slonko1335 22.03.25, 21:38 Czy warto zrobić taki tomograf kontrolnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alina460 Re: Tomografia 3d stomatologiczna 22.03.25, 22:06 Nie, po co? Tak to możesz przez miesiąc się badać, każdą część ciała po kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Tomografia 3d stomatologiczna 22.03.25, 22:10 No ale nie chce badać co miesiac. Nigdy nie robiłam i się zastanawiałam czy warto raz na kilka lat sprawdzić czy wszystko ok. Dziś miał mąż i powychodziły różne rzeczy których nie widać ani u dentysty ani na pantogramie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Tomografia 3d stomatologiczna 22.03.25, 22:44 slonko1335 napisała: > No ale nie chce badać co miesiac. Nigdy nie robiłam i się zastanawiałam czy war > to raz na kilka lat sprawdzić czy wszystko ok. Dziś miał mąż i powychodziły róż > ne rzeczy których nie widać ani u dentysty ani na pantogramie. > A co i gdzie mu takiego wyszlo? To moze zmien dentyste. ? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Tomografia 3d stomatologiczna 22.03.25, 22:43 Jak najbardziej. Warto zrobic i to nie tylko tomografie calego ciala ale i rezonans tez a jeszcze i PET scan bo kto wie co tam sie dzieje. Profilaktyka najwazniejsza. Tak samo mozna sobie aplikowac opioidy regularnie bo w obecnych czsch bol niepowinie juz istniec i po co ryzykowac ze nas kiedys tam glowa zaboli czy co innego. Skoro medycyna oferuje srodki to dlaczego z niech nie korzystac? LOL Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Tomografia 3d stomatologiczna 22.03.25, 23:04 Tomograf cbct to standardowo obecnie stosowany sprzęt w endodoncji i implantologii. Trudno to raczej porównywać do rezonansu lub TK całego ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Tomografia 3d stomatologiczna 22.03.25, 23:09 slonko1335 napisała: > Tomograf cbct to standardowo obecnie stosowany sprzęt w endodoncji i implantol > ogii. Trudno to raczej porównywać do rezonansu lub TK całego ciała. > No wiec robi sie to tylko w przypadkach uzasadnionych czyli koniecznosci czy potrzeby a nie profilaktycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Tomografia 3d stomatologiczna 22.03.25, 23:11 To zależy co uznamy za potrzebe . Dla wielu dentystów to podstawa diagnostyki stanu zebow, zuchwy, szczeki a nie uzasadniona konieczność. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Tomografia 3d stomatologiczna 22.03.25, 23:13 slonko1335 napisała: > Tomograf cbct to standardowo obecnie stosowany sprzęt w endodoncji i implantol > ogii. Trudno to raczej porównywać do rezonansu lub TK całego ciała. > Zrób sobie, bo to ty ponosisz koszt. Dla mnie warto. I nie jest szkodliwy jak rentgen. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Tomografia 3d stomatologiczna 22.03.25, 23:15 Jest mniej szkodliwy niż rentgen? Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Tomografia 3d stomatologiczna 23.03.25, 15:33 To też promienie rentgena. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Tomografia 3d stomatologiczna 23.03.25, 10:54 Jak czytam na ematce jakim badaniom się poddają na wszelki wypadek i profilaktycznie, to rzuchwa mi opada. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Tomografia 3d stomatologiczna 23.03.25, 11:21 Mam zrobić pantomogram dla swojego dentysty na przegląd ale zaproponowano mi w gabinecie tomograf cbct zamiast tylko, że wiadomo dla gabinetu to kasa, wiec według nich szał ciał i najlepszy i najbezpieczniejszy. Pytam ematki czy to prawda. Wczoraj mąż z bólem trafił do gabinetu z pantomogramem który nic nie wykazał a ząb był do leczenia co widać było na tomografie. Przy okazji wyszły jeszcze inne sprawy których pantomogram nie pokazał. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Tomografia 3d stomatologiczna 23.03.25, 11:33 Nie wiem, ja robie pewne badana na zlecenie lekarza. Tomigrafie stożkowa robiłam właśnie dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Tomografia 3d stomatologiczna 23.03.25, 15:29 Sama sobie odpowiadasz, że taka tomografia ma sens. U mnie na pantomogramie wyszło minimalne podejrzenie torbieli pod zatrzymaną ósemką, ale ponieważ planowałam zabieg w obrębie głowy, dentysta kazał zrobić tomografię. Potwierdziła się torbiel, była z tego duża jazda z usuwaniem. Na końcu chirurg stwierdził, że bardzo dobrze ze to usunęła, bo to byłoby ryzyko infekcji pooperacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Tomografia 3d stomatologiczna 23.03.25, 15:37 Pantomogram jest zalecany profilaktycznie co 2 lata. Moja dentystka raczej co 3-4 zalecała a jak w przypadku tomografu? Przyznam, że zaliczyliśmy spore zdziwko wczoraj, że już nie wspomnę o kosztach w sobotni wieczór. Gdyby id razu była zrobiona tomografia zamiast pantomogramu oszczędziłoby pewnie bólu, czasu i pieniędzy.... Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Tomografia 3d stomatologiczna 23.03.25, 14:37 Musialam zmienic dentyste i po dwoch latach od wizyty u poprzedniego, w ubieglym tygodniu poszlam do nowego. Zaczal od tej wlasnie tomografii 3d. Mnie nic nie boli, chcialam po prostu zrobic przeglad, piaskowanie plus co mi tam znajdzie. Na wierzchu nie bylo widac nic, ale na tomografii wyszly cztery zeby do zrobienia. Prochnica miedzy dwiema plombami, korona, kanaly do wypelnienia w martwym zebie i costam jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Tomografia 3d stomatologiczna 23.03.25, 16:47 U mnie na cbt wyszły zmiany w kości przy leczonych wiele lat temu kanałowo zębach. Tez nic mnie nie bolało a rtg panoramiczne miałam robione co 6msc przy przeglądach i tych zmian widać na nich nie było Odpowiedz Link Zgłoś
marooska Re: Tomografia 3d stomatologiczna 23.03.25, 15:52 Nic nie musisz robić, jednak gdyby coś się zadziało złego, to większość lekarzy powie Ci, że to Twoja wina (że nie badalas/że nie przyszło Ci do głowy takie albo inne badanie, że uznałaś, że skoro lekarz nie zlecił to jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Tomografia 3d stomatologiczna 23.03.25, 16:38 Warto jeśli masz np żeby leczone kanałowo dawno temu. Leczenie kanałowe 25-30lat temu nie było az tak skuteczne jak teraz i takie żeby mogą stanowić problem który będzie niewidoczny na rtg panoramicznym Odpowiedz Link Zgłoś