Dodaj do ulubionych

Spodnie medyczne

25.10.25, 22:28
Znajoma mi się kiedyś chwalila, że na wyjazdy zaklada na siebie odzież medyczną (dokladnie spodnie)ze sklepu dla medyków
Wg niej rewelacyjny skład, wszystko oddycha, jest wytrzymale i w wielu modelach i kolorach. W dodatku spodnie zwykle na gumkę, a przy tym trzymają się i nie spadają.

Wtedy uznalam to za rodzaj dziwactwa, ale ... moze faktycznie? W dodatku jeśli to tylko spodnie to nie widać faktycznego przezaczenia? A moze widać? Szukam czegoś na wakacje na poczatku grudnia do "cieplych krajów" Zwykle bralam jeansy, ale może ta idzież bylaby ok? No chyba, ze to obciach, który widac, mo to wtedy nie
Obserwuj wątek
    • geez_louise Re: Spodnie medyczne 25.10.25, 22:43
      Eeee… Mam kilkanaście scrubsów - kompletów medycznych ze spodniami. Głównie firmy uchodzące za najlepsze, polskie i amerykańskie. Większość z nich jest bardzo ok do pracy, niektóre mają lekki przewiewny materiał (healing hands, figs, Cherokee), inne są grubsze i miękkie (spawear), ale w życiu bym ich na podróż nie kupowała. Są droższe niż zwykłe portki (wszystko “medyczne” to od razu +50%), fasony są bez szału i bardzo często widać że to robocze, wszędzie jakieś kieszenie i pętelki na identyfikator, materiał musi znosić wiele prań e wysokiej temperaturze więc nie jest tak ładny jak w zwykłych ciuchach.
      W zwykłej sieciówce teraz jest zatrzęsienie wygodnych kompletów ze spodniami. Np. z modalu. W Oysho są same takie rzeczy. H&M ma cały dział.
      • marooska Re: Spodnie medyczne 25.10.25, 23:11
        Naiwnie myslalam, że drożej = trwalej. Trwalej podczas wygibasów ale tez w praniu.. Z sieciówkami jest tak, ze nie umiem dobrze trafic, a jak już trafilam to portki rozerwaly mi się równolegle na dudzie podczas zwykłego uzytkowania. Dudę mam zwykłą, niespektakularną, portki w dobranym rozmiarze. Reklamacja nieuwzgledniona, mniejsza o szczegóły
        • geez_louise Re: Spodnie medyczne 25.10.25, 23:20
          No trwałe to jest, ale jakbym miała w tym wyjść poza pracę, to bym była nieszczęśliwa.

Pół wakacji przechodziłam w tym roku w różnych kompletach z Mohito, najczęściej były to szerokie proste spodnie i koszula, pod tym tank top. Nie ma już tego w sprzedaży aktualnie, więc nie ma zdjęć, ale to były takie portki:
          • marooska Re: Spodnie medyczne 25.10.25, 23:37
            A jak z rozmiarami? Bo 46 to juz chyba tylko wybrane rozmiary?
            • geez_louise Re: Spodnie medyczne 25.10.25, 23:44
              W Mohito z plusize jest tak, że niby tych rozmiarów nie ma, ale wiele rzeczy jest sporych. Luźne, oversizowe ciuchy kupuje tam jakieś 2 rozmiary mniejsze niż mój rzeczywisty rozmiar.

Ostatnio trafiłam na fajne plus-size w kapahlu. Jestem kurduplem i czasem nawet ich zwykłe ciuchy są na mnie za duże, więc próbowałabym może tam? I H&M, też mają plus-size a ich zwykły dział odzieżowy ma naprawdę duże rozmiary.
              • koronka2012 Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 09:45
                Na cokolwiek nie patrzyłam w mojito to skład miały słaby, aż sztuczydła słabo się sprawdzają w gorącym klimacie
        • anajustina Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 07:32
          Co za chamstwo to uzywanie dość popularnego nazwiska zamiast słowa tyłek czy zadek. Chciałabyś, by Twojego tak używano? Aż się czytać wątku odechciało.
          • marooska Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 15:25
            Chodzi Ci o d? O matko... nie mialam tego na mysli... U mnie w domu mowilo się tak od zawsze. Nawet pamietam, ze moja mama kiedy mialam nie wiecej niż lat 4 zalamywala rece i mowila: z tej twojej chudej dudy nawet majtki spadają.

• kachaa17 Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 07:03
        A ten modal to jest ok? Sporo rzeczy yeraz ma go w składzie no i zastanawiam się czy to nie parzy.
        • geez_louise Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 07:40
          Moim zdaniem nie parzy. Dla mnie “modal” na metce to duża zachęta, kupuję sporo takich rzeczy i bardzo je sobie chwalę.
        • bazia_morska Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 08:17
          Modal, lyocell, wiskoza to wlókna celulozowe, są przyjemne w noszeniu.
    • kropkaa Re: Spodnie medyczne 25.10.25, 22:45
      A nie masz lnianych spodni w szafie?
      • marooska Re: Spodnie medyczne 25.10.25, 23:03
        Mam. Niestety po 5 minutach jak psu z gardła.
        • zerlinda Re: Spodnie medyczne 25.10.25, 23:09
          Ale taki urok lnu
          • marooska Re: Spodnie medyczne 25.10.25, 23:13
            No nie mam takiego luzu. Moje lniane dodatkowo przy tym gnieceniu potwornie się defasonuǰą, czego nie przewidziałam. Zakladam jedynie w upały i na krotko
            • geez_louise Re: Spodnie medyczne 25.10.25, 23:22
              Wiskoza na bieganie w upale, “masełkowy” materiał z modalem do samolotu. Wszystkie sieciówki to mają.
              • kk345 Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 01:13
                Jaki to jest maselkowy materiał?
                • geez_louise Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 07:45
                  To taki bardzo miękki, gładki, mięsisty materiał. W Reserved jest teraz mnóstwo kompletów spodnie/bluza/bluzka. Jak raz to wymacasz to od razu będziesz wiedzieć o co chodzi.
    • furiatka_wariatka Re: Spodnie medyczne 25.10.25, 22:51
      Do ciepłych krajów to najlepiej długie lniane lub wiskozowe spodnie, też są na gumce, super wygodne i przewiewne.
      • marooska Re: Spodnie medyczne 25.10.25, 23:33
        Podrzucisz coś pogladowego? Byle w rozmiarze 46
        • furiatka_wariatka Re: Spodnie medyczne 25.10.25, 23:42
          Te są super, lniane, ja mam akurat czarne, widzę, że większość rozmiarów wykupiona, ale w innych kolorach jest większy wybór rozmiarów. Ogólnie do 56. Fajne jest też to, że są sprzedawane w różnych długościach.

www.zalando.pl/next-wide-leg-spodnie-materialowe-black-nx321a24d-q11.html

Spodnie z wiskozy są też w sieciówkach, h&m, c&a, itd w różnych wzorach i kolorach
          • furiatka_wariatka Re: Spodnie medyczne 25.10.25, 23:45
            Te zalinkowane to wiskoza i len, z koloru np natural jest i 46 we wszystkich trzech długościach.
        • mdro Re: Spodnie medyczne 25.10.25, 23:58
          W Bonprix jest sporo spodni len+bawełna, len+ wiskoza. Mojego ulubionego modelu już nie ma, ale powinno się dać coś wybrać. Tylko kupuj raczej 44.
        • kanna Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 07:30
          Ja mam mnóstwo lnianych spodni i uważam je za najlepszy wybór na lato: Tatuum, oysho (oni też maja fajne z modalem), KappAhl (szczególnie linia Kay ).
    • ardzuna Re: Spodnie medyczne 25.10.25, 23:28
      Polecam długą, przewiewną spódnicę. Bardzo się sprawdza, kiedy nie ma w okolicy toalety i trzeba nie odsłaniając wszystkiego załatwić, co trzeba.
      • marooska Re: Spodnie medyczne 25.10.25, 23:33
        O nie... dluga spodnica a potem kuku na udach. Moje uda trzymają sie od takich z daleka. I nie pomagają opaski na uda ani dlghie majtasy. Jestwm przypadiiem ekstremalnym
        • mikams75 Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 01:30
          Ale jakim cudem majtasy nie pomagają?
        • ga-ti Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 08:29
          Próbowałaś smarować uda antyperspirantem? Są specjalne smarowidła dla sportowców, ale zwykła "kulka" robi robotę. Odkąd wyczytałam na ematce (będzie już kilka lat temu) całe lato chodzę w kieckach i krzywdy sobie nie robię.
          • mia_mia Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 13:06
            Wystarczy raz pochodzić w mokrym kostiumie lub nawet za bardzo się spocić i niestety wszystkie cudowne sposoby ze smarowidłami i antyperspirantami stają się do czasu wygojenia bezużyteczneuncertain
            • pleszkazlasu Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 13:26
              Otóż to!
              Wszystko fajnie, dopóki jest sucho.
              • marooska Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 15:32
                Moje uda się... pocą. Bardziej niż pachysad było ok, kiedy były szczuplymi tyczkami. Niestety mam waską miednicę i w rozmiarze 46 uda trą o siebie. Tarcie + pocenie = gotowe nieszczęście. Paradoksalnie ratuja mnie ... obvisle grubsze spodnie, nie latające wokół nóg swobodnie. Lepiej mi latem i bez otarć w jakiś cieńszych jeansach niż w spódnichach. Taki paradoks (ubolewam)
        • ardzuna Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 13:05
          marooska napisała:

> O nie... dluga spodnica a potem kuku na udach. Moje uda trzymają sie od takich
          > z daleka. I nie pomagają opaski na uda ani dlghie majtasy. Jestwm przypadiiem e
          > kstremalnym

Sorry, tu nie pomogę, jest to nieznany mi problem. Może jest na to jakiś sposób, bo spódnica jest naprawdę najbardziej funkcjonalnym ciuchem na lato na różne, czasem polowe warunki.
        • mia_mia Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 13:10
          Nie jesteś, ja mam skłonność do podrażnień/uczuleń w zgięciach łokciowych, gdzie nic skóry nie podrażnia, a już uda w połączeniu z piaskiem i wodą morską to gwarantowane rany, to psuje mi wyjazdy i póki co nic nie pomaga tak w 100%.
    • mia_mia Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 07:22
      Wczoraj robiłam zakupy w intimissimi i w ramach gratisu wybrałam sobie, tak na wariata, spodnie, które chyba będą jednymi z moich ulubionych. Są z modalu, mega miękkie i elastyczne, średnio szerokie, proste nogawki, świetnie się układają, chciałam dać link, ale na zdjęciach wszystkie są podobne, (jeśli chcesz poszukać to te moje były tylko w dwóch kolorach, czarny i granat, kosztowały 189,90, mają kieszenie). Zaleta na wyjazdy jest taka, że się nie gniotą, mogą udawać eleganckie, sportowe, piżamę, można w nich siedzieć 12h w samolocie.
    • primula.alpicola Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 13:59
      Też uznaję to za dziwactwo, podróżować w medycznym komplecie kiedy tyle rozmaitych cywilnych ubrań jest dostępnych
      A jak ktoś dostanie zawału w samolocie, to zgadnij od kogo będą oczekiwać ratunku.
      • marooska Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 15:41
        Nie komplet, a wyłącznie spodnie były grane. Jestem laikiem w kwestii ubioru medycznego, więc bym nie rozpoznala przeznaczenia. Do tego reszta ubioru zwykła. Pytam na forum, bo spodnie zachwalała bardzo
      • pleszkazlasu Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 16:00
        Raczej nie od osoby w medycznych spodniach, bo żaden lekarz nie lata w służbowym ubraniu smile ktoś podróżujący w medycznych portkach, które z daleka wyglądają na medyczne, musi być mocnym dziwakiem.
        I raczej nikt nie wybiera osoby do udzielania pomocy po wyglądzie.
        • marooska Re: Spodnie medyczne 26.10.25, 16:58
          Poznać mądrego... po spodniach jegosmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka