Dodaj do ulubionych

Praca-darmowe 3 dni

21.04.26, 15:17
Dziewczyny,moja koleżanka dalej szuka pracy.Jest ciężko.Zaproponowali jej w jednej placówce medycznej 3 dni za darmo jako wolontariusz,by ją poznać,by zapoznała się z miejscem pracy.Co myślicie o tym?Zgodzilibyscie się?
Obserwuj wątek
    • marzenka12 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 15:42
      Nie
    • azalee Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 15:45
      Oczywiscie ze nie
    • iberka Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 15:45
      A to była oferta pracy czy wolontariatu?
      • siedemkropek82 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 15:48
        Koleżanka stara się o pracę w przychodni a tam na sprawdzenie i poznanie jej zaproponowali 3 dni darmowe.Psycholog jej mówi idź,zamiast siedzieć na bezrobociu.
        • m_incubo Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 15:50
          Mam nadzieję, że wizyta u tego psychologa też była na razie za darmo i dwie kolejne też będą. Wiesz, żeby mogła się przekonać, czy się sprawdzi.
        • taki-sobie-nick Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 19:50
          siedemkropek82 napisała:

> Koleżanka stara się o pracę w przychodni a tam na sprawdzenie i poznanie jej za
          > proponowali 3 dni darmowe.Psycholog jej mówi idź,zamiast siedzieć na bezrobociu
          > .
          "Uwielbiam" psychologów dających debilne rady.
        • bezmiesny_jez Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 20:35
          Psycholog też by poszedł pracować 3 dni za darmo? Od sprawdzenia pracownika jest okres psóbny.
    • krwawy.lolo Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 15:53
      Oczywiście. Chyba, że praca miałaby polegać na uprzątnięciu za darmo jakiejś zapuszczonej kapciory. smile
    • angazetka Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 16:12
      Nie.
    • iwles Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 16:12

A dlaczego koleżanka nie chce? Boi się, że w międzyczasie przeleci jej koło nosa inna, lepsza oferta?
      Przeciez jeśli uzna, że chcą ją wykorzystać i spławic - w każdej chwili moze wyjść.
      • delorianka Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 16:16
        Może koleżanka nie chce pracować dla oszustów? Tak tylko sobie gdybam…
      • siedemkropek82 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 16:17
        Czyli byś poszła?nawet jak do tej pracy jest 1h,20,.min jazdy autobusem i tramwajem w jedną stronę?
      • angazetka Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 16:18
        Bo taka propozycja jest niezgodna z prawem.
        • iwles Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 16:41

Umowa wolontariacka nie jest niezgodna z prawem.
          • angazetka Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 16:42
            Sprawdzanie w tej sposób potencjalnego pracownika nie jest.
          • alicia033 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 17:22
            iwles napisała:

>
            > Umowa wolontariacka nie jest niezgodna z prawem.
            >
            Nie jest. Natomiast ta propozycja nie ma nic wspólnego z wolontariatem.
          • bezmiesny_jez Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 20:41
            Ale to nie jest wolontariat tylko sprawdzenie potencjalnego pracownika. Tak samo jak umowa o dzieło jest zgodna z prawem, ale nie w sytuacji, kiedy zachodzi stosunek pracy.
      • bezmiesny_jez Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 20:38
        >Przeciez jeśli uzna, że chcą ją wykorzystać i spławic

Jeśli uzna? Przecież chcą ją wykorzystać i to nie kwestia uznania, tylko faktu. Już pomijam to, że jest to zwyczajnie nielegalne. Wolontariat to może być czytanie chorym dzieciom bajek, a nie praca w placówce medycznej.
    • wicehrabia_julian Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 16:13
      jeśli praca to umowa i wynagrodzenie, nie nazywajmy powyższej propozycji pracą
    • samanta1010 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 16:36
      tak. moja znajoma szukała pracy bez wynagrodzenia i było ciężko bo nikt nie ufał takiej sytacji. w końcu jedna firma się zgodziła i potem jej kariera układała się bardzo dobrze. zdobyła doświadczenie w dziedzinie, która ją interesowała.
      • szarmszejk123 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 17:07
        No ale ta pani z wątku to chyba szuka zatrudnienia z wynagrodzeniem jednak...
      • azalee Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 17:10
        samanta1010 napisała:

> tak. moja znajoma szukała pracy bez wynagrodzenia

Szkoda ze az tak bardzo nie wierzyla w siebie
    • smoczy_plomien Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 16:36
      Sprawdziłabym na gowork czy to nie jakiś szwindel, a jeśli nie, to raczej bym poszła. Zakładam, że koleżanka siedzi w domu i ma czas, więc w sumie nic nie traci, a daje sobie szansę, żeby się pokazać od dobrej strony i nawiązać kontakt z osobami decyzyjnymi.
    • cegehana Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 16:55
      Nie. Sam pomysł nie świadczy dobrze o firmie, nawet jeśli ją potem przyjmą, to raczej atmosfera nie będzie przyjazna.
    • natalia.nat Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 16:59
      Tak.
      • alicia033 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 17:20
        natalia.nat napisała:

> Tak.

Przecież to jest łamanie prawa przez pracodawcę. Dlaczego to akceptujesz, natalia?
        • natalia.nat Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 18:19
          alicia033 napisała:

> Przecież to jest łamanie prawa przez pracodawcę. Dlaczego to akceptujesz, natalia?

Że co takiego? smile
          Jeśli jest łamaniem prawa, to nie jest mój problem. Z tego co wiem to istnieje tzw. job shadowing i jest legalny, pod warunkiem, że pracownik występuje w roli biernego obserwatora, przygląda się pracy innych, zapoznaje się ze specyfiką miejsca, takie poznawanie firmie od środka. Inne formy, które już zakładają aktywne włączanie się w zadania są realizowane jako staże czy tak jak wynika z postu wolontariat. Jeśli ta konkretna firma zatrudnia też wolontariuszy, to jak sądzę może zaproponować ewentualnemu przyszłemu pracownikowi coś takiego na te 3 dni. Nie widzę tutaj nic nielegalnego. Jeśli ty potrzebujesz, bo to twoja obsesja, to sobie wyszukuj i drąż.
          Poradziłam, to co co sama bym zrobiła. Gdybym siedziała na bezrobociu w domu i nic mi się lepszego czy godnego uwagi na te dni nie kroiło na horyzoncie, to bym się zgodziła bez zastanawiania. A nuż się spodobam a może poznam kogoś, kto mnie gdzieś poleci. W końcu jak zrozumiałam to jest placówka medyczna, czyli miejsce pracy, które tę osobę najbardziej interesuje. Szkoda nie spróbować, skoro i tak się nic nie traci.

• pepsi.only Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 18:24
            Wiesz co, nie przejmuj się:
            to taka bezrobotna od siedmiuboleści, ups od siedmiukropek.
            Pisze tu o tym bezrobociu dla samego pisania.
            • alicia033 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 18:36
              pepsi.only napisała:

> to taka bezrobotna od siedmiuboleści, ups od siedmiukropek.
              > Pisze tu o tym bezrobociu dla samego pisania.

Wprawdzie też tak podejrzewam ale to żaden powód, żeby akceptować łamanie prawa. Takie zachowania i ktokolwiek, kto je w jakikolwiek sposób akceptuje, jak natalia, powinny być tępione z każdej strony i tyle.
              Sama pamiętasz tamte te czasy, więc naprawdę dziwię się, że wspierasz tu natalię, pepsi.
              • natalia.nat Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 19:00
                alicia033 napisała:

> Wprawdzie też tak podejrzewam ale to żaden powód, żeby akceptować łamanie prawa
                > Takie zachowania i ktokolwiek, kto je w jakikolwiek sposób akceptuje, jak nat
                > alia, powinny być tępione z każdej strony i tyle.
                > Sama pamiętasz tamte te czasy, więc naprawdę dziwię się, że wspierasz tu natalię, pepsi.

big_grin
                Tyle że tutaj nie ma żadnego łamania prawa. A to że musisz pojeździć po kimś, kto ma inne zdanie oraz szerzej nie uważa z automatu o WinieTuska i Władzuchny i dobrze to argumentuje, to zupełnie inna para kaloszy. Skup się na meritum a nie czepiaj innych personalnie. Nie jesteś od ustawiania ludzi po kątach. Takie zachowania i ktokolwiek, kto je w jakikolwiek sposób akceptuje powinny być tępione z każdej strony i tyle. 😟
            • natalia.nat Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 18:45
              pepsi.only napisała:

> Wiesz co, nie przejmuj się:
              > to taka bezrobotna od siedmiuboleści, ups od siedmiukropek.
              > Pisze tu o tym bezrobociu dla samego pisania.

Ale z czym masz konkretnie problem i po co te wycieczki osobiste?
              Odpowiedziałam na zapytanie w poście startowym: Co myślicie o tym? Zgodzilibyście się?"
              No więc napisałabym, co ja bym zrobiła będąc na miejscu tej osoby bezrobotnej, gdybym dostała taką propozycję od placówki medycznej czyli miejsca pracy będącego w kręgu moich zainteresowań. Nie wolno mi mieć własnego zdania? Nawet nie wchodzę w polemikę z tymi, którzy uważają inaczej, bo przecież mają prawo uważać swoje.

• angazetka Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 19:04
            > Gdybym siedziała na bezrobociu w domu i nic mi się lepszego czy godnego uwagi na te dni nie kroiło na horyzoncie, to bym się zgodziła bez zastanawiania

Być jeleniem?
            • natalia.nat Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 19:21
              angazetka napisała:

> > Gdybym siedziała na bezrobociu w domu i nic mi się lepszego czy godnego u
              > wagi na te dni nie kroiło na horyzoncie, to bym się zgodziła bez zastanawiania

> Być jeleniem?

Ale ja tak nie uważam. Więc po co mnie o to pytasz. I przecież nikt nikogo nie zmusza.
              Gdyby chodziło o miesiąc czy jakąś ciężką fizyczną robotę, to byłaby inna sytuacja, ale o jeśli to mają być 3 dni w placówce medycznej oraz jest szansa że mogę tam zostać tam zatrudniona. Szkoda nie spróbować.
              • angazetka Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 19:24
                Ty możesz uważać dowolne, biedna ofiaro propagandy lat 90., ale kodeks pracy ma inne zdanie. Jest praca - ma być umowa oraz wynagrodzenie.
                • natalia.nat Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 19:47
                  angazetka napisała:

> Ty możesz uważać dowolne, biedna ofiaro propagandy lat 90., ale kodeks pracy ma
                  > inne zdanie. Jest praca - ma być umowa oraz wynagrodzenie.

No nie. Tutaj jest trochę inna sytuacja. I nikt nikogo do niczego nie zmusza.
                  A ofiarą jesteś ty, skoro nie potrafisz bez wycieczek osobistych napisać jednego komentarza.

• angazetka Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 19:50
                    Gdzie to jest osobiste, dziewczyno? I to nie jest "inna" sytuacja, to jest właśnie taka sytuacja, kiedy pracodawca chce mieć trzy dni bezpłatnej pracy.
                    • natalia.nat Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 20:17
                      angazetka napisała:

> Gdzie to jest osobiste, dziewczyno? I to nie jest "inna" sytuacja, to jest właś
                      > nie taka sytuacja, kiedy pracodawca chce mieć trzy dni bezpłatnej pracy.

Używasz argumentów ad personam. I nie odwracaj kota ogonem, że tego nie robisz. Nie pierwszy raz zresztą.
                      Wyraziłam się jasno, jakie widzę zalety tej propozycji, nawet gdyby ostatecznie skończyło się na 3 dniach bezpłatnej pracy w sekretariacie. Ty uważasz, że lepiej przesiedzieć te 3 dni bez sensu w domu. I OK. Ja zdania nie zmienię.
                  • niemcyy Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 19:56
                    Powiedziała natalia, która płacze, że zuo jak nauczyciel każe trzecioklasiście nauczyć się tabliczki mnożenia, ale popiera kiwanie ludzi na 3 dni darmowej pracy.
                    • natalia.nat Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 20:29
                      Naprawdę?! W tamtym wątku akurat należały mi się przeprosiny za twoje niesłuszne oskarżenie i wyzwiska. Ale nie zdobyłaś się na to. A teraz ni z gruchy, ni z pietruchy wyskakujesz i zupełnie od czapy łączysz różne wątki. Co za menda. 😡
                      I wcale nie uważam, że to "zło jak nauczyciel każe trzecioklasiście nauczyć się tabliczki mnożenia". Tam chodziło o zupełnie coś innego. Nie manipuluj, kłamczuchu!

• alicia033 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 20:19
                    natalia.nat napisała:

> No nie. Tutaj jest trochę inna sytuacja.

Nie, to nie jest żadna inna sytuacja. Poczytaj kodeks pracy, zamiast kompromitować się na forum i nieznajomością prawa i bardzo niefajną postawą.
                    • natalia.nat Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 20:33
                      alicia033 napisała:

> Nie, to nie jest żadna inna sytuacja. Poczytaj kodeks pracy, zamiast kompromito
                      > wać się na forum i nieznajomością prawa i bardzo niefajną postawą.

Napisałam już wyżej i przedstawiłam przykłady legalnej "pracy" bez wynagrodzenia. Nie będę się powtarzać. I to ty się kompromitujesz nieznajomością prawa i bardzo niefajną postawą. Spójrz w lustro zatem, zanim coś komuś zarzucisz.
              • niemcyy Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 19:32
                Bez jaj. Niech zatrudnią człowieka na odpowiedni okres próbny i w ciągu 3 dni mogą się wtedy go pozbyć.
              • bezmiesny_jez Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 20:47
                >I przecież nikt nikogo nie zmusza.

Jak ja nie znoszę takiego prdolenia. Zmusza, życie zmusza. Tak samo jak 20 lat temu zmuszało kasjerki do siedzenia w pieluchach, jak przy 20% bezrobociu zmuszało ludzi do pozostawania w pracy, w której pół pensji płacono pod stołem (o ile w ogóle na czas).
                • natalia.nat Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 21:03
                  bezmiesny_jez napisała:

> Tak samo jak 20 lat temu zmuszało kasjerki do siedzenia w pieluchach, jak przy 20% bezrobociu zmusz
                  > ało ludzi do pozostawania w pracy, w której pół pensji płacono pod stołem (o ile w ogóle na czas).

Historia bardzo chwytająca za serce tylko nijak nie ma się do postu startowego. I jakich byś fikołków nie wyczyniała, jeśli pracownik brał pod stołem, to znaczy że się na to godził, bo w ten sposób też dostawał więcej. A ile się kradło w firmach, wynosiło rzeczy z fabryk, udawało że się robi. Wiadomo, pracodawca zawsze wyzyskuje a pracownik nigdy nie ma wyboru. 🤔

• marzenka12 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 21:07
                    Ma sie tak, ze jest lamaniem prawa. Za czyjac prace nalezy zaplacic i podpisac umowe.
                    • natalia.nat Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 22:17
                      marzenka12 napisała:

> Ma sie tak, ze jest lamaniem prawa. Za czyjac prace nalezy zaplacic i podpisac umowe.

Ja się odnoszę do postu startowego, gdzie jest mowa o wolontariacie. A taką umowę mogą legalnie zawierać podmioty lecznicze (szpitale, przychodnie). Jak zrozumiałam przez te 3 dni to nie ma być praca za wynagrodzenie.
                      Inna rzecz, że jest to historia zmyślona, żeby poszczuć na Tuska. Wiec to się tak trochę kupy nie trzyma.
                      • angazetka Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 22:20
                        Wszędzie widzisz szczucie na Tuska? I podziwiam, że wierzysz w ten wolontariat. Przecież to dni próbne, a nie wolontariat.
                        • natalia.nat Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 23:17
                          angazetka napisała:

> Wszędzie widzisz szczucie na Tuska?

Nie, nie wszędzie. Tylko tam gdzie ono jest. Siedemkropek82 robi to jawnie i z premedytacją, co kojarzę z jej innych wątków. A akurat bezrobocie mamy jedno z najniższych w Europie i relatywnie niskie w ogóle. Wpływ na jego wzrost ma koniunktura światowa i wiele czynników zewnętrznych, niezależnych od rządu, ale też np. podnoszenie płacy minimalnej oraz składek ZUS co zwiększa koszty zatrudnienia dla firm. Pracownikom wzrost tych płac pasuje, ale skutek uboczny już im się nie podoba. Dlatego nazywam to szczuciem.

Tylko z tego wątku wpisy autorki:
                          "Znowu Tusk w rządach i znowu bezrobocie rośnie i takie syt.zaczynaja znowu mieć miejsce"
                          "Co Ty gadasz ?!pewnie,że jest bezrobocie i ciągle rośnie."

> I podziwiam, że wierzysz w ten wolontariat.
                          > Przecież to dni próbne, a nie wolontariat.

Po pierwsze, od początku nie wierzyłam w tę historię. Oraz napisałam dlaczego według mnie, warto z takiej propozycji skorzystać. I tyle. Nazywaj jak chcesz. Ja się odniosłam do treści wpisu startowego.
            • iwles Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 19:31

Od bardzo długiego czasu jest to pierwsza i jedyna propozycja, by pani zrobiła pierwszy krok do wyjścia z zapaści psychicznej.
              Oszczędności się kończą, jest sama, zadnego wsparcia, w dodatku zdołowana, więc już sam kontakt z ludźmi jest czymś ważnym.
              • alicia033 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 20:17
                iwles napisała:

> Od bardzo długiego czasu jest to pierwsza i jedyna propozycja, by pani zrobiła pierwszy krok do wyjścia z zapaści psychicznej.

A to przepraszam, nie wiedziałam, że to propozycja w ramach warsztatów terapii zajęciowej. Czy oferent o tym wie?

> Oszczędności się kończą, jest sama, zadnego wsparcia, w dodatku zdołowana, więc
                > już sam kontakt z ludźmi jest czymś ważnym.

Pomijając, że ów januszex, proponujący coś takiego prawdopodobnie nie jest wtajemniczony w stan majątkowy i psychiczny koleżanki siedmiokropka i jest po prostu, zwykłym, łamiącym prawo januszexem, to gdyby był, to coś takiego nazywa się wyzyskiwaniem czyjegoś trudnego położenia. I jest obrzydliwe.
                • natalia.nat Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 20:39
                  alicia033 napisała:

> Pomijając, że ów januszex, proponujący coś takiego prawdopodobnie nie jest wtaj
                  > emniczony w stan majątkowy i psychiczny koleżanki siedmiokropka i jest po prost
                  > u, zwykłym, łamiącym prawo januszexem, to gdyby był, to coś takiego nazywa się
                  > wyzyskiwaniem czyjegoś trudnego położenia. I jest obrzydliwe.

Nie zejdź czasem na zawał w tej obronie zmyślonego przez siedmiokropka przypadku, żeby można było winić Tuska za bezrobocie i za 3 dniowe wolontariaty, które nie istnieją. 🤔

• princy-mincy Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 20:21
                A to Wasza wspólna koleżanka czy zapomniałaś się przelogować?
              • marzenka12 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 20:57
                iwles napisała:

>
                > Od bardzo długiego czasu jest to pierwsza i jedyna propozycja, by pani zrobiła
                > pierwszy krok do wyjścia z zapaści psychicznej.
                > Oszczędności się kończą, jest sama, zadnego wsparcia, w dodatku zdołowana, więc
                > już sam kontakt z ludźmi jest czymś ważnym.
                >
                >

Nie jestem.przekonana czy pierwszym krokiem z zapasci psychicznej powinno narazenie sie na bycie wykorzystanym
          • princy-mincy Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 20:28
            Sama napisałaś pracownik- pracownikowi należy się wynagrodzenie nawet jeśli to co wykonuje to job shadowing.
            • natalia.nat Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 20:41
              princy-mincy napisała:

> Sama napisałaś pracownik- pracownikowi należy się wynagrodzenie nawet jeśli to
              > co wykonuje to job shadowing.

Niczego takiego nie napisałam.
    • szarmszejk123 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 17:02
      Oczywiście, że nie.. to tak w ogóle można? 🤔
      • zerlinda Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 17:11
        Nie, nie można. Jak coś zaczyna się niezgodne z prawem, to dalej może być tylko gorzej.
        • szarmszejk123 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 17:15
          No otóż to.
    • aankaa Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 17:14
      jeśli to okaże się jakimś szwindlem/syfem do ogarnięcia - po pierwszym dniu (nie ukończywszy pracy wink ) zawsze może zrezygnować
    • alicia033 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 17:19
      Lata dziewięćdziesiąte wróciły?
      • siedemkropek82 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 17:28
        Znowu Tusk w rządach i znowu bezrobocie rośnie i takie syt.zaczynaja znowu mieć miejsce.
        • 35wcieniu Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 17:37
          XD
        • alpepe Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 17:48
          No Wina Tuska, jak nie, jak tak?!
        • pepsi.only Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 17:55
          Co wy za bzdury ciągle wypisujecie.

Szukam ludzi do firmy, niech przyjedzie do Łodzi, zatrudnię ją.

NIE MA BEZROBOCIA, praca jest!
          mnie zasypują wręcz pracą, i jednocześnie chcę kogoś zatrudnić i nie mogę znaleźć nikogo, bo ludzi brakuje,
          zatem piszecie byle pisać, a macie zerowe pojęcie o bezrobociu w Polsce, a twoja koleżanka to prawdopodobnie osoba bez żadnych kompetencji, która nie potrafi znaleźć pracy.
          • kachaa17 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 18:02
            My też szukamy do biura i raptem wpłynęło 14 cv w ciągu 2 tygodni i nie ma z kogo wybierać.
            • pepsi.only Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 18:15
              No ja znowu (podkreślę: znowu!) musiałam napisać meila :

"Bardzo dziękuję za propozycję zatrudnienia i możliwość dołączenia do Państwa zespołu. Jestem pod wrażeniem Państwa oferty, jednak po głębszym zastanowieniu zdecydowałem, że w mojej obecnej sytuacji zawodowej nie mogę jej przyjąć. Jeszcze raz dziękuję, i życzę powodzenia w dalszej rekrutacji."
              Więc jak to jest?! Ja jestem taka specjalistka, że to praca (znowu!) zgłasza się do mnie,
              czy osoba od siemiukropków to jest ci...
              ...enka i bez kompetencji?!
              😶😶😶
            • alicia033 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 18:39
              kachaa17 napisała:

> My też szukamy do biura i raptem wpłynęło 14 cv w ciągu 2 tygodni i nie ma z kogo wybierać.

A ile byście sobie życzyli na ile stanowisk? Jedno? Dwa? Pięć? Dziesięć? To dostaliście dość ofert, żeby sobie urządzić "konkurs piękności", bo przy takim podejściu to używanie słowa rekrutacja pracownika to nadużycie.
              • kachaa17 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 22:24
                alicia033 napisała:

> kachaa17 napisała:
                >
                > > My też szukamy do biura i raptem wpłynęło 14 cv w ciągu 2 tygodni i nie m
                > a z kogo wybierać.
                >
                > A ile byście sobie życzyli na ile stanowisk? Jedno? Dwa? Pięć? Dziesięć? To dos
                > taliście dość ofert, żeby sobie urządzić "konkurs piękności", bo przy takim pod
                > ejściu to używanie słowa rekrutacja pracownika to nadużycie.
                >
                Nie rozumiem o co Ci chodzi. Zwykle wpływało kilkadziesiąt cv. Te które teraz wpłynęły nie spełniają warunków.
            • bezmiesny_jez Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 20:50
              >My też szukamy do biura i raptem wpłynęło 14 cv w ciągu 2 tygodni i nie ma z kogo wybierać.

Umowa zlecenie za najniższą krajową? I ile CV byś w sumie oczekiwała, 100?
              • kachaa17 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 22:30
                bezmiesny_jez napisała:

> >My też szukamy do biura i raptem wpłynęło 14 cv w ciągu 2 tygodni i nie ma
                > z kogo wybierać.
                >
                > Umowa zlecenie za najniższą krajową? I ile CV byś w sumie oczekiwała, 100?

A skąd takie założenie? U nas wszystkie osoby są zatrudnione na umowę o pracę. Może nie doprecyzowałam bo to nie jest typowa praca biurowa i nie zatrudniamy za najniższą krajową a najniższe oczekiwania finansowe kandydatów to 5,5 tys. netto.

Co do liczby cv to napisałam to w kontekście bezrobocia, że najwidoczniej nie jest takie duże skoro wpłynęło 14 CV. Przy poprzednich rekrutacjach dostawaliśmy kilkadziesiąt.
          • cegehana Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 18:07
            Spróbuj podwyższyć stawkę w ogłoszeniu. Mam nadzieję, że pomogłam.
            • pepsi.only Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 18:10
              Tak, pomogłaś smile
              A w jaki sposób mam wpłynąć na osobę, z którą: jestem dogadana co do stawki (oraz dodatków, rodzaju zatrudniania, terminu rozpoczęcia pracy), by przyszedł w dniu rozpoczęcia pracy?
              Lub chociaż zadzwonił, dał znać, że nie przyjdzie, żebym nie musiała czekać. Poproszę, daj mi i na to radę smile
              • cegehana Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 18:34
                Możesz to załatwić dzięki odpowiednim zapisom w umowie, którą przecież podpisujecie.
                • marta.graca Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 22:44
                  Podasz przykład takiego zapisu?
          • siedemkropek82 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 18:32
            Co Ty gadasz ?!pewnie,że jest bezrobocie i ciągle rośnie.Jak dasz umowę o pracę,pełny etat,5500 zł na rękę,to ja i ona już rzucamy wszystko i do Ciebie pędzimy we dwie z drugiego końca Polski!??
            • cegehana Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 18:36
              Będę obserwować rozwój tej odnogi wątku.
              • alicia033 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 18:40
                cegehana napisała:

> Będę obserwować rozwój tej odnogi wątku.

Ja teżsmile.
    • pepsi.only Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 17:37
      big_grin
      Nie. Nie zgodziłabym się.
    • niemcyy Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 18:32
      Bardzo dziwne, że nie ma dla niej pracy w tak dużym mieście, że na stanowisko sekretarki w szpitalu przychodzi 2,5 tys. zgłoszeń. Chyba Hindusi z Delhi nie aplikowali?

Ale tak to już jest za Tuska, że dla jednej nie ma chłopa mimo katolickich randek, a dla drugiej pracy.
      • siedemkropek82 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 18:35
        Wiesz czemu tyle zgłoszeń?bo dali marne wymagania....nawet dziewczyna po ogólniaku i bez matury mając średnie mogła tam wysłać CV a i tak pewnie kogoś po znajomości przyjęli
    • 71tosia Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 18:44
      Młody człowiek szukający pracy jako zadanie rekrutacyjne miał przygotować stronę internetową firmy, zaproponować kilka pomysłów na promocję produktów firmy oraz zbadać jakie innowacyjne produkty mogą mieć znaczenie dla przyszłości firmy. Oczywiście wszystko za darmo i na wczoraj smile
    • zerlinda Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 19:05
      Akurat jeżeli chodzi o szpitale, to są wstrzymane wszystkie przyjęcia, dyrekcję szukają oszczędności, gdzie mogą. Na lekarzach i pielęgniarkach oszczędzać się za bardzo nie da, ale już na rejestratorkach, salowych czy innych jak najbardziej. Nie ma pieniędzy podobno. Poczytajcie sobie.
      • zerlinda Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 19:10
        pulsmedycyny.pl/system-ochrony-zdrowia/szpitale/czarny-tydzien-w-ochronie-zdrowia-protestuje-ponad-100-szpitali-zamierzaja-dolaczyc-kolejne/
        • siedemkropek82 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 20:52
          To nie są szpitale powiatowe w małych miastach.To są szpitale i przychodnie w dużym mieście wojewódzkim.
    • szare_kolory Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 19:06
      Nie zgodziłabym się,a dodatkowo nasłałavym na nich PIP.
    • princy-mincy Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 20:26
      Jeśli placówka medyczna ma status spółki z o.o to nie może proponować wolontariatu.
      Mogą za to podpisać z nią umowę na te 3 dni i wpisać wynagrodzenie.
    • nenia1 Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 21:02
      Nie, nie zgodziłabym się. I nigdy jako pracodawca nie zaproponowałabym darmowej pracy. Na to akurat jestem cięta. Szybciej zrozumiem, że ktoś chce dać jakąś krótką zleceniówkę na parę dni. Ale darmowa praca to straszne dziadowanie.
    • kolindra Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 22:36
      Niech spadają na drzewo, za pracę się płaci. Jak pokażesz miękkie podbrzusze w takim Januszexie to masz przerąbane. Szanujmy się
    • tania.dorada Re: Praca-darmowe 3 dni 21.04.26, 23:28
      E? Lata 90-te dzwoniły i proponowały mentoring? Bo wtedy było nagminne zatrudnianie na bezpłatny próbny tydzień zdesperowanych ludzi a po tygodniu wymiana ich na następnych frajerów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka