Dodaj do ulubionych

Słowa piosenek

25.10.24, 14:40
Czy jak słuchacie muzyki, to słyszycie słowa piosenek?

Ja je muszę PRZECZYTAĆ, żeby zrozumieć, o czym jest tekst, choć oczywiście słyszę je i rozpoznaję, ale jakby każde osobno. Są dodatkowymi dźwiękami i nośnikami emocji, ale są pozbawione znaczeń. Mogę piosenkę słyszeć milion razy, a pamiętać tylko refren.

Choć w ogóle mam problem ze słuchaniem - jeśli nie robię notatek, to nie jestem w stanie powtórzyć, o czym był wykład czy wypowiedź na konferencji...
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Słowa piosenek 25.10.24, 14:50
      Mnie się wiele piosenek właśnie nie podoba z tego powodu, że rozumiem tekst, często seksistowski, a ludzie się cieszą i śpiewają. A jak spytasz, o czym to, to nie wiedzą, bo nie rozumieją tekstu.
      • szarmszejk123 Re: Słowa piosenek 25.10.24, 14:55
        Moim ogromnym rozczarowaniem była piosenka
        " Laura non c'è"... Podobała mi się do czasu, aż nie nauczyłam się włoskiego i nie zrozumiałam jakie to goofno 🤣
        Nawet pamiętam moment, w którym to się stało ;p
        Siedziałam z mężem w kawiarni w Zgorzelcu i puścili z nienacka w radiu 🤣🤣🤣
        • marta.graca Re: Słowa piosenek 25.10.24, 16:41
          Chyba to dotyczy dużej części słów włoskich piosenek, jak jesteśmy we Włoszech, to często pytam męża, o czym oni śpiewają, to zaliczam przeważnie opad szczęki 🤷
          • szarmszejk123 Re: Słowa piosenek 25.10.24, 17:03
            Różnie, zależy od typu muzyki:p to " popularna", to szit jak wszędzie:p
            Ja bardzo lubię Mannarino, Fulminacci- Oni nie mają raczej idiotycznych tekstówwink
            Ale rozczarowanie Laurą zostanie już we mnie na zawsze
            • szarmszejk123 Re: Słowa piosenek 25.10.24, 17:20
              Ich też bardzo lubię, puść mężowi, może mu się spodobasmile
              youtu.be/HuW--KIz3_s?si=xPtmSWY-UksOiaz3
              • szarmszejk123 Re: Słowa piosenek 25.10.24, 17:23
                Chyba zły link, czekaj.

youtu.be/KTzyXUrgoYA?si=6XRWFqKeoaC2agS1
                • szarmszejk123 Re: Słowa piosenek 25.10.24, 17:50
                  I jeszcze Cesare ❤️

music.youtube.com/watch?v=PfaCpwG6Euc&si=Fz4R1jGWCpBRsckH
          • husky_cat Re: Słowa piosenek 25.10.24, 17:19
            Nie zawsze, ja usłyszałam rok temu Piove Matteo Bocellego i między innymi dlatego zaczęłam uczyć się włoskiego ☺
    • szarmszejk123 Re: Słowa piosenek 25.10.24, 14:53
      Ja nie tylko słyszę, ale też bardzo często od razu zapamiętuję 😅 mam w głowie piosenkę na każdą okazję :p
      Ale mój mąż ma tak, jak ty.
    • nenia1 Re: Słowa piosenek 25.10.24, 15:03
      mnie zostają teksty w głowie od niechcenia, znam i pamiętam bardzo dużo piosenek, w sumie dość często śpiewam różne piosenki w domu, jakiś fragment oczywiście no i nie drąc się na całe gardło, lubię przyśpiewki ludowe i czasem wpadam mojemu partnerowi do pokoju z piosenką w rodzaju "hej tam na polu stoi sarna, nogami przebiera boby żarła" i ogólnie mam takie marzenie, że na starość to będę w zespole ludowym śpiewała, z innymi babuleńkami, w jakimś ładnym stroju ludowym.
      • pocieszka Re: Słowa piosenek 25.10.24, 17:46
        nenia1 napisała:

> mnie zostają teksty w głowie od niechcenia, znam i pamiętam bardzo dużo piosene
        > k, w sumie dość często śpiewam różne piosenki w domu, jakiś fragment oczywiście
        > no i nie drąc się na całe gardło, lubię przyśpiewki ludowe i czasem wpadam moj
        > emu partnerowi do pokoju z piosenką w rodzaju "hej tam na polu stoi sarna, noga
        > mi przebiera boby żarła" i ogólnie mam takie marzenie, że na starość to będę w
        > zespole ludowym śpiewała, z innymi babuleńkami, w jakimś ładnym stroju ludowym.
        >
        Jak będziecie werbować, to ja się zapisuję smile
        • nenia1 Re: Słowa piosenek 25.10.24, 22:48
          pocieszka napisał(a):

> Jak będziecie werbować, to ja się zapisuję smile

dobra, odezwę się, z takim nickiem będziesz pasować wink
    • mysiulek08 Re: Słowa piosenek 25.10.24, 15:15
      nie tylko slysze, a nawet znam na wyrywki, obudzona o polnocy moge wyrecytowac dowolny fragment (a refren to juz 1000%) podanego tytulu, oczywiscie jeden warunek, musi byc Elvis tongue_out ale ponad 40lat bycia fanem zobowiazuje

a reszta 'muzycznych wypelniaczy przestrzeni' plynie obok mnie i nie wazne co i kto spiewa
      • krwawy.lolo Re: Słowa piosenek 25.10.24, 17:54
        "Kochaj mnie, wagonie na węgiel do lokomotywy".
        • tiffany_obolala Re: Słowa piosenek 25.10.24, 20:54
          No ale przecież słychac, że tam nie ma przecinka, i wtedy jest "czule". Ale co było dalej, nie pamiętam big_grin
          • mysiulek08 Re: Słowa piosenek 25.10.24, 21:20
            a dalej bylo tak tongue_out

Kochaj mnie czule, kochaj mnie słodko, nigdy nie daj mi odejść,
            z Tobą życie me sens ma i bardzo Cię kocham.
            Kochaj mnie czule, kochaj mnie prawdziwie, spełnij moje sny /marzenia/,
            Bo kocham Cię moja droga i zawszę będę

Kochaj mnie czule, Kochaj mnie długo, weź /przytul/ mnie do swojego serca,
            Bo tam jest moje miejsce /nalezę do niego/ i nigdy się nie rozstaniemy.
            Bo kocham Cię moja droga i zawszę będę .

Kochaj mnie delikatnie, kochaj mnie kochana /kochany/, powiedz, że jesteś moja /mój/.
            Będę Twoja /Twój/ przez wszystkie lata do końca czasu /aż przyjdzie na nas koniec/.
            Bo kocham Cię moja droga i zawszę będę

zeby nie bylo, to byl rok 1956
    • iwles Re: Słowa piosenek 25.10.24, 15:18

Mam czasami tak, że po przeczytaniu tekstu dowiaduje się, że byłam w wielkim błędzie i piosenka nabiera innego sensu big_grin
    • jkl13 Re: Słowa piosenek 25.10.24, 16:27
      Mam tak jak ty. Słuchając piosenki w ogóle nie umiem powiedzieć, o czym ona jest, nawet jeśli jest to piosenka po polsku.
      Dlatego u mnie odpadają też audiobooki. Tekst muszę widzieć i go przeczytać, żeby go zrozumieć. Za to czytam bardzo szybko, zdecydowanie szybciej niz znana mi większość ludzi i do tego wszystko pamiętam.
      Zdecydowanie jestem wzrokowcem.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Słowa piosenek 25.10.24, 17:00
      Jeśli w ogóle słucham czegokolwiek, to dla muzyki, a nie dla słów. Słowa zwykle psują piosenki, bo muzyka ok, a słowa głupie. Staram się słów nie słyszeć.
      Dlatego wolę słuchać śpiewania w językach, których nie rozumiem i nigdy nie wczytuję się w teksty.
      • la_felicja Re: Słowa piosenek 26.10.24, 10:56
        Teraz też tak mam. Ale w latach 90-tych, kiedy słuchało się Róż Europy, Kobranocki, KSU itd to teksty jednak były bardzo ważne

Teraz czasem mnie jakiś tekst zachwyci, ale rzadko
    • nowel1 Re: Słowa piosenek 25.10.24, 17:34
      Mam podobnie, ale mam jeszcze coś : bardzo wiele wierszy, poezja nabiera dla mnie głębszego znaczenia dopiero gdy usłyszę ją z muzyką. Najlepszy przykład : twórczość Świetlickiego.
    • 7katipo Re: Słowa piosenek 25.10.24, 17:38
      Ja o rozumieniu tekstów to mam taką oto przygodę.
      Uczę się tego niemieckiego i uczę; po nauce z aplikacją nie spodziewam się zbyt wiele.
      I tak się kręcę przy garach, w słuchaweczkach któraś z moich Spotify playlist, wszystkie pełne Rammstein 🤗
      I refleksja: ale ja się już dużo tego niemieckiego nauczyłam, wszystko rozumiem cały tekst! 💪
      Po czym zdałam sobie sprawę że to był Lindemann. Po angielsku. 🙄🤣
      • krwawy.lolo Re: Słowa piosenek 25.10.24, 17:56
        Polecam tekst wesołej piosenki "Mutter". Samą piosnkę oczywiście szczególnie.
        • 7katipo Re: Słowa piosenek 25.10.24, 19:59
          Dziękuję, znam.
          Ja polecam Halloman. Albo Ich tu dir weh.
          Równie urocze.
          Za to między innymi je cenię. Że są o czymś.
    • sueellen Re: Słowa piosenek 25.10.24, 21:25
      Czy to forum poinformowało mnie o legendarnym Ken Lee?

Czasem slysze, czasem nie slysze, czasem wydaje mi sie ze slysze

• madame_edith Re: Słowa piosenek 25.10.24, 21:26
      Dla mnie słowa nie mają żadnego znaczenia, pamiętam jak brzmią, nie wnikam co znaczą. Tym samym w moich śpiewach pełno zamienników, które brzmią podobnie, sensu w tym brak.
      Śpiewam w chórze, w melodii nie pomylę się przenigdy, ale ile mnie kosztuje nauczenie się tekstu, żeby mi się nie mylił tylko ja wiem 🙈.
    • kaki11 Re: Słowa piosenek 25.10.24, 22:33
      U mnie zależy od języka. W polskich piosenkach słowa rozumiem i przyjmuję świadomie, ale też rzadko kiedy tekst jeśli razem z muzyką wpada w ucho przeszkadza mi w odbiorze, nawet jeśli jest trochę idiotyczny. Jeśli słucham angielskiej czy hiszpańskiej muzyki, to słowa słyszę, ale znaczenie totalnie do mnie nie dociera, nawet jeśli tekst by mi na to jakoś pozwolił gdybym się skupiła. Ja żadnego z tych języków nie znam wybitnie, a raczej tyle o ile, więc pewnie to właśnie kwestia znajomości języka.
    • krisdevalnor Re: Słowa piosenek 25.10.24, 23:39
      tiffany_obolala napisała:

> Czy jak słuchacie muzyki, to słyszycie słowa piosenek?
      >
      > Ja je muszę PRZECZYTAĆ, żeby zrozumieć, o czym jest tekst, choć oczywiście słys
      > zę je i rozpoznaję, ale jakby każde osobno. Są dodatkowymi dźwiękami i nośnikam
      > i emocji, ale są pozbawione znaczeń. Mogę piosenkę słyszeć milion razy, a pamię
      > tać tylko refren.
      >
      > Choć w ogóle mam problem ze słuchaniem - jeśli nie robię notatek, to nie jestem
      > w stanie powtórzyć, o czym był wykład czy wypowiedź na konferencji...
      Ja mam dokładnie tak jak ty.
    • obrus_w_paski Re: Słowa piosenek 25.10.24, 23:52
      Najlepsze jest “eu te pego”. Albo piosenki reguetón w miejscach zabaw dla dzieci.
      Czasem lepiej nie znać tekstu.

A kojarzysz sławną piosenkę Hansonow “mmmbop”, śpiewana przez kilku nastolatków? Sprawdź tekst wink
      • marta.graca Re: Słowa piosenek 26.10.24, 09:42
        A Dragostea Din Tei? Ryje głowę smile
    • sueellen Re: Słowa piosenek 26.10.24, 00:14
      Są artyści i piosenki których słowa maja ogromne znaczenie np Imagine, Hallelujah, All Apologies, So Long, Marianne i wiele innych, ale wiekszosc tych bopty bopty umca umca nie ma zadnego znaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka