Dodaj do ulubionych

Seksmisja reaktywacja

22.06.26, 16:15
Ukochaną komedię kilku pokoleń Polek i Polaków, która mocno ukształtowała polską wizję feminizmu, wystawi we wrześniu teatr w Bielsku-Białej.

Szczerze, to ten pomysł mnie dziwi - autor scenariusza i reżyser, Juliusz Machulski, kilkakrotnie się w wywiadach kajał za swoje dzieło - że odczytane współcześnie jest cokolwiek mizoginistyczne. Z drugiej strony, powstały sequele takiego "Kogla-mogla", który wsławil się sceną komediową nt gwałtu małżeńskiego (i za który autorka scenariusza się nie kajała, przeciwnie), więc czemu nie?

Twórcy przedstawienia zapowiadają sensację na miedzynarodową skalę (film zyskał rangę kultowego nie tylko w Polsce, ale i w ZSSR), oraz ogłosili casting na aktorki do nagich scen masowych (wystąpią w filmie, który będzie wykorzystywany w trakcie przedstawienia. Kobiety mają być bez kostiumów, ale twarze i części intymne mają być lz poszanowaniem zablurowane).

Czy ematka uważa, że powinno się ruszać koncept sprzed 42 lat i kilku epok? Czy da się go odczytać na nowo? Jeśli tak, to jak?

Kogoś ematka by obsadziła, zakładając, że teatr w B-B ma nieograniczony budżet?
Obserwuj wątek
    • default Re: Seksmisja reaktywacja 22.06.26, 17:12
      Nie mam pojęcia jaki miałby być współczesny przekaz tej "reaktywacji".
      Film był alegorią życia w PRL, w komunie, zasad panujących w systemie totalitarnym, a że pokazuje to jako "państwo kobiet", to mamy i satyrę na feminizm. Ale i na patriarchat też, dostaje się i mężczyznom i kobietom po równo 🙂
      Satyrą na komunę i totalitaryzm jest też późniejszy nieco Kingsajz, no ale wyśmiewania się z krasnoludków nikt nie potępia 😉
      I ja nie odczytuję Seksmisji jako mizoginistycznej, to jest satyra, taka lekka, dobrotliwa, zwłaszcza że przedstawia świat wymyślony, nieistniejący, celowo przerysowany.
      Co innego Kogel-mogel, bardzo smutna, bardzo mizoginistyczna i niestety realistyczna "komedia".

• bmtm Re: Seksmisja reaktywacja 22.06.26, 17:12
      Nie wiem, ale może wyjść ciekawie bo ludność w tym regionie ma specyficzne poczucie humoru.
      Mogą się śmiać do nieprzytomności z czegoś, co ludzi z innych regionó zupełnie nie śmieszy.
      • po_godzinach_1 Re: Seksmisja reaktywacja 22.06.26, 17:21
        mnie Seksmisja nigdy nie śmieszyła, ale może dlatego, że nie mieszkam ani w Bielsku ani w Białej
        • bmtm Re: Seksmisja reaktywacja 22.06.26, 18:16
          Mnie np. nie śmieszył film "Jak rozpętałem II wojnę światową". Jakies elementy może i owszem, ale całość nie.
          • pursuedbyabear Re: Seksmisja reaktywacja 22.06.26, 18:27
            A co cię śmieszy?
    • pursuedbyabear Re: Seksmisja reaktywacja 22.06.26, 17:17
      To dobry teatr jest, więc pokładam pewną ufność. Ale nie wiem, kto jest reżyserem?...
    • hailey_bieber2004 Re: Seksmisja reaktywacja 22.06.26, 17:49
      bene_gesserit napisała:

> Czy ematka uważa, że powinno się ruszać koncept sprzed 42 lat i kilku epok?
      >

W pierwszym odruchu - nie, bo zestarzał się kiepsko, a dowcip jest czerstwy.

Ale kibicuję twórcom, może urodzi im się coś świeżego.

• heca007 Re: Seksmisja reaktywacja 22.06.26, 17:59
      Nie umiem sobie tego wyobrazić na scenie. Ale dlatego pewnie nie jestem reżyserem wink
    • alpepe Re: Seksmisja reaktywacja 22.06.26, 18:03
      Grunt to reklama.
    • semihora Re: Seksmisja reaktywacja 22.06.26, 18:35
      Po co? No po co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka