Dodaj do ulubionych

Wystajacy brzuch

27.06.24, 07:06
Słuchajcie, jestem szczupła, już pisałam tutaj że schudlam 13 kg. Jedyne co mi pozostało to trochę na brzuchu. I nie był by to problem, gdybym nie nie miała ciągle jakby wzdętego brzucha. Dosłownie po każdym jedzeniu. Mam jakby dużo powietrza w brzuchu, odbija mi się dużo i mam różne…tego… wiatry. Macie jakiś pomysł, jak temu można przeciwdziałać?
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 07:15
      Pic koperek
      • lucerka Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 07:33
        Ale jaki koperek? Fenkuł?
        • szarmszejk123 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 07:46
          No, tak, herbatka z kopru włoskiego jak dla niemowlakówwink
          Albo Espumisan 🤷
          • hrasier_2 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 09:24
            A może zmiana nawyków jedzenia. Produkty mleczne: jogurty, maślanki, zsiadłe mleko czy kefi wrzucić.
            • aniani7 Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 19:15
              To dopiero zrobi rewolucję październikową. Trzeba znaleźć odpowiednie bakterie probiotyczne.
          • mikams75 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 09:53
            mozna tez po jedzeniu przezuwac garstke nasion kopru.
      • 00zxc00 Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 18:48
        Dill czy fennel?
    • trampki-w-kwiatki Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 07:27
      A może masz SIBO?
      • lucerka Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 07:35
        Ale ja nie mam żadnych innych objawów tylko ten wzdęty brzuch.
        • bib24 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 07:41
          jak nie masz jak masz. odbijanie to objaw sibo. a co jesz? moze duzo strączków?
          • suki-z-godzin Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 07:46
            SIBO sribo, odstawcie tego instagrama, tu ematka jest, tu sie tarczyce bada.
            • marta.graca Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 07:49
              Tarczyca daje objawy w postaci wzdęć?
              • suki-z-godzin Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 08:13
                🤦
                • marta.graca Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 08:23
                  Powinnaś się skumać z imponderabilia, podobny typ komentarzy.
                  • annaboleyn Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 17:44
                    No, bez przesady!
              • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 10:43
                marta.graca napisała:

> Tarczyca daje objawy w postaci wzdęć?
                >

Oczywiście, że tak.
              • pepsi.only Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 10:50
                marta.graca napisała:

> Tarczyca daje objawy w postaci wzdęć?
                >
                daje.
                • pepsi.only Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 10:51
                  www.google.com/search?client=opera&q=wzdęcia+a+tarczyca&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8
              • princesswhitewolf Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 16:32
                >Tarczyca daje objawy w postaci wzdęć?

Ty nie wnikaj tylko badaj tarczyce jak rasowa ematka
    • edka12 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 07:51
      Zrób sobie co najmniej miesięczną kurację probiotykiem. U mnie zadziałal sanprobi IBS ale pewnie może być inny. Kilka lat męczyłam się że wzdęciami, starałam się regulować dietą, po kuracji jest dużo lepiej.
      • katiemorag Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 17:10
        Ja biorę ten probiotyk kilka razy w tygodniu. Moje dziecko tak samo. Zawsze miało problemy z jelitami, dużo nietolerancji pokarmowych, ciągle nawracające owsiki. Od kiedy bierze ten probiotyk problemy z jelitami zniknęły całkowicie. Ja mam problem z wystającym brzuchem jak zjem duże ilości glutenu, mam na myśli na przykład kromkę chleba. Dlatego unikam wszelkiego pieczywa i makaronów.
    • suki-z-godzin Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 08:13
      Oo polecial moj wpis zeby isc do gastrologa zamiast pytac na forum big_grin
      • zona_mi Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 09:18
        Wysłałaś go z całą pewnością?
        Bo nie ma tu żadnego usuniętego wpisu.
        • zona_glusia Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 22:27
          Zmieniły się zasady dodawania komentarzy. Kiedyś było można dodać komentarz na 2 sposoby:
          1. napisać komentarz, nacisnąć "wyślij", zalogować się
          2. zalogować się, napisać komentarz, nacisnąć "wyślij"
          Teraz pierwszy nie działa.
          Zauważyłam, bo kilka komentarzy mi się nie dodało.
    • pepsi.only Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 08:33
      GASTROLOG, polecam.
    • lucerka Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 08:51
      No dobra, chyba pójdę do tego gastrologa. A w międzyczasie wspomogę się koprem.
      • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 10:45
        Idź zdecydowanie, natomiast z koprem ostrożnie, na niektórych nie działa dobrze.
        Zrób też sobie jakieś podstawowe badania krwi, jeśli nie robiłaś w ostatnim czasie.
        • pepsi.only Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 10:52
          Ja muszę uważać z koprem, potęguje wzdęcia.
      • hrasier_2 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 12:49
        lucerka napisała:

> No dobra, chyba pójdę do tego gastrologa. A w międzyczasie wspomogę się koprem.
        >
        > Koperkiem nie koprem. Tylko musisz sama spać. Bo będą niezwykle właściwości😁
        • 00zxc00 Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 18:49
          Chyba jednak chodzi o koper włoski (fennel) a nie koperek (dill)?
    • princy-mincy Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 09:01
      gastrolog, polecam!
      Moze to byc sibo (leczylam w maju), moze byc cos zupelnie drobnego.
      Doraznie pij napar z koperku i bierz simetikon, ale lekarz to podstawa.
      • 00zxc00 Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 18:50
        I co ten lekarz pomógł?
    • afro.ninja Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 09:12
      Ale ćwiczysz?! Na insta wszyscy trąbią, że tluszcz na brzuchu,.to.wina starzenia. Opona robi się przed menopauzą.
      • marta.graca Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 09:22
        Przecież wzdęcia, to nie to samo, co tłuszcz na brzuchu.
        • eriu Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 10:56
          Ale ćwiczenia usprawniają pracę jelit.
          • marta.graca Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 11:34
            No, ale nie wiadomo, czy autorka ćwiczy, czy nie.
      • kiddy Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 10:15
        A jak ćwiczenia miałyby pomóc na ewentualny tłuszcz na brzuchu (który zresztą jest normalnym zjawiskiem u kobiety)?
        • 35wcieniu Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 10:45
          Jak ćwiczenia miałyby pomóc na tłuszcz? No jak? Jak? big_grin (pomijam fakt że autorka nie ma tłuszczu tylko wzdęcia, ale pytanie jest rozczulające)
          • lucerka Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 11:41
            No troszkę tłuszczu mam ale nie na tyle żeby mi brzuch z tego powodu tak odstawał.
            • afro.ninja Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 12:31
              Ale jak masz wzdęcia i trochę tłuszczu no to efekt się pogłębia, bardziej wybrzusza. wink
          • kiddy Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 15:26
            No właśnie, jak? Nie da się wybiórczo spalić tłuszczu z brzucha, no nie ma siły.
            • marta.graca Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 16:23
              W takim razie, po co są ćwiczenia na dane partie ciała, skoro nie pomagają?
              • kiddy Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 19:56
                Nie w spalaniu tłuszczu pomagają, tylko we wzmocnieniu, rozciągnięciu, uealstycznieniu mięśni w danej partii ciała.
            • 35wcieniu Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 16:43
              Ach, teraz się nie da wybiórczo, wcześniej w ogóle ćwiczenia nie miały wpływu na tłuszcz.... Co tam dalej za teoria?
    • purchawka2020 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 10:22
      Gastrolog. Jelito drażliwe, SIBO, zaburzona flora bakteryjna - nic strasznego ale znam ten dyskomfort, łatwo go pokonać lekami i dietą.
      • 00zxc00 Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 18:51
        Jakimi lekami? I jaką dietą? Możesz się podzielić?
    • hrabina_niczyja Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 10:35
      Zmienić dietę, bo coś szkodzi. Pić koper włoski i espumisan.
    • ursula.iguaran Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 14:38
      Ostatnio ogladalam dokument na Netflix który sugerował że dla zdrowych jelit trzeba jeśc bardzo róznorodnie. Zalecali tam w tygodniu zjadać co najmniej 20 rodzajów warzyw i owoców a najlepiej 30. Możesz spróbować, szczególnie teraz kiedy warzyw i owoców mnóstwo dostępnych.
      Dodatkowo dobrze działają na florę bakteryjną kiszonki (kapust, ogórki lub inne). Warto dodac do diety.
      • 35wcieniu Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 15:08
        Niesamowite. Różnorodne jedzenie! Że też bez Netflixa nie było tego wiadomo...

A z tymi warzywami czekam. Szybko eskaluje, niedawno któraś forumka mówiła o 10, teraz już mamy 30 tygodniowo. Kto da więcej?
        • szarmszejk123 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 17:46
          30 rodzajów warzyw w tygodniu?
          Rodzajów, czyli kapustne do jednego wora, wszelkie sałaty do drugiego i tak dalej? No to nie wiem, serio:p
        • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 18:14
          Daję 250 i rozbijam bank 😎
          • marta.graca Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 18:54
            Bez kozery powiem pińcet💪
            • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 19:57
              Ok...z tym, że na świecie jest około 250 gatunków właśnie 🤷
              • marta.graca Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 20:51
                Ale może coś jeszcze wyjdzie z modyfikacji genetycznych wink
                • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 20:54
                  Nie strasz...
      • afro.ninja Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 17:21
        Ale to muszą być dobre warzywa, a nie te z marketu.
        • marta.graca Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 17:44
          A co jest nie tak z tymi z marketu? Trujące?
      • bib24 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 20:05
        proszę bardzo wymień 30 różnych warzyw łatwo dostępnych do kupienia w Polsce. Tylko bez owoców. I strączki, ziarna i orzechy to również nie są warzywa (to są rośliny ale nie warzywa).
        Dawaj.
        • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 20:36
          A cóż to za bzdura? Strączki to warzywa... strączkowe 🤷
          I absolutnie nie bronię tezy 30 warzyw, ale w Polsce dostępnych jest ok 40-50 gatunków, więc raczej 30 ci wymieni, niekoniecznie świeżych oczywiście.
          • bib24 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 20:39
            no to daj tą listę 30 warzyw bez owocow, straczków i orzechow.
            i bez odmian typu dluga rzodkiewka i krotka rzodkiewka. albo biala i czerwona kapusta.
            • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 20:48
              Rozumiem, że bez przyprawowych również, skoro uparcie twierdzisz, że strączkowe to nie warzywa?
              Proszę bardzo:
              1. Marchew
              2. Pietruszka
              3. Seler korzeń
              4. Seler naciowy
              5. Chrzan
              6. Burak
              7. Papryka
              8. Pomidor
              9. Ziemniak
              10. Batat
              11. Pasternak
              12. Brokuł
              13. Kalafior
              14. Rzodkiewka
              15. Rzodkiew
              16. Rzepa
              17. Sałata
              18. Kapusta
              19. Cebula
              20. Por
              21. Szczypior
              22. Brukselka
              23. Bakłażan
              24. Szparagi
              25. Kukurydza
              26. Jarmuż
              27. Cykoria
              28. Szpinak
              29. Karczoch
              30. Cukinia
              31. Dynia
              32. Ogórek
              33. Kalarepa

To tak na szybko, bo jest więcej, ale np. topinamburu chyba nie kupisz w markecie? Przyznam, że nie widziałam nigdy, nie wiem czy na targu są takie rzeczy?
              • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 20:53
                Jeszcze można dodać oliwki, kapary, koper włoski, maniok, całe strączkowe jednak.....przyprawowe to też warzywa 😁 rozdzielić sałaty i kapusty, dodać boćwinę, szczaw, rukiew i rabarbar i zaraz okaże się, że mamy ponad 50 gatunków.

Jeszcze jakieś pytania?
                • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 21:06
                  W zasadzie oliwki możesz odjąć, bo obecnie to owoc, mój błąd. Natomiast dodaj arbuza, który to aktualnie zaliczany jesz do warzyw 😁
                • szarmszejk123 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 21:10
                  Ale one raczej nie występują jednocześnie, żeby wszystkie w tygodniu jeść:p
                  • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 21:19
                    A gdzieś tak stwierdziłam? 🤔

Odpowiadam na wpis bib twierdzącej, że strączki to nie warzywa 🙉

proszę bardzo wymień 30 różnych warzyw łatwo dostępnych do kupienia w Polsce.

No więc te, które wymieniłam w pierwszym wpisie są łatwo dostępne do kupienia w Polsce. Nikt nie twierdzi, że muszą być to świeże warzywa prawda? Mrożonych u nas masz dostatek. Świeżych 20 tygodniowo kupisz bez problemu. I nie, dalej nie znaczy to, że jakoś aprobuje wpis ursula.costam, bo generalnie ciężko się podpisać pod osobą, która o różnorodnej diecie dowiaduje się z Netflix a 🤷
                    • szarmszejk123 Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 07:40
                      To taka luźna myśl do tej odnogi była, nie, że do ciebie personalnie :p
        • taje Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 20:41
          Z 30 to może być ciężko, chyba że ktoś liczy każdą odmianę cebuli czy sałaty jako odrębne warzywo.
          • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 21:01
            Dlaczego ciężko?
            Serio macie tak ubogą dietę, że dziwi was ilość warzyw dostępnych w Polsce?
            • taje Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 00:02
              O moją dietę się nie martw. Pytanie dotyczyło warzyw łatwo dostępnych, czyli takich, które można znaleźć bez większego trudu w przeciętnym sklepie, także w mniejszych miasteczkach. Już widzę, jak masz w wiejskim sklepie na co dzień karczochy, szparagi, bataty czy jarmuż. I nie ma znaczenia, o jakim kraju mówimy. Do tego dochodzi sezonowość i z imponującej listy zostaje dużo mniej niż 30 każdorazowo dostępnych w przeciętnym sklepie. Netflix zupełnie odleciał z wytycznymi o jedzeniu 30 różnych warzyw tygodniowo (jeżeli faktycznie taka była konkluzja).
              • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 00:19
                Ale jaki masz problem z dostępnością warzyw w Polsce?
                Spora część jest dostępna cały rok, masz też pełno mrożonek do wyboru.
                Wiesz, w wiejskim sklepie to na ogół niewiele masz, mamy jednak XXI wiek, większość ludzi jeździ na zakupy "do miasta". Ci co nie jeżdżą, zazwyczaj sporo hodują we własnym ogródku, mrożą, przetwarzają, dołują itd.
                Idąc tropem wiejskich sklepów, to te które odwiedziłam miały tak powalający asortyment, że ludzie
                Polsce ewidentnie padają z głodu i niedoborów 🤷

Twoją dietą wcale się nie martwię, jest mi bardzo wszystko jedno co jesz, natomiast fascynują mnie twierdzenia z tej odnogi 😁
                • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 00:34
                  I jeszcze, dla przykładu, zimą bez problemu w każdym markecie kupisz:
                  1. pomidor
                  2. ogorek
                  3. szpinak
                  4. Ziemniak
                  5. Batat
                  6. Cebula
                  7. Por
                  8. Czosnek
                  9. Sałata
                  10. Marchew
                  11. Pietruszka
                  12. Seler korzeń
                  13. Seler naciowy
                  14. Szczypiorek
                  15. Rzepa (może nie być akurat)
                  16. Burak
                  17. Kapusta
                  18. Brukselka
                  19. Pasternak (tutaj też zależy który market)
                  20. Dynia
                  21. Jarmuż
                  22. Kalarepa (czasem nie uświadczysz)
                  23. Papryka

Czyli mamy +/- 20 warzyw, do tego dodajmy strączkowe i mrożone.
                  Jedna sprawa to to, że nie należy przedawkowywać Netflixa i nie polecam jednak styczniowych pomidorów o smaku papierowego kartofla, ale naprawdę nie dramatyzujmy, że w Polsce nie ma dostępu do warzyw i zostaje nam żarcie cebuli...
                  • taje Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 00:45
                    Przecież nikt nie dramatyzuje, rozmowa raczej o sensie różnych 30 warzyw tygodniowo.

Jarmużu i pietruszki w korzeniu zazdroszczę, u mnie z tym gorzej. Co ciekawe z takim topinamburem zazwyczaj nie ma problemu ani nawet z bardziej wymyślnymi warzywami (roślinami?) typu soliród czy karczochy. A pietruszka korzeń tylko czasami. Na wiosnę bywa ciężko z botwinką i rabarbarem.
                    • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 00:52
                      A wiesz, że u nas też był duży problem z korzeniem pietruszki swego czasu? Nie pamiętam, dwa, trzy lata temu? W sklepach była, natomiast w przydomowych ogródkach nie wzrosła. Z tego, co się orientuję to ogólnie z pietruszką ja emigracji ciężko.
                      Próbowałaś jarmuż wyhodować samodzielnie?
                      U nas topinamburu chyba nie uświadczysz w markecie, nigdy nie widziałam, ale wszędzie rośnie na dziko.

W mojej opinii sens ma jedzenie wartościowych warzyw, czyli bardziej jakość i sposób podania niż ilość. Ostatecznie frytki to też warzywa.
                      • taje Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 01:14
                        Nie mam gdzie hodować bo ogródka brak, ale ogólnie nie mam talentu do uprawy roślin.

Topinambur bardzo lubię i czasami kupuję ale niestety w większych ilościach powoduje u mnie sensacje żołądkowe, chyba nie toleruję jeszcze inuliny.

Skoro (znowu) porównujemy Polskę do zagranicy to moim zdaniem w Polsce w domowej kuchni jada się sporo warzyw na tle innych nacji europejskich - mnie się np. podoba zwyczaj robienia kilku surówek do dania mięsnego czy rybnego albo dania typu kalafior z bułką, młode ziemniaki z koperkiem i sałata ze śmietaną. Tu gdzie mieszkam do domowego tradycyjnego obiadu dostanie się zazwyczaj co najwyżej miskę samej sałaty z oliwą bez żadnych dodatków albo frytki. A jednym z tradycyjnych potraw jest sałatka, ale z ... mięsa z kiszonym ogórkiem i jajkiem. Może kuchnia środziemnomorska jest tu wyjątkiem na plus ale nawet we Włoszech brakowało mi dodatków warzywnych albo były podawane w ilościach mikroskopijnych (mówię tu o restauracjach).
                        • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 01:29
                          Jarmuż można hodować w doniczce 😉
                          Ja z kolei do topinamburu przekonać się już chyba nie przekonam, mam wrażenie, że jem mydło.
                          Hm...z moich obserwacji to zależy. W restauracji to ja ostatnio albo źle trafiam albo nowy trend, bo do tradycyjnego (jakiś schabowy, kurczak, ryba) to dają, owszem, po trzy sałatki ale jakby coraz mniejsze ilości. Natomiast rzeczywiście wszędzie masz do wyboru różne sałatki jako osobny posiłek w ogóle i ogólnie jedzenie warzyw jest modne. Mamy też coraz większą świadomość społeczeństwa co do zdrowego odżywiania, coraz więcej miejsc otwiera się też na vege.
                          Ale z drugiej strony, przeciętna niezamoża rodzina nie je kilku surówek do obiadu.
                          • taje Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 11:38
                            maleficent6 napisała:

> Jarmuż można hodować w doniczce 😉
                            > Ja z kolei do topinamburu przekonać się już chyba nie przekonam, mam wrażenie,
                            > że jem mydło.

Tu jest przepis na świetną zupę z topinamburu - jeśli w tej odsłonie też ci nie podejdzie to chyba już ci nie zasmakuje smile

thehappyfoodie.co.uk/recipes/jerusalem-artichoke-soup-with-hazelnut-and-spinach-pesto/
                            • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 11:48
                              Dzięki, taje!
                              Wygląda naprawdę fajnie, będę próbować, takiej wersji nigdzie nie spotkałam. Robiłaś zgodnie z przepisem czy dodawałaś grzyby?
                              • taje Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 11:53
                                Robiłam w wersji z pesto, bez grzybów. Była wspaniała, jak zresztą większość z przepisów Ottolenghiego (jestem jego ogromną fanką).
                        • pade Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 11:51
                          Oj tak, obiad bez surówek to nie obiadsmile
                • taje Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 00:35
                  Nie ma znaczenia, czy Polska czy inny kraj - moim zdaniem oczekiwanie, że przeciętny człowiek kupi i będzie jadł 30 różnych warzyw w jednym tygodniu jest mało realistyczne i poza większymi supermarketami dostępność tych warzyw będzie wątpliwa. Ostatnio w dość dużym warszawskim supermarkecie z tego co szukałam nie było np. ani rukoli, ani kalafiora, ani nawet selera naciowego. I co z samą kompozycją posiłków, żeby to wszystko wcisnąć w siedem dni i żeby miało sens kulinarnie. Chyba, że na zasadzie BLW - kroimy wszystko na kawałki i ludzie się częstują albo gotuje się jeden wielki gar zupy, gdzie wrzucisz 20 warzyw (w trzydzieści w jednej zupie nie uwierzę), ale to trudno uznać za sensowną dietę.
                  • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 00:46
                    Całkowicie się z tobą zgadzam,
                    przeciętny człowiek - przeciętny Polak - nie kupi 30 warzyw tygodniowo, bo ani nie skomponuje z tego posiłku (biorąc pod uwagę ile mięsa i produktów typu fast food u nas się sprzedaje, tradycyjna kuchnia też nie przewiduje takich kompozycji) ani go nie będzie na to po prostu stać.
                    I ja, powtarzam po raz kolejny, absolutnie nie bronię twierdzenia o tych 30 warzywach tygodniowo a odpowiadam jedynie na wpis bib, która:
                    - wątpi w dostępność takiej liczby warzyw w Polsce
                    - ku rozpaczy Pani od biologii, przyrody czy edukacji wczesnoszkolnej uparcie stoi na stanowisku, że strączki to nie warzywa.
                    Zauważ, że odnoszę się do tego i nie postuluję " żryjcie wincyj jarmużu".
                    • bib24 Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 09:03
                      jak już maiłabym się czepiać to pełno rzeczy na tej liście to owoce np bakłażan, papryka czy pomidor. Przyjęło się że to warzywa, ale to rośliny i owoce a nie warzywa.
                      • wapaha Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 09:56
                        bib24 napisała:

> jak już maiłabym się czepiać to pełno rzeczy na tej liście to owoce np bakłażan
                        > , papryka czy pomidor. Przyjęło się że to warzywa, ale to rośliny i owoce a nie
                        > warzywa.

A kalafior to kwiat 🤪
                        Ja w tym tygodniu jadłam
                        1. Ogorek
                        2. Pomidor
                        3.papryka
                        4.marchew
                        5.cukinia
                        6.ziemniak
                        7.cebula
                        8.czosnek
                        9.szpinak
                        10.rukola
                        11.seler
                        12.pietruszka
                        13.bob
                        14. Kapusta
                        15 fasolka szparagowa
                        16 brokuł
                        17.szczypiorek
                        18.koper
                        Dojdzie jeszcze burak i ciecierzyca
                        I w zasadzie jest ciągle podobnie ze zmianami ilości/rodzaju -wpada bakłażan, batat szparagi ,rozne sałaty

Bardziej miarodajne i efektywne sa zalecenia spożywania tygodniowo min 300-400g warzyw-co obniżą ryzyko wystąpienia incydentów sercowych o ok 23%
                        • taje Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 11:01
                          Musze przyznać, że mam słabość do takich list - typu zawartość lodówki albo listy zakupowe. Lubię czytać listy innych ludzi. A jedna z fajniejszych książek, którą mogę polecić fanom list i reportaży fotograficznych to Hungry Planet What the World Eats
                          - pokazuje tygodniowe zakupy rodzin z 24 krajów. Jest też polska rodzina Sobczynskich time.com/8515/what-the-world-eats-hungry-planet/
                          • marta.graca Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 11:12
                            Kiedyś w Wysokich Obcasach był reportaż fotograficzny- zdjęcia przedstawiały ludzi w otoczeniu śmieci, które wyprodukowali w ciągu tygodnia smile
                          • wapaha Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 11:51
                            taje napisała:

> Musze przyznać, że mam słabość do takich list - typu zawartość lodówki albo lis
                            > ty zakupowe. Lubię czytać listy innych ludzi. A jedna z fajniejszych książek, k
                            > tórą mogę polecić fanom list i reportaży fotograficznych to Hungry Planet What
                            > the World Eats
                            > - pokazuje tygodniowe zakupy rodzin z 24 krajów. Jest też polska rodzina Sobczynskich time.com/8515/what-the-world-eats-hungry-planet/
                            >

Ja też
                            Zwlaszcza z np.kolezankami mającymi jedno -dziecko nt tego że na obiad może szybkie naleśniki albo placki ziemniaczane 🤣
                            Tudzież nt zakupów i ze 2 kg truskawek raz w tygodniu przecież wystarczy
                            U mnie tygodniowo schodzi ok 2kg marchwi..
                            • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 11:57
                              U mnie swego czasu leciał kg marchwi dziennie 🙈
                              • wapaha Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 12:46
                                maleficent6 napisała:

> U mnie swego czasu leciał kg marchwi dziennie 🙈

Nieźle!
                                Ja łapie takie fazy -zima przez kilka tygodni do 2kg pomarańczy dziennie ,ostatnio -codziennie cukinia ok 250g (tzn sama to zjadalam )
                      • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 11:17
                        bib24 napisała:

> jak już maiłabym się czepiać to pełno rzeczy na tej liście to owoce np bakłażan
                        > , papryka czy pomidor. Przyjęło się że to warzywa, ale to rośliny i owoce a nie
                        > warzywa.

Jak już miałabym się czepiać, to w twoim przypadku porażkę edukacyjną poniosła już pani w przedszkolu 😥

Przepraszam bardzo, warzywo nie jest rośliną? 🤔

To jedziemy dalej, warzywa to rośliny zielne, których różne organy (łodygi, korzenie, liście, kwiaty, a nawet owoce w sensie botanicznym) używane są jako pokarm.
                        Wyróżniamy:
                        korzeniowe
                        kapustne
                        przyprawowe
                        dyniowate
                        liściaste
                        cebulowe
                        strączkowe
                        rzepowate
                        psiankowate
                        oraz pozostała grupa, do której zalicza się kukurydza czy koper.
                        Chyba nic nie pominęłam.

I wiesz? Czasami lepiej po prostu przyznać się do błędu, niewiedzy czy głupoty niż brnąć dalej.
                        • bib24 Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 11:43
                          odwrotnie
                          przecież tam było 30 warzyw a nie roślin
                          jakby było 30 roślin to łatwe, ale 30 warzyw już jest dużo trudniej.
                          odwrotnie czytasz

rośliny składają się z części warzywnych (liście, korzenie, łodygi), z owoców, z nasion. Strączki to nasiona.
                          • wapaha Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 11:49
                            bib24 napisała:

> odwrotnie
                            > przecież tam było 30 warzyw a nie roślin
                            > jakby było 30 roślin to łatwe, ale 30 warzyw już jest dużo trudniej.
                            > odwrotnie czytasz
                            >
                            > rośliny składają się z części warzywnych (liście, korzenie, łodygi), z owoców,
                            > z nasion. Strączki to nasiona.

Wyjaśnij bo nie rozumiem
                            Są warzywa które nie są roślinami?
                          • maleficent6 Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 11:54
                            Nie, nie czytam odwrotnie i nie, wymienienie 30 warzyw nie jest żadnym problemem.
                            Borzesztymuj 🙉 ja się do edukacji specjalnej kompletnie nie nadaję...
                          • eglantine Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 12:19
                            Mylisz pojęcia i klasyfikacje. Botaniczną z klasyfikacją towarów spożywczych. Owoc w znaczeniu botanicznym może być i jest klasyfikowany jako warzywo w sensie spożywczym. Podobnie nasiona (botanika) to warzywa strączkiwate.
        • szara.myszka.555 Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 20:45
          "proszę bardzo wymień 30 różnych warzyw łatwo dostępnych do kupienia w Polsce."

Może nie 30, ale trochę tego jest:

papryka
          ogórki
          ogórki kiszone
          ziemniaki
          bataty
          cebula
          czosnek
          cukinia
          bakłażan
          seler (korzeń)
          seler naciowy
          sałata masłowa
          jarmuż
          brokuły
          kalafior
          kapusta biała
          kapusta pekińska
          szpinak
          rukola
          pomidory
          oliwki
          karczochy
          buraki
          rzodkiewki
          rzodkiew biała
          kukurydza (kolba)
          fasolka szparagowa
          bób
          dynia
          pasternak
          pietruszka (korzeń)
          groszek zielony
          rzepa
          szparagi
          awokado
    • 35wcieniu Re: Wystajacy brzuch 27.06.24, 15:11
      Jeszcze się przyjrzyj czy na pewno jedno dobrze łączysz z drugim. Tzn problemy typowo gastryczne z kształtem brzucha, bo taki wystający brzuch to często jest też kwestia postawy (lub wad postawy). Może być że i owszem, przyda Ci się koper i badanie u gastrologa, ale i obserwacja sylwetki - skłonności do garbienia itd.
    • madame_edith Re: Wystajacy brzuch 28.06.24, 13:14
      A nie przerzuciłaś się czasem na ksylitol zamiast cukru? Ja mam takie objawy po ksylitolu, co ciekawe erytrytol mi zupełnie nie szkodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka