycka ale nie typowo chińska tylko jakby mongolska. Kojarzy mi się ze stepem, jurtą, piciem kumysu i tego typu ludźmi. Ta twarz płaska, szerokie i wysokie kości policzkowe. Nie wiem jak to określić. Ale ten uśmiech od razu dodaje mu uroku. Podatny na charakteryzację bo w różnych filmach potrafi odmiennie zupełnie wyglądać. Poglądowo zdjęcia załączam. A, no i łydki obczajone, na plus. ogólnie zbudowany fajnie, bez przegięcia z pakowaniem.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 04.05.23, 08:34
            Widać, że to aktor, który umie zmienić się do roli smile Bardzo przystojny. Na pierwszym zdjęciu powiedziałabym, że to koreański bohater serialu o czebolach wink
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 04.05.23, 12:31
              Tears in Heaven polecam z nim jako chaebolem (takim chińskim). Przy okazji drugi główny też niczego sobie, tylko mało go było.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 07.05.23, 11:07
                jasnoklarowna napisała:

> Tears in Heaven polecam z nim jako chaebolem (takim chińskim). Przy okazji drug
                > i główny też niczego sobie, tylko mało go było.

Dodałam do listy smile
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 07.05.23, 10:55
      Uff, przebrnęłam przez 60 odcinków Dong Yi. Nie wiem w sumie, czy się chwalę, czy żalę, ale dla mnie to nie lada wyczyn wink . Kto oglądał i lubi niech dalej nie czyta, bo będę się wyżywać.
      Masochizm to był czysty z mojej strony, bo nie dość, że nie lubię rozwlekania wszystkiego w nieskończoność w tasiemcach, to jeszcze grane to było w nadekspresyjnym stylu, którego nie cierpię. Plus pseudo komediowi klauni w postaciach pobocznych. Każdy odcinek kończył się zbliżeniem na FL prezentującą super wytrzeszcz i ogólnie wyraz twarzy sarny w świetle przednich lamp samochodu. I niby ta FL super inteligentna, a im dalej w las tym bardziej naiwna i potulna idiotka. Mocna konkurentka dla Jezusa w nadstawianiu drugiego policzka, nawet bym powiedziała, że miejscami wychodziła na prowadzenie.
      ML na szczęście czasami prezentował komediową stronę, ale oprócz tego głównie oddawał się dwóm zajęciom: siedzeniu i dumaniu oraz przechadzaniu ze wzrokiem tęsknie wpatrzonym w przestrzeń kosmiczną. W ogóle jakiś taki teatralno-statyczny był ten serial, nieważne co robili: czy akurat wyznawali sobie gorące uczucia, czy się kłócili, czy wściekali, czy odkrywali mrożące krew w żyłach tajemnice, zawsze przy tym grzecznie i sztywno siedzieli po dwóch stronach stolika/stołu/biurka. I niby miłość wielka, ale absolutne zero jakiejkolwiek czułości, jakichkolwiek gestów, które by na te uczucia wskazywały. A już dzieci wszystkie w tej dramie z całą pewnością wzięły się z kapusty.
      Cały serial był pochwałą skromnej szlachetności, potrafiącej skruszyć najwyższe mury, ale jak widać, nie dorosłam i nie potrafię tego docenić. Żeby nie było tak całkiem negatywnie, bo coś mnie jednak przy tej dramie zatrzymało, było tam oczywiście mnóstwo intryg, tajemnic, zwrotów akcij, itp. No i, co bym nie mówiła o FL, jest to jednak drama o silnych i zdeterminowanych kobietach i o tym, jak zdobywały swoje miejsce w świecie zupełnie temu niesprzyjającym.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 07.05.23, 11:21
        Przeczytałam wink Jestem w tej chwili w czymś podobnym czyli The Real Has Come. Docelowo 50 odcinków. Dziś wyszedł trzynasty, jutro 14 a następne dwa co tydzień. I jest tak jak piszesz. Cokolwiek by się nie działo wszyscy stoją w półokręgu przodem do kamery wink Główni popełniają tak kardynalne błędy, że przykro się patrzy. Np mimo wielu sygnałów ostrzegawczych nie zmieniają kodu do drzwi wejściowych. Więc nawet była narzeczona może wejść i myszkować po sypialni. Każdą myśl typu - zostawię go za trzy miesiące- zapisują i zostawiają praktycznie na wierzchu. Tak jak pisałam wyżej, idealnie się ogląda na przewijaniu tongue_out A co mnie zatrzymuje przy tej dramie? Ładna buzia Ahn Jae Hyuna tongue_out No i chcę wreszcie doczekać do momentu kiedy para odkryje, że się kocha i zobaczyć jak to zagrają wink Poza tym muszę zobaczyć jak młodsze rodzeństwo Głównych rozwiąże swoje kwestie miłosne. Więc jeśli czujesz niedosyt po Dong Yi to zapraszam wink
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 07.05.23, 12:14
          Niedosyt, a idź, kto by podejrzewał, że tak źle mi życzysz suspicious.
          Ale przypomniałaś mi o jeszcze jednym niestrawnym aspekcie Dong Yi: czekaniu z ujawnieniem super ważnych informacji aż będzie za późno. Ach, z jakim uporem i konsekwencją się tego trzymali. Wiesz o czymś, co może wstrząsnąć całym krajem? Absolutnie nikomu, kto mógłby zrobić z tej informacji użytek, o tym nie mów. A już, broń wszyscy nieistniejący bogowie, królowi. Po cóż miałby wiedzieć, co dzieje się w jego pałacu i jego państwie. Masz jakieś niezwykłej wagi dowody? Trzymaj je zawsze na wierzchu, a nawet własnoręcznie przekaż swoim wrogom. Na pewno poczują skruchę, uśmiechną się do ciebie równie anielsko i skromnie jak ty do nich i sami oddadzą się w ręce sprawiedliwości.
          Podręcznik by można napisać smile
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 07.05.23, 12:38
            big_grin Tak! A nawet jak już zaczniesz mówić a gdzieś w oddali pierdnie ptaszek na drzewie to przerywasz w połowie zdania i mówisz, że dokończysz potem tongue_out Oczywiście "potem" jest za późno...
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 07.05.23, 12:52
          To ja sie z kolejna stara drama podczepie. "The Cinderella Man" z 2009 roku. Zaczelam ogladac ze wzgledu na koniecznosc doczekania na kolejne odcinki "The Good Bad Mother", ktory mnie niemozebnie wciagnal, no i zazarlo. Wprawdzie na mdl ma dosc slaba ocene, ale nie jest wcale zly. Dobrze zagrana podwojna rola Kwon Sang-woo, na ktorego bardzo przyjemnie popatrzec, i choc plot taki bardziej czebolowo-kliszowy, to nakrecony bardzo przyzwoicie. Duzy plus to brak kliszowych elementow. Calkiem dobrze sie oglada.
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 07.05.23, 12:56
            Kliszowe "elementy" to pluszaki, wesole miasteczka, upadanie 'wprost w ramiona' i temu podobne rzeczy
    • chococaffe Re: Koreańskie seriale 6.0 07.05.23, 11:58
      "Koreanki" moje kochane, te z Warszawy. Możecie polecić jakąś fajną restaurację koreańską? Zajrzałam do tej na Filtrowej i delikatnie mówiąc nie przekonała mnie.
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 07.05.23, 12:24
        Może MEI w alejach Jerozolimskich, pod mostem Poniatowskiego? Mała, raczej taka knajpka niż restauracja, ale jedzenie smaczne, stoliki z koreańskim grillem. W weekendy trzeba rezerwować miejsca. Natomiast jeśli ma być elegancko i reprezentacyjnie, to nie tam.
        • chococaffe Re: Koreańskie seriale 6.0 07.05.23, 12:29
          Dzięki. Ta na Filtrowej to też taka knajpka, ale pustawa.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 07.05.23, 12:40
        Też bym poleciła tą pod mostem Poniatowskiego. W weekendy są tam tłumy i to Koreańczyków. Więc chyba to niezła rekomendacja wink Tylko warto stolik zarezerwować. Nie jest elegancko ale ludzie czasem w kolejce czekają.
        • chococaffe Re: Koreańskie seriale 6.0 07.05.23, 12:50
          Najwyżej na wynos wexmiemysmile
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 07.05.23, 15:02
        Arirang na Nowogrodzkiej. Dobre naprawdę jedzenie. Moim zdaniem nawet lepsze niż w Mei pod mostem, choć tam też smakowało..

Miss Kimchi, też b. dobre, ale tam takie lunchboxy, wybierasz sobie po kilka składników. I mało miejsc. Bardziej na wynos się nadaje.

Gangnam na kolejowej. Też nam smakowało.

Trochę mniej punktów dam Korea Town na Puławskiej, nie było złe, ale czegoś brakowało.

• kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 07.05.23, 19:58
        To ja chyba jestem jakaś bardzo wybredna, bo w każdej, w której jadłam, mogę się do czegoś przyczepić. Nie ułatwia tez fakt, że sporo potraw robię w domu, z domowych przepisów Wioli i innych osób, i restauracyjne, a juz na pewno barowe, smakują gorzej (np. Korean fried chicken, tteokbokki, japchae i inne)

Chyba najbardziej smakowało mi w Gangnam. Jest raczej drogo, przynajmniej dla mnie, ale jedzenie smaczne, z przyzwoitej jakości składników. Rozczarowaniem były tteokbokki, nie polecam zupełnie.

W Mei jadłam dwa razy, ale nigdy mięsa z grilla, a to chyba jest ich specjalnością. To, co jadłam było dobre, ale jakoś tak bez szału (te same potrawy bardziej smakowały mi w Gangnam np. champong, wołowina bulgogi i różne jjigae).

Miss kimchi - dośc barowo jednak. Ale stosunkowo tanio i dużo, mozna się najeść. Wybiera się kilka banchanów, więc jest urozmaicenie.

Jeszcze jadłam coś z innych restauracji/barów, ale było to na targu śniadaniowym, i nie pamiętam nazw lokali.

Podsumowując, na grillowanie mięsa chyba poszłabym do Mei, na inne potrawy - do Gangnam.
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 08.05.23, 17:41
      Jasnoooklarownaaa, ja wedle naszego wspólnego chłopa. Pisz mię tu zaraz czy oglądałaś The Road: The Tragedy of One. Zaczęłam i zapowiada się na rasowy thriller. Pierwszy odcinek narobił mi apetytu na coś dobrego, ale z drugiej strony oceny ma bardzo takie sobie. Jak mam się rozczarować, to wolę wiedzieć od razu i odpowiednio się nastawić. Coś wiesz?
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 08.05.23, 20:34
        o widzisz. Nie widziałam, mam na liście.Muszę przesunąć bliżej początku w takim razie. Opis całkiem obiecujący. Gdzieś przeczytałam, że japoński pisarz na podstawie książki nakręcono ten serial jest jednym z najlepszych pisarzy kryminalnych na świecie.
        A co do ocen to są często mylące, mam wrażenie że najwięcej punktów mają idol dramy, bez względu na to czy są dobre czy nie. Dramy ze starszymi bohaterami nie są tak doceniane. Nawet nasze Misty ledwo 9 przekroczyło, a moim zdaniem można dać więcej.
        Ja go tylko raz w roli złego widziała, w Blood, więc tu chętnie zobaczę. Dzięki.

P.S. Fajnie to wygląda, "nasz wspólny chłop" smilesmile
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 08.05.23, 21:43
          jasnoklarowna napisała:

> o widzisz. Nie widziałam, mam na liście.Muszę przesunąć bliżej początku w takim
          > razie. Opis całkiem obiecujący. Gdzieś przeczytałam, że japoński pisarz na pod
          > stawie książki nakręcono ten serial jest jednym z najlepszych pisarzy kryminaln
          > ych na świecie.

Też spojrzałam kto zacz, bo nie znam, ale praktycznie nic nie przetłumaczone nawet na angielski, o polskim nie wspominając.

> A co do ocen to są często mylące, mam wrażenie że najwięcej punktów mają idol d
          > ramy, bez względu na to czy są dobre czy nie. Dramy ze starszymi bohaterami nie
          > są tak doceniane.

Taką mam nadzieję, gorzej jeśli to serial po prostu zalicza równię pochyłą. Na dodatek tytuł jakoś tak mało optymistycznie nastawia do zakończenia, a dla wielu osób brak happy endu równa się zła drama.

> Ja go tylko raz w roli złego widziała, w Blood, więc tu chętnie zobaczę.

Tak wyczytałaś, że on tu ma zły być? Ja z czytaniem ostrożnie, bo nie cierpię spojlerów. Na razie na złego nie wygląda, ale kto wie, cynizmu i determinacji ma dosyć, żeby wszelkie niecne plany przeprowadzać.

> P.S. Fajnie to wygląda, "nasz wspólny chłop" smilesmile

I żeby to jeden big_grin
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 08.05.23, 21:57
            Aaaa może źle zrozumiałam, ale wedle opisu viki to naprawdę podobno nie jest taki kryształowy. To sobie dopowiedziałam że zły będzie.
            Ale ja dziś mało przytomna, bo chłop zarząd?ił zmianę żywopłotu, od kilku dni bałagan, armagedon, koparka (wyrwana ponad setka kilkunastoletnich 4 metrowych jałowców, połamał je ciężki śnieg, nie bardzo dało się ratować) mielarka bo przerobiła nam to na wyściółkę pod nowe, (jeszcze dla sąsiada starczyło). Dziś natomiast minikoparka równała działkę i zostałam po pracy zaproszona do ostatecznego grabienia tej wyrównanej ziemi żeby nową trawę posiać. No zmęczona trochę jestem i po łebkach czytałam.

Ale swoją drogą chciałabym go zobaczyć w roli skrajnie złego, np. coś jak Jae Wook w Voice.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 08.05.23, 22:19
              jasnoklarowna napisała:

> Aaaa może źle zrozumiałam, ale wedle opisu viki to naprawdę podobno nie jest ta
              > ki kryształowy. To sobie dopowiedziałam że zły będzie.

Może słusznie sobie dopowiedziałaś, bo do kryształu to mu daleko. Hłe, hłe, właśnie ładny plot tłiścik na koniec drugiego odcinka zapodali. Podoba mi się i oby tak dalej.
              Z plusów jeszcze, przynajmniej dla mnie, FL gra madam ze Snowdrop, Yoon Se Ah.

A ty po tej robocie do spanka, a nie tam dramy rozkminiać. Ja też mam zamiar być rozsądna i nie zaczynać trzeciego odcinka, może się uda.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 10.05.23, 07:56
                W coś ty mnie wpakowała, wczoraj skończyło się na 1 odcinku tylko dlatego, że padłam na twarz ze zmęczenia.
                Fajne to mało powiedziane. Uwielbiam ten rodzaj napięcia. Teść sk....synek normalnie już od 1 odcinka, choć tego aktora akurat bardzo lubię.
                I w ogóle fajna obsada, naczelny brzydal Kim Roe Ha, policjant Kim Sung Soo rzadko widywany ale lubiany przeze mnie.
                Oby nie zepsuli, węszę brutalną walkę o wpływy, bo polityka w tle, rodzinka popi....na, ciekawe co żóna ma na sumieniu. To na szybo po pierwszym odcinku mi się nasunęło.
                Dzięki za polecajkę.
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 10.05.23, 11:45
                  Bardzo dobrze, co mam w tym sama siedzieć. Ja po piątym odcinku. Nadal jest dobrze, choć skomplikowanie. To zdecydowanie nie jest drama gdzie można coś sobie przewinąć czy zerkać kątem oka. Podejrzanych kłębi się cały tłum, nazwiskami rzucają, czasami trudno mi się zorientować o kim mowa. Nawet w pewnym momencie do pierwszego odcinka wróciłam, żeby sobie rozjaśnić sytuację i okazało się, że to dobry ruch, bo dużo puzzli wskoczyło mi na swoje miejsce. W razie czego będziesz mi tłumaczyć smile
                  Aktora grającego teścia też lubię, chociaż tu obrzydza mnie swoimi myśliwsko-taksydermistycznymi zamiłowaniami bardziej niż swoim sku...syństwem. Policjant bardzo fajny.
                  Bardzo jestem ciekawa, co z tego wyniknie, bo wszyscy mają tu swoje za uszami, a z szaf co i rusz wypadają jakieś trupy. Na razie jest dobrze i oby nie spieprzyli.
                  A, jeszcze piosenka na koniec drugiego odcinka (i w ogóle ten koniec miodzio) bardzo mi podeszła. Taka jakaś hiszpańska w brzmieniu, już gdzieś tego wokalistę słyszałam.
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 10.05.23, 12:04
                    Jeżeli to ta sama co na koniec pierwszego, to mam ją zgraną dawno temu z yt. Mogę w domu po pracy sprawdzić. Ale nie od razu, bo częściowe sadzenie nowego żywopłot dziś. Wprawdzie nie moimi rękami kopanie dołów, ale pewnie znów zostanę do czegoś zaproszona. 🙈
                    • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 10.05.23, 12:11
                      A nie pamiętam, rzuciła mi się w uszy przy drugim, ale możliwe, że była i wcześniej. Też teraz nie sprawdzę.

A w ogrodzie to twoją rolą powinno być co najwyżej wskazywanie palcem, co i gdzie. Dyryguj siłą roboczą 🙂
                    • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 10.05.23, 17:54
                      O tym obie mówimy, czy ty jednak o innej piosence?

Tekst linku

Baardzo mi ona pasuje do historii człowieka nawiedzanego przez demony z przeszłości (górnolotnie rzecz ujmując smile). W pierwszym odcinku za bardzo byłam przejęta tymi scenami rozgrywającymi się pod koniec i ogólną atmosferą, więc nawet nie zarejestrowałam co leci w tle. Dalej już nie jest tak dramatycznie, ale napięcie trzyma.
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 10.05.23, 21:20
                        tak, ta sama była na końcu pierwszego w scenie końcowej dziadka i wnuka.
                        Miałam z tą piosenką kontakt jak szukałam ścieżki do Watchera i tak ten wykonawca miał taki kwiatek www.youtube.com/watch?v=bpIkVR0QqmY&t=90s
                        i z Jirisan www.youtube.com/watch?v=bpIkVR0QqmY&t=90s.
                        Wtedy wpadły mi inne kawałki Lee Seung Yeola i ściągnęłam ten bo mi się spodobał.
                        • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 14.05.23, 18:51
                          Jasnoklarowna i jak ci tam idzie? Albo może nie idzie? Ja skończyłam wczoraj, musiałam się zastanowić, co właściwie o The Road myślę i w sumie nadal nie wiem. Z jednej strony oczekiwania miałam większe, ale z drugiej nie czuję się rozczarowana. Gdybym się miała do czegoś przyczepić, to do zbyt licznych i telenowelowych tajemnic. Makjang się taka drama chyba zwie? Ale tego powinnam się była spodziewać już po opisie. Nagromadzenie brudnych sekrecików level pro tongue_out
                          Natomiast ta thrillerowo-kryminalno-psychologiczna strona podobała mi się bardzo. Dobra reżyseria, klimat i atmosfera. Gra aktorska też na plus, chociaż FL była jakaś mdła, spodziewałam się po niej więcej. W sumie na pierwszy plan wyszli mi panowie: ML, policjant i teść. I ich historia, która zdecydowanie powinna być bardziej rozwinięta.
                          Spojlerować nie będę, ale zakończenie też mi się podobało, całkiem wbrew opiniom, bo większości z tego co czytałam, nie.
                          A, że czegoś mi jednak brakowało, to poszłam za ciosem i obejrzałam film Parallel Life z trójką tych samych aktorów. Thriller dla miłośników mniej lub bardziej spiskowych teorii. Tu teoria równoległych żyć. Nie w sensie równoległych światów, tylko powtarzalności zdarzeń w życiu różnych ludzi oparta na zbiegach okoliczności w życiu Lincolna i Kennedy'ego. I w sumie najbardziej podobało mi się jak wiele elementów z The Road pojawiło się w tym filmie, czy raczej odwrotnie, bo Parallel Life z 2010. Tak więc teoria znalazła całkiem niezłe potwierdzenie smile
                          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 14.05.23, 19:04
                            Kończę 6 odcinek. To trzeba oglądać uważnie a nie po łebkach. Dużo różnych sytuacji, każdy coś ukrywa.
                            Na razie się podoba. Trafiłam mi się imprezowy weekend, więc mam zaległości 😀 w oglądaniu. DM znać jak skończę
                            • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 14.05.23, 19:19
                              jasnoklarowna napisała:

> To trzeba oglądać uważnie a nie po łebkach. Dużo różnych sytu
                              > acji, każdy coś ukrywa.

Oj, tak. Nawet mi taka myśl przeszła, że teraz, mając już wszystkie elementy układanki w ręku, powinnam całość obejrzeć od nowa. To jest drama, w której każdy szczegół i niuans jest ważny, a bez widoku z góry trudno je wyłapać. Po zakończeniu niestety nadal nie wszystko jest dla mnie jasne i klarowne.
                              Tylko czasu brak na takie eksperymenty.
    • kurt.wallander Re: Wygasające licencje na Netflix 08.05.23, 18:24
      17/05 - LIVE - miałam dawno na liście, teraz się zmobilizowałam, ale chyba nie zdążę, bo odcinków 18, ponad godzinę każdy
      31/05 - Dear My Friends (2016)
      31/05 - Midnight Diner (2014) 3 sezony - japońskie
      31/05 - My Shy Boss (2017) - zaczęłam, ale słabe mi się wydaje
      31/05 - Revolutionary Love (2017) [to kiedyś zaczęłam i odpuściłam zaraz
      02/06 - Something in the Rain (2018) fajny melodramat, jedna z pierwszych obejrzanych przeze mnie dram.
      • oldrena1 Re: Wygasające licencje na Netflix 08.05.23, 18:45
        O! Dzięki. Muszę się pospieszyć z obejrzeniem Dear My Friends.
        A LIVE mi się podobał (i chyba trochę smucił AFAIR). To jedna z pierwszych dram, które obejrzałam - jakoś wkrótce po Something in the Rain (miła drama, ale te podchody do trzymania się za rączkę z niewinną okołotrzydziestoletnią FL...), Mr. Sunshine i Rookie Historian.
        • jofin Re: Wygasające licencje na Netflix 08.05.23, 20:07
          Nie wiem, czy ktoras z was lubi medicine np Dr Romantic. Wlasnie odjrylam, ze jest juz trzecia serial, na ktora z niecierpliwoscia czekalam. Kincze drugs odcinek I musze powiedziec, ze ta seria jest nawet lepsza od dwoch wczesniejszych.. Jedynie troche mnie zawiedli calkowitym wylaczeniem swiatla w
          czasie operacji. I pacjent niby mial to przezyc. Troche naciagane, ale generalnie thriller niczego sobie. Dla lubiacych medicine bardzo, bardzo polecam.
      • heca7 Re: Wygasające licencje na Netflix 08.05.23, 20:14
        My Shy Boss oglądałam już dawno. Ze względu na ML wink Bardzo średnie niestety. I jeśli chodzi o sposób grania aktorów, ich role i samą treść. Plot jest mało spójny, ma mnóstwo dziur logicznych. I na koniec kiedy wszystkie tajemnice się rozwiązują chciałoby się zadać pytanie- naprawdę? I z takiego powodu ten ktoś zrobił to co zrobił?!
        Revolutionary Love obejrzałam także ze względu na ML tongue_out Pomysł jak zwykle fajny, potem wszystko siada. Interesujący jest brat ML ale .uj straszny. Końcówka? Jak to w dramach niestety bywa... Mokry kapiszon tongue_out

Nie umiem wybrać gdybym musiała polecić jeden z tych dwóch. Moooooże jednak Shy Boss wink
        • kurt.wallander Re: Wygasające licencje na Netflix 08.05.23, 23:25
          Ja spróbuję tylko "Live" i może, jak mi czasu wystarczy, "Dear My Friends". Jakoś ostatnio brak mi czegoś takiego wow, co wciągnie od początku i nie puści do końca....
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 10.05.23, 13:07
      Trochę zmienię Wam temat wink Oglądałyście Juvenile Justice? Na Netflixie? Wczoraj skończyłam. Drama bez romansu, z wątkiem powiedzmy kryminalnym. Niewiele klisz, choć na chwilkę pojawia się walnięta agresywna teściowa. ML ok ale FL mnie irytowała przez cały serial. Była lekko przerażająca tongue_out Wyprasowana twarz bez jednej zmarszczki. Ona miała wręcz problem z mimiką. Wyglądała jak głowa gumowej lalki. Do tego ostrzyknięta chyba świeżo górna warga, która momentami wyglądała jakby ją pszczoła użądliła. Sama historia jednak ok, mogę polecić smile
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 10.05.23, 13:46
        Ta aktorka grała też w Under the Queens Umbrella, i bardzo mi tam jej usta odciągały uwagę od fabuły wink

Zaczęłam też z nią chwalony "Hyena" i nie zmogłam.

W 2010 wyglądała tak, moim zdaniem mogła sobie darować te usta, bo naturalne ma pełne, więc aż tak by jej się z wiekiem nie zmniejszyły: https://i.mydramalist.com/AJYRXf.jpg
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 10.05.23, 13:56
          Hyenę miałam przez chwilę na liście ale sobie odpuściłam. A teraz na pewno nie wrócę bo ta twarz będzie mi się długo śniła wink
          Teraz ciągnę na raz Little Women, Stealer -The Treasure Hunter, The Real Has Come i właśnie przed chwilą zobaczyłam, że na Kiss Asian wróciło Family z Jang Hyukiem! Z napisami smile
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 16.05.23, 19:50
      Ja w tej chwili robię bokami jeśli chodzi o seriale. Jeszcze kilka tygodni temu myślałam sobie, że nic ciekawego nie ma i gdzie te seriale, które oglądało się z wypiekami tongue_out Teraz nie wiem w co ręce wsadzić. Na samym KissAsian mam Black Knight i...
      Chimera
      Confession (2019)
      Family: The Unbreakable Bond
      My Wife Is A Gangster
      Stealer: The Treasure Keeper
      Strangers from Hell
      The Best Lee Soon Shin
      The Real Has Come!
      The Secret Message

Co do Black Knight to ostrzegam przed czytaniem artykułów bo trafiłam dziś na taki gdzie był spoiler właściwie ujawniający zakończenie uncertain Ot, tak przypadkowo się panu wymsknęło...
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 16.05.23, 20:16
        Ja przebieram nóżkami na Black Knight (jest też na Netfliksie), ale najpierw postanowiłam obejrzeć dwa z seriali usuwanych z Netfliksa. Jeden to "Live", policyjny, całkiem niezły fabularnie (z aktorstwem różnie).
        A drugi, który zaczęłam wczoraj to "Dear My Friends". Pierwszy odcinek zapowiadał, że będzie to cos, co określam jako "komedię geriatryczną", ale w połowie 3. odcinka zaczyna to bardziej wyglądać na komediodramat, albo i na dramat. Na razie całkiem spoko, dużo wyrazistych ról kobiecych i Daniel Henney w roli ciasteczka.

Strangers from Hell to jeden z moich ulubionych seriali, więc bardzo zachęcam

"Confession" z Lee Junho, więc choćby dla niego warto.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 16.05.23, 21:56
          No świetnie wink Teraz jeszcze do listy dorzuciłam Dear My Friends...

W międzyczasie próbowałam obejrzeć Love Affairs In The Afternoon i odpuściłam. Jakieś takie przekombinowane było...
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 16.05.23, 22:18
            Codziennie sprawdzam, czy na polskim Netfliksie pojawiła się zajawka "King the Land" - oczekuję zabawy równie dobrej jak przy "Strong Woman Do Bong Soon", (wydaje mi się, że, pomijając wątek kryminalny ze "Strong Woman...", może być ta drama w podobnym klimacie), ale prawda jest taka, że z Junho i tak wszystko obejrzę smile Tylko niech on juz więcej nie chudnie i nie wybiela się bardziej , bo zniknie chłopak....
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 18.05.23, 00:15
              Chociaż Junho nie jest w pierwszej piątce moich faworytów to lubię i doceniam wink Miło (było) na niego popatrzyć. Ale teraz chyba dołączył do grupy aktorów, którzy mają taki pomysł na siebie, że mocno chudną. Nie wiem co ma im to dać? Że będą przez chwilę wyglądać młodziej? Druga grupa to ci, którzy zaczynają "pakować" i wyglądać kuriozalnie jak Namkoong Min.

A w ogóle to przed chwilą skończyłam Black Knight smile No cóż, to rzeczywiście jest trochę kreskówkowe tongue_out Parę rzeczy niedopracowanych, sceneria nawet, nawet- dystopijna, przytłaczająca. Kim Woo Bin stworzony do tej roli, normalnie wygląda tak zaj.ebiście, że aż boli patrzeć big_grin Jak można być tak pięknym?!? Jedno co mnie zaskoczyło w jego roli- to nie jest raczej spoiler ... to papierosy. Gdybym ledwo wyszła z raka gardła to nawet w filmie nie paliłabym bo akurat nie miało to absolutnie znaczenia dla akcji serialu tongue_out Dużo scen bito-kopanych ale przeciętnych, takich szkolnych. Przypominających sceny z "behind the scenes" kiedy aktorzy powoli ćwiczą gdzie co i jak kopnąć jak w slow motion wink Te gdzie był KWB dużo lepsze tongue_out Ogólnie nie nudziłam się i nie przewijałam. Daję 9/10 smile
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 18.05.23, 11:47
                heca7 napisała:

> Chociaż Junho nie jest w pierwszej piątce moich faworytów to lubię i doceniam ;
                > ) Miło (było) na niego popatrzyć. Ale teraz chyba dołączył do grupy aktorów, kt
                > órzy mają taki pomysł na siebie, że mocno chudną. Nie wiem co ma im to dać? Że
                > będą przez chwilę wyglądać młodziej? Druga grupa to ci, którzy zaczynają "pakow
                > ać" i wyglądać kuriozalnie jak Namkoong Min.
                >
                Niestety, chudnie, blednie. Pakuje też, ale przy jego ogólnie drobnej sylwetce i wychudzeniu - w ubraniu nie widać smile

Moim zdaniem zdecydowanie lepiej wyglądał w wersji z pełniejszą buzią, opalony i z ładnym, szczupłym, acz niewychudzonym ciałem np. podczas pamiętnego wykonania "Nobody Else" smile
                .
                A "Black Knight" nie wytrzymałam i zaczęłam wczoraj oglądać, ale za mało jeszcze widziałam, żeby wyrobić sobie opinie
                https://lh3.googleusercontent.com/eqaGyQFAsrFxIa9_028EgzobwcBcU-_kmm47tLupnOYpZXfZ4aypsjGnaqkJkrVI6pS9Q3PY6ILBN1TdImHCEdRxMn4wElZvCzvaNHarblvJgOw=w960-rj-nu-e365
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 18.05.23, 12:11
                  Bardzo apetycznie, czemu taki nie pozostał sad

Black Knight ma tylko 6 odcinków i dość krótkich, zleci szybko. Pierwszy jakby wolniejszy, potem trochę przyspiesza. Dziś, jak się wyspałam i przemyślałam mogę powiedzieć, że autor scenariusza musiał obejrzeć wcześniej- Strażnika z Teksasu, Mad Maxa, Ucieczkę z Nowego Jorku oraz Matrixa wink
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 18.05.23, 12:30
                  Dla mnie Junho najlepiej wyglądał w czasach Managera Kim i Just between Lovers. I tego zdjęcia. Chudnięcie mu nie służy wybitnie. I blednięcie też.
                  Jeszcze trochę i zacznie upodabniać się do Lee Dong Wooka
                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 18.05.23, 15:13
                    Z tych dwóch seriali wolałam go w Manager Kim smile Był fantastyczny chwilę przed każdym wybuchem sprowokowanym przez Namkoong Mina, myślałam, że pęknie ze wściekłości big_grin Tylko miał ciut za ciasne marynareczki tongue_out
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 18.05.23, 18:56
                      Mnie oczarował w "Just Between Lovers" smile W "Manager Kim" te marynareczki mi przeszkadzały. Ale aktorsko był super w obu. Mam nadzieję, że w "King the Land" będzie teżz tak pięknie grał mimiką, głosem, gestem i ciałem, i nie zmieni się w sztywniaka, który boi się zmarszczyć wygładzone czółko. Co chwilę sprawdzam, czy serial wyświetla się juz w zapowiedziach na Netfliksie.

Z wyglądem oby nie poszedł w ślady Lee Dong Wooka!
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 24.05.23, 12:36
      Cisza widzę w temacie. Wszystkie zajęte, pewnie coś oglądają zawzięcie wink
      A ja wreszcie skończyłam coś z rozpoczętych dram. Chimerę. Wydawało mi się, że temat mi podejdzie. No i nie ukrywam, że trochę dla Park Hae Soo tongue_out Początek jak zwykle interesujący a potem jak dla mnie równia pochyła. Od jedenastego odcinka zaczęłam się nudzić. FL w ogóle mnie nie przekonała, SML miał ciekawą momentami rolę. Za to ML grany przez Park Hae Soo, raczej średnio. Po pierwsze był trochę za stary do tej roli co chyba zauważono i ubrano go wyjątkowo młodzieżowo jak na Koreańczyka dobrze po trzydziestce tongue_out W bliskie ciału ciuchy, jasne adidaski i jego zachowanie też miało świadczyć, że jest młodszy. Po drugie bardzo skrupulatnie unikano jakichkolwiek podejrzeń o romans między bohaterami. Wręcz sugerowano od pewnego momentu, że FL jest zainteresowana tylko SML. Może dlatego, że w tym czasie PHS został właśnie ojcem i unikał wszelkich podejrzeń tongue_out Całość dramy wygląda jakby zapomniano dokręcić ostatniego odcinka..
      Idę kończyć Stealer. The Treasure Keeper smile Może tam będzie ciekawsze zakończenie tongue_out
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 24.05.23, 12:52
        Obejrzałam "Dear My Friends" do końca. Poza kilkoma kiksami w scenariuszu (sprawa wypadku samochodowego!) całkiem spoko serial obyczajowy, z dydaktycznym smrodkiem, niestety.

Teraz wróciłam do "Designated Survivor: 60 Days".

A "It's OK to Not Be OK" chyba rzucę, jestem na 10. odcinku i tak mnie przystopowało, taką mam niechęć do kontynuowania, że nie wiem, czy się przemogę... Próbować? Czy odpuścić?

A i w międzyczasie na mega przewijaniu przeleciałam bardzo, bardzo głupiutki serial młodzieżowy amerykański "XO. Kitty". Tylko dlatego, że dzieje się w Seulu i wiedziałam, ze na 5 sekund pojawia się tam Ok Taecyon smile Przy okazji przyuważyłam "ciasteczko" Lee Sang Heon. Z twarzy przypomina mi trochę Lee Joona. www.koreaboo.com/stories/xo-kitty-sang-heon-lee-min-ho-enemy-lover-interest-model-actor-gran-turismo-rising-star/
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 24.05.23, 14:51
          Rzeczywiście nowe ciacho, aż rozważę kupno gatek Kleina wink Choć chyba na tych zdjęciach reklamowych mocno podrasowany suspicious Bo już na instagramie wygląda bardziej naturalnie.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 24.05.23, 14:54
            Aaaa, co do It's Ok... to ja odpuściłam sobie. FL była zbyt irytująca jak dla mnie choć w Lawless Lawyer nie miałam nic przeciwko niej. Nooo, chyba, że obcasiki na plaży tongue_out
        • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 24.05.23, 15:37
          kurt.wallander napisała:

> A "It's OK to Not Be OK" chyba rzucę, jestem na 10. odcinku i tak mnie
          > przystopowało, taką mam niechęć do kontynuowania, że nie wiem, czy się przemogę...
          > Próbować? Czy odpuścić?

Ja Ci radzę: idź za głosem serca.
          Tak zrobiłam jakiś czas temu i odpuściłam. Nie żałuję.

A co do Dear My Friends, to na pewno nie zdążę obejrzeć do końca maja, więc poprzestanę na tym, co już obejrzałam. Ze wstydem przyznaję, że biegle znam tylko polski. W przypadku tej dramy zbyt często muszę stopować, żeby odczytać (długie) angielskie napisy. Ech! było się uczyć pilnie...

Za to obejrzałam na Netfliksie film z Hong Kongu Love in a Puff z 2010 r. Tu tylko guglałam idiomy wink
          Polecam lubiacym "kawałki życia", romanse i komedie. Dla mnie to było bardzo odświeżające półtorej godziny.
          • marjari_cat Re: Koreańskie seriale 6.0 24.05.23, 21:32
            Ja też próbowałam It's ok not to ok, ale wysiadłam gdzieś na 7 odcinku. Skoro dalej nie jest lepiej, to dam sobie spokój. Pierwsza, do której nie mogę się przekonać, co dziwne, bo to wysoko oceniana drama i temat w sumie fajny.
            • marjari_cat Re: Koreańskie seriale 6.0 24.05.23, 21:35
              It' ok not to BE ok miałam na myśli. Telefon mi zeżarł "bycie". 😉
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 24.05.23, 22:29
              Czyli jest nas więcej wink Długo mi ta drama (It's Ok...) wisiała na liście. Spróbowałam i odpuściłam. Kiedyś starałam się nie odpuszczać ale w tej chwili jest tyle stron, na których można oglądać i tyle dram dostępnych, że nie ma co się męczyć wink
        • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 25.05.23, 16:37
          Też oglądałam XO, Kitty, i to porządnie oglądałam, nie na przewijaniu smile
          Ale seriale dla młodzieży to moje guilty pleasure. Tak samo jak książki dla młodzieży. Bo jak byłam tą młodzieżą w latach 90-tych to niewiele tych tytułów było, jak się miało 2 programy w tv i małą bibliotekę publiczną w miasteczku... więc teraz nadrabiam.
          XO, Kitty dla mnie nie było więc nudne. Muzyka znajoma ciągle w tle leciała. Bohaterzy też znajomi, bo oglądałam oryginalną trylogię Netflixa. I spora część scenariusza to scenki żywcem wyjęte z k-dram, więc zabawnie je się oglądało w serialu jednak amerykańskim. Choć brak białej skóry u koreańskich aktorów, chyba, że to ruda Amerykanka, zapewne europejskiego pochodzenia. Nawet język koreański brzmiał trochę inaczej, tak delikatniej niż w k-dramach, choć może to przez to, że słyszałam go tylko jak lektor polski miał akurat przerwę od mówienia
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 25.05.23, 22:50
            bertie napisała:

> Też oglądałam XO, Kitty, i to porządnie oglądałam, nie na przewijaniu smile
            > Ale seriale dla młodzieży to moje guilty pleasure.

To się przyznam, ze też lubię seriale młodzieżowe smile Ale ten jednak zaliczam do słabszych.

Aktorka grająca Yuri również zaskoczyła mnie (nie wiem, w sumie, czy o niej piszesz?) swoją ciemną karnacją i piegami (?!). Co ciekawe, ona i Lee Sang Heon, grający Min Ho, są rodzeństwem. Jesli chodzi o język, to autentycznie myslałam, ze niektórzy koreańscy aktorzy mają podłożone angielskie głosy. Szczególnie, że z rodzeństwa ona mówi z akcentem amerykańskim, a on brytyjskim smile Kiedy szukałam wyżej info o nim, to znalazłam wiadomośc, że w tydzień zdobył 1 mln 800 tys. "followersów" na instagramie smile Przepowiadam chłopakowi karierę, bo wizualnie ma wszelkie zadatki...
            • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 26.05.23, 17:19
              MinHo mi przypomina - jako postać w serialu + reakcja fanów - Hwang In-youpa z True Beauty, choć tamten miał Cha EunWoo jako konkurenta do głównej, a nie jak tutaj dość słabego Dae
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 24.05.23, 15:19
        Ja nie mam za bardzo co apdejtować, bo nadal uparcie rąbię Ji Jin Heena. Próbowałam upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu, bo wyczytałam, że w Spring Day gra też Jo In Sung, a w The Great Seer Ji Sung, ale nic z tego nie wyszło. Spring Day jest na kissasian niby z angielskimi napisami, ale w praktyce okazało się, że napisy nie istnieją. Gdyby ktoś gdzieś to widział z tłumaczeniem, to poproszę namiary. A Great Seer jakoś mnie nie wciągnął, chociaż właściwie nakręcony wg mnie lepiej niż Dong Yi.

Gdyby ktoś miał ochotę na odmóżdżającą komedyjkę, to można spróbować The Man Who Can't Get Married. Temat to tam nawet jest całkiem niegłupi: relacje z ludźmi i próby wejścia w związek przez aspołecznego faceta z ewidentnym Aspergerem, gorzej z bardzo niepoprawną politycznie realizacją. Tego Aspergera nie widzi nikt, łącznie z FL, panią doktor. Wszyscy traktują ML jak gburowatego dziwaka, który po prostu nie chce żyć inaczej. Humor miejscami szoruje po dnie, ale, aż wstyd się przyznać, naprawdę się przy tym uśmiałam. ML gra raczej w stylu Jasia Fasoli, więc trudno brać to wszystko na poważnie. Jasnoklarowna, gdybyś chciała obczaić nie tylko łydki, ale i tyłek JJH, w scenie i pozycji przekraczającej wszystkie poziomy absurdu, to go for it wink
        A najjaśniejszą gwiazdą tej komedii jest piesio:
        PS. Jak wstawić zdjęcie w konkretnym miejscu w poście, a nie poniżej? Nijak mi nie wychodzi suspicious
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 24.05.23, 15:39
          Dodałam smile Zobaczymy może "zażre".

A widziały szanowne ematki nowy teledysk Enhypen? Z zamkiem Krzyżtopór w tle? Pewnie widziały... ale dla potomności wstawiam link. Nie moja bajka ten zespół ale zamek wypadł świetnie. Ciekawe czy zadepczą go teraz fanki zespołu tongue_out
          www.youtube.com/watch?v=wXFLzODIdUI
          • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 25.05.23, 16:24
            heca7 napisała:

> A widziały szanowne ematki nowy teledysk Enhypen? Z zamkiem Krzyżtopór w tle? P
            > ewnie widziały... ale dla potomności wstawiam link. Nie moja bajka ten zespół a
            > le zamek wypadł świetnie. Ciekawe czy zadepczą go teraz fanki zespołu tongue_out

Teledysk widziałam, zamek a raczej ruiny wyglądają ciekawie, zawsze to coś nowego w k-popie.
            A fanki podobno bardziej niż scenerię przeżywają kobiety tak blisko swoich idoli. Szczególnie tego wysokiego blondyna o imieniu Ni-ki, bo ma dopiero 17 lat więc nie wypada mu tańczyć z partnerką w taki sposób wink
            Choć to on sam stworzył to choreo, bo to cudowne dziecko tańca, trenuje od przedszkolaka smile
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 25.05.23, 17:42
              A tak, i ja widziałam artykuł o pultających się fankach tongue_out To już chore, normalnie jakbyśmy żyli w czasach inkwizycji tongue_out Dobrze, że to nie BTS bo Army by te tancerki pożarło...
              • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 25.05.23, 20:22
                Jimin z BTS przy swoim solo miał taniec z kobietą kilka tygodni temu, na teledysku i na występach w programach muzycznych... ale afery takiej jak teraz z Enhupen nie było, bo w końcu za kilka miesięcy idzie do wojska więc nawet w Korei już można wtedy więcej...
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 25.05.23, 22:53
                Podczas gdy 2nd gen idols wyprawiali takie bezeceństwa na scenie wink

I dlatego ja lubię te starsze zespoły smile

• heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 26.05.23, 18:31
                  Nie tylko zespoły, seriale też były odważniejsze wink Choć przyznam, że Koreanki momentami wyglądały jakby ubierały się na Stadionie Dziesięciolecia tongue_out A potem nastąpił odwrót.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 25.05.23, 22:11
          Skończyłam kryminał. Momentami się ciężko oglądało bo tyle wątków się zagęściło więc coś lżejszego w przerwach musiałam zapodawać. Ale ogólnie pozytywnie, nawet mi momentami przychodziło do głowy takie rozwiązanie, ale było tylu możliwych sprawców że nic nie było oczywiste w tym serialu.
          A The Man Who Can't Get Married to gdzie oglądałaś?
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 25.05.23, 22:40
            Czekaj... jaki kryminał? wink
            A Man Who Can't... jest na KissAsian.
            • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 25.05.23, 23:14
              A z polskimi napisami jest na DramaOnline, tylko nie wiem, jak z jakością.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 26.05.23, 00:47
              heca7 napisała:

> Czekaj... jaki kryminał? wink

Nie wiem czy drzewko mi się nie zgubiło.
              The Road: The Tragedy of One. Nawet trochę w stronę thrillera idzie. Mroczny klimat, zagęszczenie wątków, trzeba się skoncentrować na oglądaniu, bo z każdej strony jakieś poszlaki w różne strony. Ale chyba polecę dalej. Szczególnie jak ktoś Ji Jin Hae lubi.
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 25.05.23, 23:31
            jasnoklarowna napisała:

> Skończyłam kryminał. Momentami się ciężko oglądało bo tyle wątków się zagęściło
            > więc coś lżejszego w przerwach musiałam zapodawać.

Gdybym sobie to czymś przerywała, to zgubiłabym się bezpowrotnie. Zresztą mam wrażenie, że twórcy też trochę się zagalopowali i w rezultacie parę rzeczy zostawili nie do końca jasnych.

> A The Man Who Can't Get Married to gdzie oglądałaś?

Na myasiantv, ale widzę, że heca pisze, że i na kissasian jest. W każdym razie oglądasz na własną odpowiedzialność, ja się nie przyznaję do polecania tego :-p
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 24.05.23, 22:46
      Kobiety! Zaczęłam na Netflixie Birthcare Center. Jestem w połowie pierwszego odcinka i tego się nie spodziewałam. Takiego porodu w życiu nie widziałam w koreańskim serialu! Ale jazda big_grin Nawet jeśli dalej nie chcecie zobaczcie ten kawałek, warto. Najwyraźniej jednak koreańskie porodówki są bardzo podobne do naszych tongue_out
      • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 24.05.23, 23:00
        Heh! mam to w planowanych, ale jeszcze poczekam smile
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 24.05.23, 23:23
          Nie wiem czy serial nie siądzie później ale pierwszy odcinek- petarda wink
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 26.05.23, 20:59
      Ok, skończyłam Birthcare Center smile Pierwszy i trochę drugi odcinek najlepsze, potem pojawia się trochę dydaktycznego smrodku tongue_out I jednorożców rzygających tęczą. Pewne rzeczy były dla mnie szokujące i chciałabym wiedzieć czy coś takiego ma rzeczywiście miejsce w tego typu "sanatoriach" ale inne były mi znane, choćby ze słyszenia. W tej chwili pamiętam jedno- awanturę o imię. W Korei to chyba trudniejsze niż u nas tongue_out Bo oni te imiona sami wymyślają?! W każdym razie "ukradnięcie" imienia innego dziecka to temat wałkowany w rodzinie mojego męża od ponad 40 lat big_grin Teściowa miała problem z zajściem w drugą ciążę. Szwagierka jej męża zapytała o ewentualne imię gdyby wreszcie się udało. Teściowa jej powiedziała. Po czym... szwagierka zaszła w ciążę rok wcześniej i nazwała dzieciaka właśnie tym imieniem! Teściowa się uparła i też je nadała ale kwas i pretensja jest do dziś big_grin
      Aaaa, no i dwa obozy- pierś vs butelka ze sztucznym tongue_out Ogólnie jednak serial przyjemny, momentami mocno śmieszny, chwilami smutny, trochę sztampowy też. Jeszcze jedno co mi się podobało, wzajemny stosunek do siebie ML i FL. Byli tacy ...niekoreańscy wink Tylko osiem odcinków więc szybko zlatuje.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 26.05.23, 21:00
        A w ogóle to mam wrażenie, że budynek tego centrum to willa z serialu The Heirs wink Albo bardzo podobna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka