Dodaj do ulubionych

Hiszpania - urlop

30.01.24, 08:32
O Grecji i Włoszech już było. A mi marzy się Hiszpania. Jak polecacie, z bp czy samemu organizować? Do tej pory sami organizowaliśmy Włochy i Chorwację. Skłaniam się ku bp - widziałam oferty za 14 tys : rodzina 2+2, 6 noclegów. Można jakoś taniej zorganizować?
Obserwuj wątek
    • paskap Re: Hiszpania - urlop 30.01.24, 08:32
      Wyjazd początek lipca
    • jkl13 Re: Hiszpania - urlop 30.01.24, 08:44
      Oczywiście, że można taniej. Ale to zależy, czego oczekujesz od wyjazdu. Jeżeli myślisz o wyjeździe typu all inclusive, z pełną obsługa, to pewnie bp wyjdzie taniej.
      Jeżeli chcesz zwiedzać, nie przeraża cię zakup w piekarni chleba na śniadanie, a drinki przy basenie nie są ci do niczego potrzebne, zorganizuj sobie wyjazd sama.
      My byliśmy w 2022, 2+2, dwa tygodnie, przelom czerwca/lipca. Jeden tydzien był plażowo-odpoczynkowy, drugi intensywnie zwiedzaniowy. Tydzień wypoczynkowy kosztował nas 4.000 zł (apartament z basenem, 3 sypialnie, kuchnia), tydzień zwiedzania 6.000 zł (w tym wejścia do muzeów i innych płatnych atrakcji).
      • mdro Re: Hiszpania - urlop 30.01.24, 11:07
        W te 10 tysięcy za dwa tygodnie dla 4 osób co wliczyłaś? Rozumiem, że bez przelotu/dojazdu, ale chyba też bez wyżywienia?
        Ceny co prawda nieco poszły w górę przez te dwa lata, ale zamawiałam teraz noclegi w Andaluzji na 2. połowę kwietnia i dwa tygodnie dla dwóch osób wyjdą 5500 zł.
        • jkl13 Re: Hiszpania - urlop 30.01.24, 11:54
          W tej kwocie mieści się wszystko, tj. Dojazd, nocleg, wyżywienie, zwiedzanie. Nie fantazjuję, nie widze w tym sensu, po prostu opowiadam o swoim doświadczeniu.
          Nie wiem, jakie są teraz ceny w Andaluzji i nie wiem, w jakim standardzie szukasz noclegu. Nie musisz też mi wierzyć, nie mam z tym problemu.
          • mdro Re: Hiszpania - urlop 01.02.24, 12:23
            Ależ wierzę, tylko podziwiam* - noclegi, benzyna, wyżywienie dla 4 osób, zwiedzanie i to wszystko za ok. 160 euro dziennie (licząc po kursie sprzed dwóch lat). Ja nie szukałam noclegów w 4-gwiazdkowych hotelach (maks. to 2 gwiazdki, i to akurat promocja się trafiła), raczej pensjonaty czy tzw. apartamenty, ale naprawdę trudno znaleźć coś za ok. 70 euro za noc (dla pary), nawet poza dużymi turystycznymi miastami (przy czym Barcelona jest droga pioruńsko w porównaniu z Sewillą czy Granadą).

* Chociaż tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,567,175276934,175276934,Wakacje_w_Hiszpani.html?p=175277925
            i tutaj forum.gazeta.pl/forum/w,567,173876015,173876015,A_koszt_wakacji_.html?p=173876806
            trochę inaczej to opisywałaś. Nie, nie szukałam specjalnie twoich wpisów, szukałam tego wątku: forum.gazeta.pl/forum/w,567,169355349,169355349,2_tygodniowe_wakacje_w_Hiszpanii_AI_za_4tysiace_.html
            Nie piszę tego po to, by jakoś ci dogryźć, ale moim zdaniem jeśli ktoś szuka informacji o jakichś kosztach i cenach, należy mu przedstawiać realne.
    • homohominilupus Re: Hiszpania - urlop 30.01.24, 08:45
      Jeżeli uda Ci się kupić tanio bilety lotnicze to na miejscu spokojnie znajdziesz przyzwoite noclegi w dobrej cenie, np airbnb. Jedzenie nie wyjdzie Was drożej niż w Polsce.
      • simply_z Re: Hiszpania - urlop 30.01.24, 09:24
        Teraz booking wychodzi lepiej cenowo.
        • marta.graca Re: Hiszpania - urlop 30.01.24, 11:57
          Booking ma prowizję, bardziej opłaca się znaleźć termin na bookingu, a póżniej rezerwowac bezpośrednio w hotelu/apartamencie.
          • jammer1974 Re: Hiszpania - urlop 30.01.24, 21:40
            marta.graca napisała:

> Booking ma prowizję, bardziej opłaca się znaleźć termin na bookingu, a póżniej
            > rezerwowac bezpośrednio w hotelu/apartamencie.

Powaznie? Ostatnio mialam odwrotnie.
          • hanusinamama Re: Hiszpania - urlop 01.02.24, 13:50
            To chyba zależy. Ostatnio 3 pobyty w hotelach taniej booking
    • sandy_cheeks Re: Hiszpania - urlop 30.01.24, 12:36
      My lecimy z bp na Wyspy Kanaryjskie, 2 lata temu tez byliśmy, tylko na innej wyspie.
      Biuro organizuje transport i hotel, my zwiedzanie i atrakcje na miejscu. Cena w tym roku, trochę ponad 11k za 4os. w przedsprzedaży.
      Wolę tak, jadąc z dziećmi czuję się bezpieczniej…
      • chlodne_dlonie Re: Hiszpania - urlop 01.02.24, 13:28
        Rozumiem, że to cena za tydzień?
        W jakim miesiącu?
    • berber_rock Re: Hiszpania - urlop 30.01.24, 21:36
      14 na 4 osoby na 6 dni???
      Buk cię opuścił??
      Za polowe tego jestem 2 stanie zrobić to luzem ...

Poza w lipcu jest tam heat wave więc nie widzę w tym radochy
      • paskap Re: Hiszpania - urlop 01.02.24, 23:12
        To w jakim terminie lepiej jechać z dzieciakami?
    • ichi51e Re: Hiszpania - urlop 30.01.24, 21:37
      samemu zdecydowanie
    • mdro Re: Hiszpania - urlop 01.02.24, 12:35
      Na początek musisz sprawdzić ceny lotów. Wyżywienie możesz liczyć mniej więcej jak na wakacjach w Polsce, noclegi mogą być nawet tańsze. Zależy oczywiście, czego i gdzie szukasz - ale jak zobaczyłam ceny za wynajęcie domów wakacyjnych w Polsce 500-700 zł/dobę to sądzę, że w Hiszpanii da się znaleźć taniej wink. A potem porównać z ofertą BP.
      • paskap Re: Hiszpania - urlop 01.02.24, 23:11
        Właśnie patrzyłam noclegi sa ok w cenie.
    • obrus_w_paski Re: Hiszpania - urlop 01.02.24, 12:42
      Jedzenie i niektóre rozrywki są w tej chwili w podobnych cenach jak w PL („ludzie wy tam tak żyjecie?!”) , więc wszystko zależy od twoich oczekiwań. Możesz sobie spokojnie sama zorganizować wyjazd w rozsądnych cenach
    • jusytka Re: Hiszpania - urlop 01.02.24, 14:04
      Pewnie ze można, o ile się potrafi i poświęci trochę czasu. W przeciwnym wypadku bp będzie lepsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka