Dodaj do ulubionych

Wątek językowy

12.08.24, 20:20
zainspirowany wątkiem Zanetki - czy "osoba z brakiem wiedzy" to prawidłowo? Bo mnie to zgrzyta. Osoba, której brakuje wiedzy.
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Wątek językowy 12.08.24, 21:24
      Żadna ematka nic...?
      • demodee Re: Wątek językowy 12.08.24, 21:45
        Jakim wątkiem?
    • wakacje_50 Re: Wątek językowy 12.08.24, 21:35
      Mnie też.
      Z brakiem czegoś, czyli z czymś, czego nie ma. Paradoks jakiś. Sama raczej bym tak nie powiedziała, ale żadna ze mnie specjalistka.
      Może jakaś znawczyni języka wytłumaczy, dlaczego n to zgrzyta?
      • taki-sobie-nick Re: Wątek językowy 12.08.24, 21:53
        Właśnie z tego powodu, o którym napisałaś (nie jestem znawczynią języka).
    • heniek.8 Re: Wątek językowy 12.08.24, 21:51
      jestem z brakiem pieniędzy smile no nie pasuje bo jak nie ma wiedzy czy pieniędzy, to osoba jest "bez"
    • atoness Re: Wątek językowy 12.08.24, 22:13
      1. Jeśli jest się z brakiem czegoś, to jest się bez czegoś, a nie z czymś. 2. Po polsku mówi się, że się coś ma, nie że z czymś się jest. 3. Byłoby inaczej, gdyby liczbę pojedynczą zastąpiła mnoga: nie można mieć braku (ani być z nim), ale można mieć braki.
      • ardzuna Re: Wątek językowy 12.08.24, 23:09
        atoness napisała:

> 1. Jeśli jest się z brakiem czegoś, to jest się bez czegoś, a nie z czymś. 2. P
        > o polsku mówi się, że się coś ma, nie że z czymś się jest.

Teraz jest pełno osób, które z czymś są, np. osoby z niepełnosprawnościami, osoby z doświadczeniem migracji i inne takie. Mogą też być w czymś, np. w kryzysie bezdomności.
        • atoness Re: Wątek językowy 12.08.24, 23:34
          Racja, może tak być.
          • ardzuna Re: Wątek językowy 12.08.24, 23:45
            I to też trochę grafomania, a zmianą języka nie wywoła się zmiany realnej.
            Niestety w autobusie tak samo nie jestem w stanie siedzieć obok części osób w kryzysie bezdomności, jak i nie byłam w stanie siedzieć obok bezdomnych z uwagi na wrażenia węchowe.
            • atoness Re: Wątek językowy 13.08.24, 10:23
              Realnej nie, ale zmianę podejścia można. Po angielsku ktoś jest gay, nie a gay. To różnica. Po polsku przymiotnik robi coś innego niż rzeczownik. Oczywiście tylko dla tych, którzy myślą o tym, co mówią.
              • ardzuna Re: Wątek językowy 13.08.24, 23:40
                Jeżeli poprzednio używane określenie jest obraźliwe, zgadzam się, że trzeba od niego odejść. Nie widzę jednak większego sensu w zmianach typu "osoba w kryzysie bezdomności" zamiast "bezdomny". Kto ma pomóc, i tak pomoże w zakresie, na który zmiana słownictwa nie wpłynie. Od zmiany terminologii nie będzie łatwiej pomóc tym ludziom, którzy często nie dają sobie tak łatwo pomóc.
                • swinka-morska Re: Wątek językowy 14.08.24, 12:52
                  ardzuna napisała:

> Nie widzę jednak większego sensu w zmianach typu "osoba w kryzysi
                  > e bezdomności" zamiast "bezdomny".

Zgadzam się. Tym bardziej, że nie w każdym przypadku to jest "kryzys".
    • ardzuna Re: Wątek językowy 12.08.24, 23:06
      To zdanie jest gramatycznie poprawne, ale złe stylistycznie. Nie jestem osobą z brakiem ogona, tylko osobą bez ogona, a gdybym była kotem, to nawet można by powiedzieć, że bezogonkiem.

Sformułowanie "osoba z czymś" sugeruje, że to coś jest jej przydane, a w tym przypadku został jej przydany brak, czyli coś zostało ujęte. Logicznie rzecz ma tu się dokładnie tak samo, jakby do oszczędności tej osoby dodać minus 100 tys. zł. Niby dodajesz, a jednak ujmujesz. Odbiorca komunikatu jest zbity z tropu.

Tego typu frazy cechują język sztucznie napuszony i grafomański. Ich autorom wydaje się, że mówią bardziej elegancko i uczenie, choć tak naprawdę popadają w śmieszność.
      • nick_z_desperacji2 Re: Wątek językowy 13.08.24, 00:08
        ardzuna napisała:

> Sformułowanie "osoba z czymś" sugeruje, że to coś jest jej przydane,
        To jest już naciągane. Osoba z komornikiem na karku raczej nie uważa go za przydatną rzecz. Tak samo osoby z nadwagą nie są z niej zazwyczaj zachwycone, a o ile istnieje określenie "otyły" to nie ma określenia typu "nadważny", a nadwagowy odnosi się do czegoś innego.
        • ardzuna Re: Wątek językowy 13.08.24, 00:32
          nick_z_desperacji2 napisała:

> ardzuna napisała:
          >
          > > Sformułowanie "osoba z czymś" sugeruje, że to coś jest jej przydane,
          > To jest już naciągane. Osoba z komornikiem na karku raczej nie uważa go za przy
          > datną rzecz.

Komornik nie jest rzeczą! A przydany nie oznacza przydatnego, czytaj okiem, a nie brzuchem.
          Komornik na karku jak najbardziej jest przydany, zupełnie jak rzep, który uczepił się psiego ogona.

> Tak samo osoby z nadwagą nie są z niej zazwyczaj zachwycone,

Nie muszą być zachwycone swoim przydatkiem. Czytaj uważnie i nie nadinterpretuj. Mam nadzieję, że znasz słowo "przydany" i jego znaczenie? sjp.pwn.pl/sjp/przydac;2511949.html sjp.pwn.pl/doroszewski/przydac;5486079.html
      • nick_z_desperacji2 Re: Wątek językowy 13.08.24, 00:08
        ardzuna napisała:

> Sformułowanie "osoba z czymś" sugeruje, że to coś jest jej przydane,
        To jest już naciągane. Osoba z komornikiem na karku raczej nie uważa go za przydatną rzecz. Tak samo osoby z nadwagą nie są z niej zazwyczaj zachwycone, a o ile istnieje określenie "otyły" to nie ma określenia typu "nadważny", a nadwagowy odnosi się do czegoś innego.
    • klaramara33 Re: Wątek językowy 13.08.24, 15:36
      Zgrzyta, lepiej: osoba bez wiedzy".
      • taki-sobie-nick Re: Wątek językowy 13.08.24, 21:03
        Też nie, wiedza to nie rzecz. Nie dysponująca wiedzą?
        • hrasier_2 Re: Wątek językowy 14.08.24, 00:09
          Im mniej człowiek wie, tym łatwiej mu żyć. Wiedza daje wolność, ale unieszczęśliwia.

Erich Maria Remarque 😁
          • taki-sobie-nick Re: Wątek językowy 14.08.24, 01:49
            Ale dlaczego daje wolność...?
    • mae224 Re: Wątek językowy 14.08.24, 09:43
      To jest manipulacja językowa. smile
      Oczywiście zdanie jest poprawne, ale powyżej już zostało napisane. Wyszukane słownictwo przykrywające rzeczywisty fakt. Osoba z brakiem wiedzy to osoba, która nie wie.

Doborem słów i stylem można wywołać pewną reakcję umysłową.
    • rita_s Re: Wątek językowy 14.08.24, 12:31
      Osoba może mieć braki w wiedzy, a nie brak wiedzy.
    • memphis90 Re: Wątek językowy 14.08.24, 18:57
      Osoba w kryzysie edukacyjnym…?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka