Dodaj do ulubionych

Zaproszenia z Facebooka

27.10.24, 01:05
Przez ostatnie miesiace nasilily sie a wlasciwie objawily bo wczesniej takich raczej nie rejestrowalam zaproszenia z roznych fejkowych kont od "rozwiedzionych panow".
Czy ktos moze mnie oswiecic o co chodzi z takimi zaproszeniami, czy tez rejestrujecie taki wysyp i po co ludzie robia takie rzeczy.
Ze oszustwo to wiem tylko dlaczego. Jak taki oszust moze wyciagnac jakas korzysc z takiego procederu. Nie jestem samotna kobieta, zdjecia na fejsie wyraznie pokazuja ze mam i meza i dziecko, wiec nie mozna podejrzewac ze nawiaze z kims relacje i oddam mu swoj majatek.
Z nudow zakladaja te konta czy jak.
Obserwuj wątek
    • jammer1974 Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 01:26
      I jeszcze jedno. Zdarzylo sie tez kllka razy ze jakies fejkowe konta komentowaly moje zdjecia i prosily zeby wyslac im zaproszenia bo te konta same nie moga.
      Do mnie mozna normalnie wysylac zaproszenia. Tylko jedna osoba jest zablokowana i to nie przeze mnie.
      Po co fejkowe konta to wszystko robia?
      • kocynder Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 08:27
        Nie wiem jak w tym przypadku, ale często próbują się niejako "uwiarygodnić" przez krąg wspólnych znajomych. Miałam (dawno, ale jednak) taką sytuację: poprosił mnie o dodanie do znajomych bo on nie może jakiś pan. Zerknęłam, że mamy kilkoro wspólnych znajomych, już miałam kliknąć "potwierdź", ale coś mnie tknęło: większość tych "wspólnych znajomych" to były konta sklepów, firm z jednej dziedziny itp, a nie osobiste. Odrzuciłam, i przy okazji spotkania w kręgu znajomych z "tej" branży wspomniałam. I okazało się, że ten człowiek zwrócił się z prośbo o pożyczkę do jednego z dość zamożnych członków tego kręgu, w wiadomości powołując się na iluś tam wspólnych znajomych! No, niby nic się nie stało, pana większość szybciutko z kontaktów wykopała, a ów znajomy kasy nie pożyczył, ale... Niewykluczone, że i w twoim przypadku to "przygotowanie gruntu" do jakiegoś "wałka". Ja nie przyjmuję "jak leci" zawsze sprawdzam wspólnych znajomych, a prócz tego, od tamtej historii patrzę tez JACY to są ci wspólni znajomi...
    • borsuczyca.klusek Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 01:34
      Zdarzyło się, że zaproszenie jednego dnia wysłało mi dwóch typów. Nazwiska inne, ale ta sama facjata na profilowym...
      • jammer1974 Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 01:37
        No wlasnie. Dziwne ewidentne fejki tylko po co tworza te konta i traca czas.
        • borsuczyca.klusek Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 01:51
          Pozyskanie prawdziwych użytkowników FB jako znajomych w dłuższej perspektywie może pozwolić uwiarygodnić takie konto. Oszuści potrafią być bardzo cierpliwi
          • jammer1974 Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 01:56
            To fakt.
            Ja przyjelam jednego z ciekawosci. Odrazu zaczal do mnie wypisywac.
            Nie przerwal nawet jak uslyszal ze mam meza.
            • poszetka Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 07:49
              Tacy ludzie urabiają ofiary bardzo długo. Mają na celu rozkochanie cię w sobie w celu zdobycia po prostu kasy smile Działają też na Skype, bardzo często jako amerykańscy żołnierze smile
              • hrasier_2 Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 08:01
                No już bez przesady z tym rozkochaniem. Facebook sam wysyła zaproszenia do znajomych. A niektóre zaproszenia można zablokować i zgłosić jako spam. Nie znasz nie odpowiadasz, blokujesz. Po co ma włazić ci amerykański generał 😂
                • jammer1974 Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 20:13
                  Wszystkie juz zglaszam jako spam i mialam nadzieje ze proceder sie skonczy ale wciaz sie niezle rozwija i chyba nie predko sie skonczy.
                  • hrasier_2 Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 21:49
                    Dawno Cię nie było tutaj. Fajnie że jesteś. Pomijając Fejsa. Są tam różne grupy tematyczne i można się w nich schować.
                    • jammer1974 Re: Zaproszenia z Facebooka 17.11.24, 01:46
                      hrasier_2 napisał:

> Dawno Cię nie było tutaj. Fajnie że jesteś.

Dzieki. Faktycznie dawno nie zagladalam.
                      • hrasier_2 Re: Zaproszenia z Facebooka 17.11.24, 02:00
                        jammer1974 napisała:

> hrasier_2 napisał:
                        >
                        > > Dawno Cię nie było tutaj. Fajnie że jesteś.
                        >
                        > Dzieki. Faktycznie dawno nie zagladalam.
                        No fakt ukrywasz się. Ja pamiętam jak dawno temu stanąłaś w mojej obronie, gdy mnie hejtowali. A ja nie mogłem się bronić. Parę osób wtedy stanęło za mną. Mam zawsze dług wdzięczności dla Ciebie. Miło Cię widzieć i czytać.
        • buldog2 Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 21:44
          Wydaje mi się - ale ja się nie znam - że może chodzić o uwiarygodnienie fejkowego konta, którego później używa się do innych celów, np. "mam dużą grupę znajomych, płaćcie mi więcej za reklamowanie waszych towarów". Tak przypuszczam.
          • login-zajety321 Re: Zaproszenia z Facebooka 17.11.24, 09:28
            Fakt, nie znasz się. To tak nie działa
      • tania.dorada Re: Zaproszenia z Facebooka 17.11.24, 02:15
        Kiedyś zrobiłam rysercz twarzy - bardzo dobrej, taki pan któremu z niebieskich ócz bije wiarygodność, pogoda, same dobre emocje - no i trafiłam na profil właściciela. Który był jakimś motivational speakerem, wymiekajacym, że jego twarz co chwilę jest kradziona przez tego typu scamerów.
    • anka_one_and_only Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 07:27
      Oesu, bo ty nie przepiszesz a któraś weźmie kradyt żeby misiowi pomóc w potrzebie, oni to masowo robią. Myślałaś że taka wyjątkowa jesteś i że oni w ogóle sprawdzają twoj profil zanim wysla to zaproszenie? W ogóle pewnie to boty, lol.
      • is-laura Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 07:55
        Kto wie czy nie przepisze. Pierwszy krok już zrobiła, już jednego przyjęła do znajomych i z nim dyskutuje
        • anka_one_and_only Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 08:05
          To zupełnie inna sytuacja, to z ciekawości!
      • asia.sthm Re: Zaproszenia z Facebooka 28.10.24, 09:03
        > W ogóle pewnie to boty, lol.

Przeważnie poczàtkowo boty. Dopiero jak się ktoś daje złapać to dialog przejmie żywy wyszkolony pracownik.
    • fibi00 Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 08:24
      Tak, co jakiś czas dostaję zaproszenie od różnych mężczyzn z zagranicy, zazwyczaj na profilowym jest dosyć przystojny facet, w wieku +40.
    • black_magic_women Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 08:53
      Też jestem ciekawa!!
    • stasi1 Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 09:00
      Sam mam fejkowe konto na FB i przyjmuję zaproszenia jak leci.
    • ardzuna Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 09:56
      To są przystojni samotni panowie z platform wiertniczych albo na misjach, którzy będą od ciebie oczekiwać pożyczki na przyjazd do Polski.
      To jeden z przykładów, jest ich w necie opisanych wiele www.policja.pl/pol/aktualnosci/239630,Mial-byc-pracownikiem-platformy-wiertniczej-ktora-zaatakowali-somalijscy-piraci-.html
      • ardzuna Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 09:57
        tvn24.pl/olsztyn/bartoszyce-oszustwo-na-pracownika-platformy-wiertniczej-kobieta-stracila-prawie-400-tysiecy-zlotych-st7547200
    • pani_libusza Re: Zaproszenia z Facebooka 27.10.24, 22:06
      Jakiś czas temu był o tym reportaż na wybiórczej - kolejny przekręt żeby naciągnąć na kasę
      • asia.sthm Re: Zaproszenia z Facebooka 28.10.24, 09:07
        Scenariusz może być też taki, że najpierw proponujà kasę: Wygrałaś los z wygranà 4500, gratulacje, zaraz prześlemy itd podaj tylko...
    • 9999aluette Re: Zaproszenia z Facebooka 17.11.24, 08:30
      Możliwe, że w swoich znajomych masz kogoś kto ma dodanych do swoich znajomych tych typków.
      Kiedyś miałam kolegę erotomana w znajomych - i bombardowały mnie zaproszenia i oferty erotyczne. Wywaliłam kolegę że znajomych i zablokowałam kilka ofert i się skończyło.
      • 9999aluette Re: Zaproszenia z Facebooka 17.11.24, 08:38
        Na zasadzie, że kolega sobie do znajomych dodawał erotyczne profile i takie oglądał, więc z automatu te profile się rozpelzaly po jego znajomych. Wystarczyło mieć takie felerne konto w zaproszeniach do kontaktu i już narastało nagabywanie z takich kont.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka