Dodaj do ulubionych

Okulary progresywne fotochroy

14.01.26, 21:23
2 lata temu robiłam okulary progresywne, wydaje się że już są do wymiany, zastanawiam się obecnie nad szkłami fotochromowymi, czy ktoś takie użytkuje, czy to ma sens jeśli to będą moje podstawowe okulary,jak taka opcja się sprawdza, mam astygmatyzm
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Okulary progresywne fotochroy 14.01.26, 21:31
      Mam astygmatyzm, starczowzroczność, progresywne fotochromy kupiłam w ostatnie wakacje, żeby móc czytać na plaży. Sprawdzają się świetnie, ani przez chwilę nie żałowałam, na odwrót, wciąż się nimi cieszę.
      • nangaparbat3 Re: Okulary progresywne fotochroy 14.01.26, 21:36
        Acha - to moje trzecie progresy, żałuje ze tak późno się na nie zdecydowałam - nadzwyczajnie podnoszą komfort życia. I żałuję , że dopiero trzecia para to fotochromy - wszystko mi załatwiają poza długim czytaniem papierowych książek, do tego mam zwykłe okulary do czytania.
        Wszystkie zamawiam u osiedlowego optyka, nie miałam najmniejszych problemów z przystosowaniem się do progresów.
        • mysiulek08 Re: Okulary progresywne fotochroy 14.01.26, 21:48
          na progresy namowil mnie kolega optyk przy ostatniej wizycie w PL, mam tez wersje do komputera
          przyzwyczajenie trwalo tyle ile czas powrotu do domu, godzina? moze mniej

a fotochromy kocham miloscia wielka
    • budyniowatowe Re: Okulary progresywne fotochroy 14.01.26, 21:32
      Mam astygmatyzm, okulary że szkłami progresywnymi z fotochromami. Ja lubię a czy tobie będą odpowiadać to nikt nie wie. Musisz spróbować.
    • mysiulek08 Re: Okulary progresywne fotochroy 14.01.26, 21:35
      odkad nosze okulary mam fotochromy, w progresach rowniez (transitions), przerobilam rozne kolory i najlepiej u mnie sprawdza sie szary
      • mysiulek08 Re: Okulary progresywne fotochroy 14.01.26, 21:35
        astygmatyzm mam
    • turzyca Re: Okulary progresywne fotochroy 14.01.26, 21:51
      Mam fotochromy i kocham miłością wielką, bo wreszcie skoczyły się bóle głowy wywołane słońcem. Rozwiązanie z drugą parą z ciemnymi szkłami mi się nie sprawdzało, za rzadko je miałam przy sobie, za późno zmieniałam, a letnie włóczenie się po sklepach było udręką, zdejmij, schowaj, załóż, zdejmij, schowaj, załóż. Zostały ale tylko do prowadzenia samochodu.
      Ale znam osoby, którym fotochromy nie podpasowały, więc radziłabym eksperyment z tanimi szkłami. Jak będzie Ci się dobrze nosić, to dopiero inwestować w coś droższego.
      • turzyca Re: Okulary progresywne fotochroy 14.01.26, 21:52
        Bóle głowy się skończyły, nigdzie nie skakały.
        • just-a25 Re: Okulary progresywne fotochroy 14.01.26, 22:00
          Progresy mam i jestem super zadowolona, ale do czytania i kompa za słabe.Mysle o fotochromavh jak one się barwią, czy długo przystosowują się do pomieszczenia, czy dużo dopłaty jest za fotochrom
          • mysiulek08 Re: Okulary progresywne fotochroy 14.01.26, 22:07
            bardzo szybko ciemnieja przy uv i szybko jasnieja w pomieszczeniu ( mowa o transitions) ale nie jest to 'proces szokowy'
            obecnych cen w PL nie znam
            • mysiulek08 Re: Okulary progresywne fotochroy 15.01.26, 21:50
              poszukalam rachunek z PL - 5400zl i druga para szkiel do kompa gratis ( oprawki platne osobno) ale to bylo kilka lat temu
    • yenna_m Re: Okulary progresywne fotochroy 14.01.26, 22:23
      Fajna sprawa. Kupuj.
      • just-a25 Re: Okulary progresywne fotochroy 14.01.26, 22:25
        Jak to wygląda cenowo?
        • yenna_m Re: Okulary progresywne fotochroy 14.01.26, 23:02
          Cena zależy od oprawek, szkieł, powłok. I aktualnych promocji.
        • nangaparbat3 Re: Okulary progresywne fotochroy 15.01.26, 05:07
          W lipcu zapłaciłam około 2400 bez oprawek, te kupiłam gdzie indziej.
          • kk345 Re: Okulary progresywne fotochroy 16.01.26, 12:33
            Za progresy z fotochromem?
            • nangaparbat3 Re: Okulary progresywne fotochroy 25.01.26, 16:54
              Tak. Może 2800, faktycznie mogłam pomylić z poprzednimi. Jak pisałam optyk na osiedlu, no i nie stolica. Nie wybierałam najtańszej wersji, jestem bardzo zadowolona.
        • wrotek0 Re: Okulary progresywne fotochroy 25.01.26, 18:19
          Progresy na mminusach, (sfera i cylinder), filtry, polaryzacja, fotochrom plus oprawki - 2600 zł. Osiedlowy optyk pod Warszawą. Sprawdzony.
    • little_fish Re: Okulary progresywne fotochroy 14.01.26, 22:58
      A ja się nie polubiłam z fotochromami. Wkurzało mnie to, że czasem potrzebowałam nieprzyciemnionych szkieł również w słonecznym świetle. Wolę mieć wpływ na to czy mam szkła ciemne czy jasne w danej chwili.
      Ale to kwestia bardzo indywidualna
      • just-a25 Re: Okulary progresywne fotochroy 25.01.26, 16:27
        Zdecydowałam się, mam zamówione,koszt ogromny 6.700 zł. Cena ...ale co zrobić gdy to konieczne. Mam nadzieję, że dobrze zrobią pracę.
      • zerlinda Re: Okulary progresywne fotochroy 25.01.26, 18:26
        Ja mam dwie pary, jedne fotochromy, szkła 5000+, nie pamiętam dokładnie a drugie zwykle. Wolę fotochromy, jakoś zmiany okularów bo słońce zaświeci mnie męczy.
        • little_fish Re: Okulary progresywne fotochroy 07.02.26, 10:15
          Ja nie zmieniam - kupuję oprawki z nakładkami. Dla mnie to optymalne rozwiązanie.
          • zerlinda Re: Okulary progresywne fotochroy 07.02.26, 13:41
            Nie znalazłam ładnych oprawek z nakładkami. Ja jestem w okularach cały czas, więc zależy mi, żeby były też ładne.
      • evee1 Re: Okulary progresywne fotochroy 07.02.26, 13:01
        Ja też nie przepadam. Kupiłam je z myślą o wypadach do sklepów, czy jakichś marketów na wakacjach, kiedy często na zmianę wchodzi się do sklepu, a potem wychodzi na zewnątrz. Ale niestety nie zmieniają się wystarczająco szybko i w sklepie nic na początku nie widzę.
        Mam też progresywne, specjalnie do biura na meetingu. Wtedy widzę co pokazują na ścianie i jednocześnie cis widzę na swoim laptopie wink Ale tam nie muszę mieć fotochromoów.
    • mama_duzych_dzieci Re: Okulary progresywne fotochroy 15.01.26, 02:15
      Mam astygmatyzm, mam progresy, skończyło się z podnoszeniem i opuszczaniem okularów lub wręcz z ich zamianą. Mam fotochromy, nałożyli mi antyrefleksyjną powłokę do prowadzenia auta wieczorem , na początku myślałam, ze nie mam okularów na nosie i w nich zasypiałam. Każde pieniądze wydam na takie okulary , które zapewniają mi tak komfort.
    • wena-suela Re: Okulary progresywne fotochroy 15.01.26, 11:43
      Sprawdza się. Przynajmniej u mnie. Wygodna opcja, kiedy cały czas nosisz okulary.
      • miurielamirsa Re: Okulary progresywne fotochroy 15.01.26, 14:32
        Ja też się polubiłam z fotochromami.
        Jak wyżej ktoś napisał, czasem potrzebuje normalnych szkieł a one się przyciemniają.
        • miurielamirsa Re: Okulary progresywne fotochroy 15.01.26, 14:32
          Miało być, że NIE polubiłam
          • little_fish Re: Okulary progresywne fotochroy 15.01.26, 21:25
            No właśnie. A przy mojej wadzie okulary wychodzą dość drogie. Szkoda mi kasy na dwie pary. Używam oprawek z nakładkami - dla mnie opcja dużo wygodniejsza
    • autentyczka Re: Okulary progresywne fotochroy 15.01.26, 14:49
      Ale te fotochromy to wam szybko reagują? W sensie jak się przemieszczacie bo ją widzę że część osób w środku ma okulary ciemne. Jakby powoli reagują. Widzę też w pracy jak jest jaśniej i Paniom się okulary przyciemniają.
      Hmm bardzo mi się takie coś nie podoba ale na zewn bym doceniła
      • just-a25 Re: Okulary progresywne fotochroy 15.01.26, 19:44
        Właśnie tego też się obawiam ponoć dobre szkła fotochromy wracają w ciągu dwóch minut. Chyba jednak nie zdecyduje się na zakup fotochromów. Przy mojej wadze byłby to koszt około 7 000 tys. Potrzebuję okularów z najszerszym polem widzenia, przy mojej wadze muszą być pocieniane i robione na zamówienie.
      • mysiulek08 Re: Okulary progresywne fotochroy 15.01.26, 19:57
        moge mowic tylko o swoich odczuciach, sciemnienia praktycznie nie zauwazam, rozjasnienia tez nie, tak jakby oko szybko sie adaptowalo, co mnie bardzo odpowiada i nie sa to 2 minuty ( jak pisalam mam transitions) a duzo szybciej
        ale w calkowitej przejrzystosci to sa szkla bez uv czyli wieczor/etui, w pomieszczeniu bywa, ze maja delikatny odcien ale jw, widze to jak zdejme okulary

mnie to zupelnie nie przeszkadza a zdanie osob postronnych jest zupelnie obojetne

wszystko tez zalezy od typu/jakosci szkiel
        • little_fish Re: Okulary progresywne fotochroy 15.01.26, 21:27
          Ja widziałam potem np na zdjęciach. Przy noszeniu tych delikatnych zaciemnień oko nie wychwytywało.
          • mysiulek08 Re: Okulary progresywne fotochroy 15.01.26, 21:48
            no i? dla takiego drobiazgu mam sie pozbawiac super wygodnej i bezpiecznej dla oczu opcji?
            mocnych zaciemniem przy silnym sloncu oko nie widzi, tzn jak spojrze 'poza oprawki' to tak widze, a normalnie to jak przyciemniana szyba w aucie - w sumie to nie wiem jak to opisac

nakladki dla mnie nie sa wyjsciem, zawsze widac, ze cos dodatkowego jest na okularach i dodatkowe ruchy zeby 'zdjac - zalozyc' no nie
            • little_fish Re: Okulary progresywne fotochroy 16.01.26, 09:04
              Dodatkowy ruch owszem, ale jeśli nakładki są zintegrowane z ramką to trudno je zauważyć.
              Dla mnie jednak ważniejsza jest możliwość decydowania jakie szkła chcę w danym momencie. I dobrze, że jest wybór, bo każdy lubi coś innego 🙂
          • autentyczka Re: Okulary progresywne fotochroy 16.01.26, 09:45
            No bardzo a to bardzo to słabo wygląda
            • just-a25 Re: Okulary progresywne fotochroy 07.02.26, 10:09
              Odebrałam i coś jest nie tak o ile do pierwszych się przyzwyczaiłam tak do tych ..nie lubię takich sytuacji .płakać mi się chce bo komfort patrzenia jest dla mnie bardzo ważny. O ile poprzednie jak druga skóra tak te...nie wiem do czytania najgorzej
      • profes79 Re: Okulary progresywne fotochroy 07.02.26, 11:44
        Zależy od światła; przy wychodzeniu teraz na śnieg przy słońcu ciemnieją w moment. Generalnie nie odczuwam tego (pewnie kwestia przyzwyczajenia).
        • just-a25 Re: Okulary progresywne fotochroy 07.02.26, 12:58
          Chodzi bardziej o czytanie, chyba sią przyzwyczajam zobaczymy
    • profes79 Re: Okulary progresywne fotochroy 07.02.26, 11:43
      Korzystam z fotochromów od lat; od mniej więcej roku pierwszy raz mam szare (wcześniej miałem brązowe). Sprawdzają się świetnie, paradoksalnie lepiej przy śnieżnych zimach niż latem (w mojej ocenie); nie zastępują okularów przeciwsłonecznych, niemniej jednak dają mocny komfort przy ostrym świetle słonecznym (jak mówię - zwłaszcza zimą). Z tym, że mam zwykłe szkła a nie progresywne czy inne bardziej specjalistyczne - ale po latach chodzenia w fotochromach chyba nie dałbym rady funkcjonować bez nich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka