Dodaj do ulubionych

Retinol na receptę w PL? Jaki?

05.02.26, 10:02
W sumie to w wątku obok ktoś się zastanawiał.
Ja kupuję tretynoine ale po tym jak zniknęła z PL jest trudniej.

Jaki to jest ten na recepty i dostępny?
Obserwuj wątek
    • autentyczka Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 05.02.26, 12:03
      Hej no podzielcie się info
      • primula.alpicola Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 05.02.26, 19:30
        Nie ma. Jest krem Differin (adapalen)
        • autentyczka Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 05.02.26, 21:29
          No ale czy to jest to co zapisują polscy dermatolodzy? Bo ja tak rozumiem
    • alicia033 Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 05.02.26, 21:41
      Aknemycin Plus (płyn) albo Acnatac. Oba z dodatkiem antybiotyku.
      • autentyczka Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 05.02.26, 21:54
        No właśnie bez antybiotyku - bez przesady, przecież nie na trądzik tylko zmarszczki tongue_out
        • alicia033 Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 05.02.26, 22:07
          autentyczka napisał(a):

> No właśnie bez antybiotyku - bez przesady, przecież nie na trądzik tylko zmarsz
          > czki tongue_out

no to niestety nie ma.
          Kiedyś był Retin A ale został wycofany z obrotu.
    • krypteia Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 05.02.26, 21:44
      Retinol nie jest na receptę przynajmniej w Polsce, substancje Ci się pomyliły
      • autentyczka Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 05.02.26, 21:53
        Ojesu dawniej tretinoina czy teraz właśnie inne retinoidy na receptę na trądzik- kto ma wiedzieć ten wie
    • andace Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 05.02.26, 22:46
      Na receptę i bez antybiotyku dostępny jest w Polsce trifaroten, najnowszej generacji retinoid, mocniejszy niż tretynoina. Jak na razie wskazania są na trądzik i tak jest zarejestrowany.
      • india-mia21 Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 05.02.26, 22:52
        Aklief
      • autentyczka Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 11:01
        Ciekawe, bo przecież tretyno też na trądzik tylko
    • geez_louise Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 11:10
      Macie taką potrzebę zwiększania siły działania retinoidów? Mam tretinoinę, mam trifaroten, a najbardziej zadowolona jestem z koreańskich retinali. I jeszcze kupuję słaby retinol z cosrx na dłonie, bo ma fajny tłuściutki skład.
      • autentyczka Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 11:15
        Koreańskie to słabizna. Ale dawaj te ba dłonie!
        • geez_louise Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 11:20
          mintishop.pl/product-pol-102368-COSRX-The-Retinol-0-1-Cream-Krem-z-Retinolem-20ml.html?gad_source=1&gad_campaignid=21361227298&gbraid=0AAAAADRzjcFvdGAzDCSjj7Y8z01quuLm_&gclid=CjwKCAiAv5bMBhAIEiwAqP9GuLQpj-ii9OyN1IezD4v_Umn9XxpG2XopdatZzF7esrU69dbJlp4iORoCK8IQAvD_BwE

Ten, do twarzy nie za bardzo, na dłonie - dla mnie rewelacja.
      • snakelilith Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 12:49
        geez_louise napisała:

> Macie taką potrzebę zwiększania siły działania retinoidów?

Może im się myli działanie slow aging z peelingiem? Do slow aging wystarczą już te słabsze retinoidy. A to, że skóra się kompletnie złuszczy nie znaczy, że ma to jakąkolwiek dodatkową wartość anty aging.
        Te wszystkie adapaleny i tazaroteny usuwają z bardzo silny sposób zrogowacenia, działają przeciwko zapalnie, redukują mocno wydzielanie sebum (skóra staje się wtedy ewentualnie bardzo sucha), więc są super dla bardzo tłustej, grubej i trądzikowej cery, ale serio dla kobiet z dojrzałą, w miarę zadbaną skórą?
        • apallosa Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 12:54
          No właśnie - Snake!
          Też się rozglądam za jakimś przyjemnym retinolem/ alem, który by nie zrobił mi z twarzy wysuszonego wióra i był dostępny w UK. Tak się waham między Medik8 albo Geek& Gorgeous.
          Pamiętam,że polecałas mi Colibri 1% , ale on jest dostępny tylko w Pl i w De , a ja tam się na razie niestety nie wybiorę.
          • autentyczka Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 13:00
            Ani geek ani tym bardziej m8- zero efektów, choć serio to skórę mam bardzo zadbaną, więc nic nie oczekiwałam.
            Już lepszy ten beauty of jeonson czy jak to idzie.
            • apallosa Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 13:02
              Serio? To muszę kupić...
            • geez_louise Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 13:54
              Z beauty of joseon jest rewelacyjny retinal pod oczy

cosibella.pl/pl/products/beauty-of-joseon-13698?country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gad_campaignid=1065892476&gbraid=0AAAAADKD5TwFh1inwq1PAXT99Gb7Vk0s6&gclid=CjwKCAiAv5bMBhAIEiwAqP9GuJtts482J1OevCFErSHiCaK1ROepjsZdLmYlpokpEZ-_AbSqAKuF5BoCbWAQAvD_BwE
              • geez_louise Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 13:55
                A na większe powierzchnie polecam celimax i Seoul 1988
                • geez_louise Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 13:56
                  Tanie i dobre
            • snakelilith Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 15:00
              autentyczka napisał(a):

> Ani geek ani tym bardziej m8- zero efektów,

A jakich efektów oczekujesz? To jest działanie slow aging, więc skóra starzeje się wolniej, niektóre szkody (np. słoneczne) można naprawić, ale w pewnym wieku nie będziesz miała przez to skóry 20 latki.

• taje Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 13:28
            Przyjemny retinoid, który nie wysusza skóry i działa anti age, to czarny Retinoate Medik8. Ale bardzo drogi.
            • apallosa Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 14:20
              Dziękuję Wam pięknie - dziewczęta.
              Jak skończy mi się końcówka , która mam- to zakupie. Zwłaszcza ten retinal pod oczy z beauty of joseon mnie kusi...
              Tylko weźcie poprawkę, że mieszkam w UK i nie wszystko i nie zawsze jest dostępne w ,,ludzkich" cenach zwłaszcza.
              Dziękuję pięknie raz jeszcze.Apa
          • andace Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 15:16
            Sprawdzałam ten Colibri i nie warto, to retinol więc nie dość że trzeba większe stężenia (bo musi przejść 2 razy transformację) to jeszcze jest dużo bardziej drażniący od retinalu, a z tego co pamiętam masz suchą skórę więc może Cię podrażnić. Retinol jest dużo tańszym składnikiem od retinalu i dlatego jest popularny, ale moim zdaniem lepiej kupić retinal.
            Polecam Medic8 biały retinoate jest dobry, RetinALL IN ONE Krem do twarzy z PhDoctor (jest teraz promocja ale to Polski producent więc nie wiem czy u Ciebie będzie dostępne), niezły jest z The Ordinary (theordinary.com/en-us/retinal-02-emulsion-100646.html), ewentualnie kremy apteczne, używam teraz krem Avene (Hyaluron Activ B3 Multi intensywny krem na noc).
            Ewentualnie można spróbować A RETINYL RETINOATE z Theramid.
            • snakelilith Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 15:31
              andace napisała:

> Sprawdzałam ten Colibri i nie warto, to retinol więc nie dość że trzeba większe
              > stężenia (bo musi przejść 2 razy transformację) to jeszcze jest dużo bardziej
              > drażniący od retinalu, a z tego co pamiętam masz suchą skórę więc może Cię podr
              > ażnić.

Sama tego Colibri nie będę więcej używać, kończę butelkę i przenoszę się na niżej stężony retinal, z różnych względów, ale pisanie, że retinol jest dużo bardziej drażniący od retinalu jest bzdurą.
              Retinol podrażnia nieco bardziej, ale retinal też może podrażniać, zaleca się więc taką samą ostrożność jak przy retinolu i retinal działa tylko szybciej, znaczy wcześniej widzi się efekty, co przy długoterminowym użyciu slow aging nie gra aż tak roli. Należy używać to, co się indywidualnie sprawdza, a nie akurat jest droższe i bardziej hypowane na rynku. .
              Retinal ma też działanie przeciwzapalne, więc może być lepszy dla skóry trądzikowej.
              Wszystkie retinoidy redukują też produkcję sebum, więc wszystkie mogą być dla suchej cery problematyczne.
            • apallosa Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 17:50
              Dziękuję pięknie - Andace-.
              Ponieważ phDoctor jest raczej niedostępny w UK, to obyczaje The Ordinary - miałam kiedyś jeden z ich pierwszych serów z retinolem , chyba to był olejkowy 0,25 - bo od takiego stężenia zaczynałam. Potem pamiętam,że miałam serum Clinique I dwa Sera z Nacomi: 0,5 % i 1%.
              • andace Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 18:30
                Ten od Ordinary jest całkiem dobry, ma niezłe opinie i jest 0,2% (bo retinal jest kilkakrotnie mocniejszy niż retinol więc wystarczą niskie stężenia i nie używa się 1%).
                Tu masz recenzję retinali od G&G i TO.
                skinunmasked.com/index.php/2025/09/06/geekgorgeous-a-game-02/
        • autentyczka Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 12:57
          Jezu kobieto pisze ci że nic mu się nie łuszczy- od lat. A ty swoje…. Nie każdy jest jak ty wręcz mniejszosc
          • snakelilith Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 15:03
            autentyczka napisał(a):

> Jezu kobieto pisze ci że nic mu się nie łuszczy- od lat. A ty swoje….

Ale najwyraźniej tego szukasz, skoro preparaty o dobrym działaniu oceniasz jako mało skuteczne.
      • andace Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 15:18
        Nie używam na twarz produktów na receptę, wystarczą mi kosmetyki. I ostatnio wole kupić np tańsze kremy apteczne lub produkty od PhDoctor i wydać kasę na zabiegi u dermatologa.
    • primula.alpicola Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 15:38
      Polecam nowy krem Neutrea, z ceramidami. Jest jak opatrunek, ukoi każdą krzywdę wyrządzoną skórze.
      • husky_cat Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 19:15
        O tak, potwierdzam, teraz po zabiegach używam go razem ze Skin Repair
        • primula.alpicola Re: Retinol na receptę w PL? Jaki? 06.02.26, 23:01
          Oj, miałam to wpisać w wątku z polecajkami!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka