19.05.23, 22:17

Czy ematka chciałaby mieć supermoce?
Jeśli tak, to jakie i dlaczego?

Ja (skoro zakładam wątek, to zaczynam): chciałabym mieć moc, którą wymyslił pisarz SF, Orson Scott Card: "stwarzanie". To oznacza możliwość ingerencji na dowolnym poziomie szczegółowości w tworzywo (np kamień, drewno, metal) i organizm żywy, na szczeblu tkanek tkanek albo molekularny - w powieści skutkowało to np. tworzeniem na poczekaniu rozmaitych przedmiotów oraz np możliwością leczenia lub ingerencji w kod genetyczny.

Plus moc rozumienia wszystkich języków (w tym języków zwierząt i istot, o których nie mamy pojęcia).

A wy?
Obserwuj wątek
    • asfiksja Re: Supermoce 19.05.23, 22:21
      Ja stwarzać nie muszę, wystarczyłaby mi skromna teleportacja.
      • asfiksja Re: Supermoce 19.05.23, 22:22
        A jak na bogato to multi- lub choćby bilokacja.
      • marta.graca Re: Supermoce 19.05.23, 22:32
        Też pomyślałam o teleporterze, z wiekiem coraz bardziej mnie męczą podróże.
    • mysiulek08 Re: Supermoce 19.05.23, 22:27
      chcialabym byc superwiedzma, taka jak Rowena z Supernatural wink
      miec moc uzdrawiania i wskrzeszania (kogos, bo siebie mam w pakiecie z wiedzminstwem )
      teleportacja w czasie i przestrzeni tez bym nie pogardzila
      • princesswhitewolf Re: Supermoce 19.05.23, 22:34
        Ogladam namowiona przez Was ale przyznam ze sporo krwi. Ladne chlopaki
        • mysiulek08 Re: Supermoce 19.05.23, 22:54
          sa wampiry i wilkolaki to musi byc krew tongue_out

im dalej im mniej krwawo
          • princesswhitewolf Re: Supermoce 19.05.23, 22:58
            O to dobrze. Ja jestem na tej jego dziewczynie na suficie....
            • mysiulek08 Re: Supermoce 19.05.23, 23:06
              to dopiero zaczynasz tongue_out
    • ggrr.ruu Re: Supermoce 19.05.23, 22:28
      Podróże w czasie i życia równoległe. Trochę jak grach paragrafowych - cofam się do momentu X i zamiast A robię B i sobie żyję równolegle w nowej rzeczywistości
      • simply_z Re: Supermoce 19.05.23, 22:44
        oo też tak bym chciałasmile
    • niemcyy Re: Supermoce 19.05.23, 22:34
      Ja skromnie: raz znac z wyprzedzeniem liczby, ktore beda wylosowane na kumulacji euro jackpot. Mialabym wtedy kasę i czas na podroze bez teleportacji wink i na nauke dowolnego jezyka.

Aha, jeszcze jedna: zeby nie potrzebowac wiecej niz 3 godziny snu na dobę.
    • trampki_w_kwiatki Re: Supermoce 19.05.23, 22:36
      Uzdrawianie. I taką moc, dzięki której ktoś nie umiera w cierpieniu.
      Odkąd zaczęła niedomagać pierwsza świętej pamięci babcia, nieustannie oglądam ludzkie cierpienie związane ze starością. Nieustannie. Odeszły babcie, wujkowie, a teraz mój ojciec zmaga się z potwornością starości, w strasznym cierpieniu. Czuję ogromną bezsilność obserwując to wszystko. Chciałabym mieć supermoc, która by pozwoliła im ulżyć.
      • igge Re: Supermoce 20.05.23, 03:04
        O, to ja podobnie trochę.
        Chciałabym przeróżne supermoce: męstwo, cierpliwość anielską i spokój niezmącony i łagodność i uważne słuchanie bez przerywania ale najbardziej chciałabym umieć nie czuć bólu i umieć " zniknąć" ból u innych ludzi. Oraz zatrzymać śmierć.
    • chatgris01 Re: Supermoce 19.05.23, 22:39
      Zdarza mi sie marzyc o malenkim anihilatorze cool
      Kieszonkowym takim.
      • bene_gesserit Re: Supermoce 20.05.23, 00:42
        Jak byłam młodsza, chciałam mieć pilota do ludzi. Móc wyłączyć dżwięk albo zamrozić obraz, ewentualnie przewinąć na szybkich.
        • igge Re: Supermoce 20.05.23, 03:06
          Fajnie byłoby móc przewinąć czas do tyłu lub/i do przodu.
          Kiedyś moje małe dziecko tak mi serio kazało w aucie: " przewiń mamo".
    • kafana Re: Supermoce 19.05.23, 23:05
      Z tymi językami to poleciałas. Serio chciałabyś iść na spacer i zamiast szumu drzew i strumyczka sluchac o problemach ryb, sosen i wiewiórek, o bakteriach i wirusach nie wspominając?wink No chyba, że można by to w każdej chwili wyłączyć. Ale znowu tak celowo zlewać?smile
      • snajper55 Re: Supermoce 20.05.23, 00:15
        kafana napisała:

> Z tymi językami to poleciałas. Serio chciałabyś iść na spacer i zamiast szumu d
        > rzew i strumyczka sluchac o problemach ryb, sosen i wiewiórek, o bakteriach i w
        > irusach nie wspominając?wink

Albo rozmowę much
        - Stara, ale kupę znalazłam!

S.
    • sza.aliczek Re: Supermoce 19.05.23, 23:19
      ; )
      -----------
      www.youtube.com/watch?v=pKqVj-ermPY
    • snajper55 Re: Supermoce 20.05.23, 00:17
      bene_gesserit napisała:

> Czy ematka chciałaby mieć supermoce?
      > Jeśli tak, to jakie i dlaczego?

Supermoc leczenia, która by mi dała zdrowie, majątek, wdzięczność ludzi, władzę.

S.
      • bene_gesserit Re: Supermoce 20.05.23, 21:18
        Czyli jestes schorowany, niezamozny i malo istotny. Hm.
        • snajper55 Re: Supermoce 21.05.23, 22:20
          bene_gesserit napisała:

> Czyli jestes schorowany, niezamozny i malo istotny. Hm.

To pierwsze niewątpliwie. 🤪
          Zamożność jest sprawą względna, ale znam nikogo, kto by twierdził, że ma za dużo pieniędzy.
          Malo istotny? Jestem tak istotny jak większość ludzi.

S.
    • chococaffe Re: Supermoce 20.05.23, 06:11
      Nudno: teleportacja i czapka niewidka

p.s. Na razie jestem do tyłu ze zwykłymi mocami
    • emateczka Re: Supermoce 20.05.23, 07:42
      Chciałabym taką różdżke, którą można by wszystkich "zamrozić", poustawiać na swoich miejscach, rozdzielić zdania i odmrozić, żeby żyli dalej.
      Wiem, mam autorytarne zapędy 😂

Plus teleportacja przedmiotów na odległość - już nie mówię, żeby siebie, ale chociaż mamine obiadki 😃

No i żeby jeść i nie tyć...
    • m_incubo Re: Supermoce 20.05.23, 07:51
      Noo, niewidzialność.
      Albo zatrzymanie czasu, jak w "Sabrinie, nastoletniej czarownicy" big_grin
    • primula.alpicola Re: Supermoce 20.05.23, 21:23
      Niewidzialność i teleportacja.
    • alpepe Re: Supermoce 20.05.23, 21:23
      Wystarczyłoby mi panowanie nad apetytem i panowanie nad sennością, czyli jem jak co niektóre, raz na trzy dni, i jestem senna wtedy, kiedy to postanowię.
      • majenkirr Re: Supermoce 20.05.23, 21:45
        alpepe napisała:
        > Wystarczyłoby mi panowanie nad apetytem

Haha, nie chciałam być pierwsza.
        • majenkirr Re: Supermoce 20.05.23, 21:48
          OT - pamiętacie suwaczki w sygnaturkach na forum? czy można jeszcze je robić? ale tak, zeby w dół liczyło, jak timer?
      • boogiecat Re: Supermoce 20.05.23, 22:13
        A ja sie dzisiaj zastanawialam kto wymyslil parowki i z wielkim uznaniem pomyslalam o Niemcach😀

Co ty tam Pepcia lubisz jesc, opowiec.
        • alpepe Re: Supermoce 20.05.23, 23:16
          A prawie wszystko, tyle, że w zawsze coś, co sobie wybrałam, teraz przed godziną to było kilka takich kruchych ciasteczek, w Niemczech ich nie ma, takie z marmoladą wiśniową, w kształcie margaretek, potem kieliszek wina białego gruzińskiego i wreszcie dwa plastry żółtego sera Królewskiego.
          • boogiecat Re: Supermoce 20.05.23, 23:31
            Rozumiem, i lubie wszystko czym wlasnie rzucilas, ale u mnie kuchnia zamknieta miedzy posilkami a stary sie troche oburza, gdy podzeram zamiast poczekac albo wogole zamiast « posilku ». W sumie to sie teraz poczulam pokrzywdzona.
    • szybki-lisek Re: Supermoce 20.05.23, 21:39
      Chciałabym móc cofnąć czas ale tak troszkę tylko, na biezaco: kilka godzin, moze dwa trzy dni...
      Oraz mieć trzecią rękę.
      • bene_gesserit Re: Supermoce 21.05.23, 00:23
        szybki-lisek napisał(a):
        ...
        > Oraz mieć trzecią rękę.

Przebijam chwytnym ogonem. Zawsze chciałam.
        • chatgris01 Re: Supermoce 21.05.23, 19:40
          Sporo ematek ma chwytne stopy cool
    • brubba Re: Supermoce 20.05.23, 21:48
      Moc rzucania amnezji na innych ludzi. Wszystko może pozałatwiać.
    • snakelilith Re: Supermoce 21.05.23, 01:22
      O, jak chciałabym mieć taką supermoc jak Piper Halliwell z Charmed, czyli potrafić "zamrażać" czas. Jak coś leci ze stołu, chce się zlapać odjeżdżający tramwaj, albo jacyś ludzie wokół czegoś od ciebie chcą i cię wkurzają, to wystarczy trzepnąć rękoma i wszystko stoi. I tylko ja, albo osoba, którą "obudzę" dotknięciem ręki może się swobodnie w tym zamrożonym świecie poruszać.
      • m_incubo Re: Supermoce 21.05.23, 11:46
        Tak, też to wybrałam, tylko mnie się to kojarzy z "Sabriną" wink
    • bi_scotti Re: Supermoce 21.05.23, 01:29
      Bylabym sklonna nawet miec taka fryzurke gdyby gdzies sie dalo randez-vous z tym krasnalem zeby ten olowek ten-tego big_grin Cheers.
    • jammer1974 Re: Supermoce 21.05.23, 22:03
      Co do jezykow to nie wiem ale co do ingerencji w tworzywo, leczenie to mamy takie mozliwosci z natury. Tyle ze my tej natury nie znamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka