Dodaj do ulubionych

Polećcie dobre stopery do uszu

06.10.24, 13:04
Wygłuszające jazgot telewizora u sąsiada. Zaraz oszaleje...nie znoszę tv prawie wogole nie oglądam, a codziennie muszę słuchać tego jazgotu...najgorzej jest wieczorem gdy próbuję zasnąć....
Obserwuj wątek
    • maszkaroni Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 13:23
      Nim zaczniesz sobie wpychać coś do uszu, poproś sąsiada by nie nastawiał telewizora na cały regulator. Jest szansa że przyjmie to ze zrozumieniem.
      • milla7605 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 13:29
        Ciężki przypadek. Myślę, że ten głośny tv to zemsta za zwróconą uwagę w innej sprawie. Czasowo się zbiegło, bo wcześniej nie było słychać tv,jedynie sporadycznie, a teraz dzień w dzień.
        • ewka.n Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 13:46
          No to masz pecha, jeśli sąsiad nie jest najmującym mieszkanie Ukraińcem. Bo gdyby był, to mogłabyś poprosić kogoś żeby napisał maila do administracji za ciebie (np. u alexis byłby to zapewne jej papa) z prośbą o przekazanie informacji właścicielowi. Jeśli miałabyś szczęście, że mieszkanie jest wynajmowane to mogłabyś oczekiwać, że właściciel zrobi z hałasującym porządek, czyli go wywali.

Po więcej życiowych porad w takim temacie zapraszam do wątku obok: "Czy Ukraińcy boją się policji?"
          • milla7605 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 13:48
            To właściciel mieszkania.
            • imponderabilia20 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 14:32
              Ja bym pewnie zaczęła od prośby. A jak nie - to wyczailabym o której typ wstaje i odpowiednio wcześnie go budziła. A że stoperów polecam takie zwykłe piankowe np. na DOZ.
              • milla7605 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 14:37
                Wstaję dużo wcześniej przed nim, bo ja do pracy, a on emeryt.
                Tylko on mieszka nade mną. Jak go obudzić, nie budząc przy okazji całego bloku?
        • asia-loi Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 15:08
          milla7605 napisała:

> Ciężki przypadek. Myślę, że ten głośny tv to zemsta za zwróconą uwagę w innej sprawie.

To też nastaw coś na full, jakąś muzę czy telewizor. Ja tak przywołuję do porządku sąsiadów zza ściany. Po kilku minutach ściszam i jak u sąsiadów dalej muza na full, to u mnie też lub telewizor na full. Po kilkunastu minutach jak już nie słyszę nich muzy, w moim mieszkaniu, to ja telewizor też ściszam. Możesz nastawić u siebie coś na full i wyjść z mieszkania.
          Trudno inni sąsiedzi będą trochę też cierpieć, ale nie ma innego sposobu na buraków. To nie jest też tak, że jak Twój sąsiad nastawia telewizor głosno, to tylko u Ciebie słychać. U innych też słychać.
          • ewka.n Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 15:19
            asia-loi napisała:

> Ja tak przywołuję do porządku
            > sąsiadów zza ściany. Po kilku minutach ściszam i jak u sąsiadów dalej muza
            > na full, to u mnie też lub telewizor na full. Po kilkunastu minutach jak już
            > nie słyszę nich muzy, w moim mieszkaniu, to ja telewizor też ściszam.

Na miejscu twoich sąsiadów kupiłabym sobie mocniejsze głośniki, żeby twój telewizor nie zagłuszał mi mojej muzy smile
            • asia-loi Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 15:41
              ewka.n napisała:
              >
              > Na miejscu twoich sąsiadów kupiłabym sobie mocniejsze głośniki, żeby twój telew izor nie zagłuszał mi mojej muzy smile

Ja też mogę postawić wieżę przy ścianie, którą z nimi sąsiaduję i nastawić głośniej lub kupić coś głośniejszego.
              To ja ich przywołuję do porządku, a nie oni mnie, bo mojej muzy czy mojego telewizora nie słychać u nich, ani w innych mieszkaniach, czy na klatce. U mnie wszystko gra cicho, bo ja liczę się z sąsiadami, i nie znoszę jak coś głośno gra ( nawet u mnie).
              • ewka.n Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 16:17
                asia-loi napisała:

> Ja też mogę postawić wieżę przy ścianie, którą z nimi sąsiaduję i nastawić
                > głośniej lub kupić coś głośniejszego.

To ja na ich miejscu jeszcze bardziej podkręciłabym głośność i to pewnie bez potrzeby kupowania czegoś nowego...

> To ja ich przywołuję do porządku, a nie oni mnie (...)

...bo pewnie już mają głośny sprzęt skoro tak lubią słuchać muzyki. Nie odbierałabym też twoich zachowań jako przywoływania do porządku, tylko życzliwie przyjęła, że sąsiadka widocznie też lubi głośno (jak ja). No i OK, wystarczy, że ja podkręce jeszcze mocniej smile

> nie znoszę jak coś głośno gra ( nawet u mnie).

No to raczej taka eskalacja nie powinna być problemem dla głośnych sąsiadów smile

• asia-loi Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 16:30
                  ewka.n napisała:

> ...bo pewnie już mają głośny sprzęt skoro tak lubią słuchać muzyki. Nie odbierałabym też twoich zachowań jako przywoływania do porządku, tylko życzliwie przyjęła, że sąsiadka widocznie też lubi głośno (jak ja)

Ale mnie nie interesuje, co oni lubią. Ja sobie nie życzę słyszeć ich muzyki w moim mieszkaniu. Niech tak słuchają, aby u mnie w mieszkaniu nie było słuchać. Mogą sobie nastawiać na full i zakładać słuchawki by słuchać. Ja też słucham muzyki i mojej u nich nie słychac. Jak się mieszka w bloku, to należy się liczyć z sąsiadami.
          • milla7605 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 15:52
            To jest sąsiad nade mną więc jak włączę głośno muzykę to bardziej będę przeszkadzać sąsiadom na dole albo za ścianą. A oni nic niewinni są, nie przeszkadzają mi w ogóle.
            Mam ochotę rano o 5 jak wstaje walić czymś w rurę od co, ale to bez sensu, bo obudzę cały blok.
            • asia-loi Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 16:02
              milla7605 napisała:

> To jest sąsiad nade mną więc jak włączę głośno muzykę to bardziej będę przeszkadzać sąsiadom na dole albo za ścianą. A oni nic niewinni są.

To nie jest tak, że u sąsiada nad Tobą nie będzie nic słychać. Mieszkam na ostatnim piętrze, to wiem. Może trochę mniej, ale dużo słychać.
              Możesz jeszcze rano chodzić po mieszkaniu w butach stukających.
              A że inni sąsiedzi trochę ucierpią, no to trudno. Może wystarczy tak zrobić kilka razy i burak zrozumie.
              No chyba, że sąsiad słabo słyszy i dlatego nastawia telewizor głośno?
              • milla7605 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 16:13
                Stukanie obcasów na pewno nie usłyszy na tyle by go to wybudziło.
                Waliłam już w rurę jak nie mogłam zasnąć. To uciszył się na 3 minuty i od nowa....
                • asia-loi Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 16:40
                  milla7605 napisała:

> Stukanie obcasów na pewno nie usłyszy na tyle by go to wybudziło.
                  > Waliłam już w rurę jak nie mogłam zasnąć. To uciszył się na 3 minuty i od nowa.
                  > ...

Stukanie butami jest okropnie wkurzające, mnie często budzi. Kiedyś moja sąsiadka na parterze tak stukała, a u mnie na trzecim piętrze było słychać i mieszkania po przekątnej, nie w tym samym pionie.
                  Teraz stuka mi sąsiadka zza ściany ( ta od muzy), i też rano zamierzam postukać obcasami. Tylko ja mam gorzej, bo jestem na emeryturze i nie muszę rano wcześnie wstawać, a ona szykuje się do pracy i tak chodzi w butach po mieszkaniu zanim nie wyjdzie. 😬
    • astomi25 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 13:33
      Silikonowe z apteki.
      Odkad je odkrylam, moje zycie zmienilo sie na lepsze.
      Mam nadwrazliwosc sluchowa.
      • milla7605 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 13:47
        A jakiej firmy masz? Jednorazowe czy wielorazowe?
        Ja na próbę kupiłam silikonowe z apteo, w domu doczytałam że Jednorazowe, ale średnio tłumią ,na dodatek wypadają z ucha
        • astomi25 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 14:04
          Nie wypadaja z ucha nic, tumia bardzo.
          Cena sugeruje ze chyba sa jednorazowe bo place 6 euro za 6 sztuk.
          Ale ja uzywam jedna pare przynajmniej przez tydzien. W koncu to tylko moje iszy uszy wink
          Rano zamykam do takiego pudeleczka, zeby nie wysychaly.
          • astomi25 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 14:05
            .
          • imponderabilia20 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 14:33
            Serio one wysychają?
          • snakelilith Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 15:22
            astomi25 napisała:

> Cena sugeruje ze chyba sa jednorazowe bo place 6 euro za 6 sztuk.

Najlepsze, wręcz genialne. Silikonowe, wielorazowe, nadające się do mycia. Kupiłam z polecenia. Mam trzy pary, po pół roku ciągle używam pierwszej. Firma z Berlina. Mają różne rodzaje i rozmiary.
            www.berlinearguard.com
    • primula.alpicola Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 13:35
      Loop Quiet
      • celandine Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 14:17
        Kupiłam i albo nie umiem ich założyć albo nie działają kompletnie, słyszę wszystko.
        • primula.alpicola Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 14:41
          Ja się dwa dni uczyłam je zakładać🙄
          • celandine Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 17:20
            Możesz to opisać? Na stronie jest bezsensowny filmik, na którym w ogóle nie widać, jak to się wkłada. Próbuję też różnych rozmiarów i nadal nie wiem.
            • primula.alpicola Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 17:39
              Spróbuję🙄
              Trzeba złapać za to kółeczko i wetknąć do ucha w takiej pozycji, aby kółeczko było w górze, potem przekręcić, żeby znalazło się na dole, w tym zagłębieniu ucha. Jak spojrzysz na siebie w lustrze, to nie powinnaś widzieć że masz cokolwiek w uszach.
              Mnie pasują tylko te dwa najmniejsze, dwie kokejne, większe pary, są nuecdo przyjęcia.
              • celandine Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 22:21
                Dzięki. Niestety chyba mam jakiś defekt w budowie uszu i nieważne jak bardzo próbuję, nadal słyszę wszystko. Jestem bardzo rozczarowana, bo potrzebuję czegoś, co sprawi, że nie będę słyszała gadania ludzi w pracy.
                • mmoni Re: Polećcie dobre stopery do uszu 07.10.24, 23:10
                  Tak żeby w ogóle niczego nie słyszeć to chyba tylko te słuchawki dla pracujących młotem pneumatycznym pomogą. Ewentualnie zwykłe słuchawki do telefonu i puszczaj sobie biały szum albo jakąś nieabsorbującą muzykę (ja lubię kanał YT lo-fi girl).
    • milla7605 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 13:52
      A z alpine ktoś miał stopery? Opinie różne, sam opis zachęcający. Dość drogie, bo szkoda wyrzucić 60 zł za coś co okaże się że nie spełnia swojej funkcji
      • anorektycznazdzira Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 14:38
        spełnia smile
        • milla7605 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 15:08
          Miałaś te do spania?
          W dzień też dają radę?
          Chcę wyciszyć tylko ten jazgot telewizora u sąsiada. Inne dźwięki mi az tak nie przeszkadzają
          • anorektycznazdzira Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 15:24
            Miałam, wypróbowałam dużo różnych i te znoszę najlepiej (praktycznie nie cisną w uszy) a jednocześnie relatywnie najlepiej wyciszają. Lepiej od nich wyciszają tylko takie z Castoramy na sznureczku wielorazowe dla operatorów młota pneumatycznego (tak, testowałam), ale one są twarde, ucho boli jak się pechowo ułożysz.
            SleepDeep są moim zdaniem najlepsze, lepsze względem innych modeli Alpine.
            Nie wiem z iloma decybelami masz do czynienia, ale inne modele wygłuszają mniejsze zakresy decybeli, te najwięcej. No i ta Castorama big_grin
    • iza232 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 14:05
      Wypróbowałam już sporo różnych, bo nie potrafię zasnąć bez stoperów i najlepsze dla mnie są zwykłe plastelinowe z apteki, te w srebrnym opakowaniu. Silikonowe mi się nie sprawdziły, wypadały mi z uszu
      • milla7605 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 14:09
        Te woskowe faktycznie dobrze tłumią tylko ciężko wyciągnąć bo się robią miękkie pod wpływem ciepła.
        A budzik rano słyszysz?
        • astomi25 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 14:13
          Te moje silikonowe sa jak z wosku smile
          Nic z ucha nie wypada.
          • milla7605 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 14:24
            Dzięki, przetestuję. Teraz mam woskowe i piankowe, ale każdy ma jakieś minusy. Piankowe słabiej wyciszają i wypadają. A woskowe się trochę kleją, no i jednorazowe sa.
        • iza232 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 14:15
          Jak najbardziej słyszę. Z wyciąganiem też nie mam problemów, zahaczę paznokciem i wychodzą.
        • mava12 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 07.10.24, 09:00
          >Te woskowe faktycznie dobrze tłumią tylko ciężko wyciągnąć bo się robią miękkie pod wpływem ciepła.

ja mam chyba takie właśnie, najprostsze, najtańsze chyba.
          Są woskowe więc dopasowują się do uszu.
          Wyciaga je sie naciskając ucho od tyłu, z dołu, wtedy wkładka przemieszcza się trochę do góry i łatwo ją wyjąć.
          Ja ich używam kilka/kilkanaście razy, po wyjęciu chowam do pudełeczka, jak już wykazują objawy "zużycia" to wyrzucam.
          Budzik słychać ale ja mam w poblizu łóżka gdzieś, poza tym umysł jest chyba już "nastawiony" na dźwięk budzika i reaguje "bardziej" na ten dźwięk.
          Poza tym mozna dobierać indywidualną wielkość, oderwać jeden kawałek albo 1,5. Dla mnie są idealne.
          Te stopery to funkcjonują chyba od głębokiego prl, ciągle tej samej firmy bo ja uzywam od wielu lat.
          Kiedyś tylko w nocy bo mieszkałam w pobliżu elektrociepłowni, która miała zwyczaj "spuszczać parę" w środku nocy. A w ostatnich latach głównie na sąsiedzkie hałasy.
          Minus taki, że ciężko rozmawiać z domownikami, w razie używania w ciągu dnia.
          https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTnKDtSv_pfnQWJGAtHnHxEBMMHHNRF_DnGwaRb5nHglS722jqHli_FyDfzMoPBD9C3-WA&usqp=CAU
          • mava12 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 07.10.24, 09:04
            a niżej masz opis, z którego też wynika, że nie są jednorazowe
            "-Stopery wykonane są bielonej bawełny przesączanej mieszaniną wosków.
            -Masa wkładek mięknie pod wpływem ciepła dłoni i daje się dowolnie kształtować palcami, dzięki czemu --doskonale dopasowuje się do kanału słuchowego.
            -Ma zdolność pochłaniania zabrudzeń i pyłów.
            -Wkładki można używać wielokrotnie, dopóki masa jest miękka i lepka."
          • barbibarbi Re: Polećcie dobre stopery do uszu 07.10.24, 09:42
            Te w sreberku są najlepsze, najmniej męczą uszy i są skuteczne, trzeba tylko przeciąć pasek na pół, bo oryginalne "porcje" są za duże. Niby są jednorazowe, ale ja używam wiele razy, po jakimś czasie wymieniam, mam zapas sreberek w szufladzie, bez tego się nie ruszam z domu (wyjazdy, hotele) i używam prawie codziennie
        • bieda_tubka Re: Polećcie dobre stopery do uszu 07.10.24, 10:04
          robią się miękkie, ale przecież się nie kleją do ucha, normalnie się wyciąga. też ich używam, dobrze tłumią, dopasowują się kształtem do ucha, nie wypadają.
      • taki-sobie-nick Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 22:05
        iza232 napisała:

> Wypróbowałam już sporo różnych, bo nie potrafię zasnąć bez stoperów i najlepsze
        > dla mnie są zwykłe plastelinowe z apteki, te w srebrnym opakowaniu.

To jest wosk, tak swoją drogą.
      • bertie Re: Polećcie dobre stopery do uszu 07.10.24, 16:29
        U mnie też tylko te się sprawdzają. Mam jakieś niestandardowe uszy chyba, bo każde inne nie chcą pasować. A w woskowych sama sobie formuję i jest dobrze. Używam z 15 lat, do snu. Ale w dzień też się zdarzyło jak sąsiad miał remont
    • anorektycznazdzira Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 14:36
      Alpine SleepDeep
      występują w rozmiarze M/L oraz S - zasadniczo dla dorosłej osoby to pierwsze, ale jeśli masz bardzo wrażliwe uszy to na początek możesz potrzebować mniejszych

Dobre stopery to połowa sukcesu dopiero- jeszcze będziesz musiała pokombinować i nauczyć się zakładać, bez tego żadne nie będą dobre
    • eva_evka Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 14:40
      Czasem używam takich kolorowych piankowych z rossmana. Zazwyczaj wkładam tylko do jednego ucha, drugim przytulam się do poduszki.
    • nick_z_desperacji2 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 14:40
      Jeśli na dłużej, to tylko słuchawki. Od długiego noszenia stoperów głowa mnie bolała.
      • milla7605 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 15:11
        Ale jakie słuchawki? Zwykle nie wyciszają tego jazgotu tv. probowalam
        • asia-loi Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 15:15
          milla7605 napisała:

> Ale jakie słuchawki? Zwykle nie wyciszają tego jazgotu tv. probowalam

Same słuchawki nie, ale jakbyś sobie coś puściła przez te słuchawki. Coś co lubisz, np. muzykę. Tylko mnie słuchawki wypadają z uszów podczas spania.
          • milla7605 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 15:28
            Nie używam dousznych do słuchania muzyki. A nauszne też sporadycznie.
            Potrzebuję wyciszenia do zaśnięcia, a w ciągu dnia do poczytania książki, odpoczynku.
        • nick_z_desperacji2 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 15:41
          Wyciszające.
          • asia-loi Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 16:03
            nick_z_desperacji2 napisała:

> Wyciszające.

Ale one są chyba drogie?
            • nick_z_desperacji2 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 22:04
              Jak nie planujesz pruć w nich betonu, to za 60-70 już można kupić. Spać w nich raczej ciężko, ale w dzień są idealne, jak pisałam, mnie po paru godzinach ze stoperami zaczynała głowa boleć.
              • mava12 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 07.10.24, 09:34
                ciebie boli a innych może nie boleć. To nie jest reguła. Mnie nie boli.
                Za to nie wyobrażam sobie uzywać słuchawek dousznych przez kilka godzin, z sączącym sie dźwiekiem bezposrednio do ucha. Nawet lekarze twierdzą, że to nie jest zdrowe, dla słuchu.
                Ja uzywam nausznych, w ciągu dnia i bardzo często. Kiedy cos robię w domu, sprzątam gotuję, to zawsze w słuchawkach, przez które leci sobie tv czy radio.
                Ale...takie słuchawki lubią się zsuwać (no bo "cos" robię, nachylam głowę tp). jeśli nie zdążysz ich złapać to spotkanie z glebą nie jest dla nich korzystne. Jedne już rozstrzaskałam, niestety. Następne mam juz "na smyczy", którą przypinam słuchawki do ubrania - jak się zsuną to juz nie lądują na podłodze.
                No i w upały grzeją się (pocą?) uszy, jest gorąco. Minionego lata musiałam zdejmować bo jednak za gorąco było.
                I same słuchawki/nauszniki, też muszą być dobrze dopasowane, nie za małe bo wtedy uszy (małżowiny) mogą bolec przy dłuższym uzywaniu. Jednocześnie muszą obejmować tę małżowinę a nie tylko ją zakrywać bo wtedy na bank, nie będą trzymać się głowy (też takie miałam).
                Słuchawki nie wyciszają też aż tak idealnie, słychac otoczenie choc zdecydowanie słabiej. W warunkach szczególnych, kiedy miałam uczącego sie pianistę obok albo kiedy sąsiad pruł ścianę nośną, stosowałam wkładki do uszu + słuchawki nauszne, z wieksza głośnością tego, czego akurat przez nie słuchałam. Wtedy wyciszało bardzo dobrze, niestety także rodzinę więc jak ktos coś do mnie mówił to nie słyszałam. Na szczęście pianista się wyprowadził a sąsiad remont skończył, po pół roku.
    • miaumia Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 14:44
      Heh, z rozpędu przeczytałam - polećcie dobre stopy do uszu xD
      • milla7605 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 15:12
        big_grin
    • mariola233 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 15:04
      Witam, polecam z temu, te najlepsze są jak na razie, nie słyszę jak mąż chrapie
      • asia-loi Re: Polećcie dobre stopery do uszu 06.10.24, 15:09
        mariola233 napisała:

> Witam, polecam z temu, te najlepsze są jak na razie, nie słyszę jak mąż chrapie
        >
        Daj linka.
    • m78wt3c Re: Polećcie dobre stopery do uszu 08.10.24, 08:51
      3M
      • milla7605 Re: Polećcie dobre stopery do uszu 09.10.24, 19:45
        Po zwróconej uwadze sąsiad uspokoił ...już myślałam ,że stopery nie będą potrzebne...ale dzisiaj już od 2h słyszę jazgot telewizora...siedzę w stoperach i czytam książkę...ciekawe czy po 22 przyciszy...miałam raptem 2 spokojne popołudniami i wieczory...
        • korniz Re: Polećcie dobre stopery do uszu 11.10.24, 12:52
          Sąsiad pewnie też ledwo słyszy i dlatego głośno puszczą. Może aparat słuchowy potrzebuję. Głośno puszcza, bo myśli, że jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka