beataj1 23.10.23, 14:44 Czytam zachwyty w kilku miejscach nad airfryerem i mam pytanie. Czym to się różni od piekarnika? Bo jakoś nie ogarniam różnic a może to gadżet, którego niezbędnie potrzebuję do życia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarmszejk123 Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 14:52 Beato droga, nie wiem jakim cudem w ostatnim roku udało ci się ominąć 150 wątków o tym... Główna różnicą, to o wiele szybsze nagrzewanie, przez co znacznie zmniejsza się czas przygotowania potraw. Ja swojego używam głównie do przygotowywania lunchu dla mnie- wrzucam warzywa, jakiś kawałek kurzego cycka czy fetę, 15 minut i jest :p Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 15:02 czy te potrawy są chrupiące? Da się takie same zrobić w piekarniku? Pewnie i ja się w końcu skuszę... Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 15:04 Są i piekarniki z funkcją air fryera. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 21:43 A na czym polega ta odrębna funkcja w piekarniku? Myślałam, że airfryer to piekarnik, tyle, że sporo mniejszy więc szybciej się nagrzewający. Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 00:34 U mnie jest tak, że piekarnik można podzielić na górę i dół i wtedy mam dwa odrębne i opcje typu broil, oven, convection oven, convection roast i każdy ma tę taką dmuchawę która się odpala przy opcji convection. Ale można wyjąć ten panel który dzieli na dwie części i wtedy ma się jedną dużą komorę w której dmucha gorące powietrze z góry i z dołu i wtedy dostępna jest opcja air fry i jeszcze jakieś dodatkowe typu wyrastanie chleba albo suszenie owoców. Myślałam że będę dużo korzystać z tej air fry bo niby szybciej ale przez to że ten piekarnik ma możliwość użycia tylko jednej połowy to w sumie z tego najczęściej korzystam, bo to się migiem nagrzewa. No i dodatkowy bonus, wreszcie nie mam przedramion drzwiczkami poparzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 00:42 Ja od dłuższego czasu zastanawiam się nad airfryerem ale przez to, że mam dwa piekarniki, w tym jeden mały nie bardzo widzę korzyści posiadania dodatkowego urządzenia. Choc perspektywa minimalizowania zapachów smażenia kusi, nie powiem. Jestem bardzo wrażliwa na zapachy i to moja główna motywacja. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 15:21 no właśnie czytałam zachwyty, ale jakoś myślałam, że to taki mini piekarnik i że to kolejna rzecz która będzie mi zawalać miejsce. Ale wciąż widzę entuzjazm i czuję że coś mnie najwyraźniej omija Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 16:00 Ja mojego używam przynajmniej że 4-5 razy w tygodniu, więc nie jest to coś, co po chwilowym szale stoi i się kurzy:p Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 18:23 Podejrzewam, że z airfrayerem tak jak z thermomixem - jedni używają niemal codziennie, u innych stoi i się kurzy 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 15:06 A ja Ci Betaj tak poza tematem ściskam za przeproszeniem prawicę, za to, że w tytule użyłaś naszego swojskiego, pachnącego bigosem "a", a nie obcego nam kulturowo "vs"! 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 15:24 Od kiedy łacina jest nam obca kulturowo? Stety czy nie, wpływ łaciny na polszczyznę jest dość obfity. Od akcentu, przez gramatykę, po nader liczne latynizmy. Tupanie nuszkami nic tu nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 16:58 bene_gesserit napisała: > Od kiedy łacina jest nam obca kulturowo? > > Stety czy nie, wpływ łaciny na polszczyznę jest dość obfity. Od akcentu, przez gramatykę, po nader liczne latynizmy. Tupanie nuszkami nic tu nie zmieni. Ty tak serio?! 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 15:46 Przyznam, ze ja to głównie do podgrzewania używam. I do frytek mrożonych. I czasami jakas grzaneczkę na szybko. Bo to przecież małe jest (przynajmniej mój). Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 16:25 Są różne pojemności, z pięterkiem też. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 21:16 Mrożone frytki robię w piekarniku w 20 minut. Ile to trwa w tym urządzeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:08 Zależy od af. W cosori faktycznie w 15 w ninja po 15 to wychodza spalone… Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:17 Mój ma automatyczny program na frytki i pieką się w nim 15 minut. Nie wiem w jakiej temperaturze. Musiałabym sprawdzić w instrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 01:50 Mój frytki robi w 204 stopni celsjusza. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 01:48 Ja kupuję cieniutkie frytki, po 8 minutach sa gotowe. Poza tym piekarnik potrzebuje czasu, żeby się nagrzać. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 06:12 Mój potrzebuje ok. 15 minut właśnie. Zatem frytki z frajerki są gotowe zanim cały piekarnik się nagrzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 08:44 Otóż to, to jest główną różnicą. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 09:48 10 minut w airfryerze bez nagrzewania. W drugą kieszeń łosoś 8 minut. Synchronizujesz. Od momentu wyjęcia z zamrażarki do podania na stół mija 10 minut. Dla mnie bomba. Zabawa z piekarnikiem i czekanie aż się nagrzeje to min 20 -30 min. No i funkcja podgrzewania w airfryerze. Dla zabieganej rodzinki super. Zrezygnowaliśmy z mikrofali. U nas airfryer chodzi codziennie a czasem częściej bo dzieciarnia sobie rogaliki ( mrożone) czasem na śniadanie piecze. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 10:02 No i af łatwiej się myje niż piekarnik wiec tu tez mniej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 16:00 Tym że jest mniejszy, a hulające gorące powietrze powoduje, że piersi z kury czy warzywa upieką się prędzej, ni piekarnik zdąży się nagrzać. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 16:24 Airfryer działa tylko z termoobiegiem, przynajmniej mój tak ma. Robię w nim właściwie tylko frytki. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 17:02 Generalnie w tym się smaży nie piecze więc jedzenie smakuje jak smażone, jest bardziej soczyste a robi się na minimalnej ilości tłuszczu. U mnie w kuchni airfryier jest w codziennym użyciu. Ja go używam do przygotowywania niedużych porcji lub podgrzewania lub schrupiania lub tostów. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 17:04 to i ja się podepnę - kombiwar (takowy posiadam i używam) a airfryer Odpowiedz Link Zgłoś
clk Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 18:02 Ja tak jak ty ominęłam te 100 różnych wątków. Poleci której z was Instagram albo stronę z przepisami bo poczytam i zobaczę czy to dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 18:28 To to samo to piekarnik z termo-obiegiem Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 18:31 Dla niewiernych www.thespruceeats.com/air-fryer-vs-convection-oven-4774315 "Essentially, an air fryer is a smaller, more portable convection oven. " Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 18:49 Ale potrafisz ogarnąć, że odpala bez wcześniejszego nagrzewania i dzięki temu wszystko trwa krócej? I jest oszczędniej? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 21:02 Oczywiscie ze potrafie ogarnoac Tylko ze to jest tak jak z malym autem. Jest oszczedniej bo jest maly i przystosowany do tej jednej funkcji. Ale za to jego funkcje sa ogranczone. I dlatego wile osob kupuje. Tzn 2/3 tych kupjacych nie zdaje sobie sprawy ze oni juz w domu to maja i koszty (koszt zakupu i koszty uzywania) moze wcale nie sa tak znaczace aby kupowac dodatkowy sprzet. A wiec jak mam juz SUVa to czy potrzebuje dodatkowo jeszcze male autko aby wozic dzieci do szkoly? No ale jak juz ktos kupil to nie ma rady i musi bronic swojej decyzji nawet udajc ze byla swiadoma. Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 09:03 engine8t napisał: > > No ale jak juz ktos kupil to nie ma rady i musi bronic swojej decyzji nawet uda > jc ze byla swiadoma. Nie ma sensu dyskutować z kimś, kto ma zawsze rację🤷♀️ O suvie się nie wypowiem, bo nie mam i nie używam, chociaż to akurat niektórym nie robi różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 09:07 Dla mnie głównym motywem kupna tego sprzętu była oszczędność czasu, nie pieniędzy. A czas oszczędzam na pewno, bo pomija się czas nagrzewania piekarnika. Frytki, które w piekarniku robią się pół godziny ( rozgrzanie+pieczenie) we frajerze są gotowe w 12 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 09:09 Z suv'em jest podobnie- co z tego, że masz wielki samochód do wszystkiego, jak potem nie masz gdzie rano zaparkować pod przedszkolem 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Airfryer a piekarnik 25.10.23, 08:50 A skąd on miałby to wiedzieć, skoro pod przedszkolem i szkołą zawsze manewrowała jego biedna żona? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 21:32 Roznica między airf a piekarnikiem jest taka ze zamiast pieca masz garnek który piecze wiec omijasz w ten sposób brytfannę. Odpowiedz Link Zgłoś
brenda_bee Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 21:52 Hmm wątek dla mnie. Właśnie zastanawiam się nad zakupem. Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:00 a robicie może w nim prawdziwe frytki - ze świeżo pokrojonych ziemniaków? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:03 Nie bo mycie potem to kupa roboty Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:13 ten wątek nie zachęca, chyba zaoszczędzę Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:28 może trzeba jakąś zintegrowaną część myć, może wnętrze? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:31 E nie… ja mam dwa różne i myje się tylko szuflade Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:31 Przecież to się całość do zmywarki wsadza… po frytkach z ziemniaków to w ogóle nie ma mycia. Pi bekonie za to jest… Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:15 Idealny, zwłaszcza dla 1-2 osób. Nie opłacało mi się włączać piekarnika, żeby odgrzać np. krokiety albo zrobić jednego tosta. Ile to trwa w piekarniku! A teraz chwila i mam gotowe jedzenie. U mnie to się przydaje i jestem zachwycona! Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:33 Ja mam af i toster grill i moim zdaniem do pieca bardziej jest podobny toster grill. Af to bardziej frytkownica bez tłuszczu Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 00:55 to tak jak ja. W 15 minut piecze mi sie kawalek kurczaka, a jednoczesnie moge dodac ziemniaki i mam obiad. Moge tez cos odgrzac, zgrillowac, albo zrobic jakies dim sim z mrozonki. Dla jednej osoby idealne zastapienie piekarnika. Tylko warzyw jeszcze nie rozpracowalam. Przypalaja mi sie. Moze bede zawijac w folie. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 10:34 Po ostatni entuzajstycznym watku poszlam oglądąc to cudo do koleżanki-i szczerze?nie dla mnie. Ja nie widzę żadnej różnicy miedzy tym a piekarnikiem lub elektrycznym grillem ,ktorego mam od 20 lat i kocham. Wszelkie grzanki i tosty odgrzewam na grillu, dzieci kotleciora tez tam klada. A reszta idzie do piekarnika,argument o tym, że taniej jest nie dla mnie bo żadne urządzenie elektryczne nie jest tańsze niż gazowe a ja mam znowu piekarnik na gaz( co za szczęscie!!!) Ale Thermomix tez nie jest dla mnie więc jestem generalnie słabym targetem dla sprzedawców kuchennych bajerów. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 10:48 Piekarników gazowych maja zakazywać w najbliższych latach. Do grzanek imho af się nie nadaje chleb wychodzi suchy - dużo lepszy wychodzi z grilla - przypieczony. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Airfryer a piekarnik 25.10.23, 08:00 Tiaaaa.....tak samo jak aut spalinowych. Piekarnik gazowy to master jesli idzie o pieczenie mięs, ciast czy pizzy. W zyciu elektrycznym tego nie osiągniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Airfryer a piekarnik 25.10.23, 08:55 Przecież gazowy grzeje tylko dołem, jak to może być lepsze od precyzyjnego elektrycznego? Poważnie pytań, bo może przeoczyłam jakąś gazowa rewolucję technologiczną? Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Airfryer a piekarnik 25.10.23, 15:07 Nie mam gazowego ale jak dawno temu miałam to jak najbardziej miał też grzanie górą Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 10:59 Nie mam elektrycznego grilla wiec nie wiem jak jest tam z regulacja temperatury. Ja w moim airfryerze wstawiam kurczaka na 200 stopni na jakies 3-10 minut w zaleznosci od wielkosci porcji, a potem zmniejszam temperature do 160 i pieke nastepne 20 minut. Wiem, mozna to zrobic w piekarniku, ale jak sie robi to dla jednej /dwoch osob (np 4-6 palek kurczaka, lub rozmrozenie i 'schrupienie' jednej bulki)) to rozgrzewanie pekarnika mija sie z celem. I nie pisze tego dlatego by cie przekonac, tylko zeby wyjasnic, ze z perspektywy malego gospodarstwa domowego air fryer jes naprawde duzo wygodniejszy od piekarnika. No i myje sie tylko koszyk/szuflade a nie cala wielka komore z kratkami i bog wie czym. Odpowiedz Link Zgłoś