mawe.67890 14.11.23, 09:53 - tutaj mi wieloktotnie zarzucany. Chyba większość ludzi tak ma ? Nie rozumiem, gdzie jest ta granica, po przekroczeniu której jest: "jprdl". Życie mamy tylko jedno. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
raczek47 Re: Egocentryzm, egotyzm 14.11.23, 09:59 No to żyj,ale ze świadomością,że będziesz sama,bo mając partnera/rodzinę trzeba umieć świadomość że to wymaga poświęceń i respektowania potrzeb innych ludzi. Wolisz się skupiać na sobie-Twój wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Egocentryzm, egotyzm 14.11.23, 10:10 Nie, większość ludzi tak nie ma - typowa dla człowieka dorosłego, to też termin na "e", czyli empatia. To o czym piszesz jest charakterystyczne dla dzieci w wieku przedszkolnym i niekiedy we wczesnym wieku szkolnym i jest związane jest z wczesnym etapem rozwoju społecznego. Później człowiek dojrzewa i wie, że perspektywa widzenia innych ludzi może być inna od naszej. Natomiast "życie mamy tylko jedno" w perspektywie egocentryka to wypaczona postawa asertywności. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Egocentryzm, egotyzm 14.11.23, 11:31 empatia tez nie jest typowa postawa. typowy jest bilans zysków i strat - robie tobie dobrze bo wiem ze to dla MNIE będzie z pożytkiem. Ten kto tego nie rozumie meczy się w społeczeństwie. Inaczej jest z dziećmi które postrzegamy jako przedłużenie siebie i których dobro jest dla normalnej osoby przed własnym jak są małe a potem im starsze tym bardziej znowu przechodzimy do bilansu zysku i strat. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Egocentryzm, egotyzm 14.11.23, 11:22 Trzeba było nie brać ślubu, nie mieć dziecka i nie zwalać się na głowę rodzinie. Wtedy możesz uprawiać egocentryzm na poziomie przedszkola bez zatruwania życia innym. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Egocentryzm, egotyzm 14.11.23, 11:44 Nie. Kiedy rodzisz dziecko, jesteś za nie odpowiedzialna. Musisz odkroić co nieco ze swojego ja. Odpowiedz Link Zgłoś