Dodaj do ulubionych

Flaczki z boczniaków

12.10.23, 21:50
Tu się naczytałam, że super.
Mam grzyby i wszystkie składniki. Ale... jakoś mnie nie przekonuje, przepisy z Anią gotuje i kwestia smaku.
Nie lepiej usmażyć w panierce? Grzyby zacne z bazarku.
Proszę o poradę
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Flaczki z boczniaków 12.10.23, 21:58
      Najlepsze są boczniaki z blachy.
      Umyte, z poodcinanymi ogonkami. Oliwa, sól, świeżo mielony pieprz, wrzucić na wyłożoną papierem blachę i do pieca, może byc z teremoobiegiem (wtedy piec na 160 i piec czujnie).

Kurczą się, ale są wybitne.
    • jasnoklarowna Re: Flaczki z boczniaków 12.10.23, 21:59
      Ja robiłam z przepisu Ani. Mnie smakowały na tyle, że zrobiłam ponownie. Ale ja lubię flaczki. Obojętnie czy tradycyjne, czy z kurczaka albo pieczarek. Lubię ten smak wywaru z flaczkowymi przyprawami.
    • szmytka1 Re: Flaczki z boczniaków 12.10.23, 22:03
      Lepiej w panierce. Robiłam flaki i zjadliwe, ale jako schaboszczak, zdecydowanie lepsze
      • kokosowy15 Re: Flaczki z boczniaków 12.10.23, 22:10
        Flaki to potrawa zawierająca mięso z żołądkowa, głównie wołowy h, ale także z drobiu, świni, sarny. Z grzybów można zrobić potrawę typu grzyby pokrojone w paski. Jeżeli nazwiemy śledzia rekinem, to nas zje? Jak miałem rok, na guzik mówiłem "bidzius". Jakoś - dalej ludzie używają guzików, a bidziusuw nie.
        • szybki-lisek Re: Flaczki z boczniaków 13.10.23, 17:09
          Bardzo lubię gołabku mojej mamy a jednak nie spodziewam się że na talerzu znajdę ugotowanego gołębia...
          Flaczki dla mnie mogą być z żołądków jak i z grzybów, to kwestia podobnej konsystencji i charakterystycznych przypraw.
        • szmytka1 Re: Flaczki z boczniaków 13.10.23, 17:24
          Tak tak, dzięki za info, ale zapomniales dodać, że schaboszczak jest ze schabu a z grzyba to mozna potrawę typu panierowany grzyb...
        • bene_gesserit Re: Flaczki z boczniaków 13.10.23, 17:49
          To może dodam jeszcze, że bielizna powinna być biała, bo jak jest kolorowa, to jest to kolorowizna, a jak w kwiatki, to kwiatkowizna.

Relacja z językiem, która próbujesz propagować, to dość żenujące krzewienie dosłowności. Tak piszą, mówią i myślą ludzie, którzy nie czytają książek, a jedynie możliwie krótkie, nie dłuższe niż trzy linijki, informacje w mediach internetowych
          Więc, ekhem, spadaj.
          • kokosowy15 Re: Flaczki z boczniaków 13.10.23, 19:45
            Mam inne zdanie. Nie ma mleka z owsa, wina z jabłek, kawy z żołędzi i oliwy z rzepaku.
            • alicia033 Re: Flaczki z boczniaków 13.10.23, 19:49
              kokosowy15 napisał(a):

> Mam inne zdanie.

nobody cares.
        • memphis90 Re: Flaczki z boczniaków 13.10.23, 18:31
          Skoro flaki mogą być z żołądka, to mogą być i z grzyba.
    • eilian Re: Flaczki z boczniaków 12.10.23, 22:08
      No niestety koło flaczków to nawet nie stało. Boczniaki uwielbiam po tajsku z Jadłonomii no i po kaszubsku. Smaka mi narobiłaś. Może jutro kupię.
    • mysiulek08 Re: Flaczki z boczniaków 12.10.23, 22:10
      cokolwiek zrobisz z tych przepisow bedzie dobre

www.jadlonomia.com/?s=boczniaki

flaczki pomidorowe sa niemal takie same jak 'normalne'

i pieczone z blachy, jak pisala bene i takie z blachy, jak zostana tongue_out mozna zalac oliwa, dolozyc rozmarynu czy co tam sie chce i na zimno sa, no, sa zarabiste tongue_out
      • ingaki Re: Flaczki z boczniaków 12.10.23, 23:20
        Te robiłam i niestety całe poszły do śmieci, niejadalne w ogóle nie stały nawet przy prawdziwych flakach wołowych, i ogólnie nie smaczne były.
        • mysiulek08 Re: Flaczki z boczniaków 13.10.23, 00:49
          przeciez to nie jest to samo co flaczki z wolowych zoladkow wiec nie beda smakowac tak samo, przyjelo sie nazywac zupe z pokrojonych boczniakow 'flaczkami' z powodu jako takich podobienstw wizualnych, ale jest to zupa z grzybow przeciez, a kwestia doprawienia daje ten efekt 'niemal'
          ja lubie boczniakowe, wolowe tez lubie ale proces wstepnej obrobki wolowych ( u mnie dostepne w formie platow oczyszczone i sparzone ) jest w domu nie do przejscia, wiec zostaje przy pomidorowych z jadlonomi z moimi modyfikacjami
          • ingaki Re: Flaczki z boczniaków 13.10.23, 00:55
            Może te modyfikacje dały smak jadalny, boczniaki smażone w panierce lubię są smaczne i te dla mnie bardzo jadalne, kwestia gustu i kubków smakowych.
        • alicia033 Re: Flaczki z boczniaków 13.10.23, 19:50
          ingaki napisała:

> Te robiłam i niestety całe poszły do śmieci, niejadalne w ogóle nie stały nawet przy prawdziwych flakach wołowych, i ogólnie nie smaczne były.

to już wiemy, że jesteś fatalną kucharką.
    • longina84 Re: Flaczki z boczniaków 12.10.23, 22:12
      Normalnych flaków nie trawię, ale z boczniaków - mniam!
    • feiticeira Re: Flaczki z boczniaków 12.10.23, 22:13
      Ludzie lubiący prawdziwe flaki donoszą, że jest to dobre, ale niepodobne do flaków z krowiego żołądka.
      Robię kilka razy w roku luźno trzymając przepisu z kwestii smaku. Warto zrobić i spróbować.
      A raz udało mi się znaleźć siedzunia sosnowego i dodałam go do flaków z boczniaków - wyszły najlepiej flaki ever.
    • berdebul Re: Flaczki z boczniaków 12.10.23, 23:02
      www.smakoterapia.pl/2020/12/boczniaki-znakomite/ To moje ulubione.
    • petit-kitty Re: Flaczki z boczniaków 13.10.23, 10:06
      Ja robiłam flaczki z boczniaków z przepisu jadlonomii i vegan nerd. Oba spoko, vegan nerd bardziej przyprawowy. Ale to dla koneserów tego specyficznego smaku flaczków, chyba już tego nie powtórzę smile

Dla mnie super są boczniaki po kaszubsku z przepisu jadlonomii ale to bardziej (imo) takie wigilijne danie smile

Robiłam tez syczuańskie mapo tofu z przepisu rozkosznego i jest spoko. Tam w przepisie można podmienić kurczaka na boczniaki, dla tych co wege, jest pyszne, ale tłuściutkie.
    • lalkaika Re: Flaczki z boczniaków 13.10.23, 18:04
      Zrobilam z blachy. Dobre , dzięki mysiulek,
      • lalkaika Re: Flaczki z boczniaków 13.10.23, 18:05
        Znaczy się bene. g.
        Sorki
        • bene_gesserit Re: Flaczki z boczniaków 13.10.23, 18:24
          Cieszę się. Obróbka właściwie żadna, nakład pracy minimalny, a efekt przepyszny. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka