kittka25 21.10.24, 16:10 Ktos jest juz w stanie powiedziec co usuneli? Bo nie mam niestety jak sprawdzic dzis Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: I co z legimi? 21.10.24, 16:17 Trudno cokół sprawdzić, bo legimi ledwo działa. Wydawnictwo Literackie chyba usunęli. Noir sur Blanc chyba też. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 21.10.24, 16:21 Chociaż może nie usunęli. Tak wolno wyszukuje, że trudno powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: I co z legimi? 22.10.24, 10:55 Wydawnictwo Literackie ciągle jest, choć chyba okrojone. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 22.10.24, 11:01 Tak. Wczoraj po prostu wyszukiwanie zwariowało. Dziś jest, nie wiem czy wszystko, ale jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: I co z legimi? 22.10.24, 14:02 Ja zauważyłam, że jak chce się ściągnąć coś tych wydawców, którzy się wycofali, to książka owszem jest w katalogu, ale zaraz następuje brak połączenia z serwerem. Przy innych pozycjach tego nie ma. Wpienia mnie najbardziej, że nas abonentów potraktowali z buta. Słowa oficjalnego oświadczenia, wytłumaczenia, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: I co z legimi? 21.10.24, 19:32 To wydawcy zabierają, a nie Legimi usuwa. Ale to co dodane wcześniej powinno było zostać. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 21.10.24, 19:35 Nie mialam na myśli tych dodanych na półkę tylko pozycje z katalogu. Ale nie. To tylko wyszukiwanie szwankowało dzisiaj. Na razie są. Od jutra zdaje się wędrują do katalogu klubowego. Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: I co z legimi? 21.10.24, 16:44 Chyba jutro będzie ten dzień, którym miały zacząć obowiązywać "drobne opłaty". Najpewniej jutro coś się wyjaśni albo pieprznie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: I co z legimi? 21.10.24, 19:20 Tak naprawdę to chyba nadal nikt nie wie. Na Facebooku wszyscy głównie panikują i piszą o kolejnych książkach które zniknęły im z półek. U mnie na razie wszystko działa i nic mi nie zniknęło. Ja myślę że jakieś realne rozwiązania czy decyzej to zapadną dopiero za jakiś czas. I pewnie jak zwykle szary czytelnik najbardziej dostanie po d...e 😭😭 Na lubimyczytac jest fajny artykuł o aferze z Legimi. Niestety po jego przeczytaniu jest jeden wniosek...kasa, kasa I tylko kasa 😪😪😪 Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: I co z legimi? 21.10.24, 20:48 Ja czekam ze spokojem na rozwój wypadków. Pocieszam się myślą o tym,że gdzieś ci "zniknięci" wydawcy będą chcieli być i zobaczymy...albo się dogadają z Legimi,albo przeniosą do Empik Go albo powstanie nowa platforma. Ale od siebie napisałam soczystego maila do Legimi,co myślę o dopłacaniu za każdą książkę do stałego abonamentu w formule no limits. Jakoś mi nie odpisali a trzeci dzień mija😄 Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: I co z legimi? 21.10.24, 22:14 >albo przeniosą do Empik Go Jeszcze większy monopol Empiku nie jest potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 21.10.24, 22:20 Też czekam, bo i co innego pozostaje. Niestety wydawnictwa znikające z Legimi i te, które wędrują do płatnego katalogu wydają większość czytanych przeze mnie książek. Empik jak dotąd był wg mnie o wiele mniej atrakcyjny. Zobaczymy czy faktycznie tam się przeniosą. Odpowiedz Link Zgłoś
bieda_tubka Re: I co z legimi? 22.10.24, 10:03 >Pocieszam się myślą o tym,że gdzieś ci "zniknięci" wydawcy będą chcieli być i albo i nie, bo to się opłaca tylko właścicielom tych platform Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: I co z legimi? 21.10.24, 21:03 rynek-ksiazki.pl/aktualnosci/komunikat-polskiej-izby-ksiazki-dotyczacy-firmy-legimi/ Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: I co z legimi? 21.10.24, 22:56 A tu pan prezes „ojtam, ojtam, nam się kasa zgodzi, bo swoje i tak ściągniemy z klienta, nawet, jak będzie go mniej” Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: I co z legimi? 22.10.24, 00:00 Żeby się k....a nie zdziwił🤣🤣 no fakt nam czytelnikom pozostało tylko poczekać aż sytuacja jakoś się wyklaruje... Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: I co z legimi? 22.10.24, 09:46 Dokładnie 😂 jak skończę to co mam na półce, co zbiegnie się z czasem przedłużania umowy to baj baj ujki. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: I co z legimi? 22.10.24, 07:46 On to naprawdę powiedział na głos? Przecież to wizerunkowy strzał w stopę. Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: I co z legimi? 22.10.24, 13:39 No, za mądre to nie było. Za te niemal piętnaście złotych to można upolować ebooki w wydawnictwie, jak sie obserwuje promki, więc niech już się nie kreuje na monopolistę😎 Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: I co z legimi? 22.10.24, 09:56 Jak ma się taki monopol na rynku, to właśnie mozna mówić tego typu rzeczy - jak się nie podoba to nara. A ilu jest użytkowników, którzy nie czytają, s płacą. Bez liku. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: I co z legimi? 22.10.24, 11:45 Chyba empik wytrzaskał na szybko jakąs promkę widzę ze to odpowiedź na zawirowania w Legimi. Hasło promki mnie urzekło "bez limitu" Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: I co z legimi? 22.10.24, 12:49 Haha, cos czuje ze Empik może na tym wygrać życie. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: I co z legimi? 22.10.24, 19:22 Niektórzy dystrybutorzy, którzy wycofali w imienieniu wydawców książki są powiązani z Empikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: I co z legimi? 22.10.24, 08:28 Chciałam dziś dodać na półkę książkę z wydawnictwa Galaktyka i jest tylko opcja zakupu audiobooka i ebooka w cenie ok. 35 zł. Jeszcze kilka dni temu ją widziałam dostępną w abonamencie, a teraz w abonamencie nie ma żadnej książki tego wydawnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: I co z legimi? 22.10.24, 08:29 W rezultacie kupiłam używaną na olx za 20 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 22.10.24, 08:33 Ulotniły się też prawie wszystkie książki wydawnictwa Marginesy. Zostało 11 jakichś starych pozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: I co z legimi? 22.10.24, 08:40 daniela34 napisała: > Ulotniły się też prawie wszystkie książki wydawnictwa Marginesy. Zostało 11 jak > ichś starych pozycji. O Marginesach słyszałam i dodałam interesujące mnie pozycje na półkę. Wydawnictwo Galaktyka nie pojawiało się w informacjach, więc nie go nie sprawdzałam. Ciekawe co jeszcze zniknęło. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: I co z legimi? 22.10.24, 09:27 Nawet nie sprawdzam, bo sytuacja ciągle się zmienia. Na razie czytam, co mam na półkach. Odpowiedz Link Zgłoś
clk Re: I co z legimi? 22.10.24, 09:49 Lipa lipa, bo korzystałam aktywnie z legimi od dłuższego czasu. Płacić za abonament plus płacić za przeczytanie książki nie mam zamiaru - przeliczyłam sobie i wychodzi na to , że kupno wyjdzie mnie na to samo prawie. A wybór większy. Duża szkoda, z abonamentu dzisiaj zrezygnuje Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 22.10.24, 09:55 Wielkie zmiany miały nastąpić od dziś. Tymczasem tak - w aplikacji nigdzie nie widzę Katalogu Klubowego. Zalogowałam się na stronę i też nie widzę wyodrębnionego katalogu. Niektóre wydawnictwa rzeczywiście poznikały (np. podane przeze mnie Marginesy), inne, które miały być w Katalogu Klubowym są i jak na razie książki chyba można pobierać bezpłatnie (nigdzie nie zażądali płatności). Czyli wiadomo, że nic nie wiadomo. Czekam do jutra, bo będzie kilka premier, które mnie interesują, a które wg komunikatów powinny trafić do Katalogu Klubowego Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 22.10.24, 09:59 Uzupełniająco - nie ma też ebooków Wydawnictwa Poznańskiego. Poprzez stronę Legimi można kupić wyłącznie ich książki papierowe. Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: I co z legimi? 22.10.24, 10:05 Ja już od dawna przecierałam oczy ze zdumienia ze ktokolwiek korzysta z tego legimi. Płacić za abonament i jeszcze za każdą książkę dodatkowo? Kto by tak dał się zrobić w jajo? Do tego jakieś limity czasowe na wypożyczenie i przeczytanie, znikające książki. Ludziom się wydaje że mają dostęp do setek książek tylko ile z nich faktycznie przeczytają? Ja czytam może dwie książki na miesiąc i chyba bym musiała na głowę upaść żeby wchodzić w coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: I co z legimi? 22.10.24, 10:14 XD Od dawna wiedziałaś że nastąpi co nastąpi? Jakie płacenie za każdą książkę? Jaki potok bredni, coś pięknego xD Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: I co z legimi? 22.10.24, 10:16 00zxc00 napisał(a): > Ja już od dawna przecierałam oczy ze zdumienia ze ktokolwiek korzysta z tego le > gimi. Płacić za abonament i jeszcze za każdą książkę dodatkowo? Kto by tak dał > się zrobić w jajo? Do tego jakieś limity czasowe na wypożyczenie i przeczytanie > , znikające książki. Ludziom się wydaje że mają dostęp do setek książek tylko i > le z nich faktycznie przeczytają? Ja czytam może dwie książki na miesiąc i chyb > a bym musiała na głowę upaść żeby wchodzić w coś takiego. Przy czytaniu dwóch książek na miesiąc też bym sobie Legimi głowy nie zawracała. Ja i mąż słuchamy i czytamy po kilka książek tygodniowo i do tej pory Legimi było dla nas najlepszym wyborem*. Szczególnie, że często mieliśmy darmowe abonamenty biblioteczne. Jak będzie teraz zobaczymy. Ja akurat w tym miesiącu miałam płatny abonament, więc zrobiłam sobie zapas książek na półce na kilka miesięcy. *Korzystalismy też z EmpikGo i Storytel więc mamy porównanie. Najwięcej interesujących nas książek było właśnie na Legimi. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: I co z legimi? 22.10.24, 10:35 >Ja już od dawna przecierałam oczy ze zdumienia ze ktokolwiek korzysta z tego legimi. Płacić za abonament i jeszcze za każdą książkę dodatkowo? Kto by tak dał się zrobić w jajo? Przecież to tak nie działało. Książki były w ramach abonamentu. Nawet przy dwóch książkach miesięcznie już się opłacało. Miało to jeszcze dodatkowo tę zaletę, że można było sięgnąć po pozycje, których zazwyczaj się nie czyta, debiuty, natychmiast sprawdzić cytat, przeczytać tylko interesujący fragment. Odpowiedz Link Zgłoś
grazyny Re: I co z legimi? 22.10.24, 11:36 00zxc00 napisał(a): Ja czytam może dwie książki na miesiąc i chyb > a bym musiała na głowę upaść żeby wchodzić w coś takiego. Ale cały czas te same, sądząc po żywości umysłu? No i co z tym upadkiem, kiedy się przydarzył? Bo jakie skutk, to widzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: I co z legimi? 22.10.24, 11:46 Jesteś żoną prezesa, ze od dawna wiedziałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: I co z legimi? 22.10.24, 12:31 Mam legimi od lat, najpierw na abonament. Zrezygnowałam, a później wróciłam na subskrypcję. To jest naprawdę świetna opcją czytelnictwa. 39 zeta za czytanie ebook to wcale niemała kwota, chociaż dużo głosów w sieci,.ze tak. No nie. Firma przynosi znaczny dochód. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: I co z legimi? 22.10.24, 11:58 Przed chwilą sprawdziłam - wydawnictwo literackie jest jak było, marginesy zniknęły, ale co miałam na półce zostało i mogę pobrać. A informacji nie dostałam żadnej Mail dobry, bo jak mi się abonament kończy to się dobijają. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: I co z legimi? 22.10.24, 12:11 Czwartej Strony też nie ma. I to tak wcale, nawet za kasę. Ale to co na półce jest. No nie podoba mi się to ani trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 22.10.24, 12:15 Bo Czwarta Strona to "rodzina" Wydawnictwa Poznańskiego. A ono się zmyło z Legimi. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: I co z legimi? 22.10.24, 12:25 No cóż, przeczytam, co mam na półce i wrócę do biblioteki. Może w międzyczasie skończą remonty i będzie się można wydostać do świata inaczej niż na piechotę przez orankę... Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: I co z legimi? 22.10.24, 12:33 A ja nie lubię chodzić do biblioteki. Ehhh miało być tak cyfrowo, a tu powrot do źródeł. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 22.10.24, 12:46 Ja też nie przepadam. Jeśli zrezygnuję z Legimi (a zrezygnuję jeśli przestanie mi się to kalkulować) to będzie mi brakowało właśnie tej dostępności książek na wyciągnięcie palca o każdej porze dnia i nocy z możliwością sprawdzenia, czy dany tytuł będzie mi odpowiadał. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: I co z legimi? 22.10.24, 12:53 jak słusznie ktoś gdzieś napisał, paranoja polega na tym, że biblioteki publiczne do tej pory nie mają cyfrowej platformy, na której mogłyby same udostępniać ebooki, nie opłacając się komercyjnym organizacjom ze skutkami jak widać. ale to szerszy problem cyfryzacji państwa, ech. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: I co z legimi? 22.10.24, 13:20 Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie, żeby biblioteki same miały digitalizować wszystkie swoje zbiory (nowości) na bieżąco. Pewnie ani praw, ani środków, ani możliwości. Nie spotkałam się z tym, żeby biblioteki digitalizowały beletrystykę, raczej rzadkie wydania naukowe, czy starodruki (np. MBC - Mazowiecka Bibl. Cyfr., czy SBC - Śląska Bibl. Cyfr. i inne). Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: I co z legimi? 22.10.24, 13:27 Właśnie na legimi można było za pomocą tej karty bibliotecznej czytać dużo beletrystyki, nawet takiej z lat osiemdziesiątych. To chyba te biblioteki wrzucały swoje zbiory do legimi. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: I co z legimi? 22.10.24, 13:55 afro.ninja napisała: > Właśnie na legimi można było za pomocą tej karty bibliotecznej czytać dużo bel > etrystyki, nawet takiej z lat osiemdziesiątych. To chyba te biblioteki wrzucał > y swoje zbiory do legimi. Nie, to Fundacja Depozyt Biblioteczny. To ona digitalizuje książki, które dostarczają im współpracujące z nimi biblioteki. I jest to proces bardzo czasochłonny, bo mają niewiele książek nowych. Tutaj dochodzi jeszcze prawo autorskie. A to tez koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: I co z legimi? 22.10.24, 15:28 Ale to świetnie, że digitalizują stare książki. To jest wręcz ratowanie kultury. I Obecny poziom obyczajówki, romansów jest na tragicznym poziomie, a ten syf zalewa rynek księgarski. Szkoda, że nie można sięgnąć po stare ramoty w wydaniu ebookow. A starych książek nikt nie chce, biblioteki tez się ich pozbywają. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: I co z legimi? 22.10.24, 16:59 Oczywiście, ze to bardzo dobrze, taki jest cel digitalizacji w bibliotekach. Ale nie oszukujmy się, w celach rozrywkowych każdy szuka nowości. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: I co z legimi? 22.10.24, 13:46 >Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie, żeby biblioteki same miały digitalizować wszystkie swoje zbiory (nowości) na bieżąco. Pewnie ani praw, ani środków, ani możliwości. Nie spotkałam się z tym, żeby biblioteki digitalizowały beletrystykę, A czym był ten Depozyt Biblioteczny dostępny w Legimi, jak nie zdigitalizowaną przez biblioteki beletrystyką? To były książki z lat 70 i 80 (na przykład wydania PIWu, tzw czarna seria). Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: I co z legimi? 22.10.24, 13:28 jeśli przestanie mi się to kalkulować Widziałaś incydent kałowy u Dehnela? Odkleja go od jakiegoś czasu konkretnie, polecam dyskusję sprzed chyba 2 dni u niego na fejsie, w której przelicza średnią płace na liczbę książek i dowodzi że książki są tanie bo jak ludzie mogą wydawać na używki to mogą i na książki. (Przelicznik na obiad oraz na bilet do teatru też jest, a jakże). Obecnie prawie 500 wpisów, świetnie się bawiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 22.10.24, 13:34 Coś mi mignęło, ale nie miałam czasu się wczytywać, a potem zapomniałam wrócić. No odkleja się chłopu. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: I co z legimi? 22.10.24, 13:45 Ludzie się oburzyli, wierni czytelnicy też, a Dehnel im na to... (Przycielam nazwisko autorki postu, jasna sprawa) Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 22.10.24, 13:51 No kretyn. Naprawdę. Sodóweczka uderzyła na całego. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: I co z legimi? 22.10.24, 13:56 Już dawno więc w sumie bez zaskoczenia. Jak ktoś lubi masochistycznie posłuchać w tle jak ktoś robi z siebie idiotę to polecam wywiad z nim na kanale Dwie Lewe Ręce na youtubie. Nagrany przed wyborami, do których kandydował. Jedna z tych rzeczy, które musiałam zatrzymywać żeby rozchodzić krindż. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 22.10.24, 14:01 Nie będę słuchać! Mimo wszystko lubię Szymiczkową, a tak to mi się jeszcze twórca zacznie rzutować na odbiór dzieła Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: I co z legimi? 22.10.24, 14:04 A to na pewno, już byś na nią nie spojrzała tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: I co z legimi? 22.10.24, 14:34 Też lubię Szymiczkową 😁. Chyba się szarpnę i jednak dokupię ten ostatni to o pani profesorowej 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: I co z legimi? 22.10.24, 20:59 No buc, i jeszcze wnosząc z jakości odpowiedzi, mało inteligentny buc. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: I co z legimi? 22.10.24, 21:07 Widzę, że nasza koleżanka z forum usiłuje go sprowadzić do istniejącego uniwersum, a ten chyba nie wie, z kim rozmawia i traktuje tak samo z góry, jak innych. Ona, jak zazwyczaj, klasa. Wyłączył komentarze, niestety, ale scyzoryk się w kieszeni otwiera, kobiety do niego kulturalnie, on do nich z wyższościowym przekąsem. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: I co z legimi? 22.10.24, 21:44 Nie wyłączył, od dawna ma ustawioną możliwość komentowania chyba tylko dla znajomych albo jakąś inną konfigurację, w każdym razie sekcja komentarzy nie jest dostępna dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: I co z legimi? 23.10.24, 14:28 35wcieniu napisał(a): . (Przycielam na > zwisko autorki postu, jasna sprawa) Anny de Gambe? To miło z Twojej strony Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: I co z legimi? 22.10.24, 20:56 Ja po doczytaniu czterech Pasierskich, których mam na półce, przechodzę na Storytel albo Bookbeat - córka ma do tego czasu przeprowadzić research, bo jak się tylko da, to dzielimy konto rodzinne. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: I co z legimi? 23.10.24, 10:12 Napisz, co Ci wyjdzie z riserczu. Choć synchrobooki to chyba tylko na Legimi? Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: I co z legimi? 22.10.24, 12:58 Działa wam katalog?! Wyszukiwarka legimi działa, ale opisy książek się nie otwierają. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: I co z legimi? 22.10.24, 13:18 Działa. Sprawdziłam, przy okazji zauważyłam, że "Akuszerki" Jakubowskiej są dostępne, wcześniej nie były, miałam z bibioteki, ze względu na objętość lepiej przeczytać ebooka. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: I co z legimi? 22.10.24, 13:28 Tak. Raz miałam brak połączenia z serwerem, a teraz książkę pobrałam. Odpowiedz Link Zgłoś
anomaliapogodowa11 Re: I co z legimi? 22.10.24, 14:47 Właśnie mi się kończy subsktybcja i nie wiem,czy odnawiać czy nie.Czekam. Dla mnie Legimi to była super opcja:mieszkam za granicą,więc brak biblioteki z polskimi książkami,papierowe kupuję takie,które na pewno chcę mieć -po prostu brak miejsca.Mam ogromny księgozbiór,książki zabieraliśmy przy wyjeździe,z biegiem czasu czytanie elektroniczne stało się i wygodne i tańsze.Mnie na razie nic nie zniknęło z półki,wyszukiwarka działa.Z Legimi jest to dobre,że czytam czasem książkę,typowe czytadło,a normalnie nie kupiłabym tej książki.Na wyciągnięcie ręki też mam wszystkie nowości...czasem na tym forum ktoś coś polecał,wchodziłam na Legimi,jest,biorę na półkę i czytam. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: I co z legimi? 22.10.24, 15:19 anomaliapogodowa11 napisała: > Na wyciągnięcie > ręki też mam wszystkie nowości... Bez przesady, że wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
anomaliapogodowa11 Re: I co z legimi? 22.10.24, 20:08 Tak,te nowości, które mnie interesują,wszak nie czytam wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: I co z legimi? 22.10.24, 20:53 anomaliapogodowa11 napisała: > Tak,te nowości, które mnie interesują,wszak nie czytam wszystkiego No to trzeba było napisać, że wszystkie nowości które ciebie interesują. Bo jak ktoś nie ma Legimi i nie wie jak to wygląda, wszak zostałby wprowadzony w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 22.10.24, 18:51 Przeklejam otrzymanego przed chwilą maila, bo do niektórych emam maile z legimi nie dochodzą (Andabo, to m.in.dla ciebie): Zgodnie z ubiegłotygodniową zapowiedzią, uruchomiliśmy dziś proces udostępniania Katalogu Klubowego, w którym znajdzie się część tytułów, dostępnych do tej pory bez limitu. Zmiany te wprowadzamy ze względu na niedawną nowelizację Prawa autorskiego, kwestie licencyjne i potrzebę ujednolicenia zasad współpracy z dostawcami treści (zagadnienia te wyjaśnialiśmy w tym miejscu). Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje, dotyczące nowego sposobu udostępniania książek w abonamencie Legimi. Przede wszystkim w subskrypcji bez limitu wciąż masz do dyspozycji ponad 270 tys. tytułów, z czego ok. 50 tys. w j. polskim. Wśród nich znajdują się ebooki, audiobooki i synchrobooki® ponad tysiąca wydawców. Pełny katalog tytułów dostępnych bez limitu sprawdzisz w tym miejscu. Będzie on przez nas sukcesywnie powiększany. Część książek, udostepnianych dotychczas w tej formule, trafiać będzie od dziś do Katalogu Klubowego. Każdą z nich możesz zamówić w stałej cenie 14,99 zł. Dostęp do tak opłaconych ebooków i audiobooków możliwy jest na wszystkich urządzeniach, na których można czytać/słuchać w abonamencie Legimi (również na czytnikach Kindle). Co istotne, wspomniana cena 14,99 zł może zostać obniżona nawet o połowę, dzięki wykorzystaniu zbieranych regularnie punktów w Klubie Mola Książkowego (w abonamencie bez limitu co miesiąc gromadzisz równowartość 10 zł w tychże punktach). Zamówienie opłacisz, poza tradycyjnie dostępnymi formami płatności, również po uprzednim doładowaniu konta Legimi (opcja prepaid dostępna jest po zalogowaniu na konto). Szczegółowe informacje na temat działania Katalogu Klubowego znajdziesz na stronach naszego Centrum Pomocy. Jak już zaznaczyliśmy na początku, przesunięcie książek do Katalogu Klubowego jest procesem zapoczątkowanym dziś, ale zaplanowanym na kilka dni. Finalną listę wydawców, których tytuły dostępne będą w tej formie, opublikujemy do końca tygodnia. Pozdrawiamy Zespół Legimi Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: I co z legimi? 22.10.24, 19:26 Ja też nie otrzymuję żadych maili, więc dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: I co z legimi? 22.10.24, 20:11 Upewnijcie się na jaki mail przychodzą do was listy z legimi. Dostałam tego maila, ale żenada. Empik ja już powoli go go. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: I co z legimi? 22.10.24, 19:48 Bardzo dziękuję, ja póki co nic nie dostałam. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 23.10.24, 11:23 No to stan Legimi na chwilę obecną - - Skarpa Warszawska - jest w abonamencie, książka pobiera się bez problemu (ale też nie było mowy o tym, żeby Skarpa się miała wycofać, to chyba za młode wydawnictwo) - Sonia Draga - jest, część książek pobiera się bez problemu, część nie, ale to może być chwilowy kłopot, już się tak zdarzało przed aferą - Czwarta Strona i Wydawnictwo Poznańskie -nie ma i nie będzie - Prószyński - można sobie kupić ebook za pół ceny za punktu klubu (zwracam uwagę, że jak na razie to jest pół ceny a nie 14.99), jakoś jeszcze nie trafiłam na książkę, którą mogłabym kupić za owe 14.99 - Bukowy Las - z abonamentu zniknęło sporo książek, zostały niedobitki (nie ma np. części książek Mieczysława Gorzki, tych, które ukazały się w tym wydawnictwie), można sobie natomiast kupić ebooki też za połowę ceny, nie za żadne 14.99 Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: I co z legimi? 23.10.24, 11:37 Pozwolę się dopisać. - zniknął Jaguar, a więc wszystkie książki i komiksy Alice Oseman Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 23.10.24, 11:47 To i ja dopiszę jeszcze - z abonamentu zniknął Albatros (czy można kupić nie wiem, bo strona Legimi aktualnie mieli i nie wyszukuje). Kto więc chciał sobie odświeżyć Sansoma czy przeczytać omawianą w sąsiednim wątku czytelniczym Elizabeth Jane Howard i nie dodał na półkę, ten już tego nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 23.10.24, 11:49 No, przemieliła - Albatros jest dostępny za opłatą. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: I co z legimi? 23.10.24, 11:49 Resetowałyście to jakoś czy samo z siebie się pozmieniało? U mnie co jest to jest, czego nie ma tego nie ma, na opcję zakupu ani za 14 ani za połowę w ogóle nie trafiłam, Prószyńskiego mi nie wyszukuje. XD Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 23.10.24, 11:53 Niczego nie resetowałam - sprawdzam przez stronę internetową, bo aplikacja mi nie wyszukuje niczego dostępnego za opłatą/dopłatą/whatever. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: I co z legimi? 23.10.24, 12:04 Już jarzę o co chodzi. Przy wyszukiwaniu jest domyślnie zaznaczona opcja "tylko w abonamencie" i nie da się jej odznaczyć. Czyli płatnych tytułów większość użytkowników w ogóle nie znajdzie jeśli korzystają tylko z aplikacji, a nie zostanie to zmienione. Mistrzowie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 23.10.24, 12:13 Tak. To ustawienie w aplikacji to ono jest miszczoskie w obecnym stanie rzeczy 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 23.10.24, 13:07 Nie wiem czy będzie to czytelne, ale łkam. Po prostu łkam. Nie masz to nie masz jak ułatwić klientowi korzystanie z naszych uslug Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: I co z legimi? 26.10.24, 12:38 Mogę im płacić za to żeby ciągnęli tą aferę jak najdłużej, te dyskusje są rewelacyjne, mogę to czytać zamiast ich zasobów. xD Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: I co z legimi? 23.10.24, 12:00 "zwracam uwagę, że jak na razie to jest pół ceny a nie 14.99, jakoś jeszcze nie trafiłam na książkę, którą mogłabym kupić za owe 14.99" W sumie ciekawe, bo porównywarka cen ebooków na SwiatCzytników od rana pokazuje cenę w Legimi "od14,99" we wszystkich pozycjach, w które zaglądałam. (Nie mam Legimi i nigdy nie miałam). Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: I co z legimi? 23.10.24, 12:59 Wszystko wyleci. Wszystko sensowne, w każdym razie, na końcu zostanie sam self-publishing nieogarniający innej dystrybucji. Skoro mówi się, że raporty były zaniżone nawet o połowę, to to są ogromne szkody dla wydawcy, żaden rozsądny nie będzie chciał ryzykować utraty przychodu na taką skalę. No i jeszcze kwestia wizerunkowa. Legimi pilnie potrzebuje dobrego manago od kryzysu i PR-owca, żeby naprawić to, co napsuli. Jak zostawią to tak jak jest, to ludzie doczytają co mają na półkach i odpadną. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: I co z legimi? 23.10.24, 13:02 Powtórzę za kimś, kto im to napisał na Fb - mają cudowny, passive-aggressive styl komunikacji, więc ten ktoś od kryzysu i PR to im potrzebny jest na wczoraj, albo najlepiej na dwa tygodnie temu Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: I co z legimi? 23.10.24, 14:17 >Wszystko wyleci. Wszystko sensowne... Mniejsze wydawnictwa dalej są i z ofertą taką jak poprzednio, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Filtry, Pauza, Art Rage, Warstwy, Cyranka, PIW też Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: I co z legimi? 23.10.24, 12:14 Swoją drogą ciekawe, jak ta sprawa wpłynie na ceny ebooków w księgarniach. Mam wrażenie, że mocne obniżki (już zresztą mniejsze niż rok czy dwa lata temu) będę słabsze i 10 zł za tytuł raczej się nie będzie trafiać, a takie potrafiły być jeszcze całkiem niedawno, np. Świat Książki miewał niekiedy po kilka tytułów fantastyki z Maga w takich cenach. Dlatego też uważam, że te "symboliczne" 14,99 w Legimi to śmiech na sali, a nie superpromocja, za tyle to ja często kupuję. Fakt, na ogół w Nexto z wykupioną opcją Premium (za 100 zł/rok - taka cena była w grudniu zeszłego roku), ale nieraz też w innych księgarniach ebookowych. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: I co z legimi? 23.10.24, 12:28 Moim zdaniem nie wpłynie. Nikt w tej branży nie łączy kropek. Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: I co z legimi? 23.10.24, 19:29 Właśnie kupiłam z Nexto Premium za 15,53 nowość, która normalnie byłaby w abonamencie bibliotecznym. Ja zdecydowanie nie przejdę na abonament, przy którym w moim przypadku za każdą pozycję musiałabym dopłacać 14,99. Powróciłam do UpolujEbooka. Teraz kontynuacja Nexto Premium jest za 150 zł rocznie ale tam często da się upolować jakąś promocję na to. Odpowiedz Link Zgłoś