alo76 01.12.04, 11:51 Chciałbym upiec schab, taki który kroi się na kanapki zamiast wędlinki. Jak się do tego zabrać? Prosże o przepis krok po kroku, bo marna ze mnie kucharka. dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margarettka Re: SCHAB- tylko jak??? 01.12.04, 12:01 No to kochana ja ci podam przepis na taki schab, ze palce lizac. Slyne z niego wsrod rodziny i znajomych Zaczynasz od tego, ze kawalek schabu wkladasz do garnka /miski i porzadnie przyprawiasz: wyciskasz kilka zabkow czosnku, vegeta, pieprz, ziola, chilli, moze byc np przyprawa do gulaszu kamis. Do tego jeszcze wlewasz troche oleju, smarujesz tym wszystkim schab i zostawiasz najlepiej na noc w lodowce, wtedy miesko przejdzie tymi przyprawami i bedzie super smaczne. Na drugi dzien wkladasz ten schab do garnka, najlepiej teflonowego, obsmazasz na rumiano a nastepnie dolewasz odrobine wody (ok 1/4 szklanki) przykrywasz i tak na malutkim ogniu sie to dusi. Caly proces trwa ok 1,5 h. W tym czasie co jakis czas przewracasz schab i jesli widzisz, ze mogloby sie przypalic, to dolewasz odrobine wody. Schab wychodzi bajeczny, nie jest suchy, jest doskonaly na goraco i na zimno. Ja na wszelkiego rodzaju imprezy go przygotowuje i podaje w plasterkach, na zimno, z dipem czosnkowym. Zawsze znika ze stolu jako pierwszy ) Nie pieke schabu w piekarniku, bo wtedy jest bardziej suchy, nawet moja tesciowa zaprzestala piec w piekarniku, wziela ode mnie przepis i teraz robi taki schab na specjalne okazje ) Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
margarettka Re: SCHAB- tylko jak??? 01.12.04, 12:03 P.S.Do tej marynaty dodac nalezy tez ziola prowansalskie w sporej ilosci. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak margarettka 01.12.04, 12:55 Robię bardzo podobną marynatę i też nie piekę w piekarniku, tylko w prodiżu - efekt podobny jak przy duszeniu w garnku. Tyle że ja w marynacie trzymam nieco dłużej - rekord to były dwa tygodnie, ale schabik poprostu się rozpływał w ustach ). Odpowiedz Link Zgłoś
margarettka Re: margarettka 01.12.04, 12:59 No nie watpie ) Ja trzymam zwykle 16-20 h, zalezy jak bardzo mi sie spieszy Ale nigdy nie robie tak, ze przyprawiam i od razu smaze/pieke/dusze...szkoda mi schabu zmarnowac Az sobie smaka narobilam na taki schab mmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: SCHAB- tylko jak??? 01.12.04, 12:01 a/ kupujesz schab, nie za mały kawałek, bo bedzie za suchy b/myjesz schab (już w domu, znaczy się) c/ nacierasz schab solą i majerankiem d/wlewasz oliwe do brytfanny e/ kładziesz schab w brytfannie i pieczesz w temp. ok 200 st. f/ co pewien czas podlewasz sosem spod pieczeni g/ po ok. 1 godz. nakłuwasz widelcem, jeśli wydobywajacy sos jest rózowy - pieczesz dalej, jeśli bezbarwny - wyłączasz piekarnik ew. punkt e/ moze wyglądac następująco - owijasz schab aluminiową folią i wkładasz do piekarnika jak wyżej f/ po ok. godzinie odwijasz folię i rumienisz mieso. Wersja druga jest bardziej soczysta. Na chleb jednak wolę zdecydowanie wersję pierwszą. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: SCHAB- tylko jak??? 01.12.04, 12:04 A ja mam przepis na schab, który bardzo smakuje dzieciakiom (bo jest delikatny). Przyprawiasz schab solą, pieprzem, czosnkiem (drobno posiekanym). W rondelku gotujesz mleko i takim zagotowym mlekiem zalewasz schab do około 2/3 wysokości. Mleko koniecznie trzeba zagotować przed wlaniem do brytfanny, bo inaczej wykipi. Pieczesz schab pod przykryciem, gdy jest juz prawie miekki na chwilę odkrywasz, żeby się zrumienił. Rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
alo76 Re: SCHAB- tylko jak??? 01.12.04, 12:39 Bardzo Wam wszystkim dziękuję przepisy. Wypróbuję wszystkie po kolei. Mniam, mniam- nie mogę się doczekać Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: SCHAB- tylko jak??? 01.12.04, 13:25 Ja piekę w piekarniku, żeby było soczysty wystarczy zawinąć w folię, folię odwijam pod koniec pieczenia, żeby trochę zrumienić wierzch i spód. Marynatę robię z czosnku, soli, pieprzu, majeranku i pokruszonych liści laurowych, mięso powinno w niej poleżeć co najmniej 12 godzin. Do wegety i gotowycj mieszanek przypraw radzę podchodzić pewną dozę nieufności, większość z nich ma w składzie glutamiocośtam (no wiecie o co chodzi), w zbyt dużej ilości potrawy zaczynają mieć więc specyficzny posmak zupy z torebki)) Ostrym nożem można wyciąc niewielki kawałek ze środka i włożyć tam suszone śliwki. Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek a ja robię tak: 01.12.04, 13:26 schab powinien trochę ważyć, bo 1. skurczy się podczas pieczenia 2. jest tak dobry, że bez względu na ilośc znika w przeciągu dwóch dni w brzuchu mojego męża 3. nawet jak nie zniknie to domowej roboty wędlin mogą stać dłuuugo w lodówce i się nie zepsują Nacieram schab solą oraz kilkoma ząbkami czosnku i wyłacznie majerankiem. Zawijam w folię i wkłądam do lodówki co najmniej na noc. Do piekarnika wkłądam albo szcelnie owinięty w folii aluminiowej albo w takim "rękawie" do pieczenia. Ważne żeby nie był na wierzchu, bo strasznie wyschnie. Moja teściowa podpowidziała mi super sposób na czas pieczenia, i to sięzgadza zawsze w 100%: schab pieczesz tyle minut ile waży. Czyli jeśli ważył 0,5 kg, to pieczesz pół godziny, jeśli kilogram, to 1 godzinę. Wkłądasz schab do mocno nagrzanego piekarnika. Ja piekę w temperaturze ok. 180 - 190 stopni. Tak samo piekę boczek i karkówkę - ale to rzadko, bo ja nie jadam, tylko mąż. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: a ja robię tak: 01.12.04, 13:48 anek.anek napisała: > schab pieczesz tyle minut ile waży. Czyli jeśli ważył 0,5 kg, to pieczesz pół > godziny, jeśli kilogram, to 1 godzinę. Generalnie zasada jest taka - że schab do 2 kilo nie powinien się piec dłużej niż 1,5 h. Pzdr Anielka, Gama i Dinozaur ) Moje córki - bzdurki ) Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p Re: SCHAB- tylko jak??? 01.12.04, 15:22 Ja mam taki fajny i prosty przepis: - schab, poledwiczka wieprzowa (takie male dlugie) surowa, sliwki suszone. Poledwiczke przekrawasz, nakladasz w nia sliwek i zawijasz, zeby byla w ksztalcie ogorka i zamrazasz. Potem robisz dziure w schabie i wpychasz te zamrozona poledwiczke ze sliwkami w srodku. Nasmaczasz - sol, pieprz, majeranek, co tam sobie chcesz i do piekarnika. Wychodzi pychota i w dodatku ladnie wyglada, jak sie pokroi w plasterki, w srodku sliwka w otoczce rozowej poledwiczki i szarawy schabik na zewnatrz. Mniam! Odpowiedz Link Zgłoś