Dodaj do ulubionych

Łysienie androgenowe

07.01.24, 00:26
Włosy masakryczne mi się przerzedziły, poszłam do lekarza i taką diagnozę usłyszałam. Wyniki badań bardzo dobre, żelazo i ferytyna też. Tarczyca ok.
Właściwie, to niczego napawającego optymizmem nie usłyszałam. Seboradin i suplementy...
Eh, mam prześwity, jestem załamana.. może słynna ematkowa mądrość coś mi podpowie.
Jestem po dwóch zabiegach ostrzykiwania osoczem, na razie nie widać efektów, desperacko potrzebuję nadziei, że jest szansa na poprawę.
Obserwuj wątek
    • ekstereso Re: Łysienie androgenowe 07.01.24, 07:30
      Nie wiem dokładnie co, ale wiem, że coś może działać: montaż koleżanka miała naprawdę rzucające się w oczy prześwity z tego samego powodu, teraz po 1,5 roku w naprawdę gęste włosy. Leczyła się u dermatologa i korzystała z teychtologa
      • kasiazlasu Re: Łysienie androgenowe 07.01.24, 11:09
        Czyli jakaś nadzieja jest..
        Byłam w zeszłym roku u trychologa, widok skóry mojej głowy był co najmniej smutny.. front i czubek głowy, tam gdzie androgenowe jest najbardziej widoczne, to był bardzo przygnębiający widok, z cebulek wyrastało po jednym bardzo cienkim włosku, tylko pojedyncze cebulki byly dwu i trzywlosowe. Zalecono mi wtedy suplementację i zestaw kosmetyków trychologicznych za łącznie blisko 2 tysiące. Za szampon, wcierkę, odżywkę i jakiś lotion. Szczerze? Nie stać mnie.
        • taki-sobie-nick Re: Łysienie androgenowe 31.12.24, 00:09
          Zalecono mi wtedy suplementację i zestaw kosmetyków trychologicznych za łącznie blisko 2 tysiące.

Zmień trychologa. Ten najwyraźniej lubi przepisywać konkretne, drogie leki. Być może przekłada się to na szkolenia trychologiczne na Malediwach.
      • swiecaca Re: Łysienie androgenowe 07.01.24, 16:33
        ekstereso napisała:

> Nie wiem dokładnie co, ale wiem, że coś może działać: montaż koleżanka miała na
        > prawdę rzucające się w oczy prześwity z tego samego powodu, teraz po 1,5 roku w
        > naprawdę gęste włosy. Leczyła się u dermatologa i korzystała z teychtologa

albo nosi perukę/system włosów.
    • aqua48 Re: Łysienie androgenowe 07.01.24, 11:11
      Znajoma ma, po badaniach wyszło że to efekt problemów z nadnerczami. Poszłabym w dalszą diagnostykę.
    • bib24 Re: Łysienie androgenowe 07.01.24, 11:18
      pomaga tylko minoxidil ale ma dużo skutków ubocznych w tym na początku wypadanie, które nie każdemu odrasta.
      cała reszta na androgenowe nie daje nic.
      a i jeszcze mycie nizoralem 2% może spowolnić proces.

przykro mi.
    • zonda-m Re: Łysienie androgenowe 07.01.24, 13:26
      Wracaj do lekarza. Stosowany jest minoxidil do wcierania, często z dodatkiem bimatoprostu; minoxidil doustnie; wcierki z finasterydem; czasem spironolakton lub nawet flutamid doustne. Wiele z tych środków to leki robione w aptece.
      • zonda-m Re: Łysienie androgenowe 07.01.24, 14:03
        I jeszcze z gotowych leków pominęłam Alpicort oraz Alpicort E. Na receptę, jak powyższe.
    • berdebul Re: Łysienie androgenowe 07.01.24, 13:30
      A nadnercza? Idź do dobrego endokrynologa.

Z domowych sposobów to kozieradka, masaże skory głowy.
    • ziazia17 Re: Łysienie androgenowe 07.01.24, 13:49
      Tez to mam, nic na mnie nie zadzialalo. Poki co jakos maskuje bocznymi wlosami, ale jest to tragiczne...
      Choc mam kolezanke z pracy, tez ma lysienie androgenowe, niczym nie maskuje, chodzi z takimi wlosami, jak ma, ma centralnie w odwloku opinie innych i te ich spojrzenia.. Chybe kwestia akceptacji, pogodzenia sie
    • chococaffe Re: Łysienie androgenowe 07.01.24, 14:17
      Podobno Kerabione Booster trochę pomaga
    • alexandra1984 Re: Łysienie androgenowe 07.01.24, 14:25
      ja uzywam kapsulek priorin, ktore tez sa przeznaczone do lysienia androgenowego (nie mam takiej diagnozy ale jestem bardzo zadowolona z efektow).
      Ulotka: Priorin to kapsułki na włosy dla kobiet, u których utrata włosów ma podłoże hormonalne (łysienie androgenowe), genetyczne czy związane z niedoborem składników odżywczych, w wyniku ich niewystarczającej podaży wraz z codzienną dietą.
      • alexandra1984 Re: Łysienie androgenowe 07.01.24, 14:30
        takze ktos mi polecal (bo jest bardzo zadowolony) Alopexy (ulotka: to roztwór do stosowania na skórę głowy, który w swoim składzie zawiera minoksydyl. Substancja ta pobudza porost włosów w przypadku łysienia androgenowego u kobiet i mężczyzn). Jednak tego nie stosowalam z racji, ze moje wypadania wlosow ma raczej inne podloze.
    • swiecaca Re: Łysienie androgenowe 07.01.24, 16:31
      nie poradzę - mnie się nie udało, ale polecę na maskowanie prześwitów Nanogen.
      • zagubionapanna Re: Łysienie androgenowe 07.01.24, 16:34
        I będzie wyglądać jak Radzio.
        • swiecaca Re: Łysienie androgenowe 07.01.24, 17:26
          dla kobiety lepiej wyglądać jak Radzio niż świecić łysiną.
    • dni_minione Re: Łysienie androgenowe 07.01.24, 17:42
      Też mam coraz rzadsze nad czołem i na skroniach ale uznawałam to za efekt uboczny rozjaśniania od 20 lat i spania na twarzy, czasem z wilgotnymi włosami. Ale na co dzień robię kucyk i to się w ogóle nei rzuca w oczy. U Ciebie kucyk się nie sprawdza (z włosami zaczesanymi równo do góry)?
      • demodee Re: Łysienie androgenowe 07.01.24, 18:54
        Ja bym raczej zaproponowała boho koczek na miejscu, gdzie największy prześwit.

Zebrać włosy z głowy w kucyk, pojedyncze pasma zostawić, żeby spływały niedbale po szyi. Kucyk zebrać i zrobić koczek, otoczyć sztucznymi warkoczykami z Rossmana, wczepić jakieś boho akcesoria.
    • koko8 Re: Łysienie androgenowe 07.01.24, 17:43
      Leki na receptę doustnie - minoxidil lub/i spirinol.
    • lucjan.czerwony55 Re: Łysienie androgenowe 25.08.24, 22:48
      Flutamid i dutasteryd - o tych lekach potozmawiaj z lekarzem, ktory sie w tym specjalizuje, dodaj sie na FB do grupy o tym problemie
    • lunatherottek Re: Łysienie androgenowe 26.08.24, 09:17
      Topper z włosów naturalnych. Próbowałam wszystkiego, począwszy od naturalnych domowych sposobów, po środki od lekarza, niestety z czasem było tylko gorzej. Od ok. 2 lat moje włosy wyglądają tragicznie, tylko osoba która to przechodzi wie jak trudny to jest temat. Zaryzykowałam i zamówiłam topper - wygląda to obłędnie, zupełnie jak moje włosy tylko 3 x gęstsze. Nie jest to czepek jak w peruce, tylko taka dopinka na czubek głowy.
      • ewazaplata Re: Łysienie androgenowe 28.04.25, 10:48
        Gdzie zakupiony i za ile ?
        • usmiechniety-polak Re: Łysienie androgenowe 29.04.25, 11:26
          Ja kupiłam topper z włosów naturalnych u Ladyhair, koszt 3.200 zł. Jestem bardzo zadowolona, bo fryzurę mam gotową w minutę, wcześniej codzienne mycie i suszenie ok. 15 - 20 min.
    • dni_minione Re: Łysienie androgenowe 26.08.24, 10:06
      Może minoxidil w sprayu? Jest bez recepty.
    • sueellen Re: Łysienie androgenowe 31.12.24, 01:25
      Minoxidil. Jedyny sprawdzony preparat który faktycznie daje efekty... Ale nie u wszystkich ludzi. Kobietom nie zaleca się stosowania doustnie, jedynie wcierki. Stosuje go znajomy który przeszedł zmianę płci. Wyhodował sobie naprawdę niezła brodę. Fakt, że brał hormony ale długo długo brody nie miał, tylko taki meszek jak u chłopców. Dopiero minoxidil mu pomógł. Niestety trzeba go już stosować stałe bo jeśli przestaniesz, włosy znów wypadną.
    • ophelia78 Re: Łysienie androgenowe 31.12.24, 06:30
      Zbadaj hormony. Szczególnie poziom testosteronu i prolaktyny; w przypadku prolaktyny test z obciążeniem.
      No i dobry trycholog.

U mnie takie łysienie (odwrócenie proporcje włosów żywych do martwych) skutkiem b.wusokoegp poziomu prolaktyny?
      Nie masz przypadkiem bardzo długich cykli? Nie jesteś "stresowcem" który wszystkim się przejmuje?
      Wysoka prolaktyny może być (choć jest masa innych przyczyn) efektem guzków na przysadce mózgowej.

U mnie.provldm się rozwiązał po unormowaniu poziomu prolaktyny właśnie. Włosy presyaly wypadać, pojawiły się baby hair.
      A potem zaszłam w ciążę i po niej prolaktyny już nie rosła i problem nie wrócił
    • ophelia78 Re: Łysienie androgenowe 31.12.24, 06:33
      A swoją drogą lekar który na łysienie przepiąłem Ci tylko suplementy to duda a nie lekarz. To się leczy.
      Szczególnie u kobiet w których łysienie ma fatalnie następstwa.dla psychiki.

Szukaj u siebie dobrego trychologa
      • wrota.do.lasu Re: Łysienie androgenowe 28.04.25, 15:17
        Trycholog to taka kosmetyczka od włosów.. e diktynilog lub dermatolog nie trycholog
    • wrota.do.lasu Re: Łysienie androgenowe 28.04.25, 15:16
      A przeszczep?
      • swiecaca Re: Łysienie androgenowe 29.04.25, 10:12
        kobiety w większości przypadków nie kwalifikują się do przeszczepu, bo włosy przerzedzają się i robią cieńsze na całej głowie (tylko że na czubku najbardziej to widać).
    • ichi51e Re: Łysienie androgenowe 28.04.25, 15:19
      Ostatnio widziałam filmik ze to może byc spadek estrogenów. Oznaczyłabym dla pewnosci
    • gryzelda.a Re: Łysienie androgenowe 28.04.25, 22:29
      Też mam łysienie androgenowe, od jesieni Kerabione booster I minoxidil w sprayu i włosy ładnie się zagęszczają. Koniecznie wizyta u dermatologa, moja lekarka zleciła mi kompleksowe badania, żeby znaleźć przyczynę (u mnie dodatkowo wyszedł niedobór kwasu foliowego).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka