26.04.26, 20:50
Braki w NFZ około 23 mld
Koszt 800+ około 63 mld

Mam nadzieję, że z okazji wyborów 2027 nie będzie podbijania stawki
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: Budżet 26.04.26, 20:59
      Moja propozycja:
      Likwidacja 800+
      Likwidacja 13 i 14 emerytury.
      Podniesienie jednorazowej pomocy 300+ na 1200 w postaci bonu na zakup podreczników, pomocy szkolnych oraz odzieży dla dzieci - do realizacji od 1 lipca do 30 wrześnie kazdego roku.
      POdniesienie składki zdrowotnej.
      Podniesienie podatków dla osób których dochody przekraczają 1 200 000 pln rocznie oraz korpopracji.
      Uszczelnienie systemu podatkowego.
      Pozbawianie obywatelstwa osób które uciekają z powodow podatkowych do innych krajów
      • raczek47 Re: Budżet 26.04.26, 21:12
        Wszystko zgoda.
      • minivini Re: Budżet 26.04.26, 21:17
        Jestem na tak oprócz tego bonu 1200. Z jakiej racji?
        I oprócz ostatniego punktu. Co ci przeszkadzają emigranci? Ubywa ci z ich powodu?
        • minivini Re: Budżet 26.04.26, 21:18
          zwlaszcza ze emigranci często wydają pieniądze w starym kraju, czy to pomagając rodzinie czy to na wakacjach.
        • kocynder Re: Budżet 26.04.26, 21:57
          Hmm... Obywatelstwa to nie, ale niektórych praw już tak. Mam znajomą, wyjechała do Niemiec jako 10 czy 12 latka, później do USA. Ale twardo głosuje na prezydenta itd. No i uj? Z jakiej racji baba, która do Polski wpada na wakacje, o realiach wie mniej niż ja o fizyce kwantowej ma decydować, kto u nas rządzi? Tak, uważam, że np prawa wyborcze emigranci powinni mieć "zawieszane" np po roku od wyjazdu (chyba, że wyjeżdżają na konkretny terminowy kontrakt - np placówki dyplomatyczne) i "odwieszane" np po pół roku ponownego zamieszkania w Polsce. Nie, żeby konkretnie o TE akurat terminy chodziło, ale o zasadę.
          • profes79 Re: Budżet 26.04.26, 22:15
            Dobrze, że nie postulujesz odebrania obywatelstwa, jak za komuny.
          • nenia1 Re: Budżet 26.04.26, 23:12
            kocynder napisała:

> Hmm... Obywatelstwa to nie, ale niektórych praw już tak. Mam znajomą, wyjechała
            > do Niemiec jako 10 czy 12 latka, później do USA. Ale twardo głosuje na prezyd
            > enta itd. No i uj? Z jakiej racji baba, która do Polski wpada na wakacje, o rea
            > liach wie mniej niż ja o fizyce kwantowej ma decydować, kto u nas rządzi?

sumując głosy emigracji to akurat wygrał Trzaskowski, więc to jednak ci tu na miejscu
            zdecydowali kto rządzi.
      • amast Re: Budżet 26.04.26, 22:56
        A teraz powiedz jak przekonujesz do swoich racji
        1. rząd
        2. (ważniejsze) prezydenta
      • wyprawa32768 Re: Budżet 26.04.26, 23:36
        ale głupie pomysły, jak zwykle, podnieść podatki, zarżnąć ludzi jeszcze bardziej bo rząd rozpierniczył dotychczasowe podatki i chce żreć ich jeszcze więcej.
        Myśl trochę !
    • skumbrie Re: Budżet 26.04.26, 21:05
      Oczywiście, że będzie podbijanie. Zwłaszcza że dzieci coraz mniej.
      Nie, na dzietność nie wpłynie, ale żadna partia z powodu 800+ nie pozwoli sobie na przegraną.
      • kamin Re: Budżet 26.04.26, 22:25
        Skoro dzieci coRaz mniej, to i coraz mniejsza grupa wyborców bedzie zainteresowana kontynuacją programu. Teraz wzięcie będzie mieć asystentura dla osób starszych, dofinansowanie opłat za DPS, program sanatorium +, czy skrócenie czasu oczekiwania na rehabilitację.
    • bywalec.hoteli Re: Budżet 26.04.26, 21:20
      Jaka piękna manipulacja połączona z kłamstwami.
      To ja mam inną propozycję: może wreszcie należy zrobić porządek z NFZ żeby pieniądze nie były trwonione w workach bez dna a od lekarzy za podwyżki zacznijmy wymagać wyższej wydajności pracy?

Wg API:

"Budżet NFZ na 2026 rok jest napięty, z przychodami planowanymi na ok. 217-221 mld zł, przy czym prognozowana jest luka finansowa (deficyt) szacowana na ok. 17-18 mld zł. Wysokie koszty, w tym ok. 72 mld zł na podwyżki w ochronie zdrowia, wymuszają poszukiwanie dodatkowych środków, a sytuacja finansowa grozi ograniczeniami w dostępie do niektórych badań.
      Gazeta Prawna
      Gazeta Prawna
      +3
      Kluczowe informacje o budżecie NFZ (2025-2026):
      Deficyt: W 2026 r. NFZ zmaga się z poważnym deficytem, który szacowany jest na poziomie około 18 mld zł przy budżecie wynoszącym 221 mld zł.
      Podwyżki: Ponad 1/3 budżetu (ok. 72 mld zł) przeznaczona jest na podwyżki dla personelu medycznego, co mocno obciąża finanse funduszu.
      Dodatkowe środki: W 2025 roku budżet NFZ był wspierany dodatkowymi dotacjami z budżetu państwa, w tym m.in. 3,5 mld zł na pokrycie nadwykonań.
      Przychody 2026: Planowane przychody (netto) to ponad 214 mld zł, z czego 186 mld zł pochodzi ze składki zdrowotnej.
      Konsekwencje: Trudna sytuacja finansowa przekłada się na plany cięć w budżetach na badania diagnostyczne (np. rezonans, tomografia) oraz dłuższe kolejki do specjalistów.
      Narodowy Fundusz Zdrowia (NFZ)
      Narodowy Fundusz Zdrowia (NFZ)
      +6"
      • natalia.nat Re: Budżet 26.04.26, 22:07
        bywalec.hoteli napisał:

> Jaka piękna manipulacja połączona z kłamstwami.

Gdzie tu manipulacja. Nieuzasadnione rozdawnictwo powinno zostać zlikwidowane. 800+ w pierwszej kolejności. A NFZ bez podniesienia składki zdrowotnej i częściowej odpłatności będzie miał deficyty i to z roku na rok coraz większe. Mamy niż demograficzny, coraz mniej aktywnych zawodowo i pracujących, społeczeństwo się starzeje, ludzie żyją coraz dłużej, jednocześnie wiek emerytalny jest u nas bardzo niski zwłaszcza dla kobiet, więc ten problem będzie tylko narastał. Samo się nie naprawi bez niewygodnych reform. Przeszkadzają ci podwyżki w służbie zdrowia, ale 800+ już nie? Trochę słabo to wygląda.

• analoga_niet Re: Budżet 26.04.26, 22:10
          Nieuzasadnione rozdawnictwo to na przykład 1,5 miliarda na lekcje religii.
          • natalia.nat Re: Budżet 26.04.26, 22:14
            analoga_niet napisała:

> Nieuzasadnione rozdawnictwo to na przykład 1,5 miliarda na lekcje religii.

Jak najbardziej. Ale 800+ również.
          • yenna_m Re: Budżet 26.04.26, 22:53
            i 2,2 mld na tvp
    • analoga_niet Re: Budżet 26.04.26, 21:28
      A kwota niezapłaconych składek w związku z pracą na czarno i różnymi formami preferowanego opodatkowania?
    • runny.babbit Re: Budżet 26.04.26, 21:33
      A taki szalony pomysł żeby wszyscy płacili składkę zdrowotną tej samej wielkości?

Równie prawdopodobne co likwidacja 800+.
      • taki-sobie-nick Re: Budżet 26.04.26, 21:55
        runny.babbit napisała:

> A taki szalony pomysł żeby wszyscy płacili składkę zdrowotną tej samej wielkośc
        > i?
        >

Masz na myśli słynnych krusowców, którzy "też płacą i to dużo", a nigdy i za nic nie podadzą, ile?

Ja jestem za ograniczeniem 800+

- ma być na takich samych warunkach, jak "800+ dla niepełnosprawnych, de facto dla niezdolnych do samodzielnej egzystencji"

(numer polega na tym, że niezdolni do samodzielnej egzystencji stanowią ułamek niepełnosprawnych) -

a za to za rozszerzeniem go na wszystkich ON.

A przynajmniej wszystkich ON od stopnia umiarkowanego włącznie

(ci z lekkim i tak przeważnie pracują, więc wychodzą poza wymagane granice przychodów).
        • runny.babbit Re: Budżet 26.04.26, 22:32
          taki-sobie-nick napisała:

> runny.babbit napisała:
          >
          > > A taki szalony pomysł żeby wszyscy płacili składkę zdrowotną tej samej wi
          > elkośc
          > > i?
          > >
          >
          > Masz na myśli słynnych krusowców, którzy "też płacą i to dużo", a nigdy i za ni
          > c nie podadzą, ile?
          >
          Oczywiście!
          Ale jest więcej świętych krów.

> Ja jestem za ograniczeniem 800+
          >
          > - ma być na takich samych warunkach, jak "800+ dla niepełnosprawnych, de facto
          > dla niezdolnych do samodzielnej egzystencji"
          >
          > (numer polega na tym, że niezdolni do samodzielnej egzystencji stanowią ułamek
          > niepełnosprawnych) -
          >
          >
          Powinna być zwyczajnie ulga podatkowa na dzieci
          Ale druga sprawa, że 800+ jest nie tylko łapówką wyborczą, ake też wygodną wymówką dla władz. Nie możesz się dostać do lekarza, ortodonty, a edukacja szoruje po dnie? Ale przecież jest 800+ to sobie możesz ( tu wstaw kolejną pozycję z listy usług publicznych, z których państwo się wycofuje).
    • mocca26 Re: Budżet 26.04.26, 21:38
      Ja tylko dodam dlaczego akurat wybrałam 800+

Z jednej skrajności (zero zasiłków na dzieci) wpadlismy w inną skrajność - zasiłki na dzieci chyba nawyższe w Europie, a na pewno jeden z najwyższych.

Nawet te 500 to bylo duzo, ale gdyby już przy tym zostać to akurat byłyby brakujace pieniądze na NFZ

p.s. to tylko przykład. Ale naprawdę nie wystarczy "nie kraść" a tym bardziej drukować pieniędzy
      • taki-sobie-nick Re: Budżet 26.04.26, 21:58
        Och, jeszcze jest 300+ i dodatek na drugie i kolejne dziecko.

Nie, nie wystarczy nie kraść ani nie drukować. Nie wystarczy też ględzić o "dbaniu o najsłabszych".

Uwaga dawny występ Kaczora:

Spęd kaczy przedwyborczy w mieście jakimś tam. Osoba niepełnosprawna: Ja niczego jako ON nie dostałam od PiS-u.

Kaczor: Nie trzeba nam przeszkadzać, tylko na nas głosować.

Bez komentarza.
        • taki-sobie-nick Re: Budżet 26.04.26, 21:58
          Jednak z komentarzem: zwróćcie uwagę na formę nieosobową.
      • hanusinamama Re: Budżet 26.04.26, 22:15
        800+ ( a wczesniej 500+) wyciągneło masę dzieci z ubóstwa.. sorry ale durny ten post.
        Mamy jedne z niższych składek zdrowotnych, moze tu warto poszukać przyczyny
        • natalia.nat Re: Budżet 26.04.26, 22:27
          hanusinamama napisała:

> 800+ ( a wczesniej 500+) wyciągneło masę dzieci z ubóstwa.. sorry ale durny tenpost.
          > Mamy jedne z niższych składek zdrowotnych, moze tu warto poszukać przyczyny

Jeżeli chodzi o wyjście z ubóstwa to bardzo średnim pomysłem jest dawać socjal wszystkim, bo wtedy zadłuża się cały kraj i de facto jest mniej środków na pomoc tym faktycznie potrzebującym np. osobom z niepełnosprawnościami czy dzieciom z rodzin gdzie rodzice są niezaradni. Nie tędy droga. A składkę zdrowotną też trzeba oczywiście podnieść, tylko na to też nie ma zgody społeczeństwa. My oczekujemy że państwo będzie nam tylko dawało, jednocześnie że służba zdrowia będzie dofinansowana i będzie działać jak w zegarku.
    • taki-sobie-nick Re: Budżet 26.04.26, 21:59
      A co robimy z 40 mld? Spłacamy dług publiczny?
    • nangaparbat3 Re: Budżet 26.04.26, 22:11
      mocca26 napisała:

> Braki w NFZ około 23 mld
      > Koszt 800+ około 63 mld
      >
      >
      > Mam nadzieję, że z okazji wyborów 2027 nie będzie podbijania stawki

Nadzieja - wiadomo ☹️
    • natalia.nat Re: Budżet 26.04.26, 22:16
      mocca26 napisała:

> Mam nadzieję, że z okazji wyborów 2027 nie będzie podbijania stawki

Niestety. Obawiam się że będzie. Obstawiam 1000+.
    • zanetka.x Re: Budżet 26.04.26, 22:33
      obecna ekipa przegra przez to wybory - i dobrze, powróci prawica i da pieniądze na NFZ
      • natalia.nat Re: Budżet 26.04.26, 22:49
        zanetka.x napisała:

> obecna ekipa przegra przez to wybory - i dobrze, powróci prawica i da pieniądze na NFZ

To ekipa rządząca ma własne pieniądze?
        I nie manipuluj prymitywnie. Każdy może sobie to sprawdzić. Akurat rząd Koalicji zwiększał dotacje i przeznaczył rekordowe środki na NFZ aby załatać dziurę budżetową i sfinansować świadczenia medyczne. Łączne wsparcie z budżetu państwa w 2025 r. oszacowano na poziomie blisko 33 mld zł, co jest najwyższą dotacją w historii.
      • taki-sobie-nick Re: Budżet 27.04.26, 00:49
        zanetka.x napisała:

> obecna ekipa przegra przez to wybory - i dobrze, powróci prawica i da pieniądze
        > na NFZ

Nie da.
        • taki-sobie-nick Re: Budżet 27.04.26, 00:50

> Nie da.

Albo da niewiele i na sprawy ważne dla wyborców (dzieci, pacjenci onkologiczni).

I będzie milion razy powtarzać, że DAŁA.
    • yenna_m Re: Budżet 26.04.26, 22:52
      to może wreszcie zwiększyć składkę zdrowotną?
    • nenia1 Re: Budżet 26.04.26, 23:14
      oczywiście, że stawka będzie podbijana. Chodzi o to, żeby wygrać wybory.
    • kaki11 Re: Budżet 27.04.26, 01:04
      Oczywiście, że będzie podbijanie, i licytacja kto więcej albo kto jest bardziej wiarygodny.
      Natomiast akurat przykład 500/800+, dla mnie chybiony. To program kto takie ucywilizowanie pomocy dla rodziny, której wcześniej byliśmy pozbawieni i program który realnie pomógł wielu rodzinom. Nie, nie sprawi, że zniknie nam problem z przyrostem naturalnym, po prostu niektórym pozwala godniej żyć. Byłabym zwolenniczką jakiejś jego stałej, ustalonej waloryzacji (np. inflacyjnej co roku), zamiast robienia z niego kolejnego pola licytacji co wybory, bo na to się zapowiada. Inna kwestia to, to co do 500+ później dołożono, i czy to już, zwłaszcza biorąc pod uwagę stan budżetu nie idzie w złą stronę. No, ale nie będę się oszukiwać, tu też będzie licytacja.
      • taki-sobie-nick Re: Budżet 27.04.26, 01:08
        To program kto takie uc
        > ywilizowanie pomocy dla rodziny

To może by tak ucywilizować też inne formy pomocy?

, której wcześniej byliśmy pozbawieni i program
        > który realnie pomógł wielu rodzinom. Nie, nie sprawi, że zniknie nam problem z
        > przyrostem naturalnym, po prostu niektórym pozwala godniej żyć.

Niektórym.

I do tych bym go ograniczyła.

Patrz wyżej moja odpowiedź do Rabbit.

Byłabym zwolenn
        > iczką jakiejś jego stałej, ustalonej waloryzacji (np. inflacyjnej co roku), zam
        > iast robienia z niego kolejnego pola licytacji co wybory, bo na to się zapowiad
        > a. Inna kwestia to, to co do 500+ później dołożono, i czy to już, zwłaszcza bio
        > rąc pod uwagę stan budżetu nie idzie w złą stronę. No, ale nie będę się oszuki
        > wać, tu też będzie licytacja.
        • taki-sobie-nick Re: Budżet 27.04.26, 01:09

> Patrz wyżej moja odpowiedź do Rabbit.

Do runny babbit.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka