Dodaj do ulubionych

Kontenery na używane ubrania

30.12.24, 00:03
Mieszkam na peryferiach stolicy. Dziś zrobiłam sobie spacer po osiedlu i minęłam 4 kontenery na ciuchy. Wszystkie rozbebeszone, rozwalone, te ciuchy leżą na trawie. Nie mam pojęcia kto to zrobił. Czy zaobserwowałyscie u siebie coś takiego?
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 00:05
      Tak, tak właśnie to wygląda.
    • bywalec.hoteli [...] 30.12.24, 00:08
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • angazetka Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 00:11
        Czy w tej bajce były smoki?
        • bywalec.hoteli Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 00:19
          Niestety to nie bajka
        • 1matka-polka Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 12:41
          Dla takich niezorientowanych, jak ty, są filmy na youtube.
          youtu.be/eeDKbJp2lJc?feature=shared
    • daniela34 Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 00:10
      Tak. Były do tego stopnia rozbebeszone, że chyba ze dwa tygodnie trzymałam rzeczy przygotowane do wyniesienia w domu, bo nie dało się wrzucić do tych kontenerów. Krótko przed świętami wstrzeliłam się w okienko, kiedy kontenery zostały opróżnione, potem znowu zostały rozbebeszone.
    • lilia-anna Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 11:27
      Tak (Warszawa).
    • 1matka-polka Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 11:30
      Nie wiem o co chodzi z tymi konkretnymi kontenerami. Ale ogolnie chodzi o to, ze ludzie kupują i wyrzucają za dużo rzeczy, i potem te rzeczy walają się wszędzie...
      • ministra_prawdy Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 12:00
        1matka-polka napisała:

> ludzie kupują i wyrzucają za dużo rzeczy, i potem te rzeczy walają się wszędz
        > ie...

Trzeba prowadzić milicję od sprawdzania, czy ludzie nie mają za dużo ubrań. Można przyoszczędzić i zlecić jej także kontrolowanie prawomyślnej temperatury w domu 😄
        • 1matka-polka Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 12:37
          Nie, wystarczy przestac produkować🤗
          • ministra_prawdy Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 12:39
            1matka-polka napisała:

> Nie, wystarczy przestac produkować🤗

Najlepiej do tego celu nada się gospodarka centralnie sterowana i plan pięcioletni, co fabryki mają wyprodukować, a czego nie 😄
            • 1matka-polka Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 12:46
              Niestety filozofia ciągłego pomnażania kapitału jest prawie tak samo głupia, jak marksizm. Moze ten problem sam sie rozwiaze, bo liczba ludzi na swiecie zaczyna spadać. I nawet w Afryce od 2050 ma zacząć spadać.
            • 1matka-polka Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 12:48
              ministra_prawdy napisała:
              >
              > Najlepiej do tego celu nada się gospodarka centralnie sterowana i plan pięciole
              > tni, co fabryki mają wyprodukować, a czego nie 😄

W Chinach to nie działa🤷🏼
        • droch Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 12:37
          Dokładnie. Zacznijmy od samych siebie i kupujmy wyłącznie takie same skarpetki. Jedna przedziurawi się, to będzie można dobrać z innej pary
          • heca007 Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 12:40
            Ja tak robię wink
            • danaide2.0 Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 17:00
              Ja też, ale widzę od kilku lat coraz więcej osób noszących skarpetki nie do pary. Moje dziecko tak ma od dawna. Zaczęło się, gdy zaczęły się mu wydzierać skarpetki ze zwierzątkami - wszystkie w sumie były szare, więc zamiana nie była aż tak widoczna. A potem poszło po całości.
          • 1matka-polka Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 12:47
            Ja kupuje takie same skarpety, zeby nie bylo problemow z parowaniem.
    • madami Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 11:32
      Tak, pracuję na dużym osiedlu, tzw sypialni wielkiego miasta, pojemników na ciuchy w okolicy mam z 15 ale faktycznie wszystkie rozbebeszone, jeden wygląda na porządny ale dla mnie niedostępny, musiałabym nosić ze sobą drabinę wink
    • ga-ti Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 11:32
      Tak.
      Mieszkańcy sąsiadujący z kontenerami piszą petycję o ich zabranie, przeniesienie. I chyba im się udaje, bo kontenery znikają, migrują.

Smutne to. Może lepiej byłoby przeznaczyć jakieś pomieszczenie, ustawić wieszaki, skrzynie i urządzić darmowy ciuchland. No ale na to potrzeba interwencji urzędu miasta/gminy, a im nie zależy.
    • freja08 Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 11:33
      Tak, dokładnie tak to wygląda. Robiłam w weekend porządki w piwnicy, stare ubrania wolałam wystawić na śmieciarce niż zanosić do rozbebeszonego kontenera. Tych kontenerów jest dużo mniej niż kiedyś, na moim osiedlu ostał się jeden, a ludzie mają coraz więcej rzeczy do wyrzucenia, bo jakość odzieży spada. Myślę że to jest przyczyną.
    • heca007 Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 11:38
      U mnie też wybebeszone. Ale u nas to akurat wiadomo kto. Taka grupa etniczna wywodządza się z Indii tongue_out I to nie przypuszczenia tylko byłam świadkiem jak z tego wyciągali. I nie tylko ja...
    • ministra_prawdy Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 12:02
      bylam.stara.mostowiakowa napisała:

> Nie mam pojęcia kto to zrobił.

😄
    • mabel_mora Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 12:39
      wyglądaja tak jak u ciebie, tzn. nie mam koło domu, bo to nie osiedle, ale widuje na parkingach kolo biedronki, cmentarza, placu zabaw - i wszystkie tak samo wybebeszone i widać tez, ze ludzie stawiaja worki obok

• jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 13:01
      To samo, jedna z centralnych dzielnic Warszawy
    • little_fish Re: Kontenery na używane ubrania 30.12.24, 17:09
      Chyba zależy od miejsca.
      Mam koło pracy przy parkingu 4 obok siebie - zazwyczaj czysto wokół. Dzisiaj też bo akurat byłam wrzucić kilka rzeczy.
      Czasem obok walają się rzeczy nie nadające się do tego kontenera- jakieś fotelikiem dziecięce albo elementy wózków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka