Dodaj do ulubionych

APARAT CYFROWY - JAKI????

16.11.04, 10:50
Pomóżcie kochane, bo niebardzo znam się na takim sprzęcie. Chodzi mi o taki
już z dobrą pamięcią tzn, żeby można było zrobić chociaż z 200 zdjęć w bardzo
dobrej rozdzielczości. Na co trzeba zwracać uwagę przy zakupie. Jaka pamięć,
zoom i co tam jeszcze? Będę wdzięczna
Magda
Obserwuj wątek
    • eklon Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 16.11.04, 10:59
      Najczęściej karta pamięci wbudowana w aparacie ma 16/32MB, więc można zrobić
      około 15/30 zdjęć. Niestety dla takiej ilości zdjęć będziesz musiała kupić
      dodatkową kartę(dla rzeczonych 200 to jakieś 256MB) chyba, że przy zakupie
      sprzedawca "dorzuci" Ci ją w cenie.
      Ja przy zakupie zwracałam uwagę na zoom optyczny i stabilizację obrazu, bo
      jeśli aparat ma również służyć do kręcenia krótkich filmików, to lepiej
      mieć "pewną" rękę.
      Sama kupiłam Canon S1 IS i na pewno poleciłabym go każdemu.
      Jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o fotografowaniu polecam forum
      fotografia
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=127
      A jeśli chcesz zaoszczędzić na zakupie poszukaj na allegro, ja kupiłam tam
      aparat taniej niż w sklepie o kilkaset złotych.
      • marika_ja Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 16.11.04, 11:45
        Dzięki za odpowiedźsmile. Wiesz co, ja znalazłam w takim internetowym sklepie na
        www.fotoexpert.pl aparat CANON Power Shot S1 IS za cenę 1899 a ten sam z CF
        SANDISK za coś koło 2 tys.To dużo? a co to jest to CF...? Masz takie coś?
        Magda
      • 73nikusia Ja polecam KODAKA DX 6490 16.11.04, 11:53
        Ale to jakiego aparatu szukasz zalezy od potrzeb ...
        Jezeli ma to byc aparat do robienia zdjec wakacyjnych, uwieczniania urodzin
        imprez rodzinnych Swiat i innych przyjemnosci ... smutkow i radosci ... to
        wlasnie ten aparat bedzie optimum.
        Zupelnie rzecz ma sie inaczej jesli ma to byc narzedzie Twojej pracy ... o
        wtedy KODAK DX 6490 nie spelni Twoich oczekiwan.

Ale domyslam sie ze chodzi o pierwszy typ smile

Sama mam ten aparat od prawi pol roku. Jestem z niego bardzo zadowolona.
        Automatycznie robi on zdjecia w formacie 10x15. Najwieksza mozliwa odbitka przy
        idealnej jakosci zdjecia to format A4. Mozna nastawic rowniez aparat tak aby
        zdjecia wykonywane byly odzwierciedleniem formatu odbitek 9x13. To jest jedna z
        cech apartu na ktora warto zwrocic uwage. Nie trzeba pozniej obrabiac zdjec do
        wywolania.
        Aparat ma tez bardzo duzy wyswietlacz LCD.
        No i bardzo wazna rzecz przy wyborze aparatu - obiektyw - ten aparat moze
        poszczycic sie najnowszym rozwiazaniem w tej dziedzinie - obiektywem firmy
        Schneider - KREUZNACH VARIOGON LENS 38-380mm (Equiv) oraz 10 krotnym optycznym.
        Z tego co sie orientuje firma KODAK wypuscila albo lada moment to zrobi drugi
        aparat w tej serii z jeszcze wieksza iloscia pikseli. Wersja ktora posiadam ma
        4,0 mega piksele. I jest to ilosc wystarczajaca do robienia bardzo dobrej
        jakosci zdjec.
        Aparat posiada tez funkcje manual ... robienie zdjec w calkowietej kontroli nad
        fotografowanym obiektem.

Ja goraco ten aparat polecam, jezeli tylko chcesz moge przeslac przykladowe
        zdjecia.
        Pozdrawiam Nika
        • marika_ja Re: Ja polecam KODAKA DX 6490 16.11.04, 12:03
          Dzięki, paowiem Ci,że ja zwróciłam uwagę na tego canon'a co wyżej i właśnie
          KODAKA DX 7590 - to może jest ta nowsza wersja, zobacz:
          www.fotoexpert.pl/katalog.php?KODAK,DX,7590,aparaty,cyfrowe,sklep,1058
          przeczytałam opis, i tak właśnie jest, to jest następca DX 6490.
          To ma być oczywiście aparat na potrzeby że tak powiem domowe. A jaką masz tą
          pamięć 256MB czy 512MB. Jeśli możesz i masz ochotę to proszę o jakieś
          przykładowe fotki na priv: mki10@interia.pl
          A ma ten Twój model opcję nagrywania?i jeśli tak, to czy to wykorzystujesz?
          Dzięki bardzo, pozdrawiam, Magda
          • eklon Re: Ja polecam KODAKA DX 6490 16.11.04, 12:28
            Ten SanDisk to na pewno dodatkowa karta pamięci. SanDisk Corporation to nazwa
            firmy produkującej karty pamięci do aparatów fotograficznych.
            Ten canon, też ma 10-krotny zoom optyczny i tryb manualny. Obiektyw z takimi
            samymi parametrami jak opisany powyżej Kodak.
            Niestety nie wiem ile kosztuje ten Kodak. Ja za mój aparat dałam 1780 zł i tak
            jak pisałam kupowałam od gościa, który sprzedaje też na allegro. Polecam!
            A jakość zdjęć zrobionych tym aparatem w zupełności mi wystarcza!
            Prześlę Ci również przykładowe fotki. NIestety tylko Juniora, bo to ostatnio
            najczęściej fotografowany obiekt!
            • marika_ja Re: Ja polecam KODAKA DX 6490 16.11.04, 12:36
              ok, dzięki bardzosmile Będę czekała z niecierpliwościąsmile
              Magda
              • eklon Re: Ja polecam KODAKA DX 6490 16.11.04, 12:40
                już wysłałam
                pozdrawiam
          • 73nikusia Re: Ja polecam KODAKA DX 6490 16.11.04, 12:42
            Tak to ten aparat. Ma on funkcje nagrywania krotkich filmikow ale jakos ich
            odbiega od jakosci filmow kreconych kamera. Ale wkoncu to aparat fotograficzny
            a nie kamera. Aczkolwiek na potrzeby domowe i te krotkie nagrywanie starczy -
            my krecimy zazwyczaj psa - malego labladorka o imieniu Saba a znajomi ktorzy
            tez maja ten sam aparat swoje dziecko wymyslajace przerozne smieszne rzeczy.

My dostalismy w cenie apartu tzn 1999 PLN karte 128MB gratis. Pozwala ona na
            zrobienie ok 140 zdjec w najlepszej rozdzielczosci aparatu, w ktorej
            najczesciej robimy zdjecia. Aparat ma wbudowana karte 32MB. Dostalismy tez
            kilka odbietk gratisowych ale juz nie pamietam ile ... a aparat kupowalismy w
            punkcie firmowym KODAKA.

A jeszcze to co w nim lubie to to ze jest na akumulator a nie na baterie.

Zdjecia chetnie przesle ... wlasnie to bede czynic ... wybiore tylko co
            fajniesze.

Pozdrawiam Nika

• 73nikusia Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 16.11.04, 13:01
      Witaj
      Wyslalam zdjecia ... na ten adres na interii
      Pozdrawiam Nika
    • marika_ja Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 16.11.04, 13:16
      Nika, czekam z niecierpliwością na fotki. Od Ewy już dostałam - śliczne.
      A mam jeszcze jedno pytanie, w dodatkowych akcesoriach oferują dodatkowy
      akumulator, potrzebne to?
      • eklon Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 16.11.04, 13:22
        Nikusia masz rację, że akumulator zamiast baterii to ogromny atut!
        • marika_ja Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 16.11.04, 13:29
          Kodak ma akumulator zamiast baterii a dodatkowo jeszcze oferują dodatkowy
          akumulator. To co, te akumulatory tak szybko się psują. Warto dopłacić tą 100 i
          go kupić?
    • le_lutki Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 16.11.04, 13:30
      Ja polecam Canon PowerShot S50 (choc moze jest jeszcze nowszy model). 5
      milionow pikseli, doskonala jakosc (mozliwosc regulacji rozdzielczosci).
      My jestesmy bardzo zadowoleni
      Pozdrawiam
      • eklon Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 16.11.04, 13:45
        Nie wiem, czy akumulatorki tak szybko padają, ale są podobno praktyczniejsze
        niż baterie. Podejrzewam, że tu chodzi bardziej o taką sutuację, że gdzieś
        wyjeżdżasz na jakąś wycieczkę, gdzie nie masz dostępu do prądu ani czasu na
        naładowanie i po prostu w momencie gdy siada Ci jeden akumulator zmieniasz na
        nowy! Doładowywanie niszczy akumulatory, więc przed wyjazdem lepiej nie
        doładowywać, tylko wyczerpać go do zera.
      • 73nikusia Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 16.11.04, 13:45
        Ten dodatkowy akumulator pozwala robic wiecej zdjec jak nie masz mozliwosci go
        doladowania.
        Calkowicie naladowany akumulator pozwala na zrobienie ok 250 zdjec tylko przy
        zalozeniu ze czasem sobie je przejrzysz na wyswietlaczu i to po kilka razy i
        przy kolejnym zalozeniu ze przegladasz je po kilka razy i tak wkolko.
        Zalozmy ze nie masz jak doladowac akumulatora ... wtedy wkladasz zapasowy i
        juz ...

A co do psucia sie to raczej jest to zadkie
        Ten akumulator ma poprostu sowj czas zycia ... jak te w komorkach ... po dwoch
        latach warto je wymienic na nowe bo juz nie trzymaja tak dobrze ale na poczatku
        jest ok. My swoj ladujemy raz na tydzien jak co dzien cos pstrykamy a jak
        zadziej to i zadziej.

Jak nie bedziecie pstrykac zawrotnie duzo i raczej macie gdzie doladowac
        akumulator to radze dolozyc ta stowke do karty a akumulator kupic w stosownej
        chwili.

A zdjecia juz powinny byc

Pozdrawiam Nika
    • marika_ja Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 16.11.04, 13:47
      Nikusia, piękne fotki!
      Napiszcie jeszcze czy ten dodatkowy akumulator potrzebny?
      A jeśli chodzi o Canona le_lutki, to sobie go poszukam i obejrzę.
      Dzięki, Magda
    • 73nikusia Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 16.11.04, 14:12
      A jeszcze jedno...
      Moze nie najwazniejsze choc ... aparat Kodaka jest lekki i poreczny przy
      robieniu zdjec.
      Polecam goraco
      Nika
    • vao1 POLECAM KONICE Revio KD -400z 16.11.04, 20:14
      Super aparat, mam go od 2 lat i naprawde jest super. Jest w stalowej obudowie,
      ma 3 krotny zum optyczny, 2 rodzaje kart pamieci MS I SD, 6 odcieni bieli, i
      wiele innych zalet. Teraz firma Konica zostala przyjenta przez Minolte dlatego
      aparat bedzie sie nazywal Konica-Minolta, cena nie bedzie droga okolo 1200 zl w
      Media Market. Na Allegro moze bedzie tanszy, ale jest ryzyko .
      Pozdrawiam vao@op.pl
    • betty_julcia Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 16.11.04, 21:17
      Witaj. Opiszę troche swoje doswiadczenia w poszukiwaniach aparatu właśnie
      przede wszystkim do celów domowych, ale też do pracy. Szukanie zajeło mi ok 3
      tygodni, studiowałam parametry, recenzje, porównania, opinie na róznych forach
      fotograficznych, przetestowałam też kilka aparatów (miałam mozliwość
      korzystania z wybranych przeze mnie przez kilka dni. No i wybrałam canona A95.
      Jest to aparat bardzo podobny do wspomnianego wczesniej canona s50, który już
      nie jest produkowany. Ale mój jest chyba troszkę szybszy.
      Matryca 5Mp obrotowa , zoom optyczny 3x całkowicie wystarczający. Kusił mnie
      Olympus 765 ale co tu dużo gadać, jest bardzo brzydki, na droższe karty i nie
      ma obrotowego wyświetlacza, jedyny plus to 10 x zoom, ale zrezygnowałam z
      niego. W moim canonie zdjęcia i filmiki (3 minutowe) są bardzo dobrej jakości.
      I jest na baterie paluszki, co jest ogromnym plusem, nie akumulator. Wyobraź
      sobie że kupujesz paluszki akumulatorki, które tak samo ładujesz jak inne
      akumulatorki, a jak wyczerpiesz akumulator to w kazdym kiosku kupisz paluszki.
      to jest niewątpliwy plus. Poza tym tanie karty pamięci CF (sa o połowe tańsze
      od innych kart).
      Inny świetny aparat to olympus c5000 ale kręci filmy bez dźwieku więc odpadł w
      przedbiegach. Poza tym aparat jest lekki, ładny i poręczny.
      Oto on
      www.dpreview.com/reviews/canona95/-------------------------------------------------------
      Betty to mama a to jestem ja:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11383787
    • evee1 Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 17.11.04, 01:17
      le_lutki:
      > Ja polecam Canon PowerShot S50 (choc moze jest jeszcze nowszy model). 5
      > milionow pikseli, doskonala jakosc (mozliwosc regulacji rozdzielczosci).
      > My jestesmy bardzo zadowoleni
      My tez mamy Canon PowerShot, ale poprzedni model S45 (ma 4.5 miliona, a nie 5
      milionow jak S50). Podobno mozna tez dostac aparaty z 8 milionami pixeli, ale
      takie to sie przydaja tylko wtedy, kiedy chce sie robic odbitki w formie
      fototapety na cala sciane smile). My poprzednio mielismy 3.5 miliona (ten sam
      aparat, ale poprzedni model - niestety go zgubilismy) i tez bylam bardzo
      zadowolona.
      Co do rozdzielczosci, to dobrze pamietac, ze im wieksza rozdzielczosc, tym
      zdjecie zajmuje wiecej miejsca na karcie i trzeba miec wieksza karte, aby
      zmiescic te sama ilosc zdjec. Wiekszosc aparatow ma na dzien dobry karte o nie
      za duzej rozdzielczosc (32/64). My od razu kupilismy sobie karte 256 i
      praktycznie tylko raz zabraklo mi miejsca na karcie, bo jestem leniwa i na ogol
      nie chce mi sie przerzucac zdjec na komputer po kazdej sesji. No, ale to jest
      sprawa bardzo indywidualna, bo to zalezy ile zdjec zamierzasz zrobic w czasie
      danego wyjscia.
      Piekne jest to, ze nawet jak Ci sie skonczy karta, to mozesz szybko przejrzec
      zdjecia i ewentualnie wykasowac kilka tych, ktore nie sa najlepsze.

Napewno warto kupic dodatkowy akumulatorek (prawde mowiac nie wiedzialam, ze
      sa aparaty na normalne baterie). Jezeli chce sie miec dobrej jakosci, to moze
      warto kupic firmowy (na przyklad Canona do aparatu Canon). Ja jakos nie
      narzekam na ich krotkowiecznosc, ale ja z zasady wyjmuje akumulatorki z aparatu
      jak nie robie zdjec, bo siedzac w aparacie troszeczke ten akumulator sie
      rozladowuje.

Ja przed zakupem naczytalam sie mnostwo recenzji i wybralismy ten wlasnie
      aparat, bo dodatkowo mozna nim robic zdjecia zupelnie manualnie, to znaczy z
      nastawianiem przyslony, swiatla itp. Niestety na profesjonalny cyfrowy SLR mnie
      nie stac smile)).

Jezeli komus zalezy na dobrym zoomie i dobrej jakosci, to porownujac rozne
      aparaty niech bierze pod uwage tylko ten optyczny (aparaty cyfrowe oferuja
      kombinacje obu), bo cyfrowy to tylko powiekszenie obrazu bez zmiany
      rozdzielczosci, wiec zamiast maciupcich kwadracikow widac troche wieksze (tak w
      bardzo wielkim przyblizeniu), a nie wiecej szczegolow.

Canon Powershot ma tez mozliwosc robienia krotkich filmikow, ale jakosc ich
      jest bardzo marna, a poza tym zajmuja prawie cala karte. Mi sie przydalo to
      raz, kiedy bylismy w Paryzu i chcielismy uwiecznic migajaca swiatelkami wieze
      Eiffle'a, a na zdjeciach to nie wychodzilo w ogole. Jezeli ktos chce robic
      filmy, to niech lepiej uzywa kamery. Tak samo jak zdjecia robione kamera sa
      niestety do d...

W sumie jestem zadowolona, bo aparacik technicznie jest bez zarzutu. Robi
      piekne zdjecia w dalekiej perspektywie, nie znieksztalcajac na brzegach.
      Potrafi tez zrobic bardzo dobre zdjecia kwiatkom i innym duperelom z bardzo
      bliska. Lekki moze nie jest, bo ma metalowa obudowe, ale za to obiektyw jest
      dobrze chroniony, bo chowa sie za metalowa zaslonke.

--
      "Po co wasze swary glupie, wnet i tak zginiemy w zupie"
    • marika_ja Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 17.11.04, 08:28
      Dzięki za wszystkie opinie! Mam delikatny mętlik w głowie, ale wszystkie
      proponowane modele sobie spisałam, obejrzałam w internecie, a dzisiaj idę do
      sklepu pooglądać na żywosmile
      Jak ktoś ma jeszcze jakieś propozycje, to czekam.
      Pozdrawiam, Magda
      • jol5.po Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 17.11.04, 09:32
        dziewczyny, mozna kupić dobry aparat cyfr. (na użytek domowy, ale robiący ładne, wyrażne zdjęcia) za trochę więcej niż 1000 zł?
        Jedna mama pisała o takim powyzej, ale dorzućcie jeszcze jakieś informacje. A może nastawić się od razu na sumę około 2 tyś.??
        Jola
    • a_bizon Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 17.11.04, 09:52
      My mamy Pentaxa Optio S. Kosztował 280 Euro w Niemczech (przy aktualnym kursie
      euro to niecale 1180 zl). Ma 3x zoom optyczny i rozdzielczosc 4 mega piksli. My
      jestesmy bardzo zadowoleni.
      Pozdrawiam
      • jol5.po Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 17.11.04, 17:11
        dzięki za odpowiedź (betty_julcio też). A_bizonku, a masz może jakies zdjęcia robione tym aparatem na "zobaczcie", co by mozna było zobaczyć go w akcji?
        • a_bizon Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 18.11.04, 10:58
          juz wysylam na Twojego mail'a gazetowego
    • betty_julcia Na co zwrócić uwagę 17.11.04, 10:48
      Mam troszkę więcej czasu więc coś dodam. Ponieważ aparaty cyfrowe to obszerna
      dziedzina wiedzy, ja ograniczyłam się do poznania aparatów 2 firm: canona i
      olympusa, wydawało mi się najlepszych. Tak więc tylko o aparatach tych firm
      mogę coś powiedzieć.
      Jeżeli chodzi o aparat cyfrowy do 1000 zł, to owszem jest - dobry, ładny i
      posaiadający bardzo przychylne opinie Canon A75. Mój kolega-rzeczoznawca
      majątkowy takowy posiada i mi go serdecznie polecał.
      Jednakże bardzo ważną sprawą poza matrycą, zoomem, filmikami jest SZYBKOŚĆ
      aparatu, szybkość robienia zdjęć. Mój tato ma canona s 50, półtora roku temu
      zapłacił za niego 3000, świetny aparat, ale jak bardzo wkurzający, gdy chcę
      moją Julkę uwiecznić w fajnej pozycji, naciskam, naciskam i pstryka jak Julka
      już jest w innej. Chyba jest to związane z ładowaniem lampy. Generalnie nie
      jest to żaden parametr, trzeba aparat wziąść do ręki i sprawdzić. Ulepszony
      Canon s60 nie jest szybszy od s50, za to s70 to rewelacja. Gdyby nie cena
      kupiłabym go z pewnością. Właściwie byłam już na niego zdecydowana ale rozsądek
      zwyciężył (na szczęście).
      Aparat Canon A75, polecany mi przez kolegę jest fajnym aparatem ale jemu(jako
      rzeczoznawcy) budynek nie ucieknie sprzed obiektywu, a mi Julka tak. Wieć
      aparat odpadł. Szybki i atrakcyjny cenowo był olympus c765 z mojego
      poprzedniego postu, ale tak jak pisałam także odpadł. Przyznam, że ten który
      kupiliśmy do najszybszych nie należy, ale coś za coś. Te szybkie kosztują 2
      razy wiecej. Natomiast ma wiele innych fajnych cech i filmiki nie są najgorszej
      jakości. Jego największymi atutami są baterie paluszki i obrotowy wyświetlacz.
      -------------------------------------------------------
      Betty to mama a to jestem ja:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11383787
    • marika_ja Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 17.11.04, 13:21
      Dzięki betty, dobry temat poruszyłaś z tą szybkością robienia zdjęć. Ja raz
      miałam możliwość robienia fotek cyfrowym OLYMPUSEM i właśnie chciałam uchwycić
      szybko minę Kuby, a zanim aparat załapał, to on już miał inną smile
      Dziewczyny, jak jest z tą szybkością w KODAKU DX6490 i w CANONIE S1 IS?
      • 73nikusia Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 17.11.04, 14:18
        Tu jest link do opisu KODAKA DX6490

www.fotozakupy.pl/?page=product&product=1186&ps_session=d89007b3b377e1f5c721de48eae5af8d

Przeczytaj sobie
        A co do szybkosci robienia zdjec kodak ma taka funkcje "zdjecia w serii" mozna
        wykonac chyba 6 zdjec na raz ... np fajnie jak dziecko cos robi i krok po kroku
        chcesz to uwiecznic. W trybie "zdjecia w serii" aparat ten robi chyba 3 zdjecia
        w ciagu sekundy.

Kodaka DX6490 rozni od wymienianych tu apartow przedewszystkim zoom ... on ma
        10 krotny zoom optyczny i to jest fajne ... mozna fotografowac obrazy z bardzo
        daleka ... i to w super jakosci.

Nika
    • kdb.se Re: APARAT CYFROWY - JAKI???? 17.11.04, 14:04
      hej

My wlasnie wczoraj kupilismy Konica Minolte Dimage x31 i zastanwia mnie , ze
      nie dostalismy zadnej ladowarki , prosze wytlumaczcie mi czy powinnam ja
      dokupic czy tylko uzywaz baterii . A moze ktos posiada taki sam aparat i polska
      wersje obslugi , bylambym wdzieczna .

Pozdrawiam z zimnej Szwecji - 3 !
    • marika_ja KUPIŁAM KODAKA DX 6490.... 19.11.04, 11:53
      no właśnie dzisiaj.Obejrzałam go dokładniej tylko tyle co w samochodzie, i
      jedno, co mnie zdziwiło to to,że jak zrobię zdjęcie, to ono nie pojawia się na
      wyświetlaczu - jak wyszło - tylko w tym malutkim okienku do patrzenia - takim
      jak w zwykłych aparatach! Coś jest tam źle ustawione czy ten typ tak ma????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka