Dodaj do ulubionych

Sprawdzony przepis na modrą kapustę

30.03.24, 16:40
do kaczki poproszę, jesli ktras z Was ma i ma ochotęsie podzielić.. To co zwykle robię jest ok, ale za bardzo rozciaptane i brakuje kapuście koloru i wyrazistości.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Sprawdzony przepis na modrą kapustę 30.03.24, 16:56
      Kapustę szatkuję, gotuję do miękkości w osolonej wodzie, nie może być ani rozciapciana ani półtwarda. Trzeba próbować. Odcedzam i zalewam gorącą zalewą z octu, oleju i cukru. Zalewę robię na smak - ma być słodka, tłusta i winna. Kapusta dostaje od razu ładnego koloru. Dodaję utarte na grubych oczkach jabłko, drobno posiekaną cebulkę i żurawinę, mieszam. Voila.
      • ekstereso Re: Sprawdzony przepis na modrą kapustę 30.03.24, 16:59
        Identycznie tylko nie dodawałam żurawiny, ale spróbuję.
      • szorstkawelna Re: Sprawdzony przepis na modrą kapustę 30.03.24, 17:04
        Gotujesz w samej wodzie czy z przyprawami? Liść laurowy, ziele, sól?
        • ekstereso Re: Sprawdzony przepis na modrą kapustę 30.03.24, 17:15
          Ja z przyprawami
      • larix_decidua77 Re: Sprawdzony przepis na modrą kapustę 31.03.24, 09:45
        Kapustę kroisz, gotujesz, ale niezbyt długo, lekko twarda musi być, solisz, pieprzysz i dajesz octu tyle, żeby zaczynała wpadać w róż. Dodajesz wysmażony dobry boczek i pokrojoną surową cebulę. To jest prawdziwa modro kapusta.
    • kocynder Re: Sprawdzony przepis na modrą kapustę 30.03.24, 17:23
      Polecę klasykiem forum: "znajdź se w necie, jest tego pełno!", albo "nie umiesz se Googla odpalić?!"... wink
      • szorstkawelna Re: Sprawdzony przepis na modrą kapustę 30.03.24, 17:40
        W sumie też mogłabym swój przepis wrzucić do sieci. Trochę pracy, samozaparcia i byłby blog kulinarny wink
        • kocynder Re: Sprawdzony przepis na modrą kapustę 30.03.24, 17:52
          No i byłoby super!
          Na marginesie: nie znoszę na pytanie o konkretny, sprawdzony przepis tego "w necie jest pełno!". Ale dobrego przepisu na modra nie mam...
          • szorstkawelna Re: Sprawdzony przepis na modrą kapustę 31.03.24, 09:31
            Tak... kiedyś zrobiłam kotleciki z kalafiora wg przepisu z filmiku na fb. Wyszła niejadalna breja, której nie dało się usmażyć 🙀
            • kocynder Re: Sprawdzony przepis na modrą kapustę 31.03.24, 09:46
              No właśnie. Tak samo np z książkami kucharskimi - oczywiście, są też świetne, nie zaprzeczam, ale często... Porażka. Któregoś razu skusiłam się na roladę makową z przepisu popularnej "kucharki telewizyjnej": z podanych proporcji ciasto było lejące i nie miało opcji by je rozwałkować i cokolwiek w nie zawinąć. Musiałam dodać prawie trzy razy więcej mąki, żeby zaczęło być "zwarte" - a w smaku też nie powalało (no, powiedzmy, że smaku się nie czepiam, bo może ona (tak kucharka) lubi takie a nie inne). Ale konsystencja? I tak jest wcale nie rzadko. smile Zresztą nie tylko w kuchennych sprawach. smile
    • ritual2019 Re: Sprawdzony przepis na modrą kapustę 31.03.24, 10:02
      Robilam w poniedzialek. Czerwona cebule pokrojona w mala kostke smaze na masle. Dodaje swiezy lisc laurowy (mam drzwko w ogrodzie ale moze byc suszony), troche startej galki, kawalek cynamonu, potem kapuste, troche soli (niezbyt duzo), pieprzu, cukru (jasny albo ciemny brazowy) i troche apple cider vinegar (dobrej jakosci), troche wody. Dusze do miekkosci ale nie rozgotowania kapusty co jest oczywiste. Pod koniec (ok 10 min) dodaje pokrojone jablko .
      • szorstkawelna Re: Sprawdzony przepis na modrą kapustę 31.03.24, 16:15
        Zrobiłam wg Twojego przepisu - wyszło dobre smile
        • ritual2019 Re: Sprawdzony przepis na modrą kapustę 31.03.24, 22:25
          Super. 😊 ja zrobilam w poniedzialek do schabu. Lekko robilam kotlety, ale wciaz byly dosc grube, posolilam je i popierzylam, jedna strone posmarowalam gruboziarnista musztarda. Starlam na grubych oczkach zieniaki, odcisnelam wode, posolilam i
          popieprzylam i dodalam roztopione maslo. Na patelni wlozylam ziemniaki na nie kotlet, chwile smazylam, odwrocilam i chwile smazylam, potem pieklam 15 minut w piekarniki. W miedzyczasie zrobialam sos z apple cider vinegar, musztardy dijon, wywaru z kurczaka, cukru brazawego, miodu i cebuli. Dla facetow sos ze smietana, dla mnie bez bo mi nabial szkodzi. Polecam bo smakowalo z ta kapusta super.
    • madameleloupblanc Re: Sprawdzony przepis na modrą kapustę 31.03.24, 10:19
      Poszatkowana kapuste dusze z lisciem laurowym, zielem angielskim, sola. W miedzyczasie kroje drobno cebule i male jablko. Odlewam wode z kapusty jak sie ugotuje i wrzucam cebule uprzednio podsmazona, jak i starte jablko. Dusze to dalej az odleca soki z jablka. Pod koniec dodaje octu i jesli trzeba to solini cukru. A na samym koncu 1 lyzke makk mieszam z woda i wsadzam by sie lepiej zagestnilo, zwarlo.
    • stara-a-naiwna Re: Sprawdzony przepis na modrą kapustę 31.03.24, 22:01
      poczytałam przepisy, ja robię bez cukru!

kapustę szatkuje, gotuję w wodzie z solą + liscie laurowe i ziele angielskie.

Odcedzam i skrapiam cytryną mieszając aż całą zmieni kolor.

Drobno pokrojoną cebulę podsmażam, na koniec dodaję jabłko (albo i nie)
      mieszam z kapustą
      doprawiam solą i pieprzem.

Czasami dodaję drobniutko pokrojony boczek.

ps. uwielbiam jako jedyna w domu. Potrafię zeżreć główkę kapusty w dwa dni i umierać.
    • little_fish Re: Sprawdzony przepis na modrą kapustę 31.03.24, 22:35
      A to ja robię inaczej niż większość z Was. Nie gotuję, jedynie sparzam wrzątkiem. Wrzucam na rozgrzany olej. Z przypraw dodaję tylko sól, do tego winne jabłko w plasterki (cienkie) i rodzynki. Duszę do uzyskania pożądanej miękkości. Ewentualnie dosalam i dodaję octu winnego. A najchętniej sosu do ryżu 🤣

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka