Dodaj do ulubionych

Pożegnanie emerytki

01.12.23, 18:23
Za kilka miesięcy na emeryturę odchodzi koleżanka z działu. Organizacja pożegnania przypadnie mi.

Na pewno zjawi się większość "firmy". Ok. 100 osób. Co miłego można zorganizować? Raczej nie bardzo jajcarsko. Koleżanka związana z miejscem pracy od ok. 30 lat.
Obserwuj wątek
    • iwles Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 18:27
      Przygotowałabym prezentacje jej historii pracowej, od najstarszych zdjęć. Na luzie, że śmiesznymi jednak podpisami.
      • suki-z-godzin Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 18:29
        Ile zdjęć masz z pracy, zakładając, że nie jesteś nauczycielką ani nie pracujesz w korpo gdzie organizuje się wszelakie spotkania integracyjne?
        • iwles Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 19:09

Nie mam pojęcia, gdzie ona pracuje, ale ja mam na pewno z kilkadziesiąt, chociażby z jakichś uroczystości, spotkań, szkoleń, konferencji itp.
          U nas bardzo często są robione takie prezentacje dla emerytow, włącznie ze starymi czarno-bialymi zdjęciami.
          Ale u nas o takie rzeczy sie dba i archiwizuje.
          • 35wcieniu Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 19:10
            Brzmi jak piekło.
            • iwles Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 20:03

Dla mnie wprost przeciwnie.
              Bardzo lubię wracać do starych zdjęć, sprzed kilkudziesięciu lat. Ile z tych osób już nie żyje...
              Ale my lubimy spędzać ze sobą czas poza pracą też.
              • 35wcieniu Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 20:11
                Spoko ale to nie jest za bardzo normą, większość ludzi nie robi sobie zdjęć w pracy i nie utrzymuje bliskich kontaktów poza pracą. A jak utrzymuje to te relacje stają się prywatne i nijak się mają do pożegnania w pracy.
      • 35wcieniu Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 18:50
        Yyy... Nie wiem jaka to praca ale ja nie mam ani jednego zdjęcia z pracy. Ani tej, ani żadnej, w której pracowałam. Kto sobie robi takie fotki i po co? "Zrób mi tu Krysiu na tle tej drukarki jak trzymam segregator", "Panie Darku zrobi mi pan jak zamiatam pokój prezesa?", "Kasiu strzel no mi przy tym nowym monitorze, tylko czekaj wyłączę pudelka"? big_grin
        • suki-z-godzin Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 18:59
          Dodajmy, że w wielu miejscach pracy obowiązuje confidentiality clause i zdjęć zwyczajnie robić nie wolno.
        • szarmszejk123 Re: Pożegnanie emerytki 02.12.23, 08:41
          Haha, ja mam jedno, grupowe, pod "ścianką" firmową 🤣🤣
    • 35wcieniu Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 18:54
      Upewnijcie się że ona w ogóle będzie z takiego pożegnania zadowolona.
      Dla mnie pożegnanie na sto osób to by był jakiś kosmiczny dramat. Nawet jeśli faktycznie z tyloma miała kontakt to wątpię że na tyle bliski żeby chcieć się z nimi żegnac na jakimś zorganizowanym wydarzeniu.
      Pomysł brzmi naprawdę koszmarnie. Chyba że chodzi ci o to że będą przechodzić w ciągu dnia współpracownicy żeby powiedzieć "dzięki i wszystkiego dobrego" więc chcecie mieć dla nich ciastka i herbatę, wtedy dokładnie to bym załatwiła.
      • junebug Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 19:09
        Kawę i ciasto zgodnie z tradycją organizuje emeryt i zaprasza wszystkich. Myślę, że i tu tak będzie.Cała setka osób na pewno nie jest jej tak samo bliska. Ale każdego z nich zna i z każdym miała kontakty służbowe. Nasza "firma" jest specyficzna. 90% osób zostaje tam do emerytury. To są lata wspólnej pracy.

Chciałabym jakoś fajnie zorganizować część pożegnania od kolegów. Niestety, nie robiłam tego wcześniej. I uczestniczyłam może w dwóch innych pożegnaniach, ale nie było tam nic "ekstra".
        • 35wcieniu Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 19:12
          Jak sama ma "zaprosić wszystkich" na ciasto i kawę, a mówimy o setce osób, to weźcie jej chociaż oszczedzcie tego pożegnania, serio. I tak już będzie miała dość.
          • junebug Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 19:48
            No może przesadziłam i jednak nie wszyscy się stawią.
            • kk345 Re: Pożegnanie emerytki 02.12.23, 10:26
              No ale i tak biedna musi zorganizować wyżerkę dla setki osób...
        • szare_kolory Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 20:25
          junebug napisał(a):

> I uczestniczyłam może w dwóch innych pożegnaniach, ale nie było tam nic "ekstra".

Kogo to "ekstra" ma zachwycić? Ciebie, zespół, szefa czy kto tam Ci to zlecił czy tę emerytkę? Bo jeśli ją to zapytałabym co by ją ucieszyło.
        • emateczka Re: Pożegnanie emerytki 02.12.23, 17:26
          Czyli to ona organizuje pożegnanie, nie ty... Kupcie jej dodatkowy tort czy jakieś ciasto, szampana i jakiś kosz prezentowy albo kwiatka, albo coś co może jej się spodoba, i tyle.
      • default Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 20:07
        Ja być może za parę miesięcy przejdę na emeryturę, nie wyobrażam sobie, żeby z tej okazji podejmować sto osób i od wszystkich wysłuchiwać podobnych frazesów, a jeszcze nie daj panie, oglądać w ich towarzystwie jakieś moje stare zdjęcia "do śmiechu". Naprawdę brzmi jak koszmar 🫤
        Ja też pracuję w firmie b. długo i zna mnie mnóstwo osób - ale to nie znaczy, że życzę sobie ich wszystkich "żegnać". Symboliczne ciasto dla osób z mojego zespołu, do reszty mogę maila napisać. I tyle.
        Pamiętam taką full wypas imprezę pożegnalną emerytki, z jedzeniem z cateringu (na zimno i na ciepło), najętą obsługą kelnerską i oprawą muzyczną, w największej sali konferencyjnej w firmie, było chyba nawet więcej niż 100 osób, jakieś przemowy, prezentacje itp. Ale ta pani sama tego chciała, sama zapraszała i sama za to żarcie i obsługę zapłaciła. A współpracownicy przygotowali "show". Była zachwycona.
        Ja bym nie chciała tak za nic w świecie.
        • iwles Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 20:17

Fakt, to zależy przede wszystkim od ludzi. Jeśli było się z kimś przez wiele lat w koleżeńskich stosunkach, do tego fajnych, to spędzenie jednej godziny wspólnie na luźnej imprezie beż spiny i wspominanie "dawnych dziejów" nie powinno stanowić problemu.
          Ale fakt - jak kto lubi.
          • 35wcieniu Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 20:19
            Z setką osób te stosunki koleżeńskie? Na bank.
    • chococaffe Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 19:01
      U nas żegnaja osobiście pracowników najbliżsi współpracownicy. Do reszty sam zainteresowany wysyła maila pożegnalnego (jak chce - i często ostaje odpowiedzi). Czasami się zdarza, że ochotnik pisze maila do wszystkich i np ogłasza, że zbiera pieniądze na prezent pożegnalny (kto chce i ile chce).

Gdzie pomieścicie 100 osób???
    • gris_gris Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 19:04
      U nas takie imprezy sa czesto, niekoniecznie z powodu emerytury, ale tez gdy ktos zmienia dzial/konczy umowe itd. Czasem sa podczas zebrania wydzialu, czasem lunch razem, albo drinki po pracy (w biurze lub w lokalu kolo pracy). Jest zrzutka na prezent (dobrowolna), zawsze jest kartka z zyczeniami napisana przez wszystkich. Bywa poczestunek, bywa szampan. Sa przemowy smile Nigdy to nie trwa dlugo i jest nieobowiazkowe oczywiscie

W zaleznosci od budzetu i czasu, proponowalabym wiec wlasnie cos takiego, skoro tyle osob sie wybiera, to ja chyba lubia?
    • koronka2012 Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 19:27
      My koledze na odchodne kupiliśmy bardzo ładną męską Certinę z wygrawerowaną sentencją. Żeby to była porządna pamiątka.
      To raczej odchodzący częstował ciastem i szampanem
    • mika_p Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 19:43
      Zrób rozeznanie w sprawie prezentu pożegnalnego, określ i zbierz składkę, kup prezent i zapakuj.
      Kup kartkę i zbierz podpisy.
      Pomyśl co miłego możesz koleżance o niej i jej pracy powiedzieć, bo coś trzeba, gdy się wręcza taki zbiorowy prezent
    • ga-ti Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 20:13
      U nas świeży emeryt stawia kawę, herbatę i ciasto, my się składamy na prezent pożegnalny i kwiatki. Jest krótka formalna mowa szefostwa i kilka ciepłych słów od wręczającego prezent. Wszystko odbywa się przy okazji zebrania.
      Za to np. u mojej mamy emeryt organizuje przyjęcie albo katering w pracy, albo w restauracji. Z 'obfitszym' obiadem, kawą, deserem, winem albo i innym alkoholem.
      Zależy od przyjętych zwyczajów.
    • aagnes Re: Pożegnanie emerytki 01.12.23, 20:14
      Pomysł że zdjęciami jest fajny ale może niekoniecznie prezentacja a album. Może firma szarpnie się na jakiś prezent. Dla tych 100 osób to jakiś gigantyczny tort, a potem w mniejszym gronie bliższych znajomych z pracy iść do knajpy na luzie.
    • leni6 Re: Pożegnanie emerytki 02.12.23, 08:22
      U nas jest po prostu tak że odchodzący zaprasza na ciasto, a pozostali organizują prezent.
    • slonko1335 Re: Pożegnanie emerytki 02.12.23, 08:36
      U nas to emeryt robi imorezę na pożegnanie jeżeli ma ochotę. Wybiera formę imprezy jaka mu odpowiada. Pracownicy robią zrzutę na prezent.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka