swiecaca 03.11.23, 12:45 mam nadmiar ww produktów spożywczych i chcę coś z nimi zrobić. niekoniecznie razem polećcie jakieś proste potrawy. aha, tiramisu nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarmszejk123 Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 12:50 Forumowy kurczak z mascarpone?:p Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 12:52 I żeberka na kapuście:p A cheddar to nie wiem, ja bym po prostu zjadła z konfiturą z fig :p Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 13:24 szarmszejk123 napisał(a): > Forumowy kurczak z mascarpone?:p przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 13:30 W tym wątku jest screen forum.gazeta.pl/forum/w,567,169516589,169516589,M_jak_Matrioszka_.html Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 13:01 mascarpone zamoast twarogu alb z twarogiem do sernika, cheddar do jakiejs zapiekanki albo po prostu schrupac (zalezy jaka ilosc), kapusta na surówkę, zupe, bigos robisz i mrozisz, farsz do pierogow/krokietow Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 13:25 właśnie robiłam pizzę z tym cheddarem, ale jest go tak dużo, że w zapiekankach to rok będzie schodził. mogłabym zamrozić ale internet się spiera czy można czy nie... Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 14:38 zamrozic mozesz, jesli uzywasz glownoe doc zapiekanek to najlepiej w formie startej Mozesz tez sprobowac zrobic fondue, jesli lubicie, ale do tego jeszczeze 2 rodzaje serow bys musiala kupic Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 15:26 mozesz mrozic, ale najlepiej, pisze magia i ja nizej, ale starty mroze zawsze starte nadwyzki serow i nic sie nie dzieje, Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 16:11 Fajny jest sos paprykowo-serowy, cheddar idealny do niego. www.eintopf.pl/2014/01/makaron-w-sosie-z-pieczonej-papryki-z.html Dodaję tez cheddar do burritos, ale tu dużo nie zejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 13:01 Cheddar pizza, zapiekanki. Mascarpone jakiś deser, naleśniki. Kapusta kiszona kapuśniak, reszta jako surówka. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 13:27 hrabina_niczyja napisała: > Cheddar pizza, zapiekanki. Mascarpone jakiś deser, naleśniki. Kapusta kiszona k > apuśniak, reszta jako surówka. o! keto naleśniki Odpowiedz Link Zgłoś
theafterlife Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 13:57 no pizza z cheddarem to jak z ananasem albo cappucino po poludniu. O mamma mia! Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 16:25 Można mieć satysfakcję z gwałcenia receptur i zwyczajów najświętszej wloskiej kuchni, można tez spokojnie olać to, co Włosi uważają za święte i robić po swojemu i bez zbędnych emocji. Bez przesady z tą pizzą. Zadna nacja nie ma monopolu na jakąś potrawę. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 16:29 "można tez spokojnie olać to, co Włosi uważają za święte i robić po swojemu i bez zbędnych" Można tak robić nawet mając Włocha w domu, na jego oczach i nie pada trupem od razu :p Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 16:38 Conie? Z ogniem w oczach wypić cappuccino o osiemnastej zero zero, zagryzając kawałkiem pizzy hawajskiej. W ramach gry wstępnej. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 16:42 Ostatnio mnie zastał w basenowym barze o 17:30 pijącą kapuczinę karmelową🤣 I nadal się nie rozwiódł Raz mu też podałam makaron z kurczakiem - też nic. 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 17:53 A jakbyś mu podała spagetti z keczupem? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 17:57 A to nie wiem,nie podaje rodzinie rzeczy dla mnie niejadalnych. Jest tego niewiele, ale akurat makaron z keczupem jest na liście :p Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 13:05 Kapustę pokroić drobno, wymieszać z mascarpone, posypać rozdrobnonym cheddarem, zapiec w temp. 180C, termoobieg, 60 min. Żartowałam 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 13:07 Cheddar to chyba jest ostry - można dodać tam, gdzie dodaje się utarty ser, stopi się, jeśli jest odpowiednio dojrzały, mascarpone jest tłusty i łagodny - pasuje zamiast twarogu (np. placuszki), albo do potraw, w tym zup i sosów zamiast śmietany/jogurtu, kapusta kiszona chyba najszybsza jest w surówce Odpowiedz Link Zgłoś
theafterlife Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 13:59 rozne sa cheddary. Lagodne i dojrzale Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 13:08 Ostatnio z nadmiaru mascarpone robiłam pastę rybną do chleba. Zwykle robię z lżejszym serkiem, ale nie miałam innego pomysłu na nadmiar mascarpone. Dobra wyszła Z kapusty kiszonej zrobiłabym kapuśniak, albo kwaśnicę. Czedara możesz użyć do zapiekania czegokolwiek, choćby zapiekanki z bagietki. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 13:29 O, zjadłabym kwaśnicę, albo pierogi/krokiety z kapustą i grzybami Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 13:28 nadmiar to ile? chedar zetrzec i zamrozic, uzywasz tam gdzie potrzebujesz kapusta kiszona, robisz np grzybami suszonymi i masz farsz do pierogiw/pasztecikow albo jako danie, mozesz zamrozic w porcjach marscapone, tu sie nie wypowiem, nie kupuje, nie uzywam, ale traktowalabym jak gesta smietane Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 13:31 A jakby tak tiramisu z tych trzech składników ? To dopiero wyzwanie ! Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 13:36 Amaretto się nie wpasuje, a co to za tiramisu bez podbicia smaku Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 14:34 A nie nie. To by miało być na niesłodko 😀. Te trzy składniki plus coś. Obiadowo. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 17:47 szafireczek napisała: > Amaretto się nie wpasuje, a co to za tiramisu bez podbicia smaku W tym zestawie podbijaczem smaku byłaby zdecydowanie kapusta kiszona 😏 Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 21:51 Jakbym była zmuszona wykorzystać te trzy składniki to dokupiłabym cebulę i grzyby i zrobiłabym grzyby nadziewane pastą z tych serów i do tego smażona kapusta. Odpowiedz Link Zgłoś
paola.brunetti Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 13:53 Z kapusty kiszonej zrobiłabym łazanki, i nawet chyba zrobię, bo mam grzyby, które muszę jakoś zużyć. Cheddar lubimy używać do burrito, drugi pomysł to zupa serową, lub np z brokułów z cheddarem. Najmniej pomysłów mam na mascarpone, ale może być np tarta z masą z mascarpone i owocami, albo deser z musem mango, albo są też przepisy na sernik na zimno na bazie mascarpone. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 14:12 Cheddar to pyszny uniwersalny ser. Używam do omletów, robię ptysie serowe gougeres, na tosty z dżemem. A jak masz dużo za dużo to pokrój na kawałki i zamroź. Kapustę kiszoną uduś z grzybami suszonymi i masłem. A z mscarpone to nie wiem, nie kupuję, nie używam. Ale można na pewno wymieszać ze śmietaną (kwaśną), kakao i cukrem i zjeść. Albo z koglem moglem, przełożyć wafle i też zjeść Odpowiedz Link Zgłoś
ursula.iguaran Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 14:21 betterbetasty.pl/quiche-z-kiszona-kapusta/ Mascarpone dodalabym do jajek zamiast śmietany, a cheddarem posypałabym z wierzchu żeby się zapiekło. Myślę że może być smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 14:56 o, fajny przepis Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 15:10 Borze, teraz muszę to dopisać do wątku " coś bym zjadła" :p Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 14:29 Sprawdzone, okoliczni humans lubia: Apple & Cheddar Side Salad with Mustard Vinaigrette Prep Time: 20 mins Ingredients 1 tablespoon chopped shallot 1 tablespoon whole-grain mustard 2 tablespoons cider vinegar ¼ teaspoon ground pepper Pinch of salt ¼ cup extra-virgin olive oil 8 cups mixed salad greens, such as arugula, spinach, radicchio and/or green leaf lettuce 1 cup thinly sliced celery 1 large red apple, chopped ½ cup shaved or cubed extra-sharp Cheddar cheese ½ cup toasted chopped pecans Directions Combine shallot, mustard, vinegar, pepper and salt in a large bowl (or small bowl, if making ahead). Whisk in oil until well combined. Just before serving, add greens, celery, apple, cheese and pecans. Toss gently until the greens are coated with the dressing. Bon Appétit! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 15:13 Panierowany cheddar, do tego duszona kapusta kiszona. Knedliczki z Biedry. Mascarpone, oczywiście, do trifli. To jest coś takiego: Niemal zero roboty, jeśli wszystko z polproduktów, a efekt cudowny. Mozesz użyć niemal dowolnych owoców, ciasta, bezików, sosów, galaretki itd Ważne, ze warstwami i w szklanej kompotierze czy czymś podobnym. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 15:45 Serio są na świecie ludzie z którzy nie lubią tiramisu? Jak można nie lubić tiramisu 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 15:47 Znam Włochów którzy nie lubią tiramisu, więc można :p Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 17:53 szarmszejk123 napisał(a): > Znam Włochów którzy nie lubią tiramisu, więc można :p Wierze, choć z trudem, ja mogłabym się tylko tym żywic Jeśli istnieje niebo, to na pewno podają tam tiramisu i wina ze szczepu montastrell Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 16:56 tez nie znosze. Mdli mnie od kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 15:51 Tiramisu z kapustą kiszoną mogło by być ciekawe.... Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 15:56 ...raczej by nie wyszło, kwas z kapusty ściałby białko w mascarpone. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 16:54 Kapusta kiszona - łazanki. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 18:00 Już myślałam, że znalazłaś przepis zawierający wszystkie te trzy składniki i się zastanawiałam, co to może być - zapiekanka jakaś? Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 21:26 Mascarpone możesz mi podesłać Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 21:43 Kapustę usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, podlać w połowie sosem sojowym i posypać cukrem/miodem polać. Wszystko się skarmelizuje, powstanie taka przyrumieniona mieszanka słodko-słono-kwaśnego smaku. Uwielbiam. Możesz dać dowolne dodatki, np. boczek, tofu, cebulkę/szczypior. Mascarpone bym tu nie dokładała, ale lekko na koniec cheddara tak by się stopił można by zaryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 03.11.23, 22:20 Jak bym miała łączyć kapustę kiszoną z mascarpone, to zrobiłabym fuczki z mascarpone zamiast śmietany. Tyle, że to by dosyć tłuste danie wyszło Skoro ludzie jedzą placki ziemniaczane z cukrem i że śmietaną, to dlaczego nie fuczki ż mascarpone🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: cheddar, mascarpone, kapusta kiszona 06.11.23, 12:51 melduję, że zrobiłam indyka w forumowym sosie pomidorowo-mascarponowym. dobry był, tylko dodałam bombay masala. jeszcze trochę masarpone zostało to chyba zrobię keto naleśniki. cheddara starłam i pomroziłam w porcjach a resztkę zjadłam z orzechami włoskimi. zrobiłam też zupę dyniową z nadmiaru dyni, pierwszy raz wyszła mi pyszna nie mdła. jeszcze kapusta mi została do przerobienia, a także halloumi o którym wcześniej nie pisałam. Odpowiedz Link Zgłoś