Dodaj do ulubionych

Włochy czy Grecja

28.01.24, 09:38
Z biurem podróży? Nie byłam w żadnym, więc co poleca ematka na piękne wakacje? Jeśli Włochy to jaki rejon żeby poplazowac i trochę zwiedzić?
Zarezerwowalam apartament w Chorwacji, ale cały czas się zastanawiam, nie chcę się umeczyc jazdą, codziennym myśleniem o posiłkach. Z bp wszystko podane na tacy 😀 chodzi o sierpień.
Obserwuj wątek
    • abacab.81 Re: Włochy czy Grecja 28.01.24, 09:41
      Włochy w sierpniu. Milich wakacji 🤣
      • tokyocat Re: Włochy czy Grecja 28.01.24, 09:42
        😂😂😂
        • grey_delphinum Re: Włochy czy Grecja 28.01.24, 09:54
          W zeszlym roku bylismy we Włoszech w sierpniu (trzytygodniowa objzdowka). Wakacje byly absolutnie cudowne, nie mam jednego zlego wspomnienia.
          • abacab.81 Re: Włochy czy Grecja 29.01.24, 08:58
            W 2 połowie sierpnia , kiedy temperatury przez prawie 2 tygodnie sięgały 40C?

grey_delphinum napisał(a):

> W zeszlym roku bylismy we Włoszech w sierpniu (trzytygodniowa objzdowka). Wakac
            > je byly absolutnie cudowne, nie mam jednego zlego wspomnienia.
      • wiosennedni5 Re: Włochy czy Grecja 28.01.24, 09:52
        Xd
    • leosia-wspaniala Re: Włochy czy Grecja 28.01.24, 09:44
      Zwiedzanie południa Europy w sierpniu brzmi jak przedsionek piekła... Ciężko doradzić, Włochy i Grecja to różne kraje, różny vibe, no i obydwa są bardzo różnorodne i w obu jest mnóstwo do zobaczenia. Ja uwielbiam Gardę, a w Grecji bardzo podobało mi się na Skopelos, ale tam raczej niewiele do zwiedzania, bo wyspa maleńka.
    • hasty Re: Włochy czy Grecja 28.01.24, 09:49
      Do Chorwacji też można z bp.
      Ja wybrałabym Włochy, zwłaszcza Toskanię.
      Jeśli chodzi o Grecje to Korfu, najbardziej zielona z greckich wysp.
      Miłego wypoczynku!
    • em_em71 Re: Włochy czy Grecja 28.01.24, 10:00
      Z bp wybrałabym którąś z greckich wysp. Natomiast zupełnie nie rozumiem jak można nie poradzić sobie z logistyką na samodzielnie zoganizowanym wyjeździe, no ale nie to jest przedmiotem dyskusji 😉
      Co do Grecji - bardzo nie polecam Kos. Może rozważysz też Turcję?
      • wiosennedni5 Re: Włochy czy Grecja 28.01.24, 10:12
        Co znaczy z logistyka na samodzielnym wyjeździe?
        • em_em71 Re: Włochy czy Grecja 28.01.24, 10:20
          To, o czy piszesz w pierwszym poście - jazda, myślenie o posiłach.
          • szarmszejk123 Re: Włochy czy Grecja 29.01.24, 13:54
            Ja zrozumiałam że jej się ta logistyką zajmować po prostu nie chce, chce mieć wszystko gotowe podane pod nos.
      • alfa36 Re: Włochy czy Grecja 28.01.24, 11:14
        Dlaczego nie Kos?
    • marta.graca Re: Włochy czy Grecja 28.01.24, 10:06
      Obydwa kraje są piękne, ale Grecja prawdopodobnie będzie tańsza na wakacjach z allinc.
      • kubek0802 Re: Włochy czy Grecja 28.01.24, 10:26
        Grecja. Za każdym razem masę rzeczy mnie wkurza, a byłam chyba 20 razy, potem i tak wracam bo ma to coś. We Włoszech byłam raz i mnie nie ciągnie, więc znawcą nie jestem.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Włochy czy Grecja 28.01.24, 10:23
      Sierpień we Włoszech to niemiłosierne wręcz upały, również w Toskanii, ale przede wszystkim fakt, że Włosi masowo biorą wtedy urlopy, bo wtedy trwają wakacje. Więc wszędzie dzikie tłumy, czy na plażach, czy w knajpach, no i odpowiednio drogo w związku z tym. W sierpniu nigdzie na kontynentalne południe Europy bym nie pojechała, ale z dwojga złego to szybciej Grecja, chociaż preferuje Włochy jako miejsce do wypoczynku.
    • shellyanna Re: Włochy czy Grecja 28.01.24, 11:03
      Z biurem to Grecja.
      Włochy samodzielnie.
    • milupaa Re: Włochy czy Grecja 28.01.24, 11:20
      Byłam na Krecie pod koniec sierpnia, z biurem podróży, na wybrzeżu znośnie, w głębi wyspy piekiełko. Kreta fajna, dużo zwiedzania, polecam. Hotel czy apartament brać od 4 gwiazdek bo ich warunki są o 1 gwiazdę mniej niż jesteśmy przyzwyczajeni.
    • primula.alpicola Re: Włochy czy Grecja 28.01.24, 17:18
      Włochy, Kalabria.
    • greatbarrierreef Re: Włochy czy Grecja 29.01.24, 08:54
      Z tych, gdzie byłam w podobnym terminie:

Grecja:
      Kreta chyba najlepsza, bo jest naprawdę sporo do zwiedzania. I można albo wypożyczyć auto, albo zwiedzać z bp.
      Kos, mało do zwiedzania, raczej na samodzielny krótki wypad. Można poruszać się komunikacją publiczną, lub auto lub wycieczki z bp.

Greckie hotele, tak jak ci tu już ktoś pisał, mają gorszą jakość niż wskazują gwiazdki. W ww. 2 miejscach ja trafiłam na fajne hotele, ale z dala od czegokolwiek (świadomie). Jak będziesz chciała, to poszukam nazw.

Włochy: Toskania - byliśmy na objazdówce, więc tu przy hotelach/konkretnym miejscu nie pomogę, ale sama Toskania piękna.

Przygotuj się na wysokie temperatury, bo obydwa kraje w tym terminie to istny piekarnik. Ale jak się nie ma innego możliwego terminu, to da się znieść.
      Co do biur - korzystałam z Rainbow i Itaki - obydwa bp na podobnym poziomie.
      • milupaa Re: Włochy czy Grecja 29.01.24, 13:50
        Dodam że jak się wypożycza auto na Krecie (co jest b. dobra opcja) to trzeba być pewnym za kierownicą. Drogi kręte, górskie, na serpentynach jest np tak że nie widać co jest za zakrętem i wszyscy trąbią przed, grecy jeżdżą
        jak wariaci. Eh mam chęć wrócić na Krete 🙂 tym bardziej że całej nie zwiedziłam.
        • greatbarrierreef Re: Włochy czy Grecja 01.02.24, 09:05
          Ja marzyłam o Samarii, ale przez upały nam zamknęli...buu, tak to jest jak się leci latem...
          • a.ax Re: Włochy czy Grecja 01.02.24, 10:11
            Latem to się leci nad morze i dla atrakcji plażowych, a nie na kilkunastokilometrowe marsze w upale 40 stopni.
            • greatbarrierreef Re: Włochy czy Grecja 01.02.24, 16:19
              A to już co kto lubi, lub może.
    • kaskaz1 Re: Włochy czy Grecja 29.01.24, 12:41
      Grecja kontynentalna do zwiedzania z biurem .
      • hanusinamama Re: Włochy czy Grecja 01.02.24, 10:17
        W sierpniu?
    • fibi00 Re: Włochy czy Grecja 29.01.24, 13:59
      Jeśli z biurem podróży to zdecydowanie Grecja, dużo większy wybór ofert. Do Włoch ofert nie jest tak dużo,wiem bo też jeździmy tylko z biurem podróży (akurat Włochy i Chorwacja autokarem).
      • wiosennedni5 Re: Włochy czy Grecja 29.01.24, 20:45
        Ja mam taki problem, że jak przeglądam oferty bp to nie mogę znaleźć hotelu z osobną sypialnią dla dzieci. To takie rzadkie?
        • fibi00 Re: Włochy czy Grecja 29.01.24, 22:50
          Akurat nigdy nie zwracałam na to uwagi ale chyba faktycznie pod tym kątem jest kiepsko. Dla mnie jeszcze minusem Włoch są prywatne plaże więc najlepiej szukać ofert hoteli ,które w cenie mają leżaki bo na prywatnej plaży nie można sobie ot tak rozłożyć koca wszędzie gdzie się podoba (tam gdzie my byliśmy można było rozłożyć koc ale jeśli miało się jeszcze parasol to już trzeba było iść do specjalnie wyznaczonego sektora).
          • marta.graca Re: Włochy czy Grecja 30.01.24, 07:37
            Są też takie, gdzie nawet usiąść nie można...
          • shellyanna Re: Włochy czy Grecja 30.01.24, 10:43
            Przecież na większości można u obsługi zarezerwować leżaki i parasole.
            • marta.graca Re: Włochy czy Grecja 30.01.24, 10:54
              I kosztuje to 20 euro za dzień.
              • shellyanna Re: Włochy czy Grecja 30.01.24, 10:58
                Ale ma się św spokój i komfort, nie trzeba nosić koca, leżaków, parasola ani bić się o miejsce.
                • fibi00 Re: Włochy czy Grecja 30.01.24, 13:15
                  shellyanna napisała:

> Ale ma się św spokój i komfort, nie trzeba nosić koca, leżaków, parasola ani bi
                  > ć się o miejsce.

Zależy co kto lubi. Tam gdzie my jeździliśmy nawet gdybym miała w cenie leżaki i udałoby się nam zarezerwować w pierwszym rzędzie od morza to i tak bym nie chciała bo do wody i tak jest spory kawałek i nie wyobrażam sobie żebym leżała na leżaku a dzieci bawiłyby się przy wodzie. Dlatego za każdym razem taszczyliśmy ze sobą koc i parasol żeby móc rozłożyć się przy wodzie. Akurat znalazłam jedną fotkę na której widać w jakiej odległości od morza są leżaki.
                  • shellyanna Re: Włochy czy Grecja 30.01.24, 13:20
                    Koszmar
        • jakis.login Re: Włochy czy Grecja 30.01.24, 07:48
          wiosennedni5 napisała:

> Ja mam taki problem, że jak przeglądam oferty bp to nie mogę znaleźć hotelu z o
          > sobną sypialnią dla dzieci. To takie rzadkie?

Biura rzadko mają je w ofercie, możesz zerknąć na stronę hotelu i zobaczyć, czy mają takie pokoje, i zrobić upgrade na miejscu - tylko oczywiście wcześniej musisz to mailowo/telefonicznie zarezerwować.
        • kurt.wallander Re: Włochy czy Grecja 30.01.24, 12:52
          wiosennedni5 napisała:

> Ja mam taki problem, że jak przeglądam oferty bp to nie mogę znaleźć hotelu z o
          > sobną sypialnią dla dzieci. To takie rzadkie?

W tym momencie piszesz o Włoszech czy Grecji?

W Grecji na Krecie i na Rodos mieliśmy oddzielne pokoje dla dzieci. Jak znajdę, to dam linki do hoteli.

Tu na Krecie: www.clubmarinepalace.com/accommodation/index.html

Tu na Rodos: www.hhotels.gr/lindosprincess/rooms-suites/
          • wiosennedni5 Re: Włochy czy Grecja 30.01.24, 16:00
            Piszę o Grecji. Te hotele z biura podróży?
            • kurt.wallander Re: Włochy czy Grecja 30.01.24, 19:49
              Tak, byłam w nich z biurami. W tym na Krecie z TUI (byliśmy bardzo zadowoleni), a w tym drugim z chyba już nieistniejącym Neckermannem (hotel był spoko, ale samo biuro porażka). Z tym, że oba odwiedziliśmy bardzo dawno temu, 10 lat temu lub dawniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka