Dodaj do ulubionych

Ryanair 2025

20.12.25, 15:02
Drogie emateczki, bardzo dawno nie leciałam Ryanair, teraz będę miała lot i zastanawiam się czy dalej tak upierdliwie kontrolują bagaż?

Przechodząc do sedna, mam jedną walizkę podręczną która ma 23 cm szerokości zamiast 20 i zastanawiam się trzy nie będę mi robić jakichś problemów? Chat gpt mi mówi że nie , ale co wy sądzicie ?
Obserwuj wątek
    • astomi25 Re: Ryanair 2025 20.12.25, 15:11
      Moga robic. Jak lecialam w pazdzierniku, to gate obok nas byl wlasnie loz z ryanair. Cyrki sie dzialy. Nie sprawdzali wszystkich, tylko wyrywkowo, jeden facet zaczal sie awanturowac,bo nie chcial doplacic. Nie wiem jak sie sytuacja zakonczyla, bo u nas zaczela sie odprawa.

Mozesz miec szczescie albo pecha. Kiedys na FB ludzie opisywali, ze kazano doplacac, jak bagaz mial te pare cm wiecej.
      • chlodne_dlonie Re: Ryanair 2025 21.12.25, 10:55
        Niestety mam podobne obserwacje, też leciałam w październiku i na pyrzowickim lotnisku Ryan trzepał podróżnych równo!
        Ja na szczęście miałam bagaż rejestrowany i tylko mały podręczny plecak zabierany na pokład, ale byłam świadkiem dopłacania przez dwie osoby, którym właśnie tylko kółka poza miarkę bagażową wystawały uncertain
        Co ciekawe, przy powrocie, na zagranicznym lotnisku pies z kulawą nogą nie zwracał uwagi na bagaż podręczny. A były walizki/torby już na oko za duże rozmiarowo.
        Także nie wiadomo czy trafisz na nadgorliwców czy może się uda. A z wieloletnich już obserwacji mogę stwierdzić, że ci 'bardziej święci od papieża' najczęściej właśnie na naszych polskich lotniskach się trafiają..
        • fuzja-jadrowa Re: Ryanair 2025 21.12.25, 15:39
          > ale byłam świadkiem dopłacania przez dwie osoby, którym właśnie tylko kółka poza miarkę bagażową wystawały

Na stronach linii lotniczych zazwyczaj jest wyraźnie napisane, że w rozmiar bagażu wlicza się kółka czy uchwyty.
          • eva_evka Re: Ryanair 2025 21.12.25, 19:39
            fuzja-jadrowa napisał(a):

> > ale byłam świadkiem dopłacania przez dwie osoby, którym właśnie tylko kół
            > ka poza miarkę bagażową wystawały
            >
            > Na stronach linii lotniczych zazwyczaj jest wyraźnie napisane, że w rozmiar bag
            > ażu wlicza się kółka czy uchwyty.

Dokładnie. Latam rzadko, ale od zawsze i wszedzie bylo napisane, że rozmiar bagażu mierzy się ze wszystkimi wystająvymi elementami, czyli kółkami i rączkami.
        • jakis.login Re: Ryanair 2025 23.12.25, 09:06
          chlodne_dlonie napisała:

> byłam świadkiem dopłacania przez dwie osoby, którym właśnie t
          > ylko kółka poza miarkę bagażową wystawały uncertain

Przypomniało mi się, jak berga pisała, że wcale nie ma wielkich stóp tylko długie palce big_grin
    • mocca25 Re: Ryanair 2025 20.12.25, 15:22
      Ryanair nidy nie był moją ulubioną linią delikatnie mówiąc ( i ich lotniska) ale po otrzymaniu maila, że teraz TRZEBA mieć aplikację, żeby się odprawić to mogą ... pi pi pi.

Łaskawie się zgadzają, że jak wyładuje ci się telefon, stracisz zasięg, zgubiszt telefon itp, to za darmo cię odprawią na lotnisku. Na stanowsiku odprawy czyli stoisz w kolejce nawet jak nie masz bagażu do nadania.
      • lajtova Re: Ryanair 2025 20.12.25, 16:12
        Wystarczy zrobić printscreen i tyle.
        • mocca25 Re: Ryanair 2025 20.12.25, 16:24
          Wszystko można (albo i nie - to Ryanair)

Tylko jeżeli przewoxnik, który i tak ma dyskusyjne warunki podróży ma kolejne fanaberie to nie, dziękuję. Oczywiście nigdy nie mów nigdy, ale na razie nie rozważam
        • akn82 Re: Ryanair 2025 21.12.25, 08:29
          Print screen nie pomoże jak się telefon rozładuje.
          • bezmiesny_jez Re: Ryanair 2025 21.12.25, 10:30
            I dlatego ludzie wymyślili ładowarki i powerbanki.
    • hummorek Re: Ryanair 2025 20.12.25, 15:27
      We Wrocławiu tydzień temu za 1 cm ponad normę kazali płacić ok. £60 🤷‍♀️
      • trampki-w-kwiatki Re: Ryanair 2025 21.12.25, 08:14
        Potwierdzam. Moja mama miała 1,5 cm i tyle zapłaciła...
        • trampki-w-kwiatki Re: Ryanair 2025 21.12.25, 08:15
          Aa, i ważna rzecz! Wystawały kółeczka, bo torba była ok.
          • kanna Re: Ryanair 2025 21.12.25, 10:45
            Jeśli kółeczka wystają poza dozwolone wymiary, to się walizka do miernika nie zmieści, tak na logikę?

Jeśli wybierasz Raynera, t trzeba się dostosować do ich zasad (jakkolwiek niewygodne by nie były). Tyle.
          • fuzja-jadrowa Re: Ryanair 2025 21.12.25, 15:44
            A, ok, to mogę sobie do torby przyczepić koła od roweru i to, twoim zdaniem, byłoby w porządku?
    • gryzelda71 Re: Ryanair 2025 20.12.25, 15:49
      Jak cie będą sprawdzać to dopłacisz, bo masz niewymiarowy bagaż. Tyle.
    • kolindra Re: Ryanair 2025 20.12.25, 15:52
      Właśnie dlatego nigdy nie korzystam z twardych walizek w tanich liniach. Miękką torbę zawsze jakoś upchniesz, Ale sztywnej walizki nie wypchniesz w ten ich próbnik.
      Weź jakąś torbę, plecak
      • kanna Re: Ryanair 2025 21.12.25, 10:37
        Dokładnie tak.
        Żadnych sztywnych walizek.
        Stałam kiedyś przed bramką, ludzi wnosili plecaki 5 x za duże, ale każda walizka na kółkach była sprawdzana w mierniku.
        No, ale moja torbę na ramię tez sprawdzili kiedyś, bo była typu jamnik, dłuższa. Ale jako miękka bez problemu dawała się włożyć do miernika.

Sztywnej walizki o 3 cm większej na bank bym nie brała. To prośba o kłopoty.
    • bezmiesny_jez Re: Ryanair 2025 20.12.25, 15:52
      To jest po prostu niewiarygodne, ze ludzie pytają czata o takie rzeczy 😃 Zaufaj mu, na pewno wie, na kogo trafisz, dopytaj jeszcze o numery lotto.

A na serio - są zasady, jasno określone. Albo się ich trzymasz albo ryzykujesz sporą dopłatę, decyzja należy tylko do ciebie. A sprawdzanie, czy nie łamiesz tych zasad, to nie jest upierdliwość, tylko wykonywanie przez pracownika linii swoich obowiązków.
    • runny.babbit Re: Ryanair 2025 20.12.25, 15:54
      Przede wszystkim żeby wejść na pokład z walizką, to musisz mieć wykupione priority.
      • gryzelda71 Re: Ryanair 2025 20.12.25, 16:03
        Od kiedy?
        • gryzelda71 Re: Ryanair 2025 20.12.25, 16:06
          Ok trzeba, ale chybaa skoro pyta o walizkę.
          • runny.babbit Re: Ryanair 2025 20.12.25, 16:37
            Priority żeby mieć walizkę, a nie miękką torbę czy plecak. A do tego określone wymiary, bo mogą sprawdzić i często to robią.
            • gryzelda71 Re: Ryanair 2025 20.12.25, 17:17
              No chyba ma.
            • bezmiesny_jez Re: Ryanair 2025 21.12.25, 10:33
              Nie, priority to dodatkowy bagaż, większy niz podręczny. Jeśli walizka spełnia wymogi podręcznego, to przecież możesz zabrać.
              • gryzelda71 Re: Ryanair 2025 21.12.25, 10:48
                Malusia walizeczka. Ale jak.wymiaraminpdstaje mozesz zapłacić.
      • taki-sobie-nick Re: Ryanair 2025 20.12.25, 22:55
        runny.babbit napisał(a):

> Przede wszystkim żeby wejść na pokład z walizką, to musisz mieć wykupione prior
        > ity.

O kurde, ale cyrki.

Dlaczego?
        • runny.babbit Re: Ryanair 2025 20.12.25, 23:37
          Żeby zmotywować ludzi do płacenia. Jak chcesz wejść z walizką to musisz wykupić priority i tyle. Nieważne że nie obchodzi cię pierwszeństwo wejścia. Z walizką nie wpuszczą zwykłych pasażerów.
          • taki-sobie-nick Re: Ryanair 2025 20.12.25, 23:47
            runny.babbit napisał(a):

> Żeby zmotywować ludzi do płacenia. Jak chcesz wejść z walizką to musisz wykupić
            > priority i tyle. Nieważne że nie obchodzi cię pierwszeństwo wejścia. Z walizką
            > nie wpuszczą zwykłych pasażerów.

Oni tam zdaje się, jak poczytałam regulamin, każą sobie dopłacać za każde pier...nięcie.
      • taki-sobie-nick Re: Ryanair 2025 20.12.25, 23:14
        runny.babbit napisał(a):

> Przede wszystkim żeby wejść na pokład z walizką, to musisz mieć wykupione prior
        > ity.

Ryanair twierdzi, że priority to PIERWSZEŃSTWO wejścia na pokład samolotu oraz możliwość wniesienia na tenże pokład WALIZKI I TORBY (nie samej walizki). Małej torby 40x30x20 cm plus walizki kabinowej 10 kg, 55x40x20 cm.
        • kanna Re: Ryanair 2025 21.12.25, 10:40
          Priority to dwie sztuki bagażu i szybsze wejście. Możliwość bezpłatnego wyboru miejsca.
          Tym niemniej od overbordnigu mnie nie uchroniło, poleciały osoby które nadały bagaż uncertain
          • mocca25 Re: Ryanair 2025 21.12.25, 10:48
            Priority to dwie sztuki bagażu i szybsze wejście. Możliwość bezpłatnego wyboru miejsca.

Nie. Jeżeli chcesz wybrać miejsce to płacisz za ten wybór, cena w zależności od miejsca
            • kanna Re: Ryanair 2025 21.12.25, 13:08
              Może to WizzAra był... miejsca standardowe do wyboru bezpłatne, te lepsze za 1 lub 9 euro.
              • mocca25 Re: Ryanair 2025 21.12.25, 13:18
                Większośc miejśc jest/była płatna, w obu liniach. Ceny czasami sięgały około 20 euro (w jedną stronę). Wybór miejsca to nie jest usługa w ramach priority, w żadnej z tych linii
                • kanna Re: Ryanair 2025 21.12.25, 17:29
                  I co Ci poradzę... w kwietniu i październiku korzystałam.
                  Standardowe bez dopłat.

Aż sobie sprawdziłam w aplikacji, to takiej np. Malagi mam bezpłatny wybór miejsca standardowego, poza opcją podstawową Travel Light basic. Oczywiście, każda opcja wyższa wiąże się z dopłata, ale walizka na kółkach na pokład też dopiero od opcji drugiej.
    • marooska Re: Ryanair 2025 20.12.25, 16:25
      Sprawdzają wyrywkowo. Przeszły dwie mlode dziewczyny zaśmiewając się, że im się udało (dziwię się, bo na pierwszy rzut oka widać bylo, że walizka jednej nie spelnia wymagań, a druga miała torbę, torebkę i nerkę. Dopłacała babeczka z nastolatką, stały przede mną, ale się nie awanturowały. Limit przekroczony dosłownie o 3 cm. Aż mi się ich żal zrobiło, bo miały jeden bagaż na dwie i jedną malusieńką torebkę, same tlumaczyły, że lecą pierwszy raz i nie wiedziały
      • gryzelda71 Re: Ryanair 2025 20.12.25, 17:19
        Noe wiedziały, bo nie czytały?
        Będę wredna, ale skąd lament. Są.podane wymiary. Nie pasują lecisz innymi liniami.
        • marooska Re: Ryanair 2025 21.12.25, 07:17
          Nie, nie o to chodzi. Jestem za sprawiedliwością. Jsk wszyscy to wszyscy. Te piękne mlode nie tylko wiedziały, ale świadomie zdecydowały się na posiadanie bagażu ponad wymiar (sporo ponad) jak i na więkzzą ilość sztuk. Bagaż tej pani zasadniczo się mieścił, wystawaly lekko (tak na moje oko 2-3 cm) niewykręcalne kółka
          • gryzelda71 Re: Ryanair 2025 21.12.25, 08:28
            Nie rob z pięknych młodych idiotek. Miały nadzieję, że się uda. Jak większość podróżujących z większym bagażem.
          • alpepe Re: Ryanair 2025 23.12.25, 08:59
            Dawno nie leciałam, ale kiedy latałam, to na biletach były podane maksymalne wymiary bagażu, jak to jest, że teraz tej informacji nie ma?
    • okruchlodu Re: Ryanair 2025 20.12.25, 17:29
      A jest elastyczna, da się upchać? Leciałam w listopadzie (z Pyrzowic) i sprawdzali. Bagaż trzeba było umiescic w tej ich miarce. Niektórzy upychali ale jeśli się mieścił / wystawał minimalnie to było ok.
    • arthwen Re: Ryanair 2025 20.12.25, 22:51
      Czekaj, świadomie idziesz z walizką przekraczającą limit i ewentualną kontrolę nazywasz upierdliwością?

Rozumiem wkurzenie ludzi jak była ta akcja, kiedy przeginali i wymiary były zaniżane z premedytacją, byle tylko pasażera skasować - taka sytuacja nie powinna mieć miejsca absolutnie, ale ty robisz dokładnie to samo, tylko w drugą stronę.
      Masz podany wymiar, idziesz świadomie z walizką przekraczającą, płacisz za nadbagaż i tyle.
    • edka12 Re: Ryanair 2025 21.12.25, 09:14
      W zeszłym roku na Malcie sprawdzali każdy bagaż bardzo dokładnie. W Poznaniu tylko te "podejrzane" wyglądających na większe.
    • blahblah2 Re: Ryanair 2025 21.12.25, 17:01
      Polecam kupić materiałowa torbę są o takich dokładnie wymiarach tanie jak barszcz
    • jusytka Re: Ryanair 2025 23.12.25, 08:40
      Ryzykujesz, bo raz sprawdzają a innym razem nie. Przy mnie jedna para odrywala kółka w swojej walizce, bo kosz nowej walizki byl niższy niż doplata za nadbagaż
    • krwawy.lolo Re: Ryanair 2025 23.12.25, 09:01
      Kolejny wątek, który kojarzy mi się z jeżdżeniem na gapę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka