28.01.26, 16:36
Dajcie swoje sposoby by tofu miało jakiś smak . Do czego używacie i jak przygotować.
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Tofu 28.01.26, 16:37
      jadlonomia.com/przepisy/tofu-zmieniajace-zycie/
      • ania357 Re: Tofu 29.01.26, 10:21
        Tez polecam ten przepis. Jest pyszne. U mnie w domu smakuje nawet niechetnym do eksperymentow kulinarnych miesozercom.
    • alpepe Re: Tofu 28.01.26, 16:38
      Nie kombinuj, kup sobie tofu smakowe chili na ten przykład z Biedronki. Chyba w Lidlu też jest. Ja z Polski przywożę córce.
    • best_bej Re: Tofu 28.01.26, 16:41
      Wędzone dodaje zamiast mięsa, pieczarki, cebula, zasmażka, zalewam woda i wychodzi gulasz
      • marecky81 Re: Tofu 29.01.26, 11:16
        A nie prościej użyć mięsa, pieczarek albo cebuli, zamiast gumowego syfu, uprawianego przez wielkie korporacje?

best_bej napisała:

> Wędzone dodaje zamiast mięsa, pieczarki, cebula, zasmażka, zalewam woda i wycho
        > dzi gulasz
        • best_bej Re: Tofu 29.01.26, 11:34
          Nie jem mięsa.
          • marecky81 Re: Tofu 29.01.26, 12:15
            To trzeba zacząć jeść.

best_bej napisała:

> Nie jem mięsa.
            • memphis90 Re: Tofu 30.01.26, 07:41
              A niby po co?
        • lella_two Re: Tofu 29.01.26, 11:45
          Syf uprawiany przez wielkie korporacje, zużywa się do produkcji paszy dla zwierząt rzeźnych.
          • marecky81 Re: Tofu 29.01.26, 12:14
            Na przykład argentynskiej wołowiny 🤣
            • memphis90 Re: Tofu 30.01.26, 07:41
              Tak, z pewnością spożywasz wyłącznie argentyńską wołowinę 👍
      • black_magic_women Re: Tofu 29.01.26, 11:18
        A ja na kanapki, albo do sałatki. Au naturel nie kupuję.
    • klaramara33 Re: Tofu 28.01.26, 17:33
      Wędzone kupuję częśćiej, a czyste tofu solę i daję ajkieś warzywa -ogórek kiszony czy papryka, czy zmaist soli polewam sosem sojowym.
      • klaramara33 Re: Tofu 28.01.26, 17:34
        No i często kupuję pastę Tofu -są bradzpo dobre różne rodzaje. Mój mąż nawet zaczął jeść co zawsze na widok tofu nosem kręcił.
    • kurt.wallander Re: Tofu 28.01.26, 22:55
      Tofu zmieniające życie

tofu jako dodatek do kimchi jjigae

tofu w zupie doenjang

tofu w pikantnym sosie z mielonym mięsem
    • kaki11 Re: Tofu 28.01.26, 23:06
      Samo w sobie nie będzie miało smaku, trzeba go albo zamarynować przez jakiś czas- najlepiej po odciśnięciu z wody. I wtedy można np. dać na grilla czy podsmażyć jako dodatek do czegoś, albo co jest moim najczęstszym sposobem wykorzystać go do jakiegoś sosu typu właśnie z jadłonomi zmieniające życie, ale też jakimś sosie typu butter chicken, pomidorowym. Ewentualnie tofu wędzone możesz podsmażyć tym sposobem z mąką ziemniaczaną dodając do niej przyprawy i wykorzystać wtedy do sałatki z warzywami, ale też jakimś dobrym dressingiem. Generalnie robimy raczej sporadycznie, ale w takich wersjach się nadaje.
    • ardzuna Re: Tofu 28.01.26, 23:11
      Kupuję tofu marynowane albo wędzone. Ma smak.
    • senin1 Re: Tofu 29.01.26, 01:40
      moj sposob odkryty przez przypadek (po prostu zamrozilam przez pomylke i nie chcialam wyrzucac):

Tofu zamrozone (w kawalku) a po rozmrozeniu odcisniete z plynu i pokrojone i zamarynowane np w sosie sojowym/ chilli i czyms tam jeszcze. Mrozenie spowoduje, ze bedzie mialo gabczasta strukture i marynata wsiaknie do srodka. Potem mozna obtoczyc lekko w mace ryzowej/ziemniaczanej czy innej panierce i usmazyc. Do tego mozna przyrzadzic jakis sos, czy jakis stir fry z warzyw i dodac to usmazone tofu
    • lella_two Re: Tofu 29.01.26, 08:53
      Wszystko, co powyżej, plus rozdrobnione jako baza do gnocchi czy innych kopytek. Można opychać się kluchami, bo to już białeczko, a nie węglowodany😁
    • primula.alpicola Re: Tofu 29.01.26, 09:16
      Próbowałam różnie, i nie, nie smakuje mi, nie będę jeść. Tempeh też bleh.
    • swiezynka77 Re: Tofu 29.01.26, 11:05
      ja akurat lubię nawet samo naturalne, ale najczęściej jem po prostu z sosem o mocnym smaku. np ostatnio wkroiłam do sosu tikka masala i zjadłam z ryżem. często też podsmażam na patelni z warzywami, a do tego dodaję sos sojowy i sambal oelek (ostra przyprawa z chili).
      • hanusinamama Re: Tofu 29.01.26, 11:08
        Ja też. Bardzo lubie na kanapce z pomidorem i kiełkami.

• la_felicja Re: Tofu 29.01.26, 11:13
      Odciskam w ręczniku papierowym - wtedy wchłonie więcej marynaty. Kroję na plasterki i zalewam marynatą (gorąca woda + mieszanka przypraw typu papryka, chili, curry, tymianek, sos sojowy - co lubisz. Do tego czasem starty imbir, czasem czosnek.
      Jak postoi minimum godzinę ( a w miedzyczasie przewracam kawałki, żeby się równo zamarynowały) wrzucam do air fryera. Kiedyś piekłam w piekarniku
      Takie upieczone dodaję do sałatek albo po prostu jem solo
    • wena-suela Re: Tofu 29.01.26, 12:07
      Najczęściej obtczam kawałki w mące ziemniaczanej/ryżowej, smażą na chrupiąco i dodaję sos z czosnku, imbiru, sosu sojowego, cukru i pasty gochujang. Albo smażę na oleju aromatyzowanym chilli, czosnkiem i imbirem pokropione sosem rybnym i olejem sezamowym (bez panierki). I takie usmażone dodaję do smażonego ryżu albo makaronu, albo tylko z zimnym sosem z sosu sojowego, rybnego, czosnku, cukru i szczypioru. Świeże w plastrach kładę do azjatyckich zup (tom yum np.), ramenów, tteokokków.
    • tiktaalik Re: Tofu 29.01.26, 13:16
      Ja robię takie
      karolinagawronska.pl/jak-przygotowac-najlepsze-tofu/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka