Dodaj do ulubionych

Airfryer a piekarnik

23.10.23, 14:44
Czytam zachwyty w kilku miejscach nad airfryerem i mam pytanie. Czym to się różni od piekarnika?
Bo jakoś nie ogarniam różnic a może to gadżet, którego niezbędnie potrzebuję do życia.

Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 14:52
      Beato droga, nie wiem jakim cudem w ostatnim roku udało ci się ominąć 150 wątków o tym...
      Główna różnicą, to o wiele szybsze nagrzewanie, przez co znacznie zmniejsza się czas przygotowania potraw. Ja swojego używam głównie do przygotowywania lunchu dla mnie- wrzucam warzywa, jakiś kawałek kurzego cycka czy fetę, 15 minut i jest :p
      • joana.mz Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 15:02
        czy te potrawy są chrupiące? Da się takie same zrobić w piekarniku?
        Pewnie i ja się w końcu skuszę...
        • muszebosieudusze Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 15:04
          Są i piekarniki z funkcją air fryera.
          • taje Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 21:43
            A na czym polega ta odrębna funkcja w piekarniku? Myślałam, że airfryer to piekarnik, tyle, że sporo mniejszy więc szybciej się nagrzewający.
            • muszebosieudusze Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 00:34
              U mnie jest tak, że piekarnik można podzielić na górę i dół i wtedy mam dwa odrębne i opcje typu broil, oven, convection oven, convection roast i każdy ma tę taką dmuchawę która się odpala przy opcji convection. Ale można wyjąć ten panel który dzieli na dwie części i wtedy ma się jedną dużą komorę w której dmucha gorące powietrze z góry i z dołu i wtedy dostępna jest opcja air fry i jeszcze jakieś dodatkowe typu wyrastanie chleba albo suszenie owoców. Myślałam że będę dużo korzystać z tej air fry bo niby szybciej ale przez to że ten piekarnik ma możliwość użycia tylko jednej połowy to w sumie z tego najczęściej korzystam, bo to się migiem nagrzewa. No i dodatkowy bonus, wreszcie nie mam przedramion drzwiczkami poparzonych.
              • taje Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 00:42
                Ja od dłuższego czasu zastanawiam się nad airfryerem ale przez to, że mam dwa piekarniki, w tym jeden mały nie bardzo widzę korzyści posiadania dodatkowego urządzenia. Choc perspektywa minimalizowania zapachów smażenia kusi, nie powiem. Jestem bardzo wrażliwa na zapachy i to moja główna motywacja.
      • beataj1 Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 15:21
        no właśnie czytałam zachwyty, ale jakoś myślałam, że to taki mini piekarnik i że to kolejna rzecz która będzie mi zawalać miejsce. Ale wciąż widzę entuzjazm i czuję że coś mnie najwyraźniej omija smile
        • szarmszejk123 Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 16:00
          Ja mojego używam przynajmniej że 4-5 razy w tygodniu, więc nie jest to coś, co po chwilowym szale stoi i się kurzy:p
          • little_fish Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 18:23
            Podejrzewam, że z airfrayerem tak jak z thermomixem - jedni używają niemal codziennie, u innych stoi i się kurzy 😉
    • mallard Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 15:06
      A ja Ci Betaj tak poza tematem ściskam za przeproszeniem prawicę, za to, że w tytule użyłaś naszego swojskiego, pachnącego bigosem "a", a nie obcego nam kulturowo "vs"! 👍
      • bene_gesserit Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 15:24
        Od kiedy łacina jest nam obca kulturowo?

Stety czy nie, wpływ łaciny na polszczyznę jest dość obfity. Od akcentu, przez gramatykę, po nader liczne latynizmy. Tupanie nuszkami nic tu nie zmieni.
        • mallard Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 16:58
          bene_gesserit napisała:

> Od kiedy łacina jest nam obca kulturowo?
          >
          > Stety czy nie, wpływ łaciny na polszczyznę jest dość obfity. Od akcentu, przez gramatykę, po nader liczne latynizmy. Tupanie nuszkami nic tu nie zmieni.

Ty tak serio?! 🤦
          • bene_gesserit Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 18:25
            A ty tak serio?
    • majenkirr Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 15:46
      Przyznam, ze ja to głównie do podgrzewania używam. I do frytek mrożonych. I czasami jakas grzaneczkę na szybko. Bo to przecież małe jest (przynajmniej mój).
      • szarmszejk123 Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 16:25
        Są różne pojemności, z pięterkiem też.
      • shellyanna Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 21:16
        Mrożone frytki robię w piekarniku w 20 minut. Ile to trwa w tym urządzeniu?
        • slonko1335 Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 21:39
          15 minut.
          • shellyanna Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:04
            Acha
          • ichi51e Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:08
            Zależy od af. W cosori faktycznie w 15 w ninja po 15 to wychodza spalone…
            • slonko1335 Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:17
              Mój ma automatyczny program na frytki i pieką się w nim 15 minut. Nie wiem w jakiej temperaturze. Musiałabym sprawdzić w instrukcji.
              • majenkirr Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 01:50
                Mój frytki robi w 204 stopni celsjusza.
        • majenkirr Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 01:48
          Ja kupuję cieniutkie frytki, po 8 minutach sa gotowe. Poza tym piekarnik potrzebuje czasu, żeby się nagrzać.
          • slonko1335 Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 06:12
            Mój potrzebuje ok. 15 minut właśnie. Zatem frytki z frajerki są gotowe zanim cały piekarnik się nagrzeje.
            • szarmszejk123 Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 08:44
              Otóż to, to jest główną różnicą.
        • sueellen Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 09:48
          10 minut w airfryerze bez nagrzewania. W drugą kieszeń łosoś 8 minut. Synchronizujesz. Od momentu wyjęcia z zamrażarki do podania na stół mija 10 minut. Dla mnie bomba. Zabawa z piekarnikiem i czekanie aż się nagrzeje to min 20 -30 min. No i funkcja podgrzewania w airfryerze. Dla zabieganej rodzinki super. Zrezygnowaliśmy z mikrofali. U nas airfryer chodzi codziennie a czasem częściej bo dzieciarnia sobie rogaliki ( mrożone) czasem na śniadanie piecze.
          • ichi51e Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 10:02
            No i af łatwiej się myje niż piekarnik wiec tu tez mniej roboty.
    • primula.alpicola Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 16:00
      Tym że jest mniejszy, a hulające gorące powietrze powoduje, że piersi z kury czy warzywa upieką się prędzej, ni piekarnik zdąży się nagrzać.
    • pani_tau Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 16:24
      Airfryer działa tylko z termoobiegiem, przynajmniej mój tak ma.
      Robię w nim właściwie tylko frytki.
      • engine8t Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 18:29
        No bo to jest
    • slonko1335 Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 17:02
      Generalnie w tym się smaży nie piecze więc jedzenie smakuje jak smażone, jest bardziej soczyste a robi się na minimalnej ilości tłuszczu. U mnie w kuchni airfryier jest w codziennym użyciu. Ja go używam do przygotowywania niedużych porcji lub podgrzewania lub schrupiania lub tostów.
    • aankaa Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 17:04
      to i ja się podepnę - kombiwar (takowy posiadam i używam) a airfryer
    • clk Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 18:02
      Ja tak jak ty ominęłam te 100 różnych wątków.

Poleci której z was Instagram albo stronę z przepisami bo poczytam i zobaczę czy to dla mnie
    • engine8t Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 18:28
      To to samo to piekarnik z termo-obiegiem
      • engine8t Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 18:31
        Dla niewiernych
        www.thespruceeats.com/air-fryer-vs-convection-oven-4774315

"Essentially, an air fryer is a smaller, more portable convection oven. "

• lella_two Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 18:49
          Ale potrafisz ogarnąć, że odpala bez wcześniejszego nagrzewania i dzięki temu wszystko trwa krócej? I jest oszczędniej?
          • engine8t Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 21:02
            Oczywiscie ze potrafie ogarnoac
            Tylko ze to jest tak jak z malym autem. Jest oszczedniej bo jest maly i przystosowany do tej jednej funkcji.
            Ale za to jego funkcje sa ogranczone.
            I dlatego wile osob kupuje. Tzn 2/3 tych kupjacych nie zdaje sobie sprawy ze oni juz w domu to maja i koszty (koszt zakupu i koszty uzywania) moze wcale nie sa tak znaczace aby kupowac dodatkowy sprzet.
            A wiec jak mam juz SUVa to czy potrzebuje dodatkowo jeszcze male autko aby wozic dzieci do szkoly?
            No ale jak juz ktos kupil to nie ma rady i musi bronic swojej decyzji nawet udajc ze byla swiadoma.
            • lella_two Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 09:03
              engine8t napisał:

>
              > No ale jak juz ktos kupil to nie ma rady i musi bronic swojej decyzji nawet uda
              > jc ze byla swiadoma.

Nie ma sensu dyskutować z kimś, kto ma zawsze rację🤷‍♀️
              O suvie się nie wypowiem, bo nie mam i nie używam, chociaż to akurat niektórym nie robi różnicy.
            • szarmszejk123 Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 09:07
              Dla mnie głównym motywem kupna tego sprzętu była oszczędność czasu, nie pieniędzy. A czas oszczędzam na pewno, bo pomija się czas nagrzewania piekarnika.
              Frytki, które w piekarniku robią się pół godziny ( rozgrzanie+pieczenie) we frajerze są gotowe w 12 minut.
              • szarmszejk123 Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 09:09
                Z suv'em jest podobnie- co z tego, że masz wielki samochód do wszystkiego, jak potem nie masz gdzie rano zaparkować pod przedszkolem 🤷
                • kk345 Re: Airfryer a piekarnik 25.10.23, 08:50
                  A skąd on miałby to wiedzieć, skoro pod przedszkolem i szkołą zawsze manewrowała jego biedna żona?
    • ichi51e Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 21:32
      Roznica między airf a piekarnikiem jest taka ze zamiast pieca masz garnek który piecze wiec omijasz w ten sposób brytfannę.
    • brenda_bee Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 21:52
      Hmm wątek dla mnie. Właśnie zastanawiam się nad zakupem.
    • joana.mz Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:00
      a robicie może w nim prawdziwe frytki - ze świeżo pokrojonych ziemniaków?
      • engine8t Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:03
        Nie bo mycie potem to kupa roboty smile
        • joana.mz Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:13
          ten wątek nie zachęca, chyba zaoszczędzę wink
        • slonko1335 Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:15
          Nie masz zmywarki?
          • joana.mz Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:28
            może trzeba jakąś zintegrowaną część myć, może wnętrze?
            • ichi51e Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:31
              E nie… ja mam dwa różne i myje się tylko szuflade
        • ichi51e Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:31
          Przecież to się całość do zmywarki wsadza… po frytkach z ziemniaków to w ogóle nie ma mycia. Pi bekonie za to jest…
    • alina460 Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:15
      Idealny, zwłaszcza dla 1-2 osób. Nie opłacało mi się włączać piekarnika, żeby odgrzać np. krokiety albo zrobić jednego tosta. Ile to trwa w piekarniku! A teraz chwila i mam gotowe jedzenie. U mnie to się przydaje i jestem zachwycona!
      • ichi51e Re: Airfryer a piekarnik 23.10.23, 22:33
        Ja mam af i toster grill i moim zdaniem do pieca bardziej jest podobny toster grill. Af to bardziej frytkownica bez tłuszczu
      • senin1 Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 00:55
        to tak jak ja. W 15 minut piecze mi sie kawalek kurczaka, a jednoczesnie moge dodac ziemniaki i mam obiad. Moge tez cos odgrzac, zgrillowac, albo zrobic jakies dim sim z mrozonki. Dla jednej osoby idealne zastapienie piekarnika. Tylko warzyw jeszcze nie rozpracowalam. Przypalaja mi sie. Moze bede zawijac w folie.
    • babsee Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 10:34
      Po ostatni entuzajstycznym watku poszlam oglądąc to cudo do koleżanki-i szczerze?nie dla mnie. Ja nie widzę żadnej różnicy miedzy tym a piekarnikiem lub elektrycznym grillem ,ktorego mam od 20 lat i kocham. Wszelkie grzanki i tosty odgrzewam na grillu, dzieci kotleciora tez tam klada.
      A reszta idzie do piekarnika,argument o tym, że taniej jest nie dla mnie bo żadne urządzenie elektryczne nie jest tańsze niż gazowe a ja mam znowu piekarnik na gaz( co za szczęscie!!!)

Ale Thermomix tez nie jest dla mnie więc jestem generalnie słabym targetem dla sprzedawców kuchennych bajerów.
      • ichi51e Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 10:48
        Piekarników gazowych maja zakazywać w najbliższych latach. Do grzanek imho af się nie nadaje chleb wychodzi suchy - dużo lepszy wychodzi z grilla - przypieczony.
        • babsee Re: Airfryer a piekarnik 25.10.23, 08:00
          Tiaaaa.....tak samo jak aut spalinowych. Piekarnik gazowy to master jesli idzie o pieczenie mięs, ciast czy pizzy. W zyciu elektrycznym tego nie osiągniesz.
          • kk345 Re: Airfryer a piekarnik 25.10.23, 08:55
            Przecież gazowy grzeje tylko dołem, jak to może być lepsze od precyzyjnego elektrycznego? Poważnie pytań, bo może przeoczyłam jakąś gazowa rewolucję technologiczną?
            • muszebosieudusze Re: Airfryer a piekarnik 25.10.23, 15:07
              Nie mam gazowego ale jak dawno temu miałam to jak najbardziej miał też grzanie górą
      • senin1 Re: Airfryer a piekarnik 24.10.23, 10:59
        Nie mam elektrycznego grilla wiec nie wiem jak jest tam z regulacja temperatury. Ja w moim airfryerze wstawiam kurczaka na 200 stopni na jakies 3-10 minut w zaleznosci od wielkosci porcji, a potem zmniejszam temperature do 160 i pieke nastepne 20 minut. Wiem, mozna to zrobic w piekarniku, ale jak sie robi to dla jednej /dwoch osob (np 4-6 palek kurczaka, lub rozmrozenie i 'schrupienie' jednej bulki)) to rozgrzewanie pekarnika mija sie z celem. I nie pisze tego dlatego by cie przekonac, tylko zeby wyjasnic, ze z perspektywy malego gospodarstwa domowego air fryer jes naprawde duzo wygodniejszy od piekarnika.

No i myje sie tylko koszyk/szuflade a nie cala wielka komore z kratkami i bog wie czym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka