Dodaj do ulubionych

SCHAB- tylko jak???

01.12.04, 11:51
Chciałbym upiec schab, taki który kroi się na kanapki zamiast wędlinki. Jak
się do tego zabrać? Prosże o przepis krok po kroku, bo marna ze mnie
kucharka. dziękuję!
Obserwuj wątek
    • margarettka Re: SCHAB- tylko jak??? 01.12.04, 12:01
      No to kochana ja ci podam przepis na taki schab, ze palce lizac. Slyne z niego
      wsrod rodziny i znajomych smile
      Zaczynasz od tego, ze kawalek schabu wkladasz do garnka /miski i porzadnie
      przyprawiasz: wyciskasz kilka zabkow czosnku, vegeta, pieprz, ziola, chilli,
      moze byc np przyprawa do gulaszu kamis. Do tego jeszcze wlewasz troche oleju,
      smarujesz tym wszystkim schab i zostawiasz najlepiej na noc w lodowce, wtedy
      miesko przejdzie tymi przyprawami i bedzie super smaczne.
      Na drugi dzien wkladasz ten schab do garnka, najlepiej teflonowego, obsmazasz
      na rumiano a nastepnie dolewasz odrobine wody (ok 1/4 szklanki) przykrywasz i
      tak na malutkim ogniu sie to dusi. Caly proces trwa ok 1,5 h. W tym czasie co
      jakis czas przewracasz schab i jesli widzisz, ze mogloby sie przypalic, to
      dolewasz odrobine wody.
      Schab wychodzi bajeczny, nie jest suchy, jest doskonaly na goraco i na zimno.
      Ja na wszelkiego rodzaju imprezy go przygotowuje i podaje w plasterkach, na
      zimno, z dipem czosnkowym. Zawsze znika ze stolu jako pierwszy smile) Nie pieke
      schabu w piekarniku, bo wtedy jest bardziej suchy, nawet moja tesciowa
      zaprzestala piec w piekarniku, wziela ode mnie przepis i teraz robi taki schab
      na specjalne okazje smile)
      Smacznego!
      • margarettka Re: SCHAB- tylko jak??? 01.12.04, 12:03
        P.S.Do tej marynaty dodac nalezy tez ziola prowansalskie w sporej ilosci.
      • umasumak margarettka 01.12.04, 12:55
        Robię bardzo podobną marynatę i też nie piekę w piekarniku, tylko w prodiżu -
        efekt podobny jak przy duszeniu w garnku. Tyle że ja w marynacie trzymam nieco
        dłużej - rekord to były dwa tygodnie, ale schabik poprostu się rozpływał w
        ustach smile).
        • margarettka Re: margarettka 01.12.04, 12:59
          No nie watpie smile)
          Ja trzymam zwykle 16-20 h, zalezy jak bardzo mi sie spieszy smile Ale nigdy nie
          robie tak, ze przyprawiam i od razu smaze/pieke/dusze...szkoda mi schabu
          zmarnowac wink
          Az sobie smaka narobilam na taki schab mmmmm smile
    • verdana Re: SCHAB- tylko jak??? 01.12.04, 12:01
      a/ kupujesz schab, nie za mały kawałek, bo bedzie za suchy
      b/myjesz schab (już w domu, znaczy się)
      c/ nacierasz schab solą i majerankiem
      d/wlewasz oliwe do brytfanny
      e/ kładziesz schab w brytfannie i pieczesz w temp. ok 200 st.
      f/ co pewien czas podlewasz sosem spod pieczeni
      g/ po ok. 1 godz. nakłuwasz widelcem, jeśli wydobywajacy sos jest rózowy -
      pieczesz dalej, jeśli bezbarwny - wyłączasz piekarnik
      ew. punkt e/ moze wyglądac następująco - owijasz schab aluminiową folią i
      wkładasz do piekarnika jak wyżej
      f/ po ok. godzinie odwijasz folię i rumienisz mieso.
      Wersja druga jest bardziej soczysta. Na chleb jednak wolę zdecydowanie wersję
      pierwszą.
    • e_r_i_n Re: SCHAB- tylko jak??? 01.12.04, 12:04
      A ja mam przepis na schab, który bardzo smakuje dzieciakiom (bo jest delikatny).
      Przyprawiasz schab solą, pieprzem, czosnkiem (drobno posiekanym). W rondelku
      gotujesz mleko i takim zagotowym mlekiem zalewasz schab do około 2/3 wysokości.
      Mleko koniecznie trzeba zagotować przed wlaniem do brytfanny, bo inaczej wykipi.
      Pieczesz schab pod przykryciem, gdy jest juz prawie miekki na chwilę odkrywasz,
      żeby się zrumienił. Rewelacja!
    • alo76 Re: SCHAB- tylko jak??? 01.12.04, 12:39
      Bardzo Wam wszystkim dziękuję przepisy. Wypróbuję wszystkie po kolei. Mniam,
      mniam- nie mogę się doczekać smile
      • melka_x Re: SCHAB- tylko jak??? 01.12.04, 13:25
        Ja piekę w piekarniku, żeby było soczysty wystarczy zawinąć w folię, folię
        odwijam pod koniec pieczenia, żeby trochę zrumienić wierzch i spód. Marynatę
        robię z czosnku, soli, pieprzu, majeranku i pokruszonych liści laurowych, mięso
        powinno w niej poleżeć co najmniej 12 godzin. Do wegety i gotowycj mieszanek
        przypraw radzę podchodzić pewną dozę nieufnościwink, większość z nich ma w
        składzie glutamiocośtam (no wiecie o co chodzi), w zbyt dużej ilości potrawy
        zaczynają mieć więc specyficzny posmak zupy z torebkiwink))
        Ostrym nożem można wyciąc niewielki kawałek ze środka i włożyć tam suszone
        śliwki.
    • anek.anek a ja robię tak: 01.12.04, 13:26
      schab powinien trochę ważyć, bo
      1. skurczy się podczas pieczenia
      2. jest tak dobry, że bez względu na ilośc znika w przeciągu dwóch dni w
      brzuchu mojego męża
      3. nawet jak nie zniknie to domowej roboty wędlin mogą stać dłuuugo w lodówce i
      się nie zepsują

Nacieram schab solą oraz kilkoma ząbkami czosnku i wyłacznie majerankiem.
      Zawijam w folię i wkłądam do lodówki co najmniej na noc.
      Do piekarnika wkłądam albo szcelnie owinięty w folii aluminiowej albo w
      takim "rękawie" do pieczenia. Ważne żeby nie był na wierzchu, bo strasznie
      wyschnie.
      Moja teściowa podpowidziała mi super sposób na czas pieczenia, i to sięzgadza
      zawsze w 100%:
      schab pieczesz tyle minut ile waży. Czyli jeśli ważył 0,5 kg, to pieczesz pół
      godziny, jeśli kilogram, to 1 godzinę.
      Wkłądasz schab do mocno nagrzanego piekarnika. Ja piekę w temperaturze ok. 180 -
      190 stopni.
      Tak samo piekę boczek i karkówkę - ale to rzadko, bo ja nie jadam, tylko mąż.
      • umasumak Re: a ja robię tak: 01.12.04, 13:48
        anek.anek napisała:

> schab pieczesz tyle minut ile waży. Czyli jeśli ważył 0,5 kg, to pieczesz pół
        > godziny, jeśli kilogram, to 1 godzinę.

Generalnie zasada jest taka - że schab do 2 kilo nie powinien się piec dłużej
        niż 1,5 h. Pzdr

Anielka, Gama i Dinozaur wink)

Moje córki - bzdurki wink)
    • kalina_p Re: SCHAB- tylko jak??? 01.12.04, 15:22
      Ja mam taki fajny i prosty przepis:
      - schab, poledwiczka wieprzowa (takie male dlugie) surowa, sliwki suszone.

Poledwiczke przekrawasz, nakladasz w nia sliwek i zawijasz, zeby byla w
      ksztalcie ogorka i zamrazasz. Potem robisz dziure w schabie i wpychasz te
      zamrozona poledwiczke ze sliwkami w srodku. Nasmaczasz - sol, pieprz,
      majeranek, co tam sobie chcesz i do piekarnika.
      Wychodzi pychota i w dodatku ladnie wyglada, jak sie pokroi w plasterki, w
      srodku sliwka w otoczce rozowej poledwiczki i szarawy schabik na zewnatrz.
      Mniam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka