Dodaj do ulubionych

Wyspy Kanaryjskie

12.02.23, 17:10
Którą z tych wysp uważacie za najciekawszą i najlepszą na zimowe wakacje i dlaczego?
Obserwuj wątek
    • greatbarrierreef Re: Wyspy Kanaryjskie 12.02.23, 20:12
      Byłam na Lanzarote i Fuerteventura. Z tych 2 zdecydowanie preferuję Lanzarote, ze względu na jej księżycowy krajobraz. No podoba mi się i już smile. I ma fajne atrakcje turystyczne.
    • simply_z Re: Wyspy Kanaryjskie 12.02.23, 20:39
      Teneryfa
    • rosapulchra-0 Re: Wyspy Kanaryjskie 12.02.23, 20:42
      Gran Canaria. Najcieplejsza i najciekawsza smile
      • moze_sprobowac_inaczej Re: Wyspy Kanaryjskie 14.02.23, 00:23
        Ja też. W lutym to jednak trochę loteria z pogoda, a na Gran canarii nawet jak chłodniej to jest co robić.
    • evening.vibes Re: Wyspy Kanaryjskie 12.02.23, 20:42
      Lanzarote.
    • marta.graca Re: Wyspy Kanaryjskie 12.02.23, 20:43
      Byłam na Gran Canarii i Teneryfie, obydwie bardzo mi się podobały. Moi rodzice byli niedawno na Fuercie i też byli bardzo zadowoleni.
    • mama-ola Re: Wyspy Kanaryjskie 12.02.23, 20:49
      Moim zdaniem na Teneryfie było najciekawiej. Wynajęliśmy auto na trzy dni i naprawdę było gdzie pojeździć, każda wycieczka była trochę inna. Do tego zwiedziliśmy Loro Park i wypłynęliśmy ze dwa razy pooglądać wieloryby.
      Fuerta wydawała mi się w porównaniu mniej ciekawa, słabo ją pamiętam... Na Lanzerotte byłam jeden dzień objazdem, świetna wycieczka z przewodnikiem, ale ten jeden dzień w zupełności mi wystarczył, nie ma chyba po co siedzieć tam tydzień.
      Na Gran Canarii nie byłam, nie mam zdania.
      Podsumowując, jestem team Teneryfa.
    • bleuet Re: Wyspy Kanaryjskie 12.02.23, 21:49
      Teneryfa albo Gran Canaria. Na Fuercie strasznie wiało, a poza tym ja lubię jak chociaż trochę jest zielono
    • zwyczajnamatka Re: Wyspy Kanaryjskie 12.02.23, 21:58
      Nie byłam tylko na Gran Canarii, z pozostałych Teneryfa najładniejsza i największą ilością atrakcji.
    • mak_z_figa Re: Wyspy Kanaryjskie 12.02.23, 22:09
      Byłam tylko na Teneryfie. Wschód słońca na Teide. Mnogość gwiazd na wyciągnie ręki w drodze na wulkan. Dla mnie najpiękniejsze wspomnienia.
      Nie udało się plażowanie, bo cały pobyt były zbyt duże fale. Za to udało się pływanie z delfinami z łodzi.
      Byłam kilka lat temu w lutym. Temperatura bardzo fajna, ok 25°C. Na wulkanie w okolicach 0, więc na tę wyprawę trzeba było zabrać trochę zimowych ciuchów.
    • taje Re: Wyspy Kanaryjskie 12.02.23, 22:37
      Najbardziej klimatyczna - Lanzarote: ciemny piasek i granatowy ocean, wulkan na horyzoncie i wszędzie dookoła Cezary Manrique (uwielbiam!!). Gran Canaria ma świetny interior i dużo ciekawych miejsc, mekka dla rowerzystów górskich. Teneryfa podobnie. Najmniej mi się podoba Fuerteventura - mała i (relatywnie) płaska, mało dobrych restauracji choć plaże bywają ładne i z żółtym piaskiem. Nie byłam na Gomerze - podobno piękna.
    • koronka2012 Re: Wyspy Kanaryjskie 12.02.23, 23:16
      Teneryfę uważam za najbardziej przereklamowane miejsce w którym byłam, taki Ciechocinek, ani urokliwy ani interesujący. Gran Canaria znacznie bardziej mi się podobała choć faktem jest że byłam tam znacznie wcześniej zanim jeszcze objechałam ciekawsze miejsca, więc możliwe że dlatego odczucia były lepsze
      • simply_z Re: Wyspy Kanaryjskie 13.02.23, 00:29
        Możliwe, mnie zachwyciła.
        • triss_merigold6 Re: Wyspy Kanaryjskie 13.02.23, 10:19
          Mnie się podobała bardzo krajobrazowo i roślinie, ale część miasteczek na wybrzeżu wygląda jak Las Vegas i to jest dosyć straszne.
          • una_mujer Re: Wyspy Kanaryjskie 10.03.23, 00:58
            Teneryfa jest cudna, tylko trzeba wyjechać z miasteczek na południowym wybrzeżu. Okolice Masca i cała północ - z zachodu na wschód - są przepiękne. Teide też niesamowite. Następnym razem będę mieć bazę wypadową gdzieś w Garachico...
            La Gomera malutka, ale też śliczna, spędziłam tam 3 dni, chętnie bym wróciła. Gran Canaria fajna, ale jednak na Teneryfie więcej jest do zobaczenia. Na pozostałych nie byłam; jak kiedys sobie zrobię dłuższe wakacje, to chciałabym przejechać przez wszystkie. Lubię Kanary.
    • mikams75 Re: Wyspy Kanaryjskie 13.02.23, 00:05
      Teneryfa ale w formie objazdowej, jest bardzo roznoroda i jest duzo do zobaczenia.
    • krwawy.lolo Re: Wyspy Kanaryjskie 13.02.23, 00:07
      Mało brakowało, a w zeszłym roku bym pojechał. Na szczęście wypaliła Martynika
    • snakelilith Re: Wyspy Kanaryjskie 13.02.23, 00:47
      Kanary to nie jest moja bajka, takie niewiadomo co, w środku Atlantyku z masą karaluchów. Ale Lanzarote jest przepiękna i wyjątkowa przez wulkaniczny charakter. Ma w sobie coś z innego świata. Jedyna wyspa, na którą chciałabym wrócić. I ma na południu chyba najlepsze plaże (Playa de Papagayo), bardziej przypominające środziemnomorskie klimaty niż zimny Atlantyk. Mocno odradzam za to zimą Feuerte, bo to pustynia, nie ma co robić, a na plaży jak powieje wiatrem, to piach bywa bardzo nieprzyjemny.
    • petit-kitty Re: Wyspy Kanaryjskie 13.02.23, 10:00
      Moja ulubiona to Lanzarote, z powodów, które już tu dziewczyny napisały smile ale jeśli chcesz popróbować kite’a albo surfingu to bardziej Fuerta, a jeśli chcesz typowa wyspę, palmy, zieleń itp to Teneryfa.

Sprawdź przed wylotem czy nie zapowiadają kalimy (szczególnie jeśli zdecydujesz się na zorganizowany wyjazd last minute :p). Właśnie na Fuercie i Lanzarote od soboty jest kalima. Bardzo delikatna i mi nie przeszkadza, dziś ma przejsc. Ale jeśli ktoś chce błękitne niebo bez krajobrazu spowitego mgła z piasku z Sahary to może być rozczarowany. smile
      • snakelilith Re: Wyspy Kanaryjskie 13.02.23, 10:31
        Ja miałam Kalimę na Lanazarote i Fuerte. Za każdym razem trwało to krótko, na pewno nie cały tydzień, jakieś 2-3 dni, ale na Lanazarote podkreślało to tylko magiczność, w Timanfaya niebo było brudno- pomarańczowe, niesamowite wrażenie. Na Fuerte wiatr walił tylko boleśnie piaskiem po łydkach, nawet spacer na plaży był niemożliwy, ale faktycznie Kalima była tam silniejsza, bardziej odczuwalna. Przy bardzo wzburzonym i mętnym morzu na dodatek.
    • triss_merigold6 Re: Wyspy Kanaryjskie 13.02.23, 10:17
      Byłam na Fuercie - taki chillout z pięknymi plażami i na Teneryfie, a na Lanzarote na wycieczce.
      Teneryfa super do zwiedzania i urozmaicona krajobrazowo.
      Teraz lecimy na Lanzarote, jest kompaktowa, marsjanska i ma część wybrzeża jak z Piratów z Karaibów, do świetne dzieła Cesara Manrique, który w sumie zaprojektowal architekturę wyspy.
      • alfa36 Re: Wyspy Kanaryjskie 13.02.23, 17:20
        A na marzec co wybrać? Trochę boję się rozczarowania temperaturą. Potrzebuję jakieś powyżej 20 stopni.
        • klementyna156 Re: Wyspy Kanaryjskie 13.02.23, 17:24
          Może Wyspy Zielonego Przylądka? W marcu na Kanarach raczej dość chłodno jeszcze chyba, choć 20 stopni ma szansę być, ale raczej nie więcej.
          Ja lecę na przełomie marca i kwietnia. Powinno być 25-29 stopni, sporo słońca, woda w oceanie jakieś 23 st. Nastawiam się na nurkowanie, pływanie z rurką, spotkanie z rekinami cytrynowymi, jeżdżenie rowerami po plaży itd.
          • klementyna156 Re: Wyspy Kanaryjskie 13.02.23, 17:28
            Na Cabo Verde znaczy lecę, nie na Kanary
            • alfa36 Re: Wyspy Kanaryjskie 13.02.23, 19:05
              A wiatry marcowe?
              • klementyna156 Re: Wyspy Kanaryjskie 14.02.23, 13:35
                No wieje tam, ale co z tego? Wezmę cienką kurtkę i tyle, nie przejmuję się specjalnie.
        • rosapulchra-0 Re: Wyspy Kanaryjskie 13.02.23, 19:42
          Bywam tam tylko w zimowych miesiącach, temp. zawsze pow. 24 st. C.
    • aguha Re: Wyspy Kanaryjskie 14.02.23, 14:17
      Byłam na Fuercie i Gran Canarii. Obydwie wyspy inne, ale każda piękna na swój sposób. Na Fuercie wspaniałe, piaszczyste plaże. Miałam wrażenie takiego prawdziwego, letniego spokoju. Natomiast Gran Canaria jest bardzo zróżnicowana. Przez prawie dwa tygodnie pobytu nie udało się zwiedzić wszystkiego, co miałam w planach. Na północy GC mogłabym zamieszkać... ehhh
      • alfa36 Re: Wyspy Kanaryjskie 08.03.23, 21:40
        Byłam na Fuercie i Lanzarote. Ta druga zachwyciła mnie kraobrazem.
    • chicarica Re: Wyspy Kanaryjskie 08.03.23, 22:04
      Lanzarote. Jak chcesz to podpowiem gdzie jest kompletnie odjechana plaża, najdziwniejsza chyba z tych na których byłam.
      • taje Re: Wyspy Kanaryjskie 08.03.23, 22:13
        Czyżby taka z jeziorem zaraz przy morzu?
        • chicarica Re: Wyspy Kanaryjskie 09.03.23, 23:57
          Nie jest to jezioro ale tak. Zatoka bardziej, na północnym krańcu wyspy. Zakochałam się w tym miejscu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka