wiosennedni5 31.10.23, 12:51 Kupiłam sweterek sto procent kaszmir. Na metce widnieje: tylko profesjonalne czyszczenie chemiczne. Naprawdę tak trzeba? Jak pierzecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arthwen Re: Kaszmir 31.10.23, 12:59 Jakbym sobie kupiła sweterek z metką, że tylko profesjonalne czyszczenie chemiczne, to oddawałabym go do profesjonalnego czyszczenia chemicznego. A najprawdopodobniej bym nie kupiła, bo nie lubię ciuchów z którymi muszę się tak bawić. Chyba, że naprawdę byłby wielkiej piękności - wtedy nosiłabym go rzadko, żeby rzadko oddawać do tej pralni Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Kaszmir 31.10.23, 13:02 Ja piorę w pralce na delikatnym programie. Nosze często takie sweterki i co, miałabym w kółko do pralni biegać... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kaszmir 31.10.23, 13:05 tez piore w pralce 'pranie reczne' plyn do welny, temp 20stp Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Kaszmir 31.10.23, 13:10 Też pranie ręczne w pralce. W życiu bym nie latała do pralni ze swetrami. Ważne żeby nie suszyć w suszarce, raz chłopu wysuszyłam i się zrobił sweter na niemowlaka. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Kaszmir 31.10.23, 14:31 Nic mi nie mów. Moje ulubione 3 czy 4 swetry przez męża i syna wrzucone. Teraz pilnuję pytania jak jastrząb. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Kaszmir 01.11.23, 23:54 O tak, kupiłam chłopu taki piękny sweterek a następnie wysuszyłam w suszarce! 🤦♂️ Teraz zmieści się w niego może nieduży jamnik... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kaszmir 02.11.23, 04:18 tylko jeśli sa roznice w temp prania i plukania Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Kaszmir 31.10.23, 13:08 Sweterka akurat nie trzeba. Ale jak upierzesz źle i coś się zdefasonuje, nikt nie przyjmie twojej reklamacji, bo nie prałaś zgodnie z zaleceniami. Delikatnie (ręcznie, a bardziej wysłużone rzeczy w dobrej pralce na programie do ręcznego/wełny), w niskiej temperaturze, w płynie przeznaczonym dla wełny (w sumie supermarketowy rypacz). A potem prasuję. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Kaszmir 31.10.23, 14:02 Piorę w pralce, program pranie ręczne, tem Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Kaszmir 31.10.23, 14:03 Za szybko poszło. Temperatura 20 stopni. Nic się nie dzieje. Ale jeden jak mi się gdzieś zaplątał i wyprał się na normalnym programie w 40 stopniach i się pięknie odwirowal na 1200, stał się sweterkiem dla misia córki 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
lucadimontezemolo Re: Kaszmir 31.10.23, 14:13 Piorę w pralce, program 30 stopn pranie ręczne. Suszę normalnie dla mnie, czyli na suszarce przysufitowej w łazience. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Kaszmir 31.10.23, 15:16 Mam kilka swetrów z kaszmiru i piorę je ręcznie. Używam płynu do wełny i nie za cieplej wody, suszę rozłożone na ręczniku. Nic się złego z nimi nie dzieje, ale ja zwykle kupuję na vinted albo w szmateksie, więc w razie czego przeżyję stratę. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Kaszmir 31.10.23, 15:36 Moje swetry z wełny, kaszmiru piorę w pralce - program "wełna". Nic się nie dzieje. Nie kupiłabym rzeczy, którą miałabym prać ręcznie, nie znoszę tego. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kaszmir 31.10.23, 16:41 Kaszmirowe swetry piorę w rękach, bardzo pilnuję, żeby woda miała jednakową temperaturę (ta w której piorę i kolejne płukania). Gdyby jednak na metce było, że tylko chemicznie, nosiłabym do pralni. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Kaszmir 31.10.23, 17:21 Nie nie trzeba, wystarczy specjalny płyn do prania wełny, pranie ręczne w letniej wodzie, odsunięcie w wody przez ręcznik i suszenie na plasko Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Kaszmir 31.10.23, 17:22 Aha tego płynu nie trzeba płukać. Wełniane swetry pierze się rzadko bo nie ciągną tak brudu i zapachów. Raczej się je w razie potrzeby przewietrza, doboero jak są faktycznie brudne to się je pierze Odpowiedz Link Zgłoś
szybki-lisek Re: Kaszmir 31.10.23, 18:15 Kiedyś przeczytalam żeby wełnę czy kaszmir, jako odzwierzęce materiały prać w szamponie o bogatym składzie i tak też robię. Piorę w pralce lub ręcznie w szamponie pantene. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Kaszmir 31.10.23, 18:00 W pralce na dekikatnym albo do wełny, w zimnej wodzie - kaszmir nie lubi zmian temp, wiec nawet 30 stpni a potem plukanie w zimnej nie robi mmi dobrze. Ręcznie nie piore bo wg mnie to niszczy rzeczy (to wygniatanie, ociekanie...). A poza tym komu sie chce. Kaszmir I welna lubia tez suszarke na programie "wietrzenie". Generalnie, prac jak najrzadziej. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Kaszmir 01.11.23, 14:40 U mnie wszystko w pralce ląduje, pierzesz w 20 stopniach na delikatnych tkaninach, lekkie odwirowanie, ładnie na płasko suszysz i czyste. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Kaszmir 01.11.23, 15:46 Piore na specjalnym programie do wełny i daje do suszarki na kilka minut wykończenia Często kupuje wełny i kaszmiry w lumpie, po takim spa są jak nowe Do płukania zapachowe octy, do prania woolite z lanolina Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Kaszmir 01.11.23, 22:12 Kiedyś wrzuciłam sweter z wełny do suszarki i chociaż troszkę się skurczył, co akurat mi pasowało, bo był wielki, to wyciągnęłam mięciutki, puchaty sweter, w którym wyglądałam jak rasowa owca. Z kaszmirem raczej bym nie ryzykowała. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Kaszmir 01.11.23, 22:17 Ale to chyba chodzi o specjalny kilkuminutowy program do napuszenia i roztrzepania wełny, dmuchający zimnym powietrzem, a nie suszenie na ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kaszmir 01.11.23, 22:33 program do welny w suszarce boscha to 6min Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Kaszmir 02.11.23, 03:57 mysiulek08 napisała: > program do welny w suszarce boscha to 6min > Tak, u mnie 6 albo 8 Program nazywa się konkretnie - wełna wykończenie Są po nim napowietrzone, ale wciąż jeszcze wilgotne Odpowiedz Link Zgłoś