Dodaj do ulubionych

Bolące krosty na brodzie

03.02.24, 12:18
… szczególnie przed okresem. Czy ktoras z Was poradziła sobie skutecznie z tym zjawiskiem?

Kopię w internecie i trafiam na maści wysuszające i tym podobne. A tam nie ma co suszyć! Boląca gula i nic więcej.

Zaczyna się koło tydzień przed okresem. I kilka a nawet kilkanascie dni po okresie, jak nie rozdziobię w irytacji, łaskawie znika.

Co z tym robić??
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Bolące krosty na brodzie 03.02.24, 12:46
      Unikaj orzechów i tłustego i słodkiego, to zapomnisz o krostach.
      • night_and_day Re: Bolące krosty na brodzie 03.02.24, 13:44
        Chyba nigdy nie miałaś takiego trądziku, skoro sądzisz, że dietą można coś takiego wyleczyć. U mnie pomagała tylko pigułka anty, bo pryszcze mialy związek ze spadkiem hormonów w drugiej połowie cyklu.
        • alpepe Re: Bolące krosty na brodzie 03.02.24, 14:19
          Fakt, miałam bardzo symboliczny, ale jak się nażrę orzechów i tłustego, to zawsze przed okresem mi taka gula boląca wyskoczy i nic się nie da z nią zrobić.
          Podobnie zauważyłam u siebie korelację między jedzeniem orzechów a przetłuszczaniem się włosów. Ja tak mam. Może i inne TTM.
        • mae224 Re: Bolące krosty na brodzie 03.02.24, 14:33
          To nie jest taka głupia rada, myślalam tak jak Ty, zawsze guzy podskórne na brodzie przed okresem i wiesz ... odststawiłam ABSOLUTNIE wszystko, co zawiera tłuszcz palmowy. I nagle problem zniknął.
        • kira_03 Re: Bolące krosty na brodzie 03.02.24, 20:54
          Akurat dziewczyny z zaburzeniami hormonalnymi skutecznie leczą się dietą i uzupełniając niedobory suplementami. Pigułki na ogół maskują problem.
      • mayaalex Re: Bolące krosty na brodzie 03.02.24, 21:21
        Ale orzechy akurat sa bardzo zdrowe i jemy ich za malo. Slodkie i niedobre tluszcze mozna rzexzywiscie odstawic, to kazdemu na dobre wyjdzie.
        Pryszcze na brodzie i linii zuchwy czesto pojawiaja sie u doroslych kobiet i to zazwyczaj kwestia hormonalna.
    • waleria_bb Re: Bolące krosty na brodzie 03.02.24, 14:05
      Zbadaj hormony, broda to typowa lokalizacja hormonalnego trądziku i na taki guzik pomoże pielęgnacja.
    • ardzuna Re: Bolące krosty na brodzie 03.02.24, 14:09
      Płyn wysuszający Izis - od lat najlepszy na wypryski.
    • berdebul Re: Bolące krosty na brodzie 03.02.24, 14:20
      Maść ichtiologia żeby wyciągnąć. Dermatolog i endokrynolog, żeby uporządkować skore i hormony.
    • kozica111 Re: Bolące krosty na brodzie 03.02.24, 15:22
      Kup nalewkę z jemioły, 3 msc na wieczór..
    • brenda_bee Re: Bolące krosty na brodzie 03.02.24, 16:09
      Miewam ten sam problem. Jak mi wywala te krosty to wystarczy, że posmaruję maścią snailmed. Wystarczy 2-3 razy i na kilka miesięcy mam spokój. Jest dość droga ale używasz tego odrobinę.
    • koronka2012 Re: Bolące krosty na brodzie 03.02.24, 16:29
      Okresów nie mam od lat a z taką gulą co jakiś czas użeram się nadal. Nie da się go ani wycisnąć ani skłonić do uzewnętrznienia, czyli bardzo głęboko i bardzo długo się wchłania. Zostaje taka wyczuwalna grudka
      Próbowałam wszystkiego i nic nie powoduje żeby to się szybciej goiło a ślad potrafi zostać i trzy miesiące
    • novembre Re: Bolące krosty na brodzie 03.02.24, 16:36
      Gdy tylko poczuje, ze miejsce na brodzie robi sie cieplejsze, bardziej wrazliwe, natychmiast smaruje olejkiem herbacianym. Pomaga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka