• eliszka25 Re: Lody 23.04.23, 22:32
      Lodziarnie wybieramy rzemieślnicze, jeśli tylko jest taka możliwość. Najlepiej we Włoszech 😁. Podczas pobytu w Polsce chodzimy do pana Kroczka, który ożywił lodziarnię swojego dziadka i robi lody wg starych receptur oraz kombinuje z nietypowymi smakami. Uwielbiam próbować u niego różnych dziwnych rzeczy, jak lody pietruszkowe, selerowe czy lawendowe. Raz jadłam nawet sosnowe, a lody chili musiałam popijać, żeby nie zionąć ogniem, ale i tak pyszne były 😄. Dobrze, że mamy tak daleko, bo jak jesteśmy u rodziny, to i dwa razy dziennie robimy wycieczkę na lody do Kroczka, bo takie pyszne.
    • waleria_bb Re: Lody 23.04.23, 23:38
      Najchętniej jem takie 'ciężkie' lody. Mam na myśli, że żadne tam delikatne chmurki, dla mnie lody mają być tłuste i konkretne. Ulubione smaki: palone masło, słony karmel, migdał, chałwa, biała czekolada, kokos. Zależy od tego, co akurat serwują ulubione lodziarnie, bo w moich ulubionych w sezonie są codziennie inne smaki do wyboru. Nie lubię lodów owocowych i sorbetów. Z kupnych najbardziej podchodzi mi magnum almond lub w biedniejszej wersji biedronkowy marletto almond.
    • babcia47 Re: Lody 24.04.23, 00:07
      Dawno, dawno temu, przed wiekami, były w sklepach dostępne lody familijne takie W barokowym opakowaniu A wśród nich śmietankowe z owocami wisni w kawałkach....mmmm . Codziennie zjadałam sama jedno opakowanie. Mialo na mnie czekac gdy wroce z pracy i to niezależnie od pory roku
    • alchemy_alice Re: Lody 24.04.23, 01:20
      Czarne o smaku lukrecji. Jakby jeszcze były bez laktozy (nietolerancja to su*a)
    • iberka Re: Lody 24.04.23, 09:31
      Śmietankowe i pistacjowe - tylko "na wynos" bezpośrednio w/ z lodziarni
    • kura17 Re: Lody 24.04.23, 11:24
      nie przepadam za lodami (w ogole za slodkim), sa lata, gdzie nie jem ani jednej galki ...
      jesli juz, to smak musi mnie zachwycic, lubie "dziwaczne". kiedys ulubione to byly bardzo gorzka czekolada, chili i kandyzowana skorka pomaranczowa, juz nie robia (to byla malutka lodziarnia nad niemieckim baltykiem).
      czasami probuje jakies z ziolami (jogurt grecki, rozmaryn, miod, czy tez bazyliowe) - ale na ogol nie wracam.
      od lat na wakacjach (jezdzimy w to samo miejsce) chce zprobowac "lodow dla psow o smaku pasztetowki", ale dzieci mnie odciagaja ...
      • thank_you Re: Lody 24.04.23, 12:02
        kura17 napisała:
        > chce spróbować "lodow dla psow o smaku pasztetowki", ale dzieci mnie odciagaja ...

Rety, Medyka! 😳
      • iberka Re: Lody 24.04.23, 16:02
        Dziwaczne, to GoodLood i np.majonez kielecki, sałatka jarzynowa itp. twory wink
        • kura17 Re: Lody 24.04.23, 16:59
          wiem, zawsze poluje na ciekawego goodlooda - ale poniewaz mieszkam w niemczech, to ciezko jest ... majonezu kieleckiego jeszcze mi sie nie udalo utrafic!
          • ayelen40 Re: Lody 25.04.23, 11:47
            W Niemczech to tylko z polskich Dekoracyjny ☹️
    • hukers Re: Lody 25.04.23, 14:59
      Kulkowe to - beza z jagodą (przy Nck-u, Krk)
      Rum, czekolada, rodzynki w good lood
      Na patyku - double raspberry - magnum
    • asia_i_p Re: Lody 25.04.23, 15:46
      Sorbet cytrynowy, likier pomarańczowy, amaretto, biała czekolada, wanilia.
    • stephanie.plum Re: Lody 25.04.23, 15:55
      czarna porzeczka.

:~)
    • alex_vause35 Re: Lody 25.04.23, 16:19
      Wczoraj zjadłam słoną rozkosz i smaki Kazika big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka