Dodaj do ulubionych

Donacja zwłok

12.06.26, 12:45
Bez googlania ile z Was wie o co chodzi?
Zgodziły byście się na to?
Pytanie mi się nasunęło po ostatniej sytuacji w pracy.
Chłopak lat 19 odebrał sobie życie. W domu, w swoim pokoju.
Do listu pożegnalnego dołączył notarialne poświadczenie donacji zwłok. Rodzina była w ogromnym szoku po samej tragedii ale to po tej informacji, ponieważ z nikim nie rozmawiał na ten temat.
Dzisiaj był pogrzeb z samą urną.
Ten z ciałem/prochami będzie za kilka miesięcy.
Co myślicie o oddawaniu ciała do badań medyczno-naukowych?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Donacja zwłok 12.06.26, 12:47
      Jestem za, ale pewnie z powodu córki studentki medycyny.
    • hailey_bieber2004 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 12:52
      Jestem za, ale w praktyce chyba większość okoliczności śmierci uniemożliwia donację (nowotwory, wypadki, ciężkie choroby).
      • miurielamirsa Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:10
        Nie, czynników wykluvzjacych jest w sumie nie wiele.
        Na pewno nie można mieć chorób zakaźnych i organizm nie może być wyniszczony przez chorobę czy leczenie, np. chemioterapię.
        No i wiadomo, ciało nie może być w stanie znacznego rozkładu i po sekcji zwłok.
        • iwoniaw Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:16

> No i wiadomo, ciało nie może być w stanie znacznego rozkładu i po sekcji zwłok.
          >

Czyli ten chlopak w sumie na darmo sie na notariusza wykosztowal, bo po śmierci samobójczej to sekcja chyba jest z automatu? Czy nie?
          • miurielamirsa Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:31
            Nie, nie jest z automatu
          • princy-mincy Re: Donacja zwłok 13.06.26, 19:52
            Nie jest z automatu, jeśli policja uzna, że śmierć nastąpiła bez udziału osób trzecich.
    • mava12 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:05
      >Co myślicie o oddawaniu ciała do badań medyczno-naukowych?

osobiście to nie bardzo chciałabym, żeby studenci wyśmiewali sie z mojej ci*ki albo innych części ciała.
      Studenci to studenci, każda/y miał/a 18-20 lat i jakieś praktyki zawodowe...i wie, jak to wyglada
      Natomiast dzis studenci maja mozliwośc przeprowadzania sekcji komputerowo, choc pewnie jeszcze nie wszędzie.. Nie sa potrzebne zwłoki
      • miurielamirsa Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:09
        Ale to nie jest kwestia zrobienia sekcji zwłok.
        I niby czemu ktoś miałby się wyśmiewać z Twoich części ciała? 😵‍💫
        • mava12 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:12
          >I niby czemu ktoś miałby się wyśmiewać z Twoich części ciała?

bo ma 18 lat? i jeszcze pstro w głowie?
          Donacja to przekazanie ciała uczelni. Zastanówmy się, co moze robić uczelnia z ciałem...Wystawę?
          • iwoniaw Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:19
            Zastanówmy się, co moze robić uczelnia z
            > ciałem...Wystawę?

No jeden uniwerek w USA sprzedal takie ciala Izraelczykom do testów broni/materialow wybuchowych na poligonie... Czy w Pl to też jest prawnie mozliwe, czy te cele naukowe sa jakos ograniczone co do rodzaju?
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:48
              iwoniaw napisała:

> Zastanówmy się, co moze robić uczelnia z
              > > ciałem...Wystawę?
              >
              > No jeden uniwerek w USA sprzedal takie ciala Izraelczykom do testów broni/mater
              > ialow wybuchowych na poligonie... Czy w Pl to też jest prawnie mozliwe, czy te
              > cele naukowe sa jakos ograniczone co do rodzaju?

Z tego co się orientuję (a rozważam od lat donację) to ciało można przekazać tylko do celów naukowych i to uczelnia medyczna, na której rzecz przekazano ciało po 10 latach (chyba) robi pochówek. Nie sądzę, żeby był możliwy handel zwłokami, nie jesteśmy aż tak dzikim krajem jak USA.
      • alpepe Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:17
        Też taką osobą byłaś, że ci to przyszło na myśl?
        • mava12 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:28
          >Też taką osobą byłaś, że ci to przyszło na myśl?

byłam, nie bylam ale miałam 18 lat i praktyki. Widzialam zachowanie kolezeństwa (i tu - szczególnie męskiego) oraz słyszałam opowiesci znajomych 18-latków. Np. chłopaków na praktykach w Wedlu (tech. cukiernicze jakieś), ktorzy pluli do kadzi z czekoladą. zabawy było co niemiara...
          I dlatego przyszło mi na myśl
          • mava12 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:31
            ps. i chyba nie spodziewasz się, ze przed każdym dotknieciem zwłok, studenci odmawiają modlitwę... czy spodziewasz się?
            • cudko1 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:35
              mava12 napisała:

> ps. i chyba nie spodziewasz się, ze przed każdym dotknieciem zwłok, studenci od
              > mawiają modlitwę... czy spodziewasz się?

mam nadzieję, że tego nie robią. Raczej nie życzyłabym sobie niechcianych modlitw nad moim ciałem o gola cipka 😉
          • wapaha Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:33
            tzn uczestniczyłaś w pracy przy zwłokach ( szeroko pojętej) i twoi koledzy, którzy tam byli z tobą-szydzili i heheszkowali sobie ze zwłok ?
            • mava12 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:59
              >szydzili i heheszkowali sobie ze zwłok ?

ależ nie! zapewne pochylają się nad nimi z szacunkiem i obowiazkowa modlitwą!
              no, zejdźmy na ziemie...jakakowiek by ona nie była
              • cudko1 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 14:05
                Czy w Twojej bańce wszyscy 18-latkowie to psychopaci? Bo żaden zdrowy, znany mi 18-latek nie śmiałby się ani nie drwił ze zwłok. No ale oni mają wszystkie klepki na swoich miejscach, moze dlatego.
                Inna sprawa — co Ci za różnica? Już Cię nie będzie...
                • rena.k Re: Donacja zwłok 13.06.26, 15:08
                  Mam mlodego studenta na stanie. Na pewno nie smiałby się ze zwlok i nie pluł do czekolady 🙄
              • wapaha Re: Donacja zwłok 12.06.26, 14:08
                mava12 napisała:

>
                > ależ nie! zapewne pochylają się nad nimi z szacunkiem i obowiazkowa modlitwą!
                > no, zejdźmy na ziemie...jakakowiek by ona nie była

ale odpowiedz mi na pytanie - a nie snujesz domysły
                bo wiesz, ja wielokrotnie byłam przy nagich zwłokach nie było heheszków- tylko powaga i szacunek..
              • bardzo_wredna_dziewucha Re: Donacja zwłok 12.06.26, 14:09
                mava12 napisała:

> >szydzili i heheszkowali sobie ze zwłok ?
                >

A ty byłaś kiedykolwiek na zajęciach ze zwłokami? Bo ja na przykład byłam i ostatnią rzeczą, która by mi przyszła do głowy było śmianie się z tych zwłok.

To co tu piszesz, świadczy tylko o tobie.
                • mava12 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 15:06
                  >To co tu piszesz, świadczy tylko o tobie.

he he...
                  a bo to nie ci obecni 14-16 latkowie umieszczają wszem i wobec, filmiki swojego koleżeństwa, obśmiewające i kompromitujące ich? A za 2 lata zostaną studentami, w tym uczelni medycznych, pełnymi szacunku?
                  Przy czym chłopaki sa "bardziej' więc moze ty nie widzialas takich zachowan (w żeńskiej szkole?).
                  Jakby nie patrzeć, ja nie bardzo chciałabym być "zdonatowana". Tym bardziej, że XXI w nie wymaga fizycznych zwłok, wystarczy obrabianie ciała w komputerze.
                  • angazetka Re: Donacja zwłok 12.06.26, 15:47
                    Ilu nastolatków wstawia te filmiki? Dziesiątki tysięcy, że robisz z tego Zjawisko? Poza tym zanim 14-latek będzie miał do czynienia z sekcją zwłok, to lat minie z osiem, nie dwa. To całkiem dużo okazji do zmiany.
                    I serio, tylko tobie tu przyszedł.do głowy taki powód niechęci do donacji ciała.
                  • wapaha Re: Donacja zwłok 12.06.26, 16:05
                    mava12 napisała:

> >To co tu piszesz, świadczy tylko o tobie.
                    >
                    > he he...
                    > a bo to nie ci obecni 14-16 latkowie umieszczają wszem i wobec, filmiki swojego
                    > koleżeństwa, obśmiewające i kompromitujące ich? A za 2 lata zostaną studentami
                    > , w tym uczelni medycznych, pełnymi szacunku?
                    > Przy czym chłopaki sa "bardziej' więc moze ty nie widzialas takich zachowan (w
                    > żeńskiej szkole?).

I ci sami zamieszczają filmiki ze znieważaniem zwlok i ci sami idą na studia medyczne i szydzą z nagich zwłok ??
                    Masz jakieś skrzywione, patologiczne myślenie

> Jakby nie patrzeć, ja nie bardzo chciałabym być "zdonatowana".

i od tego trzeba było zacząć i skończyć swoją wypowiedz w tym wątku

Tym bardziej, że
                    > XXI w nie wymaga fizycznych zwłok, wystarczy obrabianie ciała w komputerze.

a potem w zetknięciu z rzeczywistością to co ? enter? delate czy escape ? tongue_out
                  • bardzo_wredna_dziewucha Re: Donacja zwłok 12.06.26, 19:31
                    mava12 napisała:

> he he...
                    > a bo to nie ci obecni 14-16 latkowie umieszczają wszem i wobec, filmiki swojego
                    > koleżeństwa, obśmiewające i kompromitujące ich? A za 2 lata zostaną studentami
                    > , w tym uczelni medycznych, pełnymi szacunku?
                    > Przy czym chłopaki sa "bardziej' więc moze ty nie widzialas takich zachowan (w
                    > żeńskiej szkole?).

Eeeeee, co? W jakiej żeńskiej szkole? Normalnie, na Uniwersytecie Medycznym, zajęcia na pierwszym roku. Mieliśmy na roku chłopaków, nie zauważyłam, żeby zachowywali sie w stosunku do zwłok inaczej niż dziewczyny.
              • sztalugi1235 Re: Donacja zwłok 16.06.26, 17:56
                mava12 napisała:

Ale wiesz, że to jak Twoi koledzy na praktykach w zawodówce zachowywali się sto lat temu - nie musi świadczyć o wszystkich studentach medycyny obecnie?
                Czy może jestes jak Riki, jak Twój jeden znajomy patus - tak wszyscy mają i inne opcje nie istnieją?
                • nick_z_desperacji2 Re: Donacja zwłok 16.06.26, 18:32
                  To nawet nie świadczy o innych uczniach techników, bo dużo zależy od szkoły i od rocznika. Pracownik jednego z okolicznych zespołów szkół kiedyś opowiadał, że w zawodówce mieli jednego roku bardzo fajną młodzież, lubianą przez nauczycieli, a drugiego taką, że woleli nie robić naboru niż nabrać drugi taki. Może też być kwestia tego, że autorka obracała się w takim, a nie innym towarzystwie.
          • nick_z_desperacji2 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 17:17
            Zrezygnuj z wizyt u lekarzy. Na szelki wypadek, wiadomi ilu z nich marzy o tym, żeby checheszkować z pacjentów?
      • angazetka Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:37
        > osobiście to nie bardzo chciałabym, żeby studenci wyśmiewali sie z mojej ci*ki

Nie przyszłoby mi to do głowy, gdybym myślała i 30 lat. Dlaczego ktoś miałby się śmiać?
        • nick_z_desperacji2 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 17:18
          Przy okazji, taki dowcipny nie dość, że wyleciałby z zajęć, to jeszcze miałby przesrane u asystenta. Kiepski początek studiów.
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: Donacja zwłok 12.06.26, 19:33
            nick_z_desperacji2 napisała:

> Przy okazji, taki dowcipny nie dość, że wyleciałby z zajęć, to jeszcze miałby p
            > rzesrane u asystenta. Kiepski początek studiów.

Wyleciałby z zajęć i w ogóle z uczelni. Bez możliwości odwołania, takie są realia, a nie to co tu sobie taka mava pisze.
            • nick_z_desperacji2 Re: Donacja zwłok 13.06.26, 19:57
              Poza tym, jak się ma 18- czy 19-lat to istnieją prostsze sposoby na zobaczenie nagiej kobiety niż zdawanie na lekarski. O wiele prostsze.
              • miurielamirsa Re: Donacja zwłok 13.06.26, 22:06
                No ale nagiej zwłoki kie tak prosto zobaczyć i się z nich ponabijać, prawda?
                Muszę spytać moich studentów czy zdarzyło im się wyśmiewanie części ciała zmarłej osoby 😵‍💫
      • nick_z_desperacji2 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 14:55
        Nie chciałabym trafić do lekarza, który sekcje widział tylko na komputerze.
      • asiairma Re: Donacja zwłok 12.06.26, 17:08
        Najlepsza symulacja nie zastąpi żywego organizmu.
      • weronika_ozankowa Re: Donacja zwłok 12.06.26, 17:17
        mava12 napisała:

>
        > osobiście to nie bardzo chciałabym, żeby studenci wyśmiewali sie z mojej ci*ki
        > albo innych części ciała.
        > Studenci to studenci, każda/y miał/a 18-20 lat i jakieś praktyki zawodowe...i w
        > ie, jak to wyglada

Każdy miał 18 lat, ale nie każdy był pustakiem.

Poza tym wierz mi, dla 18-latków nawet i 40-latka jest kompletnie nieinteresująca, jej ci”ka także.
      • profes79 Re: Donacja zwłok 13.06.26, 22:18
        Myślę, że byłoby mi to absolutnie wszystko jedno. Z powodu pewnych charakterystycznych problemów zdrowotnych niejednokrotnie robiłem za eksponat dla studentów medycyny podczas badań/zabiegów przeprowadzanych na oddziałach klinicznych. Po śmierci byłoby mi tym bardziej wszystko jedno co kto ogląda i jak komentuje.

A co do komputerowego prowadzenia sekcji zwłok. Masę rzeczy można przećwiczyć na symulatorach. Ale ostatecznie i tak trzeba wsiąść za ster, kierownicę czy wziąć skalpel do ręki bo żadna symulacja nie zastąpi działania "na żywo".
        Nie bez powodu studenci medycyny ucząc się osteologii wolą prawdziwe czaszki a nie sztuczne, plastikowe eksponaty szkoleniowe.
    • glasscraft Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:06
      Moj tesc ma taka decyzje wpisana w instrukcje "po mojej smierci", poinformowal o mojego meza i jego brata jakis czas temu.
      • ophelia78 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 15:29
        Musi byc oświadczenie notarialne.
        Nie mozna oddac czyichś zwłok po śmierci.
        Mozna oddać tylko samego siebie, pierwej taką wole złożywszy na pismie u notariusza
        • glasscraft Re: Donacja zwłok 12.06.26, 16:02
          Jezeli to do mnie (tak mi sie wydaje na pierszy rzut oka w drzewko 😁) - jestesmy w UK (on jest w Szkocji), zarejestrowal to na uniwersytecie, ktoremu chce przekazac swoje zwloki. Notariusz nie byl potrzebny.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Donacja zwłok 13.06.26, 12:44
        To robi się notarialnie
    • raczek47 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:10
      Chciałam, ale mój dzieci, którym przedstawiłam ten pomysł nie chcą, abym oddała swoje ciało. Twierdzą, że potrzebują miejsca na cmentarzu, które mogłyby odwiedzać.
      • miurielamirsa Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:12
        Dlatego praktykuje się pochówek samej trumny/urny a ciało potem chowa uczelnia.
        I rodzina ma gdzie przychodzić na cmentarzu.
    • jdylag75 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:17
      Poświadczyłam notarialnie wolę donacji zwłok, jako wykonawcą jest mój syn. KIedyś uczyłam się w prosektorium na takich preparatach, potrzebne to jest, nie ma dwóch zdań.
    • a74-7 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:22
      Zawsze mozna zrobic donacje ciala dla Gunthera von Hagens ( on zdaje sie tez polskiego pochodzenia ) i zostac wyeksponowanym na jego wystawie Body Worlds , obecnie zdaje sie w Amsterdamie ....
      • cudko1 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:33
        W sumie i tak chcę, żeby mnie spalono i gdzieś rozsypano (byle daleko od księdza 😉), więc mogę i ciało uczelni oddać — wsio mi jedno. Ciekawe, jak to się załatwia w UK? A zgodę na pobranie organów? Nie myślałam, żeby to teraz załatwiać, bo nie planuję umierać, ale nikt nie zna dnia ani godziny. A tak w zasadzie to chyba sobie myślę, że lepiej zostawić decyzję żyjącym, bo mnie już będzie wszystko jedno. Z drugiej strony córka może wolałaby co innego, a cholera wie... 🤔
        • glasscraft Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:38
          W UK (przynajmniej w Anglii) jest chyba domyslna zgoda na pobranie organow, jezeli sie nie chce - trzeba zarejestrowac opt-out.
          • cudko1 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:43
            glasscraft napisała:

> W UK (przynajmniej w Anglii) jest chyba domyslna zgoda na pobranie organow, jez
            > eli sie nie chce - trzeba zarejestrowac opt-out.
            >
            moze to dotyczy tylko obywateli? nas pytali i podpisywalismy zgode na pobranie organow po smierci mojej mamy
            • wapaha Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:47
              cudko1 napisała:

> glasscraft napisała:
              >
              > > W UK (przynajmniej w Anglii) jest chyba domyslna zgoda na pobranie organo
              > w, jez
              > > eli sie nie chce - trzeba zarejestrowac opt-out.
              > >
              > moze to dotyczy tylko obywateli? nas pytali i podpisywalismy zgode na pobranie
              > organow po smierci mojej mamy

w pl jest tak zwana zgoda domniemana, co oznacza że pobranie narządów jesli możliwe jesli osoba zmarła NIE WYRAZIŁA sprzeciwu ( to tzw model francuski, funkcjonuje Austrii, Finlandii, Belgii, Francji, Włoszech i Portugalii.)
              • bardzo_wredna_dziewucha Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:52
                wapaha napisała:
                >
                > w pl jest tak zwana zgoda domniemana, co oznacza że pobranie narządów jesli moż
                > liwe jesli osoba zmarła NIE WYRAZIŁA sprzeciwu ( to tzw model francuski, funkcj
                > onuje Austrii, Finlandii, Belgii, Francji, Włoszech i Portugalii.)

Jest, ale w praktyce lekarze zawsze pytają rodzinę o organy, żeby nie było potem awantur.
                • wapaha Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:54
                  bardzo_wredna_dziewucha napisała:

>
                  > Jest, ale w praktyce lekarze zawsze pytają rodzinę o organy, żeby nie było pote
                  > m awantur.

ja mówię o prawie kodeksowym , a nie zwyczajowym
            • glasscraft Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:51
              Internety twierdza, ze wszystkich mieszkajacy w UK powyzej 18 roku zycia, chyba ze mieszka sie w UK krocej niz 12 miesiecy. Zmiana zostala wprowadzona w 2020.
        • miurielamirsa Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:40
          W Polsce rodziną nie może decydować o donaci za osobę, która już zmarła.
          Jak jest w UK nie wiem.
          Dlatego jeśli ktoś chcesz donaci lub oddania organów do badań powinien na piśmie to mieć i zostawić rodzinie.
        • turzyca Re: Donacja zwłok 13.06.26, 12:14
          >zgodę na pobranie organów? Nie myślałam, żeby to teraz załatwiać, bo nie planuję umierać, ale nikt nie zna dnia ani godziny.

Mam zgodę w portfelu od ponad 15 lat. Jeść nie woła, a jakby co to nie ma wątpliwości.
      • b.bujak Re: Donacja zwłok 13.06.26, 23:28
        a74-7 napisał:
        i zostac wyeksponowanym na jego wystawie Body Worlds , o
        > becnie zdaje sie w Amsterdamie ....

byłam w maju na tej wystawie we Wrocławiu; chyba nadal tam jest, bo cos pisali o przedłużaniu
        • a74-7 Re: Donacja zwłok 15.06.26, 20:29
          We Wroclawiu jest do 11 sierpnia , a w Warszawie chyba do konca sierpnia .Ja bylam w Londynie w 2002 .
          Ta maszyneria ,ktora znajduje sie pod nasza skora robi niesamowite wrazenie .
    • wapaha Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:29
      mam temat przemyślany, rodzina wie , akceptuję
      nie mam jeszcze notarialnego poświadczenia- zawsze jest coś ważniejszego. ale dziękuję za ten wątek- wpiszę sobie już dzisiaj w kalendarz na przyszły rok, na urodziny-by sie tym zająć
    • majenkirr Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:41
      Chyba nie, bo musiałabym leżeć z innymi nieboszczykami, a ja się ich boję.
      • cudko1 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:44
        majenkirr napisała:

> Chyba nie, bo musiałabym leżeć z innymi nieboszczykami, a ja się ich boję.

hehe smile
        >
    • mizantropka65 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 13:48
      Pochwalam
      • mizantropka65 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 14:10
        Pod warunkiem, że zwłoki donatora nie skończą jak te w trupiarni Kartezjusza
        • cudko1 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 14:20
          mizantropka65 napisała:

> Pod warunkiem, że zwłoki donatora nie skończą jak te w trupiarni Kartezjusza
          >
          takiego warunku zadalabym dla zwlok kogos mi bliskiego, ale jezeli chodzi o moje to mam w odwloku, nie wiem czemu tak mam
          • mizantropka65 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 14:48
            Mnie chodzi o to, że to co się działo na paryskim uniwersytecie to zwykła profanacja i "marnowanie" materiału. Jeśli decydowałabym się na donację, to w jakimś szczytnym celu, a nie po to żebym się w kawałkach poniewierała po półkach, koszach itp.
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Donacja zwłok 12.06.26, 15:03
              mizantropka65 napisała:

> Mnie chodzi o to, że to co się działo na paryskim uniwersytecie to zwykła profa
              > nacja i "marnowanie" materiału. Jeśli decydowałabym się na donację, to w jakimś
              > szczytnym celu, a nie po to żebym się w kawałkach poniewierała po półkach, kos
              > zach itp.
              >

Możesz jakoś to przybliżyć? O co ci chodzi?
              • mizantropka65 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 16:12
                Tekst linku
    • gryzelda71 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 14:57
      Omowilabym z rodziną. To ona zostanie ze zmarła bez miejsca pochówku. Ponoć to nie jest proste dla żywych.
      • konsta-is-me Re: Donacja zwłok 12.06.26, 16:01
        Ale w poscie startowym jest miejsce pochowku, choc puste.
        • gryzelda71 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 17:17
          No wlasnie, puste. Mnie to juz nie bedzie dotyczyć. Ale moze dzieci maja inne zdanie.
    • nick_z_desperacji2 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 14:58
      Myślałam o tym, w sumie się zbieram, tylko wiek, że skończy się awanturą z rodziną.
    • ophelia78 Re: Donacja zwłok 12.06.26, 15:33
      Mam plan tez "się oddać" Akademii Medycznej.
      Ale na razie podzieliłam się tum pomysłem z synem i opór materii byl tak, ze się nie spodziewałam. Wiec do tematu wrócę za kilka lat.

Sama mam do cmentarzy i grobów stosunek taki ze uważam je za doskonale zbedne. A wydawanie na to kasy jeszcze zbiedniejesze.
      Zresztą, nauczycielem sie jest a nie bywa, wiec czemu nie po śmierci
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Donacja zwłok 13.06.26, 12:46
        Mam taką opinię jak Ty. Groby są doskonale zbędne i cała otoczka wokół nich również.
        • trampki-w-kwiatki Re: Donacja zwłok 21.06.26, 07:32
          Och, też to mam sad wolę albumy ze zdjęciami...
    • aankaa Re: Donacja zwłok 12.06.26, 15:42
      Dzisiaj był pogrzeb z samą urną.
      Ten z ciałem/prochami będzie za kilka miesięcy.
      Co myślicie o oddawaniu ciała do badań medyczno-naukowych?

a to nie oddaje się na 2 lata?
      • miurielamirsa Re: Donacja zwłok 12.06.26, 16:15
        Tak, miało być lat.
        Minimum 2 lata
    • jeste_m_sobie Re: Donacja zwłok 12.06.26, 15:51
      Mam taki zamiar, jestem pewna na sto procent. Idea bardzo mi się podoba. W ziemi moje szczątki nikomu już sie do niczego nie przydadzą.
    • asiairma Re: Donacja zwłok 12.06.26, 17:06
      Bez googlania- wiem, że można, wiem, że raczej "za darmo", wiem że można wskazać uczelnie. Uczelnia medyczna wykorzystuje twoje zwłoki (z poszanowaniem) ale potem jest zobowiązana je pochować. Nie wiem kiedy następuje "potem", nie wiem czy wszystkie elementy, podejrzewam, że w miejscu i obrządku, który sobie donator zażyczy.
      Jestem na tak.
      • miurielamirsa Re: Donacja zwłok 12.06.26, 17:15
        Tak, uczelnia organizuje pochówek na swój koszt.
        Na ogół jest to na cmentarzu komunalnym.
        Ale można się z nimi dogadać i poprosić o pochówek w innym miejscu.
      • afro.ninja Re: Donacja zwłok 12.06.26, 17:27
        Widziałam ostatnio w tv jak studenci i rodzina byli na takim pożegnaniu. W auli stały na podejście jednakowe urny. Studenci składali pojedyncze kwiaty przy urnach. Były tam też rodziny bliskich.
    • andallthat_jazz Re: Donacja zwłok 12.06.26, 19:45
      Zamierzalam powaznie. Ale okazalo sie, ze w Wiedniu podaz wieksza, niz popyt. Musisz zaplacic z gory, zeby cialo przyjeli, no ale przyjmowac nie chca, bo maja az po kokarde.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Donacja zwłok 13.06.26, 12:47
        W Wiedniu wszystko jest na opak. Szczawiu nie ma, zwłok nie chcą
        • weronika_ozankowa Re: Donacja zwłok 13.06.26, 13:14
          Pacz pani, ludzie płacą, żeby po śmierci ich na uczelni jeszcze używano… 😲
        • weronika_ozankowa Re: Donacja zwłok 13.06.26, 13:19
          Aniu, jeśli chcesz przekazać swoje ciało, a nie stać cię, możesz to uczynić całkiem bez opłat dla tego uniwersytetu w Wiedniu:
          anatomie-zellbiologie.meduniwien.ac.at/koerperspende/

Ewentualnie, jeśli wolisz na prowincji, to Innsbruck cię przyjmie:
          www.i-med.ac.at/de/anatomie/koerperspende/

Jeśli czegoś nie wiesz, pytaj śmiało, ematka też zna niemiecki i chętnie pomoże!
        • iwles Re: Donacja zwłok 13.06.26, 13:39
          No wiesz...nadpodaż.
          Z samego oddziału Anny to chyba co najmniej 3 zgony w tygodniu. Jest w czym wybierać.
          • pursuedbyabear Re: Donacja zwłok 13.06.26, 14:00
            Exitusy, nie zgony!
            • iwles Re: Donacja zwłok 13.06.26, 14:02

Fakt!
    • krypteia Re: Donacja zwłok 12.06.26, 20:12
      Rozumiem rodzina że była w ogromnym szoku po samej tragedii ale ja jestem tutaj w trochę mniejszym szoku ale jednak że są ludzie którzy robią pogrzeb z pustą trumną/urną przychodzą na cmentarz żeby się nad tą pustą urną pomodlić żeby mieć gdzie przychodzić
    • kaki11 Re: Donacja zwłok 13.06.26, 16:47
      Jeśli taka jest wola zmarłego, to jestem zła i nie wiem dlaczego miałabym być przeciwniczką?. Pewnie osobiście wolałabym, by moi najbliżsi nie mieli takiej prośby, bo myślę, ze dla mnie łatwiejsze byłoby moc ich pochować i od pierwszych dni przychodzić na ich prawdziwy grób, ale gdyby np. mąż miał taka wolę, to bym uszanowała, bo myślę, że to taki podstawowy wyraz szacunku do zmarłego które w sumie się kochało.
      • kaki11 Re: Donacja zwłok 13.06.26, 16:48
        ZA nie zła.
    • arthwen Re: Donacja zwłok 13.06.26, 22:42
      Oczywiście, że wiem o co chodzi.
      Ale nie planuję donacji. Chcę żeby ze mnie wyrosło drzewo, więc trochę się to z donacją wyklucza.
    • ponis1990 Re: Donacja zwłok 15.06.26, 20:02
      Że jak kto s sobie życzy to niech swoje ciało odda. Wszak jego cialo jego sprawa, pwada?
    • palacinka2020 Re: Donacja zwłok 16.06.26, 10:39
      To jest generalnie trudne do zorganizowania, jesli nie masz notarialnej zgody zrobionej wczesniej. Moj maz bardzo chce oddac, powiedzialam mu ze wszystkie zgody ma sobie zorganizowac za zycia, bo po smierci to jest praktycznie nie do ogarniecia i ja sie tym zajmowac nie mam zamiaru. Nie zorganizowal do tej pory.
    • mia_mia Re: Donacja zwłok 21.06.26, 10:26
      Póki co zgodziłam się na donację tkanek, przed operacją zaproponowano mi coś takiego, z bazy danych zostaną usunięte za 50 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka