Dodaj do ulubionych

Menopauza bez objawów

02.04.26, 11:38
No, nie całkiem bez objawów oczywiście, ale jedynym "widzialnym" objawem jest brak miesiączki.

Przez ostatnie 3 lata zdarzały mi się nieregularności okresu, ale przez tego 3 lata może z 5-6 razy, na zasadzie, że jeden okres mi "wypadł" z grafiku. Od 4 miesięcy nie mam okresu wcale. Wczoraj zrobiłam badania z krwi (endokrynolożka mi dała skierowanie, jak wspomniałam o tym na wizycie), estradiol, FSH, LH i prolaktynę i generalnie wszystkie wskazują na menopauzę. Nie pre, a już meno.

Z tym, że nie mam żadnych innych objawów (i przez te 3 lata ostatnie też nie miałam), żadnej zwiększonej drażliwości, uderzeń gorąca, potów, żadnych problemów ze snem (zasypiam jak dziecko w 5 minut) - no, tu może zauważyłam ostatnio zwiększoną potrzebę snu, po normalnych (dla mnie) 5 godzinach snu jestem nieprzytomna, muszę spać te 7 godzin przynajmniej co drugi dzień. Skórę mam ok, może nawet ostatnio trochę poprawa nastąpiła, waga ok, no nic z tych sztandarowych objawów. I do tego libido w górę. Możliwe?
Tak, oczywiście pójdę do ginekologa, i tak miałam się wybrać kontrolnie, ale wiadomo - zbiorowa mądrość forum wink I przy okazji, może ktoś ma namiary na dobrą ginekolożkę w Krakowie, która się specjalizuje w menopauzie? Bo moja jest super, ale specjalizację to ma raczej w prowadzeniu ciąży (i zapobieganiu też) i na dodatek ma ostatnio nawał pacjentek i ciężko wyhaczyć termin...
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 11:48
      Gratulacje, bo należyszych do małej grupy kobiet, które nie mają żadnych objawów w związku ze spadkiem hormonów.
      Teoretycznie nie trzeba teraz robić nic.
      Ale..... spadek hormonów na pewno będzie działał, to nie jest tak, że tego unikniesz. Skóra też nie sypie się natychmiastowo, to proces. Z czasem może pojawić się też suchość śluzówek, to też pokazuje się nie tak od razu. Ważniejsze są jednak inne ryzyka, jak np. choroby serca krążenia, osteoporoza itd. dlatego poradzić się lekarki, która weźmie pod uwagę całą twoją sytuację zdrowotną i predyspozycje rodzinne warto.
      Bo gdybyś chciała profilaktycznie zastosować nisko dozowaną HTZ, to lepiej to zrobić od razu i nie czekać za długo, aż konsekwencje spadku estrogenów się pojawią,
      • kamkaklamka Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 12:05
        Jesteś szczęściarą, najlepiej jest w tą skrajnie dobrą stronę czyli żadnych objawów niż nieskrajnie w drugą czyli wszystkie, łącznie z tymi niespecyficznymi. W związku z tym zdarzają się niestworzone historie. Ostatnio czytałam o przypadku kobiety która zamiast dostać HTZ pomoc ginekologiczną trafiła od razu do szpitala psychiatrycznego tak miała ciężkie objawy fizyczne przekładające się na psychiczne. Co prawda kobieta z autyzmem/adhd więc specyficzny pacjent nie mniej jednak zacząć meno od psychiatryka to jest jakiś koszmar, niebywałe.
        • damartyn Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 13:31
          Tylko się cieszyć.
      • arkanna Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 15:02
        Snake a po co straszyć , w mojej rodzinie kobiety przechodziły meno bezobjawowo. Przyszedł ten moment i bach po miesiączce..żyły dalej i żyją .starzeją się jak powinny się starzec
      • arthwen Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 15:40
        Tak, chcę się poradzić lekarza, tylko muszę znaleźć kogoś kto się na tym zna, bo jednak bywa różnie.
        W ogóle to raczej trochę się boję, że objawy się pojawią tylko z opóźnieniem i wcale nie będzie tak, że mi się udało wylosować akurat ten kawałek dobrych genów w loterii...
        • jeste_m_sobie Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 20:49
          Nawet jeśli sie pojawia, nie odbiora Ci tych spokojnych lat bez objawow. I tak jest sie z czego cieszyć!
    • primula.alpicola Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 12:01
      Ale pójdziesz do ginekologa w celu rozmowy na temat braku objawów? wink
      Ciesz się, objawy nie są obowiązkowe!
      • asia.sthm Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 13:28
        primula.alpicola napisała:

> Ale pójdziesz do ginekologa w celu rozmowy na temat braku objawów? wink
        > Ciesz się, objawy nie są obowiązkowe!

Dokładnie tak pomyślałam.
        Jako ta bezobjawiowa szczęściara też czasem czuję się odizolowana w towarzystwie kobiet. Niw ma o czym gadać, nie ma możliwości ponarzekania. Siedzę cicho jak się temat nakręci na babskich spotkaniach, taka wyobcowana 😂
        • arthwen Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 15:43
          O! I rozumiem, że jak nie miałaś objawów to tak ci zostało? Wiadomo, człowiek nie robi się młodszy, więc jasne, pewne rzeczy wynikają po prostu z peselu, ale nie miałaś tak, że objawów stricte meno nie było, a potem się pojawiły, po prostu z opóźnieniem?
          • asia.sthm Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 16:26
            > ale nie miałaś tak, że objawów stricte
            > meno nie było, a potem się pojawiły, po prostu z opóźnieniem?

Słowo honoru nie miałam i nie pojawiły się z opóźnieniem.
            Moja przyjaciółka nadal mi wypatruje objawów - z nadziejà pyta: miałaś uderzenie goràca?
            Ani jednego cholera.a ona ma bez przerwy od wielu lat.
            • asia.sthm Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 16:29
              I to ona jest na hormonach bo tego potrzebuje po prostu.
      • arthwen Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 15:41
        No, w sumie to tak big_grin
        A serio, to przede wszystkim i tak chodzę kontrolnie, zwyczajnie "na przegląd", a teraz będę się musiała dodatkowo dowiedzieć czy ta meno to już faktycznie na pełnej i co dalej.
    • pani.asma Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 12:12
      Tak mam też taką koleżankę która też uważa że tak świetnie przeszła menopauzę i tak super sobie poradziła nie miała najmniejszego objawu kobieta rzeczywiście zdrowo żyje i jest też zafiksowana na punkcie takiego czystego życia, jedzenia Itp itd więc nie bierze hormonów oczywiście

Z tym że widzę jak się posypała wygląda po prostu jak babunia
      Więc nie ciesz się tak na zapas tylko komuś uczciwie powiedzieć ci jak wyglądasz jeśli masz taką zaufaną osobę
      • whitewolfprincess Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 12:16
        Zdarzaja sie takie. Moja mama tak miala ze nie miala zadnych objawow- szczęściara. Mam tez taka kolezanke ale jej ostatni okres byl w wieku 42 lat.
        • primula.alpicola Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 13:22
          Princess, to Ty??
        • sztalugi1234 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 13:23
          Dlaczego jakiś prześmiewczy Nick podszywa się pod Prinzes?
          • sztalugi1234 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 13:24
            To nie jedt Prinzes bo przed chwiią pisała pod swoim Nickiem w von tagu o masonach.
            Nie siejcie fermentu.
            • pani.asma Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 13:28
              Może ja zbanowały jej psychofanki
      • asia.sthm Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 13:33
        > Z tym że widzę jak się posypała wygląda po prostu jak babunia.

Ty asma rozmiłowałaś się w propagowaniu bzdur. Lubisz siać siać siać
        Z hormonami też by się posypała tylko pewnie osiem dni później 😆
        • pani.asma Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 13:42
          Różnica między nieprzyjmowaniem hormonów w menopauzie a stosowaniem terapii hormonalnej (HTZ – hormonoterapia zastępcza) może mieć wpływ na wygląd, ale efekty są indywidualne i nie zawsze wyraźne.

1. Nieprzyjmowanie hormonów w menopauzie

W naturalnej menopauzie poziom estrogenów i progesteronu spada. Może to wpływać na wygląd:
          • skóra staje się cieńsza, mniej elastyczna, bardziej sucha
          • pojawiają się zmarszczki szybciej i są bardziej widoczne
          • możliwa utrata jędrności skóry (np. twarz, szyja)
          • włosy mogą się przerzedzać, stają się cieńsze
          • może zmieniać się rozkład tkanki tłuszczowej (więcej w okolicy brzucha)

To wszystko wynika z naturalnego spadku estrogenów, które wcześniej wspierały produkcję kolagenu i nawilżenie skóry.

2. Przyjmowanie hormonów (HTZ)

Terapia hormonalna, czyli HTZ, polega na uzupełnianiu brakujących hormonów (najczęściej estrogenów).

Może powodować:
          • lepsze nawilżenie i elastyczność skóry
          • wolniejsze powstawanie zmarszczek
          • poprawę wyglądu skóry (bardziej „pełna”, mniej wiotka)
          • czasem lepszą kondycję włosów i paznokci

Dzieje się tak, ponieważ estrogeny wpływają na:
          • produkcję kolagenu
          • zatrzymywanie wody w skórze
          • ukrwienie skóry

3. Ważne różnice i uwagi
          • HTZ nie zatrzymuje starzenia, ale może je nieco spowolnić wizualnie
          • efekty zależą od:
          • wieku rozpoczęcia terapii
          • rodzaju i dawki hormonów
          • indywidualnej reakcji organizmu
          • HTZ ma też ryzyka i przeciwwskazania – nie każda kobieta może ją stosować

Podsumowanie
          • bez hormonów: bardziej widoczne zmiany starzenia skóry i włosów
          • z hormonami: skóra może wyglądać młodziej i być lepiej nawilżona

• whitewolfprincess Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 14:24
            Ale w pewnym momencie trzeba zejsc z hormonow tak czy tak wiec starosc dopada kazdego prędzej czy pozniej.

Tak to ja. Na tym jestem na innym tu forum.
            • edka12 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 15:04
              whitewolfprincess napisał(a):

> Ale w pewnym momencie trzeba zejsc z hormonow tak czy tak wiec starosc dopada k
              > azdego prędzej czy pozniej.
              Ale dlaczego? Dzisiejsze terapie są długoletnie . Ginekolodzy sami mówią, że przy dobrym samopoczuciu na htz można brać do końca życia.
              • asia.sthm Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 15:14
                edka12 napisał(a):

> whitewolfprincess napisał(a):

> > Ale w pewnym momencie trzeba zejsc z hormonow tak czy tak wiec starosc do
                > pada k azdego prędzej czy pozniej.
                > Ale dlaczego? Dzisiejsze terapie są długoletnie . Ginekolodzy sami mówią, że pr
                > zy dobrym samopoczuciu na htz można brać do końca życia.

Każdy ginekolog ci gwarantuje dobre samopoczucie na htz do późnej starości. Taki cud miód i zapobiegnie demencji. Kabaret zaiste
            • primula.alpicola Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 15:08

>Na tym jestem na innym tu forum.

Nie rozumiem tego zdania.
              Dostałaś bana!?
              • whitewolfprincess Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 17:31
                A co mnie obchodzi co ty tam uwazasz. Moge pisac na 15 nickach byle nie w jednym watku.
                • pani.asma Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 17:52
                  Princess ale pisałaś że trzeba gonić wielonickowcow
                  • primula.alpicola Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 19:15
                    pani.asma napisała:

> Princess ale pisałaś że trzeba gonić wielonickowcow

Ahhahaaaa
                  • whitewolfprincess Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 21:09
                    >Princess ale pisałaś że trzeba gonić wielonickowcow

Wklej linka

A zreszta co to za inny nick skoro wiesz ze to ja. Ty tez bylas krolewska
            • sztalugi1234 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 15:10

> Ale w pewnym momencie trzeba zejsc z hormonow tak czy tak wiec starosc dopada k
              > azdego prędzej czy pozniej.
              >
              > Tak to ja. Na tym jestem na innym tu forum.

A, dobra, to sorry.
              Bez sensu że Ci zbanowali tamtego nicka, za co????
              • whitewolfprincess Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 17:34
                Za nic. Nie zbanowali
                • sztalugi1234 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 20:42

> Za nic. Nie zbanowali

To czemu nie możesz z niego pisać?
                  • whitewolfprincess Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 21:08
                    A ty naprawde myslisz ze ja bede ci sie spowiadac?

Poza tym jak nie moge jak moge. Moge pisac i na 15 ale nie w tym samym watku
                    • sztalugi1234 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 21:20
                      No ale jakbyś mogła to byś byłaz Nicka Prinzes bo wszyscy wiedzą że to Twój nick i masz taką już jakby Markę wyrobi oną na tym forum więc jak jest Von Tag że niby Prinzes a jednak nie prinzes to powstaje Zdziwienie musisz to zrozumieć w glowie bo taki jest los forumowej celebrytki i cena Sławy
                      • nastarana Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 21:55
                        sztalugi1234 napisała:

> No ale jakbyś mogła to byś byłaz Nicka Prinzes bo wszyscy wiedzą że to Twój nic
                        > k i masz taką już jakby Markę wyrobi oną na tym forum więc jak jest Von Tag że
                        > niby Prinzes a jednak nie prinzes to powstaje Zdziwienie musisz to zrozumieć w
                        > glowie bo taki jest los forumowej celebrytki i cena Sławy

Asma??? Czy Sztalugi zapomniały się przelogować?😠
          • asia.sthm Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 14:34
            Asma, a ty wiesz co znaczy
            > może powodować <.?

Wszystko może ale nie musi, trzebaby było na sobie porównać z i bez jakoś tak żyć jednocześnie obok w drugim pokoju.
            Tu się dyskutuje menopałzę bez objawów oraz zamierzenie latania po ginekologach w tej sprawie. To dość kuriozalne podejście
            • pani.asma Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 14:58
              Każdy nowoczesny specjalista od menopauzy ci wciśnie hormony jeśli jesteś jeszcze w oknie no chyba że masz przeciwskazania zdrowotne

Myślisz że ona pójdzie i lekarka będziesz die nad nią zachwycać i pić jej z dziubka? Sama napisała że nie ma okresu tylko od 4 miesięcy a organizm ma już pełną menopauzę, o co chodzi ?
              • whitewolfprincess Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 17:34
                Ale zeby snejkowej jeszcze nie bylo w watku o menopauzie...
                • nastarana Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 17:38

> Ale zeby snejkowej jeszcze nie bylo w watku o menopauzie...

wy to jednak żyć bez siebie nie możecie😄
                • sztalugi1234 Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 13:48

> Ale zeby snejkowej jeszcze nie bylo w watku o menopauzie...

Ty na pewno jestes Prinzes?? Czy tylko ją podrabiasz i usiłujesz ośmieszyć? Snake napisała pierwszy komentarz w tym wątku, nie widzisz tego?
                  Moderacjo, prosze o przyjrzenie się temu nickowi, który moim zdaniem podrabia i ośmiesza forumkę Prinzess. Robi z niej jakiegoś kompletnego nieogara, który nie widzi gdzie sie wpisuje i co komentuje.
                  Proszę o uwagę tu!
      • arthwen Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 15:44
        Nie martw się asma, do babuleńki to mi jeszcze duuuużo brakuje wink Może już mnie nikt na serio o dowód nie zapyta, przy zakupie alko, ale też nie rzucają się do ustępowania miejsca w tramwaju wink
    • andaba Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 13:35
      Naprawdę, fascynujące jest dla mnie szukanie specjalistki od menopauzy, jak ci się nic nie dzieje.
      Swoją drogą to nasze matki i babki, o ile dożywały, radziły sobie bez hormonów, antydepresantów i innych specyfików, zapi...ły w domu, polu, zagrodzie i robocie, bawiły wnuki w ilościach, jakie dziś nie mają grupy przedszkolne i jakoś przezyły, więc chyba to nie jest znowu tak, że menopauza musi przeorać.
      A takimi głupotami jak jędrność skóry to się raczej nie przejmowały.
      • kk345 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 13:47
        Bez antybiotyków, podpasek i podstawowej opieki lekarskiej i stomatologicznej też sobie radziły.
        I takimi głupotami, jak zaburzenia snu, zlewne poty, wybuchy gorąca, problemy z tętnem i krążeniem, osteoporoza też się nie zajmowały, bo i tak by usłyszały, ze mają nieść swój krzyż.
        W głowie się teraz tym babom poprzewracało, wymyśliły se dobre samopoczucie i zdrowie po 50tce, no kto to widział, panie? Świat się kończy! Może jeszcze im się zachce, żeby chłop się dla nich starał, a nie tylko nie pił i nie bił, co? hatfu...
        • primula.alpicola Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 14:13
          kk345 napisała:

> Bez antybiotyków, podpasek i podstawowej opieki lekarskiej i stomatologicznej t
          > eż sobie radziły.
          > I takimi głupotami, jak zaburzenia snu, zlewne poty, wybuchy gorąca, problemy z
          > tętnem i krążeniem, osteoporoza

Nietrzymaniem moczu i wypadniętą macicą! I nie narzekały. W dudach się poprzewracało!
          • andaba Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 14:20
            No trochę tak, jakby nie patrzeć.
            Nie przypominam sobie narzekania na menopauzę matki i ciotek (babci mogę nie pamiętać, choć zważywszy na to, co i ile robiła będąc w wieku 50+ to chyba nie umierała).
            Z drugiej strony pracuję z kobietami w wieku około menopauzalnym i też nie narzekają, zapieprzają w dwóch robotach aż miło. Więc albo na forum jest nadreprezentacja objawowego przekwitania, albo nie wiem co.

Poza tym - ja się nigdy nie wymądrzam w wątkach, gdzie któraś się skarży. No ale jak się ktoś skarży na to, że mu się nic nie dzieje, to nie wytrzymałam smile
            • primula.alpicola Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 15:10
              Ja tam wolę, na ogół, (przeciw)działać niż narzekać.
              A autorka się pewnie naczytała/naoglądała o potwornościach menopauzalnych to i zdziwiona, że może być inaczej
              • andaba Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 15:22
                Przeciwdziałać to można przeziębieniu, zakładając szalik jak wieje. Ale czemu przeciwdziałać, jak menopauza zaliczona i nic się nie dzieje?
                Poza tym jak jest po menopauzie to po co specjalistka od menopauzy, geriatry niech poszuka smile
                • marzenka12 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 19:43
                  andaba napisała:

> Przeciwdziałać to można przeziębieniu, zakładając szalik jak wieje. Ale czemu p
                  > rzeciwdziałać, jak menopauza zaliczona i nic się nie dzieje?
                  > Poza tym jak jest po menopauzie to po co specjalistka od menopauzy, geriatry n
                  > iech poszuka smile

Razniej siedziec w poczekalni z innymi starymi babami niz miedzy mlodymi, bez chomikow ale w ciąży
              • arthwen Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 15:46
                A żebyś wiedziała!
      • sztalugi1234 [...] 02.04.26, 14:06
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • andaba Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 14:12
          Nie ma to jak wykształcona, świadoma swoich praw, kulturalna kobieta.
      • primula.alpicola Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 14:11
        Kiedyś to byli czasy! big_grin
      • arthwen Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 15:49
        Dużo różnych rzeczy nasze matki i babki robiły, do których ja nie mam najmniejszego zamiaru wracać i całe szczęście, że zdobycze cywilizacyjne i medycyna poszły do przodu, więc nie ma takiej potrzeby, żeby coś robić tylko dlatego, że nie było innego wyjścia.
        • kk345 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 17:43
          Spoko, świadoma kobieta to wie i uznaje za oczywiste, to tylko andabie tradycyjnie "amishvibe wchodzi na pełnej.
      • angazetka Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 19:05
        Moje matki to miały menopauzę 20 lat temu, wtedy to już były hormony, antydepresanty oraz brak zap...lania w polu i wnuków, tylko praca biurowa i córka na studiach.
        • m_incubo Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 21:25
          angazetka napisała:

> Moje matki to miały menopauzę 20 lat temu, wtedy to już były hormony, antydepre
          > santy oraz brak zap...lania w polu i wnuków, tylko praca biurowa i córka na stu
          > diach.
          >

A ile tych matek miałaś? I czy dużo więcej niż dwie?
          • nastarana Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 21:54
            Ekhem… Mogło ci umknąć, że Angazetka wyszła za mąż, więc to przecież logiczne, że ma teraz dwie matki.
            • angazetka Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 22:17
              Gratuluję debilnego komentarza. Naprawdę, szacun.
          • angazetka Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 22:29
            Zapewne tyle samo co Andaba, która pisze, że nasze matki coś tam. No to moje matki nie.
      • sztalugi1234 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 21:45
        andaba napisała:

> Naprawdę, fascynujące jest dla mnie szukanie specjalistki od menopauzy, jak ci
        > się nic nie dzieje.
        > Swoją drogą to nasze matki i babki, o ile dożywały, radziły sobie bez hormonów,
        > antydepresantów i innych specyfików, zapi...ły w domu, polu, zagrodzie i roboc
        > ie, bawiły wnuki w ilościach, jakie dziś nie mają grupy przedszkolne i jakoś pr
        > zezyły, więc chyba to nie jest znowu tak, że menopauza musi przeorać.
        > A takimi głupotami jak jędrność skóry to się raczej nie przejmowały.

Kurczaczki ziemniaczki, zniknął mój komentarz, zapewne przez potoczne określenie Twojego aparatu mowy! To ja może spróbuję tak:

Mam nadzieję, że konsekwentnie zapi... lasz w polu bez opieki stomatologicznej, antybiotyków na zapalenie płuc, środków przeciwbólowych, a jak masz zapalenie oskrzeli to dzielnie wycharkujesz pluca na klepisku, rodząc siedemnaste dziecko i natychmiast umierając na sepsę?
        Nie?
        To lepiej milcz.
    • nenia1 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 13:38
      Ale czujesz się zaniepokojona, zdziwiona czy po prostu informujesz? Powiem ci jak to działa. Mam dokładnie jak ty, oczywiście skóra się sypie, człowiek się starzeje, ale z wiekiem. Nie że znika miesiączka a za pół roku wyglądasz 10 lat starzej. Więc spokojnie, objawów starzenia doczekasz się ze wiekiem.
      A działa to najczęściej tak, że takie osoby za wiele nie piszą w wątkach o menopauzie lub nie piszą wcale. Tak jak w przypadku innych zjawisk, trochę na zasadzie - jak nic się nie dzieje to o czym pisać? Ale dobrze, że piszesz, bo może takie wątki pokażą też, że można przejść menopauzę bez jej typowych symptomów.
      • arthwen Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 15:51
        Czuję się trochę zdziwiona (tak, najwyraźniej forum i wątki o problemach okołomenopauzalnych mi weszły za mocno wink ), a trochę się boję, że to tylko taka bomba z opóźnionym zapłonem i jeszcze mnie trafi. Więc trochę chcę poczytać - i jak widać po głosach tutaj jest takich przypadków trochę - że może nie być tak źle.
        • nenia1 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 18:01
          arthwen napisał(a):

> Czuję się trochę zdziwiona (tak, najwyraźniej forum i wątki o problemach okołom
          > enopauzalnych mi weszły za mocno wink ), a trochę się boję, że to tylko taka bomb
          > a z opóźnionym zapłonem i jeszcze mnie trafi. Więc trochę chcę poczytać - i jak
          > widać po głosach tutaj jest takich przypadków trochę - że może nie być tak źle
          > .
          nie, nie musi być źle, mnie się nigdy nie pojawiły uderzenia gorąca, wahania nastroju czy nocne poty. Śpię zazwyczaj też dobrze. Co nie znaczy, że się nie starzeję. Z drugiej strony każdy jest inny i nikt nie da ci gwarancji, że skoro u niego było tak, to u ciebie też tak będzie. O sobie mogę tylko powiedzieć że nie pojawiły się z czasem jakieś zwiększone objawy. Chociaż ogólnie widzę, że po 50 roku życia człowiek jakby jednak szybciej zaczyna się starzeć.
          • mysiulek08 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 18:36
            Chociaż ogólnie widzę, że po 50 roku życia człowiek jakby jednak szybciej zaczyna się starzeć.
            coz, takie kolo zycia i tu sporo daja geny i jaka taka dobra jakosc zycia, zeby procesy opoznic, bo zatrzymac sie nie da
            • snakelilith Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 19:29
              mysiulek08 napisała:

> Chociaż ogólnie widzę, że po 50 roku życia człowiek jakby jednak szybciej za
              > czyna się starzeć.

Może nie szybciej, ale wtedy bardziej widać, bo sytuacja wyjściowa jest inna. 40 plus 10, wygląda już niecio inaczej niż zaledwie 30 plus 10.
              Ale starzenie się jest sprawą indywidualną, także genów plus oczywiście trybu życia. Po 50 życie mówi sprawdzam. Hormonami tego nie zatrzymasz, ale można nimi zmniejszyć ryzyko chorób, które w tym czasie lubią sią pojawiać, np. insulinooporność, choroby serca i krążenia, niektóre formy raka, osteoporoza, podobno także demencja. Hormony mogą także opóźnić zjawiska jak sarkopenia, niekorzystne odkładanie tłuszczu, mogą też polepszyć sen. To wszystko może mieć duży wpływ na samopoczucie, styl życia (np. możliwości ruchu) i wygląd. Nie jest więc tak, że człowiek nagle się wizualnie sypie, ale przez różne upierdliwości coraz trudniej to sypanie się spowolnić.
              • mysiulek08 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 19:38
                ale to nie ja napisalam, cytowalam Nenie wink

coz, takie kolo zycia i tu sporo daja geny i jaka taka dobra jakosc zycia, zeby procesy opoznic, bo zatrzymac sie nie da - to sa moje slowa
                • snakelilith Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 19:40
                  mysiulek08 napisała:

> ale to nie ja napisalam, cytowalam Nenie wink

Ja wiem, ja tylko dopisałam do twojego komentarza swoje.
                  • mysiulek08 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 20:28
                    ok,
                    i jeszcze druga strona, jesli do tej pory siedzialo sie na kanapie, podjadalo to i owo, nie dosypialo i inne, to nawet najlepsze terapie hormonalne nie pomoga w 'zjezdzie', wejscie meno jednak wymaga choc troche modyfikacji zycia, jesli bylo jw

i w druga strone, bez terapii podobnie

moja babcia jako jedyna, 'dorobila sie' cukrzycy typu 2 i pewnie zylaby z tym dluzej niz 77lat, no ale jedna pigulka metforminy niczego nie zmienila, skoro dieta to byla obraza majestatu

mamuska nie zmarla by majac 78lat na ostra niewydolnosc krazeniowa gdyby iles lat wstecz zaprzestala zaczynania dnia od papierosa i kawy 'plujki' , tu nawet dieta i jako taki ruch nic nie wniosla

ciotunia, w calkiem dobrym stanie nadal zyje (88lat) ale wlasnie w momencie wejscia w memo gdy odezwaly sie geny sercowonaczyniowe, zmodyfikowala zycie, czego nie zrobily inne ciotki mrac dlugo przed 80tka

czyli jest wiele zmiennych
              • asia.sthm Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 10:58
                snake napisała:

> Hormonami tego nie zatrzymasz, ale można
                > nimi zmniejszyć ryzyko chorób, które w tym czasie lubią sią pojawiać, np. insulinooporność, choroby serca i krążenia, niektóre formy raka, osteoporoza, podobno także demencja.
                > Hormony mogą także opóźnić zjawiska jak sarkopenia, niekorzystne odkładanie tłuszczu,
                > mogą też polepszyć sen.

Żeby jeszcze mogły ci zmniejszyć ryzyko radykalnej zmiany poglàdów na faszystowskie, to nie, nie zmniejszyły a wpuściły na manowce.
                Twoja nagła transformacja systemu wartości, przekonań i ideologii, popieranie autoratywnych świrów... to musowo ta extra dolewka hormonów spowodowała. 🥲
                Nie widzę inaczej 🤣
                • snakelilith Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 11:10
                  asia.sthm napisała:

>
                  > Żeby jeszcze mogły ci zmniejszyć ryzyko radykalnej zmiany poglàdów na faszystow
                  > skie, to nie, nie zmniejszyły a wpuściły na manowce.

Acha. Czyli co proponujesz? "Sanatorium" na psychiatryczne leczenie niepasujących poglądów ala Stalin, albo chińskie metody "wychowawcze" na wybicie z głowy szkodliwych fanaberii? big_grin
                  Serio, desperacja u wyznawców jedynie słusznej religii musi być ogromna. big_grin
                  • asia.sthm Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 11:13
                    Proponuję kubeł zimnej wody na twojà znękanà hormonami głowę. Może w lany poniedziałek jakiś śmigus dyngus ci się trafi.
                  • angazetka Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 11:16
                    To ty masz niezdrowe obsesje i fantazje o Stalinie i chińskich metodach wychowawczych...
                    • snakelilith Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 11:21
                      angazetka napisała:

> To ty masz niezdrowe obsesje i fantazje o Stalinie i chińskich metodach wychowa
                      > wczych...
                      >

To nie ja mam tu obsesje.
        • majenkirr Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 18:19
          Daj spokój. Też nie miałam żadnych innych objawów oprócz braku miesiączki.
    • sztalugi1234 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 14:21
      a Twoje babki radziły sobie bez wykształcenia, samoświadomości i kultury więc Ty diluj z tym klimatem skoro tak lubisz vintage podejscie
    • andaba Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 14:24
      Publiczne kwestionowanie to by było, gdybym była ministrą zdrowia. A że jestem zwykłą babą to sobie mogę pisać co chcę i nie jest to żadne publiczne kwestionowanie.

I nie kwestionuję, tylko się nabijam.
      Mogę?
      Mogę.

• sztalugi1234 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 14:25
        A ja się mogę ponabijać z tych kołtuńskich treści?
        Jak nie mogę, to peszek bo i tak zamierzam. Ups!
    • zapozno23 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 14:51
      Około 20 procent kobiet nie ma żadnych objawów menopauzy.
      A starzenie następuje stopniowo, nie dzieje się to z dnia na dzień.
      Można brać preparaty z soją, niekoniecznie hormony. I ważna jest podobno witamina D.
      • pani.asma Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 14:59
        Kości ta witamina odbudujesz?
        • zapozno23 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 15:02
          Podobno zapotrzebowanie na witaminę D3 wzrasta w czasie menopauzy. Ja biorę i D3 i tran.
        • zapozno23 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 15:03
          Biorę też soję i koniczynę czerwoną. Objawów menopauzy brak w zasadzie.
    • mysiulek08 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 16:20
      ja jestem w tej grupie 'szczesciar', dostalam geny po kadzieli
      zadnych objawow wypadowych, udrzen goraca, problemow ze snem, nawet zawirowan z miesiaczkami nie mialam, ot tak po prostu byla ta ostatnia i juz, nawet zachowalam kalendarz z owego pamietnego roku

posypac tez jakos mocno sie nie posypalam (na razie), oczywiscie skora juz nie 30latki tongue_out zwisy tu i owdzie ale tez lata jako takiej pielegnacji procentuja, problemem jest i owszem, waga i to chyba najwiekszy problem 'po kadzieli' ale walcze

tak, sa dni w ktorych gory moge przenosic i sa takie, ze kanapa jest moim najlepszym przyjacielem

w ogolnym rozrachunku nie jest zle i patrzac na 'kadziel', jesli nie zaaktywuja sie mocno geny sercowonaczyniowe, (glowna przyczyna zgonu w mojej rodzinie ale tez kilka kobiet bardzo 'pomoglo' w zejsciu przed 80tka) to troche jeszcze pozyje w jako takim dobrym stanie

wielokrotnie podawalam te liste ginow
      agaszuscik.com/lista

poszukaj 'menopauza' i bedzie lista specjalistow
    • nastarana Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 18:11
      Pytasz jak młody pelikan. Co prawda Princess wielokrotnie grzmiała na forum, że trzeba banować i gonić wielonikowców, no ale tym razem to przecież inna sytuacja.
      • marzenka12 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 19:41
        A ty nie pomylilas watkow przypadkiem?
      • sztalugi1234 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 20:08
        nastarana napisała:

> Pytasz jak młody pelikan. Co prawda Princess wielokrotnie grzmiała na forum, że
        > trzeba banować i gonić wielonikowców, no ale tym razem to przecież inna sytuac
        > ja.

A co Ty tak wyskoczyłas jak z konopii, bez ładu?
        • nastarana Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 20:28
          Bez ładu, to odbyło się tu cięcie. Kiedy Snake w delikatny sposób zakwestionowała stan mentalny jednej z forumek i zapytała czy to ta forumka pod drugim nickiem, ja odpowiedziałam. No i wycięto snake, a mój post został w próżni.
          • marzenka12 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 20:32
            Co??? To Princess jest tym slynnym wielonikowcem?
            • whitewolfprincess Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 21:12
              O to juz jest super teoria spiskowa! Pokzuje stan umyslow
              • marzenka12 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 21:56

> O to juz jest super teoria spiskowa! Pokzuje stan umyslow

Nie teoria spiskowa tylko historia realna
            • sztalugi1234 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 21:21
              marzenka12 napisała:

> Co??? To Princess jest tym slynnym wielonikowcem?

A to ona ma więcej Nicków niż Dwa?
          • sztalugi1234 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 20:41
            Aaa, dobra
            • whitewolfprincess Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 21:13
              Wielonikowcy dostali szalu i sa zdezorientowani bo princess weszla na identycznyn prawie nicku. 🙈
              • sztalugi1234 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 21:18
                A mnie tam lata czy on identyczny czy nieidentyczny, po prostu się zdziwiłam że dostałaś bana na poprzednim nicku, bo wcale Cię tak dużo nie wycinali, taniego więcej. Ale może jakies zgłoszenie większe poszlo, co za różnica, jak sobie poradziłaś i jest git
                • marzenka12 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 21:59
                  Moderacja ostatnio surowa jest bardzo i tępi hejterskie komentarze banami. Nie trzeba wcale dużo komus uragac zeby dostac kare. Ale to ze Princess moze tu pisac z drugiego nicka znaczy ze ma kolezanki w administracji. Wszystko to jedna klika. Smutne
      • whitewolfprincess Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 21:11
        Zacytuj.
        • marzenka12 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 21:57

> Zacytuj.

Prosze bardzo. Zacytowałam
          • whitewolfprincess Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 22:04
            Z podaniem linka do zrodla.
            • marzenka12 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 22:08

> Z podaniem linka do zrodla.

Proszę bardzo - link do źródła
              • whitewolfprincess Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 22:31
                Zawsze myslalam ze jestes facetemuncertain
    • aqua48 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 18:32
      Ja też przeszłam menopauzę bezobjawowo, śpiewająco i w podskokach. Mój ginekolog zaczął się śmiać jak mu powiedziałam, że całe życie czekałam na te sławetne uderzenia gorąca bo zawsze mi zimno, a tu nic..
    • skumbrie Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 20:17
      Skąd w tobie przekonanie, że menopauza to katorga?
      Czyżby z ematki? Bierz poprawkę wink
      • zapozno23 Re: Menopauza bez objawów 02.04.26, 22:01
        Mi na przykład matka zawsze mówiła jakie to straszne.
    • babsee Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 09:24
      Dziękuję bardzo za wpisy od "bezobjawowych" dajecie nadzieję smile
      Pół roku temu zaczęłam mieć lekuchne objawy -wtedy przeczytalam na ten temat co miałam pod ręką, forum oczywiście też bo w mojej rodzinie(dalekiej ale rodzinie) słynna jest ciotka, ktora w trakcie meno, zaczęła miec takie jazdy psychiczne ze pewnego dnia schowała się w szafie i nikt nie mógł jej stamtąd wyciągnąć, biedaczka wylądowała w szpitalu.
      PO lekturze podjęlam decyzje o pracy u podstaw ponieważ z zasady unikam jakichkolwiek leków tak długo jak to możliwe. Zmieniałam diete, ale tak mega( nabiał, kiszonki orzechy,morele,jajka, sok z buraków, białko itp) ruszałam się sporo od zawsze ale dołożyłam silownie, obsesyjnie dbam o dobry sen i biore wit d3 i koniczyne czerwoną. Po 2 miesiącach wrociła regularna miesiączka, znikneły poty i kołatania serca.Czy na długo?nie wiem. Poki co działa. Mam dookoła siebie przykłady kobiet, które tylko z pomocą diety oraz intensywnego wysiłku przeszły meno w sposob łagodny i mam nadzieję być jedną z nich smile
      Aczkolwiek nie wykluczam, że gdy te metody zawiodą, nie pojde po hormony.
      • kamkaklamka Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 09:59
        Z tego co obserwuję żeby jakość życia nie pikowała drastycznie w dół, trzeba działać wedle ustalonego protokołu, z planem co jeść a czego nie, kiedy i ile, plan dotyczy każdej sfery życia, nawet spotkania trzeba ustalać według cyklu/samopoczucia danego dnia, dla mnie brzmi jak życie w koszmarze. Poza tym mam wrażenie choć to tylko moje zdanie że dziś na te fluktuacje hormonalne nakłada się wiele innych rzeczy czyli jest dodatkowe obciążenie. Np te popularne bóle mięśni, barków obserwuje i u 20 letnich dziewczyn i u 45 letnich facetów bez związku z hormonami. Ludzie prawdopodobnie w stresie napinają ciągle ciało więc efekt jest taki że chodzą obolali. Wydaje mi się że nasze matki nawet jak miały uciązliwe objawy perimenopuzy to jednak bóle ciała, nie występowały tak często jak dziś.
        • skumbrie Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 11:52
          Z tego co obserwuję żeby jakość życia nie pikowała drastycznie w dół, trzeba działać wedle ustalonego protokołu, z planem co jeść a czego nie, kiedy i ile, plan dotyczy każdej sfery życia, nawet spotkania trzeba ustalać według cyklu/samopoczucia danego dnia, dla mnie brzmi jak życie w koszmarze.

OJP...
          • kamkaklamka Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 12:18
            Tych problemów około zdrowotnych jest tak dużo że wiele kobiet bez dyscypliny nie da rady funkcjonować. Choćby insulinooporność, wahania glikemii często występujące w tym okresie, nie pójdziesz wtedy na węglowodanowy ciężki obiad w środku dnia bo zmęczenie i senność cię pokona albo alergie pokarmowe ( histamina) czyli nie zjesz kiełbasy pomidora czy kiszonki bo spuchniesz i dostaniesz bólu głowy a to tylko początek długiej listy.
            • kamkaklamka Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 13:22
              Rozumiem że nikt nie połączy tachykardii i napadu lęku ze zjedzeniem rosołu albo budząc się ze spuchniętym okiem czy twarzą nie pomyśli ile jedzenia bogatego w histaminę zjadł poprzedniego dnia, nie zorientuje się od razu że nagle to akurat po czerwonym winie czuje się jak zwłoki a kiedyś tego nie było czy mając lat 46 nie dasz rady przed okresem iść w tłum ludzi bo masz akurat wtedy napady gorąca, rozdrażnienie, nasilony pms itd super gdy tego nie ma ale też warto widzieć że to gdzieś istnieje.
            • skumbrie Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 14:18
              Insulinooporność to sobie człowiek hoduje latami na własne życzenie. Co ma do tego menopauza...?
              • snakelilith Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 14:41
                skumbrie napisała:

> Insulinooporność to sobie człowiek hoduje latami na własne życzenie. Co ma do t
                > ego menopauza...?

Spadek estrogenów zmienia reakcję metabolizmu na węglowodany. Po menopauzie ryzyko insulinooporności więc znacznie rośnie.

• skumbrie Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 15:16
                  "Po menopauzie" i "ryzyko" wink
                  • snakelilith Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 16:07
                    skumbrie napisała:

> "Po menopauzie" i "ryzyko" wink

Nie bardzo wiem, co chcesz przez to powiedzieć. Masa kobiet nie wie, że ma zaburzenia metaboliczne i IO. Dowiaduje się o tym dopiero przy diagnozie cukrzycy, a ta (typ 2) jak statystyki mówią, jest chorobą wieku dojrzałego. Ryzyko zachorowania na cukrzycę rośnie dramatycznie po menopauzie, bo wtedy zmienia się reakcja organizmu na cukier. Serio myślisz, że spadek estrogenów zostaje bez żadnych konsekwencji dla organizmu kobiety? I wcale nie chodzi przy tym tylko o wpływ na skórę i włosy.
                  • kamkaklamka Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 16:07
                    Faktem jest gromadzenie się tkanki tłuszczowej w okolicy brzusznej co sprzyja insulinooporności czyli trzeba mieć kolejny plan jak z tym walczyć a to nie jest takie łatwe akurat w tym czasie.
                    • kamkaklamka Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 16:16
                      Meno przecież zmniejsza wrażliwość tkanek na insulinę
      • snakelilith Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 10:46
        babsee napisała:

> Dziękuję bardzo za wpisy od "bezobjawowych" dajecie nadzieję smile
        > . Po 2 miesiącach wrociła regularna miesiączka, znikneły poty i
        > kołatania serca.Czy na długo?nie wiem. Poki co działa.

Ale skoro miesiączkujesz, to nie jesteś jeszcze w menopauzie. Mimo tego zwiastun objawów już masz, bo poty, czy uderzenia gorąca to typowy i bardzo częsty objaw spadku estrogenów. Na razie masz tylko wahania, jak estrogeny idą w górę, to poty znikają. Logiczne. Nie chcę cię więc martwić, ale ja nie miałam żadnych potów i uderzeń gorąca do punktu ostatniej miesiączki, ale jak kiedyś estrogeny na dobre spadły, a spadają u każdej, to dopiero wtedy zrobiło się nieprzyjemnie.
        • babsee Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 11:14
          Tak, zgadza się, to dopiero peri. Dlatego piszę, że poki co udalo się zlikwidować objawy fitoestrogenami. Mam nadzieje, ze jednak bedzie ok,jak nie, będę sie potem martwić smile
          • snakelilith Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 11:31
            babsee napisała:

> Tak, zgadza się, to dopiero peri. Dlatego piszę, że poki co udalo się zlikwidow
            > ać objawy fitoestrogenami.

Sorry, bo nie chcę zabierać ci iluzji, ale nic ci się nie udało "zlikwidować," tylko twój organizm produkuje ciągle wystarczająco dużo estrogenów, by objawy były słabe, albo fazowo znikały. Fitoestrogeny (które w ogóle nie są estrogenami) nie sprawiają, że miesiączka wraca.
            • mueve Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 11:41
              Ile może trwać czas przed menopauzą? Ja mam 46 lat i póki co jakoś ostatnio boli mnie jakby jajniki i mam częste zmiany nastroju crying
              • kamkaklamka Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 13:30
                Podobno nawet do 15 lat, może się zacząć po 35 roku życia, czytam ostatnio dużo historii i to nie jest często ale istnieje.
              • snakelilith Re: Menopauza bez objawów 03.04.26, 14:42
                Ból jajników to nie jest typowy objaw perimenopauzy. Idź do ginekologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka