Dodaj do ulubionych

Chce przytyć

25.07.24, 13:50
Córka, ma dużą niedowagę, sama mówi że kwalifikuje się już do szpitala. Wycofana z kontaktów rówieśniczych, jest w szkole w chmurze. Już tu kiedyś pisałam. Nic jej się nie podoba w swoim wyglądzie i to przeszkadza jej w wychodzeniu do ludzi. W podstawówce rówieśnicy komentowali wygląd( np. pryszcze). Bujamy się od dermatologów, psychologow po dietetyków. Pod koniec miesiąca wizyta u psychodietetyka. Miała iść do stacjonarnej szkoły, ale wczoraj powiedziała że nie chce.

Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Chce przytyć 25.07.24, 14:00
      Na te pryszcze to Soolantra. Skora lojotokowa z duza iloscia sebum ma tendencje do zatykania porow i pasozytujacych na tym nuzencow. Niech zrobi sobie kuracje Soolantra a zobaczy duze zmiany. Cieniutka warstwa.
      • lauren6 Re: Chce przytyć 25.07.24, 15:27
        Przecież dziewczynka jest pod opieką dermatologa, a autorka nie prosi o porady medyczne.
      • waleria_bb Re: Chce przytyć 25.07.24, 17:48
        Poczytaj sobie na reddit, jak ludziom zaszkodziła Soolantra i jeszcze bardziej pozatykała pory.
      • angazetka Re: Chce przytyć 25.07.24, 19:06
        Uwielbiam rady z d... od osób, które nie mają pojęcia, jak i czym jest ktoś leczony.
      • kropkaa Re: Chce przytyć 28.07.24, 21:03
        W Polsce jest na receptę. A zanim lekarz przepisze, często robi się test na nużeńca.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Chce przytyć 25.07.24, 14:54
      To bujnijcie się jeszcze do dobrego alergologa i zróbcie testy skórne pokarmowe i wziewne.
      Alergia może być przyczyną zarówno pryszczy, niedowagi, problemów z jedzeniem, jak i podłego nastroju i zaburzonego obrazu siebie. Na wszelki wypadek sprawdziłabym też czy córka nie ma celiakii.
      • silenta Re: Chce przytyć 27.07.24, 20:18
        Istnieje jakaś choroba, która wg ciebie nie jest spowodowana alergią?
    • eagle.eagle Re: Chce przytyć 25.07.24, 15:49
      Moja córa ma podobny problem, znaczy jest bardzo szczupła. Lekarz rodzinna dała jej m.in. skierowanie do lekarza chorób płuc, i to był, chyba, strzał w dziesiątkę. Chyba, bo była na razie tylko raz, ale lekarz podszedł bardzo profesjonalnie, i m.in dał jej syrop po którym jedzenie zostaje w żołądku a nie od razu leci do łazienki. Jest więc szansa że uda jej się przytyć. Dla lepszego oglądu dodam że córka ma 20 lat i waży niecałe 43 kg.
      • eagle.eagle Re: Chce przytyć 25.07.24, 15:49
        Dodam że syrop jest m.in na alergie
      • wiosennedni5 Re: Chce przytyć 25.07.24, 16:59
        Moja ma 16 i niecałe 40 kg
        • eagle.eagle Re: Chce przytyć 25.07.24, 17:13
          To tak samo szczupła jak i moja. I moja całe życie była pod kreską najniższych centyli.
          • eagle.eagle Re: Chce przytyć 25.07.24, 17:15
            A jak z jej trawieniem? Moja praktycznie nie rozstaje się z węglem lub ze stoperanem.
            Miała teraz badania na alergie nic jej nie wyszło.
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Chce przytyć 27.07.24, 11:35
              A jakie to były badania?
              • eagle.eagle Re: Chce przytyć 27.07.24, 11:42
                Na alergię, jakie były badania ?
                Takie na skórze chyba nakłuwania. Nie wiem bo była sama a ja nie miała osobiście takich , jedynie raz u dietetyczki ale to z krwii. Ale.od razu wiedziała że nie wyszła jej żadna alergia.
                • mamtrzykotyidwato5 Re: Chce przytyć 27.07.24, 15:08
                  Jak od razu wiedziała, to skórne.
                  Spróbujcie znaleźć alergologa, który zrobi jej testy płatkowe pokarmowe, wtedy może coś wyjść.

A badania na celiakię miała?
                  • eagle.eagle Re: Chce przytyć 27.07.24, 16:19
                    To są jej pierwsze testy. To pokieruje ją aby od rodzinnej dostała skierowanie do alergolog.
        • dwa_kubki_herbaty Re: Chce przytyć 25.07.24, 19:07
          A ile ma wzrostu?
          Zawsze mozna się pocieszyć, że koreanki przy wadze 51 zaczynaja się odchudzać i nie wazne czy maja 155 cm wzrostu czy 165.
          • eagle.eagle Re: Chce przytyć 25.07.24, 19:14
            Niska jest, ma ok 160 cm.
            • marta.graca Re: Chce przytyć 27.07.24, 11:52
              Też byłam tak szczupła, jak byłam młodsza, przy takim wzroście ważyłam ok. 42 kilo. Czy coś jej dolega?
              • eagle.eagle Re: Chce przytyć 27.07.24, 12:08
                W badaniach wyszło jej niedobór wit B12, i mocznik w surowicy też poniżej normy. Oprócz tego że dość często się przeziębia to raczej nic jej nie dolega. Ale ona sama dla siebie chciałby przytyć. Plus to że szybko się męczy.
                • marta.graca Re: Chce przytyć 27.07.24, 12:09
                  Jest wegetarianką?
                  • eagle.eagle Re: Chce przytyć 27.07.24, 12:12
                    Nie, ale głównie je fastfoody, chipsy i czekoladę.
                    • mamtrzykotyidwato5 Re: Chce przytyć 27.07.24, 15:12
                      To w sumie nic dziwnego, że musi ciągle węgiel i stoperan brać.
                      Czemu nie je zdrowych rzeczy? Nie przeszkadza jej ciągła biegunka?
                      • eagle.eagle Re: Chce przytyć 27.07.24, 15:38
                        Dla nich, czyli dla córki i jej koleżanek węgiel to coś normalnego, często jak się denerwują nawet przed imprezą to zaczynają ją właśnie od węgla.
                      • eagle.eagle Re: Chce przytyć 27.07.24, 16:18
                        A dlaczego nie je zdrowych rzeczy ?

Ja nie gotuję w domu. Kiedyś gotowałam to i tak zjadała połowę minimalnej porcji, jeżeli w ogóle chciała coś spróbować. Teraz czasami chodzi do babci jeść, tam zawsze coś jest.
                        I jak już pisałam po raz pierwszy po leku od m.in. na alergie w czasie albo zaraz po posiłku nie idzie do łazienki - znaczy coś zostaje. Jest szansa że trochę jej przybędzie na wadze. Lekarz coś jej wysłuchał w nierówności w biciu serca (?), chyba tak bo stwierdził że to ważne aby zrobiła echo serca, na które wcześniej dał jej skierowanie kardiolog - też zalecenie od lekarza rodzinnego.
                        • fogito Re: Chce przytyć 28.07.24, 11:15
                          Masakra. Dzieciak niedożywiony a matka nie gotuje.
                          • eagle.eagle Re: Chce przytyć 28.07.24, 12:06
                            Dzieciak ma 20 lat, od 5 lat mogłaby sobie sama gotować, co zresztą robiła jak jej trzeba było.
                            • fogito Re: Chce przytyć 28.07.24, 12:14
                              A jaka jest twoja wymówka, że dziecku nie zapewniłaś jakościowych obiadów tylko doprowadziłaś do tego, że jest chore i żywi się śmieciami?
                              • eagle.eagle Re: Chce przytyć 28.07.24, 12:50
                                Taka że jak robiłam obiad to albo nawet go nie brała z kuchni albo po paru dniach wracał od niej talerz prawie nietknięty.

Mnie mama zmuszała do jedzenia i nigdy nie zrobię tego swojemu dziecku.
                                • marta.graca Re: Chce przytyć 28.07.24, 12:55
                                  No, ale dlaczego nie zapewniłaś jej pomocy psychologicznej?
                                  • eagle.eagle Re: Chce przytyć 28.07.24, 13:46
                                    marta.graca napisała:

> No, ale dlaczego nie zapewniłaś jej pomocy psychologicznej?
                                    >

Zapewniłam, chodziła do psychiatry i na terapię.
                                • fogito Re: Chce przytyć 28.07.24, 13:40
                                  Nie brała z kuchni? To wy razem przy stole obiadów nie jadacie? Najwyraźniej nie. I nie zapaliło ci się czerwone światło te 5 lat temu. Dzieciak jest już niedożywiony na granicy zawału. Pomiędzy zmuszaniem a nic nie jedzeniem jest masę innych możliwości.
                                  • eagle.eagle Re: Chce przytyć 28.07.24, 13:52
                                    Często nie miałam czasu aby jeść z dziećmi, poza tym ja nie jem obiadów, jak gotowałam to tylko dla nich. Ewentualnie najadłam się gotując. Dzień do dnia jest niepodobny. Pracuję po 12 godzin więc często po całych dniach mnie nie ma w domu.
                                    • fogito Re: Chce przytyć 28.07.24, 14:04
                                      No i to jest chyba przyczyną problemów. Brak prawidłowych nawyków żywieniowych wyniesionych z domu. I teraz się to mści. Nie wiem jaka to praca po 12 godzin dziennie, ale pozostaje tylko współczuć.
                                      • eagle.eagle Re: Chce przytyć 28.07.24, 16:08
                                        Ja nie wyniosłam dobrych nawyków żywieniowych u siebie w domu więc pewnie i moje dzieci nie przekażą takowych swoim dzieciom. Takie życie. Nie każdy ma idealne.
                                        • fogito Re: Chce przytyć 28.07.24, 16:56
                                          Nie chodzi o to czy idealnie tylko czy wystarczająco dobrze. Szkoda dziecka i dziwię się, że nie zawalczysz o jego dobrobyt.
                                    • hanusinamama Re: Chce przytyć 29.07.24, 15:29
                                      No to się nie dziw ze ona ma złe nawyki, tyś ją tego nauczyła..
                                • hanusinamama Re: Chce przytyć 29.07.24, 15:29
                                  A coś takiego jak wspólne posiłki?
                            • hanusinamama Re: Chce przytyć 29.07.24, 15:28
                              Serio od 15 roku zycia ma sobie sama gotować?
                          • 3-mamuska Re: Chce przytyć 28.07.24, 15:18
                            fogito napisała:

> Masakra. Dzieciak niedożywiony a matka nie gotuje.

Matka woli sypiać z zonatymi kochankami i bujać sie na wyjazdach i zarabiać na tym kasę, niż zajać się dziecmi.
                            • fogito Re: Chce przytyć 28.07.24, 16:55
                              Oh man 😟
                    • majenkirr Re: Chce przytyć 27.07.24, 15:17
                      Ale to chyba mało tego je?
                • eagle.eagle Re: Chce przytyć 27.07.24, 16:21
                  Dodam że na spirometrii wyszło że ma płuca 40 -latka.
                  • marta.graca Re: Chce przytyć 27.07.24, 16:29
                    A uprawia jakiś sport, rusza się?
                    • eagle.eagle Re: Chce przytyć 27.07.24, 16:46
                      Parę lat temu, przez rok grała, w piłkę nożną, treningi miała codzienne - wynik: naderwane ścięgno w kostce. Teraz już nic. Głównie jeździ samochodem bo na piechotę się męczy.
                      • majenkirr Re: Chce przytyć 27.07.24, 16:49
                        A serce badane miała?
                        • eagle.eagle Re: Chce przytyć 27.07.24, 16:51
                          No właśnie kardiolog dał jej na echo serca, ale to dopiero we wrześniu będzie miała.
                        • eagle.eagle Re: Chce przytyć 27.07.24, 16:53
                          Jak grała w piłkę nożną to miała badania u lekarza sportowego - wszystko było ok.
                          • marta.graca Re: Chce przytyć 27.07.24, 17:10
                            Nic dziwnego, że się męczy, skoro je fatalnie, nie rusza się, to tak jakbyś do samochodu tankowała syfiaste paliwo i dziwiła się, że nie odpala.
                            • eagle.eagle Re: Chce przytyć 27.07.24, 17:32
                              Na szczęście lekarze tak szybko jej nie skreślili.
                              • marta.graca Re: Chce przytyć 27.07.24, 18:23
                                A czy ja ją skreśliłam? Przy takim trybie życia chyba mało kto czułby się dobrze.
                                • eagle.eagle Re: Chce przytyć 27.07.24, 20:51
                                  A może po prostu prowadzi taki tryb życia bo coś jej dolega?
                                  Może leczenie spowoduje że będzie jadła wiecej wartościowego jedzenia bo organizm się tego będzie domagał.

Jej od zawsze coś dolegało, od wczesnych lat dziecięcych zawsze miała niepewną sytuację, np padaczka bez napadów typowo padaczkowych albo 3 testy niepewne co do mukowiscydozy.
                                  • marta.graca Re: Chce przytyć 27.07.24, 22:30
                                    No raczej organizmy dużej części ludzi zdrowych domagają się jednak słodyczy i fast foodów ( choćby dzieci, które jedzą dużo słodyczy, będą chciały ich jeść więcej ), bo mają dużo polepszaczy i wzmacniaczy smaku, a nie dlatego, że im coś dolega. Może to jednak jakieś problemy na tle psychicznym? Ma jakieś trudne doświadczenia za sobą?
                                    • migafka357 Re: Chce przytyć 28.07.24, 10:52
                                      Przecież tymi fast foodami jeszcze bardziej rozwala sobie przewód pokarmowy i powoduje, że biegunki i wymioty się nasilają. Próbowała pobyć z miesiąc na diecie żołądkowej? Bułki pszenne, masło, makaron nitki, biały ryż, kuskus, jajka na miękko, gotowane ziemniaki i gotowany drób, do tego gotowana marchewka, gotowane buraki, pieczone jabłko. I słaba herbata z cukrem. Nic innego, absolutnie wykluczona kawa, warzywa, owoce i smażone rzeczy. To dieta antybiegunkowa, uspokajająca żołądek. Kiedy zadziała, stopniowo wprowadza się po kolei bardziej ciężkostrawne rzeczy. Ja mam problemy z żołądkiem i regularnie co kilka miesięcy się tak ratuję.
                                      • eagle.eagle Re: Chce przytyć 28.07.24, 12:08
                                        Przez pewien czas jadła makaron, surowy, nie ugotowany znaczy. Kawy nie pije, jak herbatę piła to nie spała po nocach.
                                        • marta.graca Re: Chce przytyć 28.07.24, 12:18
                                          No i jaka była twoja reakcja na jedzenie przez dziecko suchego makaronu?
                                          • fogito Re: Chce przytyć 28.07.24, 12:26
                                            Pewnie żadna 😳
                                            • eagle.eagle Re: Chce przytyć 28.07.24, 12:48
                                              Pewnie że żadna, przecież była już duża, dorosła nawet mogła być. Powiedziałam co myślę na ten temat i tyle mogłam zrobić.
                                              • fogito Re: Chce przytyć 28.07.24, 13:41
                                                No to popełniłaś grzech zaniechania a teraz to się módl, żeby córka się nie wykończyła. Ja bym walczyła o swoje dziecko a nie patrzyła z boku jak się wykańcza.
                                                • eagle.eagle Re: Chce przytyć 28.07.24, 13:56
                                                  Na spokojnie, przeżyje i ciebie i mnie.
                                                  • fogito Re: Chce przytyć 28.07.24, 14:06
                                                    Jeśli uważasz, że na spokojnie to raczej nie zdajesz sobie sprawy, że jest na granicy od kilku lat. Ja jestem z długowiecznej rodziny i odżywiam się dobrze, więc może być ciężko mnie przeżyć.
                                                  • marta.graca Re: Chce przytyć 28.07.24, 14:35
                                                    No to będzie w tej samej grupie, co ci wszyscy dziadkowie, co całe życie palili i dożyli setki 🙄
                                                  • eagle.eagle Re: Chce przytyć 28.07.24, 15:07
                                                    A ja przeczytałam odpowiedź Kaki-Iliny i wiem że nic nie zaniedbałam. Jak już pisałam wcześniej dość dużo z nią chodziłam po lekarzach, więc cały czas była przez nich monitorowana, badana i żaden z nich nie zaniepokoił się jej wagą - tym bardziej że od urodzenia była malutka - jej kuzynka jest jeszcze mniejsza, a jej ciotka nigdy nie ważyła więcej niż 42 kg.
                                                    Teraz jest już dorosła i mogę nią tylko porozmawiać na ten temat, zaproponowałam wizytę u rodzinnego, pójść z nią do lekarza na pierwszą wizytę - co zawsze robię i tyle. Reszta należy do niej. Zakupy też sama umie już zrobić.
                                                  • fogito Re: Chce przytyć 28.07.24, 16:58
                                                    Gratuluję dobrego samopoczucia. Z tego co napisałaś wynika, że zaniedbałaś bardzo dużo. No ale nie moje pole i nie moje buraki.
                                                  • hanusinamama Re: Chce przytyć 29.07.24, 15:35
                                                    NO tylko ze w bardzo złym stanie przeżyje...
                                      • berdebul Re: Chce przytyć 28.07.24, 12:18
                                        Cukier w herbacie i kilo glutenu z polepszaczami, zaiste definicja zdrowej diety.
                                  • memphis90 Re: Chce przytyć 29.07.24, 09:17
                                    A może powtórzcie testy na mukowiscydozę…? 20 czy 15 lat temu były na zupełnie innym poziomie, a jednak córka walczy z przewlekłą biegunką i jak piszesz ma zmiany płucne.
                                    • eagle.eagle Re: Chce przytyć 29.07.24, 09:28
                                      Ona wtedy też była na badaniach genetycznych które na szczęście nic nie wskazały - ale to też nie na wszystkie genotypy choroby.
                                      Może faktycznie zaproponuje jej jakąś dietę na wrażliwy żołądek.
                                      • fogito Re: Chce przytyć 29.07.24, 13:30
                                        Rychło w czas 🙄
    • bib24 Re: Chce przytyć 25.07.24, 15:56
      celiakia sprawdzona?
    • summerland Re: Chce przytyć 25.07.24, 17:18
      A badanie krwi miala robione? Moze to harmony?
    • larix_decidua77 Re: Chce przytyć 27.07.24, 16:47
      Zrobić pełny pakiet na celiakię, z gastroskopią.
    • fogito Re: Chce przytyć 28.07.24, 13:42
      Psychiatra na cito.
    • kaka-llina Re: Chce przytyć 28.07.24, 14:06
      Z góry uprzedzam, ze nie przeczytałam calego watku.
      Za tydzien skończe 46 lat, ważę 49kg. Wzrost 161 cm. Juz tu kilka razy pisałam o tym. Jak miałam 20 lat to wazyłam moze 35kg przy dobrych wiatrach, całe dzieciństwo własciwie: zmuszanie jedzenia, ciagłe diety (w skrocie wszystkiego duzo), badania krwi, kalu, moczu co chwila bo oczywiscie na pewno mam anemie i zaraz zejdę,i zawsze zelazo, witaminy i babcia w pewexsie kupowało biovitale i i nne,, poradnia auksjologiczna, kolonie dla dzieci z zaburzeniem wagi i wzrostu itd, itp
      Moje własne dzieci urodziły sie z waga w 50 centylu (ze mnie takiej małej) ale jakos koło 4-5 miesiaca w tych centylach poleciały w dół.. Jak mi któras HV powiedziała, ze pewnie za malo karmie to mnie jasny szlag trafił.. Dzieci mam drobne nie tak malutkie jak ja byłam ale koszmaru jaki ja przezyłam jako dziecko i tego na siłe karmienia nie zycze nikomu.
      • fogito Re: Chce przytyć 28.07.24, 14:12
        Można być szczupłym. Ja jestem. Ale kwestia istotna jakich składników odżywczych dostarczamy organizmowi. Czy jest to wartościowe jedzenie czy świństwa. Problem jest jak świństwa, które odbijają się na zdrowiu. Ja jestem zdrowa jak koń chociaż ważę według większości za mało przy swoim wzroście. Nie trzeba jeść dużo, żeby jeść dobrze. W powyższych przypadkach brak jest tego dobrego jedzenia.
      • kaka-llina Re: Chce przytyć 28.07.24, 14:17
        Dobra doczytałam.. Nie to inna sytuacja, o mnie rodzina dbala i karmiła zdrowo nawet jak miałam 20 lat a na pewno wczesniej.Do tej pory matka sprawdza co miałam na obiad dla siebie i dzieci..
        • eagle.eagle Re: Chce przytyć 28.07.24, 17:01
          Zmuszanie do jedzenia nazywasz dbaniem ?
          • kaka-llina Re: Chce przytyć 28.07.24, 17:43
            eagle.eagle napisała:

> Zmuszanie do jedzenia nazywasz dbaniem ?

No fakt masz racje.. zmuszali mnie. Ale tez wtedy tak im lekarze mowili.ze sie zaglodze itd..
            Ja swoim.dzieciom pozwalam byc chudymi i jesc co chca.. ale tez nie ze zyja na smieciowym zarciu i ze nic w domu nie jest ugotowane jak przeczytalam w tym watku.
            • eagle.eagle Re: Chce przytyć 28.07.24, 18:06
              Ale i tak jesteś i byłaś chuda, więc dało to jakiś efekt ? Zmuszanie.

Ja nawet jakbym gotowała w domu to i tak córa by tego nie jadła, więc to byłoby bez sensu, nie mam sumienia wyrzucać jedzenia. Lepiej żeby jadła to co lubi i chce niż żeby nic nie jadła i miała dodatkowo wyrzuty sumienia. Jak jest głodna to zawsze może iść do babci - w kapciach nawet, tam zawsze ma ugotowany obiad. W domu, w lodówce zawsze ma rzeczy do przygotowania swojej ulubionej sałatki greckiej, był czas że jadła samo avocado - oczywiście z grzanką, później np codziennie w domu było pomelo. Od zawsze na swoje "humorki" na jedzenie, i to co chce jeść zawsze ma w domu. A dodatkowo pizzę, MC, i wszystko inne na co ma ochotę - ma swoje pieniądze więc nie mam na to wpływu.
              • eagle.eagle Re: Chce przytyć 28.07.24, 20:47
                > Od zawsze na swoje "humorki" na jedzenie, i to co chce jeść zawsze ma w domu.>

Oczywiście miało być że MA swoje humorki na jedzenie, tak jak np. Jak była dzieckiem przez ok 3-4 lata codziennie rano piła kakao z tego samego kubka. Później miała fazę na rodzynki, mogła je jeść na okrągło itp.

Twoim rodzicom lekarze mówili że możesz się zagłodzić, u mnie nic takiego nie było. A przez pewien czas była pod stałą kontrolą różnego rodzaju lekarzy - i żaden ani razu nie napomknął że może być niedożywiona. Przez rok, jako już nastolatka - ok 16 lat, grała w piłkę nożną i też ani trener ani żaden lekarz nie miał żadnych zastrzeżeń do jej wagi.

• eriu Re: Chce przytyć 29.07.24, 11:33
                  Można mieć nawet nadwagę a być niedożywionym jak się je MC jako główne posiłki. W tym jedzeniu nie ma składników odżywczych. To można jeść rekreacyjnie raz na miesiąc. Jeśli to jest podstawa diety to organizm cierpi na braki składników odżywczych i przez to staje się niedożywiony mimo zjedzenia dużej ilości kalorii.
          • hanusinamama Re: Chce przytyć 29.07.24, 15:32
            Nie trzeba zmuszać. Robisz lub robicie obiad razem i zjadacie go razem.
            MOje dzieci jedzą ile chcą ale 99% ich jadłospisu to domowe jedzenie. I mało przekąsek wiec w efekcie zjadają konkretne posiłki.
            • eagle.eagle Re: Chce przytyć 29.07.24, 16:09
              Już napisałam dlaczego nie gotuję. Kilka razy jej proponowałam że może zamawiać catering ale i tego nie chce.
    • backup_lady Re: Chce przytyć 29.07.24, 15:21
      Nie wiem, czy to pomoże, czy dobry trop itp, ale na tiktoku wyskakuje mi pewna młoda kobieta, która pokazuje swoją walkę z pryszczami, wypryskami itp - wiem, że robiła bardzo dokładne badania, np na gronkowca, nietolerancje pokarmowe, pasożyty itp, ostatecznie wyszło jej, że ma SIBO i z tego te wypryski. Może warto sprawdzić.
      Jeżeli chodzi o przytycie - to chyba tylko specjalista, bo rady z netu w stylu jedz fastfoody i pij szejki (a takie też widziałam), bardziej szkodzą, niż pomagają.
      Powodzenia.
    • makurokurosek Re: Chce przytyć 29.07.24, 16:08
      Zrobić porządną serię odrobaczania.
      Skoro twoja córka nie ma problemów z jedzeniem, a wagowo jest na granicy anoreksji to na 99% ma pasożyty tak więc do lekarza po dużą dawkę vermoxu, bo odrobaczanie należy powtórzyć kilkukrotnie.
      Pozbędzie się robali, to i cera zrobi się ładna , problemy z trądzikiem znikną i zniknie problem niedowagi.
      • fogito Re: Chce przytyć 29.07.24, 17:33
        Zapewne. Jak zacznie w końcu normalnie jeść. Bo ona jest niedożywiona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka